Nami demam lepas suntik Hep B (Dos 3) & Campak + Lunch dgn MIL - Cerita Blog Mrs Pip

Thursday, 28 February 2019

Nami demam lepas suntik Hep B (Dos 3) & Campak + Lunch dgn MIL

hi there, sedikit update cerita hal anak anak mrs pip .... baby Nami buah hati mommy pip hari tu demam ... tapi mmg dah aware awal awal pun yang baby akan demam (most probably) pasal baby Nami kena suntik imunisasi Hep B (dos 3) dan campak utk usia 6 bulan pada 19.2.19...

malam 23/2 tu , baby Nami adalah merengek sikit ... ingatkan dia penat bermain seharian ke apa kan, so just pujuk2 dia tidur semula , walhal baby Nami ni bukan jenis merengek lewat malam ... then 24/2 tu terasa la badan baby Nami sedikit panas ... hurm, patutlah asyik merengek malam.

Baby Nami demam

Nami demam lepas suntik Hep B (Dos 3) & Campak
Nami demam lepas suntik Hep B (Dos 3) & Campak

so, mommy pun letaklah kool fever di dahi, dan bagi makan ubat demam yang diberikan oleh KKIA time suntik hari tu ... muah muah baby Nami, alhamdulillah, now dah tak demam, muka pun banyak happy ... oh ya! baby Nami ni, demam tak demam dia memang suka senyum ...

katanya , muka harus mantain cool dan hencem ... cia cia cia ... 

untuk baby demam ni, kena monitor suhu badan la ya ... kalau panas sangat, tak perlu fikir panjang nak bawa ke hospital ke tak ... bawa sajalah terus ... risau kalau kena sawan ke apa kan ... dan bagi lah makan ubat yang klinik bagi ikut dos yang ditetapkan ... ada some parents yang mrs pip jumpa, dorang tak nak baby dorang makan ubat, alasannya nak baby lawan sakit tu ... I is kenot la ... tawakkal pun tawakkal juga, tapi after baby makan ubat, then only I tawakkal :))

Co-Pilot Mommy


nowadays, ni la rutin harian mommy pip bersama baby Nami ... baby Nami dah jadi co-pilot utk mommy pula ... setiap hari (weekdays), baby Nami ikut mommy sama sama hantar ambil abang abang kesayangan si Iman dan Amin ke sekolah ...

since Iman dan Amin dah start tuisyen penuh, so tengahari mrs pip hantar lunch box dorang di kelas tuisyen, dan ada transporter yang hantar Iman n Amin dari sekolah ke kelas tuisyen ... bayaran transporter tu sekali dgn yuran bulanan tuisyen.

untuk Iman dan Amin , bayaran tuisyen dorang RM85.00 seorang, Isnin sehingga Khamis, bermula jam 1.00pm sehingga jam 3.30pm. tapi biasanya, jam 3.15pm mrs pip dah ambil dorang pon ... biasa around 3.15pm dorang dah siap belajar ...

so, Nami ada masanya tengah tidur di siang hari, mahu tak mahu mrs pip angkut juga masuk kereta since no one yang akan jaga dia di rumah ... kesian juga angkut baby tengah tidur kan , tapi nak buat macam mana, dah masa nak hantar lunch box / jemput Iman n Ami balik dari kelas tuisyen.

ada masanya, Nami temankan mommy buat groceries shopping!

Baju haruslah sedondon!


ni pula Iman n Amin punya cerita sekolah ... so, Isnin - Khamis ada tuisyen, sunyi sepi la rumah time dorang sekolah, aman damai la juga  ... kalau tak suka sgt Iman ni sakat Amin, so end up bertengkar!..

dorang ni, kalau pergi sekolah, baju WAJIB sama ... ni part yang mmg haru biru ... Iman tu, dia kelas PJ setiap Selasa dan Khamis .. Amin pula setiap Rabu dan Jumaat ... so baju sukan mmg pakai hari berlainan .. tapi, Iman tak nak kalau tak pakai baju yang sama ...

eeeiiiiiii pening la mommy kalau begini ... jadi, malas nak gaduh2 dgn Iman ni , mrs pip just pakaikan dia baju PJ setiap Rabu n Jumaat ikut masa PJ kelas Amin ... buat masa ni, laoshi kelas Iman so far ok sajalah ... tunggulah laoshi tegur baru tengok mcm mana la nanti ...

Lunch dengan MIL


ni cerita 26/2/19 , mrs pip ada urusan di Maybank Beaufort, so ajaklah MIL temankan mrs pip ... nak drive sorang sorang dgn baby Nami ni , bukan tak berani tapi lebih afdal apabila keluar jauh tu ada yang temankan since mr.Husband kan kerja ...

dah siap urusan di bank, kebetulan tengahari, so bawalah MIL pergi makan ... eh, panas lit lit kan, so jomlah kita makan dalam restoran yang ada penghawa dingin. ekekeke.


makan di MarryBrown ... MIL makan kombo nasi ayam marrybrown + drinks ... MIL cakap sedap ... mrs pip pula makan kombo fish fillet burger + drinks + fries ... sedap ke tak?

well, burger tu plain. isinya sekadar fish fillet dan sos ... tiada sebarang salad ke sayur ke apa kat dalam tu ... mmg kosong mcm tu saja ... fries pula macam biasa saja, mrs pip lebih suka fries mcD ...

dari segi harga vs rasa, not worth my money ... ni bukan nak bagi bad review ke apa, maybe mmg fish fillet burger tu mmg plain ke apa kan, so bukan pilihan terbaik utk mrs pip.

dari segi kebersihan, kelajuan ambil order dan hantar order, mrs pip happy. 

n mrs pip mmg siap siap tapaukan bubur baby Nami dari rumah just in case lewat balik rumah utk makan lunch ... happy tummy, happy baby T_T

wrapping hadiah giveaway


korang tau kan yang mrs pip ada buat giveaway ... so , hadiah dah wrap siap siap, just tunggu giveaway berakhir (last day hari ni, 28/2) , dan nnt mrs pip announce pemenang secepatnya , insya allah, terus boleh pos hadiah kan ...

kalau nak join, still sempat lagi siang ni , boleh >>>KLIK SINI<<<

tu sajalah nak update hal semasa mrs pip ... happy parenting and thanks for reading.

cheers.

2 comments:

  1. nami, demam ke tak ceria je..muka tak macam demam pun..betul la tu, demam, demam jugak..hencem harus maintain..hehe

    ReplyDelete
  2. Semoga Nami makin sihat.. aamiin..

    ReplyDelete