Pantang larang mengenai Instagram yang korang perlu tahu - Cerita Cinta Surirumah

Thursday, 13 September 2018

Pantang larang mengenai Instagram yang korang perlu tahu

hi there, mrs pip nak share PANTANG LARANG HAD INSTAGRAM ... selama ni guna instagram, tak tahu pula ada pantang larang , so tadi bila ada blogger kongsi di group whatsapp mengenai PANTANG LARANG HAD INSTAGRAM , barulah mrs pip tau rupa-rupanya ada juga pantang larang nak guna instagram ni ... so, ni dah tahu pantang larang guna instagram, betterlah mrs pip share juga di blog untuk bacaan korang T_T eh, bagus juga masuk blog, kalau lupa boleh mrs pip baca artikel ni berulang kali , cia cia cia.

Pantang larang mengenai Instagram
Pantang larang mengenai Instagram

PANTANG LARANG MENGENAI INSTAGRAM

1. UNFOLLOW/FOLLOWING - 40/jam & 900/sehari
(ini paling selamat, ada account boleh buat 100/jam & 1000 sehari tapi tak semua jadi jangan guna maksimum. Patuh had selamat utk lebih selamat)

2. Likes - 30/jam & 500 likes per day
Anda boleh likes akaun Instagram lain sebanyak 30 sahaja setiap jam. Dan maximum anda boleh likes adalah 500 likes dalam sehari.

3. Comment -  30/jam & 500 comment per day
Anda boleh comment gambar akaun Instagram lain sebanyak 30 sahaja setiap jam. Dan maximum anda boleh likes adalah 100 likes dalam sehari. (jangan spam comment yang sama!)

4. Posting - 10/jam
Tak pasti limit, tapi pastikan jangan post gambar banyak2 terus satu masa. Bagi rehat 15 minit utk next post.

5. Hashtag - 30 per post
Maximum hashtag yang boleh digunakan hanya 30. Jika lebih post anda tidak akan naik atau bila anda post tu caption semua hilang.

6. FOLLOWING MAXIMUM PER ACCOUNT - 7500 Following
Anda hanya boleh follow orang maksimum 7500 orang sahaja, selepas tu ig anda tak akan boleh follow orang dah. Jadi anda perlu unfollow dahulu sebelum anda nak following dan tarik follower baru.

7. Caption - 2200 Huruf/charaters tanpa hashtag.
Nak membebel panjang2 tak boleh panjang sangat sebab instagram limitkan ke 2200 sahaja.

8. IG Stories - 15 saat, boleh save di highlight.
Anda boleh save ig stories anda di bahagian highlight bawah biodata instagram untuk rujukan orang ramai ig stories anda yang lepas.

9. Video Ig - Maksimum 1 minit sahaja.
Post video satu minit sahaja, tapi anda boleh buat album utk buat sambungan video dalam post yang sama, cuma kena swipe video ke kiri dan ke kanan utk orang tengok video anda yang lain. Tak perlu upload banyak2 kali video anda dkt post2 berbeza.

mrs pip sendiri pun selama ni tak tahu sangat mengenai instagram ni, cuma tahu post gambar, buat caption dan beberapa hashtag ... lepas tu like like like gambar, komen komen komen gambar.

dah alang alang cakap pasal Instagram ni, ada lagi IG account korang yang mrs pip tak follow, so kalau nak mrs pip follow, sambil sambil baca entry ni, apa kata korang tinggalkan IG account korang kat komen tu ... insya allah nanti mrs pip follow tau!

nak follow IG mrs pip, just klik kat side bar tu ada button IG , tak pun boleh follow kat 

semoga perkongsian ni bermanfaat untuk kita kita semua ...

cheers.

18 comments:

  1. uuuit CT pun baru tahu ni jugak.. gitu rupanya tapi x penah lagila buat yang x boleh dibuat tu.. hehe nice sharing =D

    ReplyDelete
  2. ilmu baru..sebelum ni saya komen bnyk2..memg selalu kene block..kekeke


    @_suhxj

    :D tak rajin post pun..klo rjin follow la...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, lepas ni boleh ikut pantang larang ni. hehe.

      Delete
  3. banyaknya pantang larang....nanti kita follow satu satu..

    ReplyDelete
  4. samalah mrs pip tak tahu lah pulak dekat instagram ada pantang larang macam nie..selalunya main post je

    ReplyDelete
  5. good sharing kak pip. Patutlah kadang-kadang tu bila buat cleaning IG, sampai satu tahap dah tak boleh unfollow. Past ter logout sendiri huhu. Bahaya lah tu kan

    ReplyDelete
  6. kan..selama ni duk post je..rupanya ada pantang larang la beb..haha

    ReplyDelete
  7. yang 7500 tu selalu jadi kat sha -_- ig - shfyqhazhr hehehehe

    ReplyDelete
  8. Selama ni guna IG tak tahu pantang larang itu Mrs. Pip..
    Thanks for sharing..

    ReplyDelete
  9. Hahaha.. Baru tahu.. Mujurlah tak pernah lebih had sebelum ini.. kikiki..

    ReplyDelete
  10. first time tahu pantang larang insta ni hahaha sama la kita kak selalunya like, comment pastu stalk ikmal amry :P

    ReplyDelete
  11. tu belum yang termasuk banned word daripada instagram lagi . so lebih baik jangan guna banned word ni untuk mengelakkan daripada di buang akaun daripada instagram . tapi selalunya melalui hashtag sahaja . contohnya ; #iphone #apple #follower . lebih kurang la yang saya ingat maybe some of the branded product to like gucci maybe .

    ReplyDelete