5 perkara yang ingin dilakukan untuk tahun 2017

10:00:00
hi there,

It's new year.

Selamat datang tahun 2017, selamat tinggal tahun 2016.

Banyak perkara yang berlaku sepanjang tahun lepas, pahit manis menjadi memori di sanubari. namun tahun 2017 perlu dilalui, semoga tahun ini lebih baik berbanding tahun sebelumnya...

How's wish list korang tahun lepas? menjadi ke tak?

mrs pip buka balik wishlist last year kan, huhu banyak ja target yang tidak tercapai. but nevermind, tahun ni perlu kuatkan azam untuk capai target dalam wish list, kena rancang elok elok this time, muehehe...


Tahun 2017 ni, what' s your wishlist pula?

Bagi mrs pip la kan, there are few yang mrs pip harap dapat capai , antaranya:

1/ money savings

kalau tahun lepas, beria ia mrs pip mengelak untuk bershopping secara online, tapi hati tetap gatal nak juga beronline shopping ... lagi lagi bila ada online revolution, habislah semua barang rasa mcm nak grab and buy!

last year online shopping, value of damage sekitar 1k, tu berusaha sangat don't shop, don't shop, don' t shop , tapi tershopped juga! see, kalau berjimat, dapatlah savings 1k dalam savings account kan...

tapi ni kira ok la, berbanding tahun tahun sebelumnya, nilai online shopping ja sungguh beribu ribu lemon! tertulis dalam entry tahun lepas di sini.

so untuk tahun 2017, bajet maksimum untuk online shopping ialah rm300 , kali ni kena janji sungguh sungguh..

selain online shopping, monthly allowance yang mr.Husband bagi, 70% wajib untuk disimpan...so kena jadi cheapskate la tahun ni kan, coz this year mrs pip ada target untuk capai certain amount for savings account.

stop spending buying things, mrs pip πŸ˜… ...

2/ baca buka

tahun ni mrs pip akan invest untuk beli buku ilmiah untuk tambahkan pengetahuan. rasanya mcm tahun lepas langsung tak beli buku, so this year, a book a month is the target!

and this year, janji pada diri sendiri untuk habis baca the whole quran... last year, baca tak sampai half pun quran, rasa menyesal pula tak invest baca quran... where is my time gone?

Quran ada 30 juzuk, so satu bulan harus habiskan 2.5juzuk, hope target ni menjadi, semoga dipermudahkan, amin.

3/ gaya hidup lebih sihat

hahaha, last year beria ia mau turunkan berat badan, mula mula tu menjadi la sangat, sudah turun 7kg, then lepas tu at some point, mrs pip failed! berat badan naik semula...

tu la, sudah elok elok turun berat, take for granted ja kan ... lepas tu makan minum tak jaga sangat, tup tup berat naik balik ... this year mrs pip invest produk dari Dimar untuk membantu menurunkan berat badan, but mrs pip still new with this product, so product review will be done after a month , tengok berkesan ke tak kan ...

and this year, mrs pip start berjogging, at least once a week for a start, hope boleh increase twice a week later...

Target untuk hilangkan berat badan ialah 12kg untuk tahun 2017, so average kena turun berat badan 1kg sebulan.

wish me luck.

bukan setakat nak turunkan berat badan, tapi lebih berhati hati dengan pemilihan makanan, buat pemeriksaan kesihatan, dan yang selalu mrs pip abaikan ialah penjagaan gigi, so start December 2016, mrs pip start buat pemeriksaan gigi.. mana yang perlu ditampal mrs pip gigihkan diri untuk pergi klinik kesihatan untuk minta tampal, begitu juga untuk scaling gigi ...


carta gigi mrs pip, rasanya ada few lagi yang perlu ditampal....

korang pun jangan malas malas buat pemeriksaan gigi, di klinik kesihatan cuma rm3.00 ja untuk tampal sebiji gigi ...

4/ to be a righteous mother

hurm, ok mrs pip admit my parenting skills sangat lemah, banyak benda yang perlu diperbaiki, dan salah satu cara ialah mrs pip belajar daripada the elders dan juga mommy bloggers yang banyak berkongsi method mendidik anak anak.

untuk tahun ni, mrs pip nak invest beli buku parenting untuk menambahkan lebih banyak ilmu sambil mengambil pengalaman daripada mak mak lain dan belajar untuk lebih menjadi mommy yang baik.

I think I should learn from the Swedish mothers, huh!

5/ go for holiday

Tahun lepas memang ada plan untuk road trip holiday... in fact mrs pip suka suka suka road trip holiday. however, rancangan untuk road trip holiday tahun lepas tidak menjadi, so this year will plan in advance and hope could make it happen ...

moreover, lil' armies is growing up, so need to leave a good memories for them to remember kan ... mrs pip still not plan untuk bawa lil' armies bercuti naik plane, still not ready since we have bad experienced with lil' iman in 2013. mrs pip masih trauma dengan insiden tersebut, huh! so road trip is ok.

Rasanya tu ja lah wishlist utama mrs pip untuk tahun 2017, hope dapat capai targetπŸ˜†πŸ˜†πŸ˜† ... mrs pip pun doakan korang dapat capai target wishlist korang ok.

Semoga tahun 2017 ni membawa lebih kegembiraan kepada kita semua.

Cheers.


No comments:

Powered by Blogger.