2019 - Cerita Blog Mrs Pip

Wednesday, 17 July 2019

Kisah beyblade untuk Iman & Amin

July 17, 2019 16
Kisah beyblade untuk Iman & Amin
hi there, season budak budak main beyblade, mak bapa budak pun ada yg main, ada yang jadikan beyblade ni koleksi .. harga satu beyblade berbeza beza, terpulang nak mahal atau murah, ikut la kemampuan masing masing ... tak salah pun main beyblade TAPI ...


baru baru ni Iman minta beyblade, seminggu jugalah dia asyik sebut mau beyblade, tapi mommy buat buat ndak layan ... mommy ada sebab kenapa ndak mau belikan Iman n Amin beyblade ni, tapi akhirnya rezeki budak berdua ni, dapat juga dorang beyblade bila daddy yang belikan ... tapi daddy kalau belikan budak2 ni toys, mmg siap2 bagi syarat ... mcm beyblade ni, syaratnya TIDAK BOLEH BAWA KE SEKOLAH, KALAU BAWA NANTI DADDY AMBIL BALIK BEYBLADE TU ...

mommy mampu senyum sajalah ... mommy kenal perangai anak anak mommy ni 😜

kenapa Iman sungguh2 mau beyblade padahal lama dah season orang main beyblade ni? pasal kawan baik dia bawa beyblade pergi sekolah ... budak lain bawa dia mcm tak kisah, tapi bila BFF Iman bawa, tu yang nak beyblade sangat tu, hari hari cakap "Iman mau beyblade macam Lucas , dia bawa beyblade pigi sekolah, laoshi ndak marah pun" ... statement siap bgtau mommy cikgu dia tak marah bawa beyblade pergi sekolah ... amboi, siap2 bagi idea nak sedapkan hati mommy.

see, PEER PRESSURE (social pressure) sangat kan ... ada kata kata yg mengatakan RAKAN IALAH PENGARUH YANG PALING KUAT DALAM HIDUP KITA, JADI HARUS BIJAK MEMILIH DENGAN SIAPA KITA BERKAWAN  ...

Peer pressure atau pengaruh rakan sebaya ni ada yang baik ada yang kurang baik, so sbg parents kita kena pandai menilai dan kena didik anak anak cara berhadapan dengan pengaruh rakan sebaya ni ... terlalu mengikut kehendak peer pressure ni bagi mrs pip bukan sesuatu yang elok, dan kalau pula asyik2 nak membebel / marah kat anak tak setuju dengan keinginan mereka akibat peer pressure pun tak sesuai juga, kena cari pendekatan yang bijak , dan memberikan win win situation kepada both party yg terlibat ...

hati I kental, malas mau layan permintaan Iman nak beyblade ... bukan tak nak beli, bukan kedekut, TAPI beyblade tu hanya bernilai / dihargai untuk sehari saja , the very next day dorang tak pandang beyblade tu, mesti back to building blocks dan coloring ... jadi why bazirkan duit , tapi kalau Iman mau building blocks atau request beli warna baru, yang ni akan dipertimbangkan ...


tapi, Iman berjaya cairkan hati incik suami dengan linangan air mata dia , so dapatlah beyblade sorang satu ... mrs pip tengok jak Iman Amin n mr.Husband pasang beyblade tu, malas nak sertakan diri, korang2 mainlah yer, mommy dah pencen main benda ni ... dah siap pasang beyblade tu, mr.Husband pun tarik diri, budak berdua ni main sesama dorang, happy sangat ...

tapi spt yg dijangka, the very next day, beyblade tinggal kenangan .. Iman main sekejap jak, lepas tu busy buat homework, lepas tu busy layan tv kejap, lepas tu busy melukis dan mewarna ... lepas tu busy makan, busy mengaji, busy main building blocks ... hahaha, anak ok anak!

beyblade duduk diam di meja, kena pandang sipi2 jak ... nasib baik beli yang murah RM13.90 seketul ... better beli building blocks kan!

peer pressure ni , kalau yang bawa manfaat, I am ok ... tapi kalau yang mcm kes Iman ni, aku tak cakap tak bermanfaat, tapi mmg membazir sikit la kan , lainlah kalau Iman betul2 layan beyblade ni, main sampai puas, sampai rabak ...

mmg taste Iman n Amin ni, ada certain things saja buat masa ni dorang betul2 suka iaitu building blocks dan melukis + mewarna, yang lain tu mcm so so sajalah ...

hari ni hari ketiga Iman n Amin berbeyblade, dan ada percubaan utk Iman bawa beyblade ke sekolah ... tapi end up Iman letak balik beyblade dia atas meja ... alhamdulillah, nasib baik tak bawa coz sudah janji awal2 dgn daddy ndak boleh bawa pigi sekolah ...

kitorang tahu, akan datang pasti ada lagi benda lain yg dorang request, well peer pressure kan, tapi mommy akan pertimbangkan kalau permintaan dorang tu bukan sesuatu yang di luar kemampuan dan tak membazir ...

korang pun main beyblade juga ?

cheers.

Monday, 15 July 2019

Review Movie : Not Cinderella's Type

July 15, 2019 7
Review Movie : Not Cinderella's Type
hi there, lama ndak layan movie english yang santai, so hari tu tengok movie ni bertajuk NOT CINDERELLA'S TYPE , movie ni based on novel menggunakan tajuk yang sama , ditulis oleh Jenni James ...

cerita tentang anak gadis bernama Cindy yang kematian mak pada usia 10 tahun kalay tak silap, akibat kemalangan jalan raya, dan dia dijaga oleh keluarga makcik dia ... 

malangnya, makcik dia ni bukan syg kat dia pun.. dia bagi cindy tinggal kat loteng, padahal rumah makcik dia ni ada 6 bilik tidur ... dua sepupu si Cindy tu bukan nak layan cindy elok2, tapi tak lah jahat sampai mcm tipikal kes kakak tiri yang dera adik tiri ... 

makcik si Cindy, dia buat Cindy mcm org gaji pulak .. Cindy ni la yg kena sediakan breakfast sebelum Cindy boleh pergi sekolah ... kena kemas rumah bila balik dari sekolah ... sepupu Cindy 2 org tu pergi sekolah naik kereta, tp Cindy kena jalan kaki, padahal satu sekolah !

Cindy ni ada kawan baik nama Maxton .. aku suka tengok friendship dorg, mmg baik ... kiranya Maxton ni tempat Cindy bersandar dan berkongsi cerita gitew ...

biasalah high school kan, mesti ada hot guy yg jd tumpuan budak2 perempuan, so hot guy kat sekolah dorg ni nama dia Bryant , mmg popular gitew...

dijadikan cerita, si Bryant ni terlanggar kucing kesayangan si Cindy , so marah lah Cindy pasal kucing tu hadiah terakhir mak dia sebelum mak dia meninggal .. 

tapi kerana kucing tu lah, Cindy yg pada mulanya tak suka si Bryant, akhirnya berkawan dgn si Bryant ni .. si Bryant ni pula, dia suka dekat Cindy pasal Cindy ni tak mcm kebanyakkan perempuan yg dia kenal, no kepoh2 ...


then, si Maxton BFF si Cindy ni tetiba confess yg dia suka si Cindy, tapi Cindy bukan jenis cepat melatah, lgpun selama ni si Maxton yg selalu ada dengan dia , cumanya dia bukan cintakan Maxton ... tapi, aku suka Cindy ni, dia tak reject pun si Maxton ni, malah dia try DATE dgn si Maxton .. Cute jak tinguk dorg berdua ...

tapi Cindy ni mcm suka dkt Bryant juga, tapi Bryant faham situasi Cindy so dia pun tak desak si Cindy ...

dipendekkan cerita, si Cindy bertengkar dgn makcik dan pakcik dia pasal dia keluar tengok pertandingan bola sepak si Maxton, dan balik lewat ... lepas tu makcik pakcik dia siap ugut mau denda si Cindy ni , so Cindy ni takut gila2 ugutan makcik pakcik dia tu..

Kiri ke kana:
Maxton, Cindy dan Bryant 

dia call Maxton, tp time main bolasepak tu kaki Maxton cedera, so mak Maxton bawa dia pigi klinik petang lepas balik rumah, so Maxton tak dpt nak jumpa Cindy ...

Cindy pun call Bryant, so Bryant la penyelamat si Cindy ni ... mlm tu juga Cindy keluar dari rumah makcik dia dengan bantuan Bryant selepas Bryant dapat tahu si Cindy selama ni di dera dari segi emosi, dan ayah Bryant berjanji utk membela Cindy.

happy ending  tau ... Bukn shj Cindy menang  kes terhadap makcik dia, malah ayah si Bryant berjaya jadikan Cindy sbg foster family dia, dan siasatan mendapati makcik Cindy menggunakan wang insuran arwah mak Cindy sebanyak 30ribu dollars, dan wang tersebut diserahkan semula kpd Cindy.

Cindy dan Bryant bercinta, dan Cindy tinggal di rumah milik keluarga Bryant, dan Maxton tetap menjadi BFF kpd Cindy ..sweet gitew, no hurt feeling, Maxton terima kenyataan yg Cindy tu setakat BFF jak ...

thanks for reading.

cheers.

Friday, 12 July 2019

Nazak yang dipermudahkan Allah

July 12, 2019 13
Nazak yang dipermudahkan Allah
hi there, salam.Jumaat semua ... sedikit perkongsian ringkas untuk.kita semua, nasihat menasihati, ingat mengingatkan, semoga perkongsian ni bermanfaat untuk semua ...

ni entry lama yang mrs pip republish, so maybe ada yang pernah baca entry ni ... kalau suka silalah share ya , semoga kita mendapat ganjaran pahala di sisi Allah SWT


yang hidup pasti akan mati, itu janji Allah ... tapi setiap kita pasti mahukan kematian yang baik ... 

dan kita tahu kematian itu menyakitkan , dan jom sama sama kita perbaiki amalan kita dan selain  itu, jom kita tetapkan hati kita untuk sentiasa berselawat, hatta 1x sehari pada malam jumaat, mudah mudahan dipermudahkan oleh Allah saat maut kita seperti para nabi, insyaallah ....

cheers!

Wednesday, 10 July 2019

Review Dear Klairs Rich Moist Soothing Serum

July 10, 2019 14
Review Dear Klairs Rich Moist Soothing Serum
hi there, my mood is back on track! want to write the review of this Dear Klairs Rich Moist Soothing Serum since last month after using it more than 8 weeks  but since baby Nami was having prolong fever , most of my time only focused for him, and with puasa and raya some more, my energy all went away vanished in the air 🍃


I bought this Dear Klairs Rich Moist Soothing Serum after I tried the sample. I couldn't really remember where I get the sample, hehe ... forgetful I am as I am getting old, is it ? 

but before I go further with my review, I just want to add some information that maybe some of you including me, has no idea what is SERUM all about , and is SERUM is a must in our skincare routine, and how many types of SERUM exists , and so on ... 

What is Serum?

Serum as far as I know at the moment has two types, the water based and the oil based ... this Dear Klairs Rich Moist Soothing Serum is water based. And refer photo below, that's what the product says printed on the bottle ⤵


Serum for face (face serum) according from what I read (source  here)

Face serums are lightweight moisturizers that penetrate deeper to deliver active ingredients into your skin.

face serum contains a much higher propotional concentration of active ingredients by leaving out many of the heavier ingredients that are found in traditional moisturizer... 

in simple word, it is high concentration moisturizer, sorts of la ... hence, because serum is super concentrated or potent, please use it as per instruction, do not overuse by piling to much onto your skin, the concentrated ingredients might irritate your skin ... patch-test before use is advisable.

Is SERUM is a must in our skincare routine? 

serum is optional ... it is up to you to use serum during daytime and/or nightime ... and it is also depends with the formula of the serum when is the good time to use it .. daytime, nightime or can use both day and night time, just don't overuse the product.

from what I read, serum helps to improve our skin firmer, smoother, pores become smaller and increase moisture levels, BUT it moisturises to a minimal extent so using together with MOISTURIZER is what I say a great combo!


what is water based serum and oil based serum?

I read the information regarding the differences between water based and oil based serum, source here

Water-based serums go under the cream and they are so important. They nourish the inner layer of the skin because the molecule is very small so it penetrates—because of the P50, of course. 

The oil-based serums go on top of the moisturizer because they have a bigger molecule. They're supposed to keep the cream and whatever you put underneath moist during the entire day.

so next time you want to apply serum, just remember to check if it is water based or oil based, and ensure you apply it correctly so it function well on your skin ... water based serum apply before using moisturiser, while oil based apply after using moisturiser, simple as that ...


My review of Dear Klairs Rich Moist Soothing Serum ...

so when I tried the serum, I feel much better in terms of hydration,  and improves the redness of my skin ... my skin is not an acne prone, but sometimes I do have acne, so maybe the redness occur whenever acne come ...

the ingredients of this serum I could say filled with fruit and flower extracts , thus I have no offence to use this product ...

it works for my redness skin, it soothes my skin , so if you are looking for serum to soothe you skin redness, this is a good product in my opinion.

whilst for the hydration, it helps to hydrate my skin pretty well, so I am happy with this product ...

I apply twice a day , 1 x day and 1 x night, just one to two full pump is enough for me .. it absorbs quickly into the skin, just massage gently onto your skin ...

it has no strong scent, just a fine light scented serum for me ... nowadays, any skincare with too strong smells is not my favorite , maybe the older you be, the more the nose too sensitive with smell 🙊

I bought this at Althea website, the price is about RM104.00 if  not mistaken lah for 80ml , please check the actual price ya ...

the price is a bit pricey , but hey what's serum is not pricey when it delivers good job for the skin ... so I am ok with the price.  It works effectively for my skin and I am satisfied with this product, and if you ask me to repurchase, I definitely say Yes.

to get the product, visit 

thanks for reading, stay beautiful everyone, xoxo.

cheers.

Friday, 5 July 2019

Ganjaran bagi penghafal Al-Quran buat aku CEMBURU sangat

July 05, 2019 16
Ganjaran bagi penghafal Al-Quran buat aku CEMBURU sangat
hi there, salam Jumaat yang membahagiakan, semoga hari ini semua urusan kita berlangsung dengan mudah ... amin .. hari tu mrs pip terbaca satu posting di instagram @sahabatasurga mengenai kelebihan orang yang menghafal alquran, dan selesai baca posting tu, terus terang mrs pip rasa cemburu yang sangat dalam,  ... kalaulah aku juga diantara merela yang menghafal alquran, alangkah seronoknya ....


mrs pip kongsi apa yang mrs pip baca di posting instagram tersebut , semoga ia memberi manfaat kpd kita dan semoga kita yg beragama Islam berusaha mengambil sedikit waktu utk membaca alquran setiap hari ya ...

#Repost @sahabatsurga (@get_repost)

Masya Allah..

Ya Allah, sesungguhnya kami meminta kepada-Mu agar Engkau mengikat hati-hati kami dengan menghafal Al-Quran, memberikan kami rezeki tilawah dan tadabburnya, dan dalam mengamalkannya sebagaimana yang Engkau ridhai..

Aamiin ya Rabbal'alamiin . 

Inspirasi @sahabatsurga .

Al-Quran akan datang pada hari kiamat, lalu dia berkata, 

“Ya Allah, berikan dia perhiasan.” Lalu Allah berikan seorang hafidz al-Quran mahkota kemuliaan. 

Al-Quran meminta lagi, “Ya Allah, tambahkan untuknya.” Lalu dia diberi pakaian perhiasan kemuliaan. Kemudian dia minta lagi, “Ya Allah, ridhai dia.” Allah-pun meridhainya. 

Lalu dikatakan kepada hafidz quran, “Bacalah dan naiklah, akan ditambahkan untukmu pahala dari setiap ayat yang kamu baca. (HR. Turmudzi 3164)

Siapa yang menghafal al-Quran, mengkajinya dan mengamalkannya, maka Allah akan memberikan mahkota bagi kedua orang tuanya dari cahaya yang terangnya seperti matahari. Dan kedua orang tuanya akan diberi dua pakaian yang tidak bisa dinilai dengan dunia. 

Kemudian kedua orang tuanya bertanya, “Mengapa saya sampai diberi pakaian semacam ini?” Lalu disampaikan kepadanya, “Disebabkan anakmu telah mengamalkan al-Quran.” (HR. Hakim 1/756)

"Ya Allah rahmatilah kami dengan al Qur’an. Jadikan ia imam kami, cahaya, petunjuk dan rahmat bagi kami. Ya Allah ingatkanlah kami apa yang kami lupa dan ajarkan bagi kami apa yang kami tidak tahu. Karuniakanlah kepada kami untuk dapat membacanya sepanjang malamnya dan sepanjang siangnya. Jadikanlah ia perisai kami. Wahai Tuhan sekalian alam."
.
.
kalau kita tidak mampu menghafal alquran, itu bukan sebab kenapa kita tidak mampu baca alquran kan, dan kalau yang ada anak, jom kita didik anak anak kita mencintai alquran ...

Iman Amin n Nami, mrs pip harap mereka boleh menghafal alquran, doakan anak anak mrs pip ya, insya allah ada antara anak anak mrs pip menjadi al-hafiz ... cemburu pada semua penghafal alquran , semoga Allah melindungi penghafal2 alquran agar mereka sentiasa berada dlm taqwa dan iman ...

dan doakan juga saudara mara brothers dan sisters kita di uighyur china yang dlm proses ingin dihapuskan kepercayaan mereka, di India juga berlaku, dan semoga Syria baik2 saja begitu juga di Sudan ...

Salam Jumaat semua.

cheers.

Wednesday, 3 July 2019

Ragam anak anak || pensel selalu hilang + Amin the pink lover

July 03, 2019 12
Ragam anak anak || pensel selalu hilang + Amin the pink lover
hi there, up dulu cerita hal anak anak mrs pip since not in the mood nak tulis product review .. 

Cerita gigi susu Iman : cabut 11 batang gigi susu


Iman dah selesai cabut 11 batang gigi susu dia yang buruk last week Friday, alhamdulillah dah pergi sekolah pun Monday tu , no extra cuti for him nanti asyik ingat cuti jak memanjang ...

so Monday tu, mrs pip bekalkan Iman n Amin dua batang pensel baru , tup tup balik sekolah, dua2 pensel Iman tiada dalam beg! I am hangin dekat Iman ... 

Iman, mommy ni bukan supplier pensel tau, hari2 kena bagi Iman pensel baru ... Iman lepas habis sekolah, kemas dulu penbox Iman, baru keluar kelas .. faham?

Iman angguk ... sepi seketika. 

Mommy, kawan2 pinjam pensel Iman, lepas tu kawan2 bilang tu pensel dorang punya, dorang ndak mau bagi Iman balik. 

Kawan2 bagi pensel ni (sambil tunjuk sebatang pensel baru warna hitam) , kawan2 cakap tukar pensel sama Iman.

Aku still diam, biar dia habis bicara.

Ini pun boleh pakai bah mommy, pensel ni pun masih baru. 

Aku sambung bersuara ...

Bagitau kawan2 Iman, lepas pinjam mesti kasi pulang pensel Iman, dan Iman pun sama, jangan ambil pensel kawan2... Lepas guna pensel kawan2 ni, mesti kasi balik ok. 

Adeh, hal2 kecik saja kan, tapi kalau dibiarkan, nanti jadi kebiasaan pula tidak bertanggungjawab jaga harta benda sendiri, lepas tu suka2 Iman pakai barang kawan2 dia , dah pakai tak kembalikan pada tuan dia pula ...

tahun lepas, ntah berapa kali kitorang jumpa classroom teacher dia semata2 utk kembalikan pensel dan warna yang dia bawa balik ... 

Iman, Amin dan Rizqi, classmate si Amin
Gambar ni diambil pada 2Julai2019
Rizqi ni satu van dengan Amin dan Iman,
so tengah tunggu Iman bersiap, Rizqi naik rumah main kejap dgn Amin.
Mrs Pip ambil gambar dorg sbg kenangan.


kali ni, Iman kena belajar kembalikan pensel kawan dia lepas dia guna, dan kena belajar utk jaga alat tulis dia sendiri ... so pensel Iman yang kawan2 dia pinjam tu, dia kena belajar minta balik dengan cara yang baik ...

walaupun hanya sebatang dua pensel, dan ekceli aku bukan kisah sangat pensel tu hilang, atau kawan2 dia pakai pinjam, tapi aku just mau didik Iman untuk jaga harta benda dia elok elok ... 

minggu ni masalah pensel, nanti esok2 masalah pemadam hilang pula ... aduhai anak.

nasib baik mommy memahami perangai Iman , dah stok berkotak2 pensel pun ...

nampak tak Amin paling hujung sebelah kanan? sebelah Amin tu si Rizqi, BFF dorg berdua sekarang ni
ni sebahagian drpd classmates si Amin,
laoshi dia kirim gambar wasap tadi 3Julai2019


Amin, pensel dia palinggg jaranggg hilang , tapi make sure kau bagi dia pensel bunga2 kaler pink, kompom dia suka dan jaga elok2 ... Amin suka whatever in pink, aduh! 

toys Amin pun nowadays dia pilih kaler pink , sudu dia pun pink , towel mandi dia pun pink, nasib baik baju kasut not pink ... 


cerita Nami pula, ndak lama lg mau masuk 11 bulan ... gigi ke-4 coming soon .. dan Nami favorite dia suka gigit limau nipis .. ada depan rumah mr.Husband tanam ... pagi2 mrs pip bawa Nami jalan2 sekitar rumah, so petiklah limau nipis ni bagi dia main ... suka dia gigit2 limau ni ...

dan Nami dlm proses untuk belajar berdiri ... ndak lama lagi , ada sudah kawan mommy main kejar2 ... and we love play peekaboo nowadays ... hehe.

thanks for reading and happy parenting...

cheers.

Tuesday, 2 July 2019

Cerita gigi susu Iman : cabut 11 batang gigi susu

July 02, 2019 17
Cerita gigi susu Iman : cabut 11 batang gigi susu
hi there, alhamdulillah selesai juga prosedur mencabut ke semua gigi susu Iman yang buruk , ke semua ada 11 batang gigi yang telah dicabut ... 

masalah gigi susu Iman yang buruk dan reput bermula sejak tahun 2017 lagi!  

entry terdahulu ⤵

Kronologi gusi dan lelangit (palate) lil' Iman bengkak


dan ianya agak lama  juga untuk mendapatkan rawatan mencabut gigi ni di hospital pakar kanak kanak dan wanita Likas, temujanji pertama diberikan oleh pihak hospital pada 22/9/2018 , namun atas sebab2 masalah pihak hospital, temujanji ditunda pada 28/6/2019 ... 

ketika menunggu giliran untuk menjalani prosedur buang gigi susu ... Iman pesakit kedua pada hari tersebut ...

pada 28/6/2019 , seawal jam 3pagi, mr.Husband bertolak bersama Iman ke hospital Likas .. kena bertolak awal untuk mengelak masalah kesesakan jalanraya dan juga masalah susah gila gila nak cari parking di hospital Likas ni ... 

Iman tidak dibenarkan makan selepas jam 2pagi pada hari untuk mencabut gigu, dan perlu berada dalam keadaan sihat , tidak boleh demam dan selesema ... so part ni memang mrs pip jaga , no main petang di luar , no mandi hujan, no berendam lama2 time mandi kerana Iman ni agak senang utk selesema ...

in fact, 3 hari sebelum tarikh temujanji ni, Iman start selesema so terus bagi Iman makan paracetamol dan increase vitC intake ... alhamdulillah, pada hari prosedur cabut gigi, selesema Iman kering sepenuhnya ...

ditemani mr.Husband, dan pada hari tu kebetulan ada acara di wad, so ada clown datang bagi belon untuk anak2 dalam wad ... happy Iman dpt belon ...

clown yang menceriakan kanak kanak ... thanks bagi 2 biji belon utk Iman, satu belin tu kaler pink, sampai rumah saja, Iman bagi Amin belon kaler pink tu, happy Amin .. well, buat masa ini, pink is Amin's fav color , cia cia cia.

Iman sebenarnya happy tau gigi dia mau kena cabut coz all these while dia mmg terpaksa tahan sakit gigi yang kadangkala dtg tanpa disangka ... mmg agak sedih bila tiap kali dia sakit gigi, dia menangis dan terpaksa tahan sakit tu ...

Prosedur berjalan pada sekitar jam 10am, dan mr.Husband update sekitar jam 1pm semuanya telah selesai dan sekitar jam 4pm, Iman dibenarkan pulang , yeay!

gigi Iman sebelum dicabut ... 4 gigi kekal depan bahagian bawah sudahpun tumbuh ...

ni pula selepas prosedur mencabut gigi susu ... Iman 'ditidurkan' ketika prosedur berlangsung ... sedut gas bius gitew ...

next temujanji pada bukan September, untuk pemeriksaan susulan ... 

Iman dan mr.Husband sampai si rumah sekitar jam 7malam, semangat Iman cerita yang gigi buruk dia semua doktor sudah cabut

"mommy, Iman tiada gigi buruk sudah, tengok mommy (sambil buka mulut luas luas), semua gigi buruk sudah doktor cabut"

"mommy, lepas ni Iman ndak sakit gigi sudah" 

sempat singgah di Tanjung Lipat semata mata mau bergambar dgn ni replika shark , mr.Husband layankan saja ..

mrs pip senyum, tapi deep down my heart, ada sedikit rasa broken hearted di situ kerana gigi Iman ni takkan reput dan buruk kalau mrs pip jaga dengan baik dulu ... ok, lesson learnt.

dan selama 3hari dari Jumaat malam sehingga Isnin petang, Iman hanya makan bubur nasi dan perlu sejuk sepenuhnya, tidak boleh makan dan minum yang suam apatah lagi yang panas. 

dan doktor advice utk bg Iman makan sesuatu yang lembut dan sejuk, so for 2 days kitorang makan aiskrim bersama Iman ... happylah Iman n Amin dpt makan ais krim setiap kali habis meal time .. selain ais krim, mrs pip juga buatkan puding kastad agar-agar untuk Iman ... yummy bilang si Iman puji mommy dia ... 

entry cabut gigi Iman sebelum menjalani prosedur buang ke semua gigi susu yang buruk dan reput, dan ada 4 batang gigi kekal Iman sudahpun tumbuh selepas beberapa batang gigi susu Iman yang gugur / dicabut sendiri oleh Iman terdahulu

Lil' Iman 1st time pigi klinik gigi




nowadays, memang mrs pip bagi perhatian dengan gigi Iman, Amin dan now Nami pun dah tiga batang gigi tumbuh, so memang insya allah akan jaga elok elok gigi dorang ni ...

cheers.

Monday, 1 July 2019

7 years and counting

July 01, 2019 17
7 years and counting
hi there, very alhamdulillah, today 1st of July, marks our 7 years old of marriage! 7 tahun dah usia perkahwinan mrs pip bersama mr.Husband ... 


7 tahun susah senang bersama ... bergigit lidah itu biasa, berkasih sayang itu selalu ... dan 7 tahun dilalui dengan rasa sabar dan sentiasa menerima kelebihan dan kekurangan pasangan ... dan bertahan dengan segala ujian dan cabaran berumahtangga.


7 tahun yang disyukuri, ditambah dengan 3 cahaya mata yang menjadikan rumah tangga ini lebih extra asam garamnya dan rempah ratusnya... Iman Rafael 6 tahun, Amin Johansen 5 tahun dan Nami Heavenlee , coming 1 year old this August.



7 years and counting, we vows to live together, stick with each other in ups and downs, and be good to each other

more to learns and respect the differences. love, tolerance, trust, and tenacity are among few things that create a good partnership.

let's pray this #anniversary #tilljannah #7yearsandcounting #1712


be grateful with what you have, always praise ALHAMDULILLAH 

doakan yang baik baik untuk mrs pip dan famili, semoga perkahwinan ini bertahan hingga ke akhir hayat ...

cheers.

Friday, 28 June 2019

Kehebatan zikir SUBHANALLAH WABIHAMDIH

June 28, 2019 8
Kehebatan zikir SUBHANALLAH WABIHAMDIH
hi there, Salam Jumaat , semoga hari ini hari yang membahagiakan kita semua , dan semoga dipermudahkan segala urusan kita ... 

dan hari ini, 28 Jun 2019, Iman akan melalui prosedur membuang semua gigi susu dia ... ni cerita lama mengenai masalah gigi susu Iman, dan selepas dua kali tukar temujanji, insya allah hari ni prosedur akan dijalankan ... 

hari ni nak share sedikit ilmu yang mrs pip terbaca ,  mudah mudahan kalau diamalkan , dengan izin Allah SWT maka gugurlah dosa dosa kita ... amin



Barangsiapa mengucap SUBHANALLAH WABIHAMDIH seratus kali setiap hari, maka gugurlah semua dosanya walaupun sebanyak buih di lautan 

Hadis riwayat Muslim dan Bukhari.

jom amalkan setiap hari.

semoga perkongsian ini bermanfaat.

cheers.

Thursday, 27 June 2019

Song Joong Ki dan Song Hye Ko cerai!

June 27, 2019 16
Song Joong Ki dan Song Hye Ko cerai!
hi there, wahhhhh sedih I tau, sobs sobs ... dorang baru juga kawin 2017, punya happy bila dpt tau dorg kawin, tup tup dah nak cerai , dah failkan perceraian gitew ... Oh no my SONG-SONG couple ... 

aku baca part JoongKi confirmed dah hantar permohonan cerai, dan HyeKo bgtau perceraian ni dia dah fikir panjang dan ini yg terbaik ... 


memang few months back ada la terbaca ada rumors SONGSONG couple ni nak cerai, tapi tu rumors jak kan .. rupa rupanya mmg betul dorang nak bercerai ...

dah lah aku ni suka kat dorang berdua, nampak serasi gitew ... sebab sebab dorang bercerai tu tidaklah dinyatakan , tapi khabar angin bertiup kononnya disebabkan CURANG ... hurm :((

apapun, all the best for both of them ... siapa ada link online drama BOYFRIEND lakonan HyeKo, sudi sudi lah share ... 

saranghae JoongKi and HyeKo ... 

sumber:

cheers.

Wednesday, 26 June 2019

Nami Heavenlee || Jurnal 10 bulan

June 26, 2019 11
Nami Heavenlee || Jurnal 10 bulan
hi there, bulan Jun, 20hb, maka genaplah umur baby Nami 10bulan ... makin besar makin banyak manja dgn mommy ... asal mommy hilang dipandangan baby, mulalah baby nangis cari mommy ... 


bulan Mei till June juga bulan agak mencabar jaga baby Nami coz dia asyik demam saja ... now baby dah semakin sihat, mood makan pun dah ok, dah aktif pusing rumah, habis semua benda mau masuk mulut ...

dan baby dah ada TIGA BATANG GIGI ... dua batang di bawah, satu batang gigi di atas ... and his new hobby ialah, MENGGIGIT kitorang , mentang2 ada gigi kan ... 

right after the blood test // 18.06.19

hari tu buat test blood hepatitis B dan prolong fever, tp results still belum ada , so still waiting and hopefully semuanya baik2 saja , dan berat baby masih 7.5kg pada usia 10bulan ... hope next month, berat baby ada peningkatan ... 

baby juga since few weeks ago suka berdiri sambil berpaut di dinding, meja atau kerusi ... tapi spot paling dia suka ialah di meja Iman n Amin coz slalu abang2 dia ni akan letak mainan atas meja, so pantang nampak barang atas meja, mesti baby Nami akan ambil dan campakkan semua ke lantai ... sob sob, penat mommy mengemas tau ...

My happy pill & BFF // 24.06.19

baby Nami juga suka tau rebut makanan mommy ... asal mommy pegang makanan di tangan, dia tarik tangan mommy masuk mulut dia ... haha, nak makan lah tu ... nowadays, mrs pip add more fruits for his snack time ... fav dia makan buah betik dan epal ...

and very alhamdulillah, baby Nami dah serasi dengan bubur nasi, no more constipation, so mrs pip dah discontinue  baby Nami makan oat with kurma daily, hanya once in a while saja bagi dia makan oat ni ... 

moga baby Nami membesar dengan sihat, saranghae!

cheers.

Tuesday, 25 June 2019

Resepi senang ayam masak merah

June 25, 2019 7
Resepi senang ayam masak merah
hi there, share kat korang resepi senang ayam masak merah bersama kentang ... ni lauk mrs pip berbuka puasa semalam,, puasa sunat bulan Syawal (puasa 6) .. semalam hari ke-5, so hari ni last day utk puasa 6, insya allah bertahan sampaibke petang puasanya ...

resepi ni mrs pip nampak kat blog fiezasani, resepi mak mertua katanya .. so nampak very the simple, dan kebetulan mrs pip baru saja selesai bersih dan packing ayam, so why not mencuba resepi senang kan ... 

cumanya, mrs pip tambahkan kentang dlm resepi ni, nyum nyum I like, dan mrs pip ubah sedikit resepi asal utk ikut kesesuaian mrs pip ...

Resepi senang ayam masak merah

Bahan bahan (untuk seorang makan)

seketul paha ayam sederhana besar, dipotong tiga
sebiji kentang saiz kecil dipotong wedges nipis
1 sudu besar kicap
1 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
1 sudu kecil serbuk lada
garam dan gula secukupnya
tepung kanji secukupnya
serbuk All Spice utk marinatekan ayam (boleh guna serbuk kunyit atau apa saja rempah kesukaan korang utk marinatekan ayam)
2 biji bawang merah**
2 biji bawang putih**
1 labu bawang besar saiz kecil**
** dihiris dan kemudian ditumbuk hingga separuh lumat atau lumat / diblender , ikut suka korang

Resepi senang ayam masak merah

Cara membuatnya:

1. Perap ayam bersama garam , rempah All Spice / rempah pilihan korang dan salut dgn tepung kanji, dan goreng hingga keperangan / masak, ketepikan.

2. goreng kentang hingga keperangan / masak, ketepikan.

3. tumis bawang merah, bawang putih dan bawang besar yang telah ditumbuk / diblender, kemudian masukkan sesudu kicap , gaul dan masukkan sos cili , sos tomato dan serbuk lada ... nak lagi pedas, boleh tambah cili api ... gaul sebati dan seimbangkan rasa dengan memasukkan garam dan gula

4. masukkan ayam dan kentang yang telah digoreng terlebih dahulu tadi, dan gaul hingga sos merah rata ke semua bahagian ayam dan kentang

5. dah siap! sedia untuk dihidang ...

senang kan nak buat ...


nak resepi asal dapur fiezasani, boleh 

apapun , tq fieza bagi idea kat mrs pip utk masak ayam masak merah , mmg sedap !

selamat mencuba.

cheers.

Monday, 24 June 2019

Resepi ayam masak mayones bersama kentang

June 24, 2019 12
Resepi ayam masak mayones bersama kentang
hi there, update resepi hari ni , resepi ayam masak mayones bersama kentang .... resepi ni simple saja nak buat ... bahan bahan yang digunakan pun tak banyak, that's so me when comes to cooking, only cook the easy peasy menu , hehe.

Resepi ayam mayones bersama kentang

bahan bahan ( hidangan utk 2 org)

  • 2 biji kentang, dipotong wedges, jgn terlalu tebal
  • 1 ketul ayam paha pinggul (terpulang korang nak guna ayam bahagian mana)
  • 1 biji bawang besar dihiris halus atau dadu
  • beberapa helai daun kari / daun sup / daun bawang (mrs pip prefer daun kari)
  • mayones secukupnya
  • garam secukupnya
  • tepung kanji secukupnya
  • mixed herbs (optional)
  • perasa ( sos tiram / pati ayam kiub / etc )


Resepi ayam mayones bersama kentang

cara membuatnya

1. Goreng kentang terlebih dahulu sehingga sedikit keperangan / sedikit garing / masak , ketepikan

2. potong ayam kepada beberapa bahagian, marinate bersama garam dan mixed herbs, gaul rata dan salut dengan tepung kanji, kemudian goreng ayam sehingga sedikit garing / masak, ketepikan

3. di dalam kuali lain, dgn api sederhana besar, panaskan minyak dan tumis bawang besar sehingga sedikit perang, masukkan mayones secukupnya ( mrs pip guna 3 sudu besar mayo) , gaul seketika, kemudian masukkan 1 gelas air , gaul seketika, dan masukkan ayam dan kentang yg telah digoreng tadi ke dalam mayones yg telah dipanaskan, dan gaul sebati 

4. tambah bahan perasa seperti sos tiram, garam, atau pati ayam ( terpulang kepada citarasa anda), dan kacau hingga campuran mayo kelihatan pekat ( guna api kecil coz kita nak pastikan ayam n kentang masak secukupnya ketika sudah mayo kelihatan pekat) ... 

5. Dah siap! Matikan api dan masukkan daun kari utk menaikkan rasa dan gaul.

6. Siap utk dihidang.

Ni versi ayam mayones tidak pedas, tiada sayur becoz anak2 tak nak makan pedas or sayur, sob sob ..

korang boleh tambah lada traffic light kalau suka, or lada besar, or cili dan brokoli dlm masakan ni utk lebih rasa ... kreativiti bergantung kpd citarasa masing masing ...

apapun, yum yum, jomlah makan , enak makan bersama fragrant rice versi mrs pip >>> resepi mudah fragrant rice sedap , sudi sudi sudi lah klik ok ...

selamat mencuba.

cheers.

Saturday, 22 June 2019

Resepi simple FRAGRANT RICE sedap

June 22, 2019 9
Resepi simple FRAGRANT RICE sedap
hi there, sesekali tukar selera makan nasi wangi , mrs pip buat fragrant rice ni bila anak anak kurang sikit mood makan nasi ... Iman la yg selalu hilang mood makan nasi, asyik2 makan bread saja ...

fragrant rice ni lebih kurang la mcm the chicken rice tu, tapi ni versi mrs pip, a bit light rasanya ...

nak buat fragrant rice ni pun senang saja ... sesuai disajikan dengan apa saja jenis lauk ... even with the simplest ayam goreng pun ok ...

Fragrant rice bersama sosej dan tempe goreng masak kicap

jomlah tengok bahan bahan dan cara membuat fragrant rice versi mrs pip ni ...

4 gelas beras
2 ulas besar bawang putih
1 biji halia sebesar ibu jari
1 sudu besar planta
1/2 kiub pati ayam (kalau nak guna 1 kiub pun ok)
air secukupnya

basuh beras seperti biasa sehingga bersih, dan masukkan air secukupnya ... sukat air sesuai dengan kadar 4 gelas nasi

masukkan halia yang diketuk, planta dan kiub pati ayam ke dalam beras

goreng bawang putih dengan sedikit minyak sehingga keluar bau dan hangus sedikit kemudian masukkan bawang putih tersebut ke dalam beras bersama minyak yng digunakan untuk memggoreng bawang putih tersebut

tanak nasi dan ketika nasi separuh masak, gaul sebati semua bahan di dalam beras dan tanak sehingga beras masak menjadi nasi

tada, siap pun fragrant rice tu ..

Fragrant rice bersama ayam goreng rangup dengan thai sauce sedap

sedia dihidang bersama lauk kegemaran korang ... 

Thursday, 20 June 2019

Bahagiakanlah isteri, semoga rezeki terdampar luas

June 20, 2019 7
Bahagiakanlah isteri, semoga rezeki terdampar luas
hi there, rezeki Allah itu maha luas, namun ada masanya kita rasa kenapa rezeki ini sempit sangat, di mana silapnya? 

kadang kadang, yang buat rezeki kita sempit (bagi yg sudah berumahtangga), adalah kerana hubungan kita dgn pasangan kita ... 

untuk para suami, bahagiakanlah isteri kamu ... mungkin isteri kamu bukan yang utama bagi kamu kerana ibu, bapa, ibu mertua, bapa mertua adalah lebih utama kedudukannya yang perlu diutamakan , kemudian barulah isteriisteriisteriisteri dan anak anak kamu, tapi tetap sahaja kamu perlu menjaga rasa bahagia isteri kamu ...

apapun yang para suami lakukan, jaga hati isteri sebaiknya, lagi2 emosinya kerana hati seorang isteri yang terganggu, mungkin sahaja akan membuatkannya tidak aman sepanjang waktu ... padahal, isteri inilah yang berkorban melakukan tugas2 rumahtangga setiap hari tanpa meminta ganjaran atau pujian, kerana dia ikhlas semuanya demi Allah ...

isteri itu, yang selalu mendampingi hati para suami, kasihlah dia dengan tulus ... dan apa juga permasalahan, bicara dan musyawarah dgn isteri ... 

semoga rezeki kamu makin luas wahai para suami di luar sana ... pimpin hati isteri kamu untuk sentiasa rasa damai ..



bagaimana buat isteri bahagia? salah satu cara mudah ialah bersedekahlah kepada isteri kamu ... jangan kedekut ...

dan sedekah itu ada banyak cara ... bukan wang ringgit semata mata ... imamkan solatnya itu sedekah, senyum padanya itu sedekah, memberikannya makan minum pakaian dan tempat tinggal yang mendamaikan hati sang isteri itu sedekah, mengajarnya membuat kebaikan dan melarangnya membawang mengumpat itu sedekah ... dan byk cara lagi kan ...

semoga kita sang isteri, sentiasa mendoakan kebaikan untuk suami masing masing ... semoga till jannah bersama pasangan dan anak anak kita ...

love.

cheers.

Tuesday, 18 June 2019

Amin Johansen katakan NO to holding hands!

June 18, 2019 7
Amin Johansen katakan NO to holding hands!
hi there, letak gambar ni di blog, kenangan bila anak anak dah tua nanti ... ni cerita Amin yang alergik kalau Iman pegang tangan dia ... wakaka ...

mrs pip suka betul tengok bila adik beradik bermesra sopan santun manja manja gitew ... lepas tu I layan Kdrama dan seangkatan dengannya, so mesti korang tau pasal #bromance dan #skinship kan , kalau between kengkawan lelaki, sentuh2 pegang tangan , hugging, laga laga pipi tu mcm benda biasa kan bg dorang, lepas tu nampak mesra gitew ...

so, mrs pip kononnya berharap Iman n Amin pun jenis close to each other boleh laga laga pipi, wakaka bukan main mommy punya angan angan kan .. tetapi, malangnya Amin kalau kau suruh dia pegang tangan Iman, alergik dia tahap langit petala ketujuh kot!

mcm Iman, dia relax ja cium pipi Amin, hug Amin, sayang Amin gitew (walaupun slalu gaduh dgn si Amin), tapi Amin mmg TAKKAN mau kalau Iman manja2 kat dia ... hiks ... Amin ni, dia cuma akan dekat dgn Iman bila ada bunyi guruh berdentum , atau blackout waktu malam, atau mommy mau rotan dia ... eiiii .... 

hari tu sajalah mommy kacau2 Amin, suruh Iman pegang tangan dia before dorang pergi sekolah, mommy mau ambil gambar since hari tu dorang pakai baju melayu pergi sekolah utk jamuan raya ...

muka si Amin, haha annoyed betul dia bila Iman pegang tangan dia bah ...


amin oh amin! tinguk tu muka si Amin ...


ni pula muka happy Amin yg bebas dari Iman 😜 ... nanti sudah besar  , moments mcm ni juga yg kamu ingat tu nanti ... 

cepatnya kamu besar, rasa mcm baru juga mommy masuk labour room beranakkan kamurang ... 

love you two.

cheers.

Review eye cream MILKY DRESS; whitening and wrinkles go away

June 18, 2019 3
Review eye cream MILKY DRESS; whitening and wrinkles go away
hi there, agak lama tidak bersiaran selepas raya ... hari ni ada sedikit kelapangan , so dapatlah update blog ... kalau tak, bersawang weh blog mrs pip nanti ... jomlah baca review eye cream milky dress wrinkle and whitening ...


produk eye cream jenama milky dress ni , mrs pip beli di laman web Althea beberapa bulan lepas ... tapi ketika artikel ni ditulis, produk tersebut sudah tidak kelihatan di laman web althea, so no product link could be provided here ... 

satu tiub kecil ni 15ml, berharga RM19.00 sahaja ... yang ingin mencuba produk ni, maybe boleh cari di beauty website yang lain seperti HERMO ok ... 


nama pun dah whitening and wrinkles eye cream, jadi no string attached , memang fungsi eye cream ni ialah untuk memutihkan bahagian bawah mata akibat lingkaran gelap, dan juga menghilangkan garis garis sekitar kawasan mata ...

mrs pip dah guna eye cream milky dress ni sejak Januari lalu dan still guna sehingga hari ni ... selalunya guna sebelah malam, tapi eye cream ni boleh digunakan pda waktu siang mahupun malam ... so ikut suka korang nak guna bila ... nak guna 2x sehari pagi malam pun hokey ...

antara fungsi eye cream milky dress ni yg mrs pip baca online ialah :
  • memutihkan
  • membantu meningkatkan elasticity kulit
  • membekalkan nutrien kepada kulit mata
  • melembapkan kawasan kulit mata
  • menyeimbangkan air dan minyak pada kulit 


tekstur eye cream ni , bagi pendapat mrs pip ialah ianya bertekstur cair, watery gitew ... bukan jenis krim pekat ... 

apa yang mrs pip suka mengenai watery texture tu, ianya mudah disapu pada kulit, senang meresap dan hanya perlukan dua tiga dot kecil sahaja untuk setiap kali sapuan ... 

ianya juga mempunyai bau yang menyenangkan, aromanya sedikit wangi dan menyegarkan.

adakah eye cream milky dress ni mampu memutihkan lingkaran gelap dan sekaligus menghilangkan garis halus pada kawasan sapuan / sekitar mata?

ni review selepas mrs pip menggunakan eye cream ni ok, apapun results mungkin berbeza dgn korang kerana faktor lain perlu diambilkira seperti gaya hidup dan usia 😁

eye cream milky dress ni dengan penggunaan yg berterusan mampu memutihkan bahagian bawah mata / mampu menghilangkan lingkaran gelap pada bahagian mata mrs pip ... jadi , bab ni mmg mrs pip HAPPY sangat ...

eye cream ni juga membantu melembapkan kawasan sapuan, so it hydrates the eye skin areas ... 

tapi bab wrinkles garis garis halus tu , tak begitu berkesan sangat ... maybe kerana faktor usia ... well, I am 4 series hokey, so wrinkles memang dah start berleluasa di sekitar kulit muka, termasuklah di kawasan sekitar mata ... 

maybe kalau korang yg nak jaga bab2 garis2 halus ni, need to start when you are coming into 3 series la kot ... jgn tunggu 4 series baru nak jaga garis2 halus ni ...

apapun, worth my money beli eye cream ni coz mrs pip mmg nak lingkaran gelap di bawah mata pudar dan eye cream ni berjaya melakukannya ...

yeah! 

stay beauty everyone, and thanks for reading, xoxo.

cheers.

Thursday, 13 June 2019

Our Raya 2019

June 13, 2019 17
Our Raya 2019
hi there, raya dah seminggu berlalu, baru ada kesempatan nak up cerita raya mrs pip yang tak berapa nak raya sangat tahun ni ...

persediaan raya as usual, secara sederhana saja ... pakaian raya mmg dah ready since bulan Febuari hari tu ... so bab baju mmg settle awal setiap tahun ... Alhamdulillah...

Raya sedondon warna dustyblue

bab biskut raya, ni mr.Husband punya part, mrs pip mmg tak boleh commit nak buat biskut since ada baby , so buat mana yg mampu saja, tapi memandangkan mr.Husband akun mau buat , jadi kontrak biskut raya diberikan terus selama 5 tahun sejak tahun lepas, kikiki ... Bertabahlah ya incik suami buat biskut sorang2 ...

Biskut raya by incik suami

baby Nami sakit agak panjang, bermula sebelum raya sehinggalah raya ... mood sbg seorg mommy bila anak sakit, mmg down ... baby Nami sakit kali ni, dia sangat merengek, dgn mr.Husband pun dia ndak mau dijaga, asyik mau mommy yg dukung dan kalau boleh nami langsung tak mau berenggang dgn mommy ...

Raya pertama -
baby nami sakit , asyik nak berkepit dgn mommy

raya pertama, makan2 dgn famili ... tak ambil gambar pun, just berkepit dgn baby Nami ... nasib baik ada baby carrier, so senang sikit nak gendong baby ... penat letih gendong baby tak kisah, as long as baby Nami selesa tak nangis dan tidur nyenyak dalam gendongan ...

Raya ke2 - Gambar berlima yang paling cun
try lagi tahun depan

raya kedua, visit family lain ... dari pagi sampai ke malam ... hujan lebat pula sebelah petang ... jalan agak jammed , boleh tahan la juga kesabaran meredah sesak lalulintas ni ...


raya kedua, pakai sedondon gitew .. tema warna dusty blue ... tapi mau ambil gambar satu keluarga, banyakkkk punya susah ... ada jak yg ndak ready ...

Geng daddy

Minta maaf sesama dorang,
kejap kawan kejap gaduh

ok, kena mengaku anak anak bukan jenis kaki posing suka layan mommy ambil gambar banyak2 ... so that's it la no proper family photo ... tak pa, hope 10 tahun akan dtg, korang dah reti nak posing2, time tu anak2 mommy jadi photographer ok, mommy standby ja jadi model 😜

BFF - Fran dtg melawat

raya ketiga , ingat nak jalan lagi, tapi tetiba BFF yang lama sgt tak jumpa  bgtau dia nak dtg lawat mrs pip, so jomlah kita buat makan makan jemput sahabat dtg melawat, I am truly happy !

BFF Fran , jumpa time buka puasa 2 tahun lepas ... eh, 2 tahun kalau kau tak jumpa BFF, mmg rasa lama mcm 10 tahun tak jumpa kan ...

Highschool classmates - left to right >>>
Josephine, Masnah, Fran the uni BFF, yours truly and NorZiah

lepas tu old classmates secondary school pun join the club dtg melawat , yg ni serius lama gila ndak jumpa, 10 years ndak jumpa dorang ... since dah ada group wasap, so lepas ni senang nak contact2, bolehlah sesekali lepak2 minum teh tarik ...

Childhood friend >>> Hazlenah 

then, my childhood friend pun dtg beraya ... ni pun lama ndak jumpa, more than 10 years juga baru jumpa ... rindu betul dgn kawan sorang ni ...

nama Hazlenah, tapi kitorang semua panggil dia Alen ... ni childhood friend, pergi sekolah rendah yg sama tapi lain kelas ... pergi sekolah menengah yg berbeza tapi still remain friends ... lepas tu masuk uni pun berbeza, tapi time mrs pip study di Subang, bila cuti2 Alen dtg lepak apartment mrs pip sewa ... rindu zaman remaja , hehe.

time Alen dtg, Fran n kawan2 lain dah balik ... Alen n Fran pun kenal each other coz Fran was my roommate time college ... Alen dtg beraya dgn her husband n kids together dgn sister dia si Norzainah  ...

thanks Allah, temukan aku dgn mereka ... lama tak jumpa, tapi the friendship still there, character still the same , mcm dulu juga, once bercerita, non stop betul ... thanks korang, sanggup dtg jauh, meredah hujan dtg ke tempat mrs pip, really appreciate that .. semoga Allah jaga persahabatan kita dan bertemu lagi kelak, amin.

tengah tunggu giliran >>>  Nami di klinik Dr. Shuba

raya keempat, no more raya dah ... bawa baby Nami pergi klinik ... doktor bgtau baby Nami ada slight pneumonia ... huhu, so jomlah makan ubat ya baby, semoga cepat sembuh ...

raya kelima, mommy pula cirit birit n muntah muntah ... tak tau salah makan apa, mrs pip sorang ja yg kena, family member semua sihat .. dah Allah nak bg sakit, kita bersangka baik sajalah ya ...


dan puasa kali ini, berjaya turun berat sebanyak 4.6kg , dan last timbang sebelum raya ialah 57.1kg ... lepas ni diet diteruskan untuk capai berat 55kg dan target utk inchloss juga ...

raya korang mcm mana ?

cheers.