Homemade milkbooster untuk breastfeeding ketika puasa - Cerita Blog Mrs Pip

Thursday, 23 May 2019

Homemade milkbooster untuk breastfeeding ketika puasa

hi there, ni just nak share lah untuk mommies yang berpuasa dan dalam masa yang sama menyusukan anak, dan risau susu drop, so bolehlah buat milkbooster sendiri ... jimat duit. tapi kalau ada extra rezeki dan kemampuan, boleh saja beli milkbooster di pasaran sekarang ni banyak jual kan ...

ni homemade milkbooster buat sendiri, bahan bahan pun senang ... 

bancuh segelas susu tepung ( kalau tak suka susu tepung, boleh ja beli fresh milk atau UHT milk dalam kotak tu, suka hati nak beli flavor asli, coklat or strawberry) , 

then letak dua sudu besar rolled oat / muesli ... (instant oat pun ok kalau rolled oat atau muesli tiada)

then tambah tiga biji kurma yang di buang biji, lepas tu blender semua bersama ... kalau suka , boleh blendet bersama sebiji pisang , 

nak lagi sedap, sejukkan dulu di peti sejuk, then bolehlah minum time sahur n sungkai ...

mcm mrs pip, time nak minum tu, tabur sikit dgn biskut oreo yang dah dihancurkan ... Yummy.

selain puasa, boleh ja buat resepi milkbooster ni pada hari2 biasa ...

semoga breastfeeding activity bukanlah sebab kenapa korang tak nak puasa melainkan ada masalah kesihatan atau mmg ianya menjejaskan kuantiti susu, so yang tu mmg terpaksa cuti puasa ... 

apapun, take care n stay healthy mommies.

cheers.

6 comments:

  1. resepi yang menarik untuk dicuba..

    ReplyDelete
  2. untuk yg tak breastfeeding pun boleh makan jugak ni. sebab sedapppppppppppp ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh jer ... Mmg sedap .. Hehe.. Saya suka yg sejuk2 dari peti sejuk ... Lagi2 minum time sungkai ...

      Delete
  3. barulah tauu susu kurma boleh juga buat milkbooster ni..
    kita singgah n follow sini ya!

    ReplyDelete