Jangan cepat salahkan anak anak kalau mereka degil dan bebal ... Ibu bapa pun ada salahnya juga ! - MrsPip Dot Com

Friday, 12 April 2019

Jangan cepat salahkan anak anak kalau mereka degil dan bebal ... Ibu bapa pun ada salahnya juga !

hi there, salam jumaat semua ... love hate relationship aku dgn anak anak ni ada pasang surutnya .. sebagai seorang mommy, dlm apa hal sekalipun, jangan benci dan dendam dengan anak anak kecil kerana takut esok2 tak sempat kita maafkan anak kita, Allah dah jemput kita, kesian kat anak tak dapat redha kita sbg mommy, maka tak dapatlah anak anak redha Allah juga .. padahal kita nak anak anak kita jadi insan soleh solehah dan bertaqwa kan .. anak anak inilah yang akan bawa kita sama ada masuk syurga atau neraka ...


hubungan aku dengan anak anak slalu ok, tapi ada lah masa masa tertentu tu tak ok ...  ada masa aku stress dengan karenah dorang , tapi aku try utk pastikan walaupun aku stress, aku masih boleh berfikir dan bertindak waras ... 

salah satu cara utk kekal waras ialah punya support system yang baik ... thanks aku punya MIL yang sangat baik, so bila husband tiada, MIL lah yg selalu jenguk aku tengok anak anak ... 

kdg2 kita lupa kenapa anak anak degil ni punca dari kita sendiri, so tak salahkan anak , mmg lebih salahkan diri sendiri dan usaha utk perbaiki diri ...

aku suka follow IG talkparenting ni, pasal di sini aku mudah faham cara pesanan dan didikan parenting yang dorg sampaikan, lebih mudah terkesan di hati aku ...


ilmu parenting ni mmg luas , banyak betul perkara keibubapaan yang aku still dalam proses belajar ... 

bab layan karenah anak anak ni, kalau sorang anak maybe agak senang nak layan, pasal sorang saja kan .. tapi kalau dah dua tiga orang, memang kena cekap la melayan ... kdg2 bila  stress, tu yang boleh jadi hulk hogan tetiba tu ... well, I am human too, ada masa ok, ada masa mood tak ok kan ...


banyak lagi benda aku perlu ubah pada diri sendiri kalau nak anak anak aku ni berubah pada bentuk yang aku inginkan ... 

emosi sangat memainkan pengaruh yang besar dalam membentuk anak anak ... sebab tu setiap hari aku check level emosi aku di tahap mana .. ada masa aku tak boleh nak berdepan dgn anak anak, so aku take 5 dulu, tarik hembus nafas dan fikir elok elok knapa emosi aku tak baik ..

kadang2 bukan sebab anak anak emosi tak elok, tapi tanpa sedar anak anak pula yang kena tempias ... 


betul kan, nak anak berubah, kita yang jadi mommy ni pun kena ubah juga perangai tu ... sabar kena lebih, senyum kena banyak ... jangan asyik nak marah kalau anak buat silap, jangan sikit2 emosi kan ... 

mcm kes Iman semalam, dia cranky pasal crayon dia tiada warna  kelabu, so bila bgtau nntlah daddy belikan crayon yg ada warna kelabu, dia marah2 tak puashati pasal dia nak juga warna kelabu tu ada sekarang ... mommy boleh naik hantu kalau mcm ni ... dia ingat mommy dia ni magician ke apa ...

tapi tu la, kena ckp elok2 , nak marah2 pun tak guna kan .. mmg usaha juga pujuk Iman, walaupun tak brapa menjadi pujuk dia, tapi ok lah at least dia tak meraung menangis , just dia membebel cakap sorang2 dgn nada tak puas hati pasal crayon tu ... siap tanya knapa cikgu dia ada crayon warna kelabu, dia punya crayon tiada pula ... 

sekarang aku terapi diri sendiri untuk perbaiki level parenting aku ... dan satu lagi, nowadays kalau aku marah2 unhappy dgn anak anak, selain istighfar, aku baca 

ya aziz, ya jabbar, ya mutakabbir ... 

zikir ni untuk lembutkan hati kita , so dgn harapan Allah tolong lembutkan hati kita jgn kasar2 dgn anak anak dan semoga Allah bantu kita berikan jalan keluar terhadap masalah yg kita hadapi ...

kalau korang ada tips mau share dgn mrs pip cara bagaiman utk berdepan dgn karenah anak anak yang super cranky ni  , sila sila share di komen di bawah ok.

tq for reading, have a great weekend.

cheers.

14 comments:

  1. BGUSNYA TALK parenting ni...saya pun byk silap mendidik anak2 juga..kena rajin motivasikan diri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya ni mmg try hard nak motivate diri bila berkaitan hal anak2, adeh mmg tak mudah nak didik anak ni kan mummy.

      Delete
  2. Bila baca article begini rasa membuka mata.. Anak2 ni ada character masing2 utk proses perkembangan otak mereka.. Betullah Mrs Pip kena banyakkan lagi ilmu parenting baru lebih faham dan tahu cara tangani ragam anak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anak2 ni mmg masing2 ada character sendiri kan, dan takkan mudah nak anak2 jadi mcm kita ...so mmg kena byk belajar la kan hal2 parenting ni.

      Delete
  3. Semoga Mrs Pip diberikan kesabaran untuk melayan karenah anak-anak. Sangat besar sebenarnya tanggungjawab sebagai ibu bapa ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju tu Jannah, mmg besar tanggungjawab jadi parents ni.

      Delete
  4. tak dapek nak tolong kak pip sebab teda anak lagi hahaha tapi bagus juga kalau rajin follow apps parenting, boleh kita tambah ilmu kan. Mau jaga anak2 bukan senang bila perangai masing2 berbeza betul

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, once dah ada anak, automatic tu Farhana belajar jadi parents.. Ni still single ni, happy2 la dulu ... hehe.

      Delete
  5. bagus info kak pip kongsikan ni. selalu parents akan marah anak kalau anak buat hal. padahal kita tau sedar role model anak adalah siapa? huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hope info ni bermanfaat ... Kak pip ni sekarang mmg suka belajar hal2 parenting, byk segi kak pip tak pandai didik anak ...so kena lah belajar.

      Delete
  6. Nak advice pun tak ada experience lagi..but good sharing article ni mrs pip..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hope article ni membantu sedikit sebanyak parentsbyang lain juga.

      Delete
  7. ibu bapa yg mencorakkan anak2 so kena muhasabah diri sendiri jika anak2 kurang menjadi

    ReplyDelete