2020 - MrsPip Dot Com

Friday, 3 April 2020

25 Mommy Blogger Malaysia 2020 yang BEST untuk follow

April 03, 2020 6
25 Mommy Blogger Malaysia 2020 yang BEST untuk follow
hi semua, ini adalah entry khas mari kenali 25 Mommy Blogger Malaysia 2020 yang awesome. Di Malaysia ini, ada ramai blogger yang menulis blog dengan niche mommy blogger, dan untuk entry khas kali ini, mrs pip nak ajak anda semua untuk kenal antara mommy blogger yang berada di Malaysia. Mungkin ada yang anda familiar sangat dengan blog mereka, dan mungkin juga ada yang anda baru sahaja kenali di dalam list yang mrs pip senaraikan di bawah ini. 

Seperti Mrs Pip sendiri, juga lebih menggunakan niche mommy blogger dalam penulisan blog. Pada awal blog mrs pip dibangunkan, mrs pip lebih banyak berkongsi mengenai hal anak-anak mrs pip dan perkembangan tumbuh besar mereka, namun seiring dengan perjalanan blog, sedikit demi sedikit blog mrs pip juga berkembang selain menulis hal anak-anak, mrs pip juga menulis antaranya product review, info, tips, dan resipi mudah.

25 Mommy Blogger Malaysia 2020 yang BEST untuk follow
25 Mommy Blogger Malaysia 2020 yang BEST untuk follow


Antara niche blog yang menjadi kesukaan mrs pip untuk dibaca semestinya niche mommy blogger kerana ianya memberikan mrs pip satu sokongan dalam mrs pip belajar selok-belok menjadi seorang mommy. Sebenarnya, banyak sangat perkara motherhood yang mrs pip tidak tahu , dan salah satu cara untuk mendapatkan informasi, nasihat, panduan ialah melalui pembacaan perkongsian mommy / parenting blogs.

Di sini, mrs pip senaraikan 25 Mommy Blogger Malaysia 2020 yang BEST untuk follow kerana meraka semua menulis hal-hal yang berkaitan dengan motherhood berdasarkan pengalaman mereka, a real story from a real mommy gitu. Selain tu, mereka juga banyak berkongsi hal-hal lain seperti ilmu blogging, resepi resepi menarik untuk dicuba, food hunting, travels, phone photography, diet, dan banyak lagi.

1. Siti Awadah 

25 Mommy Blogger Malaysia 2020 yang BEST untuk follow
25 Mommy Blogger Malaysia 2020 yang BEST untuk follow
(Korang nak belajar banyak ilmu blogging? 
Meh join komuniti BITERS. 
Sis Hawa ni founder Bite With You, 
kelas kelas blogging dia BEST!)


2. Noor Azlina Mohd Ali

25 Mommy Blogger Malaysia 2020 yang BEST untuk follow
25 Mommy Blogger Malaysia 2020 yang BEST untuk follow


3. Khalisah Azrina

25 Mommy Blogger Malaysia 2020 yang BEST untuk follow
25 Mommy Blogger Malaysia 2020 yang BEST untuk follow

4. Mimi Azirah

25 Mommy Blogger Malaysia 2020 yang BEST untuk follow
25 Mommy Blogger Malaysia 2020 yang BEST untuk follow



5. Fadzi Razak

25 Mommy Blogger Malaysia 2020 yang BEST untuk follow
25 Mommy Blogger Malaysia 2020 yang BEST untuk follow


6. Azlinda Alin

25 Mommy Blogger Malaysia 2020 yang BEST untuk follow
25 Mommy Blogger Malaysia 2020 yang BEST untuk follow


7. Maria Firdz

25 Mommy Blogger Malaysia 2020 yang BEST untuk follow
25 Mommy Blogger Malaysia 2020 yang BEST untuk follow


8. Hafiza AizZawa

25 Mommy Blogger Malaysia 2020 yang BEST untuk follow
25 Mommy Blogger Malaysia 2020 yang BEST untuk follow


9. Shalimar Mohd Yusuf

25 Mommy Blogger Malaysia 2020 yang BEST untuk follow
25 Mommy Blogger Malaysia 2020 yang BEST untuk follow


10. Nurul Sakinah

25 Mommy Blogger Malaysia 2020 yang BEST untuk follow
25 Mommy Blogger Malaysia 2020 yang BEST untuk follow


11. Siti Rohaida Yusof

25 Mommy Blogger Malaysia 2020 yang BEST untuk follow
25 Mommy Blogger Malaysia 2020 yang BEST untuk follow

12. Afizah Abd Rahman

25 Mommy Blogger Malaysia 2020 yang BEST untuk follow
25 Mommy Blogger Malaysia 2020 yang BEST untuk follow


13. Cahaya Hayati

25 Mommy Blogger Malaysia 2020 yang BEST untuk follow
25 Mommy Blogger Malaysia 2020 yang BEST untuk follow

14. Shahada Fauzi

25 Mommy Blogger Malaysia 2020 yang BEST untuk follow
25 Mommy Blogger Malaysia 2020 yang BEST untuk follow

15. Izarra Qistina


16. Chinta Artie

25 Mommy Blogger Malaysia 2020 yang BEST untuk follow
25 Mommy Blogger Malaysia 2020 yang BEST untuk follow

17. Eswati Azni Jaafar

25 Mommy Blogger Malaysia 2020 yang BEST untuk follow
25 Mommy Blogger Malaysia 2020 yang BEST untuk follow



18. Noor Liza

25 Mommy Blogger Malaysia 2020 yang BEST untuk follow
25 Mommy Blogger Malaysia 2020 yang BEST untuk follow



19. Fuzy Rahamah Hamid

25 Mommy Blogger Malaysia 2020 yang BEST untuk follow
25 Mommy Blogger Malaysia 2020 yang BEST untuk follow

20. Aida Hanafiah

25 Mommy Blogger Malaysia 2020 yang BEST untuk follow
25 Mommy Blogger Malaysia 2020 yang BEST untuk follow

21. Shamiera Osment

25 Mommy Blogger Malaysia 2020 yang BEST untuk follow
25 Mommy Blogger Malaysia 2020 yang BEST untuk follow

22. Alia Farhan Said

25 Mommy Blogger Malaysia 2020 yang BEST untuk follow
25 Mommy Blogger Malaysia 2020 yang BEST untuk follow

23. Zaidalifah Aisheteru


25 Mommy Blogger Malaysia 2020 yang BEST untuk follow
25 Mommy Blogger Malaysia 2020 yang BEST untuk follow

24. Junaidah Mohit

25 Mommy Blogger Malaysia 2020 yang BEST untuk follow
25 Mommy Blogger Malaysia 2020 yang BEST untuk follow


25. Mrs Pip

25 Mommy Blogger Malaysia 2020 yang BEST untuk follow
25 Mommy Blogger Malaysia 2020 yang BEST untuk follow

artikel menarik hasil penulisan mommy bloggers




Seronok sangat bila kita ada list of 'mom tribe' untuk dijadikan rujukan. Macam mrs pip sendiri, kadang kadang tu tiada idea macam mana nak handle bayi kuat menangis, anak tak nak makan, masalah anak sembelit dan kembung perut, nak guna barangan bayi mana satu brand yang elok, nak beli barang bayi kat mana, tips hilangkan kesan conteng di dinding, dan 1001 hal keibubapaan yang mrs pip nak tahu, jadi kebiasaanyan mrs pip akan GOOGLE blog mommy blogger untuk cari info yang mrs pip nak.

semoga korang pun suka kat semua mommy blogger hebat ni , xoxo hugs and kisses T_T

cheers.

Resipi jeruk buah kedondong asam boi mudah dan sedap

April 03, 2020 5
Resipi jeruk buah kedondong asam boi mudah dan sedap
hi there, rezeki sangat bila mrs pip dan kakak ipar jogging dekat kawasan rumah, jiran belakang rumah tu panggil dan bagi kitorang buah kedondong yang dia petik fresh from her garden depan rumah dia. Terima kasih jiran yang pemurah. Semoga rezeki bertambah. Jadi dah dapat kedondong percuma tu, kita buat resipi jeruk buah kedondong asam boi mudah dan sedap .

siapa sini yang suka makan buah kedondong? dulu dulu, mrs pip suka makan buah kedondong cicah kicap dan lada , tapi selepas gastrik menyerang apabila makan yang pedas pedas, terus terpaksa berpisah rasa dengan segala cili lada dan seangkatan dengannya. Nasib baik perut boleh terima masuk asam boi, tiada gastri datang menyerang so far. Alhamdulillah kan masih boleh rasa nikmat makan dengan asam boi.

Resipi jeruk buah kedondong asam boi mudah dan sedap
Resipi jeruk buah kedondong asam boi mudah dan sedap

Sebelum kita buat resepi jeruk buah kedondong ni, mari kita baca khasiat atau manfaat buah kedondong. Mesti ramai yang tahu makan tapi tak tahu apakah khasiat disebalik buah kedondong ni. Dah tahu khasiat buah kedondong nanti, bolehlah fikir fikir nak tanam sepokok dua buah kedondong pula kan. 

Khasiat buah kedondong


  • Buah kedondong kaya vitamin C, jadi ingat vitamin C ingat kulit cantik. Hehe. Mesti ramai yang suka ni apabila ada kaitan dengan kecantikan. Hah, lepas ni jangan segan segan nak makan buah kedondong.

  • Dikatakan buah kedondong boleh membantu menghilangkan batuk. Hanya perlu letakkan sedikit garam pada buah kedondong dan dimakan begitu sahaja ataupun boleh rebus 3-4 helai daun buah kedondong bersama dua cawan air, dan diminun airnya.

  • Buah kedondong kaya dengan serat, jadi baik untuk mereka yang mempunyai masalah pencernaan. Hah, kalau korang ada masalah sukar buang air besar, jadi bolehlah cuba makan buah kedondong.

  • Buah kedondong juga mempunyai zat besi, jadi sesuai diambil untuk mereka yang mempunyai masalah anemia, dan elok juga dimakan oleh ibu yang mengandung yang mempunyai masalah rendah HB.


Resipi jeruk buah kedondong asam boi mudah dan sedap
Resipi jeruk buah kedondong asam boi mudah dan sedap

Baiklah, dah tahu khasiat buah kedondong, jom kita intai pula resipi jeruk buah kedondong , resipi ni mudah saja nak buat tau ...

Resipi jeruk buah kedondong asam boi mudah dan sedap

  • buah kedondong yang sudah dikupas kulit dan dibelah dua
  • garam secukupnya
  • gula secukupnya
  • asam boi secukupnya
  • gaul semua bahan bersama, perap selama beberapa hari , dan siap untuk dimakan!


Nota: mrs pip perap dalam tiga hari, siap siap letak dalam peti sejuk.  mrs pip rasa lebih sedap makan sejuk-sejuk. hehe.

selamat mencuba.

cheers.

Thursday, 2 April 2020

Resipi sup bayam brazil sedap dan mudah , sesuai untuk ibu mengandung

April 02, 2020 5
Resipi sup bayam brazil sedap dan mudah , sesuai untuk ibu mengandung
hi there, lauk simple makan malam kami tadi, sup bayam brazil bersama telur yang ditumis. Resipi sup bayam brazil sedap dan mudah, tak guna banyak bahan mana pun, hanya guna bahan-bahan yang sedia ada di dapur, ikut citarasa dan kreativiti masing-masing. Selain sup bayam brazil ini sedap, bayam brazil juga mempunyai khasiat yang baik untuk kesihatan.

sebelum mrs pip kongsi resipi sup bayam brazil sedap dan mudah versi mrs pip, ketahui dulu khasiat yang terkandung di dalam bayam brazil. Dah tahu bayam brazil ini banyak khasiatnya, barulah korang semangat nak makan bayam brazil selepas ini.

Khasiat bayam brazil , antaranya:-

  • Mengandungi nutrien seperti protein, karbohidrat, kalsium, zat besi. magnesium, kalium, vitamin C, Folat, Vitamin A, fosfurs, tembaga, selenium dan Vitamin B. 
  • Bayam brazil sesuai diambil oleh ibu mengandung kerana mengandungi folat yang membantu mengelakkan kecacatan tiub saraf kepada bayi di dalam kandungan.
  • Mengandungi luten dan zeaxantin bagi kesihatan mata.
  • Mengandungi asid alfa lipoik yang dipercayai membantu menurunkan kadar glukosa dan memperbaiki kesensitifan insulin, maka bayam brazil sesuai diambil oleh penghidap kenying manis
  • Membantu merendahkan tekanan darah tinggi kerana bayam brazil mempunyai kandungan kalium yang tinggi yang membantu untuk mengurangkan kesan negatif garam dalam tubuh.
  • Bayam brazil mempunyai Vitamin K , baik untuk kekuatan tulang.
  • Mengandungi sumber zat besi untuk penghasilan darah merah dan mengelakkan anemia. kanak-kanak dan wanita mengandung disyorkan untuk mengambil bayam brazil di dalam pemakanan mereka.

Dah tahu khasiat bayam brazil, lepas ni bolehlah tanam sendiri bayam brazil, lagi jimat berbanding beli di luar. Ada yang jual pada harga over-price , jadi sila berhati-hati daripada penjual yang ingin mengambil kesempatan. 

Kalau nak tanam di pasu pun boleh, kalau tanam terus di tanah pun boleh. Macam mrs pip, mak mertua yang tanam since kawasan tanah rumah mak mertua agak luas juga untuk becucuk tanam. Dulu mrs pip buat-buat bodoh tak layan bayam brazil ni pasal pernah makan yang ditumis, rasanya macam kasar kelat gitu. Tapi selepas mak mertua bagitau bayam brazil ni sedap buat sup, terus teruja mencuba memandangkan kami sekeluarga suka menu yang bersup.


Resipi sup bayam brazil sedap dan mudah
Resipi sup bayam brazil sedap dan mudah

Resipi sup bayam brazil sedap dan mudah versi mrs pip ni serius memang senang nak buat. tak leceh mana pun. Bahan-bahan guna saja apa yang ada di rumah, iaitu bahan utama perlua ada semestinya bayam brazil, bawang dan telur serta perasa seperti garam, pati ayam, sos tiram etc.

Bahan-bahan resipi sup bayam brazil sedap dan mudah
  • Bayam brazil secukupnya (korang agak-agak lah yang berapa banyak nak guna, mcm mrs pip guna 2 genggam bayam brazil)
  • 2 biji telur
  • Hirisan bawang merah, sedikit halia, bawang putih
  • Garam
  • Serbuk pati ayam (chicken stock)
  • Sebuk All Spice keluaran McCormick   (optional, boleh guna rempah lain seperti lada sulah, atau sedikit serbuk black pepper)
  • 3 cawan air

Cara membuat sup bayam brazil sedap dan mudah

1. Tumiskan bawang sehingga keperangan , pecahkan dua biji telur di dalam kuali, perisakan dengan All Spice
2. Kacau bahan tumisan sehingga telur kekuningan
3. Masukkan air dan tutup kuali, biarkan air mendidih
4. Apabila air mendidih, tambah garam dan pati ayam secukupnya. Boleh juga tambah sos tiram.
5. Masukkan bayam brazil, dan gaul.
6. Bolehlah rasa kalau sup dah cukup rasa garam dan stok ayam.
7. Matikan api. Tutup kuali dan biarkan seketika sebelum dihidangkan.
8. Siap!

Yang ni cara paling simple nak masak sup bayam brazil. Kalau suka buat drop egg soup, pun boleh juga. Cumanya telur tu letak bila air dah mendidih, letak sedikt tepung kanji. Bagi likat sikit sup tu. Tapi mrs pip tak begitu gemar drop egg soup, lebih suka telur tu ditumis terlebih dahulu. hehe.

selain sup bayam brazil ni, boleh try juga resipi sup tofu daun bawang , sedap makan time cuaca sejuk hujan-hujan bah gitu.

Resepi sup tofu bersama sayur bawang ala korean style




cara tanam bayam brazil
Cara tanam bayam brazil

Cara untuk tanam bayar brazil ni pun senang saja. Hanya perlu gunakan batang bayam brazil tu semula guna teknik water propagation. Batang bayam brazil tu, rendam dalam air sehingga ada akar-akar halus keluar , kemudian bolehlah pindahkan ke dalam pasu dan tanam elok elok penuh kasih sayang supaya nanti bayam brazil tumbuh dengan lebih meriah, ekeke.

happy cooking.

cheers.

Wednesday, 1 April 2020

Movie Kim Ji Young Born 1982 kisah depresi seorang isteri yang terjadi pada kebanyakkan suri rumah

April 01, 2020 5
Movie Kim Ji Young Born 1982  kisah depresi seorang isteri yang terjadi pada kebanyakkan suri rumah
hi there, filem bertajuk KIM JI YOUNG BORN 1982 merupakan filem yang diadaptasi daripada novel menggunakan tajuk yang sama. Filem ini berkisar mengenai seorang wanita, isteri dan surirumah yang bernama Kim Ji Young, yang mengalami depresi tanpa dia sedari. Filem ini dilakonkan oleh Gong Yoo dan Jung Yu Mi. 

Ini bukanlah yang pertama kali Gong Yoo dan Jung Yu Mi digandingkan bersama di dalam filem. Sebelum ini, mereka digandingan bersama di dalam filem yang bertajuk SILENCED, dan ternyata gandingan baik di dalam SILENCED mahupun di dalam filem terbaru mereka KIM JI YOUNG BORN 1982, gandingan mereka sangat serasi.

yang ingin membaca review filem SILENCED, bolehlah klik pada entry terdahulu mrs pip, klik link di bawah :-

Movie Silenced , adaptasi kisah benar penderaan seksual pelajar pekak

Movie Kim Ji Young Born 1982  kisah depresi seorang isteri yang terjadi pada kebanyakkan suri rumah
Movie Kim Ji Young Born 1982 
kisah depresi seorang isteri yang terjadi pada kebanyakkan suri rumah

Dae Hyun (Lakonan Gong Yoo) mendapati ada sesuatu yang tidak kena pada isterinya Ji Young (lakonan Jung Yu Mi) apabila isterinya seolah-olah bercakap seperti bukan dirinya sendiri. Ada masanya Ji Young bercakap seperti ibunya sendiri, atau berdialog seperti neneknya, dan itu merisaukan Dae Hyun.

Bagi Ji Young pula, tiada apa yang berbeza pada dirinya. Baginya, dia adalah dirinya dan hari-harinya didedikasi menjadi isteri yang baik dan ibu yang penyayang. Ji Young sebelum berkahwin, bekerja di PR Agency, namun memilih meninggalkan kerjayanya sebaik sahaja berkahwin untuk menjadi surirumah sepenuh masa.

Movie Kim Ji Young Born 1982  kisah depresi seorang isteri yang terjadi pada kebanyakkan suri rumah
Movie Kim Ji Young Born 1982 
kisah depresi seorang isteri yang terjadi pada kebanyakkan suri rumah

Dae Hyun bertemu pakar psikiatri untuk mendapatkan nasihat mengenai masalah kesihatan isterinya, dan Dae Hyun diminta untuk membawa isterinya bertemu pakar.

Pada mulanya Ji Young bersetuju untuk bertemu pakar apabila Dae Hyun memujuk Ji Young yang dia perlu bertemu dengan pakar untuk memeriksa masalahnya yang ada masanya menjadi seorang yang pelupa, namun apabila mengetahui harga rawatan adalah mahal, maka Ji Young membatalkan niat untuk bertemu pakar psikiatri tersebut.

masalah kesihatan Ji Young agak merosot apabila dia 'crash out' di depan keluarga Dae Hyun ketika sambutan tahun baru, membuatkan ahli keluarga Dae Hyun sedikit terkejut. Dae Hyun memberitahu Ji Young tidak sihat dan keletihan.

Movie Kim Ji Young Born 1982  kisah depresi seorang isteri yang terjadi pada kebanyakkan suri rumah
Movie Kim Ji Young Born 1982 
kisah depresi seorang isteri yang terjadi pada kebanyakkan suri rumah

Ji Young sebenarnya mengalami masalah depresi. Ada masanya dia gembira dengan life dia, namun ada masanya dia seperti loss dengan kehidupan yang dia lalui. Selain itu, Ji Young juga terpaksa bedepan dengan ibu mertuanya yang agak konservatif dan dia berusaha untuk 'meet expectations' ibu mertuanya. 

Ji Young diminta bekerja kembali oleh penyelia lamanya yang sudahpun mempunyai syarikat sendiri. Namun masalah timbul apabila tiada sesiapa yang boleh menjaga anaknya. Dae Hyun merasakan mungkin yang terbaik untuk memulihkan depresi Ji Young ialah membiarkan dia bekerja, namun dilarang oleh ibu Dae Hyun kerana mana mungkin Dae Hyun terpaksa mengambil paternal leave selama setahun semata-mata untuk membiarkan Ji Young kembali bekerja.

Dae Hyun berada dalam keadaan dilema. Akhirnya Dae Hyun memberitahu Ji Young bahawa Ji Young mempunyai masalah kesihatan dan dia perlu bertemu doktor untuk merawat masalah depresinya. 

Ji Young akhirnya akur dengan permintaan Dae Hyun untuk bertemu doktor dan Ji Young juga menolak tawaran pekerjaan. 

Ending filem ini menunjukkan Ji Young berjaya menjadi seorang penulis buku dan dia gembira dengan kehidupan dia bersama.

Jalan cerita filem yang dekat di jiwa wanita bergelar isteri dan suri rumah

Pendapat aku lah kan, filem ni sangat mudah diterima oleh wanita kebanyakkan, lagi lagi yang menjadi isteri dan suri rumah sepenuhnya kerana aku percaya ramai puan suri rumah punya karakter yang sama dengan Ji Young.

Bila kau ada masalah, semua kau hadam seorang-seorang. Bila kau rasa letih urus rumah tangga, mau keluar take a break ambil angin pun sukar, unless kau ada husband atau support system orang sekeliling yang baik dan prihatin.

Lagi-lagi kalau keluarga mertua kau asyik nak salahkan kau, asyik nak kau buat itu ini ikut standard piawaian dorang tanpa ambil peduli kau sakit, kau penat, kau nak berehat, tapi semua kerja kau kena siapkan, manakala adik beradik perempuan suami kau boleh pula bersenang lenang tak buat kerja. ni kes mak mertua suka jadikan anak menantu perempuan macam orang gaji atau layanan seperti orang asing!

Bila kau tak boleh nak luahkan segala perasaan yang terpendam di jiwa, ianya makan dalam diri sendiri. Kemudian ada masanya kau rindu untuk bekerja just because kau nak lari dari keadaan terkurung di dalam dunia sendiri. Tiada jalan keluar. Akhirnya , bila benda ni berlarutan, boleh buat hidup ni kemurungan / depresi.

Sokongan emosi daripada pasangan itu penting untuk menangani masalah depresi

Bila kau seorang isteri , seorang suri rumah, seorang ibu, dan kau dedikasikan hidup kau untuk rumahtangga kau sepenuhnya, dan bila kau rasa tertekan dengan life kau, PLEASE SPEAK IT OUT dekat pasangan kau. JANGAN biarkan koa sorang sorang rasa stress.

Pasangan kau perlu tahu apa yang buat kau unhappy, miserable, stress dan sebagainya. Dan beruntung sangat jika kau dapat pasangan yang sangat memahami, sangat prihatin keadaan kau seperti suami Ji Young, si Dae Hyun tadi.

Kalau pasangan kau jenis tidak ambil berat, luahkan lah perasaan kepada ahli keluarga terdekat /sahabat yang boleh dipercayai. Jangan simpan sorang-sorang sehingga kau rasa depresi dengan life yang kau lalui.

Kadang-kadang SOCIETY sekeliling kita juga antara penyebab membuatkan kita tertekan

dalam filem Kim Ji Young ni, ada satu part Ji Young pergi kafe untuk beli coffee , lepas tu coffee tu tumpah, then orang yang berbaris di belakang Ji Young ni boleh pula membebel marahkan Ji Young indirectly dengan kata-kata kurang sopan.

Well, kadang-kadang korang tidak tahu apa yang seseorang tu perlu lalui untuk hari itu. Kau tidak berada di tempat dia. Jadi jangan sesuka hati berkata sesuatu yang buruk pada seseorang. Jangan hakimi orang lain, siapa kita untuk judge life orang lain as if like kita ni tidur satu selimut dengan dia.

Cara bantu isteri / suri rumah / wanita atasi masalah stress 

bila kau tau isteri kau yang jadi suri rumah sepenuh masa tu tengah stress atau punya tanda tanda depresi, bantulah dia. Atau mungkin saja wanita yang tengah stress tu sahabat baik kamu, atau adik beradik kamu, bantulah dia menghadapi stress atau depresi dengan cara yang baik.

Tips bantu mereka berdepan dengan masalah stress depresi ni, antaranya ialah 

  • Berikan isteri rehat yang secukupnya

isteri bukan robot. dia bangun paling awal untuk siapkan sarapan , dan biasanya tidur paling lewat untuk pastikan semua ahli di dalam rumahnya sudah tidur. jadi ada masa, keletihan tidak cukup tidur membuatkan isteri tidak boleh berfikir dengan baik, dan ini mungkin boleh menyebabkan isteri lesu dan tertekan.

  • Ringankan bebanan dengan membantu dia membuat kerja rumah

suami mungkin letih apabila balik dari bekerja dan ingin berehat. isteri mungkin faham keadaan suami, namun luangkan lah masa untuk bantu isteri. kalau tak reti buat kerja rumah yang complicated, bantulah isteri buat kerja yang mudah seperti mengemas rak kasut atau menyapu lantai.

  • Janganlah letakkan expectation perfect perfectly 

jangan anggap isteri seorang yang sempurna. jang expect bila suami pulang rumah, rumah bersih berkilat padahal isteri ndak sempat pun kemaskan rumah. mau masak pun susah bila anak anak meragam. Jadi, jangan suka anggap semuanya sempurna seperti yang kamu fikirkan. Everything could be idealistic, but you are living in the realistic world.

  • Tolong isteria jaga anak-anak , dan beritahu anak-anak yang ibu perlukan rehat dan jangan ganggu ibu

kalau kamu rasa isteri marah-marah, moody mungkin dia tak cukup rehat, so berilah isteri extra masa untuk dia berehat. dan suami gunakan kesempatan untuk bonding bersama anak-anak.

  • Berikan isteri rasa comfort dan rasa disayangi

yes, ini penting untuk pastikan isteri rasa disayangi. berikan isteri rasa comfort. jangan sergah atau herdik isteri kamu bila dia rasa tengah moody. Mungkin suami pun letih dengan urusan kerja seharian, tapi berusahalah memberikan sokongan kasih sayang buat isteri kamu agar dia rasa gembira dan tidak merasakan betapa life dia kurang menarik.

pujilah isteri kamu agar dia rasa dihargai.

  • berikan isteri ME-TIME

kalau kamu boleh keluar jumpa kawan, boleh lepak kedai mamak layan bola, boleh habiskan masa streamning games, so jangan lupa yang isteri kamu juga perlukan masa untuk dia ber-Me-Time. Isteri yang jadi suri rumah sepenuh masa, kalau kau bagi dia me-time once a month pun, dia punya happy tu memang tak terhingga tau. 

jadi suami jangan kedekut bagi isteri sedikit masa untuk bersendirian dan buat apa yang dia suka. 

buat semua isteri, atau stay at home mom, atau surirumah, aku doakan kehidupan yang korang lalui semuanya baik baik sahaja, dan pastikan korang dapatkan bantuan kalau rasa life sucks , stress and miserable. Don't withered yourself. Dapatkan bantuan.

Happy watching, lots hugs and kisses, xoxo.

cheers.

Tuesday, 31 March 2020

Movie Silenced , adaptasi kisah benar penderaan seksual pelajar pekak

March 31, 2020 3
Movie Silenced , adaptasi kisah benar penderaan seksual pelajar pekak
hi there, cerita korean movie bertajuk SILENCED , lakonan menarik Gong Yoo bersama Jung Yu Mi dan dibantu oleh Kim Hyun Soo, Jung In Seo, Baek Seung Hwan dan barisan pelakon lain. movie SILENCED in menceritakan tentang penderaan seksual yang dilakukan ke atas pelajar pekak di sebuah sekolah di Korea Selatan, berdasarkan novel yang bertajuk The Crucible hasil tulisan Gong Ji Young, dan yang lebih menyayat hati, pendera yang melakukan sexual assault ini ialah ahli pendidik di sekolah berkenaan.

Movie Silenced , adaptasi kisah benar penderaan seksual pelajar pekak
Movie Silenced , adaptasi kisah benar penderaan seksual pelajar pekak

Kang In Ho (Lakonan Gong Yoo) diterima bekerja di sekolah Ja Ae Academy sebagai guru seni. Dia gembira mengajar di akademi berkenaan, namun berasa sedikit hairan apabila mendapati ada pelajar nya yang agak 'aloof and distant' dan cuba untuk mengelak daripadanya.

Namun In Ho tetap memberikan perhatian terhadap mereka, dan satu hari tu In Ho terdengar bunyi di tandas perempuan ketika ingin pulang namun dia disergah oleh pengawal keselamatan akademi untuk tidak memasuk tandas berkenaan.

Selain itu, ketika In Ho ingin pulang ke rumah , dia terlihat salah seorang pelajarnya duduk di atas tingkap dan kerana risaukan keselamatan pelajarnya, In Ho bergegas naik ke asrama pelajar tersebut dan berjaya menarik pelajarnya daripada duduk di atas tingkap tersebut.

Pelajarnya yang pekak ketakutan namun kemudian menarik baju In Ho dan membawa In Ho ke satu sudut tangga dan menunjukkan sebuah bilik. In Ho bergerak ke bilik tersebut dan mendapati salah seorang pelajarnya sedang di dera oleh warden asrama dengan memasukkan kepala pelajar tersebut ke dalam mesin cuci baju.

Terkejut dengan keadaan tersebut, In Ho menyelamatkan pelajar tersebut dan membawanya ke hospital untuk rawatan. Kemudian In Ho menghubungi aktivis kemanusiaan bernama Yoo Jin (Lakonan Jung Yu Mi) yang dikenalinya secara kebetulan ketika berada di pekan beberapa waktu terdahulu. 

Yoo Jin membantu In Ho menjaga pelajar yang dirawat di wad , dan ketika itu, pelajarnya memberitahu Yoo Jin yang dia didera secara seksual, dan itu mengejutkan In Ho dan akhirnya In Ho berusaha melindungi pelajarnya dan cuba mendapatkan keadilan untuk mereka.

Movie Silenced , adaptasi kisah benar penderaan seksual pelajar pekak
Movie Silenced , adaptasi kisah benar penderaan seksual pelajar pekak

cerita movie ni sedih bagi mrs pip. Bayangkan pelajar pekak didera oleh pendidik sendiri, dan penderaan sudahpun berlaku selama 5 tahun, dan lagi menyayat hati apabila pihak berkuasa tidak mempedulikan laporan yang dibuat oleh Yoo Jin kerana pihak berkuasa ni dah dibeli dengan duit, pendek kata pihak sekolah dah suap duit kat polis daerah tersebut, begitu juga dengan pihak berkuasa perundangan! 

tapi In Ho dan Yoo Jin still fight juga untuk keadilan pelajar pelajar tersebut. Dalam pembelaan untuk pelajar pelajar dia tu, yang sedih dorang ada bukti kukuh pelajar diliwat dan dirogol, malangkan peguam yang mewakili dorang (pendakwaraya) tu dah kena beli juga oleh si peguam bela yang punya firma guaman yang kukuh. Hakim dia pun dua kali lima juga dah kena suap duit!

korang boleh tengok dalam movie ni sign language yang dorang gunakan untuk ceritakan bagaimana dorang kena liwat dan rogol. memang good effort dorang berlakon guna sign language, dan sebak wei bila dorang ceritakan satu persatu bagaimana dorang kena liwat dan rogol. Heartbroken aku!

dan cerita ni based on events yang berlaku di Gwanju Inhwa School, dan selepas filem ni dipertontonkan, orang awam meminta kes ini disiasat semula. Dan diminta kes ini dibicarakan semula.

impak daripada filem SILENCED ni, 

the film sparked public outcry over lenient court rulings, prompting police to reopen the case and lawmakers to introduce bills for the human rights of the vulnerable. Four out of the six teachers at the Gwangju Inhwa School for whom serious punishment was recommended by the education authority were reinstated after they escaped punishment under the statute of limitations.

Only two of them were convicted of repeated rapes of eight young students and received jail terms of less than a year.

71-year-old ex teacher Kim Yeong-il recently claimed that two children had died when the incident took place in 1964, after which he was beaten and forced to resign his job by the vice principal.

Two months after the film's release and resulting controversy, Gwangju City officially shut down the school in November 2011.

In July 2012, the Gwangju District Court sentenced the 63-year-old former administrator of Gwangju Inhwa School to 12 years in prison for sexually assaulting an 18-year-old student in April 2005.

He was also charged with physically abusing another 17-year-old student who had witnessed the crime (the victim reportedly attempted to killed themselves afterward). The administrator, only identified by his surname Kim, was also ordered to wear an electronic anklet for 10 years following his release.

In 2011, the Korean National Assembly passed the "Dogani Law" (named after the Korean name of the film), removing any statute of limitations for sexual assault against children under 13 and the disabled. It also raised the minimum sentence for rape of young children and the disabled to up to life in prison, and abolished a clause requiring that victims prove they were "unable to resist" due to their disability.

Nah,memang hebat impak daripada filem SILENCED ni apabila kes ini disiasat kembali. Penderaan ni berlaku pada tahun 1964, tapi ianya mengambil masa yang lama untuk mendapat pembelaan!

Dan hasil daripada kes ini, Korea Selatan mengetatkan hukuman kepada pesalah yang merogol kanak-kanak di bawah 13 tahun dan kanak-kanak kurang upaya membawa hukuman sehingga penjara seumur hidup.

movie ni worth to watch , dan gandingan Gong Yoo dan Jung Yu Mi serasi. Suka tengok dorang berdua. Dan sekali lagi Gong Yoo dan Jung Yu Mi digandingan bersama di dalam filem terbaru berjudul Kim Ji Young Born 1982, review coming soon insya allah.

happy watching.

cheers.

Kek Superman untuk harijadi Iman 7 tahun

March 31, 2020 4
Kek Superman untuk harijadi Iman 7 tahun
hi there, hampir terlupa untuk update kisah harijadi Iman. Mommy update di sini untuk kenangan Iman kelak. Mommy walaupun bukan seorang yang suka buat sambutan birthday, tapi untuk birthday anak anak, mommy akan try buat so that apabila anak anak besar kelak, at least dorang ada kenangan sambutan birthday time kecik-kecik dulu #creatingmemories.

Kitorang celebrate birthday Iman pada 7/Mac (harijadi Iman 4/Mac) , hari Sabtu. Memang akan celebrate any birthdays pada hujung minggu kerana weekdays daddy kan busy kerja. Moreover ahli keluarga lain biasanya free time pun memang hujung-hujung minggu, jadi no big deal pun celebrate lewat.

Kek Superman untuk harijadi Iman 7 tahun
Kek Superman untuk harijadi Iman 7 tahun

Celebrate pun ala kadar sahaja, just to create some good memories for Iman with us. Mommy order kek Superman untuk birthday Iman kali ini. Iman kan nowadays obses dengan superman, sikit-sikit superman, jadi Iman mesti extra happy kalau dapat kek Superman kan.

Tell you what, baju yang Iman pakai tu dah macam baju uniform rumah dia. Hari-hari mau pakai baju yang sama, hari-hari akan suruh mommy cuci baju tu, keringkan cepat dan esoknya dia nak pakai lagi baju yang sama as if tu sajalah satu-satunya baju dia!

haha, anak mommy sorang ni memang once dia obses dengan sesuatu, dia akan try hard untuk dapatkan apa yang dia nak. Dan adalah satu hari tu, Iman request nak cloak Superman. Dia punya membebel nak cloak tu memang susah nak bawa bincang. Boleh depress mommy dengan perangai Iman.

Iman dan Amin
Iman dan Amin

cloak tu mommy berjaya beli di shopee. sepasang dengan topeng muka tu, harga sekitar RM7.++ , so beli dua set. Satu lagi untuk Amin. Dan Amin pula , apa yang Iman suka, maka dia pun akan suka. Amin ni jenis follow Iman flow, cumanya Amin takkan paksa nak minta sesuatu. Kalau ada untuk dia, dia ok, kalau tiada untuk dia, dia pun no bid deal.

mommy dah siap siap pakaikan Iman baju kemeja sama macam Amin cuma berlainan warna. Half way tu Iman pergi tukar pakai baju kegemaran dia. Ok lah, kita raikan perbezaan, janji anak-anak mommy semua happy.

harijadi Iman 7 tahun
Kek Superman untuk
harijadi Iman 7 tahun


mommy pun dulu suka juga dengan Superman. eh, tapi mommy layan semua superheroes, tak da lah obses sangat dengan mana mana watak pun. Dulu-dulu time mommy, Superman yang paling femes mestilah Dean Cain dan heroin dia Teri Hatcher ... Tapi sebelum tu, time mommy kecik kecik macam Iman, watak Superman dibawakan oleh Christopher Reeve. Ok lah, dua actor ni mommy ingatlah. Lepas tu dah tak follow pun mana-mana cerita Superman. Dah besar kita layan Kdrama/KMovie la pula. ekekeke.

kek Superman Iman ni, mommy pilih red velvet. Sedap. Tak manis. Rasa kek ni just nice di tekak mommy. Untuk kek 1KG ni, harga RM70.00. Oklah, harga reasonable bagi mommy.

Untuk tempahan kek harijadi / kek pertunangan / kek perkahwinan bagi kawasan Membakut, bolehlah menempah kek dengan Puan Suimeh (wasap 017-803-4302). Harga kek affordable dan sedap.

harijadi Iman 7 tahun
harijadi Iman 7 tahun

mommy tak banyak pun ambil gambar time birthday Iman. Just snap a few saja. Lebih busy makan makan dengan family members. Kitorang macam ni lah, once makan-makan memang semua malas nak ambil gambar, semua pun busy nak penuhkan perut masing-masing sambil berborak.

bahan-bahan steamboat
bahan-bahan steamboat

Daddy dah siap siap bagitau, untuk makan makan sempena harijadi Iman, dia just sediakan bahan bahan steamboat. Ndak perlu susah susah mau masak , Kita ber-steamboat saja di rumah bersama ahli keluarga yang lain. Minuman pun daddy hanya sediakan minuman kotak.

gambar steamboat pun hanya ni jak yang ter-snap. Makan dengan mee. Ada udang segar juga. Budak-budak enjoy makan udang dan mee, yang bahan-bahan steamboat lain tu, dorang makan so-so jak lah. Yang banyak melantak kitorang ler yang dewasa-dewasa ni.

harijadi Iman 7 tahun
harijadi Iman 7 tahun


mommy hari tu tak sempat nak decorate apapun untuk birthday Iman, just sempat beli belon untuk lekat di dinding, dan juga birthday banner. NI sajalah yang mommy sempat fikir nak beli untuk decoration birthday. Sebenarnya , ni rancangan last minute.

Beli di kedai Ninso. Birthday banner tu harga RM2.30, belon pula 10 pcs per pack RM2.30, so beli 2 pek  .. harga affordable kan barang di Ninso. Maybe lepas ni kalau ada rezeki nak celebrate birthday Nami pula untuk 2 years old bulan Ogos ni, Insya allah mommy plan awal, so ndak da kelam kabut. Boleh deko-deko nanti.

Sekian untuk cerita birthday Iman yang ke-7 tahun. Hadiah Iman tahun ni, as usual mommy belikan set buku ...

Thanks daddy belanja kitorang makan-makan steamboat sampai kenyang perut. Semoga murah rezeki daddy selalu belanja kitorang, muah.

Untuk Iman, semoga membesar jadi anak yang baik dan elok budi pekerti ... Saranghae!

Sekejapnya Iman dah besar, rasanya macam baru juga mommy preggykan Iman. 

we all love Iman ❤️

cheers.

Monday, 30 March 2020

Resipi kacang goreng sedap mudah nak buat

March 30, 2020 4
Resipi kacang goreng sedap mudah nak buat
hi semua, sejak menjak restricted movement order (RMO) dilaksanakan, makin banyak pula resipi resipi menarik dikongsi sama ada di blog mahupun di media sosial. Rajin korang masak-masak, seronok tengok gambar gambar masakan semua nampak sedap. Mcm mrs pip ni, masak seperti biasa saja, sesekali bila dah bosan masak, mr.Husband pula ambil alih jadi chef. Tadi petang rajin pula mr.Husband goreng kacang, maka terjadilah kudapan kacang goreng sedap untuk kami ber-tea time.

sebenarnya, dapur mrs pip ada banyak stok kacang putih, dalam beberapa kilo begitulah. Kitorang jual kacang goreng untuk pendapatan sampingan. Tapi sejak RMO ni, aktiviti menjual kacang goreng dihentikan seketika, makanya stok yang ada tu kitorang goreng untuk makan sendiri. 

Resipi kacang goreng sedap mudah nak buat
Add captioResipi kacang goreng sedap mudah nak buatn

ada banyak resipi kacang goreng sedap kalau korang google. ada yang rendam dulu semalaman bersama hirisan bawang putih, kemudian esoknya toskan dan goreng. 

ada yang goreng terus dalam minyak, kemudian masukkan bawang putih dalam minyak goreng, lepas tu once dah siap goreng letak serbuk ikan bilis untuk sedapkan rasa selain tambah gula dan garam.

mana mana versi kacang goreng sedap ni korang bolehlah cuba, ikut selera korang. nak versi yang mudah, atau nak versi yang leceh tapi sedap. 

macam mrs pip ni, bab bab menggoreng kacang memang malas, bab bab makan paling laju. sampaikan kalau mr.Husband buat stok kacang goreng ni, dia bagitau jangan makan tak ingat dunia katanya! LOL.

Resipi kacang goreng sedap mudah nak buat
Resipi kacang goreng sedap mudah nak buat

ni versi mudah kacang goreng sedap yang mr.Husband buat.


  • letakkan sedikit minyak di atas kuali, masukkan kacang putih, goreng hingga keperangan. 
  • tambahkan garam dan gula secukupnya
  • tambahkan serbuk pati ayam atau serbuk ikan bilis
  • masukkan daun kari serikan rasa kacang goreng tersebut
  • kalau korang nak tambah goreng bersama hirisan bawang putih pun ok juga.


done! dah siap.

senangnya nak buat.

jadi, kalau korang dah tiada idea nak kudap-kudap apa di rumah tu, bolehlah buat kacang goreng sedap pula. seronok juga melantak kacang goreng sedap ni sambil melayan movie atau drama kegemaran korang.

dan sebenarnya, lagi sedap kalau melantak kacang goreng sedap ni bersama air coke! (alamak, craving la pula) ...


KDrama Cheese In The Trap (Park Hae Jin dan Kim Go Eun) || cerita sekumpulan pelajar universiti di akhir semester

March 30, 2020 3
KDrama Cheese In The Trap (Park Hae Jin dan Kim Go Eun) || cerita sekumpulan pelajar universiti di akhir semester
hi there, Cheese In The Trap (Park Hae Jin dan Kim Go Eun) merupakan cerita sekumpulan pelajar universiti di akhir semester || drama cheese in the trap lakonan mantap park hae jin dan kim go eun merupakan korean drama yang disiarkan pada awal tahun 2016 dan merupakan antara korean drama yang mendapat rating yang tinggi , lakonan hebat park hae jin dan kim go eun bersama seo kang joon dan lee sung kyung dan dibantu oleh park min ji dan nam joo hyuk dan bersama barisan pelakon yang lain.

kalau korang sukakan kim go eun, korang kena nantikan drama terbaru dia bersama lee min ho yang dijangka akan keluar pada bulan April ini, dan dijangka akan menjadi drama hit untuk tahun ini. 

dan yang sukakan seo kang joon, korang bolehlah layan drama when the weather is fine yang sedang bersiaran , bersama gandingan hebat park min young.

dan yang minat dekat si nam joo hyuk ni, bolehlah layan the school nurse file (edisi korea), bersiaran di netfilx (eh tapi I tak da netflix , so not sure kalau drama ni dah ke udara atau belum) ... tapi suka lakonan dia dalam movie the great battle bersama zo in sung :))

eh, panjang pula membebel , jomlah kita baca review cheese in the trap ni. ekceli mrs pip tengok drama ni kan pasal terbaca review yang kim go eun berlakon best dalam drama ni. so tergeraklah hati nak rooting for kim go eun. dan since quite sometimes tak tengok park hae jin, so hahaha bar tahu dia ni lead actor untuk drama ni, so yeah happy la dapat tengok dorang jadi lead actor actress dalam drama ni.

KDrama Cheese In The Trap (Park Hae Jin dan Kim Go Eun) ||  cerita sekumpulan pelajar universiti di akhir semester
KDrama Cheese In The Trap (Park Hae Jin dan Kim Go Eun) ||
cerita sekumpulan pelajar universiti di akhir semester

Yoo Jung (Lakonan Park Hae Jin) merupakan pewaris Taerang Group, kiranya dia ni anak orang berada, tapi tak ramai yang tahu status sebenar dia. Yoo Jung ni jenis pendiam sikit, tak banyak sangat nak masuk campur hal orang, dan pelajar straight A.

Hong Seol (Lakonan Kim Go Eun) pula pelajar dari keluarga biasa-biasa. Dia ni hardworking sangat sama ada dalam study mahupun part time job dia. Dia buat part time job untuk support study dia. Dan bila buka sem baru, si Hong Seol ni satu kelas dengan si Yoo Jung, dan dia perasan yang si Yoo Jung ni macam nak rapat rapat dengan dia. Hong Seol ni takut dengan senior dia si Yoo Jung, macam macam dalam otak dia fikir yang Yoo Jung ni ada niat jahat ke apa kat dia. Adeh.

Yoo Jung ni pula, dia suka dekat Hong Seol. Ada sebab kenapa dia boleh sukakan si Hong Seol dalam ramai-ramai student yang dia kenal. Salah satunya sebab si Hong Seol ni jenis bukan ambil kesempatan dekat kekayaan yang dia miliki. Tapi kalau korang layan drama ni, nnt ada satu episod tu ceritakan macam mana si Yoo Jung boleh suka si Hong Seol.

KDrama Cheese In The Trap (Park Hae Jin dan Kim Go Eun) ||  cerita sekumpulan pelajar universiti di akhir semester
KDrama Cheese In The Trap (Park Hae Jin dan Kim Go Eun) || 
cerita sekumpulan pelajar universiti di akhir semester

Yoo Jung ni selain pendiam, dia jenis kalau tak suka orang, dia akan singkirkan orang tu dengan cara tidak terduga. Dia jenis kalau marah, kau nampak jak dia relax, tapi dia punya idea nak singkirkan orang memang daebak. Padan muka orang yang suka ambil kesempatan kat dia.

Yoo Jung ni waktu dia kecik kecik, dia membesar bersama dua rakan lain yang ayah dia ambil jadikan anak angkat, iaitu In Ha dan In Ho. In Ha dan In Ho ni adik beradik yang kematian ibubapa, so makcik dia yang jahat tu yang jaga dorang, dan satu hari tu kebetulan bila ayah Yoo Jung datang melawat dorang, In Ha dan In Ho keluar lari dari rumah dan bertemu ayah Yoo Jung ni.

Datuk kepada In Ha dan In Ho ni ialah doktor yang merawat bapa Yoo Jung (kalau aku tak silap la). Bapa Yoo Jung ni ada masalah sukar untuk menahan marah, so yang rawat dia ni arwah datuk si In Ha dan In Ho. Nak balas kebaikan datuk budak-budak ni, ayah Yoo Jung bawa lah budak budak ni balik rumah dan tinggal bersama-sama.

KDrama Cheese In The Trap (Park Hae Jin dan Kim Go Eun) ||  cerita sekumpulan pelajar universiti di akhir semester
KDrama Cheese In The Trap (Park Hae Jin dan Kim Go Eun) || 
cerita sekumpulan pelajar universiti di akhir semester

cerita pelajar kampus. biasalah kan, ada student yang rajin, ada yang suka jadi parasit asyik nak copy paste kerja orang. ada pula yang asyik mengharap satu orang jak buat semua dari A sampai Z kalau kerja berkumpulan. Yang dorang tahu, nanti markah kita share-share! hiks.

kesian dekat Hong Seol yang selalu kena ambil kesempatan. dan selalu sangat si Yoo Jung ni berada dalam keadaan wrong time wrong place sampaikan si Hong Seol selalu blame si Yoo Jung, padahal si Yoo Jung ni bukan jenis yang suka kenakan orang.

KDrama Cheese In The Trap (Park Hae Jin dan Kim Go Eun) ||  cerita sekumpulan pelajar universiti di akhir semester
KDrama Cheese In The Trap (Park Hae Jin dan Kim Go Eun) || 
cerita sekumpulan pelajar universiti di akhir semester

ni lah childhood friend si Yoo Jung. In Ho ni pemain piano, manakala kakak dia si In Ha tu suka arts, tapi yang dia tahu hidup bermewah-mewah , satu kerja apapun tak reti nak buat.

tapi In Ho lari dari rumah kerana salah faham dengan Yoo Jung. Lama juga aku tunggu untuk tahu kisah sebenar kenapa Yoo Jung tiba-tiba ketepikan si In Ho dalam hidup dia sehingga putuskan persahabatan. Mula-mula aku macam nak blame si Yoo Jung tu, tapi kalau tengok karakter si Yoo Jung ni, dia bukan jenis yang suka benci orang tanpa sebab.

Lepas tu, si In Ha tu jenis yang suka mengikis harta ayah dia. Mula-mula dia macam tak kisah sangat, tapi dia fikir sampai bila si In Ha ni nak berdikari, so end up dia mulakan misi untuk sekat kemewahan si In Ha.

KDrama Cheese In The Trap (Park Hae Jin dan Kim Go Eun) ||  cerita sekumpulan pelajar universiti di akhir semester
KDrama Cheese In The Trap (Park Hae Jin dan Kim Go Eun) || 
cerita sekumpulan pelajar universiti di akhir semester

Hong Seol ni ada dua kawan baik, si Bora dan Eun Taek. Bora ni aku suka pasal dia jenis kawan yang sangat caring kat Hong Seol. Si Eun Tak pula khadam si Bora, hahahaha. Dia ni sukakan si Bora, tapi si Bora ni takut kalau dorang bercinta nanti,dorang gaduh lepas tu break up. So dia tak nak la break up , jadi end up dia pura-pura lah ndak suka si Eun Tak. Hati bilang mau, mulut bilang tidak. Hiks.

Kalau korang layan movie the Great Battle, si Eun Tak ni la lead actor dia bersama Zo In Sung :)) ... 

KDrama Cheese In The Trap (Park Hae Jin dan Kim Go Eun) ||  cerita sekumpulan pelajar universiti di akhir semester
KDrama Cheese In The Trap (Park Hae Jin dan Kim Go Eun) || 
cerita sekumpulan pelajar universiti di akhir semester

Si In Ho ni suka kat si Hong Seol juga, tapi dia just keep for himself jak la since si Hong Seol memang dah bercinta dengan si Yoo Jung.

Ada banyak watak lain dalam drama ni, dan fokus untuk setiap watak tu berkembang mengikut setiap episod. Tak bosan tengok. 

TAPI, ending drama ni aku serius unhappy sangat. Aku rasa dorang patut buat EXTRA EPISODE tau untuk ending sebenar drama ni (eh , memandai pula aku kan!).

Korang kalau nak tengok watak si Park Hae Jin romantik dalam diam, korang patut layan drama ni. Kim Go Eun memang bawa watak dia best sangat, dengan rambut keriting macam tu, dia dapat nama panggilan MAD HAIR oleh si In Ho.

In Ho pun best, watak gila-gila sikit. Berbeza betul watak dia dalam drama When The Weather is Fine, tapi aku lagi prefer watak dia dalam drama When The Weather is Fine berbanding dalam drama ni ... 

Aku harap lepas ni kot-kot ada gandingan bersama Park Hae Jin lagi dengan Kim Go Eun dalam drama atau movie lain. Just love both of them.

apapun, korang pigi lah layan drama ni. aku layan dekat VIU apps. 

cheers.