April 2019 - Cerita Blog Mrs Pip

Friday, 26 April 2019

Doa sajalah yang baik baik , berhentilah mengutuk & membawang

April 26, 2019 8
Doa sajalah yang baik baik , berhentilah mengutuk & membawang
hi there, salam jumaat, hari yang indah di antara banyak banyak hari ... anak anak mrs pip since minggu lepas sakit, Iman n Amin terpaksa cuti seminggu sekolah last week .. kali ni Iman sakit agak merisaukan .. Ahad lepas 14.04.19 Iman start sakit, dia punya muntah muntah n cirit birit mmg di luar jangkaan, selera makan dia pun mmg out ... Amin pula batuk dan selesema sehari kemudian lepas Iman sakit ... dan sehari lepas Amin batuk n selesema teruk, Nami pula start demam ... Oh tidak!

Iman kalau demam , dia punya tahap cranky mmg boleh tahan hebat ... Amin pula chill ja , baby Nami pula asyik nak dukung sentiasa ... dan mrs pip kena layan semua anak anak yg sakit ni sorang2 coz mr.Husband not around, dia kerja, but I am ok, boleh jak handle , lgipun sesekali MIL tolong layan karenah Iman ...

selain anak anak demam, terkejut jg dengan berita pengeboman terancang pada hari Easter di Sri Lanka menyebabkan lebih 350 nyawa terkorban .. ouch! it hurts my heart . Salam takziah utk keluarga mangsa.

dan gempak juga cerita PU Abu Sufyan menceraikan isteri dia yang sedang hamil kerana ingin berkahwin dengan wanita lain ... hurm, dan ramailah yang bagi komen, kritik, membawang dan das das peluru berpandu kepada pencetus ummah si Abu Sufyan ni ...

mrs pip pada asalnya mmg agak terkilan juga lah kan why la dia ni ceraikan wife dia time preggy, bukan haram eh? tapi jgn terus menghukum, cari kepastian dulu ... Ooo tak haram menceraikan isteri ketika isteri mengandung ... cuma still upset , kenapa time isteri tengah kandungkan zuriat awak, sampai hati awak ceraikan dia? kerana perempuan lain? 

tapi, once again, jangan cepat salahkan satu pihak sahaja hanya kerana kita bersimpati dgn pihak sebelah lagi ... yes, dia preggy dan yes husband dia kawin lain lagi san ceraikan dia, tapi kita tak tahu pun cerita terperinci apa masalah rumah tangga dorang kan ... 

dan, bukankah masalah rumah tangga tidak elok dikongsi dgn orang ramai apatah lagi hal2 suami isteri ni kalau boleh aib pasangan kita, biar kita saja yg tau .. kunci rapat2 aib tu so that Allah jaga aib kita juga.

hal suami isteri, kalau dah tk boleh tahan, bincang dgn pihak yang sepatutnya spt mak bapa kita , adik beradik, org yang baik akalnya yg boleh bagi nasihat yang elok, bukan kau nak share kat umum, lagi2 bila kau orang ni dikenali ramai ...

once dah satu pihak up status masalah rumah tangga, habislah .... maka berduyun duyunlah manusia start mengkritik, membawang dan maybe boleh sampai tahap memfitnah ... minta dijauhkan Allah hal sebegini ...

aku bukan nak sokong tindakan si PU atau cara bekas isteri dia berkongsi maklumat masalah rumah tangga dia pada umum, tapi impak pada orang yang membaca, mentafsir dan menterjemah cerita yg cuba disampaikan tu sampai boleh buat kita ikut serta membawang dan memfitnah, memang tak elok kan. 

doa sajalah yg baik baik utk mereka ... Qada dan qadar dah tetapkan jodoh mereka singkat, dan maybe hidup mereka masing2 lebih baik selepas berpisah, masing2 lebih murah rezeki dan happy (think positive), who knows kan except The Almighty kan ...

lepas tu, terkejut dgn penampilan aktres Fathia yang menanggalkan hijab ... kita tidak tahu apa yang dia sedang lalui, tahap depresi dia mcm mana, sokongan moral keluarga dia ada atau tiada, we never know melainkan kita ni mmg akrab dgn dia ... 

berhenti kecam , berhenti acah acah jadi hakim as if like kau lah yang paling win utk jatuhkan hukum ... just doakan yang baik baik saja untuk Fathia ... 

please, be someone good in this cruel society .. kalau tak mampu nak bersangka baik , at least keep the mouth shut , and yes your hand as well from typing and publish not-so-manner-words , korang maybe akan buat orang lain sakit hati ... tak risau ke kat akhirat nanti habis pahala korang terpaksa diberikan pada orang yg kau sakiti ? 

opps, panjang pula membebel ni, tapi apapun let's be a good ummah ... mrs pip share 3 doa penting ketika sujud terakhir dalam solat, semoga bermanfaat ...


maaf tau kalau pendapat kita tak serasi.

have a great weekend.

cheers.

Wednesday, 24 April 2019

The Prettiest and unique Mother’s Day Flowers Gifts

April 24, 2019 12
The Prettiest and unique Mother’s Day Flowers Gifts
Mother’s Day is a special occasion to show love and gratitude to your mother. The best and warmest regards of the flower delivery will put your mother in a good mood for the whole day, and even remember it the whole life since the gift can be really memorable and leave a great impression in her heart. Below are some options for mother’s day flowers that can win your mother’s heart:


Azalea
Azalea is a small and rare flowers that bloom in a spring time. Azaleas have varieties of pink shades that make this flower become a symbol of love, including the love of a mother. Even though Azalea is a little difficult to find, you can always ask the help of florist to get a perfect arrangement of them.

Carnations
Carnations are the traditional choice for the Mother’s Day. Carnations able to symbolize the pure and endless love of a mother that can’t be compared with anyone’s love. Thus, a hand bouquet of Carnations is your perfect Mother’s Day gift.

Daphnes
Daphnes can represent purity and sweetness that they are such a good choice for mother’s day flowers, too. The symbolism of Daphne (innocence, sweetness, and purity) is like the mother’s love itself. Giving this flower to your mother on the Mother’s Day will simply let your mom know how much you love and appreciate her.


Lisianthus
This flower can symbolize love, gratitude, and appreciation to your mother. What is a better way to express your gratitude than giving the universal symbol of gratitude itself?

Petunia
The Petunia flower can be used to express the love between a mother and her child. You can give your mother a bouquet of Petunias to show how grateful you are to have her and her love in your life. And since the Petunia flower is a symbol of friendship too, you can assume this flower as a symbol of unique bond of friendship between you and your mother too.

Now, whatever is your choice for the mother’s day flowers gift, make sure you get them from a trustable flower delivery that can offer you the best deals. Mother’s day flower arrangement and delivery service of the best florist will never make you disappointed.

Monday, 22 April 2019

Nami Heavenlee || Jurnal 8 bulan - sembelit lagi & baby belajar duduk

April 22, 2019 8
Nami Heavenlee || Jurnal 8 bulan - sembelit lagi & baby belajar duduk
hi there, update sikit perkembangan baby Nami ... 20.04.19 genaplah baby Nami berusia 8 bulan ... makin lincah si Nami explore segala ceruk rumah ... segala benda nak masuk mulut, so mmg kena sangat extra cermat bab keselamatan dan kebersihan sekeliling ... silap haribulan, boleh tertelan bendasing masuk mulut! baru2 ni baby Nami masukkan crayon dlm mulut, syukur dia x telan, dan syukur allah gerakkan hati mrs pip utk tengok baby Nami yg tengah main dgn abang2 dia .. adeh, abang2 dia tak perasan baby Nami masukkan sesuatu dlm mulut ...


cepat betul bah masa berlalu, kejap ja baby Nami sudah 8 bulan, hehe ... now, baby Nami dalam fasa belajar duduk tegak .. still learning ... belum mampu duduk tegak dgn elok, dan baby Nami juga dalam fasa belajar berpaut utk berdiri ... byk kali percubaan gagal utk berpaut lebih lama , mesti jatuh terduduk .. tak pa, slow2 la ya Nami .. Mommy cheering from behind πŸ’—


dan minggu lepas, baby Nami demam panas n selesema ... 1st time demam agak lama dan till today still demam n selesema , hope few more days, demam tu hilang , insya allah .. tapi baby Nami ni, demam2 pun still happy baby ... adalah juga dia cranky a bit , sajalah nak manja2 extra dekat mommy ... 


sambung lagi cerita sembelit baby Nami ... lepas mengalami beberapa siri sembelit, dan melalui baby food trial and error , mrs pip suspect baby Nami tidak serasi dengan bubur nasi , so woha! baby Nami hanya makan puri labu dan bubur oat ditambah seketul dua kurma ... alhamdulillah, lepas consume oat, so far baby Nami berak dengan lawas ... hope, no more constipation lah lepas ni, dan mommy pun tumpang sekaki diet bersama oat ya, dan salah satu kebaikan oat , ianya membantu menambah air susu untuk breastfed kan baby Nami ❤


so 22/4/19, baby Nami dah masuk 35 weeks old kalau perkiraan mingguan, dan 8 bulan 2 hari kalau kira ikut bulan pula ... dan bawa baby Nami check up utk 8 bulan , well berat badan maintain 7.2kg seperti 2 bulan sudah, tapi memanjang la sedikit .. now baby dah 69cm panjang, berbanding dua bulan lepas 66cm ... ok lah add abiut 1 inch long ... bmi normal ...

dan kitorang pergi klinik, kali ni MIL temankan pasal Nami kan mcm demam, risau MIL kalau2 Nami meragam di klinik nanti mrs pip kena handle sorang2 ... eh, nampak sgt MIL punya concern tu kan ... tenkiu mak mertua slalu ambil berat hal kitorang ...

so tu sajalah update jurnal 8 bulan baby Nami, thanks for reading, xoxo.

cheers.

Saturday, 20 April 2019

Althea Box lagi

April 20, 2019 15
Althea Box lagi
hi there, update la sikit cerita cinta mrs pip bersama Althea ni ... haha, kalau boleh semua barang nak beli kat website Althea ni , dasar tamak haloba seorang mrs pip kan ... so terjebak lagi buat pembelian di laman web Althea ni ...


kali ni add to cart 3 item jak ... tambah facial sheet mask yg semakin susut dlm simpanan, tambah facial serum yang sudah habis stok n terjebak juga mau pakai nite mask ni , hehe.


Cool night peel off mask brand chica y chico ni berharga RM38.00 untul 100g tiub ... stay tune utk review mask ni ok ...

berminat untuk beli mask ni, bolehlah klik link product >>> di sini <<<


ekceli, mrs pip x terfikir pun mau beli serum muka ni ... tapi kan, hari tu time spring cleaning beauty products mrs pip, terjumpa tester product ni, so bila tengok belum expire lagi, mcm membazir pula kalau tak guna kan , walaupun 5ml jer tester tu  tp boleh guna 3 kali ... woha.

so lepas guna, terasa terus suka dengan efek serum ni .. bagi mrs pip la kan, mmg sesuai sedap moist soothing di muka, so terus check harga ok ka tidak ..

huk huk juga la, boleh tahan harga sebotol ... Rich Moist Soothing Serum brand Dear Klairs ni berharga RM93.00 utk 80ml ... bg mrs pip la kan, agak mahal la juga ...

tapi, ngam ngam ada 20% diskaun time beli, so happy betul bah dapat beli pada harga yg ada penjimatan ni kan ...

berminat beli, boleh klik link product >>> di sini <<< dan stay tune utk review dari mrs pip ya.


kali ni tukar facial sheet mask brand lain pula ... nampak keluaran wangskin ni, 5pcs/set, kaler pun sweet2 pink packaging dia, terus jatuh cinta .. haha.

White flower mask brand wangskin, 5pcs/set , 20ml each pack berharga RM15.00 .. kalau mau beli satu satu, harga RM4.00, so penjimatan beli 5 pcs per set kan ...

nak tau info lanjut , boleh klik link product >> di sini << dan stay tune for review ok ...

happy tau bila kotak Althea landing di rumah, haha ... dan total bayar semua tu, eh korang do the maths la ...

nak lagi jimat, beli lah secara online melalui Shopback, bolehlah dpt Cashback kan ...

cheers.

Thursday, 18 April 2019

Review Aloe AC Clean Bubble Cleanser Hansaegee Nature || kulit terasa lembut dan segar

April 18, 2019 6
Review Aloe AC Clean Bubble Cleanser Hansaegee Nature || kulit terasa lembut dan segar
hi there, wah seronok guna pencuci muka berbuih buih ni, kalau boleh balik balik mau cuci muka ... tada, favorite cleanser in the house iaitu Aloe AC Clean Bubble Cleanser daripada Hansaegee Nature ...


pencuci muka ni adalah jenis cecair seperti kebanyakkan pencuci muka yang ada, tapi bila korang pam pencuci muka ke tapak tangan, hah buih buih putih la yang keluar ... terasa seronok pula bila tiap kali cuci muka dengan buih buih yang banyak, tapi mudah dibilas ...


sebelum mrs pip share pemgalaman guna pencuci muka Aloe AC Clean Bubble Cleanser Hansaegee Nature ni, jom kenali rapat rapat info mengenai produk ni ...

Aloe AC Clean Bubble Cleanser ni :-
➡ membersihkan lebihan minyak, sebum, kotoran, solekan pada wajah kulit
➡ membantu mengawal minyak pada kulit wajah
➡ membersihkan liang liang kulit secara mendalam menjadikan kulit lebih bersih , sihat dan bersinar
➡ melembapkan kulit wajah tanpa memberikan rasa kekeringan pada kulit wajah
➡ sesuai untuk semua jenis kulit , kulit berminyak, kulit kombinasi dan kulit kering


bahan bahan utama yang terkandung di dalam bubble cleanser ini ialah :-

Aloe Barbadensis Leaf dan Tea Tree Leaf Oil : baik untuk kesihatan kulit

kredit gambar : hansagee nature website

selain itu, ianya juga turut mengandungi bahan bahan lain seperti Salvia Officinalis (Sage) Leaf Extract ; Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Extract ; Jasminum Officinale (Jasmine) Extract ; Lavandula Angustifolia (Lavender) Extract (seperti yang tertera gambar di bawah)


Kredit gambar : hansaegee nature website


Pengalaman mrs pip menggunakan Aloe AC Clean Bubble Cleanser yang dah lebih guna dari 2 minggu :-

➡ tiada sebarang iritasi / merengsa mahupun kulit kemerah-merahan terasa pada kulit wajah mrs pip
➡ kulit terasa lembut, segar, bersih, lembap dan bebas minyak selepas penggunaan
➡ bubble bubble nya terasa sangat ringan apabila pencuci ini digunakan dan paling best mudah dibilas 

di sini mrs pip sertakan cara bagaimana yang betul untuk menggunakan Aloe AC Clean Bubble Cleanser ni ...

 kredit gambar : hansaegee nature website

korang boleh rujuk pada grafik di atas dan disertakan cara penggunaan yang betul.


Aloe AC Clean Bubble Cleanser ni didatangkan dalam pump bottle bersaiz 150ml / 5.29 fl.oz pada harga RM69.00 ...

apa yang mustahak bagi mrs pip apabila membuat pembelian atas talian (online shopping) , sudah semestinya cara produk tu dibungkus untuk tujuan pengeposan. 

penting sangat tau produk sampai ke tangan dalam keadaan selamat ... dan produk ni dibungkus dengan bubble wrap dan tada! sampai ke tangan mrs pip tanpa sebarang kesan remuk dan pecah ... memang awesome pembungkusan produk ni ...

yang berminat untuk membuat pembelian, atau ingin tahu lebih info lagi mengenai produk ini, bolehlah layari laman web dan media sosial HANSAGEE NATURE seperti di bawah:-



Blog : 

Twitter : 



so, ada sesiapa yang dah try guna produk ni? cer share share sikit experienced korang guna produk ni.

Thanks for reading, xoxo.

cheers.

Wednesday, 17 April 2019

Pemenang Giveaway Bersama Sponsor by Mrs Pip

April 17, 2019 17
Pemenang Giveaway Bersama Sponsor by Mrs Pip
hi there, so mrs pip announce la ya pemenang bertuah GIVEAWAY BERSAMA SPONSOR BY MRS PIP ... terima kasih semua yang sudi join GA mrs pip kali ni ... walaupun tak achieve target 50 peserta, tapi very alhamdulillah, still ada yg sudi join ...


sebelum tu, mrs pip nak info la ya .. yang pemenang utama , hadiah disponsor oleh QISSBORNEO, so urusan penghantaran hadiah bukan mrs pip yg buat .. pemenang akan direct berurusan dengan sponsor ya ...

dan pemenang kedua, penghantaran hadiah mrs pip yang buat ok coz hadiah mmg mrs pip yg sediakan ...



mrs pip menggunakan random.org utk pemilihan pemenang ya ... 

so, pemenang UTAMA jatuh kepada peserta ke 22 ! yeah tahniah ... pemenang akan menerima sepasang jubah daripada sponsor QISSBORNEO ...

pemenang utama, sila emailkan nama penuh, alamat dan handphone number ke email sukasukasurirumah@gmail.com secepat yang mungkin.

dan, pemenang KEDUA jatuh kepada peserta no.2 , yeah tahniah ... anda menang clutch bag dan novel ya ... 

sama juga , sila berikan details nama penuh, alamat, handphone number ke email mrs pip iaitu sukasukasurirumah@gmail.com pada kadar yang segera utk penghantaran hadiah.

boleh check senarai peserta >> KLIK SINI <<

yang tak berjaya, stay tune utk GA akan dtg, insyaallah mrs pip akan buat giveaway lagi apabila blog pageview cecah 1M ok , insyaallah doakan mrs pip ya rajin update blog ...

cheers.

Monday, 15 April 2019

Senarai peserta Giveaway bersama sponsor by mrs pip dan Giveaway Extended di Instagram!

April 15, 2019 6
Senarai peserta Giveaway bersama sponsor by mrs pip dan Giveaway Extended di Instagram!
hi there, baru ada kesempatan untuk update senarai peserta yang join giveaway bersama sponsor by  pip ... laptop mrs pip still rosak, so ni update guna hp jak, adeh ...

kalau tiada aral melintang, mrs pip announce nama pemenang pada 16 atau 17 April ya .. maaf la, 1st time buat giveaway lewat announce winner πŸ˜₯

dan yg dah join tapi tak tersenarai, sila info mrs pip ruang komen, takut ada yang terlepas pandang ni ...

senarai peserta ...
1.
https://fws00blog.blogspot.com/2019/04/giveaway-bersama-sponsor-by-mrs-pip.html?m=1

2.
https://nasuha-itsmyessay.blogspot.com/2019/04/giveaway-bersama-sponsor-by-mrs-pip.html?m=1

3.
https://ladyinredplanner.blogspot.com/2019/04/giveaway-bersama-sponsor-by-mrs-pip.html?m=1

4.
https://honeymirae.blogspot.com/2019/03/giveaway-bersama-sponsor-by-mrs-pip.html?

5.
http://zzzyy.blogspot.com/2019/03/giveaway-bersama-sponsor-by-mrs-pip.html?m=1

6.
https://www.bondezaidalifah.com/2019/03/giveaway-bersama-sponsor-by-mrs-pip.html?m=1

7.
https://mama3farhanah.blogspot.com/2019/03/giveaway-bersama-sponsor-by-mrs-pip.html

8.
https://www.yayaazura.com/2019/03/giveaway-bersama-sponsor-by-mrs-pip.html

9.
https://mulan-sahbanu.blogspot.com/2019/03/giveaway-bersama-sponsor-by-mrs-pip.html?m=1

10.
http://www.lizaizara.com/2019/03/giveaway-bersama-sponsor-by-mrs-pip.html?m=1

11.
http://www.ceriteraibu.com/2019/03/giveaway-bersama-sponsor-by-mrs-pip.html?m=1

12.
http://www.mamapipie.com/2019/03/giveaway-bersama-sponsor-by-mrs-pip.html?m=1

13.
https://izahafizah.blogspot.com/2019/03/giveaway-bersama-sponsor-by-mrs-pip.html?m=1

14.
http://www.fiezasani.xyz/2019/03/giveaway-bersama-sponsor-by-mrs-pip.html?m=1

15.
https://cikcappuccinolatte.blogspot.com/2019/03/giveaway-bersama-sponser-mrs-pip.html

16.
https://kasihkuamani.blogspot.com/2019/03/giveaway-bersama-sponsor-by-mrs-pip.html?m=1

17.
http://www.kakgojes.com/2019/03/giveaway-bersama-sponsor-by-mrs-pip.html?m=1

18.
https://akukaudansesuatu.blogspot.com/2019/03/giveaway-bersama-sponsor-by-mrs-pip.html?m=1

19.
https://mysecret-littlelife.blogspot.com/2019/03/giveaway-bersama-sponsor-by-mrs-pip.html?m=1

20.
https://www.shikinrazali.com/2019/03/giveaway-bersama-sponsor-by-mrs-pip.html

21.
http://www.huhahuhajerr.com/2019/03/giveaway-bersama-sponsor-by-mrs-pip.html?m=1

22.
https://www.mialiana.com/2019/03/giveaway-bersama-sponsor-by-mrs-pip.html?m=1

23.
https://poppao.blogspot.com/2019/03/blog-post.html?m=1

24.
https://jombercontest.blogspot.com/2019/03/giveaway-bersama-sponsor-by-mrs-pip.html

25.
https://penselduabee.blogspot.com/2019/03/giveaway-bersama-sponsor-by-mrs-pip.html

26.
http://www.maisarahsidi.com/2019/03/giveaway-bersama-sponsor-by-mrs-pip.html

27.
https://www.shuhaidasaad.com/2019/03/giveaway-bersama-sponsor-by-mrs-pip.html

28.
https://belogsjm.blogspot.com/2019/03/giveaway-bersama-sponsor-by-mrs-pip.html?m=1

29.
_silentxx
https://www.instagram.com/p/BvCCD1Xg4Is/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=1kozgett454le

Yang nak join giveaway ni, still boleh join di INSTAGRAM YA ... giveaway extended sehingga 16.4.19 ... just klik kat mana2 gambar di IG mrs pip yg showing giveaway extended mcm gambar di bawah tu ya...


yang dah join , thanks a lot .. Yg tak join lagi, jomlah join kat IG ...

cheers.

Friday, 12 April 2019

Jangan cepat salahkan anak anak kalau mereka degil dan bebal ... Ibu bapa pun ada salahnya juga !

April 12, 2019 14
Jangan cepat salahkan anak anak kalau mereka degil dan bebal ... Ibu bapa pun ada salahnya juga !
hi there, salam jumaat semua ... love hate relationship aku dgn anak anak ni ada pasang surutnya .. sebagai seorang mommy, dlm apa hal sekalipun, jangan benci dan dendam dengan anak anak kecil kerana takut esok2 tak sempat kita maafkan anak kita, Allah dah jemput kita, kesian kat anak tak dapat redha kita sbg mommy, maka tak dapatlah anak anak redha Allah juga .. padahal kita nak anak anak kita jadi insan soleh solehah dan bertaqwa kan .. anak anak inilah yang akan bawa kita sama ada masuk syurga atau neraka ...


hubungan aku dengan anak anak slalu ok, tapi ada lah masa masa tertentu tu tak ok ...  ada masa aku stress dengan karenah dorang , tapi aku try utk pastikan walaupun aku stress, aku masih boleh berfikir dan bertindak waras ... 

salah satu cara utk kekal waras ialah punya support system yang baik ... thanks aku punya MIL yang sangat baik, so bila husband tiada, MIL lah yg selalu jenguk aku tengok anak anak ... 

kdg2 kita lupa kenapa anak anak degil ni punca dari kita sendiri, so tak salahkan anak , mmg lebih salahkan diri sendiri dan usaha utk perbaiki diri ...

aku suka follow IG talkparenting ni, pasal di sini aku mudah faham cara pesanan dan didikan parenting yang dorg sampaikan, lebih mudah terkesan di hati aku ...


ilmu parenting ni mmg luas , banyak betul perkara keibubapaan yang aku still dalam proses belajar ... 

bab layan karenah anak anak ni, kalau sorang anak maybe agak senang nak layan, pasal sorang saja kan .. tapi kalau dah dua tiga orang, memang kena cekap la melayan ... kdg2 bila  stress, tu yang boleh jadi hulk hogan tetiba tu ... well, I am human too, ada masa ok, ada masa mood tak ok kan ...


banyak lagi benda aku perlu ubah pada diri sendiri kalau nak anak anak aku ni berubah pada bentuk yang aku inginkan ... 

emosi sangat memainkan pengaruh yang besar dalam membentuk anak anak ... sebab tu setiap hari aku check level emosi aku di tahap mana .. ada masa aku tak boleh nak berdepan dgn anak anak, so aku take 5 dulu, tarik hembus nafas dan fikir elok elok knapa emosi aku tak baik ..

kadang2 bukan sebab anak anak emosi tak elok, tapi tanpa sedar anak anak pula yang kena tempias ... 


betul kan, nak anak berubah, kita yang jadi mommy ni pun kena ubah juga perangai tu ... sabar kena lebih, senyum kena banyak ... jangan asyik nak marah kalau anak buat silap, jangan sikit2 emosi kan ... 

mcm kes Iman semalam, dia cranky pasal crayon dia tiada warna  kelabu, so bila bgtau nntlah daddy belikan crayon yg ada warna kelabu, dia marah2 tak puashati pasal dia nak juga warna kelabu tu ada sekarang ... mommy boleh naik hantu kalau mcm ni ... dia ingat mommy dia ni magician ke apa ...

tapi tu la, kena ckp elok2 , nak marah2 pun tak guna kan .. mmg usaha juga pujuk Iman, walaupun tak brapa menjadi pujuk dia, tapi ok lah at least dia tak meraung menangis , just dia membebel cakap sorang2 dgn nada tak puas hati pasal crayon tu ... siap tanya knapa cikgu dia ada crayon warna kelabu, dia punya crayon tiada pula ... 

sekarang aku terapi diri sendiri untuk perbaiki level parenting aku ... dan satu lagi, nowadays kalau aku marah2 unhappy dgn anak anak, selain istighfar, aku baca 

ya aziz, ya jabbar, ya mutakabbir ... 

zikir ni untuk lembutkan hati kita , so dgn harapan Allah tolong lembutkan hati kita jgn kasar2 dgn anak anak dan semoga Allah bantu kita berikan jalan keluar terhadap masalah yg kita hadapi ...

kalau korang ada tips mau share dgn mrs pip cara bagaiman utk berdepan dgn karenah anak anak yang super cranky ni  , sila sila share di komen di bawah ok.

tq for reading, have a great weekend.

cheers.

Thursday, 11 April 2019

Hadiah dari BFF sempena #edisi40

April 11, 2019 12
Hadiah dari BFF sempena #edisi40
hi there, simpan cerita ni buat kenangan di masa depan ... hari tu la, one of my BFF tetiba message nak bagi hadiah .. bday sudah limpas la, tapi rezeki la bah ni kan namanya ... walaupun bday sudah berlalu, dapat juga hadiah ... cantik pula tu ...


sekali buka, mak oiiii merasa lah pakai batu swarovski ni .. seutas rantai leher yang simple tapi cantik di mata mrs pip, lagi2 mrs pip mmg jenis suka design yg simple2 ... tau betul BFF ni taste I ...

ekceli, mrs pip jaranglah pakai aksesori ni, tapi bila dapat mmg happy sgt .. cuma x tau ni nak pakai atau nak simpan ni ... haha ...

apapun, many thanks kat Aieshah Ithnin, BFF mrs pip, dari zaman uni lagi kenal .  yang slalu tolong format komputer mrs pip tanpa sebarang charge, dan sesekali jadi runner belikan I makanan minuman pasal malas nak pergi cafe ...

dan korang yg baca entry ni, doakan BFF mrs pip ni lulus interview nak buat PhD ya, dah 5 kali interview katanya, tak lulus juga ... BFF ni kerja as a pegawai nazir dan teknologi maklumat , dia nak sgt continue PhD nak buat paperwork kepimpinan dan pengurusan sekolah ... mohon doa ikhlas korang ya ... Tq ..

love you Ecah, friends till jannah.

cheers.

Tuesday, 9 April 2019

Menang angpow Shopee dan Sweetcherry Contest

April 09, 2019 20
Menang angpow Shopee dan Sweetcherry Contest
hi there, alahai blog updates agak lembap these days pasal laptop mrs pip rosak .. Duh. nak announce pemenang giveaway sponsor tu pun tak buat lagi list peserta, and rasa nak extend ja giveaway tu kat IG .. tengoklah nnt mcm mana nak extend kat IG ke tak ... 

so cerita happy happy sikit la hari ni ... janji ada entry blog kan .. Haha. alkisahnya hari tu time CNY, Shopee ada buat contest di IG, so sajalah join, kot2 menang, dapatlah angpow RM88 kan ... 


dan memang rezeki, tetiba Shopee DM di IG mrs pip menang contest tu ... dan few weeks later, dapatlah Shopee code voucher, dan ngam2 voucher tu dapat time sale 27.3 baru baru ni, so haruslah kita SHOPPING kan ... ngeh ngeh ngeh ...

mrs pip mula2 nak beli baju baby Nami, tapi ntah tetiba nampak cadar patchwork, terus tersuka .. mmg dah lama nak beli patchwork, tp mcm nak tak nak, dah ada rezeki ni, so grab lah satu ... pilih yang mur mur saja ...


lepas dah pilih patchwork tu, ada lagi sedikit lebihan voucher tu, so belilah baju utk baby Nami ... lain yg dibeli, lain pula yang sampai .. Adeh .. nak tukar pun leceh, so malaslah nak tukar, kena return bagai .. end up simpan sajalah baju tu, nasib baik muat kat Nami ...

beli baju lain, baju ni la pula yg sampai
seller silap hantar , adeh.

dan dah nama sale kan, belilah top up romper baby Nami , haha .. Ada free shipping katanya dan sedikit diskaun harga , so jomlah tapau romper

ni pula, mrs pip unhappy sikit dgn 5 pcs romper tu pasal 2 helai romper tu design dia mmg sebiji sama, n seller tak respon kita chat dgn dia, hurm.

lepas tu, dekat IG pula, ternampak lah ada yang congrats mrs pip , bila check yeah nama mrs pip tersenarai sbg salah sorang pemenang sweetcherry contest ... cuma tak tahu menang tempat ke berapa .. tp dah masuk dlm senarai pemenang pun dah happy, alhamdulillah...

gambar baby nami muka happy tu yang bawa tuah, menang contest .. Haha, tu muka lepas habis shopping brg dapur dgn mommy hari tu ...

tapi hadiah kena self collect ... mula2 mmg nak ignore sajalah hadiah tu, biarlah .. nak self collect memang tak mampu pasal mrs pip duduk sabah kan ...

tapi, ada sorang mommy ni, kitotang biasa tag tag each other kalau ada contest, so bila dia tahu mrs pip x dpt collect hadiah tu and kebetulan dia pun menang contest sweetcherry tu, so dia boleh tolong collect bg pihak mrs pip ...

bila DM admin sweetcherry bgtau ada wakil yg tolong ambil dan sweetcherry benarkan, so mommy tu tolong ambil kat TCE baby expo baru2 tu  ... Tenkiu banyak2 ummihusna, sanggup tolong ambil hadiah utk baby Nami.

ingatkan dapat voucher, sekali tu ummihusna bgtau baby Nami menang tempat ke3 dan hadiah dia sebuah stroller, ummihusna share gambar stroller tu, mmg cantik ... tapi, kat rumah dah ada 2 stroller, so kalau nak minta ummihusna pos kan , dia ok saja, tp nak buat apa stroller sampai 3 biji, nnt last2 semua parking dlm stor ... 

mrs pip hadiahkan stroller tu untuk baby Husna, hope baby Husna happy jalan2 guna stroller tu #rezekidikongsibersama ... 

hari tu ingatkan kalau dpt voucher, maybe nak beli kerusi makan baby, tapi it is ok, maybe ada rezeki nak beli kerusi makan baby next time ...

tu sajalah nak update hadiah kemenangan ... hope ada rezeki lagi menang contest n giveaway , hehe.

cheers.

Friday, 5 April 2019

Iman & Amin rindu daddy lah tu !

April 05, 2019 6
Iman & Amin rindu daddy lah tu !
hi there, ni few few weeks punya cerita ... ada satu hari tu, balik jak Iman n Amin dari sekolah, letak jak beg di study table dorang, terus ambil gambar yg sudah mrs pip kasi frame elok elok ... Aiks, apa ni?


lepas tu siap ntah apa apa budak berdua ni cerita pasal gambar tu ... kejap kejap ni daddy, tu daddy, ni time daddy bla bla bla ... 

mrs pip jadi pemerhati bebas jak ... apalah yg kamurang buat di sekolah tadi sampai tiba tiba obses dgn gambar daddy ... 


ni mesti kes rindu daddy dorang ni ... daddy nowadays kerja jauh sikit dari rumah, so hujung minggu jak ada di rumah ...

since budak2 ni pun sudah sekolah kan, mau pindah randah pun kena fikir banyak kali ... 

jadi, bertabahlah kamu berdua rindu daddy ...


bila nampak anak anak meluahkan rindu dorang dgn cara mcm ni, cara tak cakap direct yg dorg rindu daddy, tapi mmg boleh tahulah dorang tengah rindu daddy, mmg a bit sad juga lah mrs pip rasa ...


dorang try hard simpan rindu tu tak bagi mommy nampak, tapi mommy taulah korang kalau rindu daddy, mmg slalu keluar perangai yang pelik pelik ...

apapun, doakan daddy selalu murah rezeki dan korang berdua jangan nakal2 bila daddy tiada di rumah ...

kalau mommy kerja, korang rindu tak ni?  hehe.

cheers.

Wednesday, 3 April 2019

Kurang SERAT dalam makanan punca baby Nami sembelit

April 03, 2019 20
Kurang SERAT dalam makanan punca baby Nami sembelit
hi there, ni sambungan cerita baby Nami sembelit teruk hari tu ... so lepas pergi klinik swasta, dan doktor pun dah bagi hexbio dan lactro, baby dah ok ekceli, habis semua poop dia keluar ... tapi lepas stop ambil lactro, baby sembelit sekali lagi .. duh.



so, 21/3 sekali lagi mrs pip bawa baby Nami pergi klinik, tapi kali ni pergi klinik kerajaan .. well, 2nd opinion is needed I guess ... 

gigih bawa baby pergi public clinic, waiting hours mmg agak lama coz ramai orang, nasiblah mood baby Nami ok time tu ... rasanya lebih sejam juga baru sampai giliran kitorang  ...

doktor tanya apa masalah , so mrs pip bgtaulah ni kali kedua baby sembelit, hari tu sudah makan hexbio dan lactro, baby ok sudah, tp sembelit tu dtg semula ...

doktor baringkan baby di katil dan check perut baby ... doktor tanya kalau baby ada kentut, of coz lah ada tp busyuk pasal dah few days tak poop kan ... 

doktor check perut n bontot baby, doktor bgtau perut baby ok, tiada angin, tidak kembung ... ada kentut maksudnya usus baby ok , dan doktor tak bagi ubat pun .. dan doktor ajar SENAMAN untuk baby agar mudah nak poop.

SENAMAN tu senang saja, tolak lutut baby naik ke atas perut , buat beberapa kali sehari ... itu akan membantu baby utk mudah membuang air besar.

then doktor tanya baby Nami makan apa sekarang? mrs pip bgtau la, baby makan bubur nasi yang diblender, sesekali makan buah ... 

doktor advice untuk tambahkan serat dlm pemakanan baby ... tambah bayam, tambah carrot, tambah labu ... tambah sikit2 saja dlm bubur baby then blender sama sama ... 

selain tu, bagi baby makan buah ... betik antara yang baik untuk baby ... dan doktor bgtau, salah satu juga why baby Nami tak poop maybe jumlah makanan yg dia ambil tak cukup banyak , so kena tambah kuantiti ... Oh, ni pun boleh jd issue juga baby tak nak poop eh?


so balik rumah tengahari tu, mrs pip buatkan bubur nasi utk nami, kali ni tambah bayam ... haha, keliling rumah byk bayam kampung, just petik saja fresh from the garden ... then tambah sedikit carrot juga ...

dah siap masak, tunggu bubur sejuk sikit, then mrs pip blender n bagi nami makan , kuantiti pun mrs pip tambah banyak sikit drpd sebelum ni ... mrs pip buat juga senaman kaki yg doktor syorkan utk baby Nami tu ... 

esoknya, lepas makan tengahari, nami pooped sangatlah banyak, najis lembut tapi siap ada seketul ketulan keras , adeh ... 

haha, memang menjadi nasihat doktor tu kan ... doktor ada ckp, kalau baby still sembelit utk beberapa hari lagi, doktor suruh bawa baby ke klinik semula, tapi dah poop ni, so no need la kan ...

dan susah mau dpt cari betik di pasar ni, kejap ada kejap teda, so mrs pip bagi nami minum air perahan orange la kan ... hari2 bg nami minum perahan orange ni, dua tiga sudu besar mcm tu la ...


selain tu, mrs pip belikan juga nami cerelac ... ni utk kes kecemasan kalau tak sempat nak masak bubur dan ada urusan di luar, so bawa cerelac ni la bagi nami makan ... so far, nami ok saja mkn cerelac ni, tiada alahan ... 

tak mcm Amin dulu, cerelac tak ngam dgn dia, tiap kali makan mesti ada timbul merah2 seluruh muka ... so Amin tak makan cerelac tu, terpaksa stop , mmg susah nak bawa Amin keluar kalau tiada bubur ... lepas tu Amin dulu, dia nak bubur yang plan saja, tak nak yang ada banyak rasa ... dia tak layan sayur2 semua dlm bubur dia ... till now la, si Amin tak layan sayur ... 


dan, yeah nami dah start makan kudap kudap baby biscuit juga ... dan byk2 jenama baby biscuit, mrs pip paling suka dgn brand BABY BITES ni .. ada few flavor boleh pilih spt carrot, banana, vege, original ..

BABY BITES ni mrs pip suka pasal so far la kan, ni saja baby biscuit yang tak manis , yang few brand mrs pip pernah try bg Iman makan dulu, mmg rasa sgt dia punya manis tu, so mr.Husband reject , end up mrs pip yg terpaksa habiskan baby biscuit si Iman dulu ... 

apapun, semoga nami membesar dengan sihat ❤❤❤

cheers.