Iman Rafael turns 6 yrs old || 4.03.2019 - Cerita Blog Mrs Pip

Tuesday, 12 March 2019

Iman Rafael turns 6 yrs old || 4.03.2019

hi there, baru ada kesempatan update birthday Iman yang ke-6 tahun minggu lepas pada 4.03.2019 ... lain yang mrs pip plan, lain pula kejadian sebenar pada tarikh tersebut ...


birthday Iman jatuh pada hari Isnin ... so hari budak pergi sekolah ... nak celebrate atau tak ni? kalau nak celebrate, nak celebrate di sekolah, tuition centre, pohpoh house atau kita sendiri2 saja? eh, banyak betul pilihan ...

gambar atas, muka birthday boy on the way pergi sekolah ... luckylah dpt tangkap gambar elok ... kalau tak, ntah brapa kali snap baru dpt yg elok ...


gambar atas ni, dah siap siap pakai baju sekolah, so ingat nak wefie elok elok dgn anak anak nak wasap mr.Husband, tapi satu pun tak dpt gambar yg elok ... semua Iman conquer asyik2 nak muka dia penuh depan kamera, hiks!

so end up gambar Iman n Amin sajalah penuh dalam handphone pagi tu ... 

Penuhi keinginan Iman


sebulan lalu, Iman beria ia bgtau mrs pip nnt birthday, Iman mau celebrate potong kek di sekolah dgn kawan kawan ...

so, mrs pip pun ok sajalah kan sambil kira2 bajet yg diperlukan >>> kek , simple food and doorgift utk 50pax 

kemudian, seminggu sblm bday Iman, mrs pip tanya lagi Iman ni, birthday nanti dia mau potong kek di sekolah atau mcm mana? 

Iman ni jenis yg sukar dijangka ... so mmg kena tanya byk kali berkali kali dan ulang kali soalan yg serius utk dptkan jawapan yang muktamad.


Cer teka apa keinginan Iman utk bday dia?

Dua malam sblm bday, Iman bgtau

"mommy, Iman tidak mau potong kek di sekolah, Iman mau tiup lilin di rumah jak"

"mommy, Iman mau mommy dan Amin kasi sing sing Iman happy bday to Iman. Iman tidak mau orang lain sing sing"

"mommy, Iman mau tiup lilin dgn mommy dan Amin saja , lepas tu Iman mau potong kek dan makan kek di rumah"

wah, biar betul Iman ni ... hanya kita bertiga saja yg celebrate bday Iman?

Iman bgtau Nami masih baby, so Nami tak boleh sing sing n makan kek, so Nami tak boleh celebrate bday dia ... Huhu.

Dan daddy pula kerja, jadi nnt kek kasi tinggal daddy saja bilang si Iman ...

and serius, impian Iman dipenuhi .. hanya kami bertiga saja yg celebrate bday Iman lepas balik dari lelas tuisyen.

kek pula mrs pip buat vanilla sponge cake, kemudian covered with ganache ❤❤❤ dan hanya ada 3 lilin saja di rumah, so pakai sajalah lilin yg ada.

dan serius, si Iman balik ja dari kelas tuisyen, mrs pip mmg sudah siap2 kemas meja , punya happy Iman nampak kek atas meja , lepas tu cepat2 suruh mommy pasang lilin, nyanyi lagu happy birthday dgn Amin, lepas tu tiup lilin n potong kek..

kek pun main belasah ja Iman potong suka hati dia .. Siap cakap lagi "ni kek Iman, biar Iman yg potong sendiri kasi mommy n Amin" ... "sedapnya kek" ...


ni pula gambar Iman n Amin balik dari kelas tuisyen ... masuk ja kereta, terus bgtau laoshi kelas tuisyen bagi Iman hadiah ... dapat botol air cantik dan set alat tulis dgn sticker tu sekali ...

habis mommy dorg kerjakan lekat sticker di tangan dan lengan .. Adeh.


dan time tuisyen tu, mrs pip dah order siap2 set donut+tart+drinks untuk kawan2 Iman di kelas tuisyen ... utk kelas tuisyen, Iman+kawan2+laoshi ada 34 orang semuanya ... tiada kek pasal Iman pun tak mau kek utk kelas tuisyen dia ...

now, mrs pip still fikir nak celebrate atau tidak bday dia di sekolah ... next year sudah masuk sekolah rendah, at least nak juga ada kenangan bday dgn kawan2 di tadika kan ...

nanti mommy celebrate tetiba di sekolah, Iman badmood pula pasal dia mmg tak nak celebrate di sekolah ... Iman ni perangai sukar dijangka ... 

apapun , bab nak tiup lilin bertiga saja dgn mommy n Amin sudah pun dipenuhi ... 

dan thanks laoshi dan kawan2 di kelas tuisyen buat Iman happy , dan siap ada kawan yg bagi Iman hadiah keesokannya ... mommy pun tak beli lagi hadiah Iman .. dah dia request nak shark, mommy mau tangkap shark di mana? adeh. request yg ntah apa apa la Iman ni ...

Iman, 
kamu yg pertama di hati mommy
kamu pari pari kecil mommy 
yang menghapuskan duka mommy
kamu yang mommy kasihi

tumbuhlah membesar 
semoga kamu menjadi insan berakhlak baik
hidup ini, harus banyak empati dan ehsan 
jangan pernah sombong 
jangan pernah bongkak

sayangi mommy, daddy, Amin dan Nami
semoga anak mommy ni 
sentiasa sukses dan menjadi hamba yang diredhai Allah.

Happy birthday Iman.
6 years and counting.

cheers.

8 comments: