Dapur terlebih asap ... - MrsPip Dot Com

Saturday, 17 August 2019

Dapur terlebih asap ...

hi there, life seorang mrs pip .. ada waktu, kerajinan memasak tu meluap luap sampaikan nak masak banyak lauk , lepas tu melantak lepas tu rasa bersalah makan banyak pasal target nak kurangkan berat badan fasa akhir belum berjaya , #roadto55kg masih dalam progres ...


biasanya mrs pip hanya masak yang senang, mudah , resepi tak pakai banyak bahan ... kalau mrs pip terasa mau makan yg susah bg mrs pip mau buat spt kari ayam ikan daging , atau ayam kurma, atau tomyam , mmg slalu mr.Husband la yang buatkan ...

sekali masak berjenis jenis lauk, apa cerita ni? ada tetamu mau datang kah ni? ekceli, selera penghuni rumah ni semua beza beza ...

Iman ndak makan ikan, tapi makan ayam n sayur...

Amin pula kureng sikit bab ayam, dan ndak makan sayur ... Amin kalau ikan dia slalu berselera, lagi lagi kalau ada kuah ...

mrs pip suka makan sayur n mcm Amin la juga , mrs pip nowadays kureng makan ayam ... suka makan ikan goreng rangup2, sedap makan krup krap krup krap ...

hari tu masak simple2 jak, ikan goreng, ikan goreng masak sup bawang hangus, ayam masak merah, dan taugeh tumis udang kering ...


resepi sup ikan bawang hangus ni mrs pip ada share hari tu , nnt mrs pip share link resepi simple ni hokey ...

ekceli, ni resepi dari mr.Husband, ni lauk berpantang mrs pip dari anak pertama hingga ketiga ni lah ... mmg slalu mr.Husband masakkan sup ikan  ni, kdg2 ikan tu dia ganti dgn telur dadar pula ... lepas tu, kalau time berpantang, mr.Husband akan letak banyak2 bawang putih , biar cepat cair2 tu lemak , ekeke ...

>>> resepi sup ikan bawang hangus


ayam masak merah ni antara fav anak anak la, tapi dgn syarat bukan guna sos cili ... anak anak mrs pip jenia ndak makan pedas ... so guna sos tomato , tapi add in sikit sos cili juga ...

lepas tu, slalu kalau ayam masak merah, masak tanpa letak sayur, suka letak kentang, tapi hari tu ada kacang panjang, so tambah lah sikit ...

resepi pula , mrs pip pernah share dulu, guna resepi mak mertua cik fieza sani, mmg simple sangat resepi mak mertua dia, kena pula serasi kat tekak mrs pip ... yeay.

>>> resepi ayam masak merah


ni pula ikan goreng bertepung ... selalu kalau mrs pip mau goreng ikan, mmg akan perap tepung kanji / tepung jagung dulu ... so ikan tu bila masak cantik jak bentuk dia, dan rangup2 kulit dia kan , tapi kena makan time panas2 la kan ...

dan slalu kalau ikan , just letak garam dan serbuk kunyit jak lah bagi rasa , perasa lain tak guna , kalau nak lagi sedap boleh tambah sos tiram dan ajinomoto ...

yang ni tiada resepi pun, just sangat simple nak buat ... dan slalu tak nak tepung tu banyak jatuh dlm minyak, mrs pip lepas perap tepung, akan masukkan ikan tu kejap dlm peti sejuk bagi tepung tu keras sedikit, dan goreng guna minyak yg betul2 panas ...


dan ni pula taugeh tumis udang kering ... ni pun senang nak masak kan,

just guna dua tiga ulas bawang putih, satu dua sudu udang kering dicuci, ditumbuk, satu lada besar dihiris ...

lepas tu tumis bawang putih dan udang kering, masukkan sebiji telur (optional), goreng sebentar pecah2kan telur tu, masukkan taugeh, tumis sampai dekat2 nak masak, masukkan lada besar ... mcm tu lah cara mrs pip tumis taugeh ...

kalau masak banyak2 mcm ni kan, ni la dapur mrs pip versi terlebih asap, hahahaha ....

sesekali bah kerajinan datang melanda, kita masak lah lebih sikit ... boleh simpan utk makan malam sekali , so ndak payah masak lagi utk makan malam, kasi panas jak time dinner ...

kamurang, menu apa pula ni hari?

cheers.

18 comments:

  1. wow..road to 55kg... Mama Yan ni 75 tak bergerak gerak...road to 70 pun tak berjaya jaya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Usaha tangga kejayaan nak diet .. Slow slow mama Yan, boleh tu, caiyok caiyok.

      Delete
  2. nampak sedap la lauk akak, dah kenyang pun boleh lapar balik masuk sini..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. lauk simple2 saja, tapi kak pip mmg suka lauk simple2 mcm ni, senang masak cepat nak makan ..

      Delete
  3. ikan goreng bertepung tu menarik hati. hehehe.. semua makanan diet jugak ni.

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. makan lauk byk tapi makan nasi sikit , hehe.

      Delete
  5. sy pon tgh diet skrg..
    dapur berasap jgk kdg2 je.. hihi

    ReplyDelete
  6. Ayam masak merah faberet tu! Hjg minggu mmg diet ke laut biasanya 😁😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. hujung minggu mmg diet aku ke laut cina selatan gitew ... Haha.

      Delete
  7. eh..betul gak tue yeak mrs pip..nak bgi ikan rangup, salut dengan tepung jagung dulu..tak terpikir plak..okey, next time boleh cuba..tepung jagung haritu baru je beli..jarang2 guna tepung ni..dari membazir, bek la kita guna...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh cuba, nnt makan krup krap gitew ...

      Delete
  8. sedap!!!
    memang terlebih berasap nih dapur.
    terbaik lah.

    ReplyDelete