March 2019 - Cerita Blog Mrs Pip

Friday, 29 March 2019

Sifat-sifat yang perlu dihindari sebagai seorang wanita yang bergelar ISTERI

March 29, 2019 15
Sifat-sifat yang perlu dihindari sebagai seorang wanita yang bergelar ISTERI
hi there, salam Jumaat yang indah buat semua ... so mrs pip mau share info yang mrs pip di IG @parentingmuslim , mengenai sifat sifat yang perlu dihindari sebagai seorang wanita yang bergelar ISTERI.


Sifat-sifat tercela yang patut diwaspadai, dan dihindari karena bisa jadi sikap suami nanti ke kamu jadi berubah, diantaranya adalah:⁣

Al - Anaanah.⁣

Banyak keluh kesah. Selalu merasa tak cukup apapun keadaannya. Terlebih lagi bila hidup susah. Jauh dari rasa syukur.⁣

Al-Manaanah.⁣

Suka mengungkit-ngungkit hal yang negatif pada diri suami atau orang lain. Terlebih lagi bila sang suami melalukan kesalahan. Satu kesalahan dia akan mengucapkan seribu kesalahan lainnya. Bahkan dia tega menceritakannya pada orang lain.⁣

Al -Hunaana.⁣

Menginginkan suami yang lain. Suka membandingkan suami sendiri dengan orang lain. Tidak mensyukuri suami sendiri dan suka berandai-andai "Andai suami saya seperti orang itu dan itu." termasuk juga lebih cinta/ngefans pada artis ketimbang suaminya.⁣

Al- Hudaaqah⁣

Suka memaksa pada suami jika menginginkan sesuatu. Tak melihat lagi situasi dan kemampuan sang suami. Jika tak dipenuhi dia akan mengancam suaminya dengan berbagai ancaman.⁣

Al-Hulaaqa.⁣

Sibuk memanjakan dirinya sendiri. Suka bersolek dan santai sehingga melupakan kewajibannya sebagai istri, seperti kewajiban pada suami, mengurus anak, memasak, sholat dll.⁣

As-Salaaqah.⁣

Bergosip adalah penyakit yang banyak dijangkit para wanita. Padahal islam melarangnya.⁣

Semoga kita semua terhindar dari sifat demikian ya Mom. Aamiin.

semoga bermanfaat.

Kredit: IG @parentingmuslim

Cheers.

Wednesday, 27 March 2019

Makan pizza di Pizzahut , buy 1 free 1 ...

March 27, 2019 9
Makan pizza di Pizzahut , buy 1 free 1 ...
hi there, ni last week punya story ... kitorang pergi pekan Beaufort pasal mr.Husband mau tukar bateri Kembara ... lebih 10 tahun bah guna Kembara, sayang betul kami dgn our 1st car ni, hari tu ada org offer mau beli, tapi mcm sayang untuk dilepaskan ... 

bateri kembara dalam harga RM225, tapi trade in bateri lama, kedai tu letak harga RM20, so just bayar kedai tu RM205 selepas tolak trade in bateri lama tu ... baru tau ekceli boleh pula trade in bateri kereta lama ... 

cerita tukar bateri ni kasi masuk jak dlm blog, esok2 kalau mr.Husband tanya bila tukar bateri Kembara, bolehlah search dlm blog sendiri kan ... hehe.


selesai urusan tukar bateri kereta, so kami pergi makan tengahari .. anak anak mrs pip ni taste makan dorang memang nasi goreng, mee goreng, nasi ayam ... kau bagi burger, pizza atau fast food, dorang buat buat ndak nampak ja tu makanan ...

so, malaslah mau bawa dorang pergi kedai makan fast food atau seangkatan dengannya ...


tapi hari tu, mr.Husband mcm biasalah tanya budak budak ni dorang mau makan apa "nasi, mi atau pizza?" ... ekceli mrs pip n mr.Husband mau makan pizza, so in case la Iman or Amin jawab pizza, maknanya ada peluanglah kami makan pizza , haha.

mrs pip n mr.Husband ni jenis ndak kisah mau makan apa asal halal, yang penting sesuai dengan selera anak anak ...

then, Iman la jawab dia mau makan pizza .. biar betul .. byk kali tanya, tu juga jawapan dia .. Amin ni selalunya dia ikut jak apa yang Iman mau, tapi mrs pip dpt rasa mesti Amin ni nnt ndak layan pizza tu pasal Amin ni mmg taste dia hanya pada nasi sahaja ... 


ndak ramai org pun waktu kami masuk, layanan pun ok ... standard la tunggu pizza siap utk dihidang ... kami ndak order banyak pun, pasal nnt membazir kalau ndak habis .. kalau mau lagi, nnt boleh buat order lagi ...

since ada promo buy 1 free 1 pizza, kami ambil promo tu saja bersama 2 mushroom soup dan 3 soya bean utk mrs pip , Iman n Amin plus 7up for mr.Husband .. 

Iman penuh selera dia makan pizza , tapi spt dijangka, Amin dia just main main pizza tu ... sepotong pizza tu, bukan dia makan betul betul, dia potong2 dgn pisau, lepas tu berekperimentasi pula dgn sudu n garpu mau mkn pizza, hiks! makan pakai tgn sajalah Amin, tapi dia ndak mau ... adeh, bila disuap, dia pun ndak mau, katanya mau mkn sendiri .. bah, mana mana lah, asalkan happy.


lepas ni sesekali kena bawa anak anak ni mkn di kedai makan mcm ni .. dorang ni dari dulu mmg ndak brapa layan fast food, eh tapi mommy peberet tau dgn Burger King, daddy pula suka KFC .. so next time belajar mkn burger yer anak anak .. kalau dibagi burger, daging burger tu jak dorg makan , adeh 😳

Amin ni suka bawa beg mommy .. beg pemberian Althea ni mrs pip suka bawa jalan, senang isi wallet, hp, lip tint, baju baby n diapers ... beg serbaguna gitew, dan tukang bawanya si Amin la, lagi2 kalau ada kaler pink, dia paling suka! Amin bilang, pink is beautiful ... alamak, buat mcm mana tu? .. ok la, pink is a new color of fashion la kan Amin ... jgn request mommy suruh belikan Amin seluar pink pulak.


standard la bila ada baby kan, mommy makan, Nami pula yg buka mulut n try mau grab itu ini ... so, bagi daddy makan dulu, lepas daddy siap mkn, baru mommy boleh mkn dgn aman ...


elok ja daddy siap makan, Nami pula tidur, so bahagialah daddy dukung Nami ... amboi Nami, time mommy mau makan, ndak pula mau tidur ... 

so dapatlah makan dgn tenang dan gembira ... dan Amin, org lain siap makan, dia masih lagi dgn pisau pizza dia .. last last, mommy la suapkan Amin, kalau ndak mmg ndak la dia makan pizza tu .. not so his taste kan, tapi still bolehlah suapkan dia pizza tu .. satu setengah potong jak yg Amin mampu habiskan pizza tu ...

happy Iman dpt makan pizza ... Iman bgtau, next time pergi makan pizza lagi ... apakah ini petanda anak anak dah boleh layan makan makanan lain selain nasi dan mee? hoyeah ...

till then, xoxo

cheers

Tuesday, 26 March 2019

Amin Johansen || Hadiah untuk birthday Qistina

March 26, 2019 10
Amin Johansen || Hadiah untuk birthday Qistina
hi there , update aktiviti kelas budak Amin pula ... since cikgu kelas si Amin ni rajin update aktiviti kelas dorang, so mrs pip pun update di blog untuk kenangan gitew ... tenkiu laoshi, rajin update cerita budak2 ni 👍


pagi 21.3.19, laoshi bgtau ada birthday celebration di kelas, harijadi Qistina , so laoshi pesan bawa hadiah, kasi happy birthday girl, simple2 gift pun ok ..

ni biasalah kan, bila ada bday, kita bagi hadiah, niat di hati untuk happykan anak anak kita dan kawan kawan dia ...

since lambat tau pasal bday tu, jd the next day baru Amin bg hadiah untuk Qistina ... hope Qistina suka hadiah yg Amin bagi tu ☺


meriah sangat birthday Qistina .. tengok, semua nak tumpang potong kek dgn Qistina kan , tapi biasalah kids kan, asal nmpak bday cake mesti excited ... bday girl pun ok jak potong kek dgn kawan2 ... no hal punya.


sebelum potong kek, laoshi ajak budak2 ni menari , siap ada kiriman video di wasap .. kalau mrs pip rajin, nnt mrs pip edit n upload di IG , kalau malas, bye bye sajalah dgn video tu ...


dah siap dancing2 , habis potong kek, semua kid dapat Happy Meal .. dan dah nama happy meal kan, mestilah ada toys di dalam tu ...


balik rumah, Amin baru buka toys dia ... kaler pink you .. kaler peberet si Amin ni tau .. mommy ndak boleh pinjam n sentuh toys dia ... ok la, mommy tumpang tinguk jak.

Feb 2019


ni gambar bulan Feb 2019 kalau tak silap , salah satu aktiviti ialah main warna air dan buat refleksi warna di ataa kertas ...

ntah apalah hasil kerja si Amin tu ... kasi ok sajalah bah kan ...

Jan 2019


ni pula sekitar gambar bulan Jan 2019 ... amboi Amin, bukan main lagi kau ya anak, terus 4 sekali kau penuhkan kuota ... susah mommy mau pilih menantu ni, hehe ... gurau2 jak bah ...


mommy tanya ni siapa nama kawan? Amin bgtau ni Danish ... Amin ni bukan ingat nama kawan kawan dia semua .. yang selalu dia sebut si Angeline jak ..

so Danish ni dia ingat pula ... ok kan, hope Amin boleh ingat nama kawan2 yang lain .. dia ada juga sebut nama Izz, Rafael dan Maykayla ...

Tuition 2019


so , Iman n Amin dah start tuition Feb 2019 tu ... dari sekolah ke kelas tuition, Iman n Amin dibawa oleh mommy Jordan, mommy classmate si Amin, so mrs pip ndak perlu ambil n hantar dorang dari sekolah ke kelas tuition ...

tapi bento lunch mrs pip kasi drop di kelas tuition ... balik tuition jam 3.30pm, mrs pip yg ambil dorang ...

Belanja kudap-kudap


jumaat 22.3.19, mrs pip beli cupcakes untuk Iman n Amin since hari tu Iman marah2 nak cupcakes time di rumah .. kebetulan ada yg jual cupcakes di sekolah, belilah sorang satu ...

tapi Iman n Amin tak makan cupcakes dorg di kelas time rehat ... Iman bgtau Denzel bday, so mkn kek n mi yg Denzel bagi ..

Amin pula, mkn bento yg mrs pip tapaukan dia so cupcakes tu mkn di kereta ...

mrs pip ekceli nak buat budak2 ni happy, sesekali belanja dorg outside food 😊

Trying to make the kids extra happy , so once in a while mommy  belanja makan kudap kudap 😋 ... sepatutnya makan time rehat, tapi both Iman n Amin bawa balik makan dalam kereta ...
and Iman nicely offers me one of his cupcakes , he said "tenkiu mommy belanja Iman dan satu ni untuk mommy" ... terharu I 😳

statement atas tu status di FB mrs pip ❤

tu sajalah cerita hal anak anak , happy bila dpt buat anak anak happy .. mommy love you all .

bacalah juga entry Aku Bukan Mommy Yang Perfect , ada kaitan why aku terharu bila Iman bg cupcake dia

Xoxo

cheers.

Monday, 25 March 2019

Aiskrim terbaru Walls - Minions Banana dan Asian Delight

March 25, 2019 10
Aiskrim terbaru Walls - Minions Banana dan Asian Delight
hi there, hahahaha korang jangan la baca sampai habis, karang kejap lagi laju jak korang pergi kedai runcit cari aiskrim walls ni ... ni bukan entry berbayar, tapi just suka suka tau nak update entry makan makan ... 


semuanya bermula beberapa minggu lepas, entah tiba2 suka mkn aiskrim, maybe pasal cuaca la kot kan yg panas ...

lepas tu ternampak dan terbaca kat IG kasih_shadz pasal aiskrim asian delight kelapa tu, katanya sedap ... eh, mmg nampak pun aiskrim ni kat sini, tp mcm tak teruja nak try asalnya

then time beli buns utk Iman n Amin, ternampak aislrim cute ni, minions banana, so memanggil2 nak suruh beli, hehe

belilah la juga, dahlah kitorang anak beranak penggemar makan pisang ... mcm mr.Husband n anak anal suka makan pisang melaka, mrs pip pula suka makan pisang berangan .. jadi, yg suka pisang, aiskrim ni a must try one!

utk mrs pip, mmg YUMMY ... harga RM2.50 ... nnt nak repeat beli makan dgn anak anak n incik suami 😊


pasal blogger Sha dah bgtau asian delight coconut ni sedap, so gigih la juga menyinggah beli ... 

mrs pip suka makan puding kelapa, so bila ada aiskrim kelapa, dan ada pula yg bgtau ni sedap, why not give it a try kan ...

ni pun not bad, ada isi kelapa dlm aiskrim tu, boleh gigit2 , sedap la ... RM1.90 satu harganya , ok la tak mahal kan ...


tapi sebelum tu, mrs pip nampak asian delight yam ni , yang ni mrs pip beli pasal nak rasa ok ke tak bagi pihak mr.Husband coz dia penggemar keladi ...

harga sama jak mcm coconut tu ... RM1.90 satu ... sedap tak? wei, sedap la juga, sama juga ada isi yam di dalam, sedap makan sambil kunyah kunyah isi yam tu ...


so, merasa lagi Asian Delight, kali ni black bean pula ... teringat time kecik2 dulu, slalu makan ais potong red bean, 20sen jak time tu, tapi rasa dia mmg nyaman ...

nampak black bean ni, terus terkenang memori kanak kanak .. tapi sayang, black bean ni sekali rasa, rasanya tidak umphh di tekak, so maybe kena tunggu red bean asian delight pula, hope ada ... 

so, mana yang paling win antara semua tu? 

mrs pip pilih MINIONS BANANA tu hokey, pasal CUTENESS level tinggi , time makan buat kita happy terus terkenang zaman budak2 why la teda aiskrim cute mcm ni time tu ... ok la ada, tu hah aiskrim paddle pop ... tapi still, MINIONS cute 😘😘😘

the choice is yours, semua pun sedap ... ikut tekak masing masing ... tp Minions win!

Xoxo.

cheers.

Friday, 22 March 2019

Aku bukan mommy yang PERFECT!

March 22, 2019 17
Aku bukan mommy yang PERFECT!
sekadar luahan perasaan , hoping one good day bila anak anak mommy sudah besar dan boleh baca entry ni, hope korang bolehlah maafkan mommy atas kesilapan2 mommy marahkan korang, kurang sabar dan sampai tahap rotankan korang 

#jangankecam 
#notaperfectmommy 
#parentingishard
#stilllearningtobeagoodmommy 


aku percaya ramai mak mak yang rasa sukar untuk memegang title "ibu/mama/mommy/ummi/bonda" dan seangkatan dengannya kerana KERJAYA sebagai seorang mommy ni ada pasang surut stress dan happynya ...

banyak faktor kenapa ramai mommy yg ada tekanan apabila berdepan dgn sikap anak anak yang cenderung tidak mahu mendengar cakap ... 

"alaaaa, kau baru anak tiga, itupun mau stress jaga anak" ... 

malas aku mau layan org2 yg tak faham keadaan kita ... anak anak kita berbeza sifat n sikapnya walaupun lahir dari rahim yang sama ... 

Ada anak, dia cool chill saja dlm semua hal, tak byk songeh .. tapi ada anak, songeh dia melampau lampau, cranky dan grumpy level dia boleh buat kau gila ... ni la yang aku alami at the moment, right now.

aku ada krisis dgn Iman ... so aku cerita kat sini , satu hari nanti bila Iman besar, Iman faham yang mommy bukan tak sayang dia, malah mommy sayang Iman sangat2 , dlm byk hal, mommy dahulukan Iman ... 

why lebihkan Iman? pasal Iman is the eldest ... now tak nampak apa apa , tp once Iman dah grow up, you will carry your duty as a big brother ... anak sulungkan selalunya banyak berkorban utk ayah ibu, betul tak? dlm kes ni, bukan berat sebelah, tapi lebih kepada mommy ada instinct satu hari nnt, dalam byk hal, Iman akan selalu mengalah dgn adik adik ... sebab tu, sebelum masanya sampai utk Iman mengalah dan akan lebihkan adik adik, biarlah mommy lebihkan Iman buat masa sekarang ... 

Mac 2019

aku tau as a mom, aku tak boleh putus asa, tak boleh fikir negatif bila anak anak tak dengar kata ... kena usaha untuk ubah keadaan ...

tapi, aku dah cuba ...since he was born ok ... aku tak pernah step back , not once utk putus asa, tapi sampai satu masa, aku rasa macam

"can I take leave as a mommy for few days?" ... hello, I am HUMAN too , not a ROBOT

so apa krisis Iman dan mommy ni?

Iman kan, dia boleh dengar dan patuh dengan semua orang ... dia boleh faham arahan dan boleh ikut arahan dgn baik ... dia berdikari dan cepat pandai dalam banyak hal ...

tapi, itu semua hanya berlaku bila Iman dengan orang lain, seperti bila daddy yg jaga dia, atau pohpoh atau auntie yg jaga dia ... I can say, Iman is a well behave boy. Woha!

Tapi, bila dgn mommy, sikap dia 360 degree perputar jadi lain ... dia kuat mendesak, kuat meragam, wajib menang dlm semua hal, tak mau mengalah dgn Amin, request benda yang tak mampu mommy nak sediakan such as "mommy, Iman mau cupcakes", terus serta merta mesti ada cupcakes dpn mata dia ... dia ingat mommy dia ni MAGICIAN?

dan recently, cranky Iman menjadi2, lagi2 bila mr.Husband cuma balik pada weekend sahaja ... so, aku rasa aku handle Iman seorang mcm aku handle 5 org budak dlm satu masa ...

aku boleh ja handle Iman, Amin n Nami ni sorang2 tanpa bantuan sesiapa, tapi tidak bila Iman naik perangai ... aku boleh siapkan makan minum pakai dorang ni dgn teratur, lepas tu hantar ambil dorg sekolah siap bawa baby Nami, then buat groceries shopping dgn baby Nami ... benda ni normal once kau jadi mommy kan kan kan ...

tapi Iman , bila dia buat perangai , sampai boleh berjam jam merajuk , marah, mengamuk , tu yang aku tak boleh handle sorang sorang ... kalau setakat dia mengamuk sendiri, aku tak kisah ... tapi kalau sampai dia nak pukul mommy sendiri, tak fikir mommy tengah dukung baby Nami , nnt baby pula cedera, mcm mana tu?

pendek kata, Iman ni sukar utk dijangka perangai dia, tp bila dgn mommy sajalah... kalau dgn org lain, dia ok saja ... dia faham kalau benda tu takda, maksudnya mmg takda la ... no cupcakes is ok bila dgn org lain, mcm tu la maksudnya ... tapi bila dgn mommy, hurmmmm no cupcakes maksudnya mommy go buy cupcakes!

boleh hangin mommy tau ....

let's plant a plant

mcm mcm cara aku buat untuk happykan Iman, cari cara untuk reduce energy level Iman antaranya bagi dorang masa main di luar rumah , bawa jogging ... 

aku hope sangat Iman akan berubah, boleh well communicate dgn mommy, boleh faham mommy ...

bila Iman cengeng dia sampai tahap aku hilang sabar, semua denda dia tak makan saman, so aku rotan ... sekali, dua kali, tiga kali, dan lepas tu aku tak nak rotan dah ... tiada apa yg berubah dgn Imam pun ... rotan tu hanya utk sakitkan dia, dan aku risau rotan tu nnt punca aku lepas geram kat anak sendiri, padahal niat asal nak didik dia ...

hari tu, Iman tumpahkan 2L jus roselle yang aku baru buat ... aku tengah tidurkan baby Nami, rumah sunyi sepi ingatkan dorg tidur di bilik dorg, tup tup bila aku masuk dapur aku nampak jus roselle tumpah sana sini, siap dalam tandas pun ada jus di lantai ... perlukah aku marah? aku rasa mcm nak marah, pasal anak anak dah sedia maklum, makanan minuman ni bukan mainan suka suka nak bazirkan ... dengan penuh rasa sedih, aku bersihkan semua ... aku tak kisah sangat jus tu, tapi aku sedih kenapa Iman mcm saja buat hati mommy bengkek ... 

and serius, sampai satu tahap aku mcm dah hampir GIVE UP dengan parenting skill aku yang tak berkesan ... strict sangat kah aku dgn anak anak sampaikan Iman mcm saja saja nak cabar aku? atau disebalik perangai Iman ni, ada sesuatu yang dia cuba nak bagitau aku? dia nak perhatian xtra ka atau mcm mana? 

aku discuss recently dgn mr.Husband ... masalah mcm ni, both sides kena bincang dgn tenang ... jangan cari salah anak, carilah juga kelemahan diri sendiri , kemudian carilah jalan penyelesaian yg sesuai .. 

dapatkan juga bantuan dari ahli keluarga yang lain, jangan rasa segan berkongsi cerita dgn mak bapa dan adik beradik yang lain , mungkin dorang ada idea yang lain maybe lagi bagus dari idea korang kan ... 

aku tak boleh nak stress2, kalau aku stress, aku nak tidur saja rasanya, lepas tu kalau aku bangun, aku asyik nak sental tandas rumah ... kah kah kah ...

since byk benda kami try utk Iman ada chemistry dgn aku, tapi mcm selalu tak berjaya, kali ni kami discuss dan discuss dan MIL setuju utk jaga Iman ... so now, dah few days Iman stay dgn MIL , tapi makan pakai dia semua aku urus ...

aku buat bento box utk breakfast n dinner dia, lunch pula Iman n Amin lunch di tuition centre, tapi aku yang hantar tiap hari ... 

MIL pula tolong aku pastikan breakfast yang aku siapkan tu,  Iman makan, dan balik tuition pula, MIL tolong jaga Iman, tengok dia ada homework ka tidak, and pastikan Iman makan malam ...

rumah aku n MIL sebelah sebelah jak, so hantar makanan hanya perlukan seminit jak utk ke rumah MIL , hehe

lepas tuition, dlm kereta aku siap siap akan pastikan Iman ada homework atau tak, kalau ada aku ajar Iman mcm mana nak buat, nnt sampai kat rumah MIL, dia siapkan ... Iman jenis cepat pick up, so easy nak ajar dia kalau bab kerja sekolah...

dalam masa yang sama, aku tak lepas tangan ttg Iman , walaupun MIL yang jaga dia sementara ni, aku hari2 tanya MIL kalau Iman ada request nak apa2, so nnt aku buatkan .. so far dia request nak ayam goreng saja, hehe ...

dan since aku kira mcm bercuti dari jaga budak Iman ni, tapi aku ambil peluang ni utk buat SELF REFLECT kat mana silap aku didik Iman ... somewhere , must be somewhere ...


dan since aku hampir putus asa kan, and hampir depresi pasal stress ni dah quite lama, aku tetiba mcm mana tergerak hati follow kat IG hashtag #parenting , and I am not alone ! dan aku juga follow @talkparenting , di sini aku byk belajar hal psikologi anak anak yang selama ni aku banyak tak tahu ... 

dan mmg kena banyakkkk2 berdoa dan meminta dan meminta pada yang Esa .. tiap kali aku happy, aku doa agar aku tak terbabas , tiap kali aku rasa aku gagal, aku doa supaya Allah pegang aku erat2 ... aku mohon agar aku tak pilih jalan yang salah e.g dera anak, or suicide , istighfar sangat2 ...

kalau korang baca entry aku ni, please doakan aku agar aku tabah ... doakan Iman agar jadi anak yang baik, aku harap sangat Iman satu hari nanti akan jadi imam untuk kami, sebaik namanya Iman, diharap begitulah sebaik dirinya membesar kelak ... 

dan thanks mak mertua yang sangat sabar dengan aku dan Iman, sangat sayang dgn semua cucu cucu dia, sangat lembut orangnya ... dah aku tinggal dkt dgn mak mertua, so apa2 hal mmg dgn mak mertua lah tempat aku berkongsi rasa ...


bila Iman tiada depan mata, sayunya hati ni, rindu wei .. tapi ni hanya sementara saja till kami rasa Iman dah ok dgn mommy  nnt Iman tinggallah balik dgn mommy, lgpun ni hanya bila daddy not around saja baru Iman stay dgn pohpoh ... weekend ada daddy, so weekend Iman stay dgn mommy ...

ni just pendapat peribadi  mrs pip >>> as a mom, kalau one day la tetiba kau rasa hopeless dgn anak anak kau, jangan biarkan diri kau stress tak kena tempat ... PLEASEE dapatkan bantuan, maybe dgn family member atau teman rapat ..

luahkan perasaan kau tu so that kau rasa lega ... kena pastikan emosi kau stabil dan berada dalam keadaan yang ok, so that kau boleh berfikir dengan lebih baik ... emosi tak stabil, kau boleh fikir benda bukan2 sampai tak pasal2 kau dera anak kan ...

it is ok kalau lau terpaksa relakan anak bermalam sehari dua kat tempat family member yang kau trust, so that kau and anak ada ruang untuk cooling time masing masing ... kat sini lah masanya kau nak SELF REFLECT ...

aku memang dari 1st pregnancy dah set siap2 , anak aku biar aku jaga .. sebab tu aku tak kisah nak tinggalkan dunia pekerjaan .. it is ok, aku yakin rezeki Allah tu maha besar ... tapi, dah tahap sampai ada aku rasa aku dan Iman ada krisis, sikit2 nak gaduh, so biarlah MIL jaga Iman buat sementara ... mental aku down last few days ago, so now nak baik pulih mental aku dulu .. aku letih aku penat .. bukan MIL saja, FIL aku pun cakap, biarlah Iman kat tempat dorang sampai Iman faham tak boleh gaduh2 dgn mommy. Hehe.

beberapa hari ni, aku nampak lah Iman mcm dah soft spoken dgn aku, tak marah2 .. dalam kereta time hantar pergi sekolah, dia dah tak cakap kasar2 ... bila turun kereta, dia cium, peluk aku erat2 ... dia siap pesan nanti habis sekolah, ambil Iman ya mommy ... dengan Amin pun, Iman dah mcm tak gaduh dlm kereta, kalau tak selalu ada saja dorang nak gaduh .. Amin pun bila Iman not around, dia tak sentuh pun toys dorang, dia just baca buku dgn aku ... Amin bgtau dia tiada kawan main coz tiada Iman .. hurm, kalau ada , nak gaduh .. bila tiada, tak nak main sorang2 pula ...

thanks baca catatan mommy pip panjang berjela ni ...

parenting -hood is like a roller-coaster, not most of the time, but there is a time when you feel like you want to give up the title as a MOMMY 👩

Salam Jumaat.

have a nice day.

cheers.

P.s jangan lupa join giveaway mrs pip yang sedang berlangsung >>> klik sini <<<

Thursday, 21 March 2019

Hadiah daripada rakan blogger || Yaya Azura dan Mommy Irra

March 21, 2019 19
Hadiah daripada rakan blogger || Yaya Azura dan Mommy Irra
hi there, rezeki baik jgn ditolak gitew ... tersenarai sbg salah seorang pemenang di giveaway anjuran yaya azura ... dan hadiahnya selamat diterima minggu ni  ... tenkiu yaya.


jeng jeng jeng, sekali buka parcel yaya, terus senyum kegembiraan pasal mrs pip dpt cookie cutter ! I like .. tak sbr nak buat projek biskut raya nnt 😘


dan sebelun tu, mrs pip ada terima bungkusan lain, yang ni last week sampai ... yang bungkusan ni pula dari mommy irra!

terkezut tiba2 ada parcel poslaju ... hari tu mommy irra ada bgtau mrs pip top komentor di FB dia utk few weeks gitew, so dapatlah hadiah kejutan ni ...


ni kali kedua dpt gift top komentor dari mommy irra ... sekali buka parcel, byknya barang kat dalam ...

ada makanan kucing ... slurp kata kucing mrs pip, suka betul si Greyey makan, si Whitey memilih, dia malu2 nak makan ...

ada pencuci baju dan pelembut kaim utk baby, dapat kalendar juga .. rumah mrs pip dah bertahun2 tak dpt kalendar , so happy ada kalendar dinding ni, dah sangkut dpn white board pun ...

dan juga dapat 2 pek baby wipes, rezeki baby Nami la ni, dan paling SUKA yeay dapat buku Ustaz Kasim Elias ... bertambah koleksi buku santapan rohani ... 

akan dibaca segera ... now tengah habiskan bacaan buku santapan rohani 100 jejak peribadi Rasulullah ... 

semoga murah banyak2 rezeki yaya azura dan mommy irra, dan tahniah mommy utk baby ke4, baby ayra insyirah yg lahir pada 12.03.2019 ... baby Mac, geng la dgn Iman ...

cheers.

Wednesday, 20 March 2019

Nami Heavenlee || Jurnal 7 bulan - tumbuh gigi pertama!

March 20, 2019 8
Nami Heavenlee || Jurnal 7 bulan - tumbuh gigi pertama!
hi there, so 20 Mac genap usia baby Nami 7 bulan ... cepat masa berlalu, esok esok nanti dah setahun ... 


hari tu baby Nami kena sembelit, lepas jumpa doktor n makan ubat, sembelit dah ok ... tapi, now baby sembelit lagi! suspek utama yg menyebabkan sembelit kemungkinan besar adalah bubur nasi tu 😥 so tengah tukar makanan baby Nami, I'll see how it goes  ... nnt mrs pip share part II bab baby sembelit ni ...


baby Nami pun dah start crawling since 6 months tu, tapi tak selaju sekarang ... jadi mmg kena jaga betul2, takut dia langgar dinding la pula , dan risau muka dia tersembam di lantai time crawling tu 



dan baby Nami dah ada sebatang gigi ... yeah, teruja tengok gigi baby keluar ... tapi baby a but cranky la time gusi dia merekah nak keluar gigi 😳 gambar atas 14.3.19, gusi merekah n nampak la gigi nak kluar ...


15.3.19 dah nampak gigi keluar jelas ... selain tu, mood baby Nami so far ok saja, easy to handle and baby suka senyum , a bit friendly la juga ... nampak sesiapa saja yg tegur dia, baby selalu senyum balik ... 

time tidur malam, baby Nami dah tak suka tidur kat baby coat dia ... asyik2 mau tidur sebelah mommy ... lena jak tidurnya ... asal letak dlm baby coat, mulalah baby nangis ... tapi kalau setakat letak dlm baby coat siang hari utk dia pusing2 main while mommy nak mandi atau masak, dia ok saja ... 

baby Nami banyak babbling la sekarang ni .. ntah apalah yg dia nak cakap, mommy suka ja layan Nami babbling ... well, baby tengah dalam language acquisition process , nak develop dia punya speech .. 


dalam fasa ni, mrs pip akan bercakap dgn baby guna language org dewasa, no baby talk ... Iman n Amin pun mcm ni juga dulu, alhamdulillah baby talk dorang memang kejap saja, kalau dorg bercakap mmg boleh faham dan jelas sebutan dorang ... hope Nami pun mcm ni juga kelak ...

dan routine pagi2 baby Nami ikut mommy hantar abg pergi sekolah, then ptg ambil abang dari kelas tuition ... 

hope baby membesar dengan sihat, dan sentiasa dlm lindungan dan redha Allah SWT.

happy parenting.

cheers.

Tuesday, 19 March 2019

Giveaway road to 8 million pageview

March 19, 2019 16
Giveaway road to 8 million pageview
hi there, tengah frust laptop rosak lagi... jadinya blog slow nak update coz update guna handphone jak, adeh ... so tengah mood down ni, ternampak GA Dilah, so jom lah join, kot2 ada rezeki menang kan .. hadiah pun misteri, lagi misteri lagilah teruja nak join ..


syarat2 pun senang saja ... dah nak 8M pv, wow sangat ... mrs pip 1M pun tal cecah lagi, slow2 hope sampai juga 1M insya allah ... 

nak join GA Dilah ni, korang klik banner atas tu ok ... Jomlah korang join ramai2, kot2 rezeki korang kan ... wish me luck juga tau ..

dan alang2 baca entry ni, korang pun jomlah join GA sponsor mrs pip ... manatau boleh menang jubah cantik utk raya nanti 😊


cheers.

Monday, 18 March 2019

Berhujung minggu ke Rabbitland

March 18, 2019 11
Berhujung minggu ke Rabbitland
hi there, berhujung minggu di Rabbitland ... sabtu hari tu mr.Husband bawa budak2 ni jalan ... tiada plan pun sebenarnya mau pigi rabbitland yg terletak di batu 19 jalan kimanis keningau ... ni kes tersinggah secara tidak dirancang.


plan utama mr.Husband mau pigi jumpa abang dia sana keningau, lepas lepak2 makan2 kami pun kiranya mau balik membakut lagipun mau attend wedding gitew ...


gambar atas ni kitorang kat cafe yg abang ipar usahakan ... mom in law pun join kitorang, sister in law , isteri kepada abang ipar n anak buah mrs pip sorg tu pun join juga ... kita lepak2 sini sambil tunggu mr.Husband siap urusan dgn abang ipar ...


kitorang dalam kereta .. full house gitew ... budak kecik sorg tu anak bongsu abang ipar .. nama dia jericho juan, tapi semua panggil dia dgn nama manja, Yuya ... 

time dlm perjalanan ni , budak2 ni happt betul menyanyi ... ntah apa2 lah yg dorg nyanyi ... layan sajalah ... nnt kalau rajin, mrs pip share video dorg, kena edit dulu ...


Iman mmg paling happylah masuk ni Rabbitland ..  dia berangan2 ni ada Rabbitland sendiri .. siap daddy janji belikan dia rabbit 2 ekor kalau dia perform excel exam tahun ni .. tu sbg semangat utk lebih rajin belajar, tp perform tak perform, mmg nnt insyaallah kitorang belikan anak anak ni rabbit dua ekor seorang sebagai hadiah reward rajin pergi sekolah n tuition ...


masuk sini bayar RM2 seorang, siap dapat makanan utk arnab ... Amin takut takut dgn arnab tu, kasi makan arnab pun mau jauh2 ... 

Iman pula, kalau boleh dia mau angkat dukung semua arnab ... lepas satu arnab, satu arnab dia dukung bawa jalan keliling kawasan lepas tu masukkan dlm rumah arnab ... adeh ...


mrs pip n mr.Husband just tunggu di luar pagar, lagipun kakak ipar masuk sekali dgn Iman Amin n Yuya .. so, dia jaga budak2 bertiga tu kat dalam ... sambil tunggu2 dorang, why not wefie kan, tapi Nami jual mahal woo , bukan mau tinguk kamera, sibuk mau makan shawl mommy ... 😜😜😜


lepas siap happykan anak anak di Rabbitland, so balik lah .. Mau pigi tinguk org kawin kan , memenuhi jemputan pwrkahwinan anak perempuan en.Junip Angkee iaitu Novena dan pasangannya West ... 

sampai jak tmpat org kawin, makkk oiii punya ramai ... jalan masuk penuh dgn kereta kiri kanan org parking ... Ada 12 khemah , jemputan tetamu tersangatlah ramai ... 

tapi kitorang tak lama pun, tak sampaui sejam duduk , anak anak dah start mcm ngantuk, Nami pun a bit grumpy2 , so masa utk balik ... apapun, thanks la jemput kitorang ... 

tu sajalah cerita hujung minggu kitorang.

cheers.

Friday, 15 March 2019

Giveaway bersama Sponsor by Mrs Pip

March 15, 2019 29
Giveaway bersama Sponsor by Mrs Pip
hi there, so once again mrs pip melancarkan giveaway dan kali ini hadiah utama giveaway di-sponsor , yeah!!!!


syarat syarat untuk join giveaway ni senang saja ...

1. Wajib Follow blog mrs pip 😊

2. Wajib Follow IG mrs pip @mrspip18 

3. Wajib follow IG sponsor @qissborneo

4. Follow facebook sponsor fb:qissborneo

5. Buat entry blog korang dgn tajuk "Giveaway bersama Sponsor by Mrs Pip" , masukkan banner di atas di dalam blog dan backlink kan ke entry mrs pip dan letak link korang di ruang komen entry ni.

6. Di dalam blog korang juga, sila masukkan screenshot follow IG sponsor 😀😀😀 dan letak caption "saya follow"


7. hadiah yang bakal dimenangi :- 

sehelai jubah daripada sponsor (pilihan design dan warna diberikan secara random , tapi saiz mengikut pilihan pemenang) x 1 pemenang

Utk hadiah utama ni, pemenang akan berurusan terus dgn sponsor utk pemilihan saiz dan pengeposan hadiah ya ...

sebuah novel melayu + zalora clutch beg  x 1 pemenang

8. sekiranya penyertaan melebihi 50 peserta, tambahan hadiah akan dibuat oleh mrs pip

9. Giveaway ini bermula hari ini 15.3.19 sehingga 5.4.19 dan pemenang akan dipilih menggunakan khidmat random.org atau sewaktu dengannya

giveaway ini juga akan berlangsung di IG mrs pip ... so stay untuk update di IG

cheers.

Thursday, 14 March 2019

Baby Nami sembelit seminggu ! Hexbio dan Lactro penyelamat

March 14, 2019 10
Baby Nami sembelit seminggu ! Hexbio dan Lactro penyelamat
hi there, ni share cerita mengenai baby Nami sembelit selama seminggu ... just in case baby sembelit lagi, so bolehlah mrs pip rujuk kes sembelit baby di blog .. Haha, ni la bagusnya ada blog ala ala diari ni, kalau kau lupa alkisahnya, kau search saja di blog kan ...


once ada baby ni, banyak hal yg perlu diambil perhatian, mcm mrs pip ni, jadual baby berak adalah antara hal yg dititikberatkan ... so, hari terakhir baby Nami poop ialah pada 3.3.19 ... dan jadual berikutnya baby akan berak pada 5.3.19 .. 

haha, bila kau selalu observe jadual baby kau berak, kau dah boleh agak bila next cycle dia akan berak ... ini penting kerana berak atau tidak baby ni pasti ada kaitan dengan sistem pencernaan dia ... 

so tunggu la 5.3.19 utk baby Nami berak, tapi no sign dia mau berak, so tunggu lagi esok dan esok .. masuk 7.3.19 still no poop, mrs pip dah risau ... so bagi dia makan puri betik , tp no sign juga ... then 8.3.19, baby kentut bau busuk!

9.3.19, baby start meneran ... teran dan teran mau berak ... so mrs pip try letak minyak telon di perut, urut perlahan dan try buat senaman kaki baby, dan baby berjaya pooped , tapi najis baby liat yakmat ...


so, dah berak dgn najis yg liat, sedikit kelegaan buat mrs pip tapi still worry tak hilang lagi coz bentuk najis tu bukan yg seharusnya ...

ahad, 10.3.19, petang tu percubaan baby meneran utk berak lagi, tp kali ni najis sangkut di lubang dubur .. Adeh ... 

petang Ahad tu kitorang kluar pergi pekan Beaufort, asalnya nak bawa baby jumpa doktor di poliklinik tapi klinik tiada servis doktor, hanya jual ubat sahaja ... so beli enema 10mlx2 tiub, staff tak jual apa2 ubat utk baby makan coz tu kena dapatkan pengesahan doktor .. ok, tawakal  pakai enema ...

balik rumah, mr.Husband cucuk enema dalam bontot baby Nami, dan serius baby Nami meraung kuat .. I is nangis sama 😥

baby Nami langsung mau didukung saja , so daddy la dukung ... sampai baby tertidur .. then mommy pip ambil alih sambung dukung baby Nami ... lepas sejam lebih, baby Nami bangun n start teran lagi ...

alhamdulillah, keluar lagi seketul poop yang besar ... tapi memang kesian tengok baby nangis time teran ... mommy nangis sama ...


the next morning, 11.3.19, Monday ... lepas hantar Iman n Amin pergi sekolah, mrs pip bawa baby Nami pergi klinik Dr. Purnama , the one and only private clinic di Membakut ... 

mr.Husband dah pergi kerja seawal jam.3.30am .. weekdays mmg mr.Husband tiada, so semua hal mmg mrs pip kena handle, tapi I am ok ... life kenalah tough, ada masa kena independent ... 

mr.Husband kalau boleh tak nak pergi kerja pasal hal anak kan, tapi mrs pip bgtau I can handle them, dont worry ... nice husband nice daddy as always  , tapi ada sesetengah hal yg mrs pip boleh urus sendiri, I uruslah sendiri ... kena ada kompromi ...


selesai jumpa doktor ... baby Nami diberi ubat minum, label depan ditulis nama LACTRO, 1.5ml sekali sehari setiap pagi .. then dua paket prebiotik brand HEXBIO , ianya serbuk yg perlu dibancuh dgn sedikit air untuk diberi makan kpd baby...

mrs pip bancuh prebiotik tu guna 1.5ml air .. then mix jadi ala ala puri gitu rupanya ... suapkan hingga habis, tak banyak mana pun .. rasanya spt vitagen tu la... 

dah minum ubat , baby Nami tidur lepas tu ... sekitar jam 11am, baby Nami pooped , dan very alhamdulillah dia pooped banyak ... time pooped tu, dia nangis semacam ... dan pooped dia masih ada ketulan keras tapi mix dgn najis lembut 😊


ni la wajah baby Nami yg happy kelegaan lepas seminggu tidak poop normal ... 

esoknya, mrs pip bagi lagi paket kedua prebiotik tu dan bagi minum lactro tu ... dan sekali lagi sekitar tengahari, baby Nami pooped dgn jayanya ... kali ni lebih banyak, habis penuh diapers dia plus dgn mrs pip sekali kena lelehan najis baby ... oh ini hal biasa bab bab ibu2 terkena lelehan najis baby kan ... kita redha dan syukur dgn nikmat Allah ... no worry, nnt cuci saja, bersihlah tu ... yang penting, sistem pencernaan kembali normal ❤

banyak lagi nak story bab baby sembelit ni, insya allah nnt disambung cerita seterusnya ... 

till then, xoxo

Happy parenting.

cheers.

Wednesday, 13 March 2019

Beli Electric Pancake Crepe Maker dan Tapestry guna B Infinite Points di 11Street

March 13, 2019 6
Beli Electric Pancake Crepe Maker dan Tapestry guna B Infinite Points di 11Street
hi there, hari tu menang B Infinite 8000 points, so fikir punya fikir akhirnya mrs pip beli electric pancake crepe maker dan 2 helai tapestry di 11Street ... klik entry >>> Menang 8,000 points B Infinite <<< semua free shipping 👍👍👍


ramai yg guna tapestry utk background , so terjebak la juga .. nampak kat blog fiezasani , tapestry dia siap ada lampu liplapliplap, cantikkkk ... siap minta link tapestry tu, katanya beli di sgshop ... tapi tak beli2 juga tapestry kat sgshop tu ... adeh.


ni la cart pembelian di 11Street tu ... So far kat 11Street saja mrs pip redeemed B Infinite Points ... ni kali ke3 kalau tak silap ...


yeah, happy bila BPoints tu dah confirmed masuk dalan akaun BInfinite ... redeem tau jgn tak redeem, nnt expire tau ...


eh, tetiba beli crepe maker ... tapi sampai sekarang tak try test lagi .. bila nak test pun tak tau la ... simpan sajalah dulu, esok esok la mrs pip test ...


amboi, sampai 2 tapestry mrs pip beli ... ekceli, yg kaler putih geometri print tu utk buat background ambil gambar produk sahaja ... yang kaler coklat tu pula utk background mrs pip bersama produk la ceritanya ... 

bolehlah guna utk tambah koleksi background kan ... almaklumlah, wall rumah mrs pip ni banyak betul contengan Iman n Amin ... 

apapun, mrs pip happy dgn semua yg mrs pip beli di 11street ni ... tapestry byk pilihan, rambang mata betul nak pilih ...

cheers.