MrsPipDotCom: housewife department
News Update
Loading...
Showing posts with label housewife department. Show all posts
Showing posts with label housewife department. Show all posts

Tuesday, 18 September 2018

Berpantang ringkas selepas bersalin

Berpantang ringkas selepas bersalin

hi there, dah hampir sebulan dalam berpantang (confinement) selepas melahirkan lil' Nami ... setiap kali selepas bersalin dari lil' Iman, lil' Amin dan sekarang ni lil' Nami, makanan berpantang disediakan sepenuhnya oleh mr.Husband, dan menu memang menu yang ringkas ringkas sahaja tapi cukup memberikan tenaga dan penuh khasiat gitew ...

memang sebulan pertama ni, mrs pip jaranggggggggggggg masuk dapur untuk memasak ... tugas memasak di ambil alih sepenuhnya oleh incik suami ... 

mak mak yang bersalin tu, korang berpantang mcm mana? mrs pip menu memang hampir sama saja sepanjang masa berpantang ni ... mr.Husban cakap, kalau nak makan yang lebih lebih tu, kena tunggu habis waktu berpantang dulu *sigh* 

menu untuk berpantang

so, menunya hanya sebegini setiap hari:-
  • separuh / suku nasi putih + sup ikan / sup ayam / sup sayur / sup telur + buah
  • bubur ayam kampung + buah 
untuk sayur pula, memang setiap kali dalam sup tu, mr.Husband akan letak sawi / betik muda

manakala minuman petang / minum malam pula , menu yang disediakan pun memang sama saja
  • minuman panas milo nestum , bersama biskut kering Jacob Crackers / seketul dua buns  

dan perlu minum air 3 liter sehari mengikut sukatan 1L air bersamaan dengan setiap 25kg berat badan (jumlah air yang disyorkan) ...

Berpantang ringkas selepas bersalin
Berpantang ringkas selepas bersalin

untuk selama waktu berpantang, memang inilah menu UTAMA yang akan disajikan oleh mr.Husband setiap hari ... 

dan ikan pula, bukan semua jenis ikan boleh dimakan untuk yang baru lepas bersalin (kalau mrs pip memang belasah saja makan apa jenis ikan)...

mr.Husband lebih tahu ikan mana yang boleh dan tak boleh dimakan oleh mrs pip , dan ikan yg dibeli pun jenis ikan yang betul betul FRESH (ikan sini harga mahal woooo , boleh pengsan nak beli ikan fresh) ... 

so far, mrs pip ok saja makan menu yang mr.Husband sediakan ... mrs pip suka makan sup ikan yang mr.Husband sediakan berbanding sup ayam kampung ... dan akan minum air banyak banyak , well memang cepat dahaga bila kita kerap breastfeed kan baby ...

nasi memang mrs pip kurang makan, pasal risau sangat kena sembelit selepas bersalin , hehe. alhamdulillah, so far tak da la sembelit teruk mcm hari tu kena time mengandung lil' Nami ni ... buah pun memang kerap makan ... selalu ada betik di dapur ... rajin mr.Husband beli betik untuk mrs pip 

misi mengurangkan berat badan

turun berat badan 2 minggu selepas bersalin
turun berat badan 2 minggu selepas bersalin


dan untuk 2 minggu pertama, mrs pip berjaya turun berat badan 7.6 kg ... hari tu sebelum lil' Nami lahir, berat badan mrs pip 79 kg ... mrs pip cadang nak turun berat badan capai 64 kg kalau boleh dalam sebulan ni ...

tapi it seems like tak mampu pula nak capai berat badan 64 kg dalam sebulan ni ... tadi (18/9/18) baru saja timbang berat , cuma turun sikit saja 70.3 kg ! 

mrs pip set target lagi dalam 2 minggu akan datang 4/10/2018 , mrs pip harap berat badan boleh turun dalam sekitar 3 kg dulu ... slow slow turun as long as berat tak naik ... 

nampak gayanya, memang kena bersenam setiap hari dan lebih kerap ... 

semoga perjalanan untuk menurunkan berat badan berjaya.

berbengkung

berbengkung perkara harus bagi mrs pip ... mrs pip beli benkung ni beberapa tahun dulu sewaktu mengandungkan lil' Amin. ni keluaran Tanamera, bengkung jenis lebih kurang lilit zig zag ... pakai bengkung mcm ni agak leceh, tapi bengkung ni senang nak kembalikan bentuk tubuh badan kalau dipakai setiap hari ... eh, I is not interested to get ramping ya ...

bengkung tanamera
bengkung tanamera

seperti korang sedia maklum, once dah bersalin ni, perut pun menggelebeh, menggelebar dan lemak sana sini terbentuk, sampai kau sendiri pun tak rasa selesa dengan bentuk tubuh badan kan ... perut buncit tu jangan cakaplah ... adoi!

so, di sinilah fungsi bengkung sebenarnya , untuk kembalikan bentuk badan ... tak dpt bentuk badan asal sebelum bersalin pun tak pa, yang penting at least bentuk badan tu tak la menggelebeh dan menggelebar sangat ...

ni antara kebaikan bengkung untuk korang take note (kredit : AsianParent)

  • Mengempiskan perut dan memulihkan kulit perut — mengurangkan kesan regangan, menghilangkan tompok hitam pada kulit perut
  • Membuang angin dalam badan.
  • Mengembalikan kedudukan peranakan/mengelak rahim jatuh
  • Mengecutkan rahim yang bengkak selepas bersalin
  • Mempercepat proses pengeluaran darah kotor
  • Mengelak badan dari ‘masuk angin‘
  • Mengelak masalah perut buncit dan menggelebeh
  • Membantu menghilangkan sakit belakang
  • Menguatkan kembali kedudukan tulang belakang
  • Mengurangkan rasa sakit pada perut
  • Mengetatkan otot perut yang longgar semasa hamil
  • Memecahkan lemak dan selulit
  • Menggalakkan postur badan yang baik
  • Membantu proses penyusuan
  • Mencegah makan lebih banyak (kurang berat badan, yay!)
yang mrs pip highlight bold tu ialah kesan bengkung yang mrs pip rasa sendiri ... sangat membantu mrs pip dalam proses memperbaiki bentuk badan dan juga membantu mengurangkan rasa sakit tulang coz setiap kali BF, mrs pip memang akan duduk dan mmg terasa sakit juga bahagian belakang badan ni kan coz duduk lama ... 

dan yang nak kurangkan berat , pakai bengkuk ni akan ketatkan perut, so nak makan banyak tu memang tak dapat .. lama lama akan terbiasa makan sikit, so kurang makan, maka berat pun boleh turun ... hehe.

bertungku


tungku 2kg
tungku 2kg

selain berbengku, mrs pip bertungku juga ... tapi tak selalu lah ... sekali dua dalam seminggu mcm tu la ... nak bertungku ni ambil masa agak lama ... nak panaskan tungku pun satu hal , so mm tak dpt nak buat hari hari ... kadang2 time nak start bertungku, baby dah nangis la pula nak BF .. terpaksa stop bertungku ... nak sambung balik, tungku pun dan suam suam kuku, huhu kena panaskan semula la pula ..

tungku ni pun, tak boleh nak panaskan sangat ... boleh hangus sarung tungku tu nanti ... hari tu mrs pip ada share kelebihan bertungku selepas bersalin serta bahagian badan yang sesuai untuk ditungkukan ... nak baca entry tu boleh klik 


mandian herba

mandian herba
mandian herba

untuk mandian pula, mrs pip guna mandian herba yang mr.Husband beli di pasar ... satu ikat mandian herba ni, boleh guna mandi dalam 4 kali ... satu ikat ni harga dalam sekitar RM8.00 ... ni lah mandian herba yang mrs pip guna sejak lil' Iman , kemudian lil' Amin dan sekarang lil' Nami ... memang suka mandian herba ni ... rasa badan lebih relax, bermaya, hangat lepas guna mandian herba ni ... mandian herba ni ada bau aroma yang buat rasa tenang bila guna ...

jangan korang tanya pula apa kandungan bahan yg digunakan ... ni orang-orang kampung yang sediakan, kitorang ni beli jer ... yang pasti ada serai wangi ...

ni antara berpantang ringkas mrs pip selepas bersalin, cara korang pula macam mana?

cheers.

Wednesday, 23 May 2018

Tips menghalau semut cara mudah

Tips menghalau semut cara mudah

hi there, beberapa hari ni kan, rajin betullah semut naik rumah mrs pip ... entah apa lah yang semut semut ni cari kan , bukan ada pun mrs pip simpan manisan kat merata tempat ... tajam betul deria bau semut ni, kita tutup elok elok guna container kedap udara pun still boleh dihidu bau manisan ni oleh sang semut ... hai la semut ... macam mana lah nak buat semut ni beralih arah eh? 

hish whatsapp ni, macam tau tau saja mrs pip ni ada masalah dengan semut , macam tau tau saja mrs pip tengah cari tips menghalau semut agar tidak sesuka hati menceroboh kawasan dapur mrs pip ni, terus dapat info berguna mengenai  tips menghalau semut .... selain tu ada info lain juga yang mungkin berguna untuk dikongsi bersama T_T

apapun, selamat mencuba hokey!

Tips menghalau semut cara mudah
Tips menghalau semut cara mudah

Must read very useful:

SOMETHING YOU MIGHT HAVE NOT KNOWN And NEED TO KNOW ....

Ants Problem:
       Ants hate Cucumbers.
       "KEEP the skin of
        Cucumbers near the
        Place where they are
        or at Ant Hole."

To make the Mirror
        Shine:
        "Clean with Sprite"

To remove Chewing
        Gum from Clothes:
        "Keep the Cloth in
        the Freezer for One
        Hour"

To Whiten White
        Clothes:
        "Soak White Clothes
        in hot water with a
        Slice of Lemon for 10
        Minutes"

To give a Shine to
        your Hair:
        "Add one Teaspoon
        of Vinegar to Hair,
        then wash Hair"

 To get maximum
        Juice out of Lemons:
        "Soak Lemons in Hot
        Water for One Hour,
        and then juice them"

To avoid smell of
       Cabbage while
       cooking:
       "Keep a piece of
        Bread on the
        Cabbage in the
        Vessel while cooking"

To remove Ink from
       Clothes:
       "Put Toothpaste 🍥
       on the Ink Spots
       generously and let it
       dry completely, then
       wash"

To get rid of Mice or
       Rats:
       "Sprinkle Black
       Pepper in places
       where you find Mice &
       Rats. They will run
       away"

Take Water Before
       Bedtime..
       "About 90% of Heart
       Attacks occur Early in
       the Morning & it can
       be reduced if one
       takes a Glass or two
       of Water before going
       to bed at Night"

We Know Water is
       important but never
       knew about the
       Special Times one
       has to drink it.. !!

       Did you  ???

Drinking Water at the
       Right Time ⏰
       Maximizes its
       effectiveness on the
       Human Body;

       1⃣  1 Glass of Water
              after waking up -
             🕕⛅ helps to
              activate internal
              organs..

       2⃣  1 Glass of Water
              30 Minutes  🕧
              before a Meal -
              helps digestion..

       3⃣ 1 Glass of Water
              before taking a
              Bath 🚿 - helps
              lower your blood
              pressure.

       4⃣ 1 Glass of Water
              before going to
              Bed - 🕙 avoids
              Stroke  or Heart
              Attack.

Chinese Proverb Says:
      'When someone
       shares something of
       value with you and
       you benefit from  it,
       You have a moral
       obligation to share it
       with others too.'

tips kat atas ni mrs pip dapat dari perkongsian whatsapp, tak tau la berkesan ke tak, mrs pip tak cuba lagi ... bab semut tu baru nak test power guna kulit timun ... kalau korang suka tips kat atas tu, jangan segan nak kongsi kat famili dan kawan kawan korang T_T

cheers.

Tuesday, 20 February 2018

10 cara jimat masa melipat baju

10 cara jimat masa melipat baju

hi there, salah satu perkara yang perlu dititikberatkan apabila menjadi surirumah ni ialah HARUS PANDAI JIMAT MASA ... so, kalau nak buat apapun, mesti harus sepantas kilat kalau boleh. lagi cepat kerja rumah siap, lagi banyak masa puan surirumah boleh berehat. hiks, jadi surirumah ni bukan boleh lenggang kangkung, setiap hari ada saja kerja kena buat , tertanya tanya bila lah semua kerja nak siap ni? ... dan antara kerja surirumah yang ambil masa nak disiapkan ialah MELIPAT KAIN BAJU, so mrs pip nak kongsi tips yang mrs pip guna 10 cara jimat masa melipat baju ... yes betul, 10 cara jimat masa melipat baju tau ...

10 cara jimat masa melipat baju
10 cara jimat masa melipat baju

1/ Gantung semua baju

kalau nak cepat, time korang sidai baju, siap siap hanger semua baju tu time sidai, once baju dah kering, tak perlu susah suah nak lipat, terus gantung jer dalam almari ... ni memang cara paling jimat, tak perlu susah susah nak lipat baju  ....

10 cara jimat masa melipat baju
10 cara jimat masa melipat baju

2/ Guna 'clothes organizing box'

guna cara clothes organizing box. so yang ni kalau korang malas nak lipat elok elok kan, just masukkan kain kain tu kat box yang sudah diberi kategori ... hah, lepas tu senang nak cari kan. at least kalau guna sistem macam ni, kain kain tak lah bersepah sepah bila nak cari ... 

10 cara jimat masa melipat baju
10 cara jimat masa melipat baju

3/ Guna mesin melipat kain 'foldi-mate'

kalau yang berkemampuan tu, hah beli sajalah mesin foldi-mate ni, so biarlah mesin yang bekerja sambil puan surirumah boleh lepak lepak depan tv tengok sinetron kegemaran yer ...  


10 cara jimat masa melipat baju
10 cara jimat masa melipat baju

4/ Guna folding-board

folding-board ni dah banyak jual dan mudah didapati ... beli jer online kalau korang tak jumpa kat pasaraya berhampiran korang ... eh, tapi tak sure la yer, mana lagi laju, lipat guna tangan or guna folding-board ni ... muehehe ....

10 cara jimat masa melipat baju
10 cara jimat masa melipat baju

5/ Gunakan khidmat domestic helper

dah malas sangat nak lipat kain? dan mampu nak menggaji domestic helper? hah, tak perlu pening pening nak lipat kain, biarlah semua dilipat oleh domestic helper korang ... kan senang.

10 cara jimat masa melipat baju
10 cara jimat masa melipat baju

6/ Didik anak agar pandai melipat kain

ni pun satu cara yang cepat untuk korang siapkan kerja melipat kain. korang yang ada anak tu, bolehlah didik anak seawal usia untuk membantu korang melipat kain. biasakan anak anak untuk melipat kain mereka sendiri dan didik anak selepas kain dilipat untuk diletakkan ke dalam almari / rak baju mereka ...

10 cara jimat masa melipat baju
10 cara jimat masa melipat baju

7/ Lipat baju secara teknik menggulung

yang ni mrs pip selalu buat. semua baju tee mrs pip, biasanya mrs pip just gulung gulung kan saja lepas tu letak dalam rectangle basket. ni biasanya untuk baju kegunaan harian yang memang selalu dipakai. malas aaarrr nak lipat cantik cantik padahal baju baju ni memang paling kerap diguna ...

8/ Gantung semua shawl 

wanita berhijab ni memang tak kan berpisah dengan segala jenis shawl kan .. bab shawl ni, mrs pip just main gantung saja semua, mmg tak lipat langsung ... lagipun senang nak tengok dan pilih mana satu nak guna nanti ...  jadi jimat masa tak perlu lipat shawl tu ... korang boleh google banyak idea nak gantung shawl ni macam mana ...

10 cara jimat masa melipat baju
10 cara jimat masa melipat baju

9/ Guna teknik kon-marie

korang boleh guna teknik kon-marie bila melipat baju dan mengemas baju ... mrs pip pernah cuba guna teknik ni, tapi kurang berkesan buat mrs pip ... walaupun ianya diakui space saving, tapi baju baju tu tak nak berdiri elok macam yang kt dalam gambar di bawah tu, so end up semua main gulung jer, lagi senang ...

10 cara jimat masa melipat baju
10 cara jimat masa melipat baju

10/ Biarkan kain sentiasa tersidai .... 

hah! dasar pemalas sangat, ya ampunnnnnn .... tak perlu susah susah nak lipat kain, korang biarkan saja kain tu kat sidaian , hah bila nak guna baru terhegeh hegeh pigi ambil .... ni memang tahap dewa malas kemas kain  ... kalau mcm ni lah, elok tak perlu nak beli baju banyak banyak ... 

10 cara jimat masa melipat baju
10 cara jimat masa melipat baju

so kalau korang no idea macam mana nak jimat masa lipat kain, bolehlah guna mana mana cara jimat masa melipat baju yang mrs pip kongsikan ni ... cara mana satu yang paling korang suka? muehehe ...

gambar: kredit Google

thanks for reading, have a nice day semua.

cheers.

Sunday, 12 February 2017

Can you name the fish?

Can you name the fish?

hi there,

every week, mr.Husband will buy our one week fish supply. and he will buy few types of fish. and there are types of fish that I am very familiar with, such as ikan tenggiri, ikan putih, ikan temenung, ikan gerunggung, and ikan belanak, and few more .... but, there are still many types of fish that I am familiar with but have no idea what's the fish name. hehe.


so housewives, do you have this kind of problem of knowing the fish name? .... sometimes, when mr.Husband coming home from buying fish, he asked

"so what fish is this?"

usually, I pause for few seconds, and if I knew the name of the fish, then I confidently say it loud, but if not, I'll just guessing the fish name or else I'll give a funny answer such as

"ooooo this fish aaaa .... hey, this is the same fish you bought last week kan"

huh! in this HOUSEWIFE DEPARTMENT, I am still lacking with so many things! still many things I need to learn. this is our 5 years of marriage, and I still not improving in this 'what fish that you eating' things. whenever mr.Husband tell me the fish name, I just nod my head but never tried to memorize or to by-heart it. I guess I just take things for granted.

because of this, I decided to record all the fish and its name, so whenever mr.Husband asked me, I'll just simply need to search it in my blog. that is the power of blogging! yeah. LOL.

the name as what local people here call:-


salah satu spesis ikan merah


ikan merah


they call this ikan bawal 
(maybe salah satu spesis bawal la kot)


ikan selungsung


ikan putih (small size)

owh, ok. this is the latest stock that mr.Husband bought. will add more in the future. and after cleaned all the fish, this is what I usually do with our fish. I marinate it with chopped garlic and salt, and wrap it in a clean transparent plastic.

a plastic for one cook meal. some prefer to put inside the clear container, some prefer to keep in the clear plastic. the choice is yours, but make it easy for yourself whenever you need to cook your fish. keeping the fish in black plastic will make hard for you to pick what fish you want to cook.

let's make our life easy in this HOUSEWIFE DEPARTMENT. hehe.



 have a great day, wives!

cheers.

Friday, 6 March 2015

Petua serai tahan lama

Petua serai tahan lama

hi there, petua serai tahan lama.  yeah.... mr. Husband balik bawa seikat serai yg banyak... mrs pip setakat pakai satu dua batang ja mau masak tenggiri ,  ni yg lain ni...  ermmmm,  simpan ja la kan.... berharap serai ni bertahan lama,  kita just letak dlm mana2 pot la kan,  then tuang air.... Tada,  dapur akan jd extra bergaya dgn serai ala ala mcm bunga....

petua serai tahan lama
petua serai tahan lama

cute kan letak serai mcm ni,  siap harum serai dapur kamu nnt, oh ya, yg ada few batang terlebih panjang n kaler brown brown tu,  itewww serai last few weeks yg blum habis digunakan....

tips petua serai tahan lama dari dapur puan housewife T_T sila la cuba tips ni kalau mau serai mak mak sekalian tahan lama....

cheers.
Notification
Selamat datang ke blog MrsPipDotCom. Semoga perkongsian di dalam blog ini bermanfaat untuk semua. Untuk sebarang pertanyaan, pengiklanan dan kolaborasi, sila email ke mrspipdotcom@gmail.com.
Done