Nami Heavenlee || Jurnal 7 bulan - tumbuh gigi pertama! - MrsPip Dot Com

Wednesday, 20 March 2019

Nami Heavenlee || Jurnal 7 bulan - tumbuh gigi pertama!

hi there, so 20 Mac genap usia baby Nami 7 bulan ... cepat masa berlalu, esok esok nanti dah setahun ... 


hari tu baby Nami kena sembelit, lepas jumpa doktor n makan ubat, sembelit dah ok ... tapi, now baby sembelit lagi! suspek utama yg menyebabkan sembelit kemungkinan besar adalah bubur nasi tu 😥 so tengah tukar makanan baby Nami, I'll see how it goes  ... nnt mrs pip share part II bab baby sembelit ni ...


baby Nami pun dah start crawling since 6 months tu, tapi tak selaju sekarang ... jadi mmg kena jaga betul2, takut dia langgar dinding la pula , dan risau muka dia tersembam di lantai time crawling tu 



dan baby Nami dah ada sebatang gigi ... yeah, teruja tengok gigi baby keluar ... tapi baby a but cranky la time gusi dia merekah nak keluar gigi 😳 gambar atas 14.3.19, gusi merekah n nampak la gigi nak kluar ...


15.3.19 dah nampak gigi keluar jelas ... selain tu, mood baby Nami so far ok saja, easy to handle and baby suka senyum , a bit friendly la juga ... nampak sesiapa saja yg tegur dia, baby selalu senyum balik ... 

time tidur malam, baby Nami dah tak suka tidur kat baby coat dia ... asyik2 mau tidur sebelah mommy ... lena jak tidurnya ... asal letak dlm baby coat, mulalah baby nangis ... tapi kalau setakat letak dlm baby coat siang hari utk dia pusing2 main while mommy nak mandi atau masak, dia ok saja ... 

baby Nami banyak babbling la sekarang ni .. ntah apalah yg dia nak cakap, mommy suka ja layan Nami babbling ... well, baby tengah dalam language acquisition process , nak develop dia punya speech .. 


dalam fasa ni, mrs pip akan bercakap dgn baby guna language org dewasa, no baby talk ... Iman n Amin pun mcm ni juga dulu, alhamdulillah baby talk dorang memang kejap saja, kalau dorg bercakap mmg boleh faham dan jelas sebutan dorang ... hope Nami pun mcm ni juga kelak ...

dan routine pagi2 baby Nami ikut mommy hantar abg pergi sekolah, then ptg ambil abang dari kelas tuition ... 

hope baby membesar dengan sihat, dan sentiasa dlm lindungan dan redha Allah SWT.

happy parenting.

cheers.

8 comments:

  1. Yeah!! Baby Nami dah ada gigi.. lepas ini ibu sila berjaga-jaga.. Nanti baby Nami nak gigit.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, dia dah gigit dah td .. Boleh tahan sakit.

      Delete
  2. alolo somelnya dia gelak cam tu...

    ReplyDelete
  3. alaaaa totototot comeynya. tengok gigi gusi dia. pipi tu pun geram haih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pipi tu la yg slalu dikerjakan kitorang..

      Delete