Pasti Iman kecewa kalau mommy tak bagi duit RM3 hari tu ... - MrsPip Dot Com

Thursday, 15 August 2019

Pasti Iman kecewa kalau mommy tak bagi duit RM3 hari tu ...

hi there, last week hari tu sebelum Iman pergi sekolah, sempat Iman minta RM3.00 daripada mommy, Iman bgtau laoshi mau bawa dorang pigi jalan jalan rumah Shawnel (eh, ngamkah tu ejaan nama si Shawnel?) beli aiskrim ... eh , terus blur blur mommy samada mau bagi duit atau tidak pada Iman ... 

ekceli, mrs pip memang ndak bagi duit sama Iman n Amin pergi sekolah ... time rehat, sekolah sediakan makan utk dorang, parents bayar yuran bulanan, memang include sekali bayar makan rehat ... 

tapi, sesekali mrs pip belikan juga donut yang laoshi si Amin jual ... donut cantik colorful gitew ... selain donut, ada juga laoshi si Amin jual cupcakes, mee sosej, fries ... don't worry, yang bekal makanan donut la, cupcakes la, semua tu halal ya ... 


ni Iman and his classmates ... yang baju merah tu, laoshi kelas Iman, yang lady pakai baju biru tu lah mommy si Shawnel ... dan budak perempuan sebelah kiri paling depan tu lah si Shawnel ... korang nampak mana si Iman? Tu nah budak buat tanda peace paling depan sebelah kanan ... That's my Iman ...

Iman beria ia minta RM3, dan bgtau duit tu untuk beli aiskrim di rumah Shawnel, mrs pip blur blur pasal rasa macam betul kah tidak ni laoshi ada suruh bawa duit RM3? mau tanya laoshi, tapi alaaa mrs pip tiada pula hp number laoshi si Iman 😕

tapi end up , mrs pip bagi juga duit tu .. sesekali perlu ada trust kat anak anak kan, moreover si Iman ni bukan pernah2 minta duit suka2 hati .. pernah dia minta duit beli donut duluuu, tapi lepas tu ndak sudah dia minta duit ...

tapi mommy bgtau si Iman, ok bawa duit RM3 ni, nnt balik sekolah bagitau mommy Iman beli apa dengan laoshi di rumah Shawnel ya ...


semua gambar gambar dalam entry ni, mommy si shawnel yang bagi dekat mr.Husband ... small world bah, mommy si shawnel dan daddy si Iman classmates time dulu sekolah rendah, lepas tu schoolmates time sekolah menengah ... sekarang ni anak anak pula jadi classmates ...


so , lepas balik dari sekolah hari tu, Iman punya lah happy excited dia cerita apa yang dia nampak di rumah shawnel ... ada ikan lah, pokok bungalah, ada sungai belakang rumahlah, ada gelanggang main bolalah (futsal bah tu), ada labi-labi lah ... dan paling best, Iman bgtau dia ada makan aiskrim... Sedappppp bilang si Iman ..

oh, Iman juga bawa balik sebungkus biskut wafer, Iman bilang wafer tu dia simpan untuk bagi mommy ... wah, I'm melt terus bila Iman bagi biskut walaupun biskut wafer saja ... what a thoughtful son ❤


mrs pip tanya Iman, rumah shawnel ni sebelah mana? mcm mana Iman dan kawan2 pigi rumah shawnel? jalan kaki atau naik kereta laoshi? mula mula, mrs pip ingatkan shawnel ni boy, laaaa gegirl pula rupanya ...

Iman explained rumah shawnel just sebelah sekolah dorang, dan dorang pigi sana just jalan kaki dgn laoshi ... ooooo, rumah yang tu pula, rumah tu mmg mommy tau rumah kawan mr.Husband, cuma mmg tak tahu nama anak kawan mr.Husband tu si shawnel ...

hiks, lepas ni kena concern n alert dgn nama kawan2 anak sendirikan ... Eh, tapi nama anak anak kpd kawan2 rapat mrs pip, rasanya hampir semua I is hafal hokey 😉


cerita lain, selingan sikit .... baru baru ni, Iman ada tolong mommy buat kerja, dan mommy janji belikan Iman aiskrim kesukaan dia ... Iman request mau makam aiskrim di rumah shawnel, tapi time kami pergi tu, kami berselisih dgn kereta dorang shawnel ..

kami datang sana, dorang pula baru mau keluar, so ndak jadilah makan aiskrim di rumah shawnel lagi, nextime la kan Iman kita lepak2 kedai shawnel makan aiskrim sambil tinguk ikan ... Kita beli aiskrim di kedai runcit lain lah ok ...

>>> Iman tolong mommy jadi model untuk job IG <<<

lepas tu mr.Husband berwasap dgn mommy shawnel bgtau si Iman mau makan aiskrim di sana pasal hari tu Laoshi dorang bawa jalan2 sana , tu yang mommy shawnel bgtau ada dia ambil gambar budak2 ni, terus dia share gambar n video dgn daddy Iman ... dan macam biasalah, mommy share di blog sbg kenang kenangan dorang Iman n kawan kawan ...


happy budak2 ni main bola di gelanggang futsal milik keluarga shawnel ... kalau kamu dtg membakut dan mau main futsal, datanglah pigi gelanggang futsal ni, dekat belakang tadika pei you .... senang jak mau cari ni .. ikut jak jalan kecil di tepi tadika tu sampai masuk belakang , mmg jumpa lah gelanggang futsal ni ...


kalau rasa2 mau beli bibit ikan ka, bibit bunga ka, cactus ka, bolehlah dtg sini juga ... ada small nursery di sini ...


nah, Iman n classmates happy hour makan aiskrim ... betullah kan Iman minta RM3 tu memang untuk makan aiskrim...


last but not least, gambar ramai ramai dengan laoshi kelas dorang ... next year semua ni naik Darjah 1 sudah ... seronok juga ada kenangan mcm ni dengan laoshi kan ...  bila mrs pip nampak gambar Iman n his classmates mcm ni, cepatnya masa berlalu, time flies too fast ...

where is all the time go? rasanya mcm baru saja kasi lahir si Iman ni ... now dah besar, mau habis tadika sudah ... lepas ni Iman naik darjah 1 Januari depan ...

*************

kalaulah hari tu mommy ndak bagi Iman bawa duit RM3 pigi sekolah, mesti Iman kecewa ... kawan2 lain makan aiskrim, dia sorang2 terliur ...

kalaulah hari tu mommy ndak bagi Iman bawa duit RM3 pigi sekolah, pasti emosi dan memori Iman dijentik rasa sedih dan tidak gembira ...

kalaulah hari tu mommy ndak bagi Iman bawa duit RM3 pigi sekolah, pasti sebab mommy, kenangan indah bertukar menjadi kenangan suram ...

bukan berkira hal RM3, tapi sekadar risau Iman berkata tidak benar, risau kalau Iman beli sesuatu yang mommy tidak benarkan (jajan ka, atau makanan yang tidak diketahui sumbernya kerana isu halal haram) ... sekadar seorang mommy yang sentiasa concern dengan makan minum anak anak ... 

kalaulah kelas Iman ada grup wasap, maybe kerisauan mcm ni tidak berlaku ... 

anyway, mommy learnt something juga iaitu give some trust with the kids words ❤

parenting put you standing at the intersection, choose which way you need to take, it might be a bit confusing, but mom's instinct never go wrong (most of the time).

happy parenting.

cheers.

14 comments:

  1. Nice post mrspip. Jemput singgah blog baru ema @ ematunz.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. betul mrs pip..kita kena kenal kawan anak dan ibu bapa kawan anak jugak..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan umi, ada pentingnya juga saling kenal rakan2 anak kan.

      Delete
  3. Alangkah sedihnya si Iman kalau tak dapat RM3.00 tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah kan WP, tak dpt bayangkan sedih hati Iman kalau saya berkeras tak bagi dia duit hari tu..

      Delete
  4. Betul tu kak.. adik sy slalu ckap mcm tu minta duit nak beli buku last2 buku takda huhu..

    ReplyDelete
  5. bestnya rumah shawnel tu...suka rumah ada kolam kolam macam tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg luas laman rumah shawnel, bersih n terjaga sangat.

      Delete
  6. betul Mrs Pip,kena kenal nama kawan2 anak. Sofia setiap hari balik rumah mesti ada cerita pasal kawan2 dia. setiap kali jemput dia di pintu pagar taska, dia akan kenalkan kawan dia. ibu dah boleh tau mana satu kawannya. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. nowadays pun mrs pip try juga ingat nama kawan2 Iman n Amin, n dah boleh agak mana satu BFF dorang coz nama yg sama saja dorang sebut hari2 ...

      Delete
  7. yea..true..sometime kita kena bagi kepercayaan pada anak2..nnti dorang ingat smpai besar, mummy & daddy tak percaya dengan dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan, sesekali kena juga yakin kat anak2, kena trust juga kan.

      Delete