Kurang SERAT dalam makanan punca baby Nami sembelit - Cerita Blog Mrs Pip

Wednesday, 3 April 2019

Kurang SERAT dalam makanan punca baby Nami sembelit

hi there, ni sambungan cerita baby Nami sembelit teruk hari tu ... so lepas pergi klinik swasta, dan doktor pun dah bagi hexbio dan lactro, baby dah ok ekceli, habis semua poop dia keluar ... tapi lepas stop ambil lactro, baby sembelit sekali lagi .. duh.



so, 21/3 sekali lagi mrs pip bawa baby Nami pergi klinik, tapi kali ni pergi klinik kerajaan .. well, 2nd opinion is needed I guess ... 

gigih bawa baby pergi public clinic, waiting hours mmg agak lama coz ramai orang, nasiblah mood baby Nami ok time tu ... rasanya lebih sejam juga baru sampai giliran kitorang  ...

doktor tanya apa masalah , so mrs pip bgtaulah ni kali kedua baby sembelit, hari tu sudah makan hexbio dan lactro, baby ok sudah, tp sembelit tu dtg semula ...

doktor baringkan baby di katil dan check perut baby ... doktor tanya kalau baby ada kentut, of coz lah ada tp busyuk pasal dah few days tak poop kan ... 

doktor check perut n bontot baby, doktor bgtau perut baby ok, tiada angin, tidak kembung ... ada kentut maksudnya usus baby ok , dan doktor tak bagi ubat pun .. dan doktor ajar SENAMAN untuk baby agar mudah nak poop.

SENAMAN tu senang saja, tolak lutut baby naik ke atas perut , buat beberapa kali sehari ... itu akan membantu baby utk mudah membuang air besar.

then doktor tanya baby Nami makan apa sekarang? mrs pip bgtau la, baby makan bubur nasi yang diblender, sesekali makan buah ... 

doktor advice untuk tambahkan serat dlm pemakanan baby ... tambah bayam, tambah carrot, tambah labu ... tambah sikit2 saja dlm bubur baby then blender sama sama ... 

selain tu, bagi baby makan buah ... betik antara yang baik untuk baby ... dan doktor bgtau, salah satu juga why baby Nami tak poop maybe jumlah makanan yg dia ambil tak cukup banyak , so kena tambah kuantiti ... Oh, ni pun boleh jd issue juga baby tak nak poop eh?


so balik rumah tengahari tu, mrs pip buatkan bubur nasi utk nami, kali ni tambah bayam ... haha, keliling rumah byk bayam kampung, just petik saja fresh from the garden ... then tambah sedikit carrot juga ...

dah siap masak, tunggu bubur sejuk sikit, then mrs pip blender n bagi nami makan , kuantiti pun mrs pip tambah banyak sikit drpd sebelum ni ... mrs pip buat juga senaman kaki yg doktor syorkan utk baby Nami tu ... 

esoknya, lepas makan tengahari, nami pooped sangatlah banyak, najis lembut tapi siap ada seketul ketulan keras , adeh ... 

haha, memang menjadi nasihat doktor tu kan ... doktor ada ckp, kalau baby still sembelit utk beberapa hari lagi, doktor suruh bawa baby ke klinik semula, tapi dah poop ni, so no need la kan ...

dan susah mau dpt cari betik di pasar ni, kejap ada kejap teda, so mrs pip bagi nami minum air perahan orange la kan ... hari2 bg nami minum perahan orange ni, dua tiga sudu besar mcm tu la ...


selain tu, mrs pip belikan juga nami cerelac ... ni utk kes kecemasan kalau tak sempat nak masak bubur dan ada urusan di luar, so bawa cerelac ni la bagi nami makan ... so far, nami ok saja mkn cerelac ni, tiada alahan ... 

tak mcm Amin dulu, cerelac tak ngam dgn dia, tiap kali makan mesti ada timbul merah2 seluruh muka ... so Amin tak makan cerelac tu, terpaksa stop , mmg susah nak bawa Amin keluar kalau tiada bubur ... lepas tu Amin dulu, dia nak bubur yang plan saja, tak nak yang ada banyak rasa ... dia tak layan sayur2 semua dlm bubur dia ... till now la, si Amin tak layan sayur ... 


dan, yeah nami dah start makan kudap kudap baby biscuit juga ... dan byk2 jenama baby biscuit, mrs pip paling suka dgn brand BABY BITES ni .. ada few flavor boleh pilih spt carrot, banana, vege, original ..

BABY BITES ni mrs pip suka pasal so far la kan, ni saja baby biscuit yang tak manis , yang few brand mrs pip pernah try bg Iman makan dulu, mmg rasa sgt dia punya manis tu, so mr.Husband reject , end up mrs pip yg terpaksa habiskan baby biscuit si Iman dulu ... 

apapun, semoga nami membesar dengan sihat ❤❤❤

cheers.

20 comments:

  1. lega jugak dia da poop kan.. kalau tak makin risau la mami dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, kalau baby lama tak poop, mmg risau.. bab once dia poop, mesti sakit dia teran.

      Delete
  2. Kesian baby
    Dia nak minyak makan buah2 tapi tak tau cakap lagi.

    ReplyDelete
  3. Alololo cian baby Nami.. Mama pun dah dapat solution..
    Alhamdulillah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikut ja nasihat doktor, alhamdulillah mujarab nasihat doktor tu.

      Delete
  4. Lepas ni baby Nami kena banyak makan sayur & buah lah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu, nowadays mmg makan buah n sayur ...

      Delete
  5. alolo..cool je nami walaupun sembelit tak boleh poop..hehe..byk faktor kan sebabkan baby tak boleh poop..mummy mmg kena extra alert terutama part makan..nasib ada dr advice...berjaya pun nami poop...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mula2 mcm nak argue dgn doktor tu, tp eh dia kan doktor, mesti dia lagi arif .. mmg berkesan lah nasihat doktor tu.

      Delete
  6. buah pun leh campur dlm bubur baby.. wat je cara kreatif.. yg penting sedap di makan hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. So far tak tahu lagi nak add buah apa dlm bubur baby, so add labu, lobak m bayam ja ... Ni vege yg senang nak dpt kat sini.

      Delete
  7. Replies
    1. Mmg kesian bila baby sembelit kan mamapp.

      Delete
  8. betul tu yang makan sikit pon akan problem. dah tua nanti pon boleh jadi macam ni balik. sembelit tak elok sangat makan meds. first choice mesti fiber so more fruits and vege. tapi tak sangka jugak efektif betul nasihat doc tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha, tu la .. 1st time dtg klinik tak dpt ubat .. just a piece of advice, tapi mmg mujarab lah nasihat doktor tu ...

      Delete
  9. Semoga baby nami, baik-baik sahaja..

    ReplyDelete
  10. anak yang kecik bila datang sembelitnya, sampai meraung2 meneran .kesian betul..

    ReplyDelete