Kebaikan bawang putih untuk ibu-ibu berpantang - MrsPip Dot Com

Tuesday, 3 September 2019

Kebaikan bawang putih untuk ibu-ibu berpantang

hi there, BAWANG PUTIH memiliki banyak kebaikan untuk kesihatan, dan sangat mudah ditemui di setiap rumah... cuba periksa dapur korang, selalu selalu bawang putih ni memang ada kan ... kerana bawang putih ni banyak khasiat, kamurang jangan sesekali pandang rendah tau sama bawang putih ni ...

terutamanya bagi ibu yang dalam berpantang , better ambil bawang putih ni, bukan sahaja membantu mencairkan lemak sekaligus membantu mengawal berat badan, tapi juga membantu menghilangkan stress bah ... yang baru habis bersalin, memang penting untuk menjaga kesihatan mental tau, no baby blues ok.

bawang putih  bukan hanya sebagai pelengkap masakan, tetapi bawang putih juga boleh dikategorikan sebagai SUPERFOODS kerana memiliki banyak khasiat, kebaikan dan mempunyai kelebihannya yang tersendiri.

bawang putih dikatakan diantaranya, ⤵⤵⤵

🌵mampu membunuh parasit & anti bakteria
🌵 memperbaiki sistem penghadaman
🌵mampu membantu mengelakkan penyakit serangan jantung
🌵mampu mengurangkan / mengelak tekanan darah tinggi
🌵dikatakan berpotensi membantu mencegah kanser (sumber yang mrs pip baca ianya masih di peringkat kajian)
🌵membantu mencegah diabetes dengan mengurangkan kandungan gula dalam badan
🌵 mengurangkan batuk
🌵 buang angin
🌵 mengawal berat badan

dalam banyak banyak info , of course membantu mengawal berat badan tu sangat menarik perhatian kan, lagi lagi buat mereka mereka yang sedang berusaha menurunkan berat badan #roadto55kg !

mrs pip ni kan masih dalam usaha untuk menurunkan berat badan, dan berharap target untuk mencapai 55kg bulan ini diharap akan berjaya.

baca juga >>> HILANG BERAT BADAN 15KG DENGAN DIET SLOW AND STEADY

kebaikan bawang putih untuk kesihatan

Bagaimana bawang putih dikatakan membantu mengawal berat badan? 

Pengambilan bawang putih dikatakan boleh membantu meningkatkan tahap metabolisma serta menghentikan penghasilan sel sel lemak (adipocytes cell) di dalam badan.

Tips pengambilan bawang putih untuk mencairkan lemak badan ⤵⤵⤵

✔ campurkan sedikit bawang putih ke dalam air madu, rendam seketika, kemudian diminum. campuran sebegini juga dikatakan mampu merawat batuk.

✔ hiris beberapa ulas bawang putih, dan masukkan ke dalam nasi yang hendak ditanak (elok diamalkan oleh ibu ibu yang sedang dalam berpantang)

bawang putih juga mampu membantu mengawal STRESS kerana mengandungi vitamin B6.

untuk ibu-ibu yang sedang dalam berpantang selepas melahirkan anak, adalah penting untuk memastikan ibu-ibu berada dalam tahap emosi yang stabil dan terhindar daripada perasaan STRESS, maka disarankan kepada ibu-ibu  yang tidak mempunyai alergi terhadap bawang putih , eloklah menambah bawang putih di dalam menu berpantang anda.

Bagaimana bawang putih membantu mencegah STRESS ? 

satu bahan kimia yang dihasilkan oleh tubuh dikenali sebagai SEROTONIN, berfungsi dalam pengawalan emosi dan tingkah laku seseorang.

Kekurangan kandungan serotonin di dalam otak manusia akan mempengaruhi ketidakstabikan emosi seperti kurang rasa tenang dan sukar tidur.

jadi, untuk membantu meningkatkan dan melancarkan penghasilan dan pelepasan serotonin ke dalam badan , vitamin B6 adalah diperlukan.

Dan vitamin B6 ini boleh ditemui di dalam bawang putih , sekaligus membantu melancarkan pelepasan serotonin ke dalam tubuh dan secara tidak langsung, ia membantu mengurangkan tekanan atau stress.

Kelebihan lain bawang putih juga ialah mampu merawat masalah rambut gugur kerana kandungan sulfur allicin yang ada di dalam bawang putih tersebut.

Cara merawat rambut gugur menggunakan bawang putih ⤵⤵⤵

👉 beberapa ulas bawang putih dilumatkan dan dicampur dengan sedikit minyak kelapa dan disapu pada kulit kelapa sebelum tidur, dan dicuci menggunakan syampu dan dibilas sempurna pada keesokannya ... penggunaan yang berterus beberapa kali dalam seminggu, dikatakan mampu membantu mengurangkan rambut gugur.

Langkah berjaga-jaga dalam pengambilan bawang putih ...

Walaupun bawang putih mempunyai banyak kelebihan, namun ianya tidak disyorkan diambil secara berlebihan ...

👉jangan ambil bawang putih secara berlebihan kerana dikhuatiri anda boleh mengalami bau mulut

👉pengambilan bawang putih yang berlebihan bagi sesetengah orang juga boleh menyebabkan mual, muntah dan perut memulas, etc

👉untuk yang mengalami tekanan darah rendah, maka pengambilan bawang putih perlu dalam jumlah yang tidak berlebihan kerana risau tekanan darah bertambah rendah memandangkan bawang putih mempunyai kemampuan dalam membantu menguramgkan tekanan darah tinggi

👉 untuk tujuan perawatan, sebaiknya dapatkan saranan doktor perubatan

selepas mengetahui beberapa manfaat mengenai bawang putih ni, jadi jangan tinggalkan bawang putih di dalam menu sajian korang ok.

salah satu resepi kegemaran mrs pip menggunakan bawang putih sebagai bahan utama ialah

>>> RESEPI SUP IKAN BAWANG HANGUS

resepi simple berpantang

resepi ini merupakan menu kegemaran mrs pip ketika dalam pantang, dan resepi ni disediakan oleh mr.Husband, dan kali pertama mrs pip makan ketika berpantang bersalinkan Iman.

menu ringkas yang sedap , tapi dengan syarat ikan yang digunakan adalah ikan yang bersesuaian spt ikan tenggiri, ikan putih, ikan kerisi janggut, ikan merah ... ada sesetengah ikan tidak sesuai untuk dimasak sup atau mungkin saja ikan tu bukan ikan kegemaran mrs pip  so sup kureng sikit rasa sedapnya ...

selain itu, untuk korang yang tiada masa untuk menyediakan bawang putih selalu, apa kata korang buat stok bawang putih crunchy sendiri, korang goreng siap-siap, jadi apabila hendak digunakan, korang dah ada stok siap-siap.

Bahan- bahan & cara-cara membuat BAWANG PUTIH GORENG CRUNCHY ⤵⤵⤵

👉Bawang putih dikupas kulit dan dipotong mengikut potongan kesukaan korang - kuantiti terpulang korang
👉air garam (kemasinan ikut citarasa korang)
👉minyak masak secukupnya

✔Panaskan minyak dgn api sederhana
✔Goreng bawang putih , jangan hangus nanti pahit pula
✔Sebelum bawang putih menjadi garing, masukkan air garam
✔Gaul elok elok hingga masak garing dan bolehlah angkat dan toskan
✔Sejukkan di dalam suhu bilik dan masukkan ke dalam bekas / botol , tutup elok elok
✔bila bila nak makan kan senang, dah ada stok siap sedia ... boleh tambah dalam sup, letak atas nasi panas panas, sebagai bumbu dalam masakan , etc ...

Tips bawang putih mudah untuk dikupas
⤵⤵⤵  

👉 rendam seketika bawang putih di dalam air 20 - 30 minit, insya allah bawang putih sangat mudah untuk dikupas ...

Nota: ada banyak artikel yang berkongsi lebih details mengenai kebaikan bawang putih, untuk info yang lebih lanjut, korang bolehlah membuat bacaan lanjut dengan bantuan mr.Google, hehe.

semoga perkongsian ini bermanfaat.

xoxo.

cheers.

23 comments:

  1. great sharing sis
    memang banyak khasiat bawang putih ni especially when we eat it raw tapi pernah cuba sekali..euwww rasa dia memang nda bole terima

    ReplyDelete
  2. Wow,banyak khasiat dan kebaikan bawang putih

    ReplyDelete
  3. mmg bawang putih byk mujarabnya. rugi tak amalkannya dalam pemakanan harian.

    ReplyDelete
  4. banyak juga kelebihan tapi malas betul mau makan hahaha

    ReplyDelete
  5. memang banyak manfaat bawang putih ni. sbb tu ada yang makan macam makan apple .. kunyah camtu je

    ReplyDelete
  6. kite suke bawang putih goreng hangit2 pastu mkn dgn sup ! fuhhhhhh sedappppppp hehehe

    ReplyDelete
  7. Saya pun antara pengamal makan bawang putih ni.. Selalunya saya letak dlm nasi time nasi dh nk masak.. Bila nk makan nasi, letak sekali dlm pinggan.. Makan dgn nasi. So tak rasa sgt bawang putih tu sbb dh mix ngan nasi & lauk pauk.. Hehe

    ReplyDelete
  8. baru tau kelebihan bawang putih ni ��

    ReplyDelete
  9. Perkongsian yg sgt bagus..bawang putih ternyata byk khasiat 😘

    ReplyDelete
  10. good to know so benefit of onion, now I know them thanks to you. Glad that we can easy get in Malaysia, so just gonna buy more in pasar

    ReplyDelete
  11. Betul. Banyak khasiat bwg putih ni. Masa saya berpantang lepas bersalin, suka betul makan bwg putih goreng. Kalau anak demam pun sy amalkan makan bwg putih goreng sbb susukan dia.

    Kalau anak batuk selesema pulak saya akan sapu minyak campuran bawang putih yg dibakar

    ReplyDelete
  12. Wah memang info yang baru bagi Naim. hehe. Insha Allah ia berguna kelak pabila ada isteri. hehe

    ReplyDelete
  13. bawang putih katanya dapat membantu anak yang batuk dan juga demam. kalau ibu berpantang tak sure pulak. nice info btw.

    ReplyDelete
  14. Wow tak tahu pulak banyak khasiat bawang putih ni , nice sharing tq tq

    ReplyDelete
  15. Nur klu masak mmg suka letak bawang putih banyak2 sbb maklum akan kelebihan bawang putih seperti yg mrs pip. Lagi2 bila tak sihat. Mmg akan lebihkan bawang putih dlm masakan nur & anak. Thanks share info yg sgt bermanfaat ni :)

    ReplyDelete
  16. Bawang putih memang byk khasiat. Bapak2 budak pon suka makan bawang putih. Khasiat itu jugak 😅. Kalau masuk dalam masakan, memang selalu lebihkan bawang putih sedapp

    ReplyDelete
  17. banyak khasiat rupanya bawang puth ini ya..ingatkan bagus untuk mengeluarkan angin dalam badan. rupanya ada banyak lagi ya...ni memang terbaik...

    ReplyDelete
  18. Mmg bawang putih bagus bukan je untuk ibu berpantang. Liez suka sangat, rajin gak buat bawang putih goreng. Buat makan dengan nasi

    ReplyDelete
  19. Thanks for sharing sis. Banyak kebaikan bawang putih ni. Terbaik👍

    ReplyDelete
  20. yang orang buat crispy garlic tu macam best je

    ReplyDelete
  21. Bnda yg byk khasiat disitula kita mls mau mkn hahaha...maka bgus bah tuk ibu bsalin ni bwg putih

    ReplyDelete