Road Trip: Jalan ke My Nurul Homestay Ponohuan, Papar - Cerita Cinta Surirumah

Tuesday, 27 March 2018

Road Trip: Jalan ke My Nurul Homestay Ponohuan, Papar

hi there, agak lama juga mrs pip tidak ber-road trip jalan jalan cuci mata ... so hari tu bila mrs pip dapat tahu mengenai My Nurul Homestay yang terletak di Ponohuan, Papar, so terus ajak mr.Husband pergi road trip bawa anak anak bercuti ... dengar dengar My Nurul Homestay ni penginapannya ala-ala penginapan 'back to nature' , so mau juga merasai kelainan coz mrs pip ndak pernah lagi bermalam 'back to nature' style ni ...

Road Trip: Jalan ke My Nurul Homestay Ponohuan, Papar
Road Trip: Jalan ke My Nurul Homestay Ponohuan, Papar

sebelum mrs pip reveal My Nurul Homestay ni macam mana rupanya, mesti ada yang bertanya, macam mana untuk pergi ke My Nurul Homestay ni kan? di mana lokasinya ... kalau kamurang biasa guna WAZE, so boleh wazekan saja "My Nurul Homestay" ... mau masuk simpang ke My Nurul Homestay ni, kena ikut Jalan Papar Lama ...

Road Trip: Jalan ke My Nurul Homestay Ponohuan, Papar
Road Trip: Jalan ke My Nurul Homestay Ponohuan, Papar

kalau kamu dari Kota Kinabalu menuju ke Papar, so kamurang kena lepasi Simpudu Bridge tu (lihat gambar di atas) , dan lepas Simpudu Bridge, ada simpang masuk sebelah kiri ... mrs pip dari arah Membakut, so mrs pip kena belok sebelah kanan, sebelum Simpudu Bridge tu ...

dari simpang masuk tu, lebih kurang 9.1KM menuju ke My Nurul Homestay yang terletak di Ponohuan ok ... di simpang masuk tu, ada papan tanda "Pusat Penternakan Kambing Boer" kalau ndak silap ...

Road Trip: Jalan ke My Nurul Homestay Ponohuan, Papar
Road Trip: Jalan ke My Nurul Homestay Ponohuan, Papar

masuk jalan terus dan kamurang akan jumpa single bridge macam gambar di atas ... kamu jalan ja terus dan sambil tu silalah menikmati angin segar di kawasan perkampungan ni ok  ...

Road Trip: Jalan ke My Nurul Homestay Ponohuan, Papar
Road Trip: Jalan ke My Nurul Homestay Ponohuan, Papar

jalan terus dan kamu akan nampak tanda Jalan Ulu Kabang ... ada kebun getah di tepi jalan ... siapalah yang punya tanah tu kan ... boleh tahan besar juga kebun getahnya ... jalan ja terus ...

Road Trip: Jalan ke My Nurul Homestay Ponohuan, Papar
Road Trip: Jalan ke My Nurul Homestay Ponohuan, Papar

kamurang akan sampai di simpang tiga ni ... belok kiri dan jalan terus ... kalau belok kanan, kamurang akan jumpa la tu pusat penternakan kambing boer , hanya beberapa meter ja dari simpang sebelah kanan ...

Road Trip: Jalan ke My Nurul Homestay Ponohuan, Papar
Road Trip: Jalan ke My Nurul Homestay Ponohuan, Papar

jalan terus dan kamurang akan nampak mini bus stop tu dan belok ke kanan untuk masuk ke simpang Jalan Ulu Kambizaan ... lepas tu kamu jalan terus saja ....

Road Trip: Jalan ke My Nurul Homestay Ponohuan, Papar
Road Trip: Jalan ke My Nurul Homestay Ponohuan, Papar

jalan terus dan kamurang akan jumpa SK Kambizaan ... ni kawasan perkampungan, lepas tu kawasan sekolah, so jangan memandu terlalu laju  ... slow down sikit aaarrrr  ... manatau ada vogok ka, anjing ka, kucing ka, ayam ternakan ka melintas jalan kan ... jangan kamurang pigi langgar pula haiwan ternakan orang kampung, nanti habis kamu kena sogit ....

Road Trip: Jalan ke My Nurul Homestay Ponohuan, Papar
Road Trip: Jalan ke My Nurul Homestay Ponohuan, Papar

kamu jalan ja terus lepas SK Kambizaan tu, dan akan lalu jambatan Sg. Gramatoi ni ... dari jambatan ni, kamu boleh nampak ada simpang masuk di sebelah kanan kamurang ... simpang masuk tu simpang masuk jalan kampung aaaaa , jangan pula kamu risau risau mau masuk ... kamu masuk ja simpang tu ...

simpang tu akan bawa kamurang ke Ponohuan ...

Road Trip: Jalan ke My Nurul Homestay Ponohuan, Papar
Road Trip: Jalan ke My Nurul Homestay Ponohuan, Papar

lepas kamu masuk simpang kampung tadi tu kan, kamu jalan ja terus, jangan belok mana mana aaa ... yes, jalannya mmg bertanah merah ... jalan kampung la katakan ... cuma jalannya seperti sudah di 'compact' , so kereta kecil kereta besar boleh masuk ... tapi kalau hari hujan lebat, most probably jalan ni licin tau, so berhati hati aaaa ...

bila kamu jalan terus, kamurang akan nampak tu signboard "Ponohuan My Nurul Homestay" atas bukit sebelah kanan yang tidak seberapa tinggi ... so jalan ja terus, jangan belok mana mana  ....

lepas tu kamu akan nampaklah nanti kereta parking kiri kanan, dan ada signboard "Welcome to Ponohuan My Nurul Homestay" di sebelah kanan, bermakna kamurang sudah sampai di entrance My Nurul Homestay la tu ....

cari tempat parking kereta yang kamurang selesa, lepas tu masuk ke gate My Nurul Homestay yang ada tu signboard ... mesti kamurang rasa kalau first time sampai kan "eh, betul ka ni tempat ni aaaa, mcm dusun buah orang jak" ... ya, betullah tu , My Nurul Homestay ni terletak di dalam kawasan kebun / dusun buah ... 

Road Trip: Jalan ke My Nurul Homestay Ponohuan, Papar
Road Trip: Jalan ke My Nurul Homestay Ponohuan, Papar

dah sampai, jalan saja terus sehingga kamu jumpa kawasan macam dalam gambar di atas tu ... nampak kan kawasan yang ada payung payung banyak tu ? di situ ada satu meja khas untuk kamurang bayar entrance fee ... untuk dewasa , kena bayar RM5.00, untuk kanak kanak, RM3.00 seorang ... 

lepas tu kamu boleh cari port mana mana yang sesuai untuk kamu , dan bolehlah kamurang buat aktiviti yang kamu mau seperti ber-BBQ (arang sila bawa sendiri), mandi sungai, berakit, terjun sungai, dan sebagainya ...

untuk info lanjut, boleh check facebook My Nurul Homestay 


atau Whatsapp Mira : 017-7053872


hope pandu arah untuk ke My Nurul Homestay ni membantu kamurang semua ...

cheers.

6 comments:

  1. wow.. nampak kekampungan di situ... fresh minda dgn suasana begitu..

    ReplyDelete
  2. Menghijau tempatnye mesti Segar kan

    ReplyDelete
  3. Mrs. Pip, LZ teruja sangat dengan pemandangan sekitar Nurul Homestay..
    Air jernih dan bersih.. Susah mau jumpa kawasan seperti itu di sini..

    ReplyDelete
  4. LAWA... bila la berpeluang utk sampai ke sabah ni... huhu

    ReplyDelete
  5. suasana kampung best sngttt! pagi2 tu sejukk..

    ReplyDelete
  6. bestnya cuti ke tempat yang macamni..sejuk mata memandang..

    ReplyDelete