28 November 2020

,
Korean Drama True Beauty (Starring Moon Ka Young, Chae Eun Woo, Hwang In Yup, Park Yoo Na) || This drama is based on webcomic “Yeoshingangrim” by “Yaongi/야옹이” which was published from 2018-April-02 by “Naver Webtoon Company“.

Im Joo Kyung (Moon Ka Young) is a high school girl with a complex about her natural appearance. Watching online tutorials, she becomes a master of make-up. She is popular at school and is considered quite pretty by her classmates, but she is terrified to show anyone her bare face.

Korean Drama True Beauty (Starring Moon Ka Young, Chae Eun Woo, Hwang In Yup, Park Yoo Na)


Title: 여신강림 / True Beauty
Genre: Romance, Comedy, School
Episodes: 16 (To Be Confirmed)
Broadcast network: tvN
Broadcast period: 2020-Dec-09 to 2021-Jan-28
Air time: Wednesday & Thursday 22:50

Main Cast

Moon Ka Young as Im Joo Kyung
Cha Eun Woo as Lee Soo Ho
Hwang In Yup as Han Seo Joon
Park Yoo Na as Kang Soo Jin

Joo Kyung’s family

Im Se Mi as Im Hee Kyung (Joo Kyung’s older sister)
Park Ho San as Im Dae Soo (Joo Kyung & Hee Kyung’s father)

Soo Ho’s family

Jung Joon Ho as Lee Joo Hun (Soo Ho’s father)

Others

Kang Min Ah as Choi Soo Ah
Oh Eui Sik as Han Joon Woo
Lee Sang Jin (이상진) as Ahn Hyun Kyu
Shin Jae Hwi (신재휘) as Lee Sung Yong
Jeon Hye Won as Park Sae Mi

Cameo

Kang Chan Hee as Yoon Se Yun

Production Credits

Production Companies: Studio Dragon, Bon Factory, Studio N
Director: Kim Sang Hyup
Screenwriter: Lee Shi Eun

26 November 2020

,
hi there, hari ini aku mau share review pengalaman menggunakan Ubat Gigi Buds Organic untuk anak-anak aku, lil' Iman dan lil' Amin.

First of all, aku mau share sedikit mengenai masalah kerosakan gigi lil' Iman dan aku harap moms di luar sana mengambil iktibar jangan terjadi masalah sebegini dengan anak-anak kecil moms ya.

Kesian sangat bila anak-anak kecil mengalami kerosakan gigi susu pada usia yang sangat kecil, seperti apa yang berlaku pada anak aku, lil' Iman.

Iman, dia mengalami gigi reput hampir pada semua gigi susunya pada usia yang kecil 3 tahun ya. Pereputan giginya terjadi sekitar dia berusia 2 tahun. 

Gigi susu Iman mula rosak akibat aku selalu membiarkan dia tidur dengan botol susunya. Dia tu kalau tidur selalu gigit puting botolnya, tidak mahu dilepaskan. Jadi lama kelamaan, susu formula melekat pada giginya, dan membuatkan giginya sedikit demi sedikit rosak.

Dan satu lagi, Iman paling sukar untuk aku beruskan giginya. Dia pasti sahaja mengelak untuk aku beruskan giginya. Dia mahu dia sendiri yang membersihkan giginya.

Pada usia lil' Amin 20 bulan. Dia kalau memberus gigi ada satu perangai baru suka betul makan itu ubat gigi. Jadi aku risau kalau makan ubat gigi akan bagi efek tidak baik untuk Amin.

Jadi, aku bercadang untuk tukarkan ubat gigi anak-anak dengan ubat gigi yang lebih selamat dan kalau anak-anak termakan (consumed) tidak akan memberikan sebarang kesan kepada mereka.

Pengalaman Anak Menggunakan Ubat Gigi Buds Organis Dan Oral Gel


Seperti biasa, kita menggunakan kuasa Google untuk mencari ubat gigi yang selamat untuk kanak-kanak. Dan aku mahu ianya disahkan selamat dan mempunyai pensijilan (certification) yang sah menyatakan produk ini selamat jika termakan.

Jadi, selepas akuu Google, aku terjumpa satu produk ubat gigi organik iaitu BUDS CHILDREN TOOTHPASTE. 

Ianya menyatakan bahawa Buds Oralcare Organics adalah ubat gigi yang dirumus khas yang sangat ringan, selamat dan berkesan untuk mencegah rongga gigi dan menjaga kesihatan mulut yang baik untuk setiap peringkat perkembangan anak anda.

Ciri-ciri Buds Oralcare Organics Children Toothpaste 

Ia diperakui organik oleh ECOCERT, salah satu pensijilan organik paling ketat dan terkenal di dunia. Ia bebas bahan pengawet, untuk memberi anda ketenangan sekiranya ubat gigi ditelan secara tidak sengaja.

• Diperlukan pandangan yang seimbang tentang penggunaan Fluorida dalam pasta gigi, sementara masih memberikan alternatif sekiranya anda merasa anak anda belum siap menggunakan pasta gigi berfluorida.

• Ia memanfaatkan penemuan saintifik terkini mengenai keberkesanan bahan aktif tumbuhan dalam penjagaan mulut untuk mengembangkan rangkaian ubat gigi khas ini yang berkesan, selamat dan ringan.

Ianya mengandungi Aloe vera pada gel gigi digunakan untuk membersihkan dan menenangkan gigi dan gusi, dan sama berkesannya dengan ubat gigi yang berfluoridasi untuk melawan rongga, menurut jurnal klinikal, AGR. Akademi Pergigian Umum (AGD).

Juga ada formulasi Asid Phytic penting untuk hidroksiapatit, membentuk lapisan seragam yang sangat menghalang pembubaran kristal hidroksiapatit, dan bertindak sebagai:

• penghambat pembentukan plak oral
• perencat kariogenesis
• penghambat pembubaran enamel
• Gabungan sinergis tumbuhan ini aktif dengan Xylitol dan Fluoride semula jadi menjadikan ubat gigi sangat berkesan untuk melawan rongga gigi.

Buds Oralcare Organics Children Toothpaste dinyatakan tidak mengandungi

• Natrium lauril sulfat (SLS)
• Sodium laureth suphate (SLES)
• PEG • Propilena glikol
• Petrokimia
• Parabens
• Fenoksietanol
• Formaldehid
• Warna buatan
• Wangian buatan
• Bahan-bahan yang diuji pada haiwan
• Bahan-bahan yang berasal dari haiwan

Jadi selepas membaca sedikit informasi mengenai ubat gigi Buds Organic ni, aku teruja untuk membelinya dan berharap anak-anak aku suka dan dalam masa yang sama akan membantu menjaga gigi mereka dengan baik.

Walaupun gigi Iman semakin mereput, namun aku masih berusaha untuk memanjangkan jangka hayat gigi dia. Tetapi aku juga bersedia untuk berdepan dengan keadaan kalau-kalau nanti gigi Iman yang reput itu harus dicabut semuanya.

Dan untuk Amin, aku berusaha sebaik-baiknya untuk memastikan gigi dia berada dalam keadaan yang baik dan tidak mahu terjadi lagi semula gigi rosak seperti yang dihadapi Iman.

Untuk satu tiub kecil ubat gigi Buds Organic ini ialah sekitar RM37.90 (harga yang aku jumpa di Shopee) , dan kamu boleh sahaja terus langsung ke laman web Buds Organic sekiranya kamu risau untuk membeli melalui Shopee. Pilihan masing-masing kan.

Pengalaman Anak Menggunakan Ubat Gigi Buds Organis Dan Oral Gel
read details of the ingredient, dan ada eco-cert


Selain beli ubat gigi Buds Organic, aku juga beli sekali BUDS ORAL GEL FOR BABY.

Kegunaan Buds Oral Gel ini pula ialah untuk melindungi gigi yang baru tumbuh. Pada dasarnya, Buds Oral Gel ini paling sesuai digunakan untuk bayi yang baru sahaja tumbuh gigi, namun aku tetap beli juga untuk Iman dan Amin untuk kegunaan mereka berdua.

Kegunaan Buds Oral Gel For Baby

  • Sesuai untuk bayi 0-1 tahun
  • Mulailah membersihkan mulut dan gusi bayi anda dengan lembut menggunakan kain lembap menggunakan Bud Oral Gel Oral & Gusi Buds bebas pengawet dan bebas Fluorida.
  • Gel oral yang sangat ringan, berkesan dan diformulasikan menggunakan kombinasi jus daun Aloe Vera Organik dan Silika semula jadi untuk membersihkan gigi bayi anda dengan lembut.
  • Jus daun Aloe Vera organik juga melegakan sakit gusi bayi sementara Xylitol semula jadi melindungi gigi yang baru terbentuk.
  • Ia selamat sekiranya ditelan.
  • Bebas fluorida
  • Bebas bahan pengawet
  • Bahan semula jadi & bahan aktif tumbuhan
  • Organik yang diperakui

Jadi untuk moms yang ada newborn baby dan nak bersihkan gusi baby, bolehlah menggunkan buds oral gel ini, dan once nanti baby mula tumbuh gigi, just sapu lembut guna kain lembap gigi baby tu guna ni produk.

Macam dalam kes aku, selepas aku gosok gigi Iman dan Amin, aku akan sapukan sedikit oral gel ni di gigi dan gusi mereka untuk extra protection. Hanya cara ini sahaja yang aku boleh fikir untuk melambatkan proses pereputan gigi Iman.

Entry ini telah dikemaskini. Jemput baca kisah Iman yang terpaksa dicabut 11 batang gigi susu mengikut saranan doktor gigi.

Update : Kisah Iman Cabut 11 Batang Gigi Susu Yang Reput


Bahan-bahan Buds Oral Gel For Baby 

  • jus daun lidah buaya
  • gliserin
  • aqua
  • silika terhidrat
  • xylitol
  • gusi xanthan
  • parfum (Pertanian organik)
Buds Oral Gel ini kalau di Shopee, harganya sekitar RM28.00 untuk 30ml.

Pengalaman Anak Menggunakan Ubat Gigi Buds Organis Dan Oral Gel
the toothpaste gel is a bit transparent color

Sewaktu aku beli ubat gigi dan oral gel Buds Organic ni, aku beli melalui laman web mereka iaitu budsbaby.com (pembelian tahun 2016).

Dan harga untuk ubat gigi 50ml ialah RM32.90, manakala untuk oral gel pula ialah RM29.90 dan caj penghantaran ke Sabah ialah RM12.00. 

Jumlah pembelian dibuat ialah RM74.80. 

Namun, laman web budsbaby tu bertukar ke budskids.com buat masa ini, dan tiada sebarang produk yang boleh dibeli melainkan ianya hanya sekadar laman web informasi mengenai produk berkenaan.

Jadi, kalau yang nak beli tu, silalah ke Shopee untuk membeli secara atas talian, atau mungkin boleh mencari produk ini di drugstore terdekat anda.


Pengalaman Anak Menggunakan Ubat Gigi Buds Organis Dan Oral Gel
no more kunfu-ing during teeth brushing - Amin di usia 20 bulan

Review Menggunakan Ubat Gigi Buds Organis Dan Oral Gel


Ya ini review ikhlas aku ya, bukan sponsored post.

Amin memang sejenis susah untuk berus gigi pasal dia sangat choosy dengan perisa ubat gigi. Ada sesetengah perisa dia ok terutamnya strawberry, ada yang dia memang tidak suka langsung.

Ada lagi some brands dia ok, some brands dia reject. Aku pun ndak taulah Amin ni jenis sensitif dengan 'rasa'. Kalau dia rasa (taste) benda tu ok, dia suka. Kalau tidak ok, memang buka mulut pun dia ndak mau!

Selepas seminggu guna produk gigi Buds Organic, Amin kalau dulu memang punya susah berus gigi, sekarang ni kalau berus gigi jak mesti dia happy buka mulut besar-besar.

Dia paling suka tu oral gel. Balik-balik dia mau aku sapu di gigi dia. Iman pula no hal. Dia ok sahaja dengan mana-mana ubat gigi, dan apa-apa perisa tapi dia paling suka strawberry dan epal hijau flavor.

Aku harap aku bolehlah jaga gigi Amin sebaik yang mungkin. Dia pun happy dengan produk ni. No more teeth caries for Amin lepas ni.

Manakala untuk Iman, so far so good dia berus gigi. No more macam dulu suka main main dan refuse mommy berus. 

Dan since kami selalu bagitau Iman yang gigi dia perlukan extra care dan dia kena protect gigi dia elok elok kalau tidak makin cepat buruk, dia sekarang ni sudah pandai minta diberuskan gigi kalau dia makan something sweet. Dan sebelum tidur , dia akan request untuk aku beruskan gigi dia.

so that's all review aku guna Oral Care Buds Organic ya moms.

semoga bermanfaat.

cheers.

Nota: 
Article updated : 26.11.2020
1st published : 20/7/2016

25 November 2020

,

Hiking near me Bukit Damis Membakut. hi there, sebenarnya hiking bukanlah my cup of tea. Apa sahaja yang berkaitan memanjat tempat tinggi, bukanlah sesuatu yang aku suka. 

Masih teringat sewaktu aku bekerja dulu dan dihantar untuk ISO site audit ke projek high rise building, dan waktu tu aku dan audit team perlu panjat sehingga roof top 23 tingkat, dan waktu itulah titik permulaan yang aku sedar aku ada masalah ketakutan untuk berada di tempat yang tinggi.

Ini adalah kali kedua aku hiking, selepas yang pertama Hiking Bukit Tinubau Membakut, dua minggu sebelum hiking yang kedua.

Hiking Near Me Bukit Damis Membakut

Sebenarnya, aku agak tertekan dengan masalah berat badan naik mendadak sebaik sahaja aku wean off BF dengan Nami. 

Bayangkan hanya dalam beberapa bulan, berat badan aku naik hampir 12kg! Dan pada mulanya aku tidaklah begitu tertekan pun kerana aku yakin aku pasti boleh turunkan berat badan dalam masa beberapa bulan dengan senaman yang konsisten dan jaga makan.

Pada awalnya, aku memang bersenam setiap pagi selama 30 minit tanpa gangguan kerana Nami nap time sekitar jam 10 am. Jadi waktu dia tidur pagi tu, aku akan luangkan masa me-time dengan bersenam.

Namun, masa tidur Nami sekarang sudah berubah. He is no longer napping at 10am. Jadi bila aku bersenam sewaktu Nami bangun, dia mesti akan kacau aku. 

Kejap tolak aku dari guna yoga mat lah, kejap tarik resistant band aku lah, kejap nangis minta aku main toys dengan dia lah, kejap nak makan itu ini lah. Pendek kata, ada sahaja gangguan.

Hiking Near Me Bukit Damis Membakut

Jadi, aku banyak gangguan dari Nami, aku kurang bersenam. Dan hal tu buat aku rasa berat badan aku semakin naik. Dan mr.Husband mula perasan yang aku tidak secergas sebelumnya. Selain tu, mr.Husband juga bagitau dia nampak aku cepat sangat letih.

Selepas 1st hiking aku tu, aku tersuka pula untuk hiking. Aku rasa hiking buat aku rasa gembira. Logiklah kan, bila kau bersenam, maka banyaklah hormon endorfin (endorphines hormone) akan dirembes keluar. Dan hormon endorfin inilah yang menyebabkan kita rasa gembira. 

Hiking Near Me Bukit Damis Membakut

Hiking Near Me Bukit Damis Membakut

Sampai satu masa tu, aku rasa aku mula tertekan dengan isu berat badan. Selain tu aku sedikit burnt out dengan life aku sebagai suri rumah. Aku rasa aku perlu buat sesuatu untuk stabilkan emosi dan perasaan aku.

It takes two to tango!

Aku rasa bersyukur bila mr.Husband cepat perasan dengan keadaan aku. Aku rasa dia ajak aku hiking hari tu pasal dia nampak perubahan aku yang agak unhappy. Jadi dia ajak aku untuk loosen up the tightness in my inner-self.

Kadang-kadang, pasangan kita ni tidak tahu untuk put nice words to soothe us, tapi dia bijak untuk bertindak untuk hilangkan masalah kita tanpa kita sedar.

Gambar di atas: Amin sedang mendahului kami semua , semangat betul Amin untuk hiking.

Hiking Near Me Bukit Damis Membakut

Hiking kali kedua ni mr.Husband ajak pergi Bukit Damis. Ianya bertentangan arah dengan Bukit Tinubau yang kami pergi dua minggu lepas.

Ada beberapa trail yang korang boleh ikut naik sampai ke Bukit Damis, terpulang korang nak pilih trail yang mana satu.

Trail yang kami ikut ni, jalannya memang landai. Senang nak lalu. Selain tu, jalannya juga berada dalam keadaan yang baik.

Gambar atas: Iman dan Amin berusaha untuk sampai ke Bukit Damis dengan meninggalkan mommy daddy jauh ke belakang.

Hiking Near Me Bukit Damis Membakut

Lihat betapa landai dan baiknya keadaan laluan ke Bukit Damis. laluan yang ini, tanahnya jenis sandy soil.

Amin dari awal hiking lagi memang berusaha untuk memintas Iman. Budak berdua ni pantang betul kalau tidak compete to each other.

Aku kejap jadi tukang sorak "Amin, Iman wait for mommy" , kejap lagi jadi cheer lady dorang "ok Iman , ok Amin you can do it" ...

Tengok betapa breathtaking view di sekeliling tu kan.

Things to bring when you hiking with small kids

Dan kali kedua hiking , kami belajar tentang things to bring when you hiking with small kids and children.

When you hike with small kids (like Nami 2 years old), baby / kids carrier is recommended to use during the hiking. And enough water and food too.

Hiking Near Me Bukit Damis Membakut

Nami agak badmood hari tu. Muka dia memang unhappy. Awal pagi tu, sewaktu kami ready untuk gerak, boleh pula si Nami kena gigit penyangat waktu limpas kebun pisang dekat rumah bah. 

Dia kena gigit dekat ngam ngam atas bibir dia. Adudui, nakal betul bah ni penyangat mau kiss si Nami. Mr.Husband bagitau penyangat yang gigit, tapi ndaklah aku sure penyangat atau saputan. Tapi jarang bah juga saputan mau hinggap di badan kan kecuali kita yang terpijak atau terlanggar dia.

Hiking Near Me Bukit Damis Membakut

Iman dan Amin take a break dulu mau minum air. Ni belum lagi sampai Bukit Damis tu. Masih dalam perjalanan, tapi budak budak kehausan.

Nami pula jual mahal tidak mau minum, tapi lepas mommy pujuk pujuk, dia teguklah juga sedikit air dari botol mommy. Badmood kena gigit penyangat belum lagi hilang.

Hiking Near Me Bukit Damis Membakut

Lepas anak-anak dah siap minum dan ready to go, mommy ajak ambil satu dua wefie together.

Muka Amin masam sedikit pasal dia belum siap minum tapi mommy busy ajak wefie. erk.

Hiking Near Me Bukit Damis Membakut

Welcome To Membakut 

Ok, lepas dari minum tu tadi, kita sambung hiking ... jalan dan jalan akhirnya sampai dekat Bukit Damis. 

Serious view memang cantik sangat sangat.

Hiking Near Me Bukit Damis Membakut

Hiking paid off with this stunning view!

Seluas mata memandang. All greenery view.

Welcome to Membakut gais.

Hiking Near Me Di Bukit Damis Membakut

This is us, my hiking mates.

Memandangkan tiada jurugambar berbayar, maka kita wefie sendiri dengan cara set kan timer dan letak phone di atas tanah. 

Kalau bawa tripod, Masya Allah mesti boleh nampak view belakang yang sangat cantik tu kan.

Siap lepak lepak atas bukit, masa untuk descending, cari tempat untuk berehat , so bolehlah makan tapau breakfast yang mommy dah siap siap packing dalam bag masing-masing.

Hiking Near Me Bukit Damis Membakut

With my soul-mate. Abaikan pipi aku yang bulat tu.

Hiking Near Me Bukit Damis Membakut

Sewaktu kami turun, kami ambil laluan yang berbeza untuk keluar dari Bukit Damis.

Laluan turun yang kami ambil ni agak kurang elok jalannya.

Jalan berbatu, tapi batunya berkerikil dan agak licin.

Memang kena jalan hati turun hati-hati.

Untuk Iman dan Amin, no more running.

Dan waktu ni, kami jumpa sekumpulan hikers lain.

Dorang pun ikut laluan turun yang sama dengan kami, dan memandangkan kami ada anak kecil, so dorang baik hati bagi kami turun dulu dan siap pastikan Iman dan Amin turun dengan selamat since ada few spots tu memang kena hati-hati sangat boleh terjatuh nanti.

Gambar di atas tu ialah laluan kami turun selepas melalui laluan yang agak kurang baik sebelumnya. So time ni dah boleh snap gambar. Yang laluan rosak tu, memang taklah aku nak ambil gambar, kena fokus dengan jalan turun, nanti aku pula yang jatuh!

Thanks hikers for helping us.

Hiking Near Me Bukit Damis Membakut

Halfway sebelum sempat cari tempat untuk duduk breakfast, Nami request untuk menyusu kejap.

So bagi dia minum susu dulu, nampak haus dan lapar. Sekejap saja dia habiskan susu tu.

Iman dan Amin banyak pula pertanyaan itu ini, daddy layankan sajalah.

Hiking Near Me Bukit Damis Membakut

Lepas Nami siap susu, kami jalan sambil cari tempat untuk berehat. Semua pun start rasa lapar.

Ternampak pondok tempat giling kepingan getah, nampak bersih pondoknya. Jadi kami berehat di bawah pondok tu kejap.

Masing-masing buka container yang sudah disiapkan. Nikmat sangat makan dalam keadaan seperti ini.
Rasa lapar yang teramat sangat, rasa dahaga yang disimpan sejak sedari tadi.

Bila dapat duduk berehat, ya Allah heaven sangat. Masing-masing layan perut yang kelaparan. Laju Iman dan Amin habiskan makanan dorang. Nami makan sikit saja, mungkin masih kenyang dari menyusu sebentar tadi.

Hiking Near Me Bukit Damis Membakut

Damainya bumi Tuhan. 

Bukit yang dekat dengan rumah, bertahun tahun hanya dipandang dari jauh. Sekarang ni, sudah mula jatuh cinta dengan bukit bukau ni.

Siap bagitau mr.Husband, start hari ini, kita akan hiking once a week. No we should go twice a week.

Tapi mr.Husband bagitau jangan tamak sangat mahu hiking dua kali seminggu. Cukuplah seminggu sekali untuk permulaan katanya.

Aku dah jumpa my new playground. And this will be my new addicted thing-y.

Dan doakan aku supaya berjaya mengatasi masalah berat badan dan burnt out ya. Aku harap aku boleh hidup sihat walafiat dan no depression.

thanks for reading.

cheers.
,

hi there. aku baru habis tengok korean drama Review Korean Drama Moon Lovers Scarlet Heart Ryeo - Cerita 8 Putera Anak King Taejo . 

Maksud Tajuk Moon Lovers Scarlet Heart Ryeo (Ikut Kefahaman Aku)

Sebelum tu, aku bagi sedikit pencerahan tajuk drama ni berdasarkan kefahaman aku. Moon Lovers? Maybe lah kan pasal waktu gadis tu masuk ke dunia Goryeo tu kebetulan berlaku gerhana bulan penuh. 

Dan Scarlet tu direct translation bermaksud brilliant red. Jadi Scarlet Heart tu membawa maksud hati merah atau paling senang cakap 'percintaan'.

Jadi Ryeo tu apa benda pula? Ryeo tu bermaksud singkatan daripada 'Goryeo', di mana drama ni berdasarkan zaman Goryeo. 

Ok, dah tak perlu pening-pening tajuk kdrama ni. Koreans ni kalau buat drama, tajuk pun kekadang puitis sangat sampaikan nak faham pun susah.

Review Korean Drama Moon Lovers Scarlet Heart Ryeo - Cerita 8 Putera Anak King Taejo

Pengenalan dan sinopsis serta barisan pelakon yang menjayakan Moon Lovers - Scarlet Heart : Ryeo 


Title: 달의 연인 – 보보경심: 려 / Moon Lovers – Scarlet Heart: Ryeo
Chinese Title: 月之戀人-步步驚心:麗
Early Title: 달의 연인 / Moon Lovers
Previously known as: 보보경심 : 려 / Scarlet Heart: Ryeo
Genre: Historical, Romance, Time-travel
Episodes: 20
Broadcast network: SBS
Broadcast period: 2016-Aug-29 to 2016-Nov-01
Air Time: Monday & Tuesday 22:00

Sinopsis:

The story set up in the early of Goryeo regime. Hae Soo (IU), a 25 year old girl from modern era got transported back to Goryeo dynasty and got trapped in the conflicts and struggles between princes of Wang’s House. There, she falls in love with Wang So (Lee Joon Ki) who makes other people tremble with fear.

Main Cast

Lee Joon Ki as Wang So (4th Prince)
– Choi Hyun Jin (최현진) as Wang So (young)
– Hong Dong Young as Wang So (child)
IU as Hae Soo
Kang Ha Neul as Wang Wook (8th Prince)
Hong Jong Hyun as Wang Yo (3rd Prince)

Prince

Kim San Ho as Wang Mu (Crown Prince)
Yoon Sun Woo as Wang Won (9th Prince)
Byun Baek Hyun as Wang Hyun (10th Prince)
Nam Joo Hyuk as Wang Yoo (13th Prince)
Ji Soo as Wang Jung (14th Prince)

Royal Family

Jo Min Ki as Wang Geon (King Taejo of Goryeo)
Park Ji Young as Queen Sinmyeongsunseong
Jung Kyung Soon as Queen Shin Jung
Kim Kang Il (김강일) as Lady Kang (King’s 22nd consort and Wang So’s adoptive mother)
Park Jung Hak as Wang Shik Ryum (The King’s brother)

Princes’ Lovers

Kang Han Na as Hwangbo Yeonhwa (later Queen Daemok)
Park Shi Eun as Lady Hae (principal wife of Wang Wook)
Z.Hera as Park Soon Duk (Park Soo Kyung’s daughter)
Jin Ki Joo as Chae Ryung
Seo Hyun as Woo Hee (last Princess of Baekje)

Goryeo Officials

Kim Sung Kyun as Choi Ji Mong
Sung Dong Il as General Park Soo kyung
Choi Byung Mo as Park Young Kyu (Wang Yo’s father-in-law)

Others

Woo Hee Jin as court lady Oh Soo Yun
Nam Sung Joon
Lee Chae Mi
Seo Ga Eun as Hae Soo’s daughter
Kim Jin Seo
Lee Ho Jung as Hae Soo’s friend at present day
Byun Woo Suk as Hae Soo’s ex-boyfriend at present day

Production Credits

Production Company: NBC Universal, YG Entertainment
Chief Producer: Han Jung Hwan
Executive Producers: Jo Jung Ho, Yang Min Suk, Kim Kyu Tae
Producer: Baek Choong Hwa
Director: Kim Kyu Tae
Screenwriter: Jo Yoon Young

Jalan Cerita Moon Lovers - Scarlet Heart : Ryeo

Seorang gadis sedang berfikir betapa malangnya hidup dia, dan kemudian dia ternampak budak jatuh dalam kolam, jadi dia terjun masuk kolam nak selamatkan budak tu. Budak tu dah berjaya diselamatkan, tapi gadis tu pula tenggelam ke dasar kolam.

Dan dalam masa yang sama, terjadi gerhana bulan penuh.

Bila gadis tu berjaya keluar dari kolam, dia pelik kenapa dia boleh berada di zaman lain? Dia dapat tahu yang dia berada di zaman pemerintahan King Taejo.

Semua orang panggil dia Hae Soo, tapi dia bukanlah Hae Soo yang sebenar. Jadi apa yang berlaku kepada Hae Soo (yang betul) dan bagaimana pula gadis tu masuk ke zaman Goryeo?

Hae Soo ni tinggal dengan kakak sepupu dia yang berkahwin dengan Prince Uk , putera kelapan. Dan tugas Hae Soo ni ialah sebagai peneman kakak sepupu dia yang sakit. Dan Hae Soo ni ada hand-maid, nama dia ChaeRyung. Macam dayang-dayang untuk urus si Hae Soo.

Hae Soo terpaksa berpura-pura lupa ingatan supaya orang tak suspek yang dia ni bukan Hae Soo sebenar, jadi terpaksalah dia pura-pura hilang ingatan dan sikap dia berubah, tak macam Hae Soo yang asal. 

Kakak sepupu dan Prince Uk perasan Hae Soo berubah perangai, tapi dorang lagi suka perangai Hae Soo yang sekarang ni.

Review Korean Drama Moon Lovers Scarlet Heart Ryeo - Cerita 8 Putera Anak King Taejo

Prince Uk ni seorang yang penyayang. Dia jenis yang memang sangat ambil berat dekat Hae Soo. Dia kawin dengan wife dia bukan atas dasar cinta, tapi kerana terhutang budi kepada keluarga wife dia.

Lama kelamaan, Prince Uk dalam dia jatuh cinta dengan Hae Soo. Dan wife kepada Prince Uk tahu yang jangka hayat dia tak lama, so dia benarkan Prince Uk untuk kawin dengan Hae Soo bila dia dah meninggal nanti.

Lagipun dia risau siapa nak jaga Hae Soo memandang Hae Soo memang dah tiada mak bapa.

Review Korean Drama Moon Lovers Scarlet Heart Ryeo - Cerita 8 Putera Anak King Taejo

Dalam cerita kdrama Moon Lovers - Scarlet Heart : Ryeo , King Taejo ni ada banyak anak dan isteri kononnya, tapi yang ditunjukkan dalam cerita ni hanya 9 orang , dan dua maharani dia yang memang tinggal bersama di dalam istana.

Dan 9 orang anak dia ni, mak lain-lain, tapi tinggal bersama.

Kalau aku tak silap, dalam cerita ni si Prince Yo, Prince So dan Prince Jung ni satu mak.

The Crown Prince Wang Mu, Prince Uk dan Princess Yeonhwa satu mak.

Dan Prince Won, Prince Eun dan Prince Wook lain mak tapi watak mak dorang tak diwujudkan dalam drama ni.

Dalam cerita ni, King Taejo dah pilih siapa putera yang akan ganti takhta kalau dia dah tiada nanti, dan putera tersebut ialah Prince Mu. Tapi Queen Sinmyeongsunseong nak anak dia si Prince Yo ni yang jadi Crown Prince.

Kengkonon anak dia yang lebih layak , padahal King Taejo pilih Prince Mu pasal putera inilah yang temankan dia pergi berperang terlebih dahulu sebelum anak-anak dia yang lain membesar. Kiranya Prince Mu ni yang paling sulung.

jadi, ada komplot nak jatuhkan Prince Mu. Benci tengok karakter Queen Sinmyeongsunseong , memang geram dekat dia.

Watak utama dalam cerita ni sebenarnya ialah Prince So. Dia ni putera yang malang bagi aku. Queen Sinmyeongsunseong ni, waktu King Taejo nak kawin dengan Lady Kang, dia marah  betul tak benarkan King Taejo kawin lain.

Tapi alasan King Taejo ialah dia kahwin kerana perlu mengukuhkan kuasa dia dan dia perlukan sokongan daripada wilayah lain, jadi dia kawin dengan Lady Kang.

Marah punya pasal, tak sengaja muka Prince So tercedera. Dan sebab tu dia bagi Prince So dekat Lady Kang, kebetulan Lady Kang pula kematian anak. Prince So ni pengganti anak buat Lady Kang.

Prince So nmembesar dengan Lady Kang. Kerana ada upacara yang perlukan dilakukan di istana utama, jadi Prince So balik istana, tapi kali ini dia ada misi tersendiri. Dia takkan balik semula ke tempat Lady Kang.

Hidup dia penuh penderaan, bukan Lady Kang sayang dia pun. 

Tapi, mak Prince So ni tak nak Prince So tinggal dalam istana. Mak sendiri tak sayang anak. Pasal mak dia nak Prince Yo jadi crown prince, dan pengkaji bintang istana dah bagitau yang Prince So bintang dia bersinar sebagai seorang maharaja. 

Gerunlah  Queen Sinmyeongsunseong kot kot si Prince So yang cantas jadi maharaja pula. Padahal Prince So bukan berminat pun nak jadi raja.

Review Korean Drama Moon Lovers Scarlet Heart Ryeo - Cerita 8 Putera Anak King Taejo

Balik semula kepada cerita Hae Soo.

Hae Soo dan Prince Uk ni saling mencintai antara satu sama lain, tapi dorang tak show off. Dorang bercinta secara sembunyi-sembunyi.

Prince Uk bila dia senyum, nampak sweet dan caring. 

Prince Eun ni yang paling kebudak-budakan antara semua putera raja ni. Tapi paling kena sayang oleh adik beradik dia. Dia memang happy go lucky.

Kalau adik beradik dia belajar berperang, dia still main permainan patung dan lastik. Hae Soo ditakdirkan bertengkar dengan Prince Eun. Memang tak pernah dalam sejarah anak raja kena pukul dalam zaman Goryeo. 

Marah betul Prince Eun kena belasah. Tapi, insiden pertengkaran tu akhirnya menjadi Prince Eun dan Hae Soo sebagai sahabat.

Prince Jung ni selalu keluar dari istana pergi cari lawan siapa lagi kuat dengan orang-orang dekat pekan. Dia saja mau test ilmu pertahanan dia. Dia pun entah macam mana suka dekat Hae Soo.

Dia memang nak Hae Soo tapi dia tak nak paksa Hae Soo suka dekat dia pasal dia tahu Hae Soo sukakan seseorang. Aku suka Prince Jung ni. Dia nampak tegas. Dia ada pendirian dan tak senang terhasut dengan mak dia yang gila kuasa mahu jadikan Prince Yo sebagai crown prince.

Prince Won ni pula adalah penyokong setia Prince Yo. Apa saja yang Prince Yo tu buat, dia akan support. 

Review Korean Drama Moon Lovers Scarlet Heart Ryeo - Cerita 8 Putera Anak King Taejo

Prince Baekha. Aku dalam ramai-ramai prince, memang Baekha ni aku paling feveret.

Dia prince yang tak pandai berperang langsung. Dia ni artist. Dia suka main alat muzik, dan melukis. Dia juga paling lemah lembut dan berbudi pekerti. Cakap pun sopan sangat. Kira macam flower boy lah gitu.

Dan Baekha ni adalah penyokong atau orang kanan Prince So. Kalau semua adik beradik ni tak begitu suka Prince So, berlainan dengan Baekha. Dia memang prefer jadi orang kanan Prince So.

Review Korean Drama Moon Lovers Scarlet Heart Ryeo - Cerita 8 Putera Anak King Taejo


Baekha dan Hae Soo ni BFF. Setiap kali kalau Hae Soo ada masalah dengan Prince Uk atau Prince So, memang Baekha ni yang selalu comfort-kan Hae Soo.

Prince So pasal dia nak stay di istana, jadi dia bagitau King Taejo yang dia akan jadi orang setia untuk King Taejo dan crown prince. 

King Taejo ni nampak sahaja tidak suka dekat Prince So, tapi dia dalam dia memang ambil berat pasal Prince So. Lagipun dia percaya ramalan pakar kaji bintang istana yang menyatakan bintang Prince So bersinar untuk jadi maharaja satu hari nanti.

Review Korean Drama Moon Lovers Scarlet Heart Ryeo - Cerita 8 Putera Anak King Taejo

Watak Baekha ||  Lee Jung Shin Atau Nam Joo Hyuk?

Ok gais. Aku kan selama aku layan cerita Moon Lovers ni, mati-mati aku ingat si Baekha ialah Lee Jung Shin (ahli kumpulan CNBlue - bassist & singer ). 

Tapi bila aku habis layan kdrama ni dan nak buat review, baru aku perasan yang watak Baekha ni dibawa oleh Nam Joo Hyuk!

Oh emm gee.

Muka dorang seiras lah ... aku tertipu.

Dan bila aku Google, yes memang ramai yang menyatakan muka dorang seirang. Siap ada cakap lagi kot-kot dorang ni lost twin. haha.

Nam Joo Hyuk tengah meletops dengan drama bertajuk Start-Up bersama Suzy. Dan drama Nam Joo Hyuk pertama yang aku layan ialah Cheese in A Trap , lakonan bersama Park Hae Jin dan Kim Go Eun.

dan filem lakonan Nam Joo Hyuk pula yang aku layan over and over again (pasal anak-anak aku suka filem tu) ialah The Great Battle bersama Zoo In Sung.

Cuba tengok gambar di atas, ada resemblance. Berharap dorang boleh berlakon bersama kelak. 

Kalau korang macam was-was muka seiras Nam Joo Hyuk dan Lee Jung Shin ni, korang boleh layan cerita Cinderella And Four Knights tengok persamaan dorang dengan drama Moon Lovers ni. Dua-dua muka flower boy yang soft spoken.

Review Korean Drama Moon Lovers Scarlet Heart Ryeo - Cerita 8 Putera Anak King Taejo

Dalam korean drama moon lover scarlet heart ryeo ni, korang silalah sediakan tisu kalau korang memang sejenis hati mudah tersentuh.

Memang layan drama ni, entah berapa kalilah aku nangis. Lagi-lagi part Prince So yang selalu jadi mangsa.

Tapi aku paling suka bila Hae Soo pilih Prince So berbanding Prince Uk. Bukan pasal aku simpati dekat Prince So yang hidup dia tersisih daripada mak dia, tapi pasal Prince Uk agak perahsia untuk bagitau rancangan dia untuk jadi maharaja. Dan Prince Uk ketepikan Hae Soo demi rancangan dia.

Cinta Hae Soo tidak kesampaian.

Dia berpisah dengan Prince Uk. Dan selepas Prince So berjaya menaiki takhta sebagai maharaja, lama kelamaan Prince So juga berubah sehingga Hae Soo merasakan Prince So semakin jauh dari hati dia.

Prince Jung pesan dekat Hae Soo kalau Hae Soo nak keluar dari istana, anytime boleh bagitau dia pasal dia ada jalan untuk bawa Hae Soo keluar.

Cut it short selepas Hae Soo melalui beberapa siri penderitaan semasa bekerja di istana, akhirnya Hae Soo dilantik jadi court lady.

Dan court lady ni dia tak boleh tinggalkan istana melainkan dengan izin maharaja. Jadi Prince Jung sahaja yang ada cara untuk bawa Hae Soo keluar dari istana.

Kalau court lady keluar dari istana tanpa izin maharaja, court lady boleh dikenakan hukuman berat. Fuh, berfikir banyak kali nak jadi court lady kalau gitu. 

Review Korean Drama Moon Lovers Scarlet Heart Ryeo - Cerita 8 Putera Anak King Taejo

Ini ialah Princess Yeonhwa. Adik kepada Prince Uk. 

Dan aku ada banyak persoalan bila layan kdrama Moon Lovers ni. Tapi satu persoalan aku paling besar ialah, Princess Yeonhwa adik kepada Prince Uk ni, macam mana pula Princess Yeonhwa pada akhirnya berkahwin dengan Prince So?

Review Korean Drama Moon Lovers Scarlet Heart Ryeo - Cerita 8 Putera Anak King Taejo

Bukan dorang adik beradik satu bapa lain mak kan? Jadi kira dorang memang blood siblings kan.

Macam mana pula dorang boleh diizinkan berkahwin? Gila apa zaman Goryeo ni.

Dan ada satu lagi persoalan. Sebelum Prince So kahwin dengan Yeonhwa, terdahulu Prince So terpaksa selamatkan anak buah dia iaitu anak perempuan kepada crown prince yang kemudiannya jadi maharaja, Prince Mu. 

Maharaja Mu suruh Prince So kawin dengan anak perempuan dia (anak buah Prince So sendiri). Dan budak tu still muda sekitar 7 tahun. 

Gila betul zaman Goryeo ni kan. 

Prince So kawin dengan anak buah dia sendiri pasal tak nak budak tu kena hantar sebagai pengantin untuk kawin dengan pembesar di daerah lain demi menguatkan kuasa Maharaja Mu.

Dan lepas Prince So kawin dengan anak buah dia tu, dia hantar budak tu ke kuil untuk dijaga dan diasuh.


 Menarik Juga : Review Flower Of Evil Lakonan Lee Joon Ki dan Moon Chae Won


Review Korean Drama Moon Lovers Scarlet Heart Ryeo - Cerita 8 Putera Anak King Taejo

Prince Jung ni jatuh hati dekat Hae Soo pasal Hae Soo pernah selamatkan dia. Jadi dia pun rasa dia akan selamatkan Hae Soo bila Hae Soo perlukan pertolongan.

Ending cerita ni aku memang sangat diluar jangkaan. Akhirnya Hae Soo kahwin dengan Prince Jung. Tu saja cara Prince Jung untuk bawa Hae Soo keluar dari istana.

Fuh.

Korang kena layan drama ni kalau nak tahu kenapa Hae Soo nak keluar dari istana dan macam mana Prince Jung berjaya kawin dengan Hae Soo padahal Prince So yang lebih berkuasa terhadap Hae Soo.

.......

Bagi aku, kdrama Moon Lovers ni walaupun banyak elemen cinta, tapi ianya bukan fokus bercinta sahaja. 

Ianya juga berkisar tentang persaudaraan, kepercayaan, kasih-sayang, kesetiaan, keadilan, dan persahabatan.

Kau takkan tahu sekuat mana diri kau kalau kau tak diuji. Begitula dengan Hae Soo dan Prince So, dan juga putera-putera yang lain.

Cerita Prince Eun yang ceria akhirnya dikahwin paksa oleh King Taejo dengan anak perempuan panglima pertahanan. Dan akhirnya Prince Eun bahagia dengan isteri dia walaupun pada mulanya dia tidak mencintai gadis tersebut.

Tapi sedih kerana bahagia tu hanya sementara apabila Prince Yo yang mencantas menjadi maharaja sanggup membunuh adik sendiri.

Review Korean Drama Moon Lovers Scarlet Heart Ryeo - Cerita 8 Putera Anak King Taejo

Begitu juga dengan Prince Baekha, yang harus melihat kematian bunuh diri isteri kesayangan.

Moon Lovers Scarlet Ryeo tidak begitu mendapat sambutan di Korea, mungkin kerana ketika drama ini ditayangkan, ianya bersaing dengan drama korea yang lain.

Namun, kdrama ini mendapat sambutan yang sangat hebat di China, dan menjadi kdrama pertama yang berjaya dijual pada harga yang paling tinggi ketika itu, mencecah 8juta dollar.

Dan mengikut apa yang aku baca, Lee Joon Ki merupakan antara artis Korea yang diminati di China, dan tidak hairan kalau setiap drama lakonan dia akan mendapat tempat di kalangan penonton China.

Dalam kdrama ni, aksi lawan Lee Joon Ki nampak sharp dan sangat groovy. Jadi skodeng kejap bio Lee Joon Ki. Rupa-rupanya Lee Joon Ki memang terlibat dengan martial arts sejak dari kecil sehingga kini dia masih aktif dengan ilmu mempertahankan diri.

Review Korean Drama Moon Lovers Scarlet Heart Ryeo - Cerita 8 Putera Anak King Taejo

Momen yang aku suka dalam kdrama ni ialah sewaktu semua prince ni boleh duduk dan bergurau bersama.

Kalau korang antara peminat drama-drama sejarah / saguek , kdrama Moon Lovers Scarlet Heart Ryeo ni antara kdrama yang wajib untuk korang tonton.

Adakah drama ni berdasarkan kisah benar?

Drama ni tak dipastikan berdasarkan kisah benar atau tidak, namun timeline drama ni memang ikut timeline yang betul pada monarki Dinasti Goryeo iaitu Taejo, Hyejong (Prince Mu), Jeongjon (Prince Yo) dan Gwangjong (Prince So).

Ending kdrama ni menunjukkan seolah-olah ada sequel Season 2 , tapi menurut apa yang aku baca, semuanya tidak dapat dipastikan dan kena tunggu sebarang pemberitahuan anytime before 2022.

sequel tak sequel, I am happy Lee Joon Ki lead the drama :) --- rooting for Lee Joon Ki.

Happy Watching.

cheers.

24 November 2020

,

Korean Drama Run On Starring Im Si Wan And Shin Se Kyung || A love story between Ki Sun-Gyeom (Im Si-Wan) and Oh Mi-Joo (Shin Se-Kyung).

Ki Sun-Gyeom was once a popular sprinter for the national team. Due to a case, he quit the sport. He then begins to work as a sports agent. 

Meanwhile, Oh Mi-Joo writes subtitle translations for movies. She was thrilled when she first she her name as a translator during the end credits. 

She meets Ki Sun-Gyeom, who just quit being a sprinter. She feels they were destined to meet.

Seo Dan-A (Sooyoung) is the CEO of a sports agency. She is the only child of a man who runs the Seomyung Group. 

Because of her gender, she is pushed back on the list of potential successors to the Seomyung Group. She lives fiercely to take back what originally belonged to her. 

Lee Young-Hwa (Kang Tae-Oh) then appears in her life. He is a university student, majoring in art. He likes movies and croquis drawing.

Korean Drama Run On (Starring Im Si Wan Dan Shin Se Kyung)


Title: 런 온 / Run On
Genre: Romance, Sport
Episodes: 16 (To Be Confirmed)
Broadcast network: jTBC
Broadcast period: 2020-Dec-16 to 2021-Feb-04
Air time: Wednesday & Thursday 21:30

Main Cast

Im Si Wan as Ki Sun Kyum
Shin Se Kyung as Oh Mi Joo
Sooyoung as Seo Dan Ah
Kang Tae Oh as Lee Young Hwa

Supporting Cast

Park Young Gyu as Ki Jung Do
Cha Hwa Yeon as Yook Ji Woo
Lee Bong Ryun as Park Mae Mae
Ryu Abel as Ki Eun Bi
Seo Eun Kyung as Dong Kyung
Yeon Je Wook as Jung Ji Hyun
Lee Jung Ha as Kim Woo Sik
Choi Jae Hyun as Seo Tae Woong
Kim Dong Young as Ko Ye Joon
Kim Si Eun as Ko Ye Chan

Production Credits

Director: Lee Jae Hoon
Scriptwriter: Park Min Sook
,
Korean Drama The Uncanny Counter Starring Joe Byeong Gyu, Yu Jun Sang, Kim Se Jeong, Yum Hye Ran And Ahn Suk Hwan || This drama is based on same name web-comic written by Jang Yi which was published from 2018-Aug-23 via “Daum Webtoon“.

A group of people are called "Counter." Their purpose is to hunt down evil spirits and they each have their own special abilities. The group disguises themselves as employees at noodle restaurant.

So Moon (Joe Byeong-Gyu) is a high school student and he is the youngest member of "Counter." His special ability is his physical strength. As a child, he was involved in a suspicious car accident. His parents died in the accident and he was left with a limp in his left leg.

Ga Mo-Tak (Yu Jun-Sang) is a former police officer. He had an accident 7 years ago, which caused him to lose his memory. He is a righteous person.

Do Ha-Na (Kim Se-Jeong) can sense evil spirits from hundreds of kilometers away. When she touches someone, she can read their memories.

Chu Mae-Ok (Yum Hye-Ran) is the chef of the noodle restaurant. She is the anchor of "Counter."

Choi Jang-Mool (Ahn Suk-Hwan) is the first "Counter” of Korea. He is in charge of managing expenses from the group.

Korean Drama The Uncanny Counter Starring Joe Byeong Gyu, Yu Jun Sang, Kim Se Jeong, Yum Hye Ran And Ahn Suk Hwan


Title: 경이로운 소문 / The Uncanny Counter
Also Known as: Amazing Rumor
Genre: Mystery, Thriller
Episodes: 16 (To Be Confirmed)
Broadcast network: OCN
Broadcast period: 2020-Nov-28 to 2021-Jan-17
Air time: Saturday & Sunday 22:30

Main Cast

Jo Byung Kyu as So Moon
Kim Se Jung as Do Ha Na
Yoo Joon Sang as Jang Chul Jung
Yum Hye Ran as Choo Mae Ok
Ahn Suk Hwan as Choi Jang Moo

Supporting Cast

Choi Yoon Young as Kim Jung Young
Lee Chan Hyung (이찬형) as Soo Ho
Lee Hong Nae (이홍내) as Ji Chung Shin
Moon Sook as Wigen
Lee Ji Won as Oh Joo Yun
Ok Ja Yun as Baek Hyang Hee
Kim So Ra as Ki Ran
Jung Won Chang as Shin Hyuk Woo
Jun Jin Oh (전진오) as Noh Chang Kyu
Kim Jung Jin (김정진) as Jang Hye Kyung
Kim Seung Hoon as Noh Hang Kyu
Lee Do Yub as Jo Tae Shin
Choi Kwang Il as Shin Myung Whi

Cameo

Son Yeo Eun as Moon Young (So Moon’s mother)

Production Credits

Production Companies: Studio Dragon, Neo Entertainment
Director: Yoo Sun Dong
ScriptWriter: Yeo Ji Na
,
Review Korean Drama: Cheat On Me  If You Can || hi there. Fuh kalau korang layan drama ni, mesti hati korang dup dap dup dap tengok watak perempuan yang jadi isteri kepada peguam tu , si Kang Yeo Joo. Dia punya scary tu, fuh macam boleh kena heart attack tau.

Tapi, si suami tu pula, Han Woo Sung, acah-acah suami idaman Korea Selatan kononnya, punyalah hebat berlakon di depan isteri dia kan seperti dialah suami yang paling baik di dalam dunia ni, padahal dia punya curang kat si isteri tu melampau sangat sampaikan aku rasa macam mau tikam saja suami dia tu.

Korean Drama Cheat On Me  If You Can (Starring Jo Yeo Jung And Go Joon)

Barisan Pelakon Cheat On Me if You Can

Title: 바람피면 죽는다 / Cheat on Me, If You Can
Also known as: If You Cheat, You Die / You Cheat, You Die / You’re Dead if You Cheat/ If I Cheat, I Die
Genre: Romance, Comedy, Thriller
Episodes: 16 (To Be Confirmed)
Broadcast network: KBS2
Broadcast period: 2020-Dec-02 to 2021-Jan-28
Air time: Wednesday & Thursday 21:30 (2 episodes back-to-back)

Main Cast

Jo Yeo Jung as Kang Yeo Joo
Go Joon as Ha Woo Sung
Yeon Woo as Mi Rae
Kim Young Dae as Cha Soo Ho

Supporting Cast

Kim Ye Won as Ah Se Jin
Lee Shi Un as Jang Seung Chul
Oh Min Suk as Ma Dong Kyu
Song Ok Sook as Yum Jin Ok
Jung Sang Hoon as Son Jin Ho
Bae Noo Ri as Uhm Ji Eun
Han Soo Yun as Park Hye Kyung
Na Young Hee as Ha Woo Sung’s mother
Hong Soo Hyun
Lee Se Na
Kim Jung Pal
Kim Do Hyun
Yoo Joon Hong

Production Credits

Production Company: AStory
Director: Kim Hyung Suk
Screenwriter: Lee Sung Min

Jalan Cerita Cheat On Me If You Can

Kang Yeo Joo seorang penulis buku yang terkenal dan setiap kali dia berjaya hasilkan karya terbaru, mesti akan jadi best-selling ! Dia menulis hanya cerita jenayah seram yang melibatkan pembunuhan kejam. 

Dalam setiap novel dia, sangat jelas cara dia perincikan bagaimana untuk membunuh seseorang. Dia memang akan buat research mendalam hal-hal berkaitan dengan jenayah pembunuhan.

Dan Yeo Joo ni ada satu kelebihan lain iaitu, dia boleh menghidu bau dengan sangat baik. Siapa boleh teka lagi tu bau apa, produk mahal atau murah ... Fuh, ni spesis apa pula ni boleh hidu-hidu bau kan ...

Suami kepada Yeo Joo ni, si Woo Sung pula, seorang peguam yang specialize dalam perceraian rumah tangga. Dan dia ni waktu nak pikat wife dia, siap tulis kat wife dia "If I cheat, I die".

Seorang artist ditemui mati di sungai, dan sebelum ni artis ni memang dikatakan hilang dan tanpa khabar berita. Malah pengurus artis tersebut juga lenyap tanpa berita.

Artis tersebut sebenarnya kawan dengan Yeo Joo cumanya hubungan mereka tidaklah sebaik mana, dan artis tu juga menjalin hubungan dengan Woo Sung. Memang cari nahas sangat si Woo Sung ni kan. 

Jadi bila artis tu hilang, Yeo Joo yang dalam proses untuk siapkan novel terbaru, dia terlibat secara tidak langsung untuk menjejaki artis tersebut.

Dan satu lagi, Yeo Joo ni ada pembantu untuk tolong dia research hal hal berkaitan dengan novel terbaru dia, cumanya pembantu dia ni seorang spy tanpa dia ketahui.

Aku kan curious betul mau tahu kenapa dia nak spy life si Yeo Joo. Bukan dia nak spy sangat pun, tapi dia hanya ikut arahan orang atasan dia sahaja.

Si Yeo Joo ni pula, aku macam confuse juga sama ada dia terlibat dengan kematian artis tersebut atau tidak. Aku macam rasa dia tahu suami dia curang, tapi takkanlah Yeo Joo tu sanggup membunuh rakan sendiri (artis tu memang rakan dia pun, cuma hubungan tak baik mana sangat).

Walaupun ada saksi yang nampak Woo Sung keluar masuk apartment artis tu dan nama Woo Sung dah masuk dalam suspect list, tapi dia terselamat sangat pasal semua bukti berjaya dimusnahkan oleh lelaki yang nak Woo Sung terlibat jadi ahli politik. So, nama dia clear daripada suspect list tersebut.

Belum ada ending lagi since drama ni masih ongoing, tapi yang pasti cerita korean drama cheat me if you can ni boleh juga buat adrenalin rush tau! 

Hiks, tak sabar nak tahu siapa yang bunuh artis tu. 

Aku teka yang ada kaitan membunuh artis tu mesti pelajar kaya yang kembalikan pen kat Woo Sung. ni tekaan aku sajalah .... 

Padahal kalau kau layan cerita ni, tekaan paling dekat yang membunuh artis tu ialah Yeo Joo, cuma aku tak sampai hati nak tuduh dia membunuh pula.

Apapun, kita tunggu sampai final episod, baru terbongkar dalang di sebalik  pembunuhan artist tersebut kan.

cheers.

23 November 2020

,

Korean Drama Mr.Queen (Starring Shun Hye Sun And Kim Jung Hyun) || This drama is about a man living in modern times whose soul gets trapped in the body of a queen from the Joseon Dynasty. 

It will tell the story from a refreshing perspective while showcasing a new type of genre as it takes on the fight against gender stereotypes.

In modern age, Jang Bong hwan (Choi Jin Hyuk) works as a chef at the President’s Blue House. He has a free spirit, but his spirit somehow finds its way into the body of Queen Cheorin (Shin Hye Sun) in the Joseon period. 

King Cheoljong (Kim Jung Hyun) is a gentle and easy going person outwardly but having a different side also. Queen Sunwon (Bae Jong Ok) the late King Sunjo’s wife, wields true power in the country and has relegated King Cheoljong to a figurehead. Kim Jwa Geun (Kim Tae Woo) is Queen Sunwon’s younger ambitious brother.

Korean Drama Mr.Queen (Starring Shun Hye Sun And Kim Jung Hyun)


Title: 철인왕후 / Mr. Queen
Also known as: Queen Cheorin / No Touch Princess
Genre: Historical, Comedy, Fantasy
Episodes: 20 (To Be Confirmed)
Broadcast network: tvN
Broadcast period: 2020-Dec-12 to 2021-Feb-14
Air time: Saturday & Sunday 21:00

Main Cast

Shin Hye Sun as Kim So Yong (Queen Cheorin)
Kim Jung Hyun as Lee Won Bum (King Cheoljong)
Sul In Ah as Jo Hwa Jin (King Cheoljong’s concubine and first love)
Bae Jong Ok as Queen Sunwon (late King Sunjo’s wife)
Kim Tae Woo as Kim Jwa Geun (Queen Sunwon’s younger brother)

Supporting Cast

Yoo Min Kyu as Prince Youngpyeong
Kim Joo Young (김주영) as Oh Wol
Kim In Kwon as Man Bok
Na In Woo as Kim Byung In
Yoo Young Jae as Kim Hwan
Son So Mang as Kang Na In
Lee Tae Gum as Eunuch Kim
Chae Seo Eun as Hong Yeon
Kim Kwang Shik as Lee Jo Seon
Cha Chung Hwa as Court Lady Choi
Jo Sun Joo as Daebi Jo
Yoon Ki Won
Oh Ah Yeon
Go In Bum
Jun Bae Soo
Son Kwang Eop

Cameo

Choi Jin Hyuk as Jang Bong Hwan

Production Credits

Production Companies: Studio Dragon, Crave Works, YG STUDIOPLEX
Director: Yoon Sung Shik
Screenwriter: Park Gye Ok, Choi Ah Il
,

Korean Drama Hush Starring Hwang Jung Min And Yoona SNSD || This drama is based on novel “침묵주의보 / Silence Warning” by “정진영 / Jung Jin Young” which was published on 2018-March-26 by “Moonhak Soochup”.


Han Joon Hyuk (Hwang Jung Min) is a veteran reporter for a newspaper. He first became a reporter to pursue justice, but he is now conflicted between idealism and pragmatism. He must also deal with personal issues as a husband and father.

Korean Drama Hush (Starring Hwang Jung Min And Yoona SNSD)


Title: 허쉬 / Hush
Genre: Comedy, Office
Episodes: 16 (To Be Confirmed)
Broadcast network: jTBC
Broadcast period: 2020-Dec-11 to 2021-Jan-30
Air time: Fridays & Saturdays 23:00

Main Cast

Hwang Jung Min as Han Joon Hyuk
Yoona as Lee Ji Soo

Also Read: Review Korean Film The Himalayas (Starring Hwang Jung Min)

Supporting Cast

Son Byung Ho as Na Sung Won
Kim Won Hae as Jung Se Joon
Park Ho San as Eom Sung Han
Lee Seung Joon as Kim Ki Ha
Yoo Sun as Yang Yoon Kyung
Kim Jae Chul as Park Myung Hwan
Kyung Soo Jin as Oh Soo Yeon
Jung Joon Won as Choi Kyung Woo
Park Sung Il as Jang Je Kwon
Lee Ji Hyun as Ji Soo’s mom

Production Credits

Production Companies: KeyEast Entertainment, jTBC Studios
Director: Choi Kyoo Sik
ScriptWriter: Kim Jung Min

Follow Us @soratemplates