Ke Tamu Rabu, Pekan Membakut - Mrs Pip Dot Com

Thursday, 1 August 2019

Ke Tamu Rabu, Pekan Membakut

hi there, last week and this week rajin pula mrs pip jalan jalan di Tamu Rabu Pekan Membakut ... tamu Rabu ni berada di old town, selain tamu Rabu, ada juga tamu Ahad, yang tu buat di kawasan Kedai Baru , lebih meriah tamunya, tapi mrs pip tak brapa suka nak pergi pasal a bit crowded berbanding tamu Rabu ni ...


pergi dengan MIL dan SIL , kami geng bab jalan jalan ni, lagi2 pigi tamu ... last week pigi, baby Nami tidur la pula dlm baby carrier, this week pigi baru half round tawaf tamu, baby Nami pun tidur juga ... sedap kena gendong dalam baby carrier la tu ...


musim buah la skarang, rata2 penjual buah yg memenuhkan tamu ni ... rambang mata la mau beli buah buahan ni ... mrs pip beli langsat manis pasal si Iman la ni suka makan langsat ...


lepas tu beli pula rambutan kelapa, kebetulan nampak mama angeline menjual (angeline tu classmate si Amin, dan BFF si Amin), lagipun Amin mmg hantu makan rambutan , dan rambutan kelapa ni sedap , isi tebal dan manis.


asal pigi tamu, barang wajib beli ialah sayur dan ayam ... sayur di tamu ni, pilih tiga jenis untuk RM5.00 , murah sikit berbanding beli di pasar ...


ayam pula mrs pip paha pinggul dan dada, sekilo dijual pada harga RM10.00 ...


lepas tu beli kuih untuk anak anak la ... Iman suka kuih wajit dan apam , so beli lah wajit, apam pula nampak mcm tak da yg menarik, so tak belilah ...


Amin suka something manis dan bercoklat, so belilah kuih kukus coklat ...


mrs pip pula teringin nak beli begedil ayam, tapi makcik yang menjual begedil dah habis begedilnya , awal habis la pula kali ni ... satu pek RM3, ada 3 biji bersama kicap, kenyang lah makan satu pek , tapi bukan rezeki minggu ni begedil habis awal ...

Membakut

lepas tu, minuman favorite di tamu ni, wajib beli cendol di gerai mama Ilham, secawan RM2 jak bah, kaw kaw gula melaka utk cendol tu ... harga pun affordable, rasa pun sedap .. lupa snap gambar, haus punya pasal ...

beli udang kering sikit, RM5 ... sekilo RM42! ni nak campur dlm sayur labu tumis, adik angkat mrs pip bgtau sedap letak udang kering n cili, tapi mrs pip tak mkn cili, so just udang kering sajalah.

MIL dan SIL masing2 beli sayur n buah ... tapi paling win my SIL , byk betul dia beli buah di tamu ... beli jgn tak beli, skarang harga murah ... 

lepas tu singgah pula kedai U.Plus, beli cloth peg, asyik2 cloth peg mrs pip dikerjakan oleh Iman jadi hak milik dia ... byk2 mainan, sepit kain mommy juga dia suka main ... anak oh anak ...


dan baby Nami juga tidur dengan nyenyak sampai balik rumah , dan Nami tidur tak sedarkan diri sampai tengahari, siap mommy masak dan kemas dapur, baru si baby Nami terbangun , amboi berjam2 baby tidur ...


mrs pip masak ayam goreng perap kunyit , ni express punya masakan la ni, takut nak masak itu ini, nanti baby Nami bangun pula ... so masaklah yang express saja ... ni untuk Iman n Amin , mrs pip nowadays kureng sikit nak makan ayam goreng ...


kerana ada lebihan labu lagi yang hari tu, si my adik angkat ckp tumis labu udang kering sedap letak cili, so try la buat ... tapi mrs pip masukkan sedikit taugeh dan timun ... sedap!


lunch time untuk anak anak yg akan balik dari sekolah ... hari2 mmg siapkan bento box dorang mcm ni ... so bila balik dari sekolah, dorang masing2 akan buka bento box memasing ...

pack mcm ni senang, tak perlu bising2 mana Iman punya, mana Amin punya, semua dah color coded ...

orange for amin, green n blue for iman ...


dan kuih yg beli tu, utk Iman n Amin minum petang ... bagi sama rata, tp Iman makan 1 piece jak kuih coklat tu, amin pula sapu habis semua masuk perut dia ... color coded kan bento box dorang, pink for amin , green for iman.

tu sajalah cerita happy happy mrs pip ni, thanks for reading ...

kamu kalau pigi tamu, suka beli apa?

cheers.

14 comments:

  1. nieyl kalau pergi banyak beli barang basah je untuk seminggu terus..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak pip x pandai beli ikan, tau beli ayam saja ... tp laluan barang basah mmg selalu sesak, mmg ramai org borong bahan2 basah ni ...

      Delete
  2. anak-anak suka aje asal ibu yang masak kan..best tu Pip..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya, anak2 suka mama masak, pasal mama paling tahu anak suka makan apa, hehe.

      Delete
  3. Lamanya tidak pi tamu.. selalu lau ada tamu parents ja yg pi..

    ReplyDelete
  4. waduhhh waduhhh. baca entri ni sambil perut lapar memangggg ...... ! Hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. lagi tambah lapar kalau mbayangkan makanan yg dijual.di tamu, rambang mata nak pilih mana satu.

      Delete
  5. Banyak juga barang yang Kak Pip beli. Macam-macam pilihan barangan yang ada di tamu.

    ReplyDelete
  6. teringat masa mengajar di Papar dulu. Mmg x miss la gi Tamu di sana yg bermula pagi sabtu sehingga pagi ahad. favourite abe kie ialah air kelapa muda. mmg sayur murah2.

    ReplyDelete
  7. pasar tamu = pasar tani ke?kat sini, besa dengar pasar tani..area ofis saya, pasar tani mmg wajib terjah setiap selasa & khamis...suka beli barang2 basah macam ikan, ayam, seafood..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lebih kurang mcm pasar tani ... kot2 sebiji sama kot dgn pasar tani ... pasar tamu kat sini ada jual pakaian n barangan keperluan lain selain barang basah, kuih muih ...

      Delete