Review Movie : Not Cinderella's Type - Mrs Pip Dot Com

Monday, 15 July 2019

Review Movie : Not Cinderella's Type

hi there, lama ndak layan movie english yang santai, so hari tu tengok movie ni bertajuk NOT CINDERELLA'S TYPE , movie ni based on novel menggunakan tajuk yang sama , ditulis oleh Jenni James ...

cerita tentang anak gadis bernama Cindy yang kematian mak pada usia 10 tahun kalay tak silap, akibat kemalangan jalan raya, dan dia dijaga oleh keluarga makcik dia ... 

malangnya, makcik dia ni bukan syg kat dia pun.. dia bagi cindy tinggal kat loteng, padahal rumah makcik dia ni ada 6 bilik tidur ... dua sepupu si Cindy tu bukan nak layan cindy elok2, tapi tak lah jahat sampai mcm tipikal kes kakak tiri yang dera adik tiri ... 

makcik si Cindy, dia buat Cindy mcm org gaji pulak .. Cindy ni la yg kena sediakan breakfast sebelum Cindy boleh pergi sekolah ... kena kemas rumah bila balik dari sekolah ... sepupu Cindy 2 org tu pergi sekolah naik kereta, tp Cindy kena jalan kaki, padahal satu sekolah !

Cindy ni ada kawan baik nama Maxton .. aku suka tengok friendship dorg, mmg baik ... kiranya Maxton ni tempat Cindy bersandar dan berkongsi cerita gitew ...

biasalah high school kan, mesti ada hot guy yg jd tumpuan budak2 perempuan, so hot guy kat sekolah dorg ni nama dia Bryant , mmg popular gitew...

dijadikan cerita, si Bryant ni terlanggar kucing kesayangan si Cindy , so marah lah Cindy pasal kucing tu hadiah terakhir mak dia sebelum mak dia meninggal .. 

tapi kerana kucing tu lah, Cindy yg pada mulanya tak suka si Bryant, akhirnya berkawan dgn si Bryant ni .. si Bryant ni pula, dia suka dekat Cindy pasal Cindy ni tak mcm kebanyakkan perempuan yg dia kenal, no kepoh2 ...


then, si Maxton BFF si Cindy ni tetiba confess yg dia suka si Cindy, tapi Cindy bukan jenis cepat melatah, lgpun selama ni si Maxton yg selalu ada dengan dia , cumanya dia bukan cintakan Maxton ... tapi, aku suka Cindy ni, dia tak reject pun si Maxton ni, malah dia try DATE dgn si Maxton .. Cute jak tinguk dorg berdua ...

tapi Cindy ni mcm suka dkt Bryant juga, tapi Bryant faham situasi Cindy so dia pun tak desak si Cindy ...

dipendekkan cerita, si Cindy bertengkar dgn makcik dan pakcik dia pasal dia keluar tengok pertandingan bola sepak si Maxton, dan balik lewat ... lepas tu makcik pakcik dia siap ugut mau denda si Cindy ni , so Cindy ni takut gila2 ugutan makcik pakcik dia tu..

Kiri ke kana:
Maxton, Cindy dan Bryant 

dia call Maxton, tp time main bolasepak tu kaki Maxton cedera, so mak Maxton bawa dia pigi klinik petang lepas balik rumah, so Maxton tak dpt nak jumpa Cindy ...

Cindy pun call Bryant, so Bryant la penyelamat si Cindy ni ... mlm tu juga Cindy keluar dari rumah makcik dia dengan bantuan Bryant selepas Bryant dapat tahu si Cindy selama ni di dera dari segi emosi, dan ayah Bryant berjanji utk membela Cindy.

happy ending  tau ... Bukn shj Cindy menang  kes terhadap makcik dia, malah ayah si Bryant berjaya jadikan Cindy sbg foster family dia, dan siasatan mendapati makcik Cindy menggunakan wang insuran arwah mak Cindy sebanyak 30ribu dollars, dan wang tersebut diserahkan semula kpd Cindy.

Cindy dan Bryant bercinta, dan Cindy tinggal di rumah milik keluarga Bryant, dan Maxton tetap menjadi BFF kpd Cindy ..sweet gitew, no hurt feeling, Maxton terima kenyataan yg Cindy tu setakat BFF jak ...

thanks for reading.

cheers.

9 comments:

  1. Replies
    1. Haha, samalah saya pun jarang tengok , sesekali layan bila ada masa terluang.

      Delete
  2. macam cinderella jugak la kan happy ending hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya, happy ending ... ni cinderella modern, educated .. Teda dera2 fizikal..hehe

      Delete
  3. macam best je jalan citer dia..sweet gitu..tgk kat mana ni, mrs pip?

    ReplyDelete
  4. aida da tgk citer ni. bagus. berani. bersemuka dgn confident!
    ending dia pun best - realistik kan.
    takde dah jenis cinderela dulu kala yg berserah ajer :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya, suka jalan cerita mcm ni, tak da la asyik2 heroin kena dera kan ..

      Delete