Nami Heavenlee || Jurnal 11 Bulan - Mrs Pip Dot Com

Thursday, 25 July 2019

Nami Heavenlee || Jurnal 11 Bulan

hi there, tepat 20.07.2019, baby Nami berusia 11 bulan ... makin besar baby mommy ni ... alhamdulillah, baby Nami membesar dengan baik, walaupun selalu demam, selesema, dan batuk, tapi dia aktif seperti hari2 selalu, dan mood makan sekarang ni memang tiptop walaupun tengah batuk sekarang ... baru juga kemarin bawa baby Nami pergi klinik, doktor bgtau ada sedikit bengkak di tekak ...


so, 11 bulan 4 batang gigi , 2 gigi atas, 2 gigi bawah ... suka gigit pipi mommy, kalau tak dpt gigit pipi, jari2 mommy jadi mangsa dia ... 

dah boleh identify kucing, anjing, ayam, burung ... since haiwan2 ni ada sekitar rumah, so hari2 ajar dia cam haiwan2 ni, kecuali burung kena tunggu dtg bertenggek depan gril tingkap baru dapat tunjuk kat nami ...


dan ada few words yg dia faham, antaranya 
Nami , eat.
Nami, come here.
Nami, don't.
Nami, come we go jalan.
Nami, where is bumbum tit tit (car) - ni baby talk , mr.Husband la yg ajar ... kalau mrs pip mmg NO to baby talk , mmg ajar dorg seketul2 ayat ... 

dan dari segi bahasa, kalau kami berdua, mmg mrs pip ckp English la dgn Nami, tp kalau yg lain mmg cakap Malay dgn Nami ... Iman m Amin pun sama, mrs pip ckp English kat dorg, tu antara cara mau bagi dorang faham English pada usia yg muda ... dorg tak pandai cakap English, tak pa,.asalkan dorang faham, nnt slow2 la dorang blajar cakap ... 


nami dah start belajar berdiri dan dah start nak berjalan ... kalau dia rajin dan berani nak buat langkah2 kecik ketika berdiri, so most probably next month baby darling mommy ni dah boleh berjalan ...

ada masa nami suka main sorang2, tapi ada masa dia super clingy la , nak berkepit dgn mommy saja ... hehe, baby manja kdg2 ...

since dia ni suka makan, asal nampak mommy makan, mesti nami suka rebut2 ... asal nampak mommy pegang makanan, mak oiii cepat tgn nami rebut ... kdg2 mommy belum makan lagi, dah masuk mulut nami .. laju tgn dia nak rebut makanan mommy ❤


pada usia 11 bulan, berat Nami 8.2kg, ok la kan ... mommy happy berat nami bertambah selepas 2 bulan gitulah berat ndak naik2 .. 

semoga nami membesar dengan sihat, gembira, dan next month nami dah masuk setahun! time flies surely ...

lots of love , xoxo.

cheers.

2 comments: