Nami Heavenlee || Jurnal 5 & 6 bulan - MrsPip Dot Com

Wednesday, 20 February 2019

Nami Heavenlee || Jurnal 5 & 6 bulan

hi there, so hari ni 20.02.2019, genaplah umur baby Nami 6 bulan ... pejam celik pejam celik, tal rasa 6 bulan lalu mommy lahirkan Nami ... now, dah sedikit besar, karenah pun boleh tahan, dah start solid food pun T_T 

genap usia 4 bulan hari tu Nami dah start tiarap .. lepas tiarap mulalah rolling dengan lajunya kiri ke kanan, kanan ke kiri ... since dah pandai pusing 360 degree kan, so mommy pun bertabahlah buat benteng keliling tempat Nami bermain, risau kena laga dengan dinding kan ... nanti ada pula yang benjol kepala ...

Nami 5 bulan

Nami Heavenlee || Jurnal 5 & 6 bulan

baby Nami kan, mommy perasaan dia selalu drooling tau ... tak mcm Iman n Amin , drooling tak banyak mana pon, so memang wajib pasang bib kat Nami, tapi mommy just ikat kain lampin tau, tak invest pun beli bib lagi, padahal bib bukanlah mahal, rasanya sekitar RM3.00 gitulah ... ok lah, nnt mommy belikan bib yang cute cute yer baby.

Nami Heavenlee || Jurnal 5 & 6 bulan

dan masuk 5 bulan, baby Nami suka mengigit barang ... asal ada ja yang dia pegang, sure masuk mulut dia gigit gitew , proses teething la katakan , so mrs pip belikan baby teether ... cari yang silikon teether tapi tak jumpa kat tmpt mrs pip , so belikan teether yang mcm kat dlm gambar tu la ...

Nami Heavenlee || Jurnal 5 & 6 bulan

untuk usia 5 bulan hari tu, mrs pip ada appointment klinik untuk baby Nami, dan baby stats ialah :-

Berat: 7 kg , Panjang : 62 cm



Nami 6 bulan


Nami Heavenlee || Jurnal 5 & 6 bulan

hari ni genap baby Nami 6 bulan kan ... bambam macam mau gigit saja si Nami ni ... cheecky pun iya juga ... lepas tu nowadays kan, baby Nami nak perhatian lebih ... kalau bagi dia main sorang sorang, mesti dia nangis nak ada teman! alaaaa, macam mana mommy mau buat kerja rumah ni ?

so, caranya ialah, mrs pip akan luangkan masa dalam sejam bermain dgn baby Nami, bagi dia penat gitu .. layan karenah dia .. dah penat, dia mesti akan tidur ... dan mrs pip try pastikan dia tidur ikut masa , so senang nak buat kerja kan ...

bila baby Nami penat, dia akan BF dan tidur dalam 2 jam plus plus ... biasanya sebelah pagi baby Nami akan tidur semula selepas mandi sekitar jam 9.30 pagi - 11.30 , waktu ni lah mommy akan jadi superwoman siapkan kerja rumah >>>> masak lunch, jemur kain , sapu / mop lantai, siram pokok, lipat kain, seterika kain etc. 

lepas tu sekitar 11.45 am, kena kluar hantar lunch box Iman n Amin pula di tuition centre ... so, angkut sekali baby Nami bersama ... kdg2 , baby Nami sambung pula tidur dalam kereta ...

silalah baca kenapa mrs pip hantar budak berdua tu pergi tuition 

Nami Heavenlee || Jurnal 5 & 6 bulan

ni cerita 19.2.19, baby Nami ada temujanji utk  usia 6 bulan ... sehari awal kerana 19/2 tu jadual KKIA untuk jarum campak ... kat sini jarum untuk campak ada jadual tertentu, so kena ikut peraturan ... untuk usia 6 bulan, baby kena dua vaccination, iaitu campak dan Hep B (dos ke-3) ... satu jarum di paha, satu lagi jarum di lengan ...

baby Nami agak grumpy time mau jarum tu coz time dia tidur hampir tiba ... so time jarum nangis sekejap, lepas dah siap dia pun stop menangis lepas tu tak lama, terus lena ... oh ya, seperti bulan lepas, bulan ni mommy sorang sorang bawa baby Nami coz daddy busy kerja ... nasiblah baby Nami baik saja perangainya bersendirian dengan mommy T_T love ya baby.

Berat: 7.20 kg , Panjang : 64 cm

untuk pertambahan berat , hanya sedikit sangat yang bertambah beratnya ... tapi still ok dalam carta tumbesaran ... as long as it is ok, mrs pip tak risau ... 

Nami Heavenlee || Jurnal 5 & 6 bulan

dan baby Nami pun dah start his 1st solid food pada 17.02.19 .. alhamdulillah, baby Nami ok saja makan bubur kisar halus tanpa sebarang perisa ... ok kan Nami, sehari 3 kali makan ... mommy buat banyak2 bubur tu, cukup utk bekalan 2 hari ... masuk dlm container bersaiz kecil ...

semoga baby Nami tumbuh membesar dengan sihat, gembira, dan bahagia serta menjadi anak yang soleh dan beriman, insya allah.

mommy-hood journey is full with great challenge. just try to be patient and be chill yo.

Nami 25 weeks 


Nami 26 weeks 


cheers.

6 comments:

  1. semoga nami membesar sihat dan ceria.

    ReplyDelete
  2. comelnya baby nami semoga membesar menjadi seorang yg sihat dan kuat ye

    ReplyDelete
  3. Gewam la tgk nami ni.. So bam bam..cerah plak.. Bikin org tgk geramm nk geget2 pipi dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. makin manja baby nami ni ... asyik nak minta dukung saja sekarang :))

      Delete