March 2020 - MrsPipDotCom
News Update
Loading...

Tuesday, 31 March 2020

Movie Silenced , adaptasi kisah benar penderaan seksual pelajar pekak

Movie Silenced , adaptasi kisah benar penderaan seksual pelajar pekak

hi there, cerita korean movie bertajuk SILENCED , lakonan menarik Gong Yoo bersama Jung Yu Mi dan dibantu oleh Kim Hyun Soo, Jung In Seo, Baek Seung Hwan dan barisan pelakon lain. movie SILENCED in menceritakan tentang penderaan seksual yang dilakukan ke atas pelajar pekak di sebuah sekolah di Korea Selatan, berdasarkan novel yang bertajuk The Crucible hasil tulisan Gong Ji Young, dan yang lebih menyayat hati, pendera yang melakukan sexual assault ini ialah ahli pendidik di sekolah berkenaan.

Movie Silenced , adaptasi kisah benar penderaan seksual pelajar pekak
Movie Silenced , adaptasi kisah benar penderaan seksual pelajar pekak

Kang In Ho (Lakonan Gong Yoo) diterima bekerja di sekolah Ja Ae Academy sebagai guru seni. Dia gembira mengajar di akademi berkenaan, namun berasa sedikit hairan apabila mendapati ada pelajar nya yang agak 'aloof and distant' dan cuba untuk mengelak daripadanya.

Namun In Ho tetap memberikan perhatian terhadap mereka, dan satu hari tu In Ho terdengar bunyi di tandas perempuan ketika ingin pulang namun dia disergah oleh pengawal keselamatan akademi untuk tidak memasuk tandas berkenaan.

Selain itu, ketika In Ho ingin pulang ke rumah , dia terlihat salah seorang pelajarnya duduk di atas tingkap dan kerana risaukan keselamatan pelajarnya, In Ho bergegas naik ke asrama pelajar tersebut dan berjaya menarik pelajarnya daripada duduk di atas tingkap tersebut.

Pelajarnya yang pekak ketakutan namun kemudian menarik baju In Ho dan membawa In Ho ke satu sudut tangga dan menunjukkan sebuah bilik. In Ho bergerak ke bilik tersebut dan mendapati salah seorang pelajarnya sedang di dera oleh warden asrama dengan memasukkan kepala pelajar tersebut ke dalam mesin cuci baju.

Terkejut dengan keadaan tersebut, In Ho menyelamatkan pelajar tersebut dan membawanya ke hospital untuk rawatan. Kemudian In Ho menghubungi aktivis kemanusiaan bernama Yoo Jin (Lakonan Jung Yu Mi) yang dikenalinya secara kebetulan ketika berada di pekan beberapa waktu terdahulu. 

Yoo Jin membantu In Ho menjaga pelajar yang dirawat di wad , dan ketika itu, pelajarnya memberitahu Yoo Jin yang dia didera secara seksual, dan itu mengejutkan In Ho dan akhirnya In Ho berusaha melindungi pelajarnya dan cuba mendapatkan keadilan untuk mereka.

Movie Silenced , adaptasi kisah benar penderaan seksual pelajar pekak
Movie Silenced , adaptasi kisah benar penderaan seksual pelajar pekak

cerita movie ni sedih bagi mrs pip. Bayangkan pelajar pekak didera oleh pendidik sendiri, dan penderaan sudahpun berlaku selama 5 tahun, dan lagi menyayat hati apabila pihak berkuasa tidak mempedulikan laporan yang dibuat oleh Yoo Jin kerana pihak berkuasa ni dah dibeli dengan duit, pendek kata pihak sekolah dah suap duit kat polis daerah tersebut, begitu juga dengan pihak berkuasa perundangan! 

tapi In Ho dan Yoo Jin still fight juga untuk keadilan pelajar pelajar tersebut. Dalam pembelaan untuk pelajar pelajar dia tu, yang sedih dorang ada bukti kukuh pelajar diliwat dan dirogol, malangkan peguam yang mewakili dorang (pendakwaraya) tu dah kena beli juga oleh si peguam bela yang punya firma guaman yang kukuh. Hakim dia pun dua kali lima juga dah kena suap duit!

korang boleh tengok dalam movie ni sign language yang dorang gunakan untuk ceritakan bagaimana dorang kena liwat dan rogol. memang good effort dorang berlakon guna sign language, dan sebak wei bila dorang ceritakan satu persatu bagaimana dorang kena liwat dan rogol. Heartbroken aku!

dan cerita ni based on events yang berlaku di Gwanju Inhwa School, dan selepas filem ni dipertontonkan, orang awam meminta kes ini disiasat semula. Dan diminta kes ini dibicarakan semula.

impak daripada filem SILENCED ni, 

the film sparked public outcry over lenient court rulings, prompting police to reopen the case and lawmakers to introduce bills for the human rights of the vulnerable. Four out of the six teachers at the Gwangju Inhwa School for whom serious punishment was recommended by the education authority were reinstated after they escaped punishment under the statute of limitations.

Only two of them were convicted of repeated rapes of eight young students and received jail terms of less than a year.

71-year-old ex teacher Kim Yeong-il recently claimed that two children had died when the incident took place in 1964, after which he was beaten and forced to resign his job by the vice principal.

Two months after the film's release and resulting controversy, Gwangju City officially shut down the school in November 2011.

In July 2012, the Gwangju District Court sentenced the 63-year-old former administrator of Gwangju Inhwa School to 12 years in prison for sexually assaulting an 18-year-old student in April 2005.

He was also charged with physically abusing another 17-year-old student who had witnessed the crime (the victim reportedly attempted to killed themselves afterward). The administrator, only identified by his surname Kim, was also ordered to wear an electronic anklet for 10 years following his release.

In 2011, the Korean National Assembly passed the "Dogani Law" (named after the Korean name of the film), removing any statute of limitations for sexual assault against children under 13 and the disabled. It also raised the minimum sentence for rape of young children and the disabled to up to life in prison, and abolished a clause requiring that victims prove they were "unable to resist" due to their disability.

Nah,memang hebat impak daripada filem SILENCED ni apabila kes ini disiasat kembali. Penderaan ni berlaku pada tahun 1964, tapi ianya mengambil masa yang lama untuk mendapat pembelaan!

Dan hasil daripada kes ini, Korea Selatan mengetatkan hukuman kepada pesalah yang merogol kanak-kanak di bawah 13 tahun dan kanak-kanak kurang upaya membawa hukuman sehingga penjara seumur hidup.

movie ni worth to watch , dan gandingan Gong Yoo dan Jung Yu Mi serasi. Suka tengok dorang berdua. Dan sekali lagi Gong Yoo dan Jung Yu Mi digandingan bersama di dalam filem terbaru berjudul Kim Ji Young Born 1982, review is done!.

Movie Kim Ji Young Born 1982 kisah depresi seorang isteri yang terjadi pada kebanyakkan suri rumah


happy watching.

cheers.
Kek Superman untuk harijadi Iman 7 tahun

Kek Superman untuk harijadi Iman 7 tahun

hi there, hampir terlupa untuk update kisah harijadi Iman. Mommy update di sini untuk kenangan Iman kelak. Mommy walaupun bukan seorang yang suka buat sambutan birthday, tapi untuk birthday anak anak, mommy akan try buat so that apabila anak anak besar kelak, at least dorang ada kenangan sambutan birthday time kecik-kecik dulu #creatingmemories.

Kitorang celebrate birthday Iman pada 7/Mac (harijadi Iman 4/Mac) , hari Sabtu. Memang akan celebrate any birthdays pada hujung minggu kerana weekdays daddy kan busy kerja. Moreover ahli keluarga lain biasanya free time pun memang hujung-hujung minggu, jadi no big deal pun celebrate lewat.

Kek Superman untuk harijadi Iman 7 tahun
Kek Superman untuk harijadi Iman 7 tahun

Celebrate pun ala kadar sahaja, just to create some good memories for Iman with us. Mommy order kek Superman untuk birthday Iman kali ini. Iman kan nowadays obses dengan superman, sikit-sikit superman, jadi Iman mesti extra happy kalau dapat kek Superman kan.

Tell you what, baju yang Iman pakai tu dah macam baju uniform rumah dia. Hari-hari mau pakai baju yang sama, hari-hari akan suruh mommy cuci baju tu, keringkan cepat dan esoknya dia nak pakai lagi baju yang sama as if tu sajalah satu-satunya baju dia!

haha, anak mommy sorang ni memang once dia obses dengan sesuatu, dia akan try hard untuk dapatkan apa yang dia nak. Dan adalah satu hari tu, Iman request nak cloak Superman. Dia punya membebel nak cloak tu memang susah nak bawa bincang. Boleh depress mommy dengan perangai Iman.

Iman dan Amin
Iman dan Amin

cloak tu mommy berjaya beli di shopee. sepasang dengan topeng muka tu, harga sekitar RM7.++ , so beli dua set. Satu lagi untuk Amin. Dan Amin pula , apa yang Iman suka, maka dia pun akan suka. Amin ni jenis follow Iman flow, cumanya Amin takkan paksa nak minta sesuatu. Kalau ada untuk dia, dia ok, kalau tiada untuk dia, dia pun no bid deal.

mommy dah siap siap pakaikan Iman baju kemeja sama macam Amin cuma berlainan warna. Half way tu Iman pergi tukar pakai baju kegemaran dia. Ok lah, kita raikan perbezaan, janji anak-anak mommy semua happy.

harijadi Iman 7 tahun
Kek Superman untuk
harijadi Iman 7 tahun


mommy pun dulu suka juga dengan Superman. eh, tapi mommy layan semua superheroes, tak da lah obses sangat dengan mana mana watak pun. Dulu-dulu time mommy, Superman yang paling femes mestilah Dean Cain dan heroin dia Teri Hatcher ... Tapi sebelum tu, time mommy kecik kecik macam Iman, watak Superman dibawakan oleh Christopher Reeve. Ok lah, dua actor ni mommy ingatlah. Lepas tu dah tak follow pun mana-mana cerita Superman. Dah besar kita layan Kdrama/KMovie la pula. ekekeke.

kek Superman Iman ni, mommy pilih red velvet. Sedap. Tak manis. Rasa kek ni just nice di tekak mommy. Untuk kek 1KG ni, harga RM70.00. Oklah, harga reasonable bagi mommy.

Untuk tempahan kek harijadi / kek pertunangan / kek perkahwinan bagi kawasan Membakut, bolehlah menempah kek dengan Puan Suimeh (wasap 017-803-4302). Harga kek affordable dan sedap.

harijadi Iman 7 tahun
harijadi Iman 7 tahun

mommy tak banyak pun ambil gambar time birthday Iman. Just snap a few saja. Lebih busy makan makan dengan family members. Kitorang macam ni lah, once makan-makan memang semua malas nak ambil gambar, semua pun busy nak penuhkan perut masing-masing sambil berborak.

bahan-bahan steamboat
bahan-bahan steamboat

Daddy dah siap siap bagitau, untuk makan makan sempena harijadi Iman, dia just sediakan bahan bahan steamboat. Ndak perlu susah susah mau masak , Kita ber-steamboat saja di rumah bersama ahli keluarga yang lain. Minuman pun daddy hanya sediakan minuman kotak.

gambar steamboat pun hanya ni jak yang ter-snap. Makan dengan mee. Ada udang segar juga. Budak-budak enjoy makan udang dan mee, yang bahan-bahan steamboat lain tu, dorang makan so-so jak lah. Yang banyak melantak kitorang ler yang dewasa-dewasa ni.

harijadi Iman 7 tahun
harijadi Iman 7 tahun


mommy hari tu tak sempat nak decorate apapun untuk birthday Iman, just sempat beli belon untuk lekat di dinding, dan juga birthday banner. NI sajalah yang mommy sempat fikir nak beli untuk decoration birthday. Sebenarnya , ni rancangan last minute.

Beli di kedai Ninso. Birthday banner tu harga RM2.30, belon pula 10 pcs per pack RM2.30, so beli 2 pek  .. harga affordable kan barang di Ninso. Maybe lepas ni kalau ada rezeki nak celebrate birthday Nami pula untuk 2 years old bulan Ogos ni, Insya allah mommy plan awal, so ndak da kelam kabut. Boleh deko-deko nanti.

Sekian untuk cerita birthday Iman yang ke-7 tahun. Hadiah Iman tahun ni, as usual mommy belikan set buku ...

Thanks daddy belanja kitorang makan-makan steamboat sampai kenyang perut. Semoga murah rezeki daddy selalu belanja kitorang, muah.

Untuk Iman, semoga membesar jadi anak yang baik dan elok budi pekerti ... Saranghae!

Sekejapnya Iman dah besar, rasanya macam baru juga mommy preggykan Iman. 

we all love Iman ❤️

cheers.

Monday, 30 March 2020

Resipi kacang goreng sedap mudah nak buat

Resipi kacang goreng sedap mudah nak buat

hi semua, sejak menjak restricted movement order (RMO) dilaksanakan, makin banyak pula resipi resipi menarik dikongsi sama ada di blog mahupun di media sosial. Rajin korang masak-masak, seronok tengok gambar gambar masakan semua nampak sedap. Mcm mrs pip ni, masak seperti biasa saja, sesekali bila dah bosan masak, mr.Husband pula ambil alih jadi chef. Tadi petang rajin pula mr.Husband goreng kacang, maka terjadilah kudapan kacang goreng sedap untuk kami ber-tea time.

sebenarnya, dapur mrs pip ada banyak stok kacang putih, dalam beberapa kilo begitulah. Kitorang jual kacang goreng untuk pendapatan sampingan. Tapi sejak RMO ni, aktiviti menjual kacang goreng dihentikan seketika, makanya stok yang ada tu kitorang goreng untuk makan sendiri. 

Resipi kacang goreng sedap mudah nak buat
Add captioResipi kacang goreng sedap mudah nak buatn

ada banyak resipi kacang goreng sedap kalau korang google. ada yang rendam dulu semalaman bersama hirisan bawang putih, kemudian esoknya toskan dan goreng. 

ada yang goreng terus dalam minyak, kemudian masukkan bawang putih dalam minyak goreng, lepas tu once dah siap goreng letak serbuk ikan bilis untuk sedapkan rasa selain tambah gula dan garam.

mana mana versi kacang goreng sedap ni korang bolehlah cuba, ikut selera korang. nak versi yang mudah, atau nak versi yang leceh tapi sedap. 

macam mrs pip ni, bab bab menggoreng kacang memang malas, bab bab makan paling laju. sampaikan kalau mr.Husband buat stok kacang goreng ni, dia bagitau jangan makan tak ingat dunia katanya! LOL.

Resipi kacang goreng sedap mudah nak buat
Resipi kacang goreng sedap mudah nak buat

ni versi mudah kacang goreng sedap yang mr.Husband buat.
  • letakkan sedikit minyak di atas kuali, masukkan kacang putih, goreng hingga keperangan. 
  • tambahkan garam dan gula secukupnya
  • tambahkan serbuk pati ayam atau serbuk ikan bilis
  • masukkan daun kari serikan rasa kacang goreng tersebut
  • kalau korang nak tambah goreng bersama hirisan bawang putih pun ok juga.

done! dah siap.

senangnya nak buat.

jadi, kalau korang dah tiada idea nak kudap-kudap apa di rumah tu, bolehlah buat kacang goreng sedap pula. seronok juga melantak kacang goreng sedap ni sambil melayan movie atau drama kegemaran korang.

dan sebenarnya, lagi sedap kalau melantak kacang goreng sedap ni bersama air coke! (alamak, craving la pula) ...

cheers.
KDrama Cheese In The Trap (Park Hae Jin dan Kim Go Eun) || cerita sekumpulan pelajar universiti di akhir semester

KDrama Cheese In The Trap (Park Hae Jin dan Kim Go Eun) || cerita sekumpulan pelajar universiti di akhir semester

hi there, Cheese In The Trap (Park Hae Jin dan Kim Go Eun) merupakan cerita sekumpulan pelajar universiti di akhir semester || drama cheese in the trap lakonan mantap park hae jin dan kim go eun merupakan korean drama yang disiarkan pada awal tahun 2016 dan merupakan antara korean drama yang mendapat rating yang tinggi , lakonan hebat park hae jin dan kim go eun bersama seo kang joon dan lee sung kyung dan dibantu oleh park min ji dan nam joo hyuk dan bersama barisan pelakon yang lain.

kalau korang sukakan kim go eun, korang kena nantikan drama terbaru dia bersama lee min ho yang dijangka akan keluar pada bulan April ini, dan dijangka akan menjadi drama hit untuk tahun ini. 

dan yang sukakan seo kang joon, korang bolehlah layan drama when the weather is fine yang sedang bersiaran , bersama gandingan hebat park min young.

dan yang minat dekat si nam joo hyuk ni, bolehlah layan the school nurse file (edisi korea), bersiaran di netfilx (eh tapi I tak da netflix , so not sure kalau drama ni dah ke udara atau belum) ... tapi suka lakonan dia dalam movie the great battle bersama zo in sung :))

eh, panjang pula membebel , jomlah kita baca review cheese in the trap ni. ekceli mrs pip tengok drama ni kan pasal terbaca review yang kim go eun berlakon best dalam drama ni. so tergeraklah hati nak rooting for kim go eun. dan since quite sometimes tak tengok park hae jin, so hahaha bar tahu dia ni lead actor untuk drama ni, so yeah happy la dapat tengok dorang jadi lead actor actress dalam drama ni.

KDrama Cheese In The Trap (Park Hae Jin dan Kim Go Eun) ||  cerita sekumpulan pelajar universiti di akhir semester
KDrama Cheese In The Trap (Park Hae Jin dan Kim Go Eun) ||
cerita sekumpulan pelajar universiti di akhir semester

Yoo Jung (Lakonan Park Hae Jin) merupakan pewaris Taerang Group, kiranya dia ni anak orang berada, tapi tak ramai yang tahu status sebenar dia. Yoo Jung ni jenis pendiam sikit, tak banyak sangat nak masuk campur hal orang, dan pelajar straight A.

Hong Seol (Lakonan Kim Go Eun) pula pelajar dari keluarga biasa-biasa. Dia ni hardworking sangat sama ada dalam study mahupun part time job dia. Dia buat part time job untuk support study dia. Dan bila buka sem baru, si Hong Seol ni satu kelas dengan si Yoo Jung, dan dia perasan yang si Yoo Jung ni macam nak rapat rapat dengan dia. Hong Seol ni takut dengan senior dia si Yoo Jung, macam macam dalam otak dia fikir yang Yoo Jung ni ada niat jahat ke apa kat dia. Adeh.

Yoo Jung ni pula, dia suka dekat Hong Seol. Ada sebab kenapa dia boleh sukakan si Hong Seol dalam ramai-ramai student yang dia kenal. Salah satunya sebab si Hong Seol ni jenis bukan ambil kesempatan dekat kekayaan yang dia miliki. Tapi kalau korang layan drama ni, nnt ada satu episod tu ceritakan macam mana si Yoo Jung boleh suka si Hong Seol.

KDrama Cheese In The Trap (Park Hae Jin dan Kim Go Eun) ||  cerita sekumpulan pelajar universiti di akhir semester
KDrama Cheese In The Trap (Park Hae Jin dan Kim Go Eun) || 
cerita sekumpulan pelajar universiti di akhir semester

Yoo Jung ni selain pendiam, dia jenis kalau tak suka orang, dia akan singkirkan orang tu dengan cara tidak terduga. Dia jenis kalau marah, kau nampak jak dia relax, tapi dia punya idea nak singkirkan orang memang daebak. Padan muka orang yang suka ambil kesempatan kat dia.

Yoo Jung ni waktu dia kecik kecik, dia membesar bersama dua rakan lain yang ayah dia ambil jadikan anak angkat, iaitu In Ha dan In Ho. In Ha dan In Ho ni adik beradik yang kematian ibubapa, so makcik dia yang jahat tu yang jaga dorang, dan satu hari tu kebetulan bila ayah Yoo Jung datang melawat dorang, In Ha dan In Ho keluar lari dari rumah dan bertemu ayah Yoo Jung ni.

Datuk kepada In Ha dan In Ho ni ialah doktor yang merawat bapa Yoo Jung (kalau aku tak silap la). Bapa Yoo Jung ni ada masalah sukar untuk menahan marah, so yang rawat dia ni arwah datuk si In Ha dan In Ho. Nak balas kebaikan datuk budak-budak ni, ayah Yoo Jung bawa lah budak budak ni balik rumah dan tinggal bersama-sama.

KDrama Cheese In The Trap (Park Hae Jin dan Kim Go Eun) ||  cerita sekumpulan pelajar universiti di akhir semester
KDrama Cheese In The Trap (Park Hae Jin dan Kim Go Eun) || 
cerita sekumpulan pelajar universiti di akhir semester

cerita pelajar kampus. biasalah kan, ada student yang rajin, ada yang suka jadi parasit asyik nak copy paste kerja orang. ada pula yang asyik mengharap satu orang jak buat semua dari A sampai Z kalau kerja berkumpulan. Yang dorang tahu, nanti markah kita share-share! hiks.

kesian dekat Hong Seol yang selalu kena ambil kesempatan. dan selalu sangat si Yoo Jung ni berada dalam keadaan wrong time wrong place sampaikan si Hong Seol selalu blame si Yoo Jung, padahal si Yoo Jung ni bukan jenis yang suka kenakan orang.

KDrama Cheese In The Trap (Park Hae Jin dan Kim Go Eun) ||  cerita sekumpulan pelajar universiti di akhir semester
KDrama Cheese In The Trap (Park Hae Jin dan Kim Go Eun) || 
cerita sekumpulan pelajar universiti di akhir semester

ni lah childhood friend si Yoo Jung. In Ho ni pemain piano, manakala kakak dia si In Ha tu suka arts, tapi yang dia tahu hidup bermewah-mewah , satu kerja apapun tak reti nak buat.

tapi In Ho lari dari rumah kerana salah faham dengan Yoo Jung. Lama juga aku tunggu untuk tahu kisah sebenar kenapa Yoo Jung tiba-tiba ketepikan si In Ho dalam hidup dia sehingga putuskan persahabatan. Mula-mula aku macam nak blame si Yoo Jung tu, tapi kalau tengok karakter si Yoo Jung ni, dia bukan jenis yang suka benci orang tanpa sebab.

Lepas tu, si In Ha tu jenis yang suka mengikis harta ayah dia. Mula-mula dia macam tak kisah sangat, tapi dia fikir sampai bila si In Ha ni nak berdikari, so end up dia mulakan misi untuk sekat kemewahan si In Ha.

KDrama Cheese In The Trap (Park Hae Jin dan Kim Go Eun) ||  cerita sekumpulan pelajar universiti di akhir semester
KDrama Cheese In The Trap (Park Hae Jin dan Kim Go Eun) || 
cerita sekumpulan pelajar universiti di akhir semester

Hong Seol ni ada dua kawan baik, si Bora dan Eun Taek. Bora ni aku suka pasal dia jenis kawan yang sangat caring kat Hong Seol. Si Eun Tak pula khadam si Bora, hahahaha. Dia ni sukakan si Bora, tapi si Bora ni takut kalau dorang bercinta nanti,dorang gaduh lepas tu break up. So dia tak nak la break up , jadi end up dia pura-pura lah ndak suka si Eun Tak. Hati bilang mau, mulut bilang tidak. Hiks.

Kalau korang layan movie the Great Battle, si Eun Tak ni la lead actor dia bersama Zo In Sung :)) ... 

KDrama Cheese In The Trap (Park Hae Jin dan Kim Go Eun) ||  cerita sekumpulan pelajar universiti di akhir semester
KDrama Cheese In The Trap (Park Hae Jin dan Kim Go Eun) || 
cerita sekumpulan pelajar universiti di akhir semester

Si In Ho ni suka kat si Hong Seol juga, tapi dia just keep for himself jak la since si Hong Seol memang dah bercinta dengan si Yoo Jung.

Ada banyak watak lain dalam drama ni, dan fokus untuk setiap watak tu berkembang mengikut setiap episod. Tak bosan tengok. 

TAPI, ending drama ni aku serius unhappy sangat. Aku rasa dorang patut buat EXTRA EPISODE tau untuk ending sebenar drama ni (eh , memandai pula aku kan!).

Korang kalau nak tengok watak si Park Hae Jin romantik dalam diam, korang patut layan drama ni. Kim Go Eun memang bawa watak dia best sangat, dengan rambut keriting macam tu, dia dapat nama panggilan MAD HAIR oleh si In Ho.

In Ho pun best, watak gila-gila sikit. Berbeza betul watak dia dalam drama When The Weather is Fine, tapi aku lagi prefer watak dia dalam drama When The Weather is Fine berbanding dalam drama ni ... 

Aku harap lepas ni kot-kot ada gandingan bersama Park Hae Jin lagi dengan Kim Go Eun dalam drama atau movie lain. Just love both of them.

apapun, korang pigi lah layan drama ni. aku layan dekat VIU apps. 

cheers.

Sunday, 29 March 2020

Bantuan khas kerajaan tangani kesan Covid-19 || Antaranya RM1600 bagi isi rumah berpendapatan RM4K ke bawah

Bantuan khas kerajaan tangani kesan Covid-19 || Antaranya RM1600 bagi isi rumah berpendapatan RM4K ke bawah

Bantuan khas kerajaan tangani kesan Covid-19 || Antaranya RM1600 bagi isi rumah berpendapatan RM4K ke bawah || hi there, wow hangat cerita di facebook pasal ada golongan kaya raya mempertikaikan bantuan khas kerajaan untuk tangani kesan COVID-19. jadi HOT ISSUE pula. 

Ramai yang berdebat "kenapa golongan kaya raya level-level jutawan jutawan ni mempertikaikan isu ni" , 

dan yang level-level jutawan ni yang mulakan statement "yang miskin makin kaya lah pula time COVID-19 pasal ada bantuan kerajaan, so untuk peniaga level-level jutawan ni takkan kerajaan tak bagi bantuan pula?" ....

semua orang tengah risau tentang income , tentang pendapatan untuk sara hidup. Sama ada kau bisnes level-level pendapatan tujuh lapan angka sebulan, mahupun yang biasa-biasa pendapatan tiga angka sahaja sebulan. Semua pun tengah risau.

Bantuan khas kerajaan tangani kesan Covid-19
Bantuan khas kerajaan tangani kesan Covid-19 ||
Antaranya RM1600 bagi isi rumah berpendapatan RM4K ke bawah

Krisis COVID-19 tak selesai lagi. Kemungkinan kena hadapi TSUNAMI KRISIS EKONOMI pula lepas ni. Bantuan kerajaan tu, yang layak dapat, alhamdulillah. Guna duit bantuan tu sebaiknya. Abaikan dulu segala sale 4.4 yang bakal tiba. Dahlah hari hari online, bukan main lagi iklan SALE 4.4 ni, tapi kalau ada barang keperluan nak beli, time sale macam ni lah better beli, boleh dapat diskaun , so ada penjimatan kan.


Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (Prihatin)



Pertama: RM1,600 kepada hampir empat juta isi rumah yang berpendapatan bulanan RM4,000 dan ke bawah. Bayaran RM1,000 akan dibayar pada bulan April 2020 dan RM600 pada bulan Mei 2020.


Kedua: RM1,000 kepada hampir 1.1 juta isi rumah yang berpendapatan lebih RM4,000 hingga RM8,000 yang akan dibayar pada bulan April 2020 sebanyak RM500 dan baki RM500 pada bulan Mei.



Ketiga: RM800 kepada tiga juta individu bujang berusia 21 tahun ke atas dan berpendapatan bulanan RM2,000 dan ke bawah. Bayaran RM500 akan dibayar pada bulan April 2020 dan baki RM300 pada bulan Mei 2020.

Keempat: RM500 kepada 400,000 individu bujang berusia 21 tahun ke atas yang berpendapatan bulanan lebih RM2,000 hingga RM4,000. Bayaran sebanyak RM250 akan dibuat pada bulan April 2020 dan baki RM250 pada bulan Mei.


Sumber: 
https://www.sinarharian.com.my/article/75889/KHAS/Koronavirus/Kerajaan-umum-bantuan-tunai-khas-kepada-golongan-B40-M40

Senarai bantuan COVID-19 juga meliputi


1. DISKAUN BIL ELEKTRIK (selama 6 bulan)

2. PENANGGUHAN BAYARAN BALIK PTPTN

3. PENANGGUHAN BAYARAN BALIK MARA

4. BANTUAN KHAS NADMA
5. BAYARAN BANTUAN JKM DIPERCEPAT
6. BANTUAN RM600 PERKESO
7. PENGELUARAN RM500 SEBULAN KWSP AKAUN 2
8. PENANGGUHAN BAYARAN CUKAI
9. PENANGGUHAN BAYARAN ANSURAN BANK
10. BANTUAN ZAKAT
11. LAIN-LAIN SENARAI BANTUAN COVID-19 (yang akan diumumkan dari masa ke semasa sekiranya ada)


Sumber:
https://semakanonline.com/senarai-bantuan-covid-19/

nak tahu cara dapatkan bantuan tu? korang boleh daftar online di laman web Lembaga Hasil untuk Bantuan Prihatin Nasional (BPN) http://www.hasil.gov.my/

Semua peniaga risau kerana kemungkinan bisnes boleh lingkup ekoran RMO COVID-19. Banyak perniagaan yang terpaksa ditutup. Tiada sales, tiada income, so berapa ramai pekerja terpaksa diberhentikan. Yang peniaga kecil-kecilan pun sama. Satu hari tak buka warung, terus hilang punca pendapatan. 

Ada yang kata, time COVID-19 ni, why la korang yang bisnes juta juta, hidup kaya raya tak downgrade life korang, cubalah jimat cermat sikit ? 

Dan kita yang marhaen ni, dah sah-sah risau mungkin akan hilang punca pendapatan , cubalah lebih berjimat cermat dan gunakan duit yang ada sebaik-baiknya.

Bagi aku lah, bantuan yang kerajaan berikan tu, tak perlulah dipertikaikan. Ramai rakyat yang tengah kesusahan. Kerajaan bantu semampu yang boleh untuk semua rakyat untuk ringankan beban yang rakyat marhaen macam kitorang ni kena hadapi.

Well, untuk syarikat / bisnes owner yang tengah runsing bisnes mungkin kurang income, hutang bertambah, pekerja terpaksa diberhentikan, memang tahap kerisauan dorang lagi tinggi la kot berbanding kita. 

Dorang kena fikir bukan untuk diri sendiri, tapi kena fikir untuk orang lain juga. Berapa ramai majikan terpaksa berhentikan pekerja dan bayangkan pekerja yang dorang berhentikan tu mungkin merupakan ketua keluarga? Sebab tu ada diantara bisnes owner ni perlukan bantuan kerajaan juga.

Aku baca juga komen-komen / statement yang bisnes owner level-level jutawan tu (korang tahu siapa kan, quack quack quack) , tapi aku macam tak terkesan dengan statement dia ... ya lah we are in different league, siapalah aku nak bidas statement dia. 

Dia bercakap dalam konteks yang berbeza. Kalau kita berada di tempat dia, kot kot kita lagi teruk request macam macam kat kerajaan. At least aku nampak lah effort dia kumpul dana dah cecah RM1.4 juta untuk COVID-19. At least aku impressed dengan semangat dan daya juang dia.

Dia ikhlas tak ikhlas, tu dia dengan tuhan je lah yer (ndak payah la aku kecam dia).

Bagi aku, bagus juga si bisnes owner level jutawan tu fight agar kerajaan bantu SMEs untuk berikan dana , at least boleh selamatkan ramai pekerja dibuang pekerjaan kan. Let's think positive. 

Aku tak sokong part statement dorang "yang miskin makin kaya lah pula time COVID-19 pasal ada bantuan kerajaan" <<< haha, ingat bantuan kerajaan tu boleh buat kita kaya raya ? NOPE at all.

Apapun, aku sekadar makcik kiah yang hidup biasa-biasa saja. So far life still good sepanjang RMO ni, very alhamdulillah. Makan minum pun so far nothing much different, makan minum seperti biasa, cuma no bread and buns for Iman since hari tu pergi supermarket dekat rumah, mr.Husband bagitau bread dan buns no stock.

Waktu-waktu macam ni, jom stay united. Kita stay at home , kita amalkan social distancing , ikut saranan KKM dalam menjaga kebersihan. 

Kita jaga kita. No hate. Spread Love.

cheers.

Friday, 27 March 2020

Garis Panduan Covid-19 Bagi Pembelian Barangan Keperluan Harian

Garis Panduan Covid-19 Bagi Pembelian Barangan Keperluan Harian

hi semua, rasanya semua dah sedia maklum yang negara kita sedang dalam Restricted Movement Order (RMO) untuk membendung Covid19 yang mengganas di seluruh dunia. Dan rasanya semua pun faham yang kita kena STAY AT HOME dan hanya keluar rumah untuk hal-hal yang betul-betul memerlukan. Dan hanya mereka-mereka yang tertentu sahaja yang bekerja sebagai essential workers (yang ni sedia faham lah ya semua essential workers ni siapa) yang dibenarkan keluar bekerja ataupun mereka yang bekerja atas arahan majikan (yang ni periuk nasi masing-masing so kenalah bekerja juga). Siapapun kita, please stay safe semua ya , amiin.

Dan untuk mereka-mereka yang keluar rumah untuk beli keperluan harian, di harap korang betul-betul berusaha mengikut langkah-langkah keselamatan yang disarankan oleh Kementerian Kesihatan bagi mengelak / mengurangkan perebakan Covid19 .

sop pembelian barang keperluan harian covid19
sop pembelian barang keperluan harian covid19

Kebetulan ada yang share info bagi langkah-langkah atau standard operating procedure pembelian barangan keperluan harian (musim Covid19) , jadi Mrs Pip share kat entry blog, semoga perkongsian ini bermanfaat. Walaupun mungkin ramai yang dah tahu apa yang Do and Dont's sebelum , semasa dan ketika balik rumah membeli barangan keperluan harian, tetapi no harm sharing good information buat semua.

*🌟S.O.P PEMBELIAN BARANGAN KEPERLUAN HARIAN 
(Musim Covid19)🌟*

*📌Sebelum Keluar*
- Lantik 1 orang wakil tetap sahaja
- Senaraikan barang² yang hendak dibeli
- Pakai mask
- Keluar sekitar jam 10pagi-3ptg (waktu matahari dah naik)
- Bawak 1 plastik untk isi duit baki (jangan letak duit baki dalam poket/beg duit)

*📌Semasa Di Luar*
- Keluar tidak lebih 40minit
- Jaga jarak dengan orang lain (1 meter)
- Bersuara pada benda yang perlu sahaja
- Lihat barang dengan betul, dan ambil (Elakkan ambil, letak semula)
- Hulur plastik untuk pekerja kedai masukkan duit baki

*📌Balik Ke Rumah*
- Jemur barang yang tidak boleh dibasuh
- Jemur kunci kenderaan (termasuk motor)
- Basuh tangan (dengan sabun)
- Basuh barang yang boleh dibasuh termasuk duit (dengan sabun) dan keringkan
- Kumpul plastik² dan buang
- Cabut mask dan gantung/buang

*📌Fasa Akhir*
- Basuh kaki sebelum masuk rumah (dengan sabun)
- Mandi dan bersihkan seluruh bandan (Dengan sabun dan shampoo)
- Keringkan badan
- Minum segelas air suam panas
----------------------------------------------
🔊🔊Tambahan: Pakai tisu atau sarung tangan ketika isi minyak
-------------------------------------------
Sumber oleh :- KKM


Mrs Pip harap kita semua stay at home , stay safe.

Dan kerajaan dah umumkan RMO dilanjutkan sehingga 14 April 2020, dan mungkin ada yang tengah stress kerana tiada sumber pendapatan, ada yang tengah struggle untuk catu perbelanjaan, dan mungkin ada yang dah mula rasa mati kebosanan , tetapi apapun situasi yang anda hadapi sekarang, Mrs Pip berharap anda semua berada dalam keadaan yang baik-baik sahaja dan stay healthy everyone.

Serius, Covid19 ni mengajar Mrs Pip beberapa perkara yang selama ni mungkin I just take for granted seperti pentingnya menjaga kebersihan diri, bersyukur dengan setiap rezeki yang ada, jangan mudah mengeluh, sentiasa berbahagia dengan ahli keluarga, banyakkan sabar, selalu berdoa kepada yang Maha Kuasa minta dijauhkan segala kemudaratan, etc

Dan kalau yang rasa tak tahu nak buat apa asyik berperap di rumah, bolehlah fikir untuk spring cleaning barangan / pakaian , pilih mana yang dah tak nak guna , asingkan. Bolehlah guna masa RMO ini untuk belajar benda lain seperti nak belajar memasak, baking, nak improve foreign language, nak baca al-Quran, nak tulis blog, edit blog, cantikkan layout instagram, nak buat movie marathon dan banyak lagi yang boleh buat dalam rumah kan.

Love you all. Hugs and Kisses.

cheers.

Monday, 23 March 2020

Beli KainPasang MurahDanCantik Online di KainLulu

Beli KainPasang MurahDanCantik Online di KainLulu

hi there, mrs pip beli kain pasang murah online untuk buat baju raya. Sama juga seperti tahun sebelum sebelum ni, mrs pip memang beli kain pasang murah di Facebook KainPasang MurahdanCantik. Korang tahu, serius pergh hebat Facebook Kain Pasang Murah Dan Cantik ni kan bila mana Facebook KainPasang MurahdanCantik sudahpun mencecah seramai 89 ribu FOLLOWERS dan 86 ribu LIKES ! TRUSTED SELLER , koleksi set kain pasang pula semuanya kain pasang trend paling terkini di pasaran.

kain pasang murah dan cantik
kain pasang murah dan cantik

Tahun ni dah masuk tahun keTIGA mrs pip membeli kain pasang menggunakan khidmat Facebook Kain Pasang Murah Dan Cantik. Selain menggunakan akaun facebook sebagai medium untuk menjual kain pasang secara online, seller kain pasang murah dan cantik juga mempunyai akaun instagram yang dikenali sebagai @KAINLULU .

Kenapa Mrs Pip memilih untuk membeli kain pasang buat baju raya sedondon kitorang di Facebook Kain Pasang Murah dan Cantik / atau di Instagram @KAINLULU?


Sebab utama Mrs Pip memilih untuk membeli kain pasang di Facebook Kain Pasang Murah dan Cantik / atau di Instagram @KAINLULU ialah

  • Kain pasang yang berkualiti tinggi >>> tenunan kain yang padat dan rapat, kain tahan lasak, kuat, tidak mudah rosak, carik mahupun koyak, dan kain tahan lama boleh pakai bertahun-tahun Insya Allah kain tetap elok.
  • Harga kain pasang yang murah berbanding beli di kedai
  • Banyak pilihan warna menarik (sampai rambang mata mau beli warna apa)
  • Pilihan jenis kain pasang yang paling updated, terkini dan cantik , dan material kain yang belum dijual di pasaran online (hanya ada di Facebook Kain Pasang Murah dan Cantik / atau di Instagram @KAINLULU)
  • Once kain pasang dah SOLD OUT, kemungkinan besar NO RE-STOCK 

kain pasang murah dan cantik raya sedondon
kain pasang murah dan cantik raya sedondon

Ini baju raya sedondon mrs pip sekeluarga tahun lepas menggunakan kain pasang jenis como crepe warna dustyblue. Dan kain untuk mrs pip pula, mrs pip pilih jenis corak songket, semua kain pasang cantik berkualiti lagi murah ini Mrs Pip beli di Facebook KainPasang MurahdanCantik / atau di Instagram @KAINLULU tau. Tailor yang jahit baju Mrs Pip ni bagitau, kain cantik dan senang nak potong dan jahit.

Trending memperkenalkan 5 jenis kain pasang yang terkini bagi tahun 2020 dan sudahpun berada di Facebook KainPasang MurahdanCantik / atau di Instagram @KAINLULU ialah:-

  • 1. Kain Pasang Brokat Cotton
  • 2. Kain Pasang Linen Satin
  • 3. Kain Pasang Strip Jaquard
  • 4. Kain Pasang Victoria Duchess Cotton Satin
  • 5. Kain Pasang  Elizabeth Exclusive Wrinkle Crepe

Dan mari kita kenal ciri-ciri kain pasang yang paling trending bagi tahun 2020 di Facebook Kain Pasang Murah dan Cantik / atau di Instagram @KAINLULU seperti yang dinyatakan di atas :-

kain pasang murah dan cantik
Kain Pasang Brokat Cotton 

(1) Kain Pasang Brokat Cotton


a) RM55.00 semeter
b) Bidang 60”
c) Free Pos Semenanjung Area Sahaja
d) Sabah / Sarawak Postage RM17.00 (1-3 Pasang)

Ciri-ciri Kain Pasang Brokat Cotton:-

1. Sejenis brocade lembut
2. Bunga timbul
3. Tidak panas
4. Tidak perlu lining
5. Bahagian dalam kain takda benang gatal
6. Tak kusut atau kecut
7. Ironless
8. Material effect keras
9. Tak shining
10. Design moden
11. Limited stok


kain pasang murah dan cantik
Kain Pasang Linen Satin


(2) Kain Pasang Linen Satin


a) RM29.00 Semeter
b) Bidang 60”
c) Sepasang 3.5m
d) Pembelian open meter
e) Free Pos Semenanjung Area Sahaja
f) Sabah / Sarawak Postage RM17.00 (1-3 Pasang)


Ciri-ciri Kain Pasang Linen Satin:-

1. Exclusive HANYA di lulukainpasang
2. Takda garisan kain
3. Mudah iron
4. Lembut, tebal dan berat
5. Sejenis satin matte
6. Campuran sedikit linen dan cotton
7. Tenunan benang yang rapat-rapat
8. Tidak jarang
9. Pastinya tidak panas
10. Sejuk dan menyerap peluh
11. Tahan lasak tidak mudah koyak
12. Tahan lasak tidak carik
13. Tidak mengikut bentuk badan
14. Unisex lelaki dan wanita boleh pakai
15. Seperti DUCHESS COTTON tetapi lebih lembut dr DUCHESS Cotton


kain pasang murah dan cantik
Kain Pasang Strip Jaquard

(3) Kain Pasang Strip Jaquard


a) Ready stock
b) RM35.00 semeter
c) Limited 5 colors only
d) Bidang 60”
e) Free Pos Semenanjung Area Sahaja
f) Sabah / Sarawak Postage RM17.00 (1-3 Pasang)

Ciri-ciri Kain Pasang Stripe Jaquard:-

1. Sejenis kain seperti chiffon tebal
2. Kain yang lembut
3. Stripe design
4. Tidak perlu lining
5. Iron less
6. Berat dan jatuh
7. Flowy
8. Tidak panas
9. Moden dan terkini
10. Design baru di Malaysia !!


kain pasang murah dan cantik
Kain Pasang Victoria Duchess Cotton Satin

(4) Kain Pasang Victoria Duchess Cotton Satin

a) Ready stock
b) Harga promo RM33.00 semeter
c) Bidang 60"
d) Free Pos Semenanjung Area Sahaja
e) Sabah / Sarawak Postage RM17.00 (1-3 Pasang)
f) Limited stock once sold no restock !!

Ciri-ciri Kain Pasang Victoria Duchess Cotton Satin:-

1. Kain effect keras
2. Kain tidak panas
3. Sejenis kain campuran satin dan cotton
4. Trend kain terkini dan terbaru
5. Permukaan satin matte licin
6. Berkilat sedikit
7. Mempunyai tekstur permukaan kain yg lembut dan halus.
8. Kemasan halus satin menjadikannya lebih exclusive dan menarik.
9. Kain tekstur tahan lasak
10. Kain yang tidak beralun/flowy
11. Tidak panas di badan
12. Tidak luntur


kain pasang murah dan cantik
Kain Pasang Wrinkle Crepe


(5) Kain Pasang ELIZABETH EXCLUSIVES WRINKLE CREPE

a) Harga rm25 smter
b) bidang/lebar kain 60’
c) Free Pos Semenanjung Area Sahaja
d) Sabah / Sarawak Postage RM17.00 (1-3 Pasang)
e) Limited stock once sold no restock !!

Ciri-ciri Kain Pasang ELIZABETH EXCLUSIVES WRINKLE CREPE

1. Ada 2 jenis kain tekstur berbeza
2. Kod 68 sejenis yg ringan DAN Kod 69 adalah sejenis yg tebal dan berat
3. Sejenis wrinkle crepe
4. Lembut dan tidak panas
5. Jatuh beralun (flowy)
6. Design terbaru di Malaysia !!
7. Kain yg memeri/stretchable
8. Buat pelbagai jenis baju kurung, dress, skirt, palazo dan juga tudung
9. Tekstur menggerutu
10. Tidak perlu lining
11. Tidak jarang

Baca Juga Entry : Kami Raya Sedondon 2018 || Kain Pasang Sakura Cotton


Testimoni Pelanggan


Kalau yang rasa nak tengok testimoni pelanggan, sila scroll instagram @KAINLULU , memang ramai yang bagi feedback menarik lepas beli kain pasang murah dan cantik ini. Serius tau, ni memang TRUSTED SELLER.

kain pasang murah dan cantik
kain pasang murah dan cantik
Testimoni Pelanggan

Dan hari tu seller ni ada bagitau ada FAKE ACCOUNT guna gambar seller ni untuk tipu orang lain dengan menjual kain pasang padahal fake seller tu just nak cekup duit pelanggan, lepas tu seller @KAINLULU ni pula yang kena blame!

Aduh, apa ni nak main tipu tipu pula kan , ambil kesempatan cekup duit orang. So yang nak beli kain pasang tu, pastikan korang layari akaun FACEBOOK dan INSTAGRAM kain pasang yang betul dan juga sila buat pembelian dengan wasap ke nombor seller yang betul.

kain pasang murah dan cantik
kain pasang murah dan cantik
Testimoni Pelanggan

80 kain pasang sekali harung satu customer ni beli. Wow sangat! Dah TRUSTED SELLER kan, tak perlu risau kalau korang nak beli berpasang-pasang kain pasang, selagi ada stok selagi itulah kain pasang akan sampai ke tempat korang selepas proses jual beli.

kain pasang murah dan cantik
kain pasang murah dan cantik

yang gambar di bawah ni pula adalah antara ratusan gambar yang pelanggan share gambar once dah siap jahit kain pasang tu. Ada yang pakai untuk raya sedondon, untuk baju bertunang, baju nikah, baju kawin, majlis aqiqah, kids beauty pageant, dan lain lain lagi.

kain pasang murah dan cantik
kain pasang murah dan cantik
customer's feedback

Buat korang yang nak beli kain pasang murah dan cantik , kain pasang trend terkini 2020 yang hot, pastikan korang layari laman media sosial yang betul.



Untuk membuat sebarang pertanyaan / pembelian , bolehlah menghubungi nombor wasap yang tertera, dan pakar kain dari lulu kain pasang akan membalas wasap anda dengan kadar segera.


Whatsapp
012-3700427 atau 016-3022870


Selamat menjamu mata mencari kain pasang murah dan cantik kain paling hot viral trending 2020 ok. Baju raya mrs pip dah hantar kat tailor, baju mrs pip tailor dah siap jahit, sekarang tengah jahit baju melayu mr.Husband dan anak-anak pula. Once dah siap, Insya Allah Mrs Pip share gambar ok.

Done prepare baju raya. Soon nak prepare cookies raya pula. Tengah fikir tahun ni nak buat biskut apa, dan berapa banyak jenis nak buat ni. Hehe.

cheers.
Review KMovie : The Negotiation, Parasite, Exit, Juror8, Socialphobia

Review KMovie : The Negotiation, Parasite, Exit, Juror8, Socialphobia

hi there, wah marathon sangat Mrs Pip tengok korean movie ni iaitu The Negotiaton , Parasite, Exit, Juror8, SocialPhobia. Korang dah tengok belum korean movie yang Mrs Pip listed ni? Ok lah, ada yang worth to watch, ada yang biasa biasa saja, apapun taste kita berbeza beza kan, so maybe tak best korang kata, tapi best kot bagi pendapat mrs pip, ekeke.

1. The Negotiation (Hyun Bin dan Son Ye Jin)


jadi jomlah kita review singkat beberapa korean movie yang sempat ditonton oleh Mrs Pip. Memandangkan Hyun Bin dan Son Ye Jin trending betul dalam drama korea Crash Landing On You, jadi korang yang sukakan pasangan ni wajib tengok movie dorang bersama dalam The Negotiatiation.

psycho thriller korean movie the negotiation
psycho thriller korean movie the negotiation

Han Chae Yun (Son Ye Jin) memegang watak sebagai the negotiator berusaha untuk berunding demi membebaskan tawanan yang ditawan oleh penculik bernama Min Tae Gu (Hyun Bin). Jalan cerita yang menarik, berkaitan dengan skandal rasuah di kalangan politician. Dan plot twist yang menarik. Agak intense juga movie ni apabila permintaan Min Tae Gu tidak dipenuhi dan dia membunuh tebusan tanpa rasa bersalah. Psychotic thriller! Tapi korang kena tengok dari mula hingga akhir untuk merungkai semua teka teki dalam movie ni.


2. Parasite 


Sebelum Mrs Pip review Parasite Korean Movie ni, jom tengok senarai barisan pelakon parasite, kot kot ada yang korang familiar sangat.

Song Kang-ho as Kim Ki-taek  father of the Kim family
Choi Woo-shik as Kim Ki-woo son of the Kim family
Park So-dam as Kim Ki-jung  daughter of the Kim family
Jang Hye-jin as Park Chung-sook mother of the Kim family
Lee Sun-kyun as Park Dong-ik father of the Park family
Cho Yeo-jeong as Choi Yeon-gyo  mother of the Park family
Jung Ji-so as Park Da-hye daughter of the Park family
Jung Hyeon-jun as Park Da-song  son of the Park family
Lee Jung-eun as Gook Moon-gwang  the housekeeper
Park Myung-hoon as Oh Geun-sae Moon-gwang's husband
Park Geun-rok as Kim Ki-taek's predecessor as Park Dong-ik's chauffeur, who is only mentioned with his family name Yoon
Park Seo-joon as Min-hyuk ), Ki-woo’s friend (cameo appearance)

korean movie international award received Parasite
korean movie international award received Parasite

Ceritanya bermula apabila Min Hyuk meminta Ki Woo untuk menggantikannya mengajar tuisyen  English anak kepada orang kaya keluarga Park kerana Ki Woo sangat mahir dalam bahasa Inggeris.

Ki Woo bersetuju dengan offer yang diberikan oleh Min Hyuk, dan bermulalah drama apabila satu demi satu ahli keluarga Ki Woo menjadi pekerja di rumah keluarga Park.

Mereka menyingkirkan pemandu dan orang gaji keluarga Park yang sedia ada, dan diganti oleh bapa dan ibu Ki Woo, manakala sebelum itu, Ki Woo bijak mencari jalan untuk memasukkan kakaknya sebagai salah seorang cikgu tuisyen bagi anak lelaki keluarga Park.

Movie ini menunjukkan bagaimana kemiskinan sangat memaksa setiap ahli keluarga di dalam sesebuah institusi kekeluargaan untuk mencari pekerjaan demi sesuap nasi dan untuk menyokong antara satu ahli keluarga dengan ahli keluarga yang lain.

Dan si kaya keluarga Park di dalam cerita ini adalah keluarga yang kaya yang serba serbi tidak mempunyai kekurangan, dan bagi pendapat Mrs Pip yang lebih mengambil kesempatan terhadap kebaikan yang diberikan adalah Ki Woo sekeluarga.

Walaupun ada yang mengatakan movie ni menceritakan tentang perbezaan dua kasta si kaya dan si miskin, tapi bagi pendapat mrs pip la, movie ni lebih kepada menceritakan tentang kehidupan manusia struggle untuk meneruskan kehidupan dan sama da kaya atau miskin, masing-masing saling memerlukan antara satu sama lain.

Bezanya, sejauh mana kita bersyukur dan benar benar ikhlas melakukan perkerjaan dan amanah dalam melaksanakan tugas yang diberi.

Movie yang mempunyai mesej yang baik.


3. Exit (Lakonan Jo Jung Suk dan Im Yoona SNSD)


Cerita movie ni best. Haha, kelakar pun ada, serius pun ada. Adrenaline rush pun ada ! Since Jo Jung Suk ni salah seorang pelakon kegemaran Mrs Pip jadi haruslah layan juga movie ni. Dan yes, lakonan Yoona dalam movie ni sangat tidak mengecewakan. Rasanya lakonan Yoona improve banyak dalam movie ni berbanding dalam drama-drama dia  sebelum ini.

korean movie best EXIT
korean movie best EXIT

Movie Exit ni mengisahkan tentang Yong Nam (lakonan Jo Jung Suk) seorang rock climber hebat ketika di kolej, namun tidak berjaya mendapat sebarang pekerjaan selepas tamat kolej. Dan pada ulangtahun kelahiran mak dia yang ke 70, Yong Nam nak sangat celebrate birthday mak dia kat Dream Garden pasal old crush dia si Eui Joo (lakonan Yoona) bekerja di Dream Garden, so ni cara dia nak jumpa dengan old crush dia ni la.

Pada malam sambutan hari jadi mak dia tu, ada orang yang tidak bertanggungjawab melepaskan gas beracun, dan untuk memastikan seluruh keluarga Yong Nam selamat, dia kena bawa ahli keluarga dia ke tingkat atas bangunan tersebut, tapi pintu untuk ke roof top tu terkunci jadi Yong Nam perlu cari jalan untuk panjat dinding dari luar dan buka pintu roof top tersebut.

Bila semua ahli keluarga Yong Nam berjaya dibaw ke roof top dan pasukan penyelamat berjaya selamatkan keluarga Yong Nam tapi malangnya Yong Nam dan Eui Joo terpaksa ditinggalkan kerana lebih muatan, jadi terpaksalah Yong Nam dan Eui Joo mencari bangunan yang lebih tinggi untuk menyelamatkan diri kerana gas beracun semakin naik ke atas bangunan.

memang fuh adrenaline rush sangat bila kau terpaksa guna tali untuk ke sebelah bangunan, berlari sepantas yang boleh dan memanjat bangunan yang lebih tinggi. Dan bila peluang kedua untuk diselamatkan tiba, sekali lagi Yong Nam dan Eui Joo terpaksa memberi laluan untuk menolong sekumpulan pelajar yang terperangkap di dalam bangunan.

Untuk movie EXIT ni, Mrs Pip recommend untuk korang tengok. Ada nilai kekeluargaan yang menarik untuk dipelajari dalam movie ni. Walaupun adik beradik kita ni tak sehebat kita, biasa-biasa saja, tapi jangan pandang remeh ok. Kot-kot adik beradik yang tak seberapa hebat ni lah akan tolong kita pada waktu waktu yang kita perlukan bantuan.

Dan Eui Joo yang dulu pernah reject Yong Nam, lepas apa yang dorang berdua lalui bersama, walaupun Eui Joo tak direct cakap dia nak Yong Nam kembali, tetapi ending tu dah boleh faham yang Eui Joo terima Yong Nam kembali. Sweet gitew :))


4. Juror8 (Lakonan Park Hyung Sik Zea:A dan Moon So Ri)


Movie Juror8 ni menceritakan tentang 8 orang juri awam yang dipilih oleh hakim untuk membantu dalam membuat penilaian pengadilan di dalam mahkamah Korea Selatan, dan mereka ialah 8 orang pertama yang menjadi juri buat pertama kalinya apabila sistem kehakiman Korea Selatan memperkenalkan sistem juri di dalamh mahkamah.

korean drama juror8
korean drama juror8

Kes yang sedang dibicarakan pada waktu itu ialah kes pembunuhan seorang anak yang dituduh membunuh ibunya yang sudah berusia menggunakan tukul. Tertuduh sudahpun mengaku bersalah membunuh ibunya, dan tugas juri hanyalah untuk memastikan berapa lama tertuduh harus dipenjarakan , namun salah seorang juri bernama Nam Woo (lakonan Park Hyung Sik) berasa ragu-ragu terhadap keputusan yang mengatakan tertuduh benar-benar membunuh ibunya sendiri.

Hal ini berlaku kerana, Nam Woo secara kebetulan tersesat di dalam bangunan kehakiman, sehingga terjumpa tertuduh yang dikurung di sel tahanan sementara menunggu waktu rehat perbicaraan tamat terlihat yang tertuduh tidak mempunyai jari, jadi harus bagaimana tertuduh boleh memegang tukul dan membunuh mangsa?

Tertuduh berjaya dibebaskan oleh hakim yang merasakan ada keraguan di dalam perbicaraan. Walaupun jalan cerita movie Juror8 ni agak santai, mudah untuk difahami, namun ada part yang agak hambar dan agak kurang menarik.


5. Socialphobia (Lakonan Lee Joo Seung dan Byun Yo Han)


korean movie socialphobia
korean movie socialphobia

movie socialphobia ini berkisar tentang sekumpulan belia yang ingin mencari kebenaran sama ada kematian seorang gadis yang bernama Ri Na disebabkan beliau dibunuh atau disebabkan oleh bunuh diri.

Ri Na meningalkan komen kesat terhadap kematian bunuh diri seorang askar dan beliau menjadi sasaran serangan oleh belia yang lain. Dan pada hari ketika sekumpulan belia yang diketuai oleh Ji Woong dan Yeong Min datang ke rumah beliau, mereka menemui Ri Na mati menggantung diri.

Cerita ni lebih kepada penggunaan media sosial dan bagaimana media sosial dijadikan tempat untuk bergaduh, dan menjatuhkan pihak lain.

Jalan cerita yang agak sukar sedikit untuk difahami oleh Mrs Pip, tetapi berjaya ditonton sehingga habis. Kalau korang yang addicted kepada media social, jangan abuse penggunaan media sosial sehingga boleh mencetuskan pergaduhan dan membawa kepada kematian!

Done watching korean movie. Dan done watching Cheese in a trap (korean drama) juga, stay tune (insya allah) Mrs Pip siapkan review untuk drama Cheese in a trap lakonan Park Hae Jin dan Kim Go Eun.

cheers.

Sunday, 15 March 2020

Review KDrama Hospital Ship (Starring Ha Ji Won & Kang Min Hyuk)

Review KDrama Hospital Ship (Starring Ha Ji Won & Kang Min Hyuk)

hi there, review sikit korean drama Hospital Ship lakonan menarik Ha Ji Won yang digandingkan bersama Kang Min Hyuk (CNBLUE) dan dibantu oleh Lee Seo Won dan Kim In Sik serta disokong oleh ramai pelakon hebat yang lain. Drama Hospital Ship ini berkisar mengenai sekumpulan doktor yang bekerja di atas kapal perubatan melawat 26 buah pulau secara bergilir untuk memberikan rawatan perubatan kepada penduduk di pulau-pulau berkenaan. 

Banyak cabaran yang harus ditangani oleh sekumpulan doktor ini memandangkan mereka bekerja di dalam ruang yang serba kekurangan dan berdepan dengan pelbagai cabaran serta bagaimana mereka menyelesaikan kes perubatan dengan cepat untuk menyelamatkan nyawa pesakit.

Review KDrama Hospital Ship (Starring Ha Ji Won & Kang Min Hyuk)
Review KDrama Hospital Ship (Starring Ha Ji Won & Kang Min Hyuk)

  • Song Eun Jae (lakonan Ha Ji Won) merupakan doktor pakar bedah yang hebat namun disingkirkan daripada hospital tempat dia bekerja kerana melanggar arahan ketua (tetapi dia ada sebab kenapa dia ingkar perintah ketua dia) dan kemudian terpaksa bertugas di Hospital Ship.

  • Kwak Hyun (lakonan Kang Min Hyuk) seorang doktor yang suka senyum dan bertimbang rasa dengan pesakitnya, berbeza dengan Song Eun Jae yang kurang senyum dan serius. 

  • Dua doktor lain yang bertugas di Hospital Ship adalah doktor tentera yang terpilih untuk bertugas di Hospital Ship. Seorang merupakan doktor gigi Cha Joon Young (lakonan Kim In Sik) yang bersahabat baik dengan Kim Jae Geol (lakonan Lee Seo Won) yang merupakan doktor perubatan Korean Medicine.

  • Kim Jae Geol merupakan anak kepada Pengarah Hospital , seorang doktor pakar tulang namun memilih untuk belajar Korean Medicine kerana rebel terhadap ayahnya yang lebih menyayangi abangnya sehingga Jae Geol terasa dipinggirkan.


Cerita ni aku suka tengok pasal menceritakan tentang kehidupan 'common people' yang datang pigi klinik minta rawatan, lepas tu ada yang dengar kata doktor, ada pula yang suka hati nak tak nak makan ubat, lepas tu ada kes kes kecemasan yang doktor on the spot kena operate atas kapal.

Selain tu, team work dorang pun best. Kau sakit hati dengan kawan sekerja, tapi when it comes untuk selamatkan pesakit, sakit hati tu kau tolak tepi lah dulu kan.

Kalau tengok drama ni, life doktor ni pun biasa-biasa saja. Rumah pun biasa-biasa saja kecuali rumah si Jae Geol tu pasal bapa dia kan owner hospital, dan doktor pakar , jadi dalam cerita ni si Jae Geol ni kira macam anak seorang chaebol gitu. Tapi dia ni jenis kaya yang tak menunjuk. Life dia pun low profile walaupun anak orang kaya.

Review KDrama Hospital Ship (Starring Ha Ji Won & Kang Min Hyuk)
Review KDrama Hospital Ship (Starring Ha Ji Won & Kang Min Hyuk)

Doktor pun ada krisis dalam kehidupan

Jangan ingat jadi doktor ni tiada krisis dalam hidup? Krisis dorang lagi mentally stressed sampai boleh buat jiwa kacau!

Song Eun Jae ni walaupun dia doktor hebat, tapi dia tertekan dengan kematian mak dia. Dia tak sempat pun rawat mak dia ketika mak dia sakit teruk. Kenapa? Pasal dia take things for granted dan sangat obses untuk fokus dengan kerjaya dia sebagai doktor bedah!

Dan bapa si Eun Jae ni pula berhutang dengan lintah darat dan jadikan si Eun Jae ni dia punya penjamin. Memang stress la kan kalau setiap bulan kau kena potong gaji untuk bayarkan hutang bapa kau yang memang kaki hutang ni.

Si Kwak Hyun ni pula, bapa dia pun doktor juga, pernah dihantar ke zon bergolak dan bila dia balik Korea, bapa dia menghadapi gangguan emosi, Jadi Si Kwak Hyun ni lah yang jaga bapa dia. Mana nak belajar lagi, mana nak jaga bapa sakit lagi sampaikan satu masa tu, Kwak Hyun ada buat silap kat hospital menyebabkan kematian, dan sebab hal tu si Kwak Hyun akan freeze setiap kali buat intubation untuk pesakit. Trauma betul dia.

Jae Geol tu walaupun life dia nampak perfect, tapi dia punya krisis dengan bapa dia memang padu. Sampaikan kalau bapa dia nampak dia, siap kena halau ... eeeeiii menyampah pula aku tengok ada bapa macam tu ...

Review KDrama Hospital Ship (Starring Ha Ji Won & Kang Min Hyuk)
Review KDrama Hospital Ship (Starring Ha Ji Won & Kang Min Hyuk)

Cerita cinta yang sederhana tetapi menarik

Dalam cerita Hospital Ship ni, biasalah jarang drama tiada elemen cinta kan. Dalam Hospital Ship pun ada juga cinta-cinta ni, cumanya jalan cerita dia agak slow pasal drama ni lebih fokus kepada rawatan perubatan untuk pesakit.

Kwak Hyun dan Jae Geol sukakakn Eun Jae , tapi Eun Jae ni jenis yang tak layan sangat dengan cinta. Bila ex-girlfriend si Kwak Hyun datang, dia buat buat macam biasa walaupun dia nervous juga kot-kot si Kwak Hyun ni balik dekat ex dia kan. Aku suka pendirian Eun Jae ni bab cinta, tak perlu gaduh-gaduh tak perlu rebut-rebut. Cinta datang pada pemiliknya. 

Lepas tu nurse sorang ni pun suka kat Kwak Hyun juga, tapi bukanlah jenis yang obses sangat. Biasalah crush dekat doktor kan ...

Si Jae Geol pun suka dekat Eun Jae tapi dia pun jenis let's be fair , tak perlu main kotor nak bercinta ni. Best man win gitu. 

Sediakan tisu bagi yang hati lembut

Haha, serius tak tipu. Aku nangis pula bila tengok part si Eun Jae tu buka dan baca diari mak dia. Alolo, comel betul mak dia tulis diari tapi penuh rasa kesedihan. Eun Jae nangis , aku pun nangis sama. Emo pula.

Aku rasa part lain yang aku emo ialah bila si Kwak Hyun pujuk Eun Jae di hospital untuk minta kebenaran dia nak jaga Eun Jae dalam keadaan Eun Jae sakit tapi Eun Jae tak benarkan pada mulanya. Part Kwak Hyun pujuk Eun Jae tu memang emo lah juga.

Banyak scene menarik dalam Hospital Ship ni. View sekitar pulau pun cantik. Korang yang suka tengok cerita perubatan, bolehlah layan Hospital Ship ni.

Review KDrama Hospital Ship (Starring Ha Ji Won & Kang Min Hyuk)
Review KDrama Hospital Ship (Starring Ha Ji Won & Kang Min Hyuk)

Walaupun Ha Ji Won tu noona 13 tahun lebih tua dari Kang Min Hyuk, tapi tak nampak pun janggal bila dorang dipadankan bersama sebagai pasangan kekasih dalam drama ni.

Beberapa hal yang boleh dipelajari dalam drama Hospital Ship

  1. Dalam pekerjaan, perlu ada matlamat dan perlu fokus dengan kerja, jangan sambil lewa dan curi tulang
  2. Jujur dan amanah dalam menjalankan tanggungjawab yang diberikan walaupun sukar untuk melaksanakannya
  3. Kerja berpasukan , saling tolong menolong dan jangan jatuhkan kawan sendiri
  4. Rakan sekerja juga adalah seperti  sebahagian ahli keluarga sendiri, lindungi mereka sebaiknya
  5. Jaga air muka orang lain walaupun kamu tidak menyukai orang tersebut
  6. Bercinta tu biarlah profesional, jangan suka layan emosi
  7. Sayangi keluarga dan sahabat anda, jangan suka take things for granted
  8. Belajar buat keputusan yang tepat walaupun dalam keadaan tertekan dan mungkin terpaksa melepaskan perkara yang anda sayang, tapi keputusan yang tepat itu adalah yang terbaik untuk semua


done watching all episodes of Hospital Ship.

Hope lah kan kot kot dorang buat sequence.

cheers.
Notification
Selamat datang ke blog MrsPipDotCom. Semoga perkongsian di dalam blog ini bermanfaat untuk semua. Untuk sebarang pertanyaan, pengiklanan dan kolaborasi, sila email ke mrspipdotcom@gmail.com.
Done