Sambutan birthday Amin Johansen 11.11 || 4 years old and counting - Cerita Cinta Surirumah

Saturday, 17 November 2018

Sambutan birthday Amin Johansen 11.11 || 4 years old and counting

||entry panjang berjela jela|| hi there, tarikh 11.11 merupakan antara tarikh yang sentiasa diingati oleh mrs pip, kerana empat tahun yang lepas, pada 11.11, mrs pip selamat melahirkan our 2nd baby iaitu Amin Johansen... woha! cepatnya masa berlalu, now baby yang 4 tahun dulu tu, dah pun masuk tadika ... dan recently kitorang celebrate birthday dia ...

Sambutan birthday Amin Johansen 11.11  || 4 years old and counting

sebenarnya, ada cerita disebalik sambutan harijadi yang tidak dirancang ni ... memang mrs pip tidak merancang pun untuk celebrate birthday Amin di sekolah kerana rancangan awal ialah hanya sedikit jamuan makan ringkas bersama keluarga terdekat pada waktu malam 11.11 tu ... 

Sambutan birthday Amin Johansen 11.11  || 4 years old and counting

tapi kan, sebaik sahaja habis makan makan, dan Amin pun penat bermain, so mrs pip ajak Amin tidur malam, dan Nami pun kebetulan dah grumpy nak tidur , so jomlah kita tidur yer anak anak ... kecuali Iman yang still bermain dengan kazen yang lain ...

Sambutan birthday Amin Johansen 11.11  || 4 years old and counting

time baring baring tu, mrs pip pillow talk dengan Amin , mrs pip tanya dia kalau dia happy dengan birthday makan makan dia coz mrs pip ekceli perasan Amin macam badmood bila mr.Husband bawa dia ambil gambar ... *instinct mak mak kan*

then Amin cakaplah kat mrs pip 

"tapi birthday Amin tiada nyanyi happy birthday to Amin"
"Amin mau nyanyi happy birthday to Amin"

lepas tu Amin nyanyi tau lagu penuh Happy Birthday to Amin, lepas tu dia acah acah tiup lilin ...

wah.... sebaknya mrs pip rasa pasal Amin ni jarangggg nak itu ini ... dia ni baby yang tak banyak songeh, dan tak selalu minta nak itu ini ... so bila dia minta nak tiup lilin kek tu kan, tersentuh la hati mrs pip ...

lepas tu mrs pip tanya Amin mau nyanyi happy birthday dengan siapa? dengan mommy? dengan daddy? dengan Iman?

Amin jawab "Amin mau nyanyi dengan kawan-kawan. Ada mommy ada daddy ada Iman"

so faham lah mrs pip, dia nak celebrate birthday di sekolah dgn kawan-kawan, dan terus esok juga mrs pip plan dgn mr.Husband untuk celebrate birthday Amin di sekolah ... kena tempah kek dulu dan sediakan goodie bag ... so Isnin tu mmg tak sempat nak celebrate, so Selasa kek siap jam 9am, then terus ke sekolah Amin buat time dorang rehat jam 9.30am ...

Sambutan birthday Amin Johansen 11.11  || 4 years old and counting

dan mrs pip n mr.Husband mmg tak bagitau Amin yang kitorang nak datang celebrate birthday dia kat sekolah tau, saja nak tengok reaksi wajah Amin bila nampak daddy mommy dtg bawa kek ... nasiblah kek tu sister and bro in law yang buat, last minute request ...

bila Amin nampak kitorang datang dan masuk kelas, muka dia blur ... time tu nak minta permission guru kelas nak celebrate birthday, nasib baik cikgu dia sporting dan bagi green light kat kitorang ... bila kek dan goodie bag dibawa masuk, kecoh sekejap kelas Amin ni ... happy budak budak lain nampak goodie bag tu ...

Sambutan birthday Amin Johansen 11.11  || 4 years old and counting

lepas cikgu settle susun kek dan goodie bag, dan bariskan rakan sekelas Amin, tetiba cikgu keluar ... rupa-rupanya cikgu pergi kelas sebelah ambil Iman ... terima kasih cikgu, macam tau tau ja mrs pip memang nak ambil Iman di kelas sebelah utk join birthday celebration Amin ...

Sambutan birthday Amin Johansen 11.11  || 4 years old and counting

sambutan birthday ni ringkas saja .. lepas dorang nyanyi lagu happy birthday tu, dan Amin tiup kek (padahal Iman yang yang tiup penuh semangat), lepas tu Amin potong kek ... dan kitorang bergambar satu family then kitorang pun tak nak ganggu pembelajaran Amin dan Iman, so kitorang pun minta diri ... tak join budak2 ni makan kek, lagipun biarlah Amin happy hour dgn kawan kawan n cikgu dia ... kang nanti ada mommy daddy , dia segan pula tak pun keluar perangai manja dorang kan ...

Sambutan birthday Amin Johansen 11.11  || 4 years old and counting

untuk Amin, mommy harap Amin membesar menjadi anak yang baik, dan cemerlang dunia akhirat tau ... sama juga untuk Iman dan Nami ... mommy n daddy selalu doakan yang baik baik untuk korang. 

Sambutan birthday Amin Johansen 11.11  || 4 years old and counting

mommy daddy sayang korang hingga ke syurga tau ...


lepas dah siap tu, mrs pip n mr.Husband dating kejap di pekan... cuaca panas mcm ni sedap minum coconut shake with vanilla ice cream ... secawan RM5.00 ... sekali sekala bolehlah, kalau selalu memang hancur la diet mrs pip ni #roadto64kg ...

Sambutan birthday Amin Johansen 11.11  || 4 years old and counting

ni muka budak birthday 4 tahun , Amin Johansen ... ingat lagi time preggykan Amin, dia ni baby songsang tau ... masuk minggu ke-37 tu, doktor nasihatkan mrs pip untuk pusingkan baby ... kalau tak nak, kena ceaser ... alamak!

tapi doktor siap cakap, kalau pusing tu pun tak semestinya akan lahir normal, kemungkinan baby tu boleh songsang semula , tapi why no try pusing kata doktor ... bersalin normal ni lebih cepat sihat ... fikir punya fikir, mrs pip pun terima nasihat doktor, so merasalah juga SAKIT kena pusing baby tu ... bukan sekali, tetapi dua kali percubaan untuk pusingkan baby baru berjaya!

SAKIT tak? .... wei, kalau suruh mrs pip sekali lagi urut baby songsang , better la NO .. sakit wei, lebih sakit dari bersalin normal rasanya ... I is tak sanggup bila teringat time baby kena pusing ... siap menangis dan meraung dalam bilik rawatan tu, tapi doktor tu relax ja tak marah apapun bila mrs pip menangis dan meraung kesakitan ... haha, what a memory kan.

Sambutan birthday Amin Johansen 11.11  || 4 years old and counting

yang gambar kat atas ni pula ialah gambar pohpoh dan kungkung bergambar bersama sama cucu cucu bongsu ... semua boys la ya ... ada sorang gegirl tu, tapi dorang tak datang malam tu ... hampir terlupa pula cucu paling bongsu ialah gegirl , nama dia Lea ...

ni malam 11.11, kitorang buat makan malam di rumah mak mentua ... just makan makan la, mr.Husband yang masak, mrs pip just buat puding coklat saja ... memang teda plan mau tiup lilin malam tu ... kek memang tak tempah ...

asalnya cenggini, mrs pip nak buat kek sendiri, tapi mr.Husband boleh pula beli salah jenis tepung, so end up mmg tak buat kek la namanya ... 

meh la perkenalkan kazen kazen si Amin ni ... 

yang duduk kat lantai tu dari kiri ke kanan : Jericho Juan, Poseidon, Iman Rafael (abang si Amin), Edvarde

yang duduk dengan pohpoh tu nama dia Ebstarr, lepas tu Amin Johansen dan yang duduk dengan kungkung tu si Nami Heavenlee.

Sambutan birthday Amin Johansen 11.11  || 4 years old and counting

makanan ringkas ja malam tu ... nasi ala-ala hainanese , ayam dan ikan bakar di oven dengan campuran kentang dan labu kuning, dan puding coklat mrs pip yang tak cantik tapi habis dimakan malam tu kerana sedap! weh puji diri sendiri weh ... hehe.

Sambutan birthday Amin Johansen 11.11  || 4 years old and counting

siang birthday Amin tu, tengah si daddy busy masak masak di dapur, si Amin request mau mandi laut ... padahal baru juga few weeks ago mandi laut ... so nak penuhi hajat anak bujang sorang ni, ko tengok apa mr.Husband buat ...

dia pi ambil cold storage box yang besar tu, penuhkan dgn air, lepas tu suruh budak dua orang ni mandi manda dalam tandas ... happylah dorang ni dapat berendam dalam air ...

Sambutan birthday Amin Johansen 11.11  || 4 years old and counting

Amin dapat hadiah, yeah! family members bagi hadiah and angpow ... thanks korang belanja Amin hadiah and angpow ... happy Amin dapat hadiah ni ... malam tu juga sebelum tidur dia buka hadiah ni ... 

Sambutan birthday Amin Johansen 11.11  || 4 years old and counting

dan yang ni gambar pada 13.11 , pagi hari sebelum dorang pergi sekolah ... sempat snap gambar dorang  ni ... dan muka Amin yang selalu masam, haha ... dia tak tahu pagi tu mommy daddy nak hantar kek celebrate birthday dia kat sekolah ...

pagi tu mommy sakat Amin , tu yang muka bertambah masam mencuka ... cia cia cia ...

well Amin, we all love you so much ...

semoga anak anak mommy membesar menjadi anak yang soleh dan berjaya dunia akhirat.


cheers.

8 comments:

  1. Happy belated to Amin. semoga besar menjadi anak yang sentiasa mengembirakan ibu ayah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank Kak Yan ... Amin amin amin, seperti namanya juga :))

      Delete
  2. happy birthday amin... suka dia ngan kengkawan tapi pasrt paling best nama2 tu... but NAMI HEAVENLY paling sedap hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks awa .... muah muah ...nami kirim salam kat Bonda Awa tau.

      Delete
  3. Happy birthday Amin.. seronoknya sambut dengan kawan kawan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks Sha, happy Amin hajat dia tertunai.

      Delete
  4. Happy Birthday amin.. Alolo so touching amin bgitau nk celebrate bday dia dengam kawan2.. Instinct sorang mak, kan.. Always tahu anak nak apa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin ni memang mcm ni , kalau dia minta sesuatu jarang nak cakap direct ... metafora dia banyak sgt.

      Delete