2019 - Cerita Blog Mrs Pip

Tuesday, 19 March 2019

Giveaway road to 8 million pageview

March 19, 2019 2
Giveaway road to 8 million pageview
hi there, tengah frust laptop rosak lagi... jadinya blog slow nak update coz updaye guna handphone jak, adeh ... so tengah mood down ni, ternampak GA Dilah, so jom lah join, kot2 ada rezeki menang kan .. hadiah pun misteri, lagi misteri lagilah teruja nak join ..


syarat2 pun senang saja ... dah nak 8M pv, wow sangat ... mrs pip 1M pun tal cecah lagi, slow2 hope sampai juga 1M insya allah ... 

nak join GA Dilah ni, korang klik banner tas tu ok ... Jomlah korang join ramai2, kot2 rezeki korang kan ... wish me luck juga tau ..

dan alang2 baca entry ni, korang pun jomlah join GA sponsor mrs pip ... manatau boleh menang jubah cantik utk raya nanti ๐Ÿ˜Š


cheers.

Monday, 18 March 2019

Berhujung minggu ke Rabbitland

March 18, 2019 10
Berhujung minggu ke Rabbitland
hi there, berhujung minggu di Rabbitland ... sabtu hari tu mr.Husband bawa budak2 ni jalan ... tiada plan pun sebenarnya mau pigi rabbitland yg terletak di batu 19 jalan kimanis keningau ... ni kes tersinggah secara tidak dirancang.


plan utama mr.Husband mau pigi jumpa abang dia sana keningau, lepas lepak2 makan2 kami pun kiranya mau balik membakut lagipun mau attend wedding gitew ...


gambar atas ni kitorang kat cafe yg abang ipar usahakan ... mom in law pun join kitorang, sister in law , isteri kepada abang ipar n anak buah mrs pip sorg tu pun join juga ... kita lepak2 sini sambil tunggu mr.Husband siap urusan dgn abang ipar ...


kitorang dalam kereta .. full house gitew ... budak kecik sorg tu anak bongsu abang ipar .. nama dia jericho juan, tapi semua panggil dia dgn nama manja, Yuya ... 

time dlm perjalanan ni , budak2 ni happt betul menyanyi ... ntah apa2 lah yg dorg nyanyi ... layan sajalah ... nnt kalau rajin, mrs pip share video dorg, kena edit dulu ...


Iman mmg paling happylah masuk ni Rabbitland ..  dia berangan2 ni ada Rabbitland sendiri .. siap daddy janji belikan dia rabbit 2 ekor kalau dia perform excel exam tahun ni .. tu sbg semangat utk lebih rajin belajar, tp perform tak perform, mmg nnt insyaallah kitorang belikan anak anak ni rabbit dua ekor seorang sebagai hadiah reward rajin pergi sekolah n tuition ...


masuk sini bayar RM2 seorang, siap dapat makanan utk arnab ... Amin takut takut dgn arnab tu, kasi makan arnab pun mau jauh2 ... 

Iman pula, kalau boleh dia mau angkat dukung semua arnab ... lepas satu arnab, satu arnab dia dukung bawa jalan keliling kawasan lepas tu masukkan dlm rumah arnab ... adeh ...


mrs pip n mr.Husband just tunggu di luar pagar, lagipun kakak ipar masuk sekali dgn Iman Amin n Yuya .. so, dia jaga budak2 bertiga tu kat dalam ... sambil tunggu2 dorang, why not wefie kan, tapi Nami jual mahal woo , bukan mau tinguk kamera, sibuk mau makan shawl mommy ... ๐Ÿ˜œ๐Ÿ˜œ๐Ÿ˜œ


lepas siap happykan anak anak di Rabbitland, so balik lah .. Mau pigi tinguk org kawin kan , memenuhi jemputan pwrkahwinan anak perempuan en.Junip Angkee iaitu Novena dan pasangannya West ... 

sampai jak tmpat org kawin, makkk oiii punya ramai ... jalan masuk penuh dgn kereta kiri kanan org parking ... Ada 12 khemah , jemputan tetamu tersangatlah ramai ... 

tapi kitorang tak lama pun, tak sampaui sejam duduk , anak anak dah start mcm ngantuk, Nami pun a bit grumpy2 , so masa utk balik ... apapun, thanks la jemput kitorang ... 

tu sajalah cerita hujung minggu kitorang.

cheers.

Friday, 15 March 2019

Giveaway bersama Sponsor by Mrs Pip

March 15, 2019 20
Giveaway bersama Sponsor by Mrs Pip
hi there, so once again mrs pip melancarkan giveaway dan kali ini hadiah utama giveaway di-sponsor , yeah!!!!


syarat syarat untuk join giveaway ni senang saja ...

1. Wajib Follow blog mrs pip ๐Ÿ˜Š

2. Wajib Follow IG mrs pip @mrspip18 

3. Wajib follow IG sponsor @qissborneo

4. Follow facebook sponsor fb:qissborneo

5. Buat entry blog korang dgn tajuk "Giveaway bersama Sponsor by Mrs Pip" , masukkan banner di atas di dalam blog dan backlink kan ke entry mrs pip dan letak link korang di ruang komen entry ni.

6. Di dalam blog korang juga, sila masukkan screenshot follow IG sponsor ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€ dan letak caption "saya follow"


7. hadiah yang bakal dimenangi :- 

sehelai jubah daripada sponsor (pilihan design dan warna diberikan secara random , tapi saiz mengikut pilihan pemenang) x 1 pemenang

Utk hadiah utama ni, pemenang akan berurusan terus dgn sponsor utk pemilihan saiz dan pengeposan hadiah ya ...

sebuah novel melayu + zalora clutch beg  x 1 pemenang

8. sekiranya penyertaan melebihi 50 peserta, tambahan hadiah akan dibuat oleh mrs pip

9. Giveaway ini bermula hari ini 15.3.19 sehingga 5.4.19 dan pemenang akan dipilih menggunakan khidmat random.org atau sewaktu dengannya

giveaway ini juga akan berlangsung di IG mrs pip ... so stay untuk update di IG

cheers.

Thursday, 14 March 2019

Baby Nami sembelit seminggu ! Hexbio dan Lactro penyelamat

March 14, 2019 9
Baby Nami sembelit seminggu ! Hexbio dan Lactro penyelamat
hi there, ni share cerita mengenai baby Nami sembelit selama seminggu ... just in case baby sembelit lagi, so bolehlah mrs pip rujuk kes sembelit baby di blog .. Haha, ni la bagusnya ada blog ala ala diari ni, kalau kau lupa alkisahnya, kau search saja di blog kan ...


once ada baby ni, banyak hal yg perlu diambil perhatian, mcm mrs pip ni, jadual baby berak adalah antara hal yg dititikberatkan ... so, hari terakhir baby Nami poop ialah pada 3.3.19 ... dan jadual berikutnya baby akan berak pada 5.3.19 .. 

haha, bila kau selalu observe jadual baby kau berak, kau dah boleh agak bila next cycle dia akan berak ... ini penting kerana berak atau tidak baby ni pasti ada kaitan dengan sistem pencernaan dia ... 

so tunggu la 5.3.19 utk baby Nami berak, tapi no sign dia mau berak, so tunggu lagi esok dan esok .. masuk 7.3.19 still no poop, mrs pip dah risau ... so bagi dia makan puri betik , tp no sign juga ... then 8.3.19, baby kentut bau busuk!

9.3.19, baby start meneran ... teran dan teran mau berak ... so mrs pip try letak minyak telon di perut, urut perlahan dan try buat senaman kaki baby, dan baby berjaya pooped , tapi najis baby liat yakmat ...


so, dah berak dgn najis yg liat, sedikit kelegaan buat mrs pip tapi still worry tak hilang lagi coz bentuk najis tu bukan yg seharusnya ...

ahad, 10.3.19, petang tu percubaan baby meneran utk berak lagi, tp kali ni najis sangkut di lubang dubur .. Adeh ... 

petang Ahad tu kitorang kluar pergi pekan Beaufort, asalnya nak bawa baby jumpa doktor di poliklinik tapi klinik tiada servis doktor, hanya jual ubat sahaja ... so beli enema 10mlx2 tiub, staff tak jual apa2 ubat utk baby makan coz tu kena dapatkan pengesahan doktor .. ok, tawakal  pakai enema ...

balik rumah, mr.Husband cucuk enema dalam bontot baby Nami, dan serius baby Nami meraung kuat .. I is nangis sama ๐Ÿ˜ฅ

baby Nami langsung mau didukung saja , so daddy la dukung ... sampai baby tertidur .. then mommy pip ambil alih sambung dukung baby Nami ... lepas sejam lebih, baby Nami bangun n start teran lagi ...

alhamdulillah, keluar lagi seketul poop yang besar ... tapi memang kesian tengok baby nangis time teran ... mommy nangis sama ...


the next morning, 11.3.19, Monday ... lepas hantar Iman n Amin pergi sekolah, mrs pip bawa baby Nami pergi klinik Dr. Purnama , the one and only private clinic di Membakut ... 

mr.Husband dah pergi kerja seawal jam.3.30am .. weekdays mmg mr.Husband tiada, so semua hal mmg mrs pip kena handle, tapi I am ok ... life kenalah tough, ada masa kena independent ... 

mr.Husband kalau boleh tak nak pergi kerja pasal hal anak kan, tapi mrs pip bgtau I can handle them, dont worry ... nice husband nice daddy as always  , tapi ada sesetengah hal yg mrs pip boleh urus sendiri, I uruslah sendiri ... kena ada kompromi ...


selesai jumpa doktor ... baby Nami diberi ubat minum, label depan ditulis nama LACTRO, 1.5ml sekali sehari setiap pagi .. then dua paket prebiotik brand HEXBIO , ianya serbuk yg perlu dibancuh dgn sedikit air untuk diberi makan kpd baby...

mrs pip bancuh prebiotik tu guna 1.5ml air .. then mix jadi ala ala puri gitu rupanya ... suapkan hingga habis, tak banyak mana pun .. rasanya spt vitagen tu la... 

dah minum ubat , baby Nami tidur lepas tu ... sekitar jam 11am, baby Nami pooped , dan very alhamdulillah dia pooped banyak ... time pooped tu, dia nangis semacam ... dan pooped dia masih ada ketulan keras tapi mix dgn najis lembut ๐Ÿ˜Š


ni la wajah baby Nami yg happy kelegaan lepas seminggu tidak poop normal ... 

esoknya, mrs pip bagi lagi paket kedua prebiotik tu dan bagi minum lactro tu ... dan sekali lagi sekitar tengahari, baby Nami pooped dgn jayanya ... kali ni lebih banyak, habis penuh diapers dia plus dgn mrs pip sekali kena lelehan najis baby ... oh ini hal biasa bab bab ibu2 terkena lelehan najis baby kan ... kita redha dan syukur dgn nikmat Allah ... no worry, nnt cuci saja, bersihlah tu ... yang penting, sistem pencernaan kembali normal ❤

banyak lagi nak story bab baby sembelit ni, insya allah nnt disambung cerita seterusnya ... 

till then, xoxo

Happy parenting.

cheers.

Wednesday, 13 March 2019

Beli Electric Pancake Crepe Maker dan Tapestry guna B Infinite Points di 11Street

March 13, 2019 6
Beli Electric Pancake Crepe Maker dan Tapestry guna B Infinite Points di 11Street
hi there, hari tu menang B Infinite 8000 points, so fikir punya fikir akhirnya mrs pip beli electric pancake crepe maker dan 2 helai tapestry di 11Street ... klik entry >>> Menang 8,000 points B Infinite <<< semua free shipping ๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘


ramai yg guna tapestry utk background , so terjebak la juga .. nampak kat blog fiezasani , tapestry dia siap ada lampu liplapliplap, cantikkkk ... siap minta link tapestry tu, katanya beli di sgshop ... tapi tak beli2 juga tapestry kat sgshop tu ... adeh.


ni la cart pembelian di 11Street tu ... So far kat 11Street saja mrs pip redeemed B Infinite Points ... ni kali ke3 kalau tak silap ...


yeah, happy bila BPoints tu dah confirmed masuk dalan akaun BInfinite ... redeem tau jgn tak redeem, nnt expire tau ...


eh, tetiba beli crepe maker ... tapi sampai sekarang tak try test lagi .. bila nak test pun tak tau la ... simpan sajalah dulu, esok esok la mrs pip test ...


amboi, sampai 2 tapestry mrs pip beli ... ekceli, yg kaler putih geometri print tu utk buat background ambil gambar produk sahaja ... yang kaler coklat tu pula utk background mrs pip bersama produk la ceritanya ... 

bolehlah guna utk tambah koleksi background kan ... almaklumlah, wall rumah mrs pip ni banyak betul contengan Iman n Amin ... 

apapun, mrs pip happy dgn semua yg mrs pip beli di 11street ni ... tapestry byk pilihan, rambang mata betul nak pilih ...

cheers.

Tuesday, 12 March 2019

Iman Rafael turns 6 yrs old || 4.03.2019

March 12, 2019 8
Iman Rafael turns 6 yrs old || 4.03.2019
hi there, baru ada kesempatan update birthday Iman yang ke-6 tahun minggu lepas pada 4.03.2019 ... lain yang mrs pip plan, lain pula kejadian sebenar pada tarikh tersebut ...


birthday Iman jatuh pada hari Isnin ... so hari budak pergi sekolah ... nak celebrate atau tak ni? kalau nak celebrate, nak celebrate di sekolah, tuition centre, pohpoh house atau kita sendiri2 saja? eh, banyak betul pilihan ...

gambar atas, muka birthday boy on the way pergi sekolah ... luckylah dpt tangkap gambar elok ... kalau tak, ntah brapa kali snap baru dpt yg elok ...


gambar atas ni, dah siap siap pakai baju sekolah, so ingat nak wefie elok elok dgn anak anak nak wasap mr.Husband, tapi satu pun tak dpt gambar yg elok ... semua Iman conquer asyik2 nak muka dia penuh depan kamera, hiks!

so end up gambar Iman n Amin sajalah penuh dalam handphone pagi tu ... 

Penuhi keinginan Iman


sebulan lalu, Iman beria ia bgtau mrs pip nnt birthday, Iman mau celebrate potong kek di sekolah dgn kawan kawan ...

so, mrs pip pun ok sajalah kan sambil kira2 bajet yg diperlukan >>> kek , simple food and doorgift utk 50pax 

kemudian, seminggu sblm bday Iman, mrs pip tanya lagi Iman ni, birthday nanti dia mau potong kek di sekolah atau mcm mana? 

Iman ni jenis yg sukar dijangka ... so mmg kena tanya byk kali berkali kali dan ulang kali soalan yg serius utk dptkan jawapan yang muktamad.


Cer teka apa keinginan Iman utk bday dia?

Dua malam sblm bday, Iman bgtau

"mommy, Iman tidak mau potong kek di sekolah, Iman mau tiup lilin di rumah jak"

"mommy, Iman mau mommy dan Amin kasi sing sing Iman happy bday to Iman. Iman tidak mau orang lain sing sing"

"mommy, Iman mau tiup lilin dgn mommy dan Amin saja , lepas tu Iman mau potong kek dan makan kek di rumah"

wah, biar betul Iman ni ... hanya kita bertiga saja yg celebrate bday Iman?

Iman bgtau Nami masih baby, so Nami tak boleh sing sing n makan kek, so Nami tak boleh celebrate bday dia ... Huhu.

Dan daddy pula kerja, jadi nnt kek kasi tinggal daddy saja bilang si Iman ...

and serius, impian Iman dipenuhi .. hanya kami bertiga saja yg celebrate bday Iman lepas balik dari lelas tuisyen.

kek pula mrs pip buat vanilla sponge cake, kemudian covered with ganache ❤❤❤ dan hanya ada 3 lilin saja di rumah, so pakai sajalah lilin yg ada.

dan serius, si Iman balik ja dari kelas tuisyen, mrs pip mmg sudah siap2 kemas meja , punya happy Iman nampak kek atas meja , lepas tu cepat2 suruh mommy pasang lilin, nyanyi lagu happy birthday dgn Amin, lepas tu tiup lilin n potong kek..

kek pun main belasah ja Iman potong suka hati dia .. Siap cakap lagi "ni kek Iman, biar Iman yg potong sendiri kasi mommy n Amin" ... "sedapnya kek" ...


ni pula gambar Iman n Amin balik dari kelas tuisyen ... masuk ja kereta, terus bgtau laoshi kelas tuisyen bagi Iman hadiah ... dapat botol air cantik dan set alat tulis dgn sticker tu sekali ...

habis mommy dorg kerjakan lekat sticker di tangan dan lengan .. Adeh.


dan time tuisyen tu, mrs pip dah order siap2 set donut+tart+drinks untuk kawan2 Iman di kelas tuisyen ... utk kelas tuisyen, Iman+kawan2+laoshi ada 34 orang semuanya ... tiada kek pasal Iman pun tak mau kek utk kelas tuisyen dia ...

now, mrs pip still fikir nak celebrate atau tidak bday dia di sekolah ... next year sudah masuk sekolah rendah, at least nak juga ada kenangan bday dgn kawan2 di tadika kan ...

nanti mommy celebrate tetiba di sekolah, Iman badmood pula pasal dia mmg tak nak celebrate di sekolah ... Iman ni perangai sukar dijangka ... 

apapun , bab nak tiup lilin bertiga saja dgn mommy n Amin sudah pun dipenuhi ... 

dan thanks laoshi dan kawan2 di kelas tuisyen buat Iman happy , dan siap ada kawan yg bagi Iman hadiah keesokannya ... mommy pun tak beli lagi hadiah Iman .. dah dia request nak shark, mommy mau tangkap shark di mana? adeh. request yg ntah apa apa la Iman ni ...

Iman, 
kamu yg pertama di hati mommy
kamu pari pari kecil mommy 
yang menghapuskan duka mommy
kamu yang mommy kasihi

tumbuhlah membesar 
semoga kamu menjadi insan berakhlak baik
hidup ini, harus banyak empati dan ehsan 
jangan pernah sombong 
jangan pernah bongkak

sayangi mommy, daddy, Amin dan Nami
semoga anak mommy ni 
sentiasa sukses dan menjadi hamba yang diredhai Allah.

Happy birthday Iman.
6 years and counting.

cheers.

Friday, 8 March 2019

Rezeki ni kita pinjam saja pun ...

March 08, 2019 16
Rezeki ni kita pinjam saja pun ...
hi there, korang apa khabar? hope semua sentiasa happy n sihat ok. hari ni nak bebel pasal rezeki ... bila nampak orang kaya duit berkepok kepok, kita ckp "wah, kayanya dia" .. ada yg suka, ada yang jeles kan ... kalau boleh, kita pun nak mcm dia, kaya setinggi langit!

rezeki oh rezeki ... kita kerja siang malam, minta pada sang pencipta agar dimurahkan rezeki buat kita, betul tak? usaha nak hidup senang, kan? serius, aku pun mcm tu juga ... kau nak hidup susah? tak kan ...


tapi, rezeki ni satu pun bukan milik kita ... kita pinjam saja rezeki ni kan .. apa yg kita ada, semua pinjaman semata mata .. esok esok sang pencipta ambil rezeki kita, nnt dia tanya " kau buat apa dgn rezeki yang aku berikan?" ... kau ingat kau tak kena soal siasat ttg rezeki yg kau miliki? 

terbaca ada rakan yg rezeki duit dia just ngam ngam saja utk dia langsaikan hutang dia ... lepas dah byr hutang tu, dia dah tak da duit utk hari tu .. siapa pernah mcm ni? aku lah tu selalu mcm ni ... sampai satu tahap, aku dah immune dah ... sampai satu masa, aku dah tak risau dah sama ada aku cukup duit atau tak ... 

entry ni just a sharing thought about rezeki ... apa yang korang fikir ttg rezeki korang sebenarnya? ... 

rezeki kita berbeza2, jgn cemburu dgn rezeki orang lain ... kau tak tahu apa yg dia lalui dgn kehidupan dia ... ada org tu sakit ja memanjang, tapi Allah bagi dia rasa bahagia dikelilingi keluarga penyayang.. apa dia nak makan, semua dia dpt makan dgn mudah ... aku tengah craving Hershey Truffles tau, tp serius aku tak dpt beli pon coz di sini mmg tiada jual ... aku craving nak minum kopibin dan nak makan brownies yang ada pecan nut , tp kat sini tmpt aku kopibin pun org tak tau apa benda tu ... see, not my rezeki kan ..

bab duit, aku tak kerja ada gaji atau ada xtra income kecuali kdg2 dpt blogging job .. duit blogging job tu aku guna nak beli brg yg aku suka .. asben bagi duit tak utk diri aku sendiri? bagi, tapi aku guna belanja anak anak aku beli itu ini ... 

pernah tak duit langsung tiada ditangan? kau rasa? ... pernah , selalu ... aku rasa? biasa saja ... bila aku fikir balik , very alhamdulillah, aku still tak kebulur ... anak anak still kenyang perut dpt makan nasi dgn lauk plus minum susu ... lepas tu tiba2 ada yg baik hati hantar bread la bun la dkt rumah belanja anak anak aku makan ... see, hebatnya kuasa sang pencipta ... 

ada sekali tu, aku cuma ada seringgit dua ja lagi dlm wallet ... cuak tak? dulu time kerja, duit dlm bank 4 angka setiap bulan .. mestilah cuak kan ... tapi, kau ingat semuanya berpusar dan berpusat dengan DUIT eh? tak da duit, semua tak jalan kan ... I feel you ...

aku pun risau juga bila tiada duit, tipulah kalau tak risau ... kalau sorg2, boleh relax aaa, tp risau anak anak tak cukup belanja ... 

mcm mana nak survive ni? ... cara kita nak survive mmg berbeza beza ... 

mcm aku, bab rezeki sejak dulu2 aku suka serahkan semuanya pada sang pencipta bulat2 .. aku usaha, kerja keras tapi aku terapkan kat diri aku, semua ni Tuhan punya, aku pinjam saja utk sementara waktu... jadi, rasa risau tu kurang .. ada xtra rezeki, aku share dgn yg lain, ada sikit rezeki, aku pun share juga dgn yg lain ...

jangan kedekut ... ada org risau betul rezeki dia kurang bila dia share ... kalau kau ada komitmen nak byr itu ini, kau dahulukan .. ada xtra, jgn kedekut ... kalau ada yg nak pinjam duit, lagi2 adik beradik , jgn berkira .. dia baik or tak baik adik beradik kau ni, kalau dia kesempitan, dan kau ada kemampuan, kau bglah dia pinjam brapa yg kau mampu .. ni cara aku. kenapa? pasal aku slalu yakin, esok2 adik beradik ni la akan tolong kita, doakan kita .. kalau dia jahat tahap dewa sekalipun, jgn terlalu kedekut dgn dia .. Allah tu saja nak tengok hati kita ...

hari tu bila aku tak da duit kan, tetiba adik aku wasap "kak, td aku sudah bank in duit bayar hutang lama" ... kau rasa? of coz la happy ... syukur sangat kan.

sedekah ... aku yakin dgn kuasa sedekah ... tiba tiba Allah hantar rezeki dari pelbagai arah ... rezeki dpt extra job la, rezeki menang contest la, rezeki kena belanja makan la ... sedekah biar ikhlas ... senyum pun sedekah juga kan ... 

selagi kau yakin rezeki ni Allah bagi kpd siapa yg dia nak dan kau tak pernah putus asa berusaha utk cari rezeki, pasti ada rezeki utk kau ... bezanya banyak atau sikit ... bezanya kau bersyukur atau tak dgn rezeki kau , bezanya kau ihklas ke tak, bezanya halal atau tidak ... 

ada banyak cara menjemput rezeki masuk ... tapi kau jgnlah pula berharap esok esok rezeki dpt beli kereta mcLaren sedangkan kau tahu aras rezeki kau tu mcm mana ... bersyukur dpt rezeki yang buat hidup kau tak sempit dah lah .. kalau nak juga rezeki setinggi langit, maka kenalah usaha setinggi angkasa ...

dah 8hb kan, korang dah gaji belum? dah gaji, jangan lupa sedekah ... belanja gula gula seketul pun sedekah juga, yg penting ikhlas ... incik asben tak gaji lagi, tapi insya allah tetap ada rezeki utk kami anak beranak ... 

mrs pip doakan kita semua diluaskan rezeki dan dipermudahkan semua urusan ... doakan juga mrs pip diberikan rezeki yang baik baik ok.

Salam Jumaat.

cheers.

Wednesday, 6 March 2019

Plan bercuti ke Labuan kerana mengidam Hershey Truffle!

March 06, 2019 27
Plan bercuti ke Labuan kerana mengidam Hershey Truffle!
hi there, hari tu mrs pip bagitau mr.Husband yang I is craving coklat Hershey Truffle. mr.Husband cakap, dah craving tu pergilah beli. Amboi, sedap ja suruh pergi beli, dia ingat kita ni tinggal di bandar besar yang itu ini senang nak dapat! mrs pip bagitau Hershey Truffle mana ada jual dekat pekan ni ... dulu selalu dapat bekalan dari Labuan , so why not kita pergi Labuan memborong Hershey Truffle banyak banyak?

Lagipun, di Labuan ni selain banyak pilihan coklat dan memang sangat berbaloi borong banyak coklat kerana harga amatlah berpatutan, tetapi Labuan juga mempunyai tarikan pelancongan tersendiri. Hah, sesuai sangatlah kan, sambil beli coklat sambil jalan-jalan di Labuan. 

Hari tu ternampak pula kempen Matta Fair 2019 yang akan berlangsung. Memang eloklah sangat pergi Matta Fair untuk mencari pakej percutian yang boleh disesuaikan dengan bajet sendiri ni ... biasanya Matta Fair Promo memang menawarkan diskaun berpatutan.

Tapi kan, mrs pip macam malas sangat nak keluar rumah kena bawa sekali anak-anak ni memandangkan tiada siapa yang akan jaga mereka kalau mrs pip keluar, lagi-lagi baby Nami yang masih breastfeeding. 

Lepas tu, bila ada fair, mesti mrs pip akan stress. Eh tetiba stress apahal pula? Ya lah, mana tak stress, dah kena angkut anak anak bertiga tanpa pembantu (unless mr.Husband cuti, so bolehlah temankan mrs pip), kemudian stress kerana kesesakan lalulintas, lepas tu pula stress nak cari parking kereta kerana confirm sangat sangat apabila ada fair macam ni, memang ramailah yang berpusu-pusu nak datang ...

Lupakanlah niat untuk keluar rumah nak pergi fair tu semata-mata nak dapatkan harga berpatutan untuk pergi bercuti di Labuan. mrs pip rasa mrs pip lebih suka stick saja dengan Traveloka. Yang kaki travel, mesti biasa sangat dengan Traveloka kan.

Kenapa Traveloka pula menjadi pilihan mrs pip? 

Dengan Traveloka, mrs pip tak perlu susahkan diri sendiri nak keluar berpusu-pusu semata-mata nak dapatkan pakej percutian harga berpatutan. Traveloka ni bukan calang-calang tempat mencari tiket penerbangan kerana Traveloka partners dengan pelbagai syarikat penerbangan tempatan dan antarabangsa untuk membawa korang terbang ke pelbagai destinasi dunia. Harga yang tertera di laman web Traveloka ialah honest pricing , dan bayaran tiada caj tersembunyi.

so, settle masalah stress nak menghadap kesesakan lalulintas dan mencari parking kereta, juga tak perlu nak seret anak-anak ikut sekali keluar jalan tempat yang crowded

Traveloka Sale-Abration
Traveloka Sale-Abration

Dan woha! ada Traveloka Sale-Abration lah. Para kaki travel memang paling suka la ni kalau ada Traveloka Sale-Abration. Waktu macam ni la yang paling ngetop merancang percutian kerana terdapat promo menarik dan diskaun hebat di Traveloka. 

Kalau boleh semua orang nak travel, tak kisah lah dalam negara atau luar negara, dan bila nak travel tu mesti nak travel dengan selesa, dan tak sah pergi travel tak shopping kan? 

Apabila ada Traveloka Sale-Abration ni, mestilah dapat penjimatan kan, so ada extra duit nak shopping nanti, tak pun dah jimat beli tiket penerbangan, bolehlah guna penjimatan tu pilih hotel penginapan yang extra selesa pula, ya tak?

Traveloka Apps
Traveloka Apps

Selain tu, yang menarik juga mengenai Traveloka, ianya mempunya apps tau iaitu Traveloka Apps. mrs pip pernah kongsi mengenai Traveloka Apps ni dulu. Mungkin ada yang tak tahu mengenai Traveloka Apps yang boleh dimuat turun di telefon pintar korang di Play Store (yang menggunakan Android). Sesuai dengan korang yang sentiasa on-the-go, anytime boleh check kempen menarik di Traveloka kelak.

Matta Fair mahupun Traveloka, kedua-duanya memberikan diskaun menarik kepada sesiapa yang ingin mendapatkan harga menarik untuk melancong, terpulang kepada pilihan masing masing. Diketahui bila ada fair, memang akan sesak, jadi kalau nak pergi juga, silalah bersedia dengan good stress management manakala Traveloka boleh diakses secara atas talian pada bila-bila masa, hanya pastikan ada talian internet. Hehe.

Dah alang-alang cakap pasal nak cuti-cuti di Labuan, kita intai-intai sikit tempat yang menarik di Labuan yang boleh dikunjungi selain nak memborong coklat.

1. Labuan Botanical Garden


Labuan Botanical Garden ni pada awalnya merupakan bangunan rumah kerajaan yang dikenali sebagai Bumbung 12 (12 Roofs) oleh penduduk sekitar. Ianya dibina pada tahun 1852 sebagai kediaman rasmi Governor Labuan yang pertama, yang pada ketika itu ialah Sir James Brooke.

Raja Wales iaitu King Edward VIII pernah menginap di sini ketika datang melawat Pulau Labuan pada tahun 1922. 

Labuan Botanical Garden ini dibaikpulih dan dibangunakan oleh Labuan Corporation pada tahun 2001 untuk kegunaan umum. 

2. Labuan War Cemetery & The Labuan Memorial


Labuan War Cemetery atau Tanah Perkuburan Perang Labuan merupakan tanah perkuburan Commonwealth perang dunia kedua. Kebanyakkan askar yang dikebumikan di sini merupakan askar yang berasal dari negara India dan Australia, berperang dan gugur ketika zaman penaklukan Jepun ke Borneo pada tahun 1945. 

Labuan Memorial yang terletak di dalam kawasan Labuan War Cemetery merupakan kawasan memperingati hero hero yang gugur pada perang dunia kedua sekitar tahun 1942 - 1945 dan ada sebahagian hero yang gugur tidak ditemui kubur mereka dan hanya nama yang terpahat di tiang Labuan Memorial sebagai memperingati jasa mereka ...

3. Labuan Clock Tower


Labuan Clock Tower ni merupakan replika yang dibina semula apabila yang asal dibina pada tahun 1906 telah musnah pada perang dunia kedua. Ada cerita sejarah pula disebalik menara jam ni kan.

4. Marine Museum


Wah, ada Marine Museum ! Tempat sebegini memang menjadi kegemaran anak-anak mrs pip. Sambil bawa anak-anak berjalan, sambil bagi input pengetahuan untuk mereka.

Marine Museum ni terletak di Labuan International Water Sports Complex dan mempunyai 16 galeri, dan bolehlah bagi anak anak layan pendedahan terhadap hidupan laut, reptiles, zooplanktons, fish, seal corals, snails, sea plants dan sea weeds

5. Ramsey Point



Nak uji adrenalin berzipline? Nak makan-makan tepi pantai? Ataupun aktiviti berkayak, paddle boat, sailboat, boleh datang ke Ramsey Point. Menariknya ...

6. Labuan Bird Park


Di Labuan juga ada Labuan Bird Park. Memandangkan mr.Husband sukakan burung burung, pasti tempat ni menjadi salah satu tempat wajib singgah apabila melawat Labuan kelak. Terdapat lebih daripada 500 ekor burung yang ditempatkan di 3 sangkar kubah besar yang bersambung melalui 4 tunnels


Selain daripada beberapa lokasi menarik yang mrs pip nyatakan di atas, terdapat juga lokasi lain yang menarik untuk dilawati seperti The Chimney, Gurdwara Sahib Labuan, Patau-Patau Water Village, Surrender Point Memorial, Kinta Benua Mangrove Forest Eco Tourism, dan beberapa pantai yang cantik seperti Layang-layangan, the Pancur Hitam and the Batu Manikar

Scuba Diving



Dan, bagi penggemar scuba diving (menyelam di dasar laut), Labuan juga merupakan destinasi menarik untuk divers. Oh wow! rindulah mrs pip mau diving lagi. Lama sangat tak dive. Tapi mrs pip ni hanya ada open water cert saja, so deep dive memang tak lepas lah yer ... Labuan terkenal dengan 4 kapal yang tenggelam di dasar laut, iaitu the Blue Water Wreck, the American Wreck (USS Salute), the Cement Wreck and the Australian Wreck.  

Hershey Truffle sedap
Hershey Truffle sedap 

haha, nak tunjuk la juga kat korang rupa bentuk Hershey Truffles kegilaan mrs pip tu ... yang suka makan coklat, memang akan jatuh cinta banyak kali dengan truffles sedap ni tau ... 

semoga misi mencari coklat ni berjaya!

p/s: kredit gambar : Google

cheers.

Tuesday, 5 March 2019

Lafee Nursing Bra membantu memudahkan penyusuan, juga tampil selesa dan bergaya

March 05, 2019 29
Lafee Nursing Bra membantu memudahkan penyusuan, juga tampil selesa dan bergaya
hi there, yeah, Shapee in the house again T_T time preggy baby Nami 5 bulan hari tu, memang berat badan bertambah menyebabkan mrs pip terpaksa menukar saiz intimate wear yang sedia ada ke saiz yang lebih besar , hehe ... dan time tu Shapee menjadi pilihan mrs pip untuk mencuba Shapee maternity briefs, dan once dah cuba guna, memang selesa sangat ... dan memandangkan mrs pip sedang memberikan breastfeeding (BF) secara eksklusif kepada baby Nami, so haruslah perlu ada nursing bra yang tip top selesa untuk digunakan ....


once dapat tahu Shapee mengeluarkan nursing bra terkini yang lebih selesa, menarik, membuatkan mak mak sekalin terasa extra cantik dan lebih yakin diri, maka mrs pip tak ketinggalan nak grab juga Shapee nursing bra ni ... 

nursing bra ini dikenali sebagai Lafee Nursing Bra, dan dilancarkan secara rasmi di laman web Shapee pada 4 March 2019.


seperti breasfeeding mommies yang lain, amatlah penting untuk memiliki nursing bra yang selesa kerana aktiviti breastfeeding ni tak kira masa dan tempat ... apabila baby nak menyusu tu, ada dia kisah mak dia ni tengah buat apa dan di mana ... bab bab menyusu ni, baby memang tak ada kompromi gitew ... 

breastfeeding tak kenal tempat dan masa

dan kita pun yang mak mak ni, nak selak tu kalau tak guna nursing bra memang tak selesa kan .. betul tak breastfeeding mommies? lepas tu kalau baby sejenis yang tak tahan sabar, mana nak selak, mana nak dengar baby nangis, hiks! boleh stress kan ...

lepas tu bila dah mommy stress, air susu pun boleh berkurangan .. so ni yang kita nak elak, tak nak la kita yang stress, baby pula yang kurang air susu ... kesian la kat baby kan ... jadi, kita chill chill sentiasa.


yeay dapat kotak Lafee Nursing Bra daripada Shapee ni, wah memang happy tengok packaging nursing bra tersebut ... cantik sangat bungkusan tu kan ... 

so, apa yang menarik mengenai Lafee Nursing Bra daripada jenama Shapee ni? mak mak pencinta Shapee pasti dah tahu daya tarikan Lafee ni kan ... 

yang tak tahu lagi mengenai Lafee Nursing Bra ni, di sini mrs pip sertakan maklumat lengkap mengenai Lafee Nursing Bra ...


sebelum mrs pip share mengenai product detail, so tada! Lafee is in the house... Unboxing Lafee Nursing Bra hak milik mrs pip ... untuk pengetahuan, ianya juga disertakan panty yang sedondon dengan Lafee Nursing Bra tu tau ... walaupun setakat nursing bra, tapi gaya wajib ada ...

Product Details
  • Innovative nursing clips design for total convenience.
  • Removable foam cups provides greater flexibility.
  • Reinforced non-slip straps for total support and comfort.
  • Full cup design to fit comfortably and support your changing shape each step of the way.
  • 4 hooks & eye extensions for greater adjustability.
  • 100% made by cotton for total comfort.
*included panty
Material: Cotton
Size
M (32B; 32C; 32D; 32E)
L (34B; 34C; 34D; 34E)
XL (36B; 36C; 36D; 36E)
XXL (38B; 38C; 38D; 38E)

3 warna yang menarik Lafee Nursing Bra
untuk dijadikan pilihan ; grey, pink dan beige.

mrs pip happy menggunakan Lafee Nursing Bra , dan kalau korang ni sejenis mak mak yang nak rasa lebih selesa dan yakin setiap kali breastfeeding, maka wajib mencuba produk Laffee ni... Sangat selesa dipakai ❤

berminat untuk mendapatkan set nursing bra LAFEE yang selesa lagi cantik menawan ni? gunakan kod LNBEY ketika membuat pembayaran di laman web rasmi SHAPEE untuk diskaun harga sebanyak RM10.00 ...


thanks for reading!

cheers.

dan layan video unboxing mrs pip ni :))



Yeah, berita gembira buat breastfeeding moms ❤Shapee dah keluarkan nursing bra terbaru dikenali sebagai LAFEE ๐Ÿ’ž sangat selesa dipakai untuk memudahkan breastfeeding bersama baby . mrs pip kasi include Product Details untuk info . ๐Ÿ‘ฉInnovative nursing clips design for total convenience ๐Ÿ‘ฉRemovable foam cups provides greater flexibility ๐Ÿ‘ฉReinforced non-slip straps for total support and comfort ๐Ÿ‘ฉFull cup design to fit comfortably and support your changing shape each step of the way ๐Ÿ‘ฉ4 hooks & eye extensions for greater adjustability ๐Ÿ‘ฉ100% made by cotton for total comfort ๐Ÿ‘ฉincluded panty . dan berita baik, kalau korang berminat utk mendapatkan Lafee, 10% diskaun akan diberikan dengan menggunakan kod LNBEY . nak tahu lebih lanjut, boleh layari IG @shapeemy . #lafee #shapeemy #nursingbra #lafeenursingbra #shapeemlaysia #lacenursingbra #pipreview #pipproduct #breastfeedingmom #breastfeeding
A post shared by Emphi Yap (@mrspip18) on

Monday, 4 March 2019

Edisi #40

March 04, 2019 10
Edisi #40
hi there, very alhamdulillah .... 2 minggu lalu, pada tanggal 18 Feb hari tu, mrs pip genap berusia 40 tahun , dah masuk 4 series dah ... bukan semakin tua, bukan juga jiwa maintain muda tetapi hati dan jiwa semakin berusia dan semakin hampir dijemput sang pencipta ... ini pasti.

banyak lagi perkara yang mrs pip belum berjaya selesaikan .. wishlist panjang berjela tetapi keinginan untuk mahu memiliki pelbagai benda semakin berkurangan ... nowadays, just feeling grateful with everything I have. 

banyak yang dilalui, pelbagai ujian dihadapi, dan sampai satu saat tu hampir hampir depresi dan berputus asa dengan hidup sendiri, namun Allah itu Maha Pengasih lagi Maha Penyayang ... pada waktu rasa putus asa sebenar itu datang, Allah berikan pertolongan yang diperlukan.

ada perkara yang sukar untuk dikongsi , semua simpan sendiri dan nampak life mcm normal, padahal tengah strunggle untuk hidup tanpa depresi


semoga Allah panjangkan usia kita semua, dan sebelum kita menemui sang Pencipta Agung, semoga hidup ini digunakan sebaik-baiknya T_T

Allah, jadikan aku hambamu yag sentiasa mensyukuri nikmatmu, dan jadikan aku hambamu yang sentiasa bersabar da bersangka baik denganmu pada setiap nafas yang dihembuskan.

doa yang baik baik saja. semoga hidup ini sentiasa indah.

cheers.

Friday, 1 March 2019

Happy 4th Blogversary

March 01, 2019 30
Happy 4th Blogversary
hi there, very alhamdulillah blog dah berusia 4 tahun pada 25.02.19 hari tu ... baru hari ni ada masa nak buat entry khas , hehe .... dan yang dah join giveaway mrs pip #rezekidikongsibersama tu, hope korang dah semak senarai pemenang ! mrs pip dah umum dah ...

nak semak siapa yang menang >>> KLIK SINI <<< yang tak menang tu, stay tune utk giveaway mrs pip seterusnya, insya allah pada bulan mac ni ada satu giveaway mrs pip bersama sponsor.


dan nak cerita sikit pasal blog ... dah 4 tahun bersiaran, tak sangka dapat menulis selama ini, ingatkan hari tu bila berblog maybe akan sekerat jalan sahaja, tapi bila dah kenal ramai rakan blogger, rasa seronok pula berblog berkongsi cerita ... hope mrs pip mampu menulis dengan kerap dan blog tak bersawang :))

hope korang yang follow blog mrs pip ni, sesekali tu sudi sudi lah letak komen yer ... ada masa nnt mrs pip lawat blog korang pula ... now dah ada baby Nami ni, jarang juga berblogwalking ... apapun, semoga blog menjadi medium perkongsian yang baik baik saja untuk kita semua.

xoxo.

cheers.

Thursday, 28 February 2019

Pemenang || #RezekiDiKongsiBersama Giveaway By Mrs Pip

February 28, 2019 16
Pemenang || #RezekiDiKongsiBersama Giveaway By Mrs Pip
hi there, maka tamatlah sudah  #RezekiDiKongsiBersama Giveaway By Mrs Pip ... first of all, terima kasih banyak banyak join giveaway yang mrs pip anjurkan, dan mrs pip harap korang yang menang tu akan happy dengan hadiah yang mrs pip sediakan T_T dan buat yang tak menang tu, jangan sedih sedih yer, insya allah bulan Mac ni akan ada satu lagi giveaway yang mrs pip akan buat bersama sponsor , so stay tune!


ada beberapa hadiah yang mrs pip sudah sediakan ... dan untuk pemenang hadiah utama, mrs pip menggunakan random.org , pilihan adalah secara rawak dibuat tanpa prejudis pilih pilih kasih yer T_T


sebanyak 32 penyertaan , dan boleh klik senarai peserta >>> DI SINI <<< dan hadiah yang disediakan adalah untuk


  • pemenang utama
  • pemenang best comment
  • pemenang pilihan mrs pip
  • pemenang teka tarikh lahir 

pemenang utama >>> #13 YayaAzura Dot Com

dan kalau tak silap mrs pip, yaya azura juga menyambut ulangtahun kelahiran di bula Febuari ..
sep sikit, kita geng #babyfebruary.

Happy Birthday to you too Yaya.


pemenang best comment >>> #30 MaisarahSidi Dot Com


pemenang pilihan mrs pip >>> #19 FiezaSani Dot Xyz

pemenang pilihan ni mrs pip pilih kepada mereka yang rajin bagi komen 
sepanjang giveaway ni berlangsung :)) tenkiu Fieza rajin komen entry entry mrs pip T_T


untuk teka tarikh lahir mrs pip dengan tepat, ada beberapa peserta yang 
berjaya meneka dengan tepat ...

maka, mrs pip menggunakan bantuan commentpicker.com
untuk memilih nama pemenang bertuah teka tarikh lahir,
dan pemenangnya ialah

pemenang teka tarikh lahir >>> #10 Goodcry Dot Blogspot Dot Com

tahniah tahniah ... and very alhamdulillah happy dapat berkongsi rezeki dengan korang semua , hope korang suka hadiah yang mrs pip sediakan ... hari tu mrs pip ada share gambar bakal hadiah yang korang akan dapat, dan mrs pip dah arrange hadiah tu, dan ada hadiah yang tak masuk dalam gambar yer ... 

so, dah menang, sudi sudilah bagi details kat mrs pip ... 

sila emailkan details korang ke : sukasukasurirumah@gmail.com

tajuk email: menang giveaway mrspip

details;
nama:
alamat untuk hantar hadiah:
nombor telefon:

yang ada wasap number mrs pip, bolehlah wasap mrs pip hokey T_T

have a nice day everyone.

cheers.