MrsPipDotCom: Book Review
News Update
Loading...
Showing posts with label Book Review. Show all posts
Showing posts with label Book Review. Show all posts

Tuesday, 4 February 2020

Audio books buku cerita kanak-kanak murah di Ninso

Audio books buku cerita kanak-kanak murah di Ninso

Mrs Pip beli buku cerita murah di Ninso. Ya, murah memang murah barang-barang di Ninso, satu barang dijual pada harga RM2.30 sahaja, pandai-pandailah memilih sesuai dengan harga.

Kalau masuk Ninso memang happy dia tu lain sikit bagi mak mak surirumah golongan marhaen seperti Mrs Pip ni , happy banyak barang boleh borong dengan harga murah murah kan.

Dalam banyak-banyak barang, book section memang menjadi perhatian Mrs Pip. Di Ninso ni, boleh tahan banyak juga pilihan buku cerita murah untuk bacaan anak-anak, sampaikan rambang mata untuk memilih mau beli yang mana satu.

Dan di mana-mana kedai pun kalau ada book section, Mrs Pip memang akan pergi tengok manatau ada buku yang sesuai untuk dibeli buat lil' armies. Haha, Mrs Pip seorang mommy yang suka betul beli koleksi buku cerita untuk anak-anak.

audio books buku cerita anak-anak murah di ninso
audio books buku cerita anak-anak murah di ninso

Mrs Pip biasanya memang prefer beli English story books berbanding buku cerita BM. Don't get me wrong kengkonon buku cerita BM ni tak seronok, tapi Mrs Pip mahu anak-anak mampu memahami bahasa Inggeris dengan lebih baik. Memang kena kerja keras sikit la ya , kena usaha extra sikit nak ajar anak-anak ni menguasai dan memahami bahasa asing. 

Mrs Pip ternampak buku cerita Jack and The Beanstalk. Buku cerita ni membuatkan Mrs Pip teringat kembali zaman Mrs Pip berusia sekitar 5 tahun. Buku cerita Jack and the Beanstalk merupakan buku cerita pertama yang mak belikan, dan dibaca berulang-kali dengan tunjuk ajar mak sehingga Mrs Pip mampu membaca dan boleh bercakap dan faham simple English. 

Bila ternampak buku ni kat Ninso (of course la gambar dan buku berbeza tetapi jalan cerita tetap sama) , terus beli untuk anak-anak, tetapi I is tamak nak beli banyak, so Mrs Pip beli extra buku cerita yang lain The Crow Drinks Water, The Adventure of the Little Onion dan juga The Wolf and the Lamb. 

Dan, bila dah beli tu balik rumah baru perasan yang buku ni adalah buku cerita AUDIO BOOKS. Teruja tau bila tahu buku ni Audio Books. 

Apa itu buku cerita Audio Books?
  • Buku cerita audio books ialah buku cerita yang korang boleh baca bersama anak-anak sambil dengar secara online rakaman suara buku ni. 
  • Korang hanya perlu scan QR Code yang disediakan pada cover buku, dan korang akan di-directs ke laman web buku tersebut dan boleh dengar cerita audio secara online.
  • Kelebihan untuk buku cerita audio sebegini ialah, sambil korang cerita dengan anak-anak, sambil korang dan anak-anak boleh tahu sebutan pada setiap perkataan dengan betul. Jadi kalau anak-anak salah sebut, korang bolehlah repeat balik bunyi cerita audio tu dan betulkan sebutan anak-anak. 
  • Ini salah satu cara untuk perbaiki penguasaan sebutan anak-anak dalam bahasa English. 



selain tu, Mrs Pip beli pula buku cerita keluaran lain di Ninso. Buku cerita ni pun murah sama harga RM2.30, berbeza saiz pula buku ni sedikit besar berbanding buku audio books di atas. Yang buku cerita ni satu set lengkap ada 10 buah buku, tapi Mrs Pip beli 4 buah sahaja dulu iaitu The Big Pancake, The Little Mermaid, Heidi dan The Princess and the Pea. 

buku prasekolah murah kenal huruf dan nombor
buku prasekolah murah kenal huruf dan nombor

eh eh ndakkan beli buku untuk Iman dan Amin saja, untuk Nami pun ada. Mrs Pip nampak buku conteng-conteng boleh padam ni. Buku pra-sekolah I Write My Alphabet dan Numbers 1-100 ni hard cover, pen marker boleh padam disediakan sekali, dan harga RM2.30 setiap satu.

buku prasekolah murah kenal huruf dan nombor
buku prasekolah murah kenal huruf dan nombor

ni rupa isi buku I Write My Alphabet dan Numbers 1-100 . Untuk mak-mak yang baru nak ajar anak-anak pegang pensel, atau kenal ABC dan 123 , boleh beli buku ni sebagai buku percubaan anak-anak belajar menulis sambil-sambil kenal huruf dan nombor.

Harga pun murah saja, bolehlah main conteng-conteng dengan anak kecik. Buku ni sesuai untuk anak-anak berusia sekitar 2 hingga 4 tahun.

buku prasekolah murah kenal huruf dan nombor
buku prasekolah murah kenal huruf dan nombor

si Nami dapat pegang pen tu , habis dia conteng buku ni. Suka betul Nami main conteng-conteng. Sambil conteng sambil kenal huruf. Kita buat aktiviti happy-happy fun learning. Alah, budak baru mau masuk 2 tahun, apalah sangat dorang tahu, kita happy happy dah lah.
  
buku matematik murah untuk prasekolah
buku matematik murah untuk prasekolah

Yang ni pula buku latihan kerja matematik pra-sekolah untuk umur 4 hingga 6 tahun. Harga pun sama RM2.30 sahaja setiap satu. Mrs Pip beli untuk aktiviti operasi tambah dalam lingkungan 20 dan 50. Buku ni Mrs Pip untuk Amin yang belum begitu pandai mengira. Jadi ini adalah buku latihan tambahan untuk dia. Semoga membantu Amin mahir operasi tambah.

buku matematik murah untuk prasekolah
buku matematik murah untuk prasekolah


Kalau tengok kat dalam, aktiviti operasi tambah ni sama sahaja untuk kedua-dua buku, cumanya satu buku tu hanya fokus untuk operasi tambah lingkungan 20 (simple operasi tambah) manakala yang satu tu lagi advance sikit lah ya, untuk lingkungan operasi tambah 50.

Jadi untuk sesiapa yang mencari buku-buku murah tetapi berkualiti elok / sederhana, bolehlah cuba tengok di Ninso. Mrs Pip beli ikut kemampuan saja, mau beli buku-buku mahal dan berkualiti tinggi pun boleh tapi tu lah tak dapat ler nak memborong kan. Kalau buku-buku cerita / buku-buku aktiviti murah sebegini, bolehlah borong banyak sedikit, hehe.

lepas ni kalau pergi Ninso lagi dan ada extra bajet, Mrs Pip nak beli pula kraf DIY untuk anak-anak, bolehlah improvekan dorang punya kreativiti seni pula. haish, macam-macam lah si mommy ni kan. Kalau masuk Ninso, semua barang dia mau borong kalau boleh!

hehe.

cheers.

Wednesday, 25 September 2019

Review Novel : Lelaki Itu Untukku (by Mazni Aznita)

Review Novel : Lelaki Itu Untukku (by Mazni Aznita)

hi there, novel lelaki itu untukku berjaya dihabis baca minggu lepas ... lama ndak baca novel ... banyak lagi novel yang bersusun untuk dibaca ... novel lelaki untukku mempunyai jalan cerita dan watak watak menarik ...dan ini ialah novel kedua karya Mazni Aznita selepas Venom Suria, tapi ni saya belum review lagi , ekeke.

lelaki itu untukku mempunyai tiga watak utama, iaitu Orked Harlina, Idlan Riyaz dan Tengku Emery ...

Orked Harlina masih sukar untuk melupakan Idlan Riyaz biarpun Idlan sudah setahun pergi utk selamanya lamanya. Sahabat baik Orked, Arida memujuk Orked utk pergi bercuti . Arida memberitahu Orked, sebelum Idlan meninggal, Idlan telahpun menyiapkan tiket percutian dan sejumlah wang untuk Orked pergi bercuti ke Itali.

Orked juga tidak pernah bertemu Tengku Emery lagi selepas kematian Idlan kerana Orked telahpun menyakiti hati Tengku Emery dengan kata kata kesat ketika Idlan menghembuskan nafas terakhir.

lelaki itu untukku
lelaki itu untukku

Ketika dalam penerbangan, Orked agak terkejut melihat penumpang yang duduk di sebelahnya sangat mirip dengan Idlan, dan lelaki yang sedar dirinya diamati memperkenalkan namanya sebagai Raimi.

Orked mengimbas kembali kenangan bagaimana dia boleh jatuh cinta dengan Idlan, anak kepada mak tirinya, Puan Maria yang berkahwin dengan Tuan Hamdan, ayah kepada Orked.

Idlan menjadi driver Orked utk menghantar dan mengambilnya dari uni, dan kerana insiden hampir kemalangan, mempertemukan Idlan dan Tengku Emery, dua sahabat lama yg terputus hubungan.

Dan kerana itu juga, Tengku Emery jatuh cinta terhadap Orked, dan tanpa sedar Idlan juga mencintai Orked.

Tengku Emery terpaksa berdepan dengan ibunya yang akan berkahwin dengan lelaki bernama Tuan Rahman, menamatkan status jandanya, dan ketika Orked terpandang Tuan Rahman, itu adalah lelaki yang dilihat bergambar dengan arwah ibunya yang sedang mendukung seorang bayi. Siapa Tuan Rahman kepada ibu Orked? Orked perlukan jawapan.

Novel ni ada membuatkan kita berteka teki tentang kewujudan Tuan Rahman, dan kenapa ayah Orked tidak pernah menyukai Orked.

Selain nilai persahabatan dan kasih sayang, aku suka cara Idlan menerima takdir yang dia akan pergi meninggalkan semuanya. Aku suka cara Emery berterus terang dengan Orked tentang hati dan perasaan dia walaupun dia tahu Orked memilih Idlan.

Novel ni memberitahu kita betapa cinta tak semestinya bersatu, dan hidup perlu diteruskan tanpa orang yang dicintai.

Siapa Raimi sebenarnya? Watak Raimi tu mmg agak mengejutkan dan misteri, tapi menarik perhatian untuk kita follow cerita ni sampai tamat.

happy ending. cut it short, Orked berkahwin dengan Tengku Emery akhirnya.

dan aku mmg lebih prefer si Orked ni bersama Tengku Emery berbanding Idlan kerana daya juang Tengku Emery untuk mencintai Orked lebih tinggi berbanding Idlan, tapi aku suka dengan cara Idlan dan Tengku Emery berterus terang tentang perasaan mereka terhadap Orked.

thanks for reading.

cheers.

Wednesday, 29 May 2019

Review Novel : Marry Me, Senorita (by Suri Ryana)

Review Novel : Marry Me, Senorita (by Suri Ryana)

hi there, yeah hari ni ada kerajinan utk menulis review novel yang mrs pip dah siap baca beberapa minggu lepas ...nak review novel2 ni mmg ikut mood ... banyak baca novel, tapi slalu mood hilang utk tulis review , hiks ....

Novel Marry Me, Senorita hasil tulisan Suri Ryana merupakan koleksi novel ke-3 yang berjaya mrs pip beli sbg koleksi ... sebelum ni dah beli KLIK dan Ti Amo ...


Marry me, Senorita merupakan kisah seorang gadia bernama Sofiy anak yatim piatu yang dihalau keluar rumah oleh mak saudara dia selepas kematian pak long dia ... selama pak long dia hidup, Sofiy menumpang teduh dan kasih dgn satu satunya saudara yang dia ada, tapi sampai hati mak long halau Sofiy selepas kematian pak long ...

malam tu, dengan beg pakaian dan hujan turun dgn lebat, Sofiy keluar dari rumah mak long ... niat di hati ingin ke KL bertemu kawan baiknya yg sedang melanjutkan pelajaran dan bekerja part time , bolehlah dia menumpang di rumah kawannya sambil bekerja ...

pertemuan Sofiy dengan Isa Alejandro , lelaki campuran Sepanyol, di rumah usang pak ngah Leman tanpa dirancang, akhirnya mengheret Sofiy untuk berkahwin kontrak ... Isa terpaksa berkahwin dgn Sofiy utk memastikan kedudukannya di perusahaan atuknya tidak terjejas, manakala Sofiy mengahwini Isa untuk memastikan keselamatannya daripada menjadi buruan Bard, tauke kelab malam, dan Isa setuju untuk membiayai Sofiy yang ingin melanjutkan pelajaran ... win win situation ...

Isa Alejandro ni pemain tennis kebangsaan, berketurunan bapa dia Sepanyol tulen  mak dia orang Malaysia, beragama Islam, tapi membudayakan hidup bukan seperti orang yg beragama Islam, so datuk si Isa ni nak tendang si Isa ni kluar dari keluarga dia, dan nak lucutkan jawatan si Isa ni dalam perusahaan perabot datuk dia ... untuk menutup kesalahan dan kononnya Isa dah berubah, dia ajaklah si Sofiy kawin kontrak ... dan kebetulan si Sofiy ni dah termakan budi atas bantuan si Isa ni, jadi dlm terpaksa Sofiy pun setuju kawin dgn Isa ...


banyak yang harus dilalui Isa dan Sofiy ... pada asalnya hanya kawin kontrak, akhirnya membenihkan rasa cinta sejati , namun putus ditengah jalan ... akad nikah yg termeterai berakhir dengan perceraian ... dan masing masing membawa haluan sendiri ...

Isa kahwin paksarela dengan bekas kekasih lamanya si Rosa Arabella semata mata untuk menyelamatkan adiknya yang sudah lama menghilang, manakala Sofiy melanjutkan pelajaran di Kota London ...

ekceli, si Isa ni ada sorang adik perempuan, tp tetiba menghilang dari rumah, puas dicari tak tahu kat mana ... dan kebetulan, time si Rosa Arabella melakukan penggambaran , oh Rosa ni artis hokey , dia ternampak lah adik si Isa tu ... so, utk famili si Isa nak dapatkan adik perempuan si Isa tu, Isa perlu kawin dgn Rosa, then only dia akan bgtau lokasi adik si Isa ... eiiii, part ni aku emo sikit pasal Isa dan Sofiy dah kawin, dah ada rasa sayang pun, so why la nak kacau rumah tangga orang kan ... gediks la kau Rosa!

tapi, kalau dah jodoh tak ke mana kan ... 3 tahun berlalu, Sofiy dah tamat study ... Sofiy bertemu semula dgn Isa, tapi kali ni sebagai boss dan pekerja ... Sofiy tak tahu pun big boss syarikat tmpat dia bekerja tu milik syarikat Isa ... dia pun tak sangka yang si Isa ni ada syarikat sendiri, dia ingat si Isa ni masih busy dgn main tennis kan ...

dan mak long si Sofiy tu minta maaf kat Sofiy akhirnya atas segala perbuatan dia menghalau Sofiy dulu dan best friend si Sofiy tu, ekceli bukan study pun kat KL, tapi kerja macam GRO la gitew, dan dia meninggal dunia kerana menghidap AIDS ... sedihkan, bila tak hargai hidup ni, nak shortcut hidup senang, tapi tak fikir kesan dan akibatnya ... dan BFF ni lah yang hampir2 menjual Sofiy dekat Bard, tauke kelab malam ... dan nasib baik Isa dtg selamatkan Sofiy ...

aku suka satu ayat dari novel ni, bila Isa berkata dekat Sofiy apabila boifren si Sofiy yang belajar kat luar negara tu secara kebetulan bertemu dgn Sofiy dan Isa tanpa sengaja ...

"You shouldn't have trusted him too much. You shouldn't have loved him too much and you shouldn't have hoped too much because that too much can hurt you so much!" Page 314.

ekceli si Sofiy ni ada boifren, nama Han time zaman sekolah menengah, dan kengkonon lepas Han balik dari oversea dorg nak kawin .. tapi lepas 6 bulan belajar kat oversea, boifren dia senyap tak kirim khabar, tapi Sofiy ni still menanti dan berharap ...

happy ending, tapi korang kena baca sendiri la yer sampai habis untuk tahu macam mana Isa dan Sofiy bersatu di penghujung cerita ...

thanks for reading, xoxo.

cheers!

Tuesday, 7 May 2019

Review Novel : Papa Nak Menantu (by Hasrudi Jawawi)

Review Novel : Papa Nak Menantu (by Hasrudi Jawawi)

hi there, lama ndak buat review novel, padahal banyaknya sudah novel yg berjaya dibaca, tapi tu lah, malas punya pasal kan ... slow slow lah buat review novel lepas ni, hope ada kerajinan di bulan puasa , hehe

novel PAPA NAK MENANTU ni setebal 576 muka surat hasil.karya Hasrudi Jawawi ... ceritanya not bad, cerita orang orang kebiasaan, dan ada humor di dalam penceritaannya.


ni cerita berkisar mengenai Pak Saad yang memaksa anaknya Syahirah untuk mencari calon suami pada ulangtahun kelahiran Pak Saad yang bakal datang, kalau Syahirah gagal, maka Syahirah akan dikahwinkan dengan Pak Mat jual tempe ...

sebenarnya Pak Saad nak Syahirah berubah daripada sikap malas dan berjiwa tomboy kepada seorang wanita yang berjiwa lembut dan pandai buat kerja rumah ...

dengan pertolongan sahabat baik Syahirah, si Shakir maka misi mencari bakal suami pun bermula ... dengan perkenalan di Facebook, Syahirah bertemu dengan Aidil, lelaki yang pernah patah hati dua tahun lalu apabila ditinggalkan kekasihnya bernama Delyna ... 

Aidil sukakan wanita yang lemah lembut, suka berbaju kurung dan tidak boyish, mmg berbeza dgn si Syahirah yg lasak, kasar dan tomboy tu ... tapi, kerana terpaksa dan terdesak nak cari calon menantu untuk papanya, Syahirah sanggup berubah ... dia mula belajar berbaju kurung, dan belajar memasak , dan berusaha untuk menunjukkan sifat kewanitaannya di depan Aidil

satu lagi sikap Aidil yang Syahirah tidak tahu ialah, Aidil sangat bencikan golongan lembut kerana dia punya kenangan buruk terhadap golongan lembut ni, dan Aidil tidak mengetahui yang papa Syahirah termasuk di dalam golongan sedikit lembut ni ...

cinta yang tengah mekar antara Aidil dan Syahirah terputus apabila Aidil mengetahui yang papa Syahirah adalah golongan lembut, dan kerana tarikh harijadi papa Syahirah semakin dekat, dan Aidil sudahpun memilih utk tidak bersama Syahirah, maka terpaksalah Syahirah akur dengan pilihan papanya ...

Papa Syahirah memilih Nazim, rakan lama aka cinta monyet Syahirah utk dijadikan menantu pilihan, kebetulan Nazim baru saja balik setelah menetap di luar negara selama beberapa tahun, dan Nazim mmg berharap untuk mendapatkan cinta Syahirah semula ...

Happy ending,  Syahirah kawin dengan Aidil, Nazim pula kawin dengan Nabila, manakala Delyna kawin dengan Syakir .. Nabila tu kawan Syahirah aka jurusolek dia setiap kali Syahirah nak keluar jumpa Aidil ... 

Ok lah, not bad jalan cerita dia dan mmg tak sangka kaitan Delyna dan Syakir, lepas tu kenapa Delyna tinggalkan Aidil dulu pun bersebab ..  Oh ya, Nazim dan Aidil tu pun saling berkenalan ... 

cheers.

Saturday, 10 November 2018

Review Novel : Cinta Jangan Tipu (by Emma Maizura)

Review Novel : Cinta Jangan Tipu (by Emma Maizura)

hi there, novel Cinta Jangan Tipu ditulis oleh emma maizura setebal 631 muka surat ... ceritanya berkisar mengenai Nurain, atau lebih mesra dipanggil dengan nama Ain, yang menjaga anak angkat bernama Abil ketika belajar di Sydney.

Ain ingin dijodohkan dengan anak kepada rakan ayahnya, namun dia menolak sekeras-kerasnya, dan hanya ingin fokus dengan pelajarannya ... tindakannya membuatkan ibu dan ayahnya terbang ke Sydney untuk memujuknya, namun setibanya ibubapa Ain di apartment sewanya, mereka terkejut mendapati Ain memiliki bayi dan sedang menyusukan bayi tersebut.

Dan kebetulan, rakannya Khairul turut berada di kediaman Ain, menyebabkan ibubapa ain salah sangka memikirkan Ain memiliki anak haram bersama lelaki yang berada di kediamannya ... ibubapa Ain terlalu marah dan perang putus saudara terhadap Ain ... 

6 tahun berada di Sydney, Ain kembali ke tanah air bersama anak angkatnya Abil ... ibubapanya masih tidak menerima Ain .. Ain mendapat pekerjaan di syarikat event management milik abang kepada sahabat baiknya Fasha.

Novel Review || Cinta Jangan Tipu (by Emma Maizura)
Novel Review || Cinta Jangan Tipu (by Emma Maizura)

Ain hidup bahagia bersama Abil, namun ayah kandung Abil berjaya mencari Abil dan Ain, dan ingin mendapatkan Abil semula .. ayah Abil yang bernama Imran sudah lama mencari Abil dan Ain, dan akhirnya pencariannya berjaya.

Imran adalah rakan kepada Fasha dan abangnya Faris, dan Fasha sudah terlalu lama menaruh harapan cinta terhadap Imran.

Ain tidak membenarkan Imran merampas Abil daripadanya, namun Imran ingin menebus segala dosa lalunya meninggalkan Abil, dan Imran pernah berkata , dia hanya berkahwin dengan wanita yang menjaga anaknya. 

mrs pip baca novel ni kerana nak sangat tahu Abil tu Ain yang jaga padahal dia kan student time tu... rupa-rupanya , Abil tu anak kepada kawan baik Ain ketika di Sydney iaitu Nabila, namun Nabila maut ketika menyelamatkan Ain daripada kemalangan jalan raya, dan anak dalam kandungan Nabila juga berjaya diselamatkan.

dan Nabila ekceli berkahwin secara senyap dengan Imran, namun Ain memang tak pernah mengenali Imran, malah gambar Imran sekalipun Ain tak pernah nampak ... dan Imran meninggalkan Nabila sementara apabila terpaksa pulang ke tanah air kerana ibubapa Imran kemalangan dan terpaksa menguruskan hal dan syarikat keluarganya ..

macam mana Imran boleh jumpa Ain dan Abil? yang ni korang kena baca novel ni .... lepas tu Fasha suka Imran, adik kepada Ain iaitu Aina pun nakkan Imran ... amboi, hot stuff betul si Imran ni kan ... tapi imran pula jatuh cinta dengan Ain ... muehehe ..

dan Ain dan Imran kawin ok ... tapi kena paksa oleh ayah si Ain kerana sekali lagi ayah si Ain ni salah sangka ingatkan si Ain ni buat hubungan sulit dengan si Imran ... bila ayah si Ain paksa dorang kawin, memang happylah si Imran coz memang dia nak sangat dgn si Ain, tapi si Ain tak suka Imran kerana Imran kawin dgn kawan baik dia si Nabila, lepas tu tinggalkan Nabila macam tu saja ...

dan whoot whoot, bakal jodoh si Ain yang mak ayah dia nak sangat di kawin time di Sydney tu sebenarnya si Imran tu lah ... si Imran ni lah anak kepada kawan ayah si Ain ... hiks! apa ni cerita twist itu ini ...

dan Khairul tu seorang doktor yang bekerja di Sydney, Khairul ni byk sangat jasa kat Ain, tapi Ain tak nak si Khairul ni pasal mak Khairul ni benciiiii sangat dgn si Ain ni ... selain Khairul, kawan lama si Ain ni, juga seorang doktor bernama Rashid juga sukakan si Ain tapi bila dpt tahu Ain dah kawin, dia move on ... and end up jatuh cinta dengan Fasha ...

korang rasa, Fasha terima Rashid tak?  ... 

novel ni mcm fokus sangat dengan Ain , dan Ain ni ada masanya I suka watak dia, dan ada masanya rasa nak hempuk pun ada ... eh, emo pula mrs pip baca novel ni ... tapi, ada juga benda yang tak logik kat dalam novel ni ...

well, bila kawan baik kau kawin, tak mungkin la kan kau tak pernah tengok gambar pasangan kawan baik kau tu... hello, we are living in digital world nowadays kan ... yes, Nabila dan Imran kawin senyap2, Ain tak kenal Imran, tapi bila Imran balik tanah air, dan Nabila pregnant, mesti as a BFF kau akan curious nak tahu siapa suami kawan baik kau kan... 

dan lupa nak cerita pasal Abil ... dia budak yang baik, senang dengar cakap, dan sayang sangat kat Ain ... dia juga sayang kat papa Khairul, tapi dia lebih sayang kat papa sebenar dia si Imran tu ...

apapun, novel berjaya dibaca sehingga muka surat terakhir.

baca juga review nove by mrs pip yang lain 

cheers.

Wednesday, 30 May 2018

Buku santapan rohani yang menarik untuk dibaca

Buku santapan rohani yang menarik untuk dibaca

hi there, kalau korang nak mencari buku buku agama versi ringan untuk dibaca, mudah difahami dan menyegarkan jiwa, bolehlah cuba cuba risik risik di laman web karangkraf online ... kalau korang beli kebetulan masa jualan gudang atau diskaun habis habisan, boleh dapat harga awesome ... mrs pip sempat beli 3 buah buku santapan rohani di karangkraf mall tidak berapa lama dulu, memang harga berbaloi sangat ...

Buku santapan rohani yang menarik untuk dibaca 

Buku Tahfiz Junior

Buku Tahfiz Junior

Buku Tahfiz Junior ni mrs pip beli pada harga RM12.75 , harga asal RM18.00 (untuk Sabah Sarawak) ... buku ni ajar pembaca yang baru nak berjinak jinak menghafal al-quran, so ada method macam mana nak belajar menghafal al-quran ... di dalamnya ada disediakan beberapa surah pilihan untuk dihafal buat permulaan ... mrs pip nak sangat hafal surah al-mulk tu, so doa doakan mrs pip mampu menghafal surah al-mulk tu ya ... 

banyak lagi surah nak hafal, tapi salah satu surah yang nak sangat mrs pip cuba hafal ialah surah al-mulk tu ...ada 30 ayat kena hafal ... korang berjaya tak hafal surah al mulk ni? share lah tips korang mcm mana korang dpt hafal surah al-mulk tu, jeles tau mrs pip masih tak berjaya hafal surah ni.

Buku Taubat Pasport ke Syurga

Buku Taubat Pasport ke Syurga

buku Buku Taubat Pasport ke Syurga mrs pip beli tahun lepas, dan jangan terkejut, mrs pip berjaya beli pada harga RM1.00 sahaja sewaktu jualan gudang online kalau tak silap (harga asal RM11.00) ... buku ni seperti dah nama tajuknya, bercerita mengenai taubat, memahami apa itu taubat dan bagaimana cara untuk bertaubat ... semoga kita semua sentiasa mendekatkan diri dgn Allah melalui taubat dan semoga taubat kita diterima oleh sang pencipta ... amin.

Buku 55 Kisah dari Hadis

Buku 55 Kisah dari Hadis

buku Buku 55 Kisah dari Hadis pula harganya RM23.00, tapi waktu beli online tu ada diskaun, so dapatlah beli pada harga RM17.00 ... buku ni banyak cerita menarik di dalamnya ... dan yang paling mrs pip tak lupa ialah dalam buku ni lah mrs pip dapat tahu makanan pertama ahli syurga ... hah! masuk2 ja syurga, makanan pertama yang ahli syurga makan ialah >>>> nak tahu, boleh baca di sini dalam entry sebelumnya <<< ....

selain tu ada juga cerita mengenai isra' mikraj nabi Muhammad SAW sehingga beliau bertemu Allah SWT dan banyak lagi kisah kisah menarik yang lain dikongsi di dalam buku ni ... 

mrs pip berharap kita semua mendapat keredhaan Allah SWT sempena bulan puasa yang mulia ni, disamping memperbaiki dan memperbanyakkan amalan yang baik ... jaga diri jaga kesihatan ... 

salam Ramadhan semua.

cheers.

Saturday, 5 May 2018

Review Novel: Yang Indah Hanya Sementara (by Annur Puteri)

Review Novel: Yang Indah Hanya Sementara (by Annur Puteri)

hi there, so hari ni mood nak review novel ... novel Yang Indah Hanya Sementara ni mrs pip dari blogger Sha, dia jual murah murah novel ni, beli last year sekitar nak raya kalau tak silap ... dah lama la juga dalam simpanan, baca pun dah lama khatam, tp baru hari ni ada kerajinan mau menulis review novel ni ... best ke novel Yang Indah Hanya Sementara ni? meh baca sampai habis review Yang Indah Hanya Sementara ni ... best tak best, ikut selera memasing :))

Review Novel: Yang Indah Hanya Sementara (by Annur Puteri)
Review Novel: Yang Indah Hanya Sementara (by Annur Puteri)

Syufiqa dan Samwil berkahwin atas dasar pilihan keluarga, dan perkahwinan mereka bahagia, cumanya belum dikurniakan anak selepas beberapa tahun berkahwin. Syufiqa suka baca novel, dan sangat obses dengan penulis novel Mia Batrisia. Satu hari tu, kawan baik Syufiqa yang bekerja sebagai wartawan (kalau tak silap, mrs pip lupa lupa ingat, muehehe) , berjaya temukan Syufiqa dengan penulis novel kesayangan dia di sebuah pesta buku ... dan sejak dari itu, Syufiqa menjadi akrab dan berteman baik dengan Mia Batrisia.

Mia Batrisia ni sudah pernah berkahwin, tetapi kerana satu insiden yang menyebabkan kematian anak mereka, Mia diceraikan talak tiga oleh suaminya, tapi sebenarnya mereka saling mencintai ... alamak! mcm mana mau bersatu kalau sudah bercerai talak tiga kan ... dan si Syufiqa yang obses dgn Mia ni suruh suami dia si Samwil tu kawin dengan Mia, dgn harapan suami dia ada zuriat ... adoi! kalau korang lah kan, korang sanggup tak korbankan perasaan korang demi suami tercinta? tapi Samwil ni menentang keras permintaan Syufiqa ... 

dan sebenarnya, Mia Batrisia tu ialah bekas kekasih Samwil, dan Syufiqa tidak tahu mengenai hal ini, dan Mia Batrisia hanyalah nama pena, bila Samwil nampak Mia Batrisia dia sendiri terkejut tak sangka Mia tu ialah Mia Sara, kekasih lama dia yang terputus hubungan tanpa sebarang berita ...

Samwil akhirnya berkahwin dengan Mia setelah didesak oleh Syufiqa, tp Mia ni dia kawin dgn Samwil kerana semata mata berharap selepas mereka ada anak nanti, dia nak Samwil ceraikan dia supaya dia boleh kembali kepada suami lama dia ... hurm, kahwin paksa rela sungguh la dorang ni! 

bila Samwil dapat tahu niat sebenar Mia tu kan, mengamuk la si Samwil tu ... dia ingat si Mia kahwin dgn dia penuh ikhlas ... lepas tu boleh pula dia gantung tak bertali si Mia ni , sampai si Mia ni selamat bersalin, anak tu Samwil ambil dan dijaga oleh Syufiqa, dan Mia dia biarkan terkontang kanting ... Mia ni pula mmg tak nak tagih kasih sayang dengan Samwil, bagi dia suami lama dia adalah cinta sebenar, cuma dia nak Samwil ceraikan dia saja ... tak suka betul mrs pip dgn watak si Samwil ni ... orangnya berpengetahuan agama yang baik, tapi sikap tak serupa bikin!

Tiga tahun Mia kena gantung tak bertali! dan Mikail , suami terdahulu Mia telah berkorban menyelamatkan Mia dalam satu insiden kemalangan sehingga menyebabkan Mikail meninggal dunia ... sob sob sob ... tapi semuanya sudah terlambat untuk Samwil .. kalaulah tiga tahun dulu dia ceraikan Mia,, dan Mia kawin semula dengan Mikail,, sekurang kurangnya Mia dan Mikail dapat bersatu walaupun tempoh singkat, dan tak patut Samwil pisahkan anak dia dengan Mia, padahal anak itu ialah anak yang Mia kandungkan ... dan akhirnya, Syufiqa mengandung juga ...

mrs pip geram dengan Syufiqa yang paksa2 suami dia kawin dgn Mia, dan bila dia tahu Mia tu ex-GF Samwil, mulalah nak buat perangai ... lepas tu Samwil pula, cakap cinta penuh ikhlas dekat Mia, tapi bila tahu Mia masih cintakan Mikail, boleh pula dia mengamuk gantung Mia tak bertali ... Mia tu tersepit antara cintakan Mikail dan nak memenuhi permintaan Syufiqa yang dah jadi mcm BFF dia ... 

bagi Mia, apa yang berlaku dalam hidupnya adalah seperti "Yang Indah Hanya Sementara" ...

thanks for reading.

cheers.

Wednesday, 2 May 2018

Review Novel : Awak Suka Saya Tak ? (by Melur Jelita)

Review Novel : Awak Suka Saya Tak ? (by Melur Jelita)

hi there, bermingguan mrs pip cuba habiskan membaca novel AWAK SUKA SAYA TAK? .... yes, berjaya habiskan novel awak suka saya tak? bermuka surat sebanyak 1056 helaian , mak oiiii mmg boleh tahan tebal novel ni ... so dah habis baca, mrs pip nak buat review novel awak suka saya tak? ... best tak cerita novel awak suka saya tak? ... 

Review Novel : Awak Suka Saya Tak ? (by Melur Jelita)
Review Novel : Awak Suka Saya Tak ? (by Melur Jelita)

mrs pip suka drama awak suka saya tak lakonan emma maembong dan alvin chong tu, dan bila dapat tahu drama tu berdasarkan sebuah novel, terus rasa mengidam nak novel tu menjadi jadi ... novel ni bagi bajet mrs pip agak mahal pasal mrs pip nampak dijual online pada harga sekitar RM60.00 (edisi terkini la kot, mrs pip tak sure coz cover novel tu berbeza dgn cover novel yg lama) ... 

mrs pip berjaya grab novel ni kat preloved novel di facebook group ... harga within budget, so yes! happy dapat sebuah novel yang diidamkan ... preloved, but still in good condition kecuali cover kulit yang sedikit calar, tapi semua helaian muka surat berada dalam keadaan yang tip top T_T ...

Novel Awak Suka Saya Tak ? ialah mengisahkan mengenai Hilman Yong, seorang lelaki Malaysia berketurunan Cina - Korea - Amerika yang memeluk agama Islam ketika dia belajar di Taiwan, dan jatuh cinta pandang pertama terhadap seorang gadis yang bernama Puteri Intan Zulaikha ketika terlihat Intan di restoran makanan segera ... waktu tu, Hilman berusia 21 tahun manakala Puteri pula berusia 17 tahun ...

emma maembong berpasangan dengan alvon chong dalam drama Awak Suka Saya Tak?
emma maembong berpasangan dengan alvon chong dalam drama Awak Suka Saya Tak?

8 tahun berlalu ... Intan temankan abang dia beli cincin kawin , dan kedai emas tu kebetulan milik keluarga Hilman dan waktu tu Hilman yang jaga kedai emas tu ... jadi bermulalah sesi berkenalan secara tidak sengaja di kedai emas tu gara gara Intan tertinggal beg tangan dia kat kedai tu , dan Hilman masih menyimpan rasa suka terhadap Intan ...

dipendekkan cerita, Hilman jenis lelaki yang tak suka bercinta cintun, bagi dia kalau dah jumpa yang berkenan di hati, dia nak segera kawin, itu lebih baik ... jadi, selepas beberapa pertemuan, Hilman pun bertemu kedua ibubapa Intan untuk melamar Intan, tapi Intan ni jenis yang mau kenal hati budi dulu , then kalau serasi baru nak move ke next stage ... jadi, lamaran Hilman ditolak, padahal dalam hati Intan memang suka pun kat Hilman ni ...adoi! cara Intan tolak lamaran Hilman tu agak menyakitkan hati la juga, kata kata dia agak kasar.

beberapa hari kemudian, Intan sedar yang dia cintakan Hilman, dan abang si Intan ni ceritakan kebaikan si Hilman (abang Intan dah geng berkawan dgn Hilman ) ... si Intan carilah si Hilman ni, sekali dia jumpa Hilman, ada kat masjid nak kawin dgn Balqis (anak kepada guru agama si Hilman) ... eh, apasal pula dia nak kat Balqis? ... cerita pasal Balqis ni, separuh buku baru dapat tahu apa yang sebenarnya terjadi antara Hilman dan Balqis, bikin suspen betul. jadi tak Hilman kawin dgn Balqis? of course la tidak ... nak tahu , kena lah baca buku tebal ni :))

Bila nampak Hilman nak kawin dgn Balqis, Intan bgtau Hilman yg dia suka kat Hilman ... tapi since Hilman dah siap nak akad nikah time tu, Hilman suruh Intan pulang rumah ... tapi Intan tak balik rumah, dia pergi kat Cameron Highland, rumah percutian keluarga dia .. dan Intan jatuh sakit ... Hilman terjebak sama jaga Intan yang sakit teruk patah hati sampai tak larat nak bangun tu .... ish! melebih pula part jatuh sakit ni ... 

bila Intan dah sembuh, dan nampak Hilman, dia boleh pula suruh Hilman tu pulang , sampai tak sempat Hilman nak terangkan hal yg berlaku antara Hilman dan Balqis tu ... aiyo Intan oh Intan ... mmg suka berburuk sangka, salah faham dan tak bagi org explain benda elok elok ... kepala otak dia saja yang betul! so kira dorang break up kat sini ...

2 tahun kemudian, Intan pun dah habis master, kemudian dia conduct kursus jangka pendek kat sebuah resort di Terengganu sambil nak belajar menunggang kuda ... si Intan ni penakut dgn kuda, dia nak belajar tunggang kuda tu pun pasal teringat Hilman dengan kudanya time first time dinner dorang dulu , selain nak hilangkan rasa takut dgn kuda ...

pertemuan tidak disangka, Hilman jadi instructor ajar Intan tunggang kuda ... ekceli kebetulan sangat, resort tmpt Intan conduct kursus tu milik keluarga Hilman ... jadi, pertemuan ni buat Hilman dan Intan bertemu, dan jatuh cinta sekali lagi ...

banyak yang berlaku selama Intan di Terengganu ... mengajar, belajar naik kuda, bercinta dengan Hilman, bertengkar , cemburu dan salah faham tu jangan cakaplah ... jumpa keluarga Hilman yang penyayang, bertunang, putus tunang, Hilman hilang ingatan ... lepas tu ingatan pulih, salah faham sampai nak tinggalkan Hilman terbang ke UK ... adoi, Intan ni mmg spontaneous bila buat decision, bukan nak fikir panjang, bukan nak fikir yang Hilman layan dia mcm puteri ...

scene dalam drama awak suka saya tak bila intan dan hilman selamat bernikah
scene dalam drama awak suka saya tak bila intan dan hilman selamat bernikah 

happy ending, Hilman dan Intan kawin ... Awak Suka Saya Tak dah ada part 2, baru launch juga .... mrs pip tak beli lagi, tp insya allah akan beli coz baru juga dapat sponsor untuk belikan mrs pip novel tu , muehehehe .... terima kasih la adik bongsu yg sponsor kakak dia ni beli novel tu ... mrs pip harap ada cerita pasal Amber dalam novel tu nanti, nak tahu juga kalau Amber tu akan bercinta dengan Andrian ... Amber ni model, cinta monyet si Hilman, muehehe ... dan Andrian tu jurugambar merangkap kawan dari kecil si Hilman ni ... 

kalau korang tanya mrs pip okey tak novel Awak Suka Saya Tak ? ni, mrs pip akan bgtau Yes, I like it... cuma, jalan cerita agak lambat, dan bagi sesetengah orang, maybe novel ni agak berat ataupun ada part yang agak redundant ... terpulang kepada pembacaan dan pemahaman masing masing ... 

nak feel lebih, korang kena tonton drama Awak Suka Saya Tak ... hehe.

thanks for reading.

cheers.

Monday, 16 April 2018

Review Novel : The Bicycle

Review Novel : The Bicycle

hi there, review novel lagi, kali ni novel yang bertajuk THE BICYCLE hasil karya Maclean Patrick, novel pendek berbahasa Inggeris setebal 267 muka surat .... ini novel Inggeris pertama yang mrs pip beli dengan harga sangat affordable RM5.00 sahaja di laman web Karangkraf Mall tahun lepas ketika jualan gudang ...

The Bicycle by Maclean Patrick
The Bicycle by Maclean Patrick

novel ni menceritakan dua zaman , iaitu zaman sebelum perang di Malaya (Malaya pre-war 1942) dan zaman millenium 2010 ... ceritanya sangat senang untuk difahami kerana penulis menggunakan simple english menulis novel ni, membuatkan sesiapa yang mahu berjinak jinak memulakan untuk membaca novel Inggeris, bolehlah mencuba membaca novel The Bicycle ni ...

The Bicycle menceritakan tentang Sam, yang jatuh cinta dengan sahabat baiknya Elizabeth, namun tidak pernah menyuarakan perasaannya kepada Elizabeth. Sam dan Elizabeth berkawan baik sejak sekolah menengah sehinggalah masuk ke universiti, namun berbeza pengajian ... 

Sam mempunyai seorang nenek bernama Mabel yang tinggal bersama, dan memiliki sebuah basikal yang Sam tidak pernah nampak neneknya menggunakan basikal tersebut, dan basikal tersebut hanya duduk diam di dalam stor, lalu Sam mengambil keputusan untuk membuat kerja kerja baik pulih dan ingin memberikan kejutan kepada neneknya ...

Basikal tersebut adalah basikal lama milik neneknya yang dihadiahkan oleh kekasih neneknya ketika neneknya berusia 17 tahun, dan basikal tersebut masih utuh dalam simpanan neneknya walaupun sudah berusia lebih 50 tahun ... yang peliknya, bagaimana basikal yang berasal dari Amerika (Columbia Bicycle) boleh berada di Malaya, sedangkan Malaya pada waktu itu adalah sebahagian dalam Empayar British? seronok bila dapat tahu cerita perjalanan mengenai basikal ni ...

7th August 1941
....
I hope I do no irritate him with my questions. I do wonder
a lot about what he does and where he comes from. He does not
seem to mind, maybe I do irritate him and he just keeps it to himself.
That would make him the most patient man I know.
Even father is not patient with me.

Samuel, I can spend my whole life with you.

Mabel

sepanjang tempoh membaik pulih basikal milik neneknya, Elizabeth mendesak Sam untuk bertanya kepada nenek Sam cerita disebalik basikal ni, mesti ada kisah menarik mengenai basikal ni sehingga membuatkan nenek Sam tidak mahu membuang basikal ni ...

dan satu demi satu cerita zaman lalu neneknya tersingkap ... basikal tersebut adalah hadiah daripada kekasih Mabel, ketika dia berumur 17 tahun. Mabel datang dari keluarga kaya, manakala kekasihnya  yang juga bernama Sam datang dari keluarga buruh. pertemuan mereka di tasik ketika Sam cuba menolong Mabel daripada lemas di tasik merupakan titik tolak perkenalan mereka ... 

cinta mereka tidak direstui bapa kepada Mabel, tapi itu bukan penghalang untuk Mabel dan Sam bertemu ... mereka berpisah bukan kerana disebabkan halangan keluarga, namun peranglah yang memisahkan mereka sebenarnya ... Mabel dan keluarganya sempat melarikan diri kembali ke Britain ketika penaklukan Jepun, manakala Sam pula berjaya lari ke Indonesia ... dan kerana itu, mereka terputus hubungan dan tidak pernah lagi bertemu ...

orang dulu dulu bercinta, semuanya main jumpa senyap senyap ... mencabar la juga kan ... lepas tu risau kalau tertangkap kerana cinta dihalang oleh sebelah pihak ... lepas tu pula, perang datang so lagi lah haru biru rasanya bila terputus hubungan tanpa sebarang khabar ...

dan Mabel memberikan nama Sam kepada cucunya untuk mengenang cinta lamanya , cinta yang tidak pernah luntur dan sentiasa terpahat di hati ...

selepas Sam berjaya membaik pulih basikal milik neneknya, dan kebetulan Elizabeth pula sedang menjayakan sebuah teater, maka basikal tersebut digunakan sebagai salah satu props di dalam teater tersebut .... dan teater itu telah menemukan Mabel kembali kepada kekasih lamanya Sam ... memang surprised sangat , ingatkan Mabel takkan pernah bertemu lagi dengan cinta hatinya Sam tu .. 

dan Sam (cucu si Mabel ni) , kerana teater tu juga, dia berjaya meluahkan isi hati dia kepada Elizabeth, sahabat baik yang dicintainya dalam diam sejak bertahun tahun ... kalau korang baca novel ni penuh perasaan, sila sediakan tisu ok ... muehehehe ....

dan nak tahu macam mana Mabel boleh bertemu kembali dengan Sam cinta lama dia tu, dan nak tahu kalau Mabel tu akan kembali kepada Sam cinta lama dia tu, dan adakah Elizabeth juga mencintai Sam (cucu Mabel tu) , kena baca tau novel ni ... ending yang happy.

happy reading everyone.

cheers.

Thursday, 5 April 2018

Review Novel : Cinta Untuk Disewa (by Lynn Dayana)

Review Novel : Cinta Untuk Disewa (by Lynn Dayana)

hi there, mrs pip berjaya baca novel ni dalam sehari! yes, sehari ... kerana jalan cerita yang menarik dan penulisann yg tidak berat, senang otak nak hadam novel macam ni ... cinta untuk disewa adalah karya penulis Lynn Dayana, dengan novel setebal 581 muka surat.

Cinta untuk disewa

cerita cinta untuk disewa mengisahkan cerita mengenai kehidupan anis sofea ... anis mencintai sahabat baiknya , Iskandar namun hanya bertepuk sebelah tangan ... Iskandar mencintai wanita lain dan menganggap anis hanya sbg sahabat baik ... selain Iskandar, anis jg bersahabat baik dgn Jenny iaitu kembar Iskandar, dan sepupu Iskandar iaitu Amran dan Hafiz ... ikatan persahabatan yang terjalin sekian lama, susah senang ditempuh bersama ... 

anis seorang penterjemah buku, juga seorang doktor cinta ... kliennya yg bernama maryam mengupah anis untuk mencari maklumat mengenai bakal tunang maryam bernama kamal ... kamal mempunyai kisah silam yg membuatkan dia sukar utk mempercayai cinta, namun mamanya beria ia mahu kamal bertunang dgn maryam tapi maryam bukanlah gadis yg mempunyai ciri ciri idamannya ...

melihat anis buat kali pertama, dan disusuli beberapa pertemuan membuatkan kamal tanpa sedar, jatuh cinta lagi ... dikala kamal tersepit dgn maryam dan perasaan cintakan anis, izrin pula muncul ... kamal tidak mencintai maryam, hatinya tertaut dgn anis, dan kamal tidak bertepuk sebelah tangan ... ya, anis mencintai kamal ... anis tahu, ada maryam dan izrin dalam hidup kamal , tapi siapa izrin? cinta lalu kamal? 

you light up my world like nobody else ...
same as yesterday, always for today and forever in our future

mrs pip sendiri tertanya tanya, siapalah gadis bernama izrin yang juga disenangi oleh mama kamal ... dan izrin itu sendiri mempunyai perwatakan yang menarik dan baik budi bahasanya ... dia mengenali kamal, berharap kamal mencintainya, namun tidak mendesak kamal seperti cara maryam ... tapi kamal mempunyai kenangan masa lalu yang membabitkan izrin ... bab demi bab, terjawab juga akhirnya siapa izrin sebenarnya ...

anis bertemu dgn ashraf, kliennya yg sangat cerewet dan pentingkan kesempurnaan ... mengenali anis membuatkan ashraf sangat senang dgn kehadiran gadis tersebut ... ashraf seorang yg cool walaupun cerewet ... dia menyukai anis, tapp tidak memaksa anis utk membalas cintanya ... dia tahu anis mencintai kamal ... tapi ashraf selalu ada bila anis memerlukan bantuan ... 

anis mendapat ugutan bunuh, dan pembunuh dtg dan hampir membunuh anis ketika anis masuk wad akibat kemalangan jalanraya ... siapa yg ingin bunuh anis? maryam ? atau izrin ? tak mungkin maryam, kerana maryam terbabit dgn tragedi yg menyayat hati yang meragut nyawanya ... tapi tak mungkin izrin, kerana izrin bukanlah gadis yang jahat ... 

membaca novel ni buat kita berteka teki mengenai siapa yang mahu bunuh anis ... buat kita berteka teki siapa yang anis pilih untuk menjadi teman hatinya ... arghh, buat perasaan kacau kalau tak baca sampai habis ... anis mencintai kamal, tapi akhirnya anis memilih ashraf untuk dijadikan suami ... adoi! anis oh anis, berani bermain dengan perasaan ... tapi, nak buat macam mana bila kamal lebih memilih izrin, padahal hati kamal ternyata mencitai anis ... apa ni, macam main tarik tali pula kamal dan anis ni ... dah dua dua suka sama suka, tapi boleh pula pilih pasangan hati lain lain ... 

sukar sangatkah hati untuk bersatu? apapun happy ending ... mrs pip gembira anis tu lebih memilih ashraf berbanding kamal ... cia cia cia  ... best man win ok!

cheers.

Wednesday, 4 April 2018

Review Novel : Kasih Bersulam Cinta

Review Novel : Kasih Bersulam Cinta

hi there, novel Kasih Bersulam Cinta ni ialah hadiah daripada blogger Shahida sempena ulangtahun harijadinya tahun lepas bilamana mrs pip menjadi pengkomen bertuah di blog beliau ... novel ni ditulis oleh Rozita Abd. Wahab, setebal 438 mukasurat ... mrs pip dah lama siap baca novel ni, baru ada kerajinan mau menulis review ...

Kasih Bersulam Cinta
Kasih Bersulam Cinta

cover novel ni bagi mrs pip sangat cute, memanggil manggil mrs pip untuk membacanya , ditambah lagi dengan tajuk yg so sweet ... novel ni berkisar mengenai kehidupan gadis yang bernama Anis Razikin ... Anis kematian ibu, dan kemudian dia mengizinkan ayahnya berkahwin lagi. pada pendapat Anis, apabila ayahnya berkahwin nanti, adalah peneman ayahnya di rumah dan menguruskan makan minum ayahnya.

ayahnya berkahwin dengan janda anak dua yang dipanggil makcik Asmah ... setelah berkahwin, barulah Anis tahu makcik Asmah hanya mahukan harta ayah Anis .. ayah Anis boleh dikatakan berharta kerana memiliki tanah dan kebun buah yang sangat luas ... dipendekkan cerita, ayah Anis meninggal dunia, dan Anis pula kemudiannya ditangkap berkhalwat dengan Hakim, sahabat baik Azhar. semua yang berlaku adalah kerja makcik Asmah ...

Anis bejaya menyambung pelajaran di universiti tempat Azhar belajar. Azhar sudah dianggap seperti seorang abang bagi Anis. dan hubungan perkahwinan Anis dan Hakim adalah terpaksa jadi tiada rasa cinta antara mereka, dan ketika berada di kampus, Anis dan Hakim masing masing membawa hal mereka bersendirian ...

lama kelamaan, Hakim mula mencintai Anis, dan mula mengawal gerak geri Anis ... Anis berasa rimas dan terkongkong namun dia tahu dia ialah isteri Hakim yang sah ... kerana perkahwinan Anis dan Hakim adalah terpaksa dan berlaku ketika Hakim bercuti di kampung Azhar, maka keluarga Hakim tidak mengetahui yang Hakim sudah pun beristeri, sehinggalah suatu hari rahsia mereka terbongkar apabila Hakim membawa Anis bercuti ke rumah keluarga Hakim ...

dalam diam, Anis mewarisi hampir seluruh harta peninggalan ayahnya, dan menjadikan Anis seorang yang kaya, namun Anis lebih senang hidup bersederhana. Anis berjaya membeli saham sebuah syarikat tanpa pengetahuna Hakim, dan syarikat itu secara kebetulan adalah tempat Hakim bekerja ...

cerita bagaimana Anis dan Hakim tu ditangkap khalwat terungkai juga, dan bagaimana ayah Anis meninggal dunia terbongkar juga selepas makcik Asmah mengaku meracun ayah Anis ... dan apa yang berlaku dengan makcik Asmah selepas itu?

cabaran lain yang Anis terpaksa lalui ialah bila ayah mertuanya iaitu ayah Hakim tidak menerimanya sebagai menantu pada mulanya .. namun akhirnya ayah Hakim sedar dia bersalah terhadap Anis, dan part yang best tu bila Anis mula menerima Hakim sebagai suaminya ... 

kerana rindu .... bunga-bunga kasih berkembang di hatinya, lalu tercipta suatu perasaan indah yang tidak pernah dirasainya sebelum ini, rasa istimewa hanya untuk si dia >>> CINTA <<<

best bila happy ending ....

cheers. 

Tuesday, 20 March 2018

Review Novel : Rindu Awak 200% (by Liyana Zahim)

Review Novel : Rindu Awak 200% (by Liyana Zahim)

hi there, bila mrs pip tahu yang drama bersiri Rindu Awak 200% tu adalah adaptasi daripada novel, dan kebetulan drama tu mrs pip suka, so mrs pip nak sangat baca novel tu. biasanya kan, kalau drama adaptasi novel ni, dan bila kita rasa drama tu best, jadi haruslah baca novel tu juga, tak gitu? tapi mrs pip ni kalau beli novel, selalu rasa novel ni macam alaaaaa mahalnya ... wah! I is berkira la pula ... tapi kalau nasib baik, dapatlah beli novel dengan harga diskaun hebat. mcm novel ni, mrs pip beli dgn harga RM10.00 sahaja di website karangkraf ....

novel ni ditulis oleh Liyana Zahim, setebal 593 mukasurat. Rindu Awak 200% ni menceritakan mengenai gadis bernama Armel. Armel ni jenis gadis apa yang dia nak dia mesti usaha sendiri untuk dapat, walaupun dia ni hidup dalam keluarga yang agak berada. cumanya, Armel ni jenis gadis yang suka memberontak, so selalulah dia ni bertengkar dengan ibunya .... 

Review Novel : Rindu Awak 200%
Review Novel : Rindu Awak 200%

pasal malas nak bertekak dengan ibu dia, so dia usaha untuk menyambung pelajaran kat luar negara, bolehlah hidup bebas kan ... dan selama empat tahun Armel belajar di Amerika tu, Armel suka berparti, dan malangnya kegiatan hidupnya di luar negara dihidu oleh kedua dua orang tuanya, iaitu En. Zahirin dan Pn. Raziqah melalui akaun facebooknya menyebabkan apalagi, naik beranglah ibunya tu dengan tingkah laku Armel yang lupa agama dan budaya timurnya...

kebetulan ibubapa Armel menghadiri majlis perkahwinan anak sahabat baik mereka iaitu En. Iqbal, dan terpandang akan anak lelaki En. Iqbal yang sepanjang majlis perkahwinan sangat ringan tulang dan ianya mencuri tumpuan ibubapa Armel... lantas setelah dirisik risik, anak lelaki En. Iqbal masih solo, lalu apalagi, diorang pun mencadangkan agar En. Iqbal bersetuju untuk memperkenalkan anak lelakinya yang bernama Zill Faezrul kepada anak perempuan mereka, Armel...

Review Novel : Rindu Awak 200%
Review Novel : Rindu Awak 200%

Zill agak keberatan untuk berkenalan dengan Armel kerana masih tidak dapat melupakan bekas tunangnya 5 tahun yang lalu meninggal akibat kemalangan jalanraya, namun siapa yang dapat menolak takdir Allah? akhirnya Zill bersetuju untuk mengenali Armel selepas Armel tamat pengajian dan kembali ke tanahair. 

sudah suratan yang tersirat, akhirnya Zill berkahwin dengan Armel, gadis yang selalu fikir hanya dia yang betul, orang lain semua yang salah. nasiblah Zill seorang yang sabar. Armel selalu memandang rendah dengan Zill, seorang lelaki kampung dan tidak pernah cuba untuk ambil tahu siapa Zill sebenarnya .... 

kejadian beberapa kali kehilangan Zill selama beberapa hari membuatkan Armel selalu berteka teki ke mana suaminya pergi ... dan yang peliknya, setiap kali Zill hilang dari rumah, pasti segala bagasi akan dibawa bersama. Armel agak hairan setiap kali Zill hilang dari rumah, ibubapanya hanya beraksi normal seperti tiada apa yang pelik dengan pemergian Zill yang tiba tiba lenyap dari rumah selama beberapa hari dan kemudian kembali semula ke kediaman mereka .... apa sebenarnya pekerjaan Zill, membuat Armel berteka teki ...

banyak perkara yang berlaku di dalam rumahtangga Zill dan Armel, dari Armel mendapat kerja, bertemu bekas kekasih lama, kemudian hampir dirogol, dan sehinggalah kematian En. Iqbal, bapa mertua Armel. 

watak Zill tu sangat bersahaja setiap kali berdepan dengan tingkah laku Armel. dan watak Armel tu memang rasa macam nak hempuk jer kalau boleh ... tapi memang happy ending cerita novel ni. ada kisah suka, sedih, humor dan kekeluargaan dalam novel ni.

yang layan drama Rindu Awak 200% tu mesti dah tahu ending drama tu kan ... yang tak sempat nak layan drama tu, bolehlah baca novel ni ... antara part yang mrs pip suka ialah bila Zill bawa Armel melancong ke Turki. agak details juga percutian mereka ditulis di dalam novel tu, terus terasa mcm Turki tu dekat di hati :))

Istana Dolmahbace
Istana Dolmahbace

dalam mukasurat 505 novel ni, ada dinyatakan mengenai Istana terkenal di Turki iaitu Istana Dolmahbace yang dibina menggunakan lebih 100 kilogram emas tulen. dan menurut sejarah, istana yang dibina pada tahun 1843 ni merupakan tempat Mustafa Kamal Attaturk meninggal dunia .... rasanya, korang tahukan cerita mengenai Mustafa Kamal Attaturk kan dan bagaiman beliau meninggal dalam keadaan yang tidak diterima bumi .... istighfar banyak kali bila baca cerita Mustafa Kamal Attaturk ni ....

Istana Dolmahbace
Istana Dolmahbace

yang ni rekabentuk dalam istana tu ... wow! penuh dengan kuning keemasan ... nak baca lebih lanjut  mengenai istana ni, boleh layan wikipedia >>> KLIK KAT SINI

Istana Dolmahbace
Istana Dolmahbace

istana ni terletak menghadap perairan Bosphorus ... senibina istana ni pun sangat cantik pada pandangan mrs pip ... may be senibina zaman2 Ottoman mmg mcm ni la kot ... mrs pip tak tahu la sangat bab bab sejarah senibina dunia ni ...

Hagia Sophia
Hagia Sophia

dalam mukasurat 511, ada dinyatakan mengenai bangunan Hagia Sophia.. yang ni merupakan gereja pada zaman pemerintahan Byzantine ...boleh baca wikipedia Hagia Sophia >>> KLIK DI SINI


Blue Mosque
Blue Mosque

dan ada juga dinyatakan mengenai Blue Mosque ... kalau korang nak baca mengenai architecture masjid ni >>> SILA KLIK DI SINI

novel ni mrs pip ambil masa untuk habiskan selama 2 hari ... kalau yang gila buku tu maybe setengah hari dah siap baca la kot novel best mcm ni ... tak pun sejam dua dah khatam novel ni .... apapun, mmg happy sangat dapat cekup senaskhah novel ni , tak rugi beli ...

have a nice day everyone.

cheers.

Monday, 17 August 2015

Buku 365 yang awesome

Buku 365 yang awesome

a beautiful monday ... hari yang hujan, kini sudah cerah .... lalalalalalala ...... hari tu mrs pip beli buku online ... eh eh , buku pun mau beli online ka? well, you know la kan, menetap di daerah yang kecil ni, bukan semua benda ada mcm kota besar, so kita shop shop online ja la ... senang, mudah, pantas, dan menjimatkan! amacam, ok ka?

so, terlanjur baca entry blogger doktor fatin liyana itewww, memang sungguh menggoda kalbu buku yang ditulis oleh suami beliau kan, doktor anwar faizal dengan title yang sungguh simple 365.... .... lepas ja baca entry doktor fatin, mrs pip gatal hati mahu beli buku tu ....

so, buku dah purchased .... siap beli dua naskhah .... aik, beli pun sampai dua? .... hehehehe .... kalau rasa-rasa gatal hati mau beli, silalah ke website www.whitecoat.com.my , ni website rasmi yang jual buku itewww.... 

but anyway, buku apa yang cute sangat ni? .....

tada! ni la bukunya
v
v
v
v
v


page 57 ni page favorite mrs pip
siap hafal simpan di hati, di otak, di mata
dan berusaha untuk laksanakannya, insya allah


kalau selalu kita beli couple tshirt la, couple mugs la,
eh, why not beli couple book
apatah lagi, buku ni sungguh handy and cute


mrs pip bagi kat mr, husband, and bagitau mr.husband 
mesti baca buku ni at least one page a day ...
and guess what, he really make his reading ...
thanks , xoxo mucho mucho ....


semua semua kita (sila tuding diri sendiri, ngee ;))) ), 
kalau kita ni main FB, layang whatsapp berjam-jam boleh ja kan,
why not baca satu page sehari tak boleh kan ?

lagi lagi buku best mcm ni (eh, promo lebih lebih pula),
penuh pengisian, tak rugi tau untuk beli dan baca, 
kemudian fahami isi kandungannya


buku ni sesuai ja untuk dihadiahkan kepada ahli keluarga,
pasangan memasing, kengkawan, or anyone yang perlukan
motivasi diri ... memang awesome!

buku 365 ni for mrs pip, quite affordable, rm30 satu ... mrs pip beli dua plus shipping rm20, so total mrs pip bayar online RM80 .... we can spend hundreds of money beli mcm mcm kan, so why not buy a book yang banyak pengisian dan ilmu ....

P/s: hari tu mrs pip beli buku ni dua naskhah, tapi bila sampai cuma satu naskhah ja mrs pip dapat, so mmg sakit hati la kan (siap buat entry sakit hati hari tu), dah la kita teruja untuk dapat buku ni, tup tup bila sampai cuma satu ... then mrs pip contact whitecoat, mrs pip bagitau cuma dapat satu, walhal rekod mmg beli dua, then few days later ... alhamdulillah, dorang pos lagi satu buku ... so hati very berbunga bunga akhirnya buku ni dapat dua ....

cheers! salam peace semua ... ndak sakit hati sudah ... ngee!
Notification
Selamat datang ke blog MrsPipDotCom. Semoga perkongsian di dalam blog ini bermanfaat untuk semua. Untuk sebarang pertanyaan, pengiklanan dan kolaborasi, sila email ke mrspipdotcom@gmail.com.
Done