Nami Heavenlee || Jurnal anak setahun enam bulan

hi there, lama tak update perkembangan anak setahun enam bulan, Nami Heavenlee. Update sikit cerita Nami,bolehlah simpan sebagai kenangan nanti, dan manalah tahu ada yang rindu dekat budak Nami yang manja dan senang merajuk T_T

 Jurnal anak setahun enam bulan
 Jurnal anak setahun enam bulan

Alhamdulillah, Nami dah boleh berjalan dengan baik pada usia setahun lima bulan. Sejak Nami pandai berdiri dan mula melangkah buat kali pertama sekitar bulan September tahun lepas, Nami agak lambat untuk berjalan dengan baik.

Jadi, kebanyakkan masanya, Nami lebih suka di dukung atau crawling. Setiap kali dia melangkah dan dia terduduk, dia give up serta merta untuk berdiri. Mrs Pip is Nami's greatest cheerlady "Ya Nami, you can do it baby. Walk baby walk" ... Tapi karakter Nami ini dia sedikit teragak-agak, dan dia ambil masa yang agak lama untuk yakinkan diri dia untuk bangun dan melangkah semula.

 Jurnal anak setahun enam bulan
 Jurnal anak setahun enam bulan

Well, mengikut doktor kesihatan yang memeriksa Nami, tiada apa yang perlu dibimbangkan hanya Nami sedikit lambat berjalan jika dibandingkan dengan Iman dan Amin. Itu normal kata doktor. Setiap anak mempunyai growth development yang berbeza-beza, asalkan Nami masih berada di dalam range yang normal.

 Jurnal anak setahun enam bulan
 Jurnal anak setahun enam bulan

Tahap kesihatan Nami juga agak baik berbanding ketika Nami berusia setahun ke bawah kerana dia sering demam dan sembelit. Cuma mungkin cuaca yang agak panas dan sedikit berjerebu membuatkan Nami demam sejak minggu lepas, on dan off.

Dan setiap kali Nami demam, tonsil dia akan membengkak dan bernanah, jadi selera makan dia tu berkurangan (haha, just like his mom yang memang ada masalah tonsil sejak kids).

Gambar di atas tu di ambil selepas kami pergi klinik last week. Guess what, Nami muntah air dalam kereta time tengah parking mau pigi klinik, dan habis baju mommy basah. Tapi mommy redha ja lah kita masuk klinik dengan baju seluar yang basah (yeay, mom's sacrification kan).

Lepas tu, boleh pula Nami meragam cakap mau makan, so kita singgah supermarket belikan dia kudap kudap , then singgah kedai makan sebelah klinik tu, lepak kejap makan isi perut :))

 Jurnal anak setahun enam bulan
 Jurnal anak setahun enam bulan

Morning Walk.

Sekarang ni, dua tiga kali seminggu Mrs Pip bawa Nami keliling rumah buat morning walk. Suka Nami jalan jalan sekitar rumah dapat kutip batu dan lontar, lepas tu kutip lagi dan lontar dan bila dia penat, suka hati dia duduk atas tanah atau atas rumput. It's ok, let's feel the nature T_T

 Jurnal anak setahun enam bulan
 Jurnal anak setahun enam bulan

Dan Mrs Pip suka ambil gambar Nami, dan budak cinonet ni pun melayan dengan baik mommy dia ambil gambar, senang bagi kerjasama , hehe.

 Jurnal anak setahun enam bulan
 Jurnal anak setahun enam bulan

Ni rak bunga yang daddy baru siapkan. Ni semua gara-gara Iman yang obses bunga. Tapikan , hampir semua bunga yang ada kat rak bunga tu milik mak mertua yang si Iman pigi songlap sebahagiannya, dan sebahagian lagi Iman minta elok-elok kat mak mertua.

Mrs Pip siap bagitau mak kot kot kalau ada bunga dia hilang, silalah cari di rak bunga si Iman ni ... Rak bunga ni Mrs Pip namakan Iman's Flower House ... Rajin Iman siram bunga-bunga ni setiap petang ...

Malangnya , Mrs Pip kalau bab-bab bunga kurang minat, so just tolong tengok sajalah ya ... Janganlah expect taman bunga ni akan menjadi cantik menawan ala-ala nurseri , memang tidaklah ni. Ni memang mengharapkan si mr.Husband lah yang trim dan groom bunga-bunga ni semua :)

 Jurnal anak setahun enam bulan
 Jurnal anak setahun enam bulan

Lorry Boy.

Nami suka betul naik lori ni , so bagi dia gelaran lorry boy. Sikit-sikit mau duduk atas lori , lepas tu habislah abang Amin jadi mangsa tukang tolak si Nami ... kalau mommy memang buat-buat ndak dengar jak kalau Nami suruh tolak. Mau main kan, so tolaklah sendiri ya Nami.

 Jurnal anak setahun enam bulan
 Jurnal anak setahun enam bulan

Perkembangan Sosial.

Sekarang ni, apa saja Mrs Pip buat, si Nami cinonet ni lah jadi pembantu setia, Nami my little helper. Pada usia setahun enam bulan, anak-anak sangat cenderung untuk meniru aksi ibu ayah mereka, jadi pada usia anak sebegini, kita perlu menunjukkan sikap yang baik buat anak-anak kita.

Jadi, tidak hairan Nami pada usia setahun enam bulan suka sangat menjadi little helper mrs pip. kalau kita sapu rumah, dia pun mau minta penyapu kita dan tolong kita sapu rumah.

Kalau kita kemas mainan abang-abang dia, Nami pun akan tolong kutip masukkan semua mainan dalam basket khas, tetapi jeng jeng jeng, lepas dia kemas dia akan sepahkan semula , hahaha.

Kalau kita cuci piring, Nami pun akan tolak kerusi sinki dan panjat kerusi tu kemudian dia pun akan cantas mommy untuk cuci piring, so end up Mrs Pip kecilkan sedikit aliran pili air dan biarkan Nami bereksperimentasi mencuci piring di sinki (dia main air splish and splosh jak pun, habis basah baju).

 Jurnal anak setahun enam bulan
 Jurnal anak setahun enam bulan

Perkembangan Kognitif.

Pada usia setahun enam bulan, Nami ada masanya membuat keputusan sendiri. Sebagai mommy, kita tengok mana yang elok untuk dia, just follow the flow ya. Yang tak elok, kenalah explain dan biar kita lead dia.

Ada masanya, Nami insists untuk pakai baju yang dia mahu pakai. Kalau kau bagi dia baju lain, dia nangis kerana kemahuan dia tidak dituruti. Selain itu, normal pada usia setahun enam bulan, anak-anak suka betul buka pakaian mereka termasuk stokin dan kasut. Ini adalah perkembangan kognitif mereka , menunjukkan mereka mempunyai kemahiran untuk melakukan perkara-perkara yang mudah.
 Jurnal anak setahun enam bulan
 Jurnal anak setahun enam bulan

Dan setiap kali mahu mandi, Mrs Pip akan buka pakaian Nami dan berikan kepada Nami untuk dia simpan sendiri di laundry basket.

Perkembangan Emosi.

Nami akan memilih mainan mana yang dia mahu main, dan jangan sesekali sentuh mainan tersebut. Langsung tidak boleh dikongsi bersama Iman dan Amin (amboi, kedekutnya kau ni Nami padahal mainan tu si abang yang punya).

 Jurnal anak setahun enam bulan
 Jurnal anak setahun enam bulan

Well, untuk mainan milik Nami pula, dia lebih cenderung untuk tidak berkongsi mainan milik dia, dan memang ambil masa yang agak lama untuk Nami mahu berkongsi mainan dengan Iman dan Amin.

Ada masa pula, Nami mudah tantrum walaupun dengan hal hal kecil seperti kita secara tidak sengaja terpegang patung atau bantal dia. Dia punya marah tu , fuh sabar sajalah.

Selain tu, Nami kalau dia bercakap dengan mommy, dia akan PAKSA mommy untuk tengok muka dia, dan kadang-kadang dia akan paksa mommy untuk sweet kiss pipi dia. Kalau kau tak cium, adalah kena gigit oleh budak cinonet ni.

Selain itu, pada usia anak-anak setahun enam bulan , antara kemahiran yang mereka boleh lakukan ialah 

  • suka "membaca" buku kertas tebal dan suka menyelak-nyelak buku tersebut
  • boleh mengayuh basikal yang mempunya tiga roda
  • boleh memegang pen/pensel/warna dan menconteng dengan baik
  • boleh bercakap dua tiga frasa (tapi Nami so far hanya boleh bercakap satu frasa dalam satu satu masa, masih belum mampu mencantumkan dua tiga frasa)
  • boleh memberus gigi dengan bantuan (tetapi si Nami ni kena bergaduh dulu baru dia mau buka mulut berus gigi)
  • boleh bermain kiub blok dan membina menara 
  • membaling bola (Nami kalau baling bola, dia baling ke luar tingkap, adeh)
  • mencabut bahagian mainan dan memasangnya semula (dia cabut mainan memang dia suka, tapi kalau pasang dia suruh si mommy jadi tukang pasang)
  • mempunyai tanda-tanda untuk sedia ke tandas untuk potty training (Nami will be trained soon)


Nami kalau bab-bab makan, dia makan apa saja asalkan tidak terlalu lembut dan tidak terlalu keras. Selain itu, rasanya Nami suka sangat makan buah-buahan seperti epal, tembikai dan betik.

Semoga anak mommy tumbuh membesar menjadi anak yang soleh. Amiiin.

Happy Parenting.


cheers.

6 Comments

  1. Asalam..pasti menjadi kenangan untuk anak ini suatu masa

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya , best tulis diari anak, esok2 adalah untuk kita selak balik tengok telatah dorg time kecik.

      Delete
  2. semoga Nami kekal sihat dan cerdik ye :)
    good boy!

    ReplyDelete
  3. Waa... tak sedar cepatnya masa berlalu kan.. anak2 dah besar.. Semoga Nami sentiasa aktif dan sihat.. Menjadi anak yg soleh dan mendengar kata.. Lama tak nampak akak update

    ReplyDelete

Post a comment

Previous Post Next Post