10 cara jimat masa melipat baju - Cerita Cinta Surirumah

Tuesday, 20 February 2018

10 cara jimat masa melipat baju

hi there, salah satu perkara yang perlu dititikberatkan apabila menjadi surirumah ni ialah HARUS PANDAI JIMAT MASA ... so, kalau nak buat apapun, mesti harus sepantas kilat kalau boleh. lagi cepat kerja rumah siap, lagi banyak masa puan surirumah boleh berehat. hiks, jadi surirumah ni bukan boleh lenggang kangkung, setiap hari ada saja kerja kena buat , tertanya tanya bila lah semua kerja nak siap ni? ... dan antara kerja surirumah yang ambil masa nak disiapkan ialah MELIPAT KAIN BAJU, so mrs pip nak kongsi tips yang mrs pip guna 10 cara jimat masa melipat baju ... yes betul, 10 cara jimat masa melipat baju tau ...

10 cara jimat masa melipat baju
10 cara jimat masa melipat baju

1/ Gantung semua baju

kalau nak cepat, time korang sidai baju, siap siap hanger semua baju tu time sidai, once baju dah kering, tak perlu susah suah nak lipat, terus gantung jer dalam almari ... ni memang cara paling jimat, tak perlu susah susah nak lipat baju  ....

10 cara jimat masa melipat baju
10 cara jimat masa melipat baju

2/ Guna 'clothes organizing box'

guna cara clothes organizing box. so yang ni kalau korang malas nak lipat elok elok kan, just masukkan kain kain tu kat box yang sudah diberi kategori ... hah, lepas tu senang nak cari kan. at least kalau guna sistem macam ni, kain kain tak lah bersepah sepah bila nak cari ... 

10 cara jimat masa melipat baju
10 cara jimat masa melipat baju

3/ Guna mesin melipat kain 'foldi-mate'

kalau yang berkemampuan tu, hah beli sajalah mesin foldi-mate ni, so biarlah mesin yang bekerja sambil puan surirumah boleh lepak lepak depan tv tengok sinetron kegemaran yer ...  


10 cara jimat masa melipat baju
10 cara jimat masa melipat baju

4/ Guna folding-board

folding-board ni dah banyak jual dan mudah didapati ... beli jer online kalau korang tak jumpa kat pasaraya berhampiran korang ... eh, tapi tak sure la yer, mana lagi laju, lipat guna tangan or guna folding-board ni ... muehehe ....

10 cara jimat masa melipat baju
10 cara jimat masa melipat baju

5/ Gunakan khidmat domestic helper

dah malas sangat nak lipat kain? dan mampu nak menggaji domestic helper? hah, tak perlu pening pening nak lipat kain, biarlah semua dilipat oleh domestic helper korang ... kan senang.

10 cara jimat masa melipat baju
10 cara jimat masa melipat baju

6/ Didik anak agar pandai melipat kain

ni pun satu cara yang cepat untuk korang siapkan kerja melipat kain. korang yang ada anak tu, bolehlah didik anak seawal usia untuk membantu korang melipat kain. biasakan anak anak untuk melipat kain mereka sendiri dan didik anak selepas kain dilipat untuk diletakkan ke dalam almari / rak baju mereka ...

10 cara jimat masa melipat baju
10 cara jimat masa melipat baju

7/ Lipat baju secara teknik menggulung

yang ni mrs pip selalu buat. semua baju tee mrs pip, biasanya mrs pip just gulung gulung kan saja lepas tu letak dalam rectangle basket. ni biasanya untuk baju kegunaan harian yang memang selalu dipakai. malas aaarrr nak lipat cantik cantik padahal baju baju ni memang paling kerap diguna ...

8/ Gantung semua shawl 

wanita berhijab ni memang tak kan berpisah dengan segala jenis shawl kan .. bab shawl ni, mrs pip just main gantung saja semua, mmg tak lipat langsung ... lagipun senang nak tengok dan pilih mana satu nak guna nanti ...  jadi jimat masa tak perlu lipat shawl tu ... korang boleh google banyak idea nak gantung shawl ni macam mana ...

10 cara jimat masa melipat baju
10 cara jimat masa melipat baju

9/ Guna teknik kon-marie

korang boleh guna teknik kon-marie bila melipat baju dan mengemas baju ... mrs pip pernah cuba guna teknik ni, tapi kurang berkesan buat mrs pip ... walaupun ianya diakui space saving, tapi baju baju tu tak nak berdiri elok macam yang kt dalam gambar di bawah tu, so end up semua main gulung jer, lagi senang ...

10 cara jimat masa melipat baju
10 cara jimat masa melipat baju

10/ Biarkan kain sentiasa tersidai .... 

hah! dasar pemalas sangat, ya ampunnnnnn .... tak perlu susah susah nak lipat kain, korang biarkan saja kain tu kat sidaian , hah bila nak guna baru terhegeh hegeh pigi ambil .... ni memang tahap dewa malas kemas kain  ... kalau mcm ni lah, elok tak perlu nak beli baju banyak banyak ... 

10 cara jimat masa melipat baju
10 cara jimat masa melipat baju

so kalau korang no idea macam mana nak jimat masa lipat kain, bolehlah guna mana mana cara jimat masa melipat baju yang mrs pip kongsikan ni ... cara mana satu yang paling korang suka? muehehe ...

gambar: kredit Google

thanks for reading, have a nice day semua.

cheers.

11 comments:

  1. haha, yang last tu kadang jadi pilihan jugak, tapi last2 kena angkat jugak sebab nak sidai yang lain..kui2

    ReplyDelete
  2. bagus entry ni. saya suka. hihi. mesin foldi-mate tu saya sangatlah berkenan tapi kat mana ya nak cari. dah ada kat malaysia ke? hihi

    ReplyDelete
  3. selalunya gantung je semua baju sebab nak cepat. Lipat pun baju tidur ataupun tak mudah kedut

    ReplyDelete
  4. perkara biasa setiap minggu berlaku..nak melipat tulah yang payah sikit

    ReplyDelete
  5. aaa biasanya tak gulung, gantung je semua baju hahah senang..xde bersepah

    ReplyDelete
  6. No. 10 tu kelakar haha pemalas ! Selalunya baju harian je la lipat. Baju jalan gantung je senang nak gosok nanti tak banyak kedut.

    ReplyDelete
  7. Adik Mai lipat baju memang kemas, sbb asrama dia ajar. Asrama Mai tak pernah ajar. Hehehe. So lipatan mai agak disturbing juga mata memandang, so lebih suka gantung, haha.

    ReplyDelete
  8. menarik tips kedua.. boleh cari juga box tu nanti/..

    ReplyDelete
  9. Ana lbh puas hati lipat sendiri. Tp kalau dtg malas biar bergantung sebab at the end akan pakai semua juga sebelum basuh baju yg baru. Recycle baju yg sama sebab duduk rumah je.

    ReplyDelete
  10. Bab melipat baju ni memang lambat sikit la.. kalau basuh xde masalah. Hehe

    ReplyDelete
  11. Bagus sgt info macamni.. terutama utk para ibu

    ReplyDelete