2019 - Cerita Blog Mrs Pip

Monday, 21 January 2019

Philips Hair Clipper HC3535 || Hadiah khas untuk mr.Husband

January 21, 2019 0
Philips Hair Clipper HC3535 || Hadiah khas untuk mr.Husband
hi there, hari tu mrs pip ada menang Lazada Voucher sempena sale 11.11 tu kan, dapatlah Lazada Voucher bernilai RM75.00 ... pada asalnya , kalau menang voucher ni niat nak belikan buku bacaan tambahan untuk Iman dan Amin , tapi bila kemas kemas storage box hari tu, banyak lagi buku buku budak berdua ni tak habis baca .. siap ada yang tak pernah sentuh langsung, still elok saja duduk dalam storage box ... hiks, bila nak start baca ni?

so, tak jadilah belikan buku tambahan untuk budak berdua ni ... dah rasa mcm bukan keperluan pula, so kita belilah yang betul betul perlu!

selama ni, dari Iman lahir sehinggalah ada Amin dan Baby Nami ni, anak anak mrs pip tak pernah pergi kedai gunting rambut pasal fesyen rambut dorang sangat simple, iaitu >>> #gengkepalabotak ... so, mr.Husband yang jadi tukang botakkan kepala anak anak kitorang guna mesin pencukur rambut ... dah lama beli mesin tu, since Iman lahir ...

Philips Hair Clipper HC3535 || Hadiah khas untuk mr.Husband 

dijadikan cerita, mesin pencukur rambut tu ROSAK sekitar penghujung bulan December lepas, so mcm mana nak shave kepala anak anak lepas ni? bayangkan kalau masuk kedai gunting rambut, sorang kena bayar RM10.00, so kalau bertiga dah RM30.00 kan ... bukan berkira dengan anak anak, tapi kenalah fikir bab jimat cermat kan ... dahlah every month memang rambut Iman n Amin ni perlu cukur , so .... do the maths yo!

Philips Hair Clipper HC3535 || what's included inside the box
Philips Hair Clipper HC3535 || what's included inside the box

berbalik kepada voucher tu, dah mesin pencukur lama rosak, why not hadiahkan mr.Husband mesin pencukur baru kan, moreover birthday dia hari tu tak bagi pun hadiah :(( , so jom bahagiakan suami sendiri.

browsing punya browsing, mrs pip berkenan dengan mesin pencukur jenama Philips ... yang lama tu pun guna brand ni, jadi rasa yakin utk beli jenama yang sama itu ada ... so, ada few choices jenama Philips ni, and end up mrs pip pilih Philips hair Clipper HC3535 ...

 Philips Hair Clipper HC3535
 Philips Hair Clipper HC3535 


Jom tengok product details of Philips Hair Clipper HC3535 ni:-

  • Trim-n-Flow technology
  • Double-sharpened blades
  • Self-sharpening stainless steel blades
  • lock-in 13 length settings
  • 12 adjustable lengths
  • 75 minutes of cordless use
  • Ergonomic handle
  • Quick release blades
link product details: klik di sini

dan dalam pakej ni disertakan beg untuk menyimpan set pencukur ni ... yeah! lepas ni no more la mr.Husband asyik tanya mana kabel untuk charge mesin la, mana cleansing brush la, mana comb la, T_T

Philips Hair Clipper HC3535 || what's included inside the box
Philips Hair Clipper HC3535 || what's included inside the box
beli pada 7.01.2019, dan selamat tiba pada 11.01.2019

harga satu set ni ialah RM177.00, dan postage RM10.90, tapi lepas tolak voucher tu, adalah penjimatan kan, mrs pip hanya perlu bayar baki RM112.90 ... woha! alhamdulillah, dapat belikan mr.Husband birthday gift dia dan still dalam bajet mrs pip ... lepas tu, confirm hadiah ni dia akan guna setiap bulan, dan PALING BEST, jimat duit kitorang untuk hantar anak anak gunting rambut di barber shop kan ... dan jangka hayat mesin ni kitorang expect boleh bertahan up to 3 years, and maybe more hopefully.

kalau yang nak beli shaver secara online, pastikan korang beli 

  • shaver yang sesuai dengan tujuan pembelian korang .. ada sesetengah shaver hanya khusus untuk mencukur jambang, bulu ketiak, bulu kaki dan yang sewaktu dengannya, tapi bukan untuk rambut kepala ...
  • dan ada shaver yang khas memang untuk rambut kepala dan jambang sahaja
  • pilih shaver yang berkualiti, dan bonus kalau ada local maufacturer warranty

apapun, mr.Husband happy sangat dapat shaver baru ni ... dahlah mr.Husband dan Iman satu spesis jenis rambut memang cepat panjang dan jenis rambut lebat ... so, shaver ni ialah salah satu MUST-HAVE-ITEM-FOR-MR.HUSBAND.

dan satu lagi, nak jimat beli kat Lazada ni, korang sila guna SHOPBACK APP, lepas tu pilih LAZADA di SHOPBACK APP (sila download dulu app Shopback dan Lazada di PlayStore ya), lepas tu boleh shopping seperti biasa.

then bila buat pembayaran, korang pilih LAZADA WALLET (kalau wallet tiada isi, it is ok, just pilih saja Lazada wallet untuk buat pembayaran, nanti Lazada akan connect korang ke internet banking untuk top up Lazada wallet tu) , then buatlah pembayaran.

dan bonus lagi kalau korang ada Kad B-Infinite ... lepas buat pembayaran, korang akan dibawa semula ke page Lazada untuk confirmed-kan pembelian dan isi nombor Kad B-Infinite korang di ruang yang disediakan ...

why SHOPBACK? why Lazada Wallet? why Kad B-Infinite?

coz, korang akan dapat sedikit CASHBACK , then korang boleh withdraw masuk akaun bank korang ... dan setiap kali pembayaran melalui Lazada Wallet, korang boleh dapat sehingga 5% rebate duit yang akan dibayar oleh Lazada, dan setiap kali menggunakan Kad B-Infinite, korang boleh kumpul mata ganjaran / points yang korang boleh guna untuk tebus di kedai terpilih.

mcm mrs pip, mata ganjaran B-Infinite ni mrs pip akan tebus secara online dengan shopping di laman web 11Street ... 

Mrs Pip punya Cashback dalam akaun Shopback 

so far mrs pip ada RM46.95 di dalam SHOPBACK , dan amount ni mrs pip tak withdraw lagi coz nak tunggu sampai cecah RM50.00 ... actually, dah boleh withdraw dah kalau nak, tapi dah niat hanya akan withdraw kalau cecah RM50.00 ... hehe.

mengenai SHOPBACK ni, mrs pip pernah tau review kat entry mrs pip , nak baca dan tahu lebih lanjut, boleh klik entry mrs pip ya


mengenai Lazada Wallet tu, insya allah mrs pip akan buat entry khas pula ok, so stay tune ... dah dua kali Lazada bagi rebet kat mrs pip :)) yeah. 

p/s: mesin shaver ni mr.Husband tak rasmi lagi, so once dah rasmi, nnt kita review mesin shaver ni, ok atau tak ok .... insya allah ...

thanks for reading.

cheers.

Sunday, 20 January 2019

SEGMEN BLOGLIST BY THE WONDERFUL JANNAH

January 20, 2019 3
SEGMEN BLOGLIST BY THE WONDERFUL JANNAH
hi there, join segmen bloglist pula kali ni ... daripada the wonderful jannah ... 1st time terjah dan kenal blog Jannah ni ... suka kat blog dia yang simple dan laju loading ... nak join pun senang saja syarat2 yang dikenakan ... so jomlah join ramai ramai ...nak join just klik baner di bawah tu ...


dan mrs pip suka masak masak masakan ringkas, so ternampaklah resepi Ayam Goreng Korea kat blog Jannah ni , OMG sukaaaaaaaaaaaaaa nya I , hehe.

nak try resepi tu bolehlah KLIK DI SINI ...

cheers.

Segmen Drop Your Link!

January 20, 2019 2
Segmen Drop Your Link!
hi there, hampir terlupa dengan segmen drop your link ni yang dibawa oleh blogger Adinda ... hari tu Adinda ada letak komen jemput mrs pip join segmen dia ni... woha! nasiblah teringat kembali ... hehe... dan nasiblah sempat join, ni hari last ok...

Segmen Drop Your Link!
Segmen Drop Your Link!

korang yang nak join, sudi sudi klin banner di atas tau ... nak join pun senang saja syarat peyertaan, dan hari ni 20/1/19 last day ...

jom support sesama blogger.

thanks.

cheers.

Saturday, 19 January 2019

Top 10 entry post menarik di mrspipdotcom (2015-2018)

January 19, 2019 10
Top 10 entry post menarik di mrspipdotcom (2015-2018)
hi there, yang menarik di blog mrs pip dari mula berblogging sehingga awal Januari 2019 ... ingat lagi masa mula mula berblog tu, sorang follower pun tiada .. the PV pun tak lepas 1K sebulan ... time tu just berblog utk coret coret hal anak anak ...

lepas 2 tahun berblog kalau tak silap, baru rasa nak expand blog ni ... then join bloglist segment dan giveaway, slowly kenal blogger blogger lain ... dan slowly PV ada kemajuan dan followers bertambah T_T

lepas tu join group blogger Sabahan Blogger , kemudian join AFB ... bila dah join group blogger ni, ilmu berblogging itu bertambah ... happy bila dapat support dari blogger blogger lain T_T tenkiu korang semua yang selalu bagi blog info dan support blog mrs pip ...

dan tukar domain blog dari sukasukasurirumah.blogspot.com ke www.mrspip.com, and thanks to sishawa yang tolong mrs pip tukar domain , love you a lot, xoxo.

>>> blog bertukar domain

Top 10 entry post menarik di mrspipdotcom (2015-2018)

bila tengok stat blog (tak guna google analytics, tunggulah BR kita cantik baru guna stat dari google analytics), PV dah cecah setengah juta ... PV setiap bulan average dalam 20K - 24K sebulan. bab PV ni mrs pip hope boleh increase cecak 30K sebulan ... caiyok caiyok ... banyak lagi kena buat utk blog mrs pip ni kalau nak increase PV dan UV ... ni pun still study macam mana nak guna keywords dan naikkan BR ... 

Top 10 entry post menarik di mrspipdotcom (2015-2018)

so sepanjang berblogging ni, 10 entry yang mendapat perhatian adalah seperti di atas tu ... ada yang dah baca tak entry mrs pip ... ni semua entry dulu dulu, tapi still dapat visitor, lagi lagi cara senang tanak nasi pulut tu, almost every week jadi hot entry di blog mrs pip :))

jemput baca 10 entry paling hangat di blog mrs pip:-

Cara senang tanak nasi pulut
Susu Frisolac Comfort untuk bayi yang sukar membuang air besar + baby colic + bayi yang selalu kembung perut


Pengalaman pumping breastmilk menggunakan pam susu jenama AUTUMNZ yang best!

Kadar bayaran fidyah bagi negeri Sabah



Top 10 entry post menarik di mrspipdotcom (2015-2018)

dan untuk search keywords pula , semua nampak macam ok kan, sesuai la dengan hot entry tu kecuali gambar akim cium stacy ... hiks! ada pula yang gatal jiwa cari keywords cenggitu kat blog I ! please ya, bab bab 18SX mrs pip tapis tak masuk blog :((

Top 10 entry post menarik di mrspipdotcom (2015-2018)
dan of course la, pageviews by country mestilah Malaysia tanah airku .... negara negara lain yang datang menyinggah , kot kot dorang cari info la kot kat blog mrs pip kan ... apapun, hope mrs pip lebih rajin share info untuk tahun 2019 T_T

happy blogging everyone.

cheers.

Friday, 18 January 2019

That Christmas 2018

January 18, 2019 6
That Christmas 2018
hi there, update cerita Xmas 2018 kitorang baru baru ni ... dah namanya Xmas kan, dan Xmas pun sinonim dengan pakaian merah, jadinya budak budak ni mrs pip pakaikan baju merah ... lepas tu sebelum pergi rumah pohpoh (grandma), haruslah ambil gambar lil' armies.

That Christmas 2018

well, ada masanya budak bertiga ni senang nak bergambar bersama, tapi ada masanya memang susah nak pujuk ... pagi tu, Iman dan Nami mood memang ok bila mommy pip suruh bergambar ... tapi Amin bad mood ... entah apalah yang dia marah sangat pagi tu, dia ndak mau bergambar bah ... eiiii Amin ni ....

so, layan sajalah gambar good mood Iman dan Nami T_T

That Christmas 2018

lepas tu lepak lepak rumah pohpoh ... ni gambar kitorang breakfast pagi tu ... kita kita saja bah ni ... ni belum ada tetamu datang ... kalau tetamu sampai, mommy pip memang ndak layan mau ambil gambar tau ... layan tetamu dan cerita cerita lagi best!

tahun ni, tidak semua adik beradik mr.Husband balik ... missing si Boney, si Cici ... yang si Boney tu nun busy urusan kerja di oversea time Xmas, yang si Cici pula ber-Xmas sebelah husband dia ...

That Christmas 2018

kalau tadi si Amin badmood mau bergambar, ni si Iman pula badmood bergambar bila sampai tempat pohpoh ... kau tengok tu si Iman duduk sebelah daddy buat muka bosan ... tu muka uunhappy pasal mommy ndak bagi dorang ambil hiasan di pokok krismas si pohpoh ...

hiks kamurang ni, habislah pokok krismas pohpoh kamurang kerjakan ... esok esok sudah kerja, jgn lupa bagi pohpoh pokok krismas yang cantik dan besar, dan wajib bagi pohpoh hadiah juga tau!

That Christmas 2018

tengoklah gambar Xmas edisi 2018 lil' armies ni ... Amin tu muka masam mencuka betul! tengok kamera pun dia langsung ndak mau ... 

dan baju lil' Nami tu ialah baju turun temurun , tu baju lil' Iman sewaktu berusia setahun , haha Nami tak perlu tunggu usia setahun, mommy kasi pakai saja ... ni semua gara gara mau kasi ngam sama tema warna merah la tu ...

apapun, we have a nice Christmas makan makan 2018.

cheers.

Thursday, 17 January 2019

Terima hadiah daripada rakan blogger || Mommy Irra , Cikgu Etuza & Suria Amanda

January 17, 2019 21
Terima hadiah daripada rakan blogger || Mommy Irra , Cikgu Etuza & Suria Amanda
hi there, yeah, hadiah daripada rakan-rakan blogger selamat mrs pip terima. happy kan bila dapat hadiah, lagi lagi hadiah tu memang berguna untuk kita. tak sangka pula bila rajin bertandang kat social media rakan blogger, sudinya mereka bagi kita appreciation gift ni ... semoga murah tau rezeki korang yang bagi ni kak mrs pip T_T

Terima hadiah daripada rakan blogger || Mommy Irra 

yang container kecil ni , small freezer pots, ada 6 biji ... yang ni mrs pip terima daripada Mommy Irra. yang ni dapat pasal mrs pip hari tu jadi pengunjung yang banyak bagi "like" di IG mommy irra tempoh hari. eh, like banyak2 pun boleh dapat gift ... sukanya I.

freezer pots ni mmg rezeki buat baby Nami la ni, coz lagi sebulan (next February ni) baby Nami dah boleh makan solid food, so bolehlah letak solid food baby Nami kat dalam bekas kecil ni ... warna pun cantik, mcm mommy tau2 saja mrs pip suka kaler ni.

Terima hadiah daripada rakan blogger || Cikgu Etuza

dan minuman Chocolate with malt keluaran Elken ni, mrs pip terima daripada blogger senegeri , iaitu blogger Etuza. dan baru tau Etuza ni seorang cikgu, so lepas ni nak panggil dia cikgu la juga ...

mrs pip terima ni bila tersenarai sbg salah sorang pengkomen unggul bula Disember di blog beliau. da tak sangka dapat sekotak minuman coklat yang sangat sedap! serius sedap. coklat pekat. I like. minum dengan mr.Husband dan anak anak, memang rezeki mrs pip sekeluarga :))

cikgu etuza bgtau, selain minum, boleh juga dijadikan bahan dalam pembuatan kek, so lepas ni kalau mrs pip buat kek, nak try letak sepeket dua dalam kek kelak, mesti extra yummy kan, insya allah.

Terima hadiah daripada rakan blogger || Suria Amanda

yang ni pula spiral biding notebook daripada blogger Suria Amanda. eh suka dengan kaler teal blue cover note ni, lepas tu cover dia jenis ala-ala leather gitew ... mrs pip dapat ni bilamana menjadi top komentor di blog Suria Amanda untuk bulan Disember lepas ... lepas ni bolehlah jot down notes blogging kat notebook ni ... yeah!

mrs pip ucapkan thanks a lot korang, dan semoga kalian sentiasa dimurahkan rezeki dan dipermudahkan semua urusan.

jemput jenguk juga blog mereka:-

blog mommy irra >>> http://www.irrayyan.com/
blog cikgu etuza >>> http://madey09.blogspot.com/
blog suria amanda >>> www.suriaamanda.com
cheers.

Wednesday, 16 January 2019

Beli buku di Karangkraf sempena sale 12.12

January 16, 2019 9
Beli buku di Karangkraf sempena sale 12.12
hi there, baru sempat mau update buku buku yang mrs pip beli sempena Sale 12.12 dari Karangkraf Mall ... ni kali ketiga mrs pip beli di Karangkraf Mall dengan harga yang sangat berbaloi... bermula Sale 10.10, Sale 11.11 dan kemudian Sale 12.12 ... 

untuk Sale 12.12 ni, mrs pip beli 7 buah buku novel untuk bacaan mrs pip di waktu lapang, dan 3 buah buku untuk santapan rohani dan jiwa (well kekadang I is terpesong dan melencong, so perlu ada buku buku agama cenggini utk mengingatkan mrs pip tentang halatuju hidup), dan 2 buah buku lebih kepada kemahiran ber-kreativiti #siscuba
Beli buku di Karangkraf sempena sale 12.12

ekceli, ada banyak lagi novel yang mrs pip tak sempat habis baca, so tahun 2019, akan berpuasa daripada membeli novel (sila jangan info kalau ada jualan novel mur mur ya) ... tapi, ada tak runner utk Big Bad Wolf (BBW), rasa rasa BBW 2019 ni ada tak? dan why la dorang tak buat di Kota Kinabalu? ... hiks.

korang layan novel tak? ada tak yang dah baca novel yang mrs pip beli ni? cer sinopsis sikit supaya semangat nak start baca ... tapi nak review di blog memang banyak punya malas :(( ...

thanks for reading.

cheers.

Tuesday, 15 January 2019

Unboxing Althea Christmas Gift

January 15, 2019 16
Unboxing Althea Christmas Gift
hi there, hari ni baru ada kesempatan untuk menulis cerita Unboxing Althea Christmas Gift mrs pip ni  ... hari tu mrs pip ada share mrs pip punya My 10 Althea Christmas Wish List , nak tahu apalah yang mrs pip berangan nak minta Santa Althea bagi mrs pip tu , bolehlah klik link di bawah ni


dasar sejenis mrs pip la kan, wish list bukan main lagi minta itu ini, tapi bila dapat yang real punya, lain pula pilihan di hati ni ... dalam wishlist tu, Item #2, #3 dan #9 tu kan, mrs pip dah beli lebih awal bila mana dapat tahu Althea ada diskaun 50% untuk keluaran Althea Eksklusif ... bahaha, dasar tak penyabar kan ... lepas tu Item #1 tu pula still ada stok satu set, so tak jadi pilih untuk re-stock.

Unboxing Althea Christmas Wishlist 

yeah! so let's unboxing .... hari tu mrs pip ada buat entry >>> lagi barangan Althea yang berjaya di-add-to-cart <<<, so ni lah barangan yang sampai , semuanya berada dalam keadaan yang selamat ... memang happy sangat terima barangan ni semua ...

Unboxing Althea Christmas Wishlist 

gambar baris atas semua tu one set tau, keluaran Boom De Ah-Dah, yang ni RM26.00 per set (ada diskaun, harga asal dalam RM40++ mcm tu la ) >>> pencuci muka soothing cleanser + pore cleanser + 6 sheet face mask.

dan barangan lain dalam gambar adalah
  • Rose Body Lotion (500ml) RM14.00 >>> mrs pip mmg suka pakai lotion badan, so yang ni worth to buy.
  • Super Aqua Max Watery Essence (42g) RM41.00 
  • Perfume Fabric Mist Luv Luv Raina (60ml) RM18.00 >>> yang ni dah try, sweet tau bau dia, lepas tu botol pun senang nak masuk bag.

Unboxing Althea Christmas Wishlist 

  • Aloe Vera 92% Soothing Gel (300ml) RM13.00 >>> dulu pernah nak beli yang ni, tapi habis stok, so once ternampak dah available, terus grab satu
  • Power 10 Formula VC Effector (30ml) RM30.00
  • Wrinkle and Whitening Eye Cream (15ml) RM19.00 >>> omg, my panda eyes nowadays!.
  • Perfume In Hand Cream (50ml) Cherry Blossom RM8.00 
  • Perfume Hand & Nail Cream (60g) White Musk RM7.00 >>> nak juga bahagian tangann lembut bak kulit bayi, hehe.
  • Perfect Repair Serum (70ml) RM26.00 >>> semoga rambut lebih sihat 


Unboxing Althea Christmas Wishlist 

so, inilah semua hasil barangan yang berjaya mrs pip grab untuk memenuhi Althea Christmas Wishlist tu ... insya allah nanti mrs pip buat review produk pula ya.

korang yang nak dapatkan barangan dari Althea ni, bolehlah layari laman web Althea dan juga follow akaun IG, FB dan blog Althea.

WEBSITE || INSTAGRAM || FACEBOOK || BLOG

thanks Santa Althea for all these items.

cheers.

and LIKE video unboxing mrs pip ni kalau suka T_T love ya, xoxo.

Monday, 14 January 2019

Unboxing My Althea Exclusive Box

January 14, 2019 9
Unboxing My Althea Exclusive Box
hi there, happy bila dapat seketul kotal Krismas ni dari Althea ... kotak Krismas Althea ni cantik sangat ... biasa dapat kotak pink tu saja, sesekali dapat kotak dengan design yang eksklusif ni, so wajiblah ada perasaan gembira kan ...

Unboxing My Althea Exclusive

so jomlah kita meng-unboxing kotak Althea ni ...

ekceli har tu terjebak beli barang Althea Eksklusif bilamana dapat tahu Althea ada buat potongan harga sehigga 50% tau, tapi dengan minimum pembelian RM180 ... so beli barang Althea Eksklusif bernilai RM180, so dapatlah diskaun 50% ... weh, byk penjimatan kan ...

Unboxing My Althea Exclusive

apa sajalah yang mrs pip beli ni ?

tak banyak mana pun , beli skin detoxer set, beli milk peel cleansing cream, my fav petal velvet sunaway set dan petal velvet powder #warmbeige ...

beli ni semua just untuk re-stock , beli time harga ada diskaun ... jimat memang jimat kan! tapi nak lagi jimat, meh sini bagitau cara nak lebih extra penjimatan.

mrs pip pernah review barangan Althea Exclusive ni tau, just in case korang nak tahu lebih lanjut, so klik link di bawah:-



korang sila laman web SHOPBACK, lepas login SHOPBACK, sila klik Althea, so nanti shopback akan bawa korang ke laman web Althea, buatlah pembelian, nanti lepas 60-90 hari gitew, shopback akan kreditkan duit ke akaun shopback yang dikenali sebagai CASHBACK.

mau tahu lebih lanjut mengenai SHOPBACK, korang boleh baca mengenai SHOPBACK di laman web mrs pip tau , link >>>  DI SINI <<< 

atau terus ke >>> SHOPBACK <<< 

atau terus sahaja ke laman web >>> ALTHEA <<< 

cheers.

Sunday, 13 January 2019

Kepala Iman berdarah akibat jatuh tangga || 12.01.2019

January 13, 2019 15
Kepala Iman berdarah akibat jatuh tangga || 12.01.2019
hi there, sekadar cerita ringkas , cerita Iman jatuh di anak tangga kemarin 12.01.2019  .... elok elok pagi kemarin mrs pip tengah siapkan breakfast, terdengar suara Iman dan Amin di luar tengah sibuk sibuk cari selipar dorang di rak kasut ... ni mesti mau turun bawah ikut daddy ni ...

untuk pengetahuan, rumah mrs pip ni jenis rumah bertiang ... selalu Iman dan Amin turun tangga, mrs pip mesti akan perhatikan dorang ... mesti akan pesan "Iman Amin be careful" ... tangga rumah boleh kira tinggi la juga utk budak-budak ... tapi kemarin pasal mrs pip busy tengah masak, lepas tu selalu kalau dorang mau turun bawah, mesti akan bgtau "mommy, Iman Amin turun dulu" , tapi ni main turun jak tau tanpa bagitau mrs pip :((

Kepala Iman luka

mcm rasanya split second saja tau dengar derap kaki dorang turun tangga, lepas tu tiba tiba Iman nangis kuat masuk rumah sambil cakap "darah! darah! Iman ada darah" .... and for you info, Iman ni PALING TAKUT DARAH ... hatta secoet jari dia ada darah pun, dia boleh nangis dan trauma ...

so mrs pip ingatkan apalah sangat dengan DARAH tu kan, tapi still mrs pip pergi tengok Iman apalah yang dia bising bising pasal DARAH tu ... sekali masuk bilik Iman, mrs pip nampak belakang baju Iman penuh DARAH, terus mrs pip rasa mau pengsan (I pun penakut DARAH! satu spesis dengan si Iman)

terus panggil mr.Husband yang tengah busy siram pokok .... cepat cepat mr.Husband naik dan tengok Iman, nasib baiklah mr.Husband boleh handle bab bab darah ni, mrs pip mmg tak boleh, terus kaku berdiri tegak di luar pintu bilik Iman ...

Tempat tanda merah tu ada kesan darah
so suspected Iman jatuh terguling di sana

lepas mr.Husband bersihkan darah Iman, nampaklah luka di belakang kepala dia ... boleh tahan la juga terkoyak ... adeh :(( ... terus terbantut buat breakfast ... then Iman dah bersih dari darah, mr.Husband bawa Iman pergi Hospital Beaufort untuk rawatan ... mrs pip tak ikut, Amin dan Nami stay di rumah ... 

nasib baiklah hospital tak ramai pesakit di kecemasan, dan doktor yang periksa Iman tu bgtau just luka , tiada masalah lain ... so lepas dah buat rawatan, mr.Husband dan Iman pun balik ... doktor bagitau, lepas dua hari boleh buka balutan dan siap siap ada ubat demam dan krim antiseptik doktor bagi ...


Iman pun petangnya dah aktif bermain, so ok lah bila dah aktif, tapi memang kena kuarantin tak boleh keluar rumah ... 

Iman oh Iman ... betul betullah Iman ni, bikin hati mommy nokotigok! 

dan tidak pasal pasal, kena cuti sekolah pula sehari dua ... takkan nak pergi sekolah dengan kepala berbalut T_T

malang memang tidak berbau. get well soon Iman dear.

cheers.


Friday, 11 January 2019

Cerita Iman & Amin hari pertama sekolah || 3.1.2019

January 11, 2019 10
Cerita Iman & Amin hari pertama sekolah || 3.1.2019
hi there, baru ada kesempatan mau update cerita hangat budak Iman dan Ami hari pertama sekolah bagi tahun 2019. budak lain dah start sekolah, budak berdua ni start sekolah pada 3.1.2019, sedikit lewat dari sekolah lain ...

so pagi tu mommy hantar dorang pergi sekolah. dua-dua memang faham sesi sekolah dah start, dan since last year dorang ok saja kan pergi sekolah 1st day, so mesti ok sajalah untuk kali ni juga. but hey, I underestimate them kot.

Iman control macho dalam kereta, as if he is ok. Amin pula muka masam mencuka (but ini normal, Amin ni mmg muka selalu masam). so sampai saja perkarangan sekolah, mrs pip parked kereta dan hantar dorang masuk kelas. eh, sempat lagi bergambar di dinding sekolah dorang, ada new murals gitew.

Cerita Iman & Amin hari pertama sekolah || 3.1.2019

so lepas dah snap gambar, hantar Iman dulu masuk kelas ... masuk saja kelas, Iman start his drama! boleh pula dia pegang tangan mrs pip dan keras kejung ndak mau mrs pip keluar dari kelas. eh anak, cuba kau tengok parents lain semua tak stay dalam kelas hokey. dan please sedar diri, awak tu senior utk tahun ni ...I left Iman without a guilt. biar cikgu dia yang handle. dia meraung, satu sekolah dengar. 

Cerita Iman & Amin hari pertama sekolah || 3.1.2019

Amin pula sampai ja pintu kelas , kebetulan BFF dia ada depa pintu, so dorang masuk bersama ... dan boleh pula dia buat buat tak kenal BFF dia tu, si sweet Angeline #bakalmenantusaya ... 

dah masuk sama-sama, dorang duduk pun semeja ... so ok lah, Amin walau muka masam, tapi bab menangis memang BIG NO la, air mata dia tu mahal.

nampak tak Amin di gambar atas? tu hah, yg pakai baju kaler kuning. dan nampak tak Angeline? tu hah yang duduk sebelah Amin (gegirl sebelah kanan tu) ... tu la #bakalmenantusaya ...

Cerita Iman & Amin hari pertama sekolah || 3.1.2019

happy ja budak budak ni semua (ni time rehat) , ni semua classmates si Amin .. yg bagi peace tu kembar tau sebelah menyebelah, Jordan dan Jayden ... 

Cerita Iman & Amin hari pertama sekolah || 3.1.2019

gambar kelas Amin ni, laoshi dia yang bagi dalam group wasap ... 

lepas hantar Iman dan Amin pagi tu, mrs pip terus balik ... tak nak la tunggu2 bertenggek di sekolah, biarlah cikgu dorang yang uruskan, lebih mudah cikgu mau pujuk tanpa kelibat parents.

Cerita Iman & Amin hari pertama sekolah || 3.1.2019

budak budak ni habis kelas, mrs pip dan mr.Husband datang ambil. eh eh, bukan main td pagi sorang meraung, sorang masam muka, bila balik dua dua happy ... banyak betul cerita korang ...

Cerita Iman & Amin hari pertama sekolah || 3.1.2019

dan gambar atas ni pula, Iman and his classmates ... ni mr.Husband yang ambil sebelum dorang keluar kelas ... happy Iman dapat lukis dan warnakan shark.
Cerita Iman & Amin hari pertama sekolah || 3.1.2019
dan sehari sebelum dorang start sekolah, mrs pip pergi bayar yuran pengajian dan buku ... total pembayaran ialah RM605.00 utk Iman dan Amin ... dan buku tu nanti bulan June kena tukar yang lain, so kena bayar lagi ... yuran bulanan sorang RM100 (termasuk makan Isnin - Khamis).

tahun ni hanya tambah sepasang kasut setiap sorang, bento box dan botol air baru, stokin 4 pasang sorang (stokin lama dah tak elok), dan tambah baju sepasang setiap sorang. 

dan bermulalah sesi mommy pip busy hantar dan ambil anak sekolah + beli berkotak kotak pensel lepas ni kerana mesti ada kes hilang pensel setiap hari / minggu ...

anak anak korang ok tak datang sekolah?

cheers.

Thursday, 10 January 2019

Althea Pore Purifying Serum Cleanser || Efektif mencuci wajah dan menanggalkan solekan

January 10, 2019 12
Althea Pore Purifying Serum Cleanser || Efektif mencuci wajah dan menanggalkan solekan
Althea Pore Purifying Cleanser || hi there, bagi seseorang yang suka menggunakan make-up di wajah, maka amatlah penting untuk menanggalkan make up dan membersihkan wajah sebersih bersihnya agar kulit wajah kekal sihat dan tidak tersumbat. Pemilihan produk pencuci wajah yang efektif dan dalam masa yang sama mampu menjaga kulit wajah agar tidak kering, atau merengsa perlu dititikberatkan. 

Althea Pore Purifying Serum Cleanser || Efektif mencuci wajah dan menanggalkan solekan 

Dalam memilih pencuci wajah dan dalam masa yang sama mampu menanggalkan make up secara berkesan, mrs pip memilih Althea Pore Purifying Serum Cleanser, yang merupakan gabungan bersama pembersih dan serum! what are you ? serum? cleanser? serum? cleanser? ok, both T_T

Althea Pore Purifying Serum Cleanser mengandungi bahan-bahan utama iaitu :-
  • Ekstrak pudina - membantu menyejukkan kulit dan menghalang kulit daripada kerengsaan
  • Minyak biji jojoba - membantu melembapkan kulit secara mendalam
  • Ekstrak daun pokok teh - mempunyai sifat antibakteria yang membersihkan kulit

Dengan bahan-bahan yang terkandung di dalam serum cleanser ini, ianya mampu menanggalkan kesan make-up / solekan, kotoran dan minyak, dan dalam yang sama membersihkan kulit dan menghidrat kulit membuatkan kulit terasa bersih, lembut, tidak kering da tidak merengsa, di samping memperkecilkan liang liang roma. 

Althea Pore Purifying Serum Cleanser juga membantu menyeimbangkan tahap pH kulit, selain serum cleanser ini juga sesuai digunakan oleh mereka yang mempunyai kulit sensitif. Kulit terasa lembut dan licin bila disentuh. 

Althea Pore Purifying Serum Cleanser || Efektif mencuci wajah dan menanggalkan solekan 

Bagaimana untuk menggunakan Althea Pore Purifying Serum Cleanser? Ada dua cara mudah untuk menggunakan serum cleanser ini, sama ada untuk menanggalkan make-up / solekan atau untuk membersihkan kulit.

Cara-cara menggunakannya adalah seperti berikut:-

Untuk membuang make-up / solekan:
  • Langkah 1: Tuang jumlah serum cleanser yang mencukupi ke telapak tangan anda.
  • Langkah 2: Urut produk seluruh kulit anda dengan gerakan bulat untuk mengeluarkan kotoran dan solek.
  • Langkah 3: Bilaskan residu dengan air. Anda juga boleh menggunakan pembersih kedua untuk membuang sepenuhnya residu.

Untuk membersihkan kulit:
  • Langkah 1: Lembapkan kulit dengan air, dan tuangkan kuantiti serum cleanser yang mencukupi ke telapak tangan anda.
  • Langkah 2: Urut secara perlahan-lahan serum cleanser ke seluruh kulit anda dengan gerakan membulat selama 5-10 saat sebelum membasuhnya dengan air.

Siap T_T mudah saja kan. Dan jangan terkejut, Althea Pore Purifying Serum Cleanser bukanlah pencuci muka yang berbuih, dan sangat mudah untuk dibilas.

Althea Pore Purifying Serum Cleanser || Efektif mencuci wajah dan menanggalkan solekan 

Mrs Pip sangat happy dengan produk Althea Pore Purifying Serum Cleanser selepas menggunakannya beberapa kali sebagai penanggal make-up mahupun sebagai pencuci muka harian kerana serum cleanser ini berjaya membersihkan make-up yang Mrs Pip pakai dan juga membersihkan kulit tanpa meninggalkan rasa kering, malah kulit terasa lembut, bersih dan segar.

Althea Pore Purifying Serum Cleanser || Efektif mencuci wajah dan menanggalkan solekan 

Dengan botol yang berdiameter kecil, ianya sangat mudah dipegang (easy to grab-and-grip), namun botol Althea Pore Purifying Serum Cleanser adalah jenis flip-to-open & pour-to-use, Mrs Pip berharap boleh menyediakan jenis pump-to-use (menggunakan pump) kerana ianya lebih mudah untuk digunakan dan lebih mudah untuk mengawal kuantiti yang ingin digunakan berbanding dengan cara menuang kuantiti serum cleanser ke atas tapak tangan.

Untuk pengetahuan semua, sebotol Althea Pore Purifying Serum Cleanser mengandungi 150ml, dan berharga hanya RM33.00 sebotol sahaja.

Yang ingin membeli atau mendapatkan sebotol Althea Pore Purifying Serum Cleanser ini, bolehlah layari website rasmi Althea, dan ingin mengetahui  lebih lanjut produk Althea, anda bolehlah mengikuti akaun rasmi Instagram dan Facebook Althea dan juga blog rasmi Althea seperti link di bawah :-

WEBSITE || INSTAGRAM || FACEBOOK || BLOG

stay beautiful everyone.

cheers.

dan jangan lupa layan video pendek mrs pip ni, dan kalau suka bolehlah bagi seketul "LIKE" :))