Rezeki ni kita pinjam saja pun ... - Cerita Blog Mrs Pip

Friday, 8 March 2019

Rezeki ni kita pinjam saja pun ...

hi there, korang apa khabar? hope semua sentiasa happy n sihat ok. hari ni nak bebel pasal rezeki ... bila nampak orang kaya duit berkepok kepok, kita ckp "wah, kayanya dia" .. ada yg suka, ada yang jeles kan ... kalau boleh, kita pun nak mcm dia, kaya setinggi langit!

rezeki oh rezeki ... kita kerja siang malam, minta pada sang pencipta agar dimurahkan rezeki buat kita, betul tak? usaha nak hidup senang, kan? serius, aku pun mcm tu juga ... kau nak hidup susah? tak kan ...


tapi, rezeki ni satu pun bukan milik kita ... kita pinjam saja rezeki ni kan .. apa yg kita ada, semua pinjaman semata mata .. esok esok sang pencipta ambil rezeki kita, nnt dia tanya " kau buat apa dgn rezeki yang aku berikan?" ... kau ingat kau tak kena soal siasat ttg rezeki yg kau miliki? 

terbaca ada rakan yg rezeki duit dia just ngam ngam saja utk dia langsaikan hutang dia ... lepas dah byr hutang tu, dia dah tak da duit utk hari tu .. siapa pernah mcm ni? aku lah tu selalu mcm ni ... sampai satu tahap, aku dah immune dah ... sampai satu masa, aku dah tak risau dah sama ada aku cukup duit atau tak ... 

entry ni just a sharing thought about rezeki ... apa yang korang fikir ttg rezeki korang sebenarnya? ... 

rezeki kita berbeza2, jgn cemburu dgn rezeki orang lain ... kau tak tahu apa yg dia lalui dgn kehidupan dia ... ada org tu sakit ja memanjang, tapi Allah bagi dia rasa bahagia dikelilingi keluarga penyayang.. apa dia nak makan, semua dia dpt makan dgn mudah ... aku tengah craving Hershey Truffles tau, tp serius aku tak dpt beli pon coz di sini mmg tiada jual ... aku craving nak minum kopibin dan nak makan brownies yang ada pecan nut , tp kat sini tmpt aku kopibin pun org tak tau apa benda tu ... see, not my rezeki kan ..

bab duit, aku tak kerja ada gaji atau ada xtra income kecuali kdg2 dpt blogging job .. duit blogging job tu aku guna nak beli brg yg aku suka .. asben bagi duit tak utk diri aku sendiri? bagi, tapi aku guna belanja anak anak aku beli itu ini ... 

pernah tak duit langsung tiada ditangan? kau rasa? ... pernah , selalu ... aku rasa? biasa saja ... bila aku fikir balik , very alhamdulillah, aku still tak kebulur ... anak anak still kenyang perut dpt makan nasi dgn lauk plus minum susu ... lepas tu tiba2 ada yg baik hati hantar bread la bun la dkt rumah belanja anak anak aku makan ... see, hebatnya kuasa sang pencipta ... 

ada sekali tu, aku cuma ada seringgit dua ja lagi dlm wallet ... cuak tak? dulu time kerja, duit dlm bank 4 angka setiap bulan .. mestilah cuak kan ... tapi, kau ingat semuanya berpusar dan berpusat dengan DUIT eh? tak da duit, semua tak jalan kan ... I feel you ...

aku pun risau juga bila tiada duit, tipulah kalau tak risau ... kalau sorg2, boleh relax aaa, tp risau anak anak tak cukup belanja ... 

mcm mana nak survive ni? ... cara kita nak survive mmg berbeza beza ... 

mcm aku, bab rezeki sejak dulu2 aku suka serahkan semuanya pada sang pencipta bulat2 .. aku usaha, kerja keras tapi aku terapkan kat diri aku, semua ni Tuhan punya, aku pinjam saja utk sementara waktu... jadi, rasa risau tu kurang .. ada xtra rezeki, aku share dgn yg lain, ada sikit rezeki, aku pun share juga dgn yg lain ...

jangan kedekut ... ada org risau betul rezeki dia kurang bila dia share ... kalau kau ada komitmen nak byr itu ini, kau dahulukan .. ada xtra, jgn kedekut ... kalau ada yg nak pinjam duit, lagi2 adik beradik , jgn berkira .. dia baik or tak baik adik beradik kau ni, kalau dia kesempitan, dan kau ada kemampuan, kau bglah dia pinjam brapa yg kau mampu .. ni cara aku. kenapa? pasal aku slalu yakin, esok2 adik beradik ni la akan tolong kita, doakan kita .. kalau dia jahat tahap dewa sekalipun, jgn terlalu kedekut dgn dia .. Allah tu saja nak tengok hati kita ...

hari tu bila aku tak da duit kan, tetiba adik aku wasap "kak, td aku sudah bank in duit bayar hutang lama" ... kau rasa? of coz la happy ... syukur sangat kan.

sedekah ... aku yakin dgn kuasa sedekah ... tiba tiba Allah hantar rezeki dari pelbagai arah ... rezeki dpt extra job la, rezeki menang contest la, rezeki kena belanja makan la ... sedekah biar ikhlas ... senyum pun sedekah juga kan ... 

selagi kau yakin rezeki ni Allah bagi kpd siapa yg dia nak dan kau tak pernah putus asa berusaha utk cari rezeki, pasti ada rezeki utk kau ... bezanya banyak atau sikit ... bezanya kau bersyukur atau tak dgn rezeki kau , bezanya kau ihklas ke tak, bezanya halal atau tidak ... 

ada banyak cara menjemput rezeki masuk ... tapi kau jgnlah pula berharap esok esok rezeki dpt beli kereta mcLaren sedangkan kau tahu aras rezeki kau tu mcm mana ... bersyukur dpt rezeki yang buat hidup kau tak sempit dah lah .. kalau nak juga rezeki setinggi langit, maka kenalah usaha setinggi angkasa ...

dah 8hb kan, korang dah gaji belum? dah gaji, jangan lupa sedekah ... belanja gula gula seketul pun sedekah juga, yg penting ikhlas ... incik asben tak gaji lagi, tapi insya allah tetap ada rezeki utk kami anak beranak ... 

mrs pip doakan kita semua diluaskan rezeki dan dipermudahkan semua urusan ... doakan juga mrs pip diberikan rezeki yang baik baik ok.

Salam Jumaat.

cheers.

16 comments:

  1. Perkongsian yang bagus mrs pip.. Yang penting kena selalu bersyukur dengan apa yang ada.. Rugi bila kita dengkikan rezeki orang sedangkan rezeki kita, kita tak bersyukur pun..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Sha, bersyukur dgm setiap rezeki yg kita dpt, tak perlulah dengki dgn rezeki org kan ...

      Delete
  2. semoga dimurahkan rezeki..

    ReplyDelete
  3. Indeed Mrs Pip.. Rezeki itu ketentuan Illahi..
    Kita serah kepada-Nya.. Memang ianya miracle..
    Semoga Mrs Pip sekeluarga sentiasa diluaskan pintu rezeki, aminnn..

    ReplyDelete
  4. aaaminnn...lagipun rezeki tak pernah salah alamat

    ReplyDelete
  5. masya Allah...thanks mrs pip atas perkongsian ni...memang selalu rasa apa yang mrs pip rasa, memang pernah alamai apa yang mrs pip alami tu...betul, rezeki ni Allah bagi pinjam aje kat kita..dan dalam rezeki kita ada rezeki orang lain...jangan kedekut memberi, Allah akan balas lebih lagi...insya'Allah, pesanan buat diri sendiri..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kdg2 kita sedih bila rezeki kita sedikit, tp ada org lain yg rezekinya lagi sempit dr kita kan ..

      Delete
  6. dapat keluarga yang happy dan bahagia pun 1 rezeki yang besar dah. Sebab ada orang duit berkopak pun, tapi tak bahagia, tak happy. huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg ni saya pun setuju.. I saw once a rich family, tp dorang tak happy , ada saja yg tak kena ...

      Delete
  7. Bernas. Walaupun kupasannya santai. Rezeki kita dah ditentukan, Dia dah atur sebaiknya dan terbaik untuk setiap makhluk. Kuasa sedekah dapat menarik rezeki insha Allah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena selalu berlapang dada dgn rezeki Allah kan .. Sikit atau byk, asal kita dah usaha cari rezeki ...

      Delete
  8. mmg benar tu tq for reminding mrspip

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semoga kita semua slalu bersyukur dgn setiap rezeki yg kita ada.

      Delete