Resolusi / Azam 2019 - Cerita Blog Mrs Pip

Monday, 31 December 2018

Resolusi / Azam 2019

hi there, tahun 2018 melabuhkan tirainya , dan bermulalah tahun 2019 .. yang pasti angka ini akan bertukar setiap tahun, dan pasti kita akan bertambah usia T_T tapi adakah resolusi tahunan kita tercapai ? 

apapun, Happy New Year 2019! alhamdulillah, masih diberi kesempatan untuk bernafas ...

Resolusi / Azam 2019
Resolusi / Azam 2019

mrs pip seperti tahun tahun sudah, tidak banyak resolusi yang ingin dicapai ... semakin berusia ni, semakin kurang keinginan untuk mencapai sesuatu, hanya ada beberapa keinginan yang perlu diperbaiki dan perlu dibetulkan cara untuk mencapainya ... 

seperti azam tahun 2018, maka azam 2019 juga hampir sama, atau mungkin SAMA SAJA ... dah azam tahun lepas tak tercapai, maka drag bawa ke tahun 2019 pula ...

azam tahun 2019 / wishlist 2019 / resolusi 2019  ...

1/ khatam al-Quran 

eh eh, ni since tahun 2017 lagi tak habis habis nak khatam quran ni :(( , so sad for me ! tahun 2018, hanya mampu baca sampai juzuk 22... eh eh, bukannya banyak lagi nak habis kan ... ok, azam tahun 2019 ni, akan usaha baca sampai habis ... bukan setakat baca, tapi kena baca dengan terjemahannya sekali, baru ada feel untuk faham apa yang kita baca.


2/ hafal surah al-Mulk

sob sob sob ... banyak benda boleh hafal, tapi surah yang satu ni mmg try hard nak hafal, tapi tak hafal hafal lagi ... 30 ayat saja kan, jom kita hafal sama sama ... insya, allah boleh :))

3/ money savings

ni memang setiap tahun punya resolusi .... ahaks! selalu saja terkandas , selalu saja jatuh dari landasan ... apakan daya, mommy pip suka betul shopping online ... ok tahun 2019, kita tutup mata rapat rapat bila ada sale sale segala macam sale ok!

tahun lepas buat 52 weeks money challenge ... berjaya tak? hampir berjaya 75%, tapi yang hampir hampir nak habis 52 weeks tu, terguna duit untuk beli barang lain, ahaks! sale punya pasal kan :(( ok, istiqomah untuk tahun 2019.


4/ turunkan berat badan #roadto64kg

ok, lepas delivered baby Nami, mrs pip memang nak capai berat badan pada 64kg ... sikit saja lagi nak achieve penurunan berat badan tu, so target Januari nanti boleh turun ke paras 64kg ...

kenapa nak kurus? bukan kurus untuk cantik, tapi kurus untuk sihat ... 64kg ni is my first stage of diet, once achieve berat ni, akan ada target kedua pula, iaitu #mygoalto60kg .... so buat masa ni, akan fokus dengan misi buang lemak utk capai 64kg ... dah 14kg hilang since beranak baby Nami, 1kg to go! 

5/ tulis blog dengan lebih baik

yup, berblogging ni is my passion nowadays, so untuk tahun 2019, mrs pip hope boleh write content yang lebih baik berbanding tahun sebelumnya ... dan target sebulan at least ada 15 entry ... 

hidup perlu ada perancangan, perlu ada matlamat ... walaupun apa yang kita rancang tu tak semestinya berjaya dibuat, tetapi sekurang kurangnya, kita dah tetapkan matlamat kita, so hidup ni ada arah tuju, tak rasa kosong, tak rasa macam lalang ... 

apapun, set your goal, and work for it !

wish you all A Happy Beautiful 2019 T_T

dan doakan yang baik baik untuk mrs pip ya.

thanks for reading.

cheers. 

4 comments:

  1. Lebih kurang je wishlist kita. HAHAHA. Al-Mulk tahun lepas, tahun ni Ar-Rahman la pulak. dan nak kurus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Doakan saya berjaya hafal al mulk.. Ar rahman lambat lg nak hafal, byk ayatnya .. Tp semoga mak sukses tau.

      Delete
  2. Semoga azam-azam tahun ini akan tercapai dengan jayanya. Happy 2019, Mrs Pip!

    ReplyDelete