December 2019 - MrsPipDotCom
News Update
Loading...

Monday, 30 December 2019

Pencapaian Blog 2019

Pencapaian Blog 2019

hi there, tahun 2019 hampir melabuhkan tirai. hanya entry singkat untuk entry kali ini, sekadar nak recap pencapaian blog mrs pip , buat kenang kenangan di masa depan, hehe. 

pencapaian blog 2019
pencapaian blog 2019

untuk 5 entry paling hangat sepanjang zaman di blog mrs pip ialah :

1/

ini memang entry laku keras di blog mrs pip. semoga entry ni membantu ibu ibu yang mencari info mengenai masalah bayi dan pilihan susu untuk bayi yang mengalami sembelit dan juga baby colic.

2/
Cara senang tanak nasi pulut

siapa yang tak tahu maska nasi pulut tu bolehlah tengok tengok tips mrs pip ni ... haha, semoga menjadi korang masak nasi pulut ya.

3/
Set berpantang Jamu Selapan Mustika Ratu + Tungku Herba + Losyen Yusmira Pati Halia

ni cerita set berpantang beli time lahirkan baby Iman dulu ... walaupun cerita dah lama, tapi still ramai yang datang terjah entry ni. 

4/
Pahala buat seorang isteri

alhamdulillah, sentiasa bersyukur menjadi seorang isteri kan ... mudahnya kita nak kumpul pahala. semoga dipermudahkan semua urusan kita yang menjadi isteri dan menguruskan rumah tangga dengan happy selalu.

5/
Peraduan 'Local Travel Story' di Traveloka (17 April - 5 Mei 2017)

walaupun entry ni dah lama, tapi masih ada juga yang menjenguk entry lapuk ni, padahal entry ni just entry nak share info mengenai peraduan local travel story kat traveloka tahun 2017 dulu. mrs pip tak menang pun, tapi dapat voucher untuk antara yang menghantar penyertaan terawal, hehe.


Lulus Adsense 21.08.2019

Google Adsense dah approve di blog || terima kasih Sifu Wayne Harraz

Happy sangat bila blog dah lulus adsense, yeay. Tenkiu Sifu Wayne Harras tolong mrs pip registerkan adsense untuk blog :)) tahun depan fokus pula untuk naikkan earning, insya allah.


Blog Capai Sejuta Pageviews 27.11.2019


Blog capai 1 juta pageviews || 27.11.2019

alhamdulillah, 27.11.2019 blog mrs pip capai sejuta pageviews. Happy tu memang tak terkata tau ... happy happy happy. hehe. 

semoga mampu capai next PV yang ke 2 juta pula dalam masa 2 tahun , insya allah.


Join Bite Media Consultants

untuk tahun 2019 ni, mrs pip join Bite Media Consultants under sis hawa. kenal tak sis hawa? antara blogger fav mrs pip ... alhamdulillah, join Bite memang belajar cara nak tulis blog, belajar ilmu blogging, dan dapat jana pendapatan.

fokus tahun depan, nak naikkan Domain Authority dari 16 ke 20 mengikut Ashrefs requirements. Semoga mrs pip mampu.

yang nak join BITE, sila hubungi sis hawa ok. boleh terus ke blog sis hawa www.sishawa.com , atau korang cari kat FB >>> sis awadah ya .... orangnya friendly and sweet :))

tu sajalah nak share kat korang serba sikit pencapaian blog mrs pip bagi tahun 2019. semoga tahun depan lebih banyak kolaborasi dan jana pendapatan melalui blog.

happy blogging semua & happy new year.

cheers.

Sunday, 29 December 2019

22 tips untuk anak-anak yang akan ke TADIKA

22 tips untuk anak-anak yang akan ke TADIKA

PERINGATAN MESRA || Khusus buat ibu ayah yang anak nak masuk tadika , perkongsian 22 tips untuk anak anak ke tadika yang mrs pip terima melalui group whatsapp, semoga bermanfaat.

22 tips untuk anak-anak yang akan ke TADIKA
22 tips untuk anak-anak yang akan ke TADIKA

1. Jangan beli barang mahal . Beli yang murah supaya bila hilang mak tak mengamuk.

2. Beli pensel warna yang 12 batang supaya anak dpt belajar tentang warna dan lebih kreatif belajar mengadun warna .

3. Ajar anak pergi ke tandas dengan cara yg betul.Nak buka zip khususnya....tersepit nanti naya! Jangan pakai tali pinggang ye....berjam nak buka tali pinggan nanti.

4. Ajar anak tidur awal  dan bangun awal di cuti sekolah supaya anak tak liat bangun awal ke sekolah

5. Ajar anak minum air kosong dan jangan bawa bekal air manis ke sekolah.

6. Jangan bawa bekal Mcd / KFC / Pizza. Kalau nak bawa pastikan cukup untuk satu kelas makan.

7. Potong kuku anak....nanti  dia cakar cikgu bila meronta nak balik .

8. Jangan beli beg sekolah atau alat tulis vouge sangat nanti orang lain meragam nak juga orang punya .Kalau hilang....pastikan mak ayah jangan suruh cikgu cari .

9. Ajar anak jangan lap mulut pd lengan baju sekolah.Kalau mak rajin sental, tak apa.

10. Mak mak jangan jadi pengintip di tingkap.
Lepas anak masuk kelas, sila balik.Kena percaya pada cikgu dan anak.Kalau rasa tak percaya, bawa anak balik rumah.

11. Jangan mesej cikgu tanya pasal anak masa waktu persekolahan .Cikgu tak ada masa nak jawab .Jangan minta suruh post gambar anak.( Cikgu sah sedang dok bersilat dalam kelas pada minggu pertama )

12. Tulis nama betul anak pada semua barang termasuk kasut dan stoking. Nama betul, bukan boboboy !

13. Mula panggil anak dengan nama rasmi dalam surat beranak. Bukan adik abang manja lela segala.

14. Pesan pada anak....banyak kali dan ulang setiap hari bahawa dilarang menangis dan mengamuk di sekolah.Nanti cikgu tukar jadi gorilla.

15. Google tarikh persekolahan 2020.
Semua tarikh ada. Ambil tahu bila sekolah buka macam kita ambil tahu sale lazada.

16. Jangan malu Jangan segan utk follow up tntg ank dgn cikgu. Nak tnya, whatsapp terus cikgu pada masa sesuai.

17. Pastikan potong rambut anak dengan kemas tanpa ada rambut stylo atau warna kuning oren biru ungu ya....

18. Pastikan check suhu badan anak sebelum hantar ke sekolah. Pastikan anak sihat sewaktu datang ke sekolah. Jika anak sakit / demam, jangan sesekali hantar ke sekolah siap bagi bekal ubat pada cikgu. jika betul2 sakit minta sijil sakit pada doc (jika perlu)

19. Jemput anak pada masa yang tepat.
Jangan ambil kesempatan minta cikgu tunggu anak anak kita. Urus pengangkutan anak dengan baik.

20. No toys... No barang kemas...Hilang cikgu tak wajib cari dan jangan whatsapp cikgu suruh cari.

21. Jangan tolong anak bawa beg sekolah.
Biar anak bawa sendiri. ( belajar berdikari )

22. Jangan tolong cari kasut anak .
Biar anak cari sendiri dan mak ayah kena sabar tunggu anak pakai kasut sendiri.

*peringatan untuk diri sendiri jugak ni
*gambar sekadar hiasan
*copypaste

Saturday, 28 December 2019

Our Christmas 2019 || happy jumpa old college friend

Our Christmas 2019 || happy jumpa old college friend

hi there, cerita krismas 2019 kami. sambutan krismas tahun ni, celebrate di rumah adik bongsu mr.Husband, kebetulan dia nak celebrate birthday 1 year anak dia, so teruslah buat makan makan krismas.

our christmas 2019
our christmas 2019

makanan dorang cater ler ya dengan katerer muslim, dan makanan sangat sedap. jarang nak ambil 2nd round, tapi hari tu memang melantak 2 kali ya... ekekek. dan makan punya pasal, mrs pip sejenis tak hengat nak ambil gambar makanan. dah habis makan baru ingat nak snap.

our christmas 2019
our christmas 2019

so bergambar bersama beberapa ahli keluarga , tak ambil gambar banyak pasal handphone macam low bat la kan ... so kena jimat cermat bateri handphone gitew.

our christmas 2019
our christmas 2019

lepas dah makan kenyang, mrs pip ada jemputan dari kawan lama. dan sangatlah kebetulan kawan lama ni pun kampung dia di Membakut. sama daerah, berlainan kampung. kitorang kat Kg. Bawan, dia kat Kg. Limpijas, tapi taklah jauh mana pun ... so, ajak mr.Husband pergi sekali.

dan , sangatah kebetulan, hahaha family kawan mrs pip dan family mr. Husband ni saling kenal gituew, dah nama pun duduk daerah sama kan ... haruslah saling kenal, Membakut ni bukanlah besar mana pun ... nama kawan mrs pip ni Fenny ... paling last jumpa dia waktu dia habis bersalin 1st baby, 12 tahun lepas yo! kekeek ...

so, sebelum pergi rumah fenny tu, tunggu Fran kejap datang Membakut, all the way dari Tuaran. kami dah janji nak pergi sama. around 2.30pm Fran sampai Membakut, parking kereta dekat Petron, dan join kereta kami then terus pergi rumah Fenny.

our christmas 2019
our christmas 2019

ekceli, ni rumah kediaman parents Fenny , sesekali cuti sekolah Fenny balik sini. Fenny ni cikgu, so almaklumlah la  ya, time cuti cuti baru dapat balik. selama ni lost contact kejap dengan Fenny, tu yang tak terjumpa dia tu ... jumpa balik di FB gitew. 

kami bertiga ni sekolej matriks dulu, serumah sehousmate gitu ... time degree, Fenny ambil electrical engineering, Fran buat computer science dan mrs pip masuk civil engineering ... jurusan lain lain, tapi still satu fakulti, dan selalu jumpa kat fakulti juga dulu ...

happylah dapat jumpa kawan lama , borak-borak memang non stop kami bertiga ni. nasib baik mood anak anak ok nak stay lama lama, kalau tak memang kena balik awal ... almost 2 hours la juga stay kat tempat Fenny ni ... then time to say bye bye.

jumpa lagi next time around! #20yearsandcounting #friendshipforever.

cheers.

Monday, 23 December 2019

5 Western Restaurants to Check Out in Kuala Lumpur

5 Western Restaurants to Check Out in Kuala Lumpur

5 western restaurants to check out in Kuala Lumpur. Malaysia negara yang kaya dengan kepelbagaian makanan kerana rakyatnya yang berbilang bangsa Selain makanan tempatan, Malaysia juga sangat mengalu-alukan makanan yang berasal dari luar negara. Tak percaya? Cuba lihat berapa banyak restoran bermenukan resepi antarabangsa , seperti makanam Jepun, Korea, China, Western, dan banyak lagi.

Kalau kamu gemarkan makanan Western, korang harus mencuba makan di 5 buah restoran di sekitar Kuala Lumpur. Ini antara 5 restoran yang hebat dalam menyediakan menu masakan Western dan kamu disyorkan untuk mencuba menu mereka.


1.TABLE 9

Restoran Table 9 terletak di Jalan Telawi 3, menyediakan makanan pasta, pizza, dan sandwich.

best western restaurant in kuala lumpur 

Kalau kamu penggemar makanan Itali seperti pasta, kamu harus mencubanya di Table 9 yang dikatakan sedap sehingga kamu terasa pasti akan datang semula ke restoran ini.

Harga makanan juga affordable dan reasonable, seperti set lunch RM22.00 nett dan kamu boleh membuat pilihan samada aglio e olio bersama daging bakon, kaki ayam panggang bersama nasi, atau risotto krim cendawan, dan setiap set didatangkan bersama fresh salad dan pilihan minuman teh long black atau teh hijau.


2. Hard Rock Cafe

Adakah kamu penggemar barbeque beef ribs? Hard Rock Cafe adalah jawapannya. Restoran yang agak klasik, tapi tetap mampu menarik ramai pengunjung untuk merasai kehebatan menu western yang disajikan oleh Hard Rock Cafe.

best western restaurant in kuala lumpur
best western restaurant in kuala lumpur

Hard Rock Cafe Kuala Lumpur juga menyediakam menu menarik antaranya seperti barbecue chicken, burgers, colombian plantain burger, fajitas, hot fudge brownie, HRC nachos, mud pie, potato skins, rockin’ wings, spinach artichoke dip.

Selain itu, berita menarik buat ibubapa yang risau tiada menu menarik untuk anak anak mereka. Di Hard Rock Cafe, menu untuk kanak-kanak ada disediakan. Yeay.

best western restaurant in kuala lumpur
best western restaurant in kuala lumpur 

Menu kanak-kanak bermula serendah RM20.00 , bermula dengan pilihan mac atau cheese burger, milkshake dan juga refillable soda.


3. Salt et al

best western restaurant in kuala lumpur 

Restoran Salt et al terletak di Menara Amplewest menyediakan ruang yang relax sesuai dengan mereka yang ingin lari dari kesibukan kota. 

Menu pilihan daripada makanan Thai ke Turki dan juga mempunyai pilihan roti yang dibakar segar sesuai dengan mereka yang jenis on-the-go.

Salt et al juga menyediakan bento box untuk lunch set , bermula dari tengahari sehingga jam 3.00 petang pada harga RM20.00 dan ke atas, dan akan berubah setiap hari agar mereka yang selalu memilih bento box ini tidak berasa bosan dengan menu sajian yang disediakan. 

Bento box ini biasanya digemari dikalangan pekerja pejabat yang bekerja di sekitar kawasan Salt et al terletak.


4. Rendez-Vous

Restoran Rendez-Vous yang terletak hanya beberapa jarak terpisah dari Telawi, Bangsar menyediakan menu tradisi Perancis dan minuman juga minuman keras.

Selain memilih menu biasa, restoran ini juga memberikan pilihan set tiga hingga lima courses-meal dengan harga menu RM69.00 hingga RM159.00, dan kamu diberi pilihan untuk memilih appetisers, makanan utama dan pencuci mulut.

best western restaurant in kuala lumpur
best western restaurant in kuala lumpur 

Kamu sukakan hidangan daging dan keju? Dengan harga bermula RM120.00 , kamu boleh berkongsi makan daging dan keju bersama ahli keluarga dan kawan-kawan. 

Sajian yang disajikan termasuk menu kepakaran Perancis seperti homemade terrine, escargot, smoked duck breast, olives, sosej dan banyak pilihan lain lagi, dan pilihan menu ini berubah mengikut keadaan. Jadi mungkin menu ketika kunjungan kamu pada waktu yang lain tidak akan sama pada menu kunjungan kamu ketika ini.


5. Gravybaby

Restoran Gravybaby kini mempunyai cawangan baru di Plaza Damansara dan ianya merupakan salah satu restoran yang kamu harus kunjungi kalau kamu peminat makanan Western.

Ramai pelancong, dan pelawat datang ke restoran ini untuk merasai sendiri menu sedap comfort food dan pelbagai pilihan pencuci mulut dan juga minuman.

best western restaurant in kuala lumpur
best western restaurant in kuala lumpur 

Kamu yang datang ke restoran ini perlu merasai signature dish yang ada di restoran Gravybaby iaitu pie yang disajikan bersama kuah kacang atau kacang lenyek, antaranya ialah ale pie bersama kentang lenyek dan juga kuah daging asli Inggeris bersama hidangan stik berharga RM26.00

Sangat menyelerakan setiap hidangan yang disajikan di semua restoran. Rasa macam nak makan sekarang juga. 

Kamu yang tiada masa untuk melawat dan makan di restoran yang dinyatakan di atas, kamu boleh saja mendapatkan menu pilihan kamu dengan membuat tempahan menggunakan WESTERN FOOD NEAR ME , dan jangan risau makanan kamu akan dihantar ke pintu rumah dengan selamat oleh Food Panda. 

Sekarang ini, nak makan apa saja menu kegemaran sangatlah senang. Tak perlu nak pandu keluar rumah, hanya perlu membuat pilihan makanan secara on-line, dan tunggu saja makanan kamu di hantar dengan laju dan selamat.

cheers.

Sunday, 22 December 2019

Cabut gigi geraham kecil & besar

Cabut gigi geraham kecil & besar

hi there, pengalaman cabut gigi geraham kecil dan gigi geraham besar. Bulan December ni, banyak perancangan tergendala. Nampak gayanya, semua yang dirancang terpaksa ditunda ke lain waktu, insya allah kalau umur panjang. Bulan ni gigi meragam tahap tak boleh nak bincang, end up ke dentist jugalah serah diri.

cabut gigi geraham kecil & besar
cabut gigi geraham kecil & besar

bukan satu batang gigi, tapi DUA batang gigi yang sakit, sebelah menyebelah. Gigi geraham kecil dan gigi geraham besar, sakit sangat sangat, ada bengkak di sekitar gigi yang sakit tu.

29/11/19 
pergi dental clinic , ingat nak cabut terus, tapi dentist refused pasal dah bengkak, kalau suntik bius nanti tak rasa kebas so kena makan antibiotik dulu.

dentist bagi option cabut atau buat rawatan akar, cost rawatan akar RM350.00 untuk geraham kecil. memang decide nak buat rawatan akar coz sayang lah mau cabut gigi kan ...

07/12/19 
appointment buat rawatan akar. tapi bila doktor periksa betul betul, gigi geraham kecil ni dah ditampal hampir keseluruhan.

cabut gigi geraham kecil & besar
cabut gigi geraham kecil
Tepi gigi dah nipis sangat, so kalau buat rawatan akar, ada potensi gigi akan pecah pasal casing gigi tak grip kuat (korang pigilah tengok kat youtube macam rawatan akar dibuat) ... end up cabut jak la gigi tu.

Dan memandangkan gigi geraham besar kejap datang sakit on and off berdenyut denyut , jadi dentist bagi antibiotik lagi.

16/12/2019 
kali ni cabut gigi geraham besar pula. Dentist refused buat rawatan akar untuk gigi geraham besar, katanya kalau nak buat juga dia akan refer kan ke klinik pakar di kota kinabalu. Kos sekitar RM1000.00 ...

cabut gigi geraham kecil & besar
cabut gigi geraham besar
Tapi keadaan gigi macam tak sesuai la nak buat rawatan akar bagi pendapat mrs pip. lepas makan antibiotik pun still ada sakit juga.

Kita cabutlah senang kan ... Jimat pun jimat, nanti anytime ada rezeki buat FLEXIBLE DENTURE sajalah ...

Link Flexible Denture: 
https://www.hayesdentalsurgery.co.uk/dental-treatments/flexible-dentures/

jadi end up cabutlah gigi geraham besar ni dengan paksarela.

Dan doktor bagi antibiotik dan ubat tahan sakit juga ....

Sakit tak cabut gigi?
Haha, apalah punya soalan ni. Sakit tu tak lah rasa time kena cabut coz doktor sapu gel dulu before dia suntik bius tu. Serius tak sakit dan tak rasa apapun.

Time tooth extraction pun alhamdulillah smooth and easy saja. Tak apa nak takut pun.

TAPI ... yang sakit ialah after cabut tu selepas hilang rasa kebas tu . Gigi geraham kecil tu sehari dua lah juga sakit gigi tu . Tapi gigi geraham besar ni , seminggu jugalah menahan sakit lepas kena cabut , ekeke.

Kena makan ubat tahan sakit yang dentist tu siap siap bagi 😉

cabut gigi geraham kecil & besar
cabut gigi geraham kecil & besar
Korang, jagalah kesihatan gigi tau. Jangan gigi dah sakit baru nak jumpa dentist. Pigilah buat pemeriksaan , jangan bila dah sakit baru terhegeh2 nak jumpa dentist.

So far, pengalaman cabut gigi ni ok sajalah. Tiada yang menakutkan pun. Apapun, jaga kesihatan tau.

cabut gigi geraham kecil & besar
cabut gigi geraham kecil & besar

ni pula time tengah tunggu giliran , gegirl tu datang dekat Nami, nak sangat dia ajak Nami bermain .... sporting bila ajak ambil gambar. Cantik budaknya. Dengar family dia cakap loghat Sarawak , so maybe dia half half sabahan-sarawakian la kot.

apapun #bakalmenantu , lupa pula tanya nama gegirl ni 😉

mrs pip cabut gigi di klinik dr. Andrea , Beaufort. Datanglah awal kalau nak cabut gigi, klinik ni selalu penuh tau.

cheers.

Saturday, 14 December 2019

Tips hilangkan sakit gigi paling cepat

Tips hilangkan sakit gigi paling cepat

hi semua, wah lama tak update blog! bukan sibuk, TAPI mrs pip sakit gigi tak boleh bawa bincang! on and off makan antibiotics dan pain killer. dan tips hilangkan sakit gigi paling cepat ialah >>> CABUT SAJALAH GIGI YANG SAKIT ITU !

masalah sakit gigi ni dah berbulan lamanya, tapi bulan ni paling parah sakit dia, sampai nangis nangis tahan sakit. end up jumpa juga doktor gigi , nak minta cabut gigi, senang cerita.

tapi, doktor tak nak cabut pasal kawasan sakit dah bengkak, so kena on antibiotic dulu lepas dah surut sakit, baru doktor cabut.

doktor bagi pilihan mulanya nak cabut atau buat rawatan akar, tapi bila waktu appointment tu, doktor nasihatkan bagus cabut daripada buat rawatan akar gigi kerana kondisi gigi yang hampir ditampal sepenuhnya, sehingga tepi gigi tu dah nipis sangat, so mungkin akan pecah kalau buat rawatan akar.

jadi, tak nak bazir2 duit pasal dah tahu probability gigi takkan bertahan lama lepas buat rawatan akar tu , caj rawatan akar untuk gigi geraham kecil ialah RM350 hokey, jomlah cabut jak ...

berjaya cabut gigi geraham kecil
berjaya cabut gigi geraham kecil

dah cabut, then gigi sebelah tu gigi geraham besar, pun sama kelihatan teruk. sama ada kena tampal atau cabut doktor pun tak nak buat rawatan akar juga. Kalau nak buat juga, caj sekitar RM1000.00 dan kena buat di klinik lain. Doktor gigi ni ndak akun dia mau buat rawatan akar gigi utk geraham besar ... 

dan memang ada sakit sikit berdenyut denyut gigi geraham besar ni time cabut gigi geraham kecil, so doktor bagi antibiotics lagi.

memang sakit gila2 lah gigi ni juga, antibiotics pun dah habis, adeh. harap makan paracetamol jak lah ... 

dan memang akan cabut lah juga. insya allah Isnin 16/12/19 ni nak pergi cabut, harap harap lepas ni tiada lagi drama keluar air mata menahan sakit gigi! grrrrrr.

dan korang yang ada masalah sakit gigi tu, pigilah jumpa doktor sebelum gigi menjadi parah ok ...

mrs pip cabut di klinik gigi Dr. Andrea, Beaufort ... caj cabut RM50.00 sahaja, tapi kerana kena makan lagi 2 jenis antibiotics , jadi caj semua RM75.00 ...

dan tak sakit pun cabut gigi , yang penting korang relax saja time kena cabut tu ... think something beautiful, haha ... mcm mrs pip time dia cabut tu, mrs pip imagine tengah diving tengok ikan2 cantik di bawah dasar laut , ekekeke ... ni terapi minda ya utk hilangkan rasa takut ntah apa apa ...

have a nice day semua.

eh sorry la kalau tajuk entry tiada kaitan dengan cerita dalam entry ... tapi tak tipu kan, kalau sakit gigi pigilah cabut gigi yang sakit itu.

cheers.

Monday, 9 December 2019

Pencuci muka aloe vera || Hansaegee Nature

Pencuci muka aloe vera || Hansaegee Nature

hi semua, dalam memilih pencuci muka, sangatlah penting memilih pencuci muka yang sesuai dengan kulit, tidak memberikan sebarang iritasi kepada kulit dan juga tidak menyebabkan kulit mengalami breakout. Pencuci muka aloe vera Hansaegee Nature bukan sahaja menjadikan kulit wajah lembut selepas dicuci, malah menyegarkan dan kulit terasa bersih.


Pencuci muka aloe vera || Hansaegee Nature

mrs pip memilih pencuci muka aloe vera Hansaegee Nature kerana yakin jenama Hansaegee Nature selamat untuk digunakan.

Dan sudah lebih 6 bulan mrs pip menggunakan pencuci muka aloe vera Hansaegee Nature ini sejak awal April yang lalu, dan mrs pip masih setia menggunakan pencuci muka aloe vera Hansaegee Nature.

Mrs pernah share di blog mengenai produk pencuci muka aloe vera Hansaegee Nature ni dulu

Kalau sesiapa mahu baca review yang mrs pip buat, bolehlah klik



Dan selepas 6 bulan, mrs pip masih meneruskan penggunaan pencuci muka aloe vera Hansaegee Nature ni tau kerana pencuci muka ni sangat serasi dengan kulit muka mrs pip. Tiada sebarang iritasi mahupun breakout berlaku ke atas kulit wajah mrs pip. Yeah.

Pencuci muka aloe vera || Hansaegee Nature
Pencuci muka aloe vera || Hansaegee Nature

Seperti yang mrs pip nyatakan di review terdahulu, pencuci muka aloe vera Hansaegee Nature ni :-

➡ mampu membersihkan lebihan minyak, sebum, kotoran, solekan pada wajah kulit dengan mudah

➡ membantu mengawal minyak pada kulit wajah, jadi kulit wajah terasa bebas minyak

➡ membantu membersihkan liang liang kulit secara mendalam menjadikan kulit lebih bersih , sihat dan lebih glowing

➡ tidak mengeringkan kulit dan membantu melembapkan kulit wajah

➡ dan paling penting sesuai untuk semua jenis kulit , kulit berminyak, kulit kombinasi dan kulit kering, kecuali kulit sensitif yang perlu membuat patch test sebelum menggunakan produk ini sepenuhnya 

Pencuci muka aloe vera || Hansaegee Nature
Pencuci muka aloe vera || Hansaegee Nature



Gambar di atas menunjukkan cara yang betul menggunakan pencuci muka aloe vera Hansagee Nature. Kredit gambar dari laman web Hansaegee Nature.

Pencuci muka aloe vera || Hansaegee Nature
Pencuci muka aloe vera || Hansaegee Nature

Caption : Pencuci muka aloe vera Hansaegee Nature cecair di dalam botol, tetapi berbuih apabila di oam keluar, menjadikan aktiviti mencuci muka lebih mudah. Dan senang dibilas juga.

Selain pencuci muka aloe vera Hansaegee Nature ini berkesan membersihkan kulit wajah, harga yang ditawarkan RM65.00 untuk isipadu 150ml, bagi pendapat mrs pip adalah bersesuaian. Satu botol boleh bertahan hingga 2 bulan bergantung kepada penggunaan anda. 


Dan sekarang ni, pencuci muka Hansaegee Nature ada harga promosi tau, BELI 2 BOTOL PADA HARGA RM110.00 DAN PERCUMA POS PENGHANTARAN.

link promosi >>> copy, paste and go link di bawah ini ⤵⤵⤵

https://hansaegee.com/shop/promotion-1/2x-aloe-ac-clean-bubble-cleanser.html

Kalau anda ingin mendapatkan pencuci muka aloe vera Hansaegee Nature ini, anda bolehlah beli secara online di laman web Hansaegee Nature dan di bawah adalah senarai laman web dan media sosial Hansaegee Nature untuk rujukan anda.


Online Shop: http://www.hansaegee.com/shop/

Instagram: https://www.instagram.com/hansaegeenature

Blog :
https://hansaegeenature.blog/

Twitter :
https://twitter.com/hansaegee

Facebook page: https://www.facebook.com/HansaegeeNature

Youtube Page : https://www.youtube.com/c/HansaegeeNatureMalaysia

Stay beautiful everyone.

cheers.

Saturday, 7 December 2019

Jana side income bersama MOMMY HAPPY

Jana side income bersama MOMMY HAPPY

hi there, jana side income bersama Mommy Happy. mrs pip memang suka beli buku untuk anak anak, suka bacakan buku untuk anak anak. Ini salah satu cara untuk bonding bersama anak anak. Sambil baca buku, sambil berinteraksi dengan anak anak sambil ajar anak perkataan yang mereka tak faham. 

memandangkan tempat tinggal mrs pip ni susah nak cari buku yang sesuai untuk anak anak, so mrs pip beli online. Mudahkan, pilihan pun banyak, cuma kena ikut bajet ler.

Jana side income bersama MOMMY HAPPY
Jana side income bersama MOMMY HAPPY

ternampak Mak Lin post iklan MOMMY HAPPY. MOMMY HAPPY ini pembekal pengedar buku buku pendidikan, buku buku cerita, bahan bantuan mengajar, toys, buku cerita islamik, ada flash card, ada flip card, jadi terus tergerak hati nak tahu lebih lanjut.

rasa happy bila dapat tahu boleh buat side income bila jadi agen MOMMY HAPPY , padahal nak join MOMMY HAPPY ni mulanya just untuk belikan buku buku buat anak anak sendiri. 

nak join MOMMY HAPPY , yuran sekali bayar RM50.00 , tak rasa rugi mana pun coz bayar dapat set kit agen, bukan bayar tapi tak dapat apapun.

lepas tu memang ada harga ahli bila beli buku. I is terus terang tau, ya lah takkan jadi agen tapi tada special price ... so, memang untunglah ada harga untuk ahli ... Part ni lah yang paling mrs pip suka pasal dapat jimat sikit bila beli buku. 

Kalau korang nak jual buku pula, harga pasaran dah ditetapkan, so beli pada harga ahli, jual pada harga pasaran. Kat sinilah kita dapat jana pendapatan sampingan. Yeay.

so, sesiapa berminat nak beli buku pada harga reasonable atau nak jadi agen, bolehlah DM atau PM mrs pip kat FB, atau IG. 

Jana side income bersama MOMMY HAPPY
Jana side income bersama MOMMY HAPPY

Yang bestnya jadi agen ni, support group yang aktif, ada channel telegram dan group wasap. Dan ada BONUS bila kita achieve target.

dan mrs pip dah sediakan instagram khas untuk buku buku jualan MOMMY HAPPY, dan juga boleh check di GOOGLE LINK yang akan diupdate dari masa ke semasa.



boleh check atau follow IG mrs pip untuk buku buku MOMMY HAPPY di ⤵⤵⤵


anytime bila korang berminat atau ada sebarang pertanyaan, bolehlah tinggalkan komen kat ruang komen, atau DM / PM / wasap mrs pip tau.


cara ajar anak pandai baca guna  buku adik bijak baca
cara ajar anak pandai baca guna
buku adik bijak baca

Ni set buku pertama Adik Bijak Baca (1 set ada 4 buah buku,), mrs pip belikan untuk anak anak , Iman dan Amin. Risau bila Iman masih belum mampu kenal bunyi dan huruf dengan baik.

Dah 2 minggu cuti kan, hari hari ajar anak anak baca guna buku ni, 30 minit setiap pagi , alhamdulillah nampak ada peningkatan bacaan anak anak.

Boleh check juga buku buku lain MOMMY HAPPY yang ada dalam blog mrs pip ini , slowly akan dikemaskini senarai buku ya.


thanks for reading.

cheers.

Thursday, 5 December 2019

Buku 365 panduan aktiviti pendidikan kanak kanak

Buku 365 panduan aktiviti pendidikan kanak kanak

Cerita Buku 365 panduan aktiviti pendidikan kanak kanak || Ingat senang jadi guru prasekolah? Tak kisah guru level apa sekalipun, tetap tak mudah seperti yang difikirkan. Kalau guru prasekolah, kenalah ada perancangan nak buat aktiviti harian menarik agar anak anak kecik kita tak cepat bosan kan.

“Ramai guru yang mengadu pening nak buat RPH hari-hari. Banyak benda yang nak kena buat. 

Nak kena cari idea la nak kena tulis lagi dan macam-macam lagi. lepas tu yang stress lagi bila aktiviti yang di buat kadang kadang langsung tak dapat perhatian anak murid. 

Dia orang cakap tak seronok lah, susah lah, tak paham dan macam-macam lagi”.

buku panduan aktiviti pendidikan kanak kanak
365 panduan aktiviti pendidikan kanak kanak


Dan ramai ibubapa yang berminat untuk mengajar sendiri anak anak kecil di rumah tapi tercari cari apa yang nak di ajar dan bagaimana nak mengajar anak anak mengikut silibus yang betul

buku panduan aktiviti pendidikan kanak kanak
365 panduan aktiviti pendidikan kanak kanak


MEMPERKENALKAN BUKU 365 PANDUAN AKTIVITI PENDIDIKAN AWAL KANAK KANAK OLEH DR MAHANI RAZALI


Apakah yang bagusnya buku 365 Panduan Aktiviti Pendidikan Awal Kanak-kanak oleh Dr. Mahani Razali

✅ Langkah demi langkah untuk mengajar kanak-kanak prasekolah yang berumur 4 hingga 6 tahun dengan secara lengkap dan komprehensif.

✅ Merangkumi tunjang mengikut Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan iaitu Tunjang Komunikasi, Tunjang Sains dan Teknologi, Tunjang Fizikal dan Estetika, Tunjang Kemanusiaan, Tunjang Keterampilan Diri

✅ Mengandungi subjek Bahasa Malaysia, Bahasa Inggeris, Awal Matematik, Awal Sains, seni dan kreativiti, kemanusiaan dan ketrampilan diri serta elemen sivik

✅ Sesuai digunakan oleh ibu ayah untuk mengajar anak-anak dirumah kerana panduan yang sangat lengkap, langkah demi langkah dan bergambar.

✅ Sesuai digunakan oleh usahawan yang bercadang untuk membuka kelas atau pusat tuisyen untuk kanak-kanak prasekolah kerana modul yang sangat lengkap dan komprehensif.

✅ Sesuai digunakan oleh pengetua tadika, guru-guru tadika yang memerlukan panduan yang lengkap untuk membuat aktiviti bersama pelajar.

🎉🎉🎉 Kesimpulannya, buku ini sangat bagus dan WAJIB dimiliki oleh setiap ibubapa, guru dan usahawan yang berminat untuk mendalami ilmu Pendidikan Awal Kanak-kanak mengikut silibus Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan ( Semakan 2017)

Buku bersaiz 8.2×7.3inch / 26×18.5cm. Kertas dalam buku adalah Simili 80gsm. Ketebalan buku adalah 500 muka surat berwarna warni.

Dengan kandungan buku yang sangat lengkap ini, harga yang sepatutnya diletakkan bernilai Ribuan ringgit kerana ini adalah modul yang sangat berharga..

buku panduan aktiviti pendidikan kanak kanak
365 panduan aktiviti pendidikan kanak kanak

Oleh kerana kami mahu membantu ibu bapa dan guru memiliki KITAB WAJIB yang sangat bernilai ini, maka hari ini kami buka tawaran harga dengan hanya RM69 sahaja untuk satu buku yang sangat lengkap.

Pastikan anda Order hari juga..Kena cepat order tau kerana buku ni sedang mendapat permintaan yang luar biasa hebat‼😊😊

Harga: RM69.00
Bilangan M/S: 500ms

Buku 365 panduan aktiviti pendidikan kanak kanak
Buku 365 panduan aktiviti pendidikan kanak kanak 

Berminat? Atau ada rakan rakan merupakan guru prasekolah?  Atau anda sendiri sebagai ibubapa nak beli untuk homeschooling anak anak kecik anda?

Boleh wasap mrs pip ok 013 860 5172.

Atau share link entry ni kat kawan2 manatau ada yang tengah cari buku panduan aktiviti pendidikan kanak kanak.

Thanks.

Ada yang nak jadi agen Mommy Happy ? Nak beli buku untuk anak anak sendiri, atau nak bisnes buku buku pendidikan menarik untuk jana income? Contact mrs pip ok.

seronok jadi agen mommy happy
seronok jadi agen mommy happy

cheers with love.
Murah beli Fish Oil Omega 3 dan Lecithin di Shopee

Murah beli Fish Oil Omega 3 dan Lecithin di Shopee

hi there, woohoo! murah beli supplement fish oil omega 3 dan Lecithin harga reasonable di Shopee. Untuk 400 biji fish oil, harga hampir RM65.00 sahaja, memang murah lah berbanding beli di kedai / farmasi. 

Sekarang ni tengah HOT pula dengan SALE 12.12 , banyak deals yang menarik, dan paling BEST boleh dapat FREE SHIPPING. 

korang jangan lupa tau claim free shipping voucher dari Shopee , jimat banyak kan.

Murah beli Fish Oil dan Lecithin di Shopee
Murah beli Fish Oil dan Lecithin di Shopee

Lepas tu ternampak seller jual chia seed. Memang agak lama sudah mahu beli chia seed ni tapi harga selalu tidak begitu friendly dengan wallet mrs pip 😒

Tapi seller ni jual chia seed nampak harga reasonable, 2pek x 250gram hanya pada harga RM19.00 , dan boleh claim FREE SHIPPING!

Haha, jom lah beli chia seed, boleh add dalam homemade banana milk nanti, yummy!

korang buat sendiri banana milk lagi better, sedap.pun sedap kan, no sugar added for healthy drinks yo!

banana milk sekarang femes kan, tapi yang jual kat luar tu harga pun boleh tahan. buat sendirilah untuk lebih jimat 😘

Murah beli Fish Oil dan Lecithin di Shopee
Murah beli Fish Oil dan Lecithin di Shopee

Lecithin ni kalau beli kat kedai / farmasi , 100 biji harga standard RM60.00, TAPI memang agak terkejut bila tengok farmasi di shopee jual sekitar RM65.00 untuk 2 botol dan expiry date pun still lama lagi.

Yang lecithin ni mrs pip beli time SALE 11.11 hari tu , dan dapat FREE SHIPPING juga, yeay dan ini kali ke-2 mrs pip beli Lecithin online.

Murah beli Fish Oil dan Lecithin di Shopee
Murah beli Fish Oil dan Lecithin di Shopee

tentang delivery , memang superb, laju jak dorang hantar. 

pembungkusan pun awesone, dia punya bubble wrap memang kaw kaw balut elok elok elak supaya botol tak pecah.

Murah beli Fish Oil Omega 3 dan Lecithin di Shopee tapi sebelum beli tu, tengoklah dulu testimoni pelanggan ya. tengok juga rating kedai tu. jangan terbeli kat kedai scammers pula, niaya nanti barang tak sampai, duit tak refund.

Murah beli Fish Oil dan Lecithin di Shopee
Murah beli Fish Oil dan Lecithin di Shopee

DAN ....

yang ini mrs pip selalu share kat blog apabila shopping online. 

PLEASE GUNA SHOPBACK.

kenapa nak guna SHOPBACK? 

untuk korang dapatkan penjimatan extra. shopback akan kreditkan sedikit duit kat akaun shopback korang setiap kali korang shopping kat mana mana laman web yang register under shopback, e.g shopee, lazada, althea, hermo, zalora even untuk travel website pun ada seperti traveloka, agoda ...

kumpul jak cashback dari shopback tu, sikit sikit lama lama jadi bukit.

Nak register SHOPBACK? Boleh terus download apps dan register kat link di bawah ⤵⤵⤵


atau nak baca lanjut tentang shopback yang mrs pip pernah share entry dulu, boleh klik entry ni >>>

Kelebihan shopping secara online melalui SHOPBACK




Murah beli Fish Oil Omega 3 dan Lecithin di Shopee kan, boleh repeat beli lagi nanti bila dah habis, till then Happy SALE 12.12 dan shoppinglah dengan berhemah.

cheers.

Wednesday, 4 December 2019

Senarai 10 yang menarik azam tahun baru

Senarai 10 yang menarik azam tahun baru

hi there, senarai 10 yang menarik azam tahun baru 2020 bagi seorang mrs pip. pentingnya setiap tahun menulis azam baru supaya fokus tahun akan datang ini nak buat apa. 

azam setiap kita berbeza beza, ada keinginan berlainan, kemampuan nak buat sesuatu pun takkan pernah sama. 

ada orang dia tak perlu ada azam baru setiap tahun kerana azam dia tak pernah berubah, tetap sama. 

Tapi bagi seorang mrs pip, tahun 2020 ni aku nak set azam yang lain dari tahun sebelum ini. Mungkin ada azam yang aku kekal repeat setiap tahun tapi ada azam baru yang aku nak sangat sangat buat. 

Azam anda bagaimana pula?

10 yang menarik azam tahun baru 2020
10 yang menarik azam tahun baru 2020

Senarai 10 yang menarik azam tahun baru 2020 bagi seorang mrs pip, semoga berjaya merealisasikan azam yang ditulis ini :-


🌼 1. Jadi mommy yang super cool

Untuk pengetahuan, aku bukan mommy yang cool atau super cool ya. Aku seorang mommy yang agak strict dengan anak anak. Huh! 

Dan bila kau strict, kau set level disiplin yang kau nak, dan bila anak anak tak meet requirement yang kau set tu, percayalah kau akan disappointed dan STRESS.

Apabila stress, maka kau akan jadi mommy GARANG, mommy cepat MARAH, mommy selalu KECEWA. 

Not so COOL !

Jadi, aku usaha tukar mindset aku. Tukar cara aku deal dengan anak anak. 

Aku pun nak happylah setiap hari. Umur dah meningkat ni, mana boleh stress2 nanti boleh ada potenai sakit jantung kan, hehe.

Sekarang ni, aku ada mantera yang aku praktikkan setiap hari, dan setiap kali aku unhappy dengan anak anak.

I will be a cool mom and no more mom-no-sour and my kids must always feel happy and comfortable with me. 
(Repeat 100x atau banyak2 kali) 

dan kena selalu senyum seperti yang Iman (anak pertama Mrs Pip) selalu cakap "mommy cantik kalau senyum. tak boleh marah marah, nanti lekas tua" .


So far, alhamdulillah, minggu pertama cuti sekolah ini dilalui dengan baik, marah marah tu dah berkurangan, dan aku rasa calm. 

Aku belajar perkara baru dengan anak anak bila aku berikan dorang ruang untuk ekspresikan kehendak dan keinginan dorang. 

Biasanya, bila anak anak let say lewat mandi, lewat makan, atau lewat tidur, aku cepat rasa nak marah pasal anak anak tak ON TIME. aku kan jenis mak mak yang strict 😥. 

bagi aku , masa sangat berharga gitu, tapi sekarang ni aku bagi ruang kat diri aku untuk berikan anak anak sedikit masa lagi. nanti kejap lagi mesti dorang mandi, makan dan tidur. Ok lah kalau setakat lambat 10 minit.

jadi tahun depan ni, aku nak jadi SUPER COOL MOM. kita chill chill saja ok.

Anak anak semakin membesar, biarlah aku jadi BFF NO.1 mereka, senang juga aku nak spy kegiatan dorang juga, haha … 

COOL mom memang macam ni kan , ada sajalah hidden agenda … doakan mrs pip menjadi seorang mommy yang baik ok. 

mrs pip takkan pernah sempurna menjadi seorang mommy, tapi selalu berusaha menjadi mommy yang terbaik untuk anak anak.


🌼 2. Bayar hutang : Qada puasa, solat dan khatam Al Quran

Ya bayar hutang itu penting. Semoga tahun ni mampu bayar hutang yang menimbun.

Slow slow bayar balik qada puasa dan solat. Tapi tahun 2020 ni, mrs pip NAK SANGAT habiskan semua hutang hutang puasa ni.

Kena buat jadual dan stick dengan jadual tersebut, jadi nanti kena masukkan dalam planner tahun 2020.

Yeah, sebut pasal planner, korang dah beli planner tak? mrs pip dah ada planner USAHAWAN, sesuai untuk sesiapa yang ada bisnes.

dan dalam planner USAHAWAN ni ada perkongsian ilmu pasal bisnes dan marketing.
Harga promosi RM30.00
Harga asal: RM35.00
(tak masuk postage) ,
affordable dan reasonable. 

planner usahawan
planner usahawan

Kalau korang nak beli, 
wasap mrs pip laju laju tau di talian www.wasap.my/0138605172/plannerusahawan

mrs pip ada 30 hari lagi tak bayar FIDYAH. Ni kena bayar sebelum Ramadhan tahun depan, kalau tak akan berganda kena bayar nilai fidyah tu.

Goal aku setiap tahun nak khatam al-quran, nak baca habis 30 juzuk setiap tahun.  Ni hutang pada diri sendiri, tiap2 tahun nak khatam quran. Semoga aku berjaya. 

Alhamdulillah, tahun ni dah hampir sampai ke penghujung lembaran, semoga habis baca hingga ke lembaran terakhir. 

Dan sebenarnya aku cemburu pada mereka2 yang mampu luangkan masa baca al-quran walaupun life sibuk 24jam sehari dan siap boleh hafal surah surah penting seperti al mulk, al waqiah, ar rahman, etc.


🌼 3. Tingkatkan kemahiran diri :  Belajar bahasa asing dan bercucuk tanam

Seorang mrs pip dulu pernah belajar Mandarin, tapi secara terpaksa. Dan rasanya cukuplah setakat di situ pembelajaran Mandarin tu ya. Haha, biarlah anak anak pula yang belajar Mandarin.

Tapi rasa rasanya nak belajar bahasa asing yang lain la pula. Hurm, masih berfikir nak belajar bahasa apa, tapi nak belajar yang basic sahaja sebagai permulaan.

Tengah fikir mau belajar bahasa Tagalog, tak pun Russia … tulisan Russia tu bagi mrs pip lah nampak unik, macam tulisan spy pun ada … 

Jomlah kita pilih bahasa apa yang mudah lagi menarik untuk belajar … ada idea nak suggest tak?

Dan tahun depan juga mrs pip nak menjebakkan diri dengan belajar bercucuk tanam sayur sayuran.

Nampak seronok Iman tanam bunga, jadi mrs pip terfikir kenapa tak tanam sayur pula sekurang kurangnya ada juga hasil boleh petik.

mrs pip dah start tanam daun bawang dan daun sup, tapi seperti tak menjadi. kena cuba lagi , haha perlukan kesabaran juga bercucuk tanam ni.


🌼 4. Keluar dari comfort zone : Pip Bisnes

Mrs Pip paksa diri untuk keluar dari comfort zone untuk berbisnes. Masih lagi dalam proses belajar untuk berbisnes. 

Selalu tengok kawan-kawan berbisnes, nampak macam senang, tapi bila dah terjebak, baru tahu bukan senang untuk berbisnes ni.

Memang kena usaha dan sabar sangat-sangat. Kejayaan tidak dibina dalam sehari atau setahun. 

Seorang mrs pip memang sukar untuk berdepan dengan sesiapa semata mata untuk promote bisnes, tapi alhamdulillah slowly mrs pip rasa confident tu ada untuk perkenalkan produk yang mrs pip jual.

Kalau ada yang perlukan syampu untuk merawat masalah rambut gugur, boleh cuba Syampu dan Hairbooster Aura Hijab.

>>> Syampu Aura Hijab Untuk Rambut Gugur 

Berminat? Boleh contact mrs pip, agen produk Aura Hijab.

dan yang berminat nak dapatkan buku buku pendidikan, buku buku menarik Islamik untuk anak anak, bahan bantuan mengajar, boleh contact mrs pip juga.

flip cara WOW bahan bantuan mengajar hebat
flip cara WOW bahan bantuan mengajar hebat 

mrs pip agen untuk produk buku keluaran dan pasaran MOMMY HAPPY.

Ada yang nak jadi agen Mommy Happy tak? Contact mrs pip tau.

menarik join team mommy happy
menarik join team mommy happy


🌼 5. Spring Cleaning & Minimalist

Untuk tahun 2020 ni, satu perkara yang agak lama terbengkalai yang mrs pip mahu buat ialah SPRING CLEANING and hidup MINIMALIST. 

Bila kali terakhir anda spring cleaning rumah secara besar-besaran? 

mrs pip perlu kurangkan mana mana barang yang tidak digunakan atau rosak , dan perlu bersihkan semua storage boxes, almari, kabinet dan ruang dapur.

Selain itu, nak spring cleaning handphone lah juag, banyak sangat benda dalam phone yang take up space , jadi baik delete atau transfer ke external disk atau cloud storage.

Dan rasa macam nak hidup minimalist saja, tak perlu banyak banyak barang, repeat guna banyak kali, kalau rosak buang dan beli baru. 

Semoga hati cekal nak jadi seorang yang sangat minimalist. Jadi jangan pelik kalau asyik repat baju yang sama. Bolehkah aku? 😒😒😒


🌼 6. Jaga kesihatan : mental, fizikal, makanan berkhasiat, bersenam, etc

Semakin berusia, semakin penting kita menjaga kesihatan. Dan sebenarnya, kena jaga kesihatan sewaktu kita muda remaja lagi, bukan bila penyakit datang bertandang.

mrs pip dulu sebelum kawin, rajinlah pergi jogging dan swimming, sekarang ni bila ada anak, memang jarang sangat bersenam di luar.

Tapi bab makan, memang tak dinafikan mrs pip sedaya upaya jaga makan kerana genetik keluarga yang ada kencing manis dan darah tinggi. So memang ada kesedaran bab makan makan ni.

Tetapi selain jaga bab pemakanan, penting untuk jaga kesihatan fizikal dan mental.

Fizikal ni bukan setakat bersenam , tetapi kekal cergas selalu , tidak mudah rasa letih … well jadi mak mak yang ada anak anak aktif ni haruslah badan selalu bertenaga.

lecithin bekalkan tenaga untuk kekal cergas
lecithin bekalkan tenaga untuk kekal cergas

Untuk selalu bertenaga , mrs pip ambil supplemen LECITHIN setiap hari. LECITHIN ni membantu badan membakar lemak yang tersimpan di dalam badan untuk ditukarkan kepada tenaga.

Dan untuk kesihatan mental pula, mrs pip ambil FISH OIL OMEGA 3 . Salah satu fungsi fish oil omega 3 ni ialah membantu menjaga kesihatan otak, mengurangkan rasa stress otak dan memperbaiki imunisasi badan.

Kalau nak beli LECITHIN atau FISH OIL OMEGA 3 ni, anda boleh beli di Shopee, harga lebih affordable berbanding beli di luar.

Dan sekarang ada SALE 12.12, lebih jimat boleh dapat diskaun dan free shipping! Dan gunalah SHOPBACK untuk EXTRA penjimatan.

jimat shopping guna shopback
jimat shopping guna shopback

Brand pula terpulang anda nak pilih mana, tapi mrs pip selama ni memang guna brand BLACKMORES, so stick dengan brand ni hingga sekarang. Harga setakat ni affordable kalau beli online.

Hari tu ada rezeki menang giveaway , dapat sebotol FISH OIL brand BIOLIFE, brand biolife ni pun ramai yang guna.

Untuk senaman, mrs pip plan nak stick dengan simple pilates 3x seminggu, 20 minit ke 30 minit setiap sesi.


🌼 7. Money savings : Jimat cermat & menabung

Kebiasaan bila ada duit, mesti nak berbelanjakan. Menabungnya sikit ja kan, adeh. Perangai tak begitu bijak ni.

Ok, tahun akan datang ni, akan belajar pengurusan kewangan yang lebih baik. Kena ikut rule 50/30/20 - 50% belanja , 30% simpan , 20% travel savings.

Ni aku memandai jak set up rule sendiri. Percayalah, sukar nak saving 50% from whatever income yang aku ada coz banyak sangat komitmen kena settle dulu, maka 30% savings tu rasanya ok, mampu buat, Insya Allah.

Dan berjimat cermat dalam semua hal. Lepas ni, kena lupakan Shopee dan Lazada , semoga istiqomah seorang mrs pip berjimat cermat pada tahun depan.

Dan plan nak travel next year, kengkonon nak round Sabah, haha la sangat kan. Tapi apapun kenalah ada savings khas untuk tabung travel ni. Jadi jomlah put aside segala pendapatan 20% untuk tabung travel.


🌼 8. Blogging dan media sosial

Insya Allah, tahun depan nak bagi EXTRA perhatian dengan hal hal yang berkaitan blogging dan media sosial mrs pip.

Blog kena improve dari segi performance. Domain Authority perlu increase at least atas 25/100 score.

Broken link try the best untuk reduce 75% , usaha untuk ping blog ke search engine lain selain Google Search Engine. 

Tak boleh bergantung harap dengan Google ni kerana Google kerap tukar algorithm yang buat PV jatuh ke lautan dalam!

Perlu edit mana mana old entry untuk perbaiki konten dan usaha menulis mengikut teknik SEO, dan perlu update meta description pada entry lama.

Dan mrs pip juga target
✔ 10 entry sebulan (minimum) dengan 2 entry panjang 1000pp melatih untuk penulisan SEO
✔ 500K pageviews setahun
✔ bounce rate pada paras 60% dan ke bawah. 
Nak perbaiki blog dulu sambil usaha cari job melalui blogging 😊

Untuk media sosial IG , FB , dan FB Page pun kena perbaiki feed dan engagement.

Delete mana yang tidak berkenaan. Update kena konsisten juga dan kena increase follower secara organik.

Ada yang nak follow IG mrs pip tak? I follow you back tau, tapi please bukan fake account coz recently mrs pip kesan ada fake account follow mrs pip, so I just ignore yang fake account 



🌼 9. Be Organized 

Untuk tahun akan datang ni, mrs pip nak lebih organize. Sebab tu mrs pip buat spring cleaning, buang mana yang tak perlu, dan kemaskan mana mana barang yang nak pakai.

Antara perkara utama yang mrs pip perlu settlekan ialah rak buku seisi keluarga. Buku sekolah Iman dan Amin, boleh tahan juga banyak, tapi letak sana sini tidak setempat. Novel mrs pip lagi, buku cerita anak anak lagi. Berharap boleh settle bahagian rak buku ni di awal tahun.

Nak settle juga tempat simpanan toys anak anak, wardrobe anak anak dan juga rak dapur. 

Selain tu, nak lebih well organize dalam hidup , kena plan dan buat jadual kerja kerja surirumah, hal hal blogging, susun atur buat quran tagging, dan baca al-quran (target bulan 10 tahun depan dah habis baca 30 juzuk, insya allah).

Lepas tu kena susun juga jadual pembelajaran Iman n Amin since tahun depan no more sending kids to tuition. 

Home tuition by mrs pip semua subjek kecuali bahasa Mandarin. Subjek ni tengok nanti macam mana kalau ada keperluan untuk extra tuition di luar.

Semoga tahun 2020 akan lebih tersusun kemas berbanding tahun tahun sebelum ini.


🌼 10. Travel with kids

Dan travel with kids untuk tahun depan. Masih memilih road trip kerana seorang mrs pip tidak suka naik kapal terbang, ekeke.

at least tahun depan nak bawa anak anak travel Sabah kalau ada rezeki. Lama tak jenguk Kudat, Sandakan , Tawau dan Labuan. 

Dalam perancangan nak bawa anak anak bercuti at least salah satu tempat tu. Kudat la kot, eh rindu pula Simpang Mengayau.

============

Semoga apa yang dirancang , diusahakan dengan penuh tekad dan semoga tercapai dengan izin Allah. 

Berharap tahun depan diberi rezeki kesihatan yang baik, rezeki anak anak yang murah, rezeki suami yang luas, rezeki bisnes, blogging dan media sosial yang molek. 

Azam tahun baru anda pula macam mana? 

cheers.
Notification
Selamat datang ke blog MrsPipDotCom. Semoga perkongsian di dalam blog ini bermanfaat untuk semua. Untuk sebarang pertanyaan, pengiklanan dan kolaborasi, sila email ke mrspipdotcom@gmail.com.
Done