31 October 2020

,

Today Love Letter #3 - A motivational quote. 

I wish anyone who is in a transition to change from bad to good to embrace the changes. 

It might be a tough journey or hard decision for you to make up, but hey if you want to do it for your own good, please do not feel any pressure.

Look at Neelofa, I just couldn't get my eyes off her. I envy her changes so much. 


Today Love Letter #3 : Embrace The Changes

Yes, change can be difficult, but at the same time it can also be very beautiful.

So today, embrace the changes and enjoy the view.


What changes you have done that you love it so much and there is no turning back?

Me? - 

When I put hijab 7 years ago. 

Alhamdulillah, there is no regrets. 

Allah, please take a good care of me.


For more Today Love Letter and beautiful Motivational Quote, kindly visit and support my blog Today Love Letter : Motivational Blog Inspired By Heather Stillufsen . TQ


lots of love, xoxo - mrs pip.

cheers.

source: heather stillufsen, pinterest, etsy.

30 October 2020

,
hi there, sewaktu mengandung atau berbadan dua, wanita hamil sangat perlu berjaga-jaga dalam banyak hal. Terutamanya melibatkan kandungan yang dibawanya.

Dalam adat orang-orang lama sekalipun, terdapat pelbagai pantang dan larang terhadap wanita mengandung. Antaranya dilarang menganiaya binatang kerana bimbang terkenan pada bayi dalam kandungan nanti.

8 Perkara Yang Perlu Di Elak Ketika Hamil

Pantang larang makan dalam mangkuk, kerana dikatakan anak yang lahir nanti akan kuat makan. Manakala suami juga terlibat dalam pantang larang itu, seperti tidak boleh memaku atau memahat sepanjang isterinya mengandung kerana bimbang anaknya nanti akan sumbing. 

Antara 8 perkara yang perlu di elak ketika hamil
Antara 8 perkara yang perlu di elak ketika hamil

Namun, tidak dapat dipastikan sejauh mana kebenaran dan signifikannya setiap pantang larang itu. Selain itu, terdapat beberapa ‘pantang larang’ yang lebih bersesuaian dengan wanita Islam yang hamil. 

Antaranya adalah; 

#1 – Melakukan Maksiat Dan Perkara Mungkar

Elakkanlah diri daripada melakukan apa-apa sahaja perkara mungkar dan dimurkai Allah.

Begitu juga dengan pasangannya, sebaiknya ketika kandungan inilah masa untuk menginsafi segala kesalahan lalu dan insaf untuk tidak mengulangi apa-apa kesalahan lagi. 

Sebaliknya dekati Allah s.w.t dengan melakukan amalan soleh. 

#2 – Mengabaikan Penampilan Di Hadapan Suami

Walaupun sedang mengandung, teruskanlah menjaga keterampilan apabila berada di hadapan suami.

Walaupun penat dan mengalami keletihan, isteri seharusnya mencuba untuk tidak kelihatan tidak terurus. 

Cukuplah kelihatan kemas jika tidak mampu untuk bercantik-cantik. 

#3 – Makan Makanan Yang Tidak Bersesuaian

Hal terpenting bagi menjaga kandungan adalah pemakanan. 

Ketika mengandung, banyak makanan yang perlu dielakkan demi menjaga kandungan, antaranya makan yang berbisa dan bersifat tajam yang boleh memudaratkan kandungan.

Tambahan lagi jika kandungan itu masih diperingkat awal. Pasangan mestilah sangat berhati-hati dalam memilih makan yang sesuai. 

Antara makan yang sering dikaitkan untuk tidak dimakan oleh ibu mengandung adalah seperti nanas, ikan pari, tapai dan sebagainya.

Paling penting jangan merokok, termasuklah bagi pasangannya kerana perbuatan merokok akan menjejaskan kesihatan kandungan. Jadi, sentiasalah makan makanan yang berhasiat untuk kesihatan wanita hamil dan kandungannya. 

#4 – Bercakap Hal Negatif 

Sebut atau berkatalah hal yang baik-baik. Wanita hamil sebaiknya menahan mulut dan percakapan dari hal-hal yang buruk dan negatif.

Percakapan dari mulut ibu adalah doa, disebabkan itu sentiasalah berdoa yang terbaik dan kawal daripada mengumpat, mengeji, mengutuk, sebaliknya membasahi lidah dengan menyebut nama-nama Allah ataupun berselawat.

#5 – Mengidam Makanan Yang Tidak Baik

Setiap wanita mengandung pasti akan mempunyai keinginan yang tinggi atau mengidam.

Ianya dibolehkan selagi kemahuan tersebut tidak terlalu melampaui batas sehingga tidak mampu ditunaikan dan tidak mendatangkan kemudaratkan kepada ibu dan bayi dalam kandungan.
 

#6 – Melakukan Amalan Khurafat 

Terdapat banyak amalan khurafat yang dekat dengan wanita mengandung, terutamanya yang diamalkan semasa zaman dahulu. 

Kebanyakan amalan tersebut adalah seperti meramal jantina bayi, membetulkan kedudukan bayi dan sebagainya.

Bagi pasangan yang bakal mendapat cahaya mata haruslah bijak menilai sama ada perbuatan dan adat ni bertentangan dengan akidah atau atau sebaliknya.

#7 – Tidak Menjaga Aurat 

Terdapat bahagian-bahagian pada tubuh wanita yang sedang hamil yang kadangkala agak menonjol, terutamanya pada bahagian perut.

Jadi wanita hamil seharusnya bijak dalam mengenakan pakaian yang bersesuaian yang boleh melindungi bahagian-bahagian tertentu agar tidak terlalu menampakkan bentuk badan. 

Pendek kata pilihlah fesyen pakaian yang yang longgar dan tidak singkat.

#8 – Makan Makanan Dari Sumber Yang Haram 

Memastikan makan yang halal dan tiada unsur syubhah adalah wajib bagi setiap umat Islam. 

Jadi bagi wanita yang hamil juga wajib untuk memastikan makan yang dimakannya adalah halal dan baik.

Ini bukan sahaja untuk dirinya tetapi anak yang dikandungnya. Jangan sesekali mendekatkan diri dengan makanan dan minuman yang haram dan jika terambil maka bertaubatlah untuk tidak mengulanginya.

Setiap wanita yang hamil sudah tentu ingin memberikan yang terbaik untuk kandungannya.

Sudah pasti tidak ada mana-mana ibu yang sayangkan kandunganya melakukan perkara-perkara yang bakal mengundang mudarat kepada bakal bayinya itu.

Malah setiap orang ada cara dan pemikiran tersendiri dalam memastikan kandungnya dalam keadaan baik dan sejahtera.

Segala usaha, pastikan ianya masih bersesuaian dengan syariat agama, adat dan tidak berlebihan.

Semoga bayi yang dikandung sentiasa dalam kebaikan dan dirahmati Allah s.w.t selalu. Aminn.
sekadar perkongsian semua semoga bermanfaat.

sumber asal : https://tazkirah.net/8-perkara-perlu-elakkan-semasa-anda-hamil/

selamat berhujung minggu ....

cheers.

Republished.

29 October 2020

,

Importance of drinking water. hi there, so today just wanna share the importance of drinking water. Ensure your body take enough water daily. 

Moreover during COVID-19 where many of us work from home or stranded in our own place, just be alert with your water daily intake.

Please stay hydrated everyone.

importance of drink water

The Importance of Drinking Water : What Water Could Help Our Body


Water; the miracle drink that many people are ignoring.

Here is some of the list what water could help our body :-

  • Banish headaches 
  • Improve your mood
  • Relieve fatigue
  • Boost your energy level
  • Relieve constipation
  • Flush out toxins
  • Improve digestion
  • Promote weigh loss
  • Prevent kidney failure
  • Boost immune system
  • Improve skin complexion
  • Prevent hangovers
  • Alleviate back pain
  • Regulate body temperature 

Do you know drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the human body?

Let's see when is the good time to drink water;

2 glasses of water after waking activate internal organ
1 glass of water before a meal helps digestion
1 glass of water about an hour after meal (advisable don't drink during meal)
1 glass of water before taking bath helps lower blood pressure
1 glass of water before going to bed avoid stroke and heat attack



Nah, see the above picture. It is one of the idea how to persuade and remind ourselves to drink water.

And do you know that water can help you to lose weight in 3 ways;

  • water helps burn calories
  • water helps remove waste from the body
  • kindly reduce the intake of high calorie drinks


That's it, 

Wish you all stay healthy in this COVID-19 and spend time wisely.

cheers.

28 October 2020

,

Review Dapur Gas Butterfly Infra Red. hi there. Dapur lama pun sebiji juga design macam ni, tapi bukan guna infra red , hanya dapur gas biasa yang ramai orang guna, harga dalam RM80.00.

Berbeza dengan dapur gas Butterfly Infra Red, harga sekitar RM150.00. 

Badan dapur gas ni stainless steel. 

Now aku lebih prefer guna stainless steel berbanding dapur aku sebelum sebelum ni yang guna tempered glass.

Dapur tempered glass memang lagi cantik dan mudah dibersihkan. 

Tapi aku ada nightmare experienced guna dapur gas tempered glass.

Aku lepas memasak, aku pergi alihkan pot yang masih panas-panas tu letak atas tempered glass. 

Korang nak tahu apa jadi? Tetiba aku dengar bunyi crack, tup tup tak sempat nak angkat pot, tempered glass pecah, retak seribu! Sedihnya aku.

Tapi, dapur tu aku sempatlah aku guna selama 4 tahun. 

Jadi, tak da lah aku kecewa sangat kan. 

Cuba bayangkan kalau tu dapur yang baru beli, lepas tu kau cuai jadi macam dalam kes aku, mesti korang sedihkan.

So yang guna dapur gas tempered glass, sila berhati-hati jangan cuai macam aku.


Apa Perbezaan Dapur Gas Infra Red Dengan Dapur Gas Biasa tu?


Mula-mula aku guna infra red ni, aku tak begitu suka sangat.

Well, benda baru kan, belum serasi lagi.

Tapi lepas beberapa kali guna, aku lebih prefer dapur gas infra red ni.

Sebab paling utama kenapa aku suka dapur gas infa red ni ialah kecepatan memasak kerana api kuat berbanding dapur gas biasa.

Kalau kau berdiri few inches away pun still boleh rasa bahang api guna dapur infra red ni (dalam mode api penuh).

Lepas tu kalau kau jenis tanak nasi atas gas, proses nasi tu masak lebih sekata. 


Gambar atas: Api besar. Senang nak adjust besar kecik api

Untuk dapur gas infra red ni, ada banyak jenama yang boleh menjadi pilihan korang.

Nak cakap mana yang elok tak elok, aku rasa sama saja kan.

Ikut korang nak beli bajet macam mana.

Dapur gas infra red ni ada yang cecah lebih RM200.00.


Gambar atas: Api kecik. 

Selain tu, dapur gas infra red ni jimat gas pasal bila api dia panas sekata, so cepat masakan dimasak jaid jimatlah gas kan.



Tips Jaga Penunu Dapur Gas Infra Red Agar Tahan Lama.


Ni rupa bentuk penunu dapur gas infra red tu.

Taukeh yang jual dapur ni bagitau, nak penunu tahan lama, make sure jangan terkena air.

Penunu tu lah yang kena jaga kan, kalau penunu rosak , api tak nak keluar, macam mana nak masak nanti? Kan. 

So make sure korang jaga dapur gas infra red korang elok-elok ya. Dah lah harga a bit expensive berbanding dapur gas biasa tu. 


 Dan gambar atas ni dapur gas aku yang berkhidmat selama hampir 3 tahun.

Dapur gas ni yang aku beli selepas dapur gas tempered glass aku pecah dulu.

Harga RM80.00 kalau tak silap, tahan 3 tahun. Pakai sampai penunu rosak tak boleh nak spark api.

Sekianlah review pendek aku mengenai dapur gas Butterfly Infra Red.


cheers.

27 October 2020

,

Review Korean Movie Penny Pinchers. hi there, ada sesiapa yang peminat Song Joong Ki? Boleh layan movie Penny Pinchers, gandingan bersama Han Ye Seul. Aku layan movie ni di VIU apps. 

Kebetulan nampak movie ni baru di upload di VIU, ingatkan movie terbari Song Joong Ki, lepas aku dah habis siap tengok movie ni, then baru aku Google pasal movie ni, oooo ni movie release Nov 2011. 

Kira movie lama la kan. No wonder aku pelik phone yang dorang guna dalam movie penny pinchers ni very the old model! kah.

Review Korean Movie Penny Pinchers (Lakonan Song Joong Ki dan Han Ye Seul)

Sebelum aku review movie ni, jomlah kita tengok senarai pelakon. Movie ni tak ramai pelakon pun, tu pun watak lain keluar sekejap sekejap saja. Memang fokus untuk watak utama Song Joong Ki dan Han Ye Seul saja.


Senarai Pelakon Korean Movie Penny Pinchers

Han Ye-seul as Gu Hong-sil
Song Joong-ki as Chun Ji-woong
Shin So-yul as Ha Kyung-joo
Lee Sang-yeob as Yang Gwan-woo
Lee Jae-won as Tae-woo
Lee Yong-joo as Chang-geun
Kim Dong-hyun as Hong-sil's father
Moon Se-yoon as Sysop
Ra Mi-ran as Ji-woong's landlady

Jalan Cerita Korean Movie Penny Pinchers


Review Korean Movie Penny Pinchers (Lakonan Song Joong Ki dan Han Ye Seul)


Ji Woong (watak yang dibawa oleh Song Joong Ki) ialah college graduate yang tengah struggle nak cari kerja. Dia menyewa di rooftop sebuah apartment murah dan masih bergantung dengan mak dia untuk bayar sewa tempat dia tinggal, dan dia dah 5 bulan tertunggak bayaran sewa rumah.

Tapi kan Ji Woong ni dia happy go lucky, macam dia tak kisah pun dengan masalah dia tiada duit tau. Siap boleh pergi happy hours dengan kengkawan scooter dia. 

Hong Sil (lakonan Han Ye Seul) tinggal di rooftop bersebelahan dengan blok Ji Woong. Dia ni jenis suka simpan duit, kedekut tak nak belanja duit. Sanggup jalan kaki 10KM semata-mata berjimat untuk bayar tambang bas.

Hong Sil akan buat apa saja kerja yang boleh bagi dia duit. Even kutip botol kosong yang nilainya 5 sen satu pun dia buat. Tapi jangan tak tahu, Hong Sil ni dah berjaya savings hampir 200K dalam masa 5 tahun!

Review Korean Movie Penny Pinchers (Lakonan Song Joong Ki dan Han Ye Seul)

Satu hari tu, Hong Sil dapat tahu yang kawasan kejiranan dorang ni akan buat redevelopment dan semua penyewa akan dapat 6000 USD dollar untuk proses pemindahan. 

Jadi Hong Sil dapat cara untuk dapatkan extra duit simpanan. Dia tahu yang lelaki tinggal sebelah rooftop dia tu ada masalah bayaran sewa, so Hong Sil pergi kawtim sama landlady tu untuk keluarkan nama Ji Woong dari senarai penerima duit pampasan. 

Dan dengan syarat Hong Sil akan bayar duit tunggakan sewa si Ji Woong, dan kemudian masukkan nama bapa si Hong Sil untuk dia dapatkan duit 6000 dollar tu.

Bijak betul si Hong Sil ni untuk dapatkan extra duit kan. Lepas tolak duit bayaran sewa si Ji Woong tu, dia still ada extra baki tau. Tapi sayang, cara dia tu sah-sah dah salah!

Si Ji Woong ni pula tidak tahu menahu tentang wang pampasan tu tau. So bila landlady dah terima bayaran dari Hong Sil, dia halau si Ji Woong ni, dan dia bawa penyewa baru. 

Hong Sil ambil kesempatan ajak Ji Woong tinggal di depan rooftop dia pakai khemah. Dan dia siap umpan Ji Woong bagi 5000 dollar tapi dengan syarat Ji Woong kena ikut apa saja Hong Sil cakap dalam masa dua bulan.

Dan duit 5000 dollar tu, masuk dalam akaun Ji Woong, tapi penama Hong Sil. Dan Hong Sil siap siap cakap jangan keluarkan duit tu sehingga cukup tempoh matang.

Review Korean Movie Penny Pinchers (Lakonan Song Joong Ki dan Han Ye Seul)


Ji Woong ni dia jenis ikut saja cakap si Hong Sil. Tapi dia tak tahu niat si Hong Sil ni apa sebenarnya. Sebenarnya Hong Sil ni nak capai impian dia untuk ada saving sebanyak 200K dollar, tapi dalam kes dia, untuk simpan duit sebanyak tu, dia kena pakai 'borrower name'.

Jadi, dia perlukan details si Ji Woong ni untuk dia daftarkan akaun untuk Ji Woong dekat syarikat dia invest duit dia. 

Dan dalam masa yang sama, Hong Sil ajar Ji Woong semua cara untuk dapatkan duit, dan dalam beberapa hari saja Ji Woong click dengan Hong Sil ni, dia dapat duit few hundred dollars. Dan setiap kali dia dapat duit, mesti si Hong Sil ni suruh Ji Woong pi simpan duit dalam bank.

Review Korean Movie Penny Pinchers (Lakonan Song Joong Ki dan Han Ye Seul)

Gambar di atas: persahabatan Ji Woong dan Hong Sil, dorang saling berkongsi cerita 

Dah hari-hari bersama cari duit, dorang pun develop a kind of friendship relationship. Sedikit sebanyak Ji Woong tahu pasal past life si Hong Sil.

Bapa Hong Sil ni kaki judi, mak dia dah passed away dan dia tabur abu mak dia kat sebatang pokok. Dan setiap kali dia ada masalah, dia akan lawat pokok tu dan meluahkan perasaan dia.

Dipendekkan cerita, satu hari tu kawasan pokok tu akan dibangunkan untuk resort dan pokok kesayangan Hong Sil tu akan dipindahkan.

Dan sebelum tu pula, syarikat tempat Hong Sil save duit dia tu didapati scam orang, dan lesap semua duit si Hong Sil tu. Duit yang dia masukkan guna nama Ji Woong tu dia dah keluarkan sebelum tu  dan tinggal sedikit duit yang dia tinggalkan untuk Ji Woong sebagai tanda terima kasih pinjamkan nama untuk buka akaun (tanpa pengetahuan Ji Woong)

Dan Ji Woong pun dah tahu pasal duit pampasan yang Hong Sil ambil bagi pihak dia. Mengamuk si Ji Woong ni. Tapi bila dia tahu yang duit Hong Sil semua lesap oleh syarikat investment tu, timbul pula rasa kesian dekat Hong Sil.

Dan lagi kesian bila dia tahu yang pokok kesayangan Hong Sil tu akan dipindahkan. Tapi macam mana nak tolong Hong Sil untuk dapatkan pokok tu balik?

Dan Hong Sil pun dah pindah ke bangunan lain memandangkan tempat dia tinggal tu akan dibangunakan. Depan tempat dia tinggal tu dia buat tanda nak tanam pokok mak dia tu, tapi duit dia semua dah hilang. Memang down gila Hong Sil time ni sampai nak bunuh diri terjun sungai.

Review Korean Movie Penny Pinchers (Lakonan Song Joong Ki dan Han Ye Seul)


Dalam Movie ni kan, walaupun si Song Joong Ki tu budak jobless, tapi aku perasan lah, pakaian dia semua kemas, tak da yang selebet selebet. 

Gambar atas: Ni cara Hong Sil nak jimat duit, dia ajak Ji Woong jalan kaki balik rumah. 

Korang rasa dapat tak Ji Woong Tolong Hong Sil beli pokok kesayangan dia tu?

Ji Woong kejar kontraktor yang alihkan pokok tu. Dia siap deal dengan kontraktor tu untuk bawa duit beli pokok tu sebelum kontraktor tu tanam pokok tu tempat lain.

Kontraktor tu bagitau kena bayar sebelum jam 9malam, kalau tak dorang terpaksa tanam pokok tu kat tempat yang disediakan.

Ji Woong keluarkan semua duit yang Hong Sil save untuk dia sebelum ni, kemudian dia jual semua barang yang dia ada untuk cukupkan duit dia termasuk jual scooter kesayangan dia tu.

Berjaya juga dia beli pokok tu walaupun last minute. Dan Ji Woong Siap tanam pokok tu kat tempat yang Hong Sil dah tanda siap siap depan rooftop baru dia.

Review Korean Movie Penny Pinchers (Lakonan Song Joong Ki dan Han Ye Seul)

Bila esoknya Ji Woong datang jumpa Hong Sil, dan bagitau dia dah belanjakan semua duit yang Hong Sil bagi dia untuk simpan selama ni, Hong Sil mulanya rasa macam nak marah tapi bila dia nampak pokok mak dia tertanam di depan rooftop tu, happylah Hong Sil.

Gambar atas: Pokok kesayangan si Hong Sil yang berjaya dibeli oleh Ji Woong dari pemaju pembinaan.

Dan Ji Woong siap cakap dekat Hong Sil, dia akan tolong Hong Sil kumpul semula duit yang dah lesap tu. Kalau Hong Sil boleh kumpul duit tu dalam masa 5 tahun seorang diri, dia yakin kalau dia tolong Hong Sil, dorang berdua boleh kumpul duit sebanyak tu dalam masa 3 tahun, atau 2 tahun katanya.


Gambar di atas: Ji Woong lakonan Song Joong Ki (bawa scooter pun nampak gojes) 


So the end.

And yes, dorang bercinta akhirnya. Happy ending.


Yang Menarik Tentang Korean Movie Money Pinchers

Dalam movie ni, hubungan antara Hong Sil dan Ji Woong memang tiada adegan percintaan antara dorang berdua sehingga ke ending movie ni baru dorang bercinta.


  • 1. Belajar berjmat - cermat

Jadi, fokus movie ni memang cerita Hong Sil kaki gila cari duit, dan Ji Woong yang banyak belajar dari Hong Sil macam mana nak buat duit.

So dalam masa yang sama, aku pun terbelajar sama hal-hal jimat cermat. Cumanya , kenalah tahu jimat cermat dan kedekut tu berbeza. Aku tak rasa si Hong Sil ni kedekut, tapi memang dia jenis beli hanya untuk keperluan.

Selagi boleh jimat, dia akan jimat kaw kaw duit dia.


  • 2. Nak simpan / melabur duit, pilihlah tempat invest yang sah

Selain tu, kalau nak buat savings atau investment, pilihlah syarikat yang betul dan memang syarikat pelaburan yang sah.

Jangan terlalu taksub nak savings dan dapat pulangan simpanan yang tinggi.

Janganlah menipu dan mempergunakan orang untuk dapat apa yang kita nak. 

Dalam movie penny pinchers ni, nasib baiklah si Ji Woong ni berhati perut. Sanggup tolong Hong Sil walaupun Hong Sil dah mempergunakan dia.


  • 3. Kena faham erti setia kawan. 

Macam dalam movie ni, walaupun Hong Sil dah buat salah, Ji Woong yang pada mulanya memang marah , tetapi dia sedar Hong Sil yang banyak bantu dia selama dia susah. Hong Sil yang ajar dia macam mana nak cari duit dan jimat duit.

Life is suck tanpa duit, tapi lagi suck kalau kita tiada kawan susah senang kan. 

Macam si Ji Woong ni, dia ada beberapa kawan lain, tapi bila dia susah tiada siapa yang nak tolong dia kecuali si Hong Sil ni.


  • 4. Jangan mudah percaya dengan orang yang tiba-tiba baik dengan kita

Kah. Aku memng jenis cepat sangat suspicious kalau orang tu tetiba baik dengan aku.

Mesti aku cuba cari sebab kenapa dia baik dengan aku ni.

Eh, korang ada perasaan macam aku kah?

Mungkin pasal aku pernah lalui keadaan yang orang tetiba baik dengan aku, then end up aku dapat tahu manusia tu lah penyebar fitnah ... woha! sakit hati tau.


  • 5. Nak cari duit? Buatlah apa kerja sekalipun, asalkan ianya halal lagi baik.

Aku percaya kalau kita cari rezeki, kenalah cari rezeki yang halal lagi baik. 

Kaya kepok-kepok tapi duit haram, tak takut balasan di hari akhirat?

Lagipun hati kita akan lebih tenang dan senang kalau rezeki kita datang dari sumber yang halal kan.

Macam kes si Hong Sil ni lah, tak patut dia guna nama bapa dia untuk dapatkan duit pampasan perpindahan tu kan. 

Tengok apa jadi? end up si Ji Woong juga yang tolong dia bila dia susah. 


Happy watching.

Worth to watch walaupun korean movie Penny Pinchers ni merupakan filem tahun 2011.

cheers.

26 October 2020

,

Gentle Parenting : How Not To Be An Angry Mama. hi there. Hari ini aku nak open up sikit tentang isu salah satu masalah parenting yang aku hadapi iaitu masalah 'angry mama'.

Lagi senang nak faham, masalah kita yang mak-mak ni cepat sangat marah kat anak-anak (dan juga suami). Tapi kalau kita berdepan masalah dengan orang lain, kita bukanlah seorang yang cepat naik meter kemarahan tu pun!

Agak lama juga tidak bercerita mengenai parenting journey aku, so hari ni aku nak share masalah Angry Mama yang aku hadapi sejak beberapa tahun, dan aku try hard nak cope dengan benda ni. 

Dan setiap kali aku berdepan dengan masalah Angry Mama ni, aku mesti menangis selepas aku marah anak-anak aku. Aku rasa macam susah sangat nak deal dengan anak-anak sendiri. W.H.Y?


I get angry to my kids, and it doesn't make me happy at all - all the frustration, angry thoughts and stress lingers with me, and I hate it so much that I really want to shut down my world.


Ya, kalau korang faham apa yang aku cuba sampaikan dengan ayat di atas, korang mesti dapat rasa sedikit sebanyak emosi yang aku terpaksa hadapi.

Dan aku tak suka speak up masalah yang aku hadapi. Aku tak share dengan sesiapa kenapa aku cepat marah bila anak-anak tantrum (padahal benda tu boleh settle dengan baik tanpa aku marah pun). 

Dan bila aku dah calm down, aku akan nangis dan tertanya-tanya what happen to me? This is not SO me at all.

Aku tak pernah dengar istilah Gentle Parenting (nampak sangat aku kurang ilmu parenting kan), dan buat pertama kali aku ambil langkah untuk erase my bad motherhood behavior not to be an angry mama anymore. 

I don't want to be an angry mama anymore!

Aku terjumpa perkataan gentle parenting ni bila aku start blogwalking kat blog-blog parenting. Banyak parenting blogger yang share pengalaman mereka dan juga pengetahuan ilmiah mereka mengenai ilmu keibupaan.

Gentle Parenting : How Not To Be An Angry Mama


Apa itu Gentle Parenting?

Dari perkataan tu pun kita dah boleh agak gentle parenting ni macam mana kan. 

Gentle Parenting ialah teknik keibubapaan menggunakan kelembutan apabila berdepan dengan situasi anak-anak yang boleh buat kita marah.

Selama ni aku sikit-sikit mau marah, tapi lepas aku baca perkongsian seorang mama ni di blog dia themovingmama.com mengenai gentle parenting, aku rasa penulisan dia membantu aku yang sedang berusaha untuk merawat diri sendiri untuk tidak menjadi the angry mama.


Gentle Parenting : Tanya diri sendiri Why Am I an Angry Mom?

Aku tanya benda ni berulangkali dekat diri sendiri, kenapa aku senang nak rasa marah dekat anak-anak? Kerana mereka buat aku annoyed?

Aku memang struggle dengan keadaan aku untuk buang tabiat buruk yang cepat naik marah ni.

Am I alone in this boat? Ada tak ibu ibu yang macam aku? Pernah tak you ols tanya diri sendiri kenapa nak cepat marah dekat anak anak? Tapi korang kalau berdepan dengan masalah dengan orang lain, boleh saja korang settlekan dengan elok kan.

Sebab selama ni, tanpa aku sedar, aku selalu ignore untuk settlekan masalah dengan anak-anak.

Cari Sebab Apa Yang Buat Kita Marah

  • Contohnya anak buat kerja rumah sambil bermain / tidak peka dengan apa yang kita ajar

Sekarang ni musim Covid19 kan, jadi anak-anak struggle belajar dari rumah.

Setiap hari guru-guru akan update kerja rumah untuk disiapkan.

Dan aku kena ajar anak aku macam mana nak siapkan homework dorang, plus kena struggle a bit memandangkan mereka sekolah cina, so kerja rumah seperti Bahasa Cina, Sains dan Matematik memang dalam bahasa Mandarin sepenuhnya.

Effort aku nak mengajar anak memang ada, tapi aku tak happy bila aku mengajar, anak pula sibuk bermain dengan benda lain. So in my mind, macam mana dorang nak faham kalau tak tumpu perhatian.

Benda ni buat aku marah. 

Terus boleh bertukar jadi momnosaurus (dinosaur).

Sepatutnya, aku kena apply teknik Gentle Parenting.

Tak perlu marah.

Aku boleh saja bagi anak aku take 5 kejap untuk dorang relax , lepas tu pay attention dengan apa yang aku ajar dan siapkan kerja rumah secepat mungkin.

Aku boleh saja cakap dekat anak anak:

  • "Siapkan kerja rumah cepat, jangan bermain. Lepas ni mommy kena siapkan makan malam pula. Kesianlah dekat mommy. Banyak lagi kerja lain mommy kena siapkan."

atau 

  • "Kalau siap kerja rumah awal, kamu bolehlah makan awal. Lepas tu boleh sambung main toys. Kalau lambat makan, no toys tau."

Lepas ni, aku nak try belajar buat ayat gentle parenting, kena practice dan kena apply. 

Mungkin akan ambil masa untuk anak-anak faham apa yang aku cuba sampaikan, tapi aku harap sangat ianya membantu aku untuk menghilangkan rasa angry mama tu.


Teknik bertenang 60 saat

Satu lagi yang aku nak try buat ialah teknik bertenang 60 saat.

Korang pernah try teknik ni?

Kalau dalam mana-mana situasi yang buat emosi terganggu sampai rasa mahu marah, cuba kira 1 hingga 60, sambil tarik dan hembus nafas.

Dalam masa yang sama, cuba fikir sama ada kamu mahu teruskan marah atau cari jalan untuk settle down perasaan marah tersebut.

Siap sahaja kiraan 60 , kalau masih mahu marah , sila ketap mulut ketat-ketat.

Why?

Saying things out loud sewaktu marah mungkin akan membuat emosi tercalar.

Kes aku marah tanpa fikir, terus tercakap "teruk betul bah xxxx (sebut nama anak) ni, matematik simple macam ni pun tidak tahu jawab." ....

Benda macam ni yang aku mahu mengelak. Jadi aku akan cuba untuk buat teknik bertenang 60 saat ni.

Sebab lain yang mungkin buat kita marah, antaranya ialah:-

  • lapar
  • penat
  • burnt out settlekan semua kerja rumah yang banyak sendirian
  • dengar bunyi yang kuat (jiran sebelah pasang muzik syok sendiri dia lupa yang kita sakit telinga dengar bunyi kuat sangat)
  • sebab-sebab lain yang korang boleh list-kan sendiri apa yang buat korang marah
  • rasa tertanggu bila anak-anak kacau kita tengah buat kerja / menghadap phone

Cuba identify perkara yang buat korang marah lepas tu cuba pula find solution dengan setiap permasalahan tersebut.

Kalau tengah penat, anak-anak pula bergaduh, memang boleh melenting jiwa raga.

Lepas ni mungkin aku nak cuba untuk biarkan dorang bergaduh selagi tidak mencederakan sesiapa, dan aku just keep on taking my 5 minutes nap.

Atau, aku pisahkan dorang supaya berhenti bergaduh, dan bolehlah aku rehat take 5 dengan aman damai.



Rancang Masa Kerja Dengan Baik

Sebagai seorang mak, lagi-lagi surirumah, kita mesti sedia maklum dengan jadual harian anak-anak dan jadual harian kita sendiri seperti bila masa nak masak, nak kemas rumah, nak urus anak-anak pergi sekolah, nak cuci kain, dan sebagainya kan.

Jadi, penting juga untuk kita rancang masa kerja dengan baik, so that kita ada masa untuk curi-curi berehat in between nak tunggu buat kerja lain.

Jangan asyik layan handphone.

Untuk part rancang masa ni, so far jarang sangat aku terbabas dengan time management aku. Memang aku seorang yang cuba ikut masa kerja dengan sebaiknya.

 

Mama Juga Kena Self-Care

Ya, self-care ni memang ada masa tak sempatlah nak buat.

Busy sangat ingat nak siapkan kerja-kerja rumah kan, sampaikan diri sendiri tidak diurus dengan baik.

Ini juga penyebab kenapa aku boleh marah kot.

Bayangkan kau baru habis makan, tak menyempat nak basuh tangan, anak dah meragam.

Baru siap mandi, tak menyempat nak pakai skincare, anak dah cakap LAPAR.

Baru nak sikat rambut, anak dah nak minta bancuh susu botol.

Hish.

Atau tak ada me-time langsung , 365 hari memang life ni berputar untuk ahli keluarga saja.

Stop.

Mama, please make your own me-time.

Please do self-care tau.

Now aku belajar untuk compromise dengan anak-anak.

"Kalau mommy makan, please wait sampai mommy habis makan baru mommy buatkan susu / bancuh minuman korang".

Dan aku siapkan makanan lain in case anak-anak lapar dan aku tak sempat masak, dorang boleh kudap-kudap dulu dengan makanan ringan yang aku sediakan.

Dan untuk Nami, masa menyusu dia aku dah boleh expect bila, so aku siapkan susu botol awal-awal, Kalau time aku mandi atau tengah memasak, dia tak perlu tunggu lama untuk dapatkan susu, memang dah buat siap-siap tadi.

So, tak da lah aku nak struggle stress soran sorang berdepan dengan problem kecik kat rumah kan. 

Dulu aku struggle juga hal-hal macam ni, tapi since aku belajar gentle parenting ni, aku dah boleh cope a bit overcome stress seperti ini.

Baca Juga : Tips 10 Cara Jimat Masa Lipat Baju 


Fikir Benda Positif, Bercakap Hal Yang Positif, Buat Perkara Positif

Ini pun nampak macam mudah kan, tapi bukan senang sangat nak buat.

Time kau tak marah, memang senang nak fikir yang positif semua.

Tapi time emosi kau letih, dan buat kau marah, semua pun jadi negatif!

Jadi, aku try sebaiknya untuk tahan diri dari cakap benda merapu bila aku sedang marah.

Bila aku marah, aku try teknik 60 saat.

Lepas tu, aku tanya diri aku sama ada aku still marah atau tidak.

Kalau aku still marah, aku akan run away sekejap dari anak-anak.

Kalau aku rasa aku ok, aku bagitau diri sendiri 

"Hal kecil, tiada apa yang perlu dimarahkan"

ataupun 

"Maafkan saja anak-anak. They are still kids." , etc.


Aku dalam proses berusaha untuk Not To Be An Angry Mama.

Aku harap sharing aku ni sedikit sebanyak membantu ibu-ibu lain untuk menjadi ibu yang lebih baik dari hari sebelumnya.

Aku rasa tak perlu ada rasa malu untuk share masalah parenting kita. 

Cumanya, kena tengok cara juga nak share bagaimana.

Kalau aku, lebih rasa selesa share di blog.

Ada yang baca, so maybe yang same boat macam aku, bolehlah saling bertukar pendapat, saling support each other, bagi kata-kata semangat.

Perjalanan motherhood kita ni semua berbeza-beza. 

Hope korang tak kecam aku yang seorang Angry Mama (dan yes I am a strict momma too).

Wish me all the best in my creating my motherhood journey to be more meaningful and beautiful.

And I pray to all of you, to be always in good state of health.

Take care.

cheers.

24 October 2020

,

Today Love Letter #2. hi there, today take a look at just how far you have come. Ask yourself how far you have work to get what you have today.

You have gone through so much, and are headed in the right direction, hopefully Insya Allah.

Leave your fears behind and keep going, my (and your) Dear Self.


Today Love Letter #2

Your strength and perseverence will get where you want to be.

Just do it in a rightful way.

Do not choose the wrong way to get what you want.

I wish you have a very beautiful weekend.

lot's of love, xoxo - mrs pip.

cheers.

source: heather stillufsen, pinterest, etsy.

23 October 2020

,
Kelebihan Membaca Ayat Kursi. hi there, siapa mau sentiasa dalam jagaan ALLAH? Lepas tu diutus 70 ribu malaikat untuk mendoakan kebaikan untuk kita? ayat yang banyak kebaikannya sehinggakan ketika ayat ni diturunkan, para malaikat beramai ramai bersama sama membawa ayat ni kepada kekasih ALLAH, nabi kita nabi Muhammad SAW ....

Dalam kita sedang busy busy buat kerja tu, apa kata kita baca ayat kursi ... sambil busy busy mau drive pigi tempat kerja, kita baca ayat kursi ... sambil mak mak suri semua jemur kain di ampaian, kita baca ayat kursi ....

Tak perlu susah2 kan otak mau baca berapa banyak, kita baca ja dalam hati sebanyak mana yang kita mampu, dan niat yang kita mencari keredhaan Allah SWT ... T_T ... 

Daripada busy layan gosip berwhatsapp berfacebook, elok kita busy kan juga hati mulut kita ni bergosip baca ayat kursi, kot kot disenangkan urusan oleh Allah hendaknya ... xoxo.

kelebihan ayat kursi

Ayat ini disebut Ayat Kursi kerana perkataan KURSI yang bermaksud tempat duduk yang megah lagi yang mempunyai martabat, iaitu syiar atas kebesaran ALLAH yang meliputi 7 lapis langit dan 7 lapis bumi.

Ayat Kursi (Ayat 255 daripada Surah Al-Baqarah)  

Kelebihan Membaca Ayat Kursi

1. Orang yang selalu membaca ayat kursi dicintai & dipelihara ALLAH sebagaimana dia memelihara Nabi Muhammad SAW

2. Sesiapa berwhuduk lalu membaca ayat Kursi sekali, nescaya ALLAH akan meninggikan darjatnya setinggi 40 darjat dan ALLAH akan mendatangkan para malaikat menurut bilangan hurufnya, seraya berdoa untuk si pembaca sehinggalah ke hari kiamat.

Baca Ayat Kursi Sebelum Keluar Rumah:

3. Sesiapa membaca ayat Kursi sebelum keluar rumah, maka ALLAH mengutuskan 70 ribu malaikat kepadanya, mereka semua memohon keampunan dan mendoakan untuknya.

 Kita ni hari hari keluar rumah, tinggalkan anak isteri, ibu bapa, keluarga semata - mata untuk bekerja, jadi ambillah peluang yang ALLAH berikan dengan membaca ayat kursi, insya allah kita dirahmatiNYA dan siap dihantar malaikat lagi untuk melindungi kita ....

4. Sesiapa sentiasa membaca ayat Kursi, nescaya ALLAH akan kurniakan kepada ahli rumahnya kebaikan yang tidak terhitung banyaknya.

5. Membaca ayat Kursi dapat menghilangkan rasa marah, dijauhi bala bencana dan gangguan syaitan

6. Sesiapa membacanya ketika dalam kesempitan nescaya ALLAH akan memberikan pertolongn kepadanya dan jika seseorang itu miskin akan menjadi kaya

7. Sesiapa pulang ke rumahnya serta membaca ayat Kursi, ALLAH hilangkan segala kefakiran di depan matanya.


Baca Juga : Amalan mudah ketika Tidur ; semoga tidur kita bernilai IBADAH


Baca Ayat Kursi 12x Pada Pagi Jumaat: 

8. " sesiapa dikalangan umatku yang membaca ayat kursi 12 kali pada pagi Jumaat, kemudian berwuduk dan solat sunat 2 rakaat, ALLAH memelihara daripadanya kejahatan syaitan dan kejahatan pembesar"

9. Sesiapa membaca ayat Kursi, nescaya ALLAH mengutuskan malaikat untuk menulis kebaikannya dan menghapuskan keburukannya dari detik itu sampai esok hari.

10. Ayat Kursi yang dibaca dengan penuh khusyuk, insyaallah boleh menyebabkan syaitan dan jin terbakar.

Baca Ayat Kursi 170x :

11. Sesiapa membaca ayat Kursi sebanyak 170 kali:

  • a) di tengah malam atau diikuti solat Hajat, insyaallah berhasil hajatnya (hajat yang baik2 saja tau!)
  • b) memperolehi hidayah dan petunjuk dari ALLAH SWT
  • c) meningkatkan kecerdikan dan terang hati
  • d) terlepas dari masalah dan kesukaran serta dimudahkan rezeki dan cita-cita

Kelebihan Baca Ayat Kursi Setiap Kali Habis Solat Fardhu:

12. Sesiapa membaca ayat Kursi dengan khusyuk setiap kali selepas solat fardhu,

  • a) berada dalam lindungan ALLAH hingga solat yang lain dan terpelihara daripada tipu daya dan gangguan syaitan
  • b) ALLAH menganugerahkan hati-hati orang yang bersyukur, setiap perbuatan orang yang benar, pahala para nabi juga dilimpahkan padanya rahmat
  • c) ALLAH akan mengambil rohnya seprti orang yang berperang bersama para nabi sehingga syahid
  • d) terpelihara dari kekerasan malaikat maut dan dibangkitkan bersama para MUJAHID yang berjihad berserta para ANBIYA
  • e) ALLAH tidak menegah akan dia daripada masuk syurga
  • f) dikurniakan pahala seumpama pahala orang yang muttaqin dan pahala balasan amal orang-orang siddiqin iaitu masuk syurga

Baca Juga: Doa Redha Ibu Kepada Anak Sebelum Tidur

Baca Ayat Kursi Sebelum Tidur:

13. Sesiapa membaca ayat Al-Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya;

  • a) ALLAH mewakilkan dua Malaikat memeliharanya dan menjaga selama tidurnya hingga subuh.
  • b) ALLAH akan membuka pintu rahmat baginya hingga ke Subuh, dan mengurniakan kota nur menurut bilangan rambut dibadannya
  • c) terselamat dari kecurian, kebakaran dan kekaraman.
  • d) ALLAH mengurniakan keselamatan kepadanya dan jiran- jirannya.
  • e) jika si pembacanya meninggal dunia pada malam itu, ia dikira mati syahid.


14. Mereka yang beramal dengan bacaan ayat Kursi akan;
  • a) mendapat pertolongan serta perlindungan Allah daripada gangguan serta hasutan syaitan.
  • b) terhindar daripada pencerobohan pencuri. Ayat Kursi menjadi benteng yang kuat menyekat pencuri daripada memasuki rumah.
  • c) ALLAH akan memberikan keselamatan ketika dalam perjalanannya.


Allahu akbar ... sungguh banyak kebaikan membaca ayat Kursi kan ... 

Korang pun jangan setakat baca entri ni tau, tapi sila la hafal dan amalkan ayat Kursi ...

Sama2 kita mencari keredhaan ALLAH ...

thanks for reading.

cheers.

(sumber asal https://shafiqolbu.wordpress.com/2011/10/01/kelebihan-fadhilat-ayat-al-kursi)

,

Cara Tukar (Port Out) XOX Ke U-Mobile , Nombor Lama Kekal Sama. hi there, baru-baru ini aku ambil keputusan untuk tamatkan penggunaan oneXOX yang aku langgan sejak sekitar bulan November, 2018.

Sebelum aku guna oneXOX, aku pakai Digi. Sebelum Digi, aku guna Maxis, dan sebelum Maxis pula aku guna Celcom! 

Bercinta habis aku dengan semua TELCO yang ada. Tapi malangnya, aku terpaksa curang dengan mereka selepas berlaku masalah kelembapan memberikan perkhidmatan INTERNET PANTAS.

Bayangkan saja, dengan oneXOX ni, aku langgan pelan B59, setiap bulan aku bayar sekitar RM59.00 (tak sure exact amount - ni belum masuk tax lagi), tapi kelajuan internet yang pada awal penggunaan rasa laju, entah sejak beberapa bulan jadi sangat lembap.

Dan lagi teruk, tak boleh nak HOTSPOT! 

Cara Tukar (Port Out) XOX Ke U-Mobile Nombor Lama Kekal Sama

Cuba tengok gambar di bawah ni, sewaktu aku port out, aku ada 29GB Internet Data yang tak dipakai! Memang tak mampu nak guna pasal line internet slow yakmat sampai aku rasa nak makan oneXOX ni.

Tapi, oneXOX ni ada kelebihan yang aku suka , sebab tu aku pilih dia selepas aku berpisah dengan Digi. 

Korang boleh baca kat entry lama aku : Beralih dari Digi ke XOX, apa yang best sangat tentant XOX ni? 


Apa Kelebihan U Mobile Yang Anda Perlu Tahu (Prepaid Funz)

Sebelum aku bagitau macam mana nak tukar XOX ke U Mobile dengan mengekalkan nombor lama anda, mari sini aku mahu cerita mengenai sedikit kelebihan yang ada pada U Mobile.

Aku guna simkad FUNZ dari U Mobile. Boleh beli di 99 Speedmart, tempat lain yang ada jual simkad pun korang boleh pergi tanya juga.

Since anak buah aku guna U Mobile dan dia bagitau area rumah kami ni U Mobile yang bagi speed internet paling laju, sebab tu aku tergerak hati pilih U Mobile.

  • Untuk Prepaid Funz, aku cuma bayar RM30.00 sebulan untuk dapatkan INTERNET TANPA HAD (penggunaan di smartphone / tablets tanpa hotspot) , dan maximum 6GB HOTSPOT sebulan.
  • Sebab aku kaki tengok VIU dan VIKI (layan drama dan filem Korea) , jadi aku memang paling happy dapat guna internet tanpa had. Boleh stream drama / filem kegemaran aku tanpa risau internet data habis.
  • Dan memandangkan aku memang perlukan hotspot dari smartphone ke desktop untuk buat kerja-kerja blogging, dan biasanya aku guna sekitar 5GB , so bila aku dapat 6GB sebulan untuk hotspot tu, aku dah rasa happy sangat.
  • Kalau nak top up hotspot, RM3.00 untuk 3GB , tapi expiry dalam masa 3 hari. Jadi kalau dah top up tu, jangan lupa pakai hingga habis ok. Kalau tak macam membazirlah pula.

Jadi, ini adalah antara sebab kenapa aku pilih Prepaid Funz U Mobile. Aku dah save banyak ringgit berbanding aku guna oneXOX.

Tapi sms dan call out kena caj tau kalau guna FUNZ ni. U Mobile ada beberapa pilihan pakej prepaid dan postpaid, korang boleh pilih ikut kesesuaian korang.

Macam aku memang jarang gila nak sms dan call, so no harm bagi aku nak guna Prepaid FUNZ ni.

Tukar (Port Out) XOX Ke U-Mobile , Nombor Lama Kekal Sama

Yang paling penting bila korang nak tukar dari satu telco ke telco yang lain, pastikan korang beli simkad telco yang korang nak tukar tu.

Macam dalam kes aku ni, aku beli simkad U Mobile. Lepas dah ada simkad U Mobile, baru boleh buat proses tukar telco atau dalam bahasa yang mudah faham , aku mahu PORT OUT dari oneXOX.

Pastikan simkad U Mobile tu korang dah AKTIFKAN di kaunter / kedai tempat korang beli. Selagi simkad tak aktif, sia sia korang tak boleh nak guna.

Macam mana nak aktifkan? Minta saja orang kat kaunter yang jual sim kad ni register nama korang secara online terus. Kalau di 99 Speedmart, dorang memang akan terus register. Time register tu, pastikan dorang reister sehingga simkad ni betul betul boleh digunakan.

So korang try call out once simkad dah aktif. Try saja call out dekat depan kaunter untuk ensure kad betul-betul diaktifkan.

Ni pengalaman sangat. Aku beli simkad, orang kat kaunter bilang dah aktif. 

Sekali balik rumah, simkad inactive! Deng. Then terpaksa datang balik pi 99 Speedmart untuk buat pengaktifan semula.

Duh. Wasting time. Tapi belajar dari pengalaman.

Cara Port Out XOX


1. Login ke apps Black X korang (kalau tak download, sila download dan sign up untuk login)

2. Tekan Amount Due seperti gambar di bawah.



3. Kemudian tekan Change Plan. Sekiranya kamu ada baki tertunggak, maka kena jelaskan dulu. Kalau tak, memang akan gagal untuk PORT OUT.

Selepas korang tekan change plan ni, sistem XOX akan update berapa jumlah tunggakan bil korang.



4. Selepas tekan Change Plan, sila pilih PREPAID. Tekan butang DOWNGRADE.

Nanti korang akan terima notifikasi yang korang dah tukar plan dari postpaid ke prepaid.


5. Masuk laman web U Mobile. Pilih SWITCH NOW to U Mobile.

6. Isi semua details : 

Korang dah beli kan simkad tadi siap-siap, so time register di kaunter tu, sila guna details yang sama untuk pendaftaran online seperrti gambar di bawah ni ya.

Isi Nombor IC dan Service Provider korang guna. Macam dalam kes aku ini, aku guna oneXOX, dan masukkan nombor lama korang.


7. Untuk MNP Dealer Code tu, korang abaikan sahaja.

Masukkan nombor baru simkad U Mobile yang korang dah beli awal tadi.

Masukkan serial number simkad.

8. Lepas tu korang tekan butang CONFIRM REQUEST.

Nota: Kalau aku tak silap, korang boleh beli nombor U Mobile secara online di laman web mereka tanpa perlu pergi beli di kedai.

Cuma aku tak tahu sama ada dia akan pos simkad ke alamat kediaman korang atau dia akan bagi nombor U Mobile dan serial number.


9. Bila korang dah klik confirm request tu, korang akan nampak perkataan Your MNP status is processing di bahagian bawah perkataan details.

10. Tunggu sehari dua, korang akan dapat SMS untuk setuju atau tidak setuju untuk port out. Korang reply YES ok , sila rujuk gambar di bawah.


11. Lepas korang reply YES, korang hanya perlu tunggu beberapa minit untuk tahu status port out berjaya dan kalau berjaya, U Mobile akan bagi SMS untuk memneritahu yang nombor baru simkad korang beli tu dah di port in guna nombor lama korang. 

Silalah rujuk gambar di bawah.


Alhamdulillah, sekarang nombor phone lama aku dah aktif untuk U Mobile pula. 

Jadi begitulah langkah-langkahnya untuk cara tukar (Port Out) XOX Ke U-Mobile dan Nombor Lama Kekal Sama.

Aku harap aku boleh bercinta lama dengan U Mobile ni pula.

So far speed internet tempat aku laju dengan U Mobile ni, dan tiada masalah hotspot untuk buat kerja-kerja blogging di desktop.

Lagi satu, aku bayar pun sebulan RM30.00 sahaja. Jimat duit bayar bil telefon.

thanks for reading.

cheers.

Follow Us @soratemplates