May 2018 - Cerita Cinta Surirumah

Thursday, 31 May 2018

Pregnancy Update : 27 Minggu + Kencing Manis (GDM) ketika hamil

May 31, 2018 6
Pregnancy Update : 27 Minggu +  Kencing Manis (GDM) ketika hamil
hi there, lama tak update kehamilan mrs pip ... nampaknya, kandungan sudahpun masuk minggu ke 27 minggu ini , dan setakat ni, mrs pip masih lagi mengalami 'all round sickness' iaitu muntah, loya dan pening tak kira masa ... mengandung kali ni memang agak mencabar kerana sehingga kini bab bab muntah loya dan pening tu masih belum menunjukkan tanda tanda untuk hilang ... dan semakin besar kandungan mrs pip ni, paras bacaan HB juga semakin menurun nampak gayanya ... tapi, bacaan HB rendah ni memang berlaku sejak kehamilan pertama, kedua dan terkini ... mrs pip harap bacaan HB mrs pip ni tak menjunam dengan teruk sehingga perlu ditahan di wad ...

minggu lepas, pada usia kandungan 26 minggu, mrs pip sekali lagi terpaksa melalui ujian toleransi gula atau lebih dikenali sebagai MOGTT , dan ini ialah ujian ke-dua yang mrs pip ambil sepanjang tempoh kandungan ... memandangkan mrs pip ni memang berisiko untuk mengalami GDM (gestational diabetes mellitus) atas faktor keturunan, berat badan, umur, BMI dan rekod GDM pada kandungan pertama, jadi doktor memang nak mrs pip buat MOGTT ni sekali lagi ... dan tada! keputusan ujian MOGTT ke-dua menunjukkan mrs pip sah GDM dengan bacaan 8.97! *crying eyes* ...

Pregnancy Update : 27 Minggu +  Kencing Manis (GDM) ketika hamil
Pregnancy Update : 27 Minggu +  Kencing Manis (GDM) ketika hamil 

dulu sewaktu mengandungkan lil' Iman pun , mrs pip dah kena GDM , jadinya bila dah ada GDM ni, kenalah kawal makan ... DIET DIET DIET .... penat nak diet ni coz ragam mommy pregnant asyik selalu lapar kan ... tapi nak buat macam mana, demi kesihatan kandungan dan diri sendiri, kenalah ada inisiatif untuk diet ... 

APA ITU diabetes ketika hamil atau GDM ?

mungkin ada yang tak tahu lagi mengenai diabetes ketika hamil ni, so mrs pip suka nak kongsi sedikit maklumat mengenainya... so diabetes ketika hamil juga dikenali sebagai GDM atau gestasi diabetes atau gestational diabetes mellitus. Ianya diabetes yang hanya berlaku ketika hamil, dan ianya berbeza dengan diabetes yang dihidapi oleh pesakit diabetes ketika tidak hamil ... 

biasanya GDM ni akan hilang selepas bersalin ... macam kes mrs pip, sebelum ni ketika mengandungkan lil' Iman kena GDM juga, kandungan kali ni pun kena GDM juga, so ini GDM yang kedua mrs pip hadapi selama mrs pip pernah mengandung ...

 Kesan GDM ke atas kehamilan ?

bila dah kena GDM ni kan, memang doktor suruh kawal menu makanan kerana GDM ni mampu memberi kesan ke atas kehamilan ... ada yang tertanya - tanya, kenapa kena kawal makanan ? apa kesan GDM ni terhadap kehamilan ?

tapi sebelum tu nak bagitau, kenapa seseorang tu boleh dapat GDM ... diabetes berlaku bila badan tidak boleh menghasilkan hormon insulin secukupnya ... insulan bertugas untuk mengawal jumlah gula dalam darah yang digunakan untuk tenaga, dan membolehkan gula yang tidak perlu boleh disimpan ...

sewaktu kita hamil ni, badan akan menghasilkan insulin tambahan untuk memenuhi keperluan bayi dan biasanya insulin tambahan ni terhasil di pertengahan tempoh kehamilan, dan kalau insulin tambahan tidak mampu dihasilkan badan, maka badan akan mempunyai banyak lebihan gula dalam darah yang akan menyebabkan GDM ...

jadi, kalau badan mempunyai lebihan gula yang banyak, maka gula ni akan merentasi plasenta dan menjadi bahan makanan kepada bayi dan boleh menyebabkan pertumbuhan bayi lebih besar daripada kadar sepatutnya , dan ini mungkin boleh menyebabkan proses kelahiran kelak akan mengalami sedikit kesukaran kerana saiz badan bayi yang besar, dan ada yang terpaksa melalui proses pembedahan caesarean ....

Cara merawat GDM ke atas kehamilan ?

dah ada GDM, haruslah kena rawat, jangan pula buat buat tidak tahu dengan GDM ni , melainkan korang memang tak kisah risiko kesihatan pada diri atau pada bayi yang korang kandungkan tu ...

antara langkah mengatasi atau merawat atau mungkin lebih tepat langkah berjaga-jaga yang perlu diambil apabila disahkan GDM ialah

  • menjaga makan dan minum sebaiknya, pastikan diet yang diambil merupakan diet kurang gula
  • memakan lebih banyak sayur-sayuran dan buah-buahan dan mengurangkan pengambilan karbohidrat ringkas
  • bersenam juga digalakkan, pilihlah senaman yang sesuai untuk ibu hamil
  • berehatlah secukupnya, jangan terlalu stress berfikir mengenai masalah GDM yang dihidapi
  • pendek kata, amalkan gaya kehidupan yang lebih sihat

menurut sumber yang mrs pip baca, ibu yang pernah mengalami GDM ketika mengandung kemungkinan dikemudian hari boleh berisiko menghidapi penyakint diabetes / kencing manis, maka dengan itu ibu ibu dinasihati agar terus menjaga dan memantau pemakanan dan menjalani gaya hidup sihat walaupun selepas habis bersalin ...


itu saja mrs pip nak kongsi cerita pregnancy mrs pip, doakan mrs pip diberikan kesihatan yang baik ... dan mrs pip sekarang ni dah start DIET dengan mengurangkan makan nasi dan lebihkan makan sayur-sayuran, makanan berprotein seperti ayam, ikan dan telur dan sekarang ni mrs pip SAY NO TO SUGARY DRINKS .... terpaksalah menahan godaan nafsu makan ni ... #makancaraTunM ...

cheers.

Menang giveaway di blog NadiaIzzaty

May 31, 2018 10
Menang giveaway di blog NadiaIzzaty
hi there, buka saja blog pagi ni nampak blogger Wanie komen mrs pip menang kat entry giveaway yang mrs pip join hari tu, giveaway spring duck di blog blogger nadiaizzaty ... dah beberapa hari ni mrs pip tak tengok blog coz line internet slow sangat ... dan bila tahu mrs pip tersenarai sebagai salah sorang pemenang, happy mrs pip rasa ... dah lama tak menang giveaway , muehehe ...

Menang giveaway di blog NadiaIzzaty
Menang giveaway di blog NadiaIzzaty 

mrs pip menang korean socks dan fridge magnet ... bertambah koleksi korean socks mrs pip lepas ni ... teringat pula 1st korean socks yang mrs pip , Jang Keun Suk socks you ols! my GF yang bagi ... haha, serius tak pakai langsung socks tu coz rasa sayang la pula ... tup tup mrs pip sendiri tak tau kat mana lah mrs pip letak socks kesayangan mrs pip tu ... lepas tu mrs pip ada beli 2 pasang socks time pergi Seoul dulu, socks memang best ... mrs pip guna time berpantang selepas melahirkan lil' Amin, and now the socks still in good condition ... 

korang yang join giveaway nadiaizzaty hari tu, boleh klik senarai nama pemenang >>> DI SINI <<< kot kot korang pun tersenarai sebagai salah sorang pemenang bertuah kan ... thanks so much NadiaIzzaty pilih mrs pip sebagai salah seorang pemenang bertuah untuk giveaway yang NadiaIzzaty anjurkan ... 

mrs pip doakan NadiaIzzaty akan terus murah rezeki dan semoga sukse berblogging ... just can't take my eyes off her flatlay pics... memang cantik cantik semua ...

cheers. 

Wednesday, 30 May 2018

Hadiah hari guru untuk cikgu lil' Iman dan lil' Amin

May 30, 2018 4
Hadiah hari guru untuk cikgu lil' Iman dan lil' Amin
hi there, ni entry lewat published ... tadika tempat lil' armies bersekolah ni kan, memang tak celebrate sambutan tau, tak macam Permata playschool tempat lil' Iman bersekolah tahun lepas ... tapi walaupun tiada sebarang sambutan , sama ada hari sukan , hari ibu, hari guru, or whatever sambutan you name it, tapi mrs pip still nak celebrate juga hari guru hari tu! ceh, tak nak juga ketinggalan tau ... well, setahun sekali apa salahnya belanja cikgu cikgu ni kan ... 

hari tu mmg mrs pip rancang nak buat homemade cheesekut untuk cikgu cikgu lil' armies ni ... alah, cikgu dorang bukan ramai pun, tiga orang saja pun... guru kelas sorang satu dan ustazah yang ajar budak2 ni kelas agama ... tapi sehari sebelum hari guru tu, mrs pip pening teruk, badan pun tak larat nak bawa berjalan, hiks! penangan mommy pregnant yang still muntah loya dan pening walaupun dah nak masuk trimester ketiga! ... 

Hadiah hari guru untuk cikgu lil' Iman dan lil' Amin
Hadiah hari guru untuk cikgu lil' Iman dan lil' Amin

pasal tak larat nak buat seperti apa yang dirancang, so mrs pip tukar plan lain ... pagi 16/5 tu lepas hantar lil' armied pergi sekolah, mrs pip pergi klinik ada temujanji dengan doktor ... habis ja dari klinik tu (nasib baiklah tak tunggu giliran lama kat klinik), terus mrs pip pergi minimarket untuk belikan coklat untuk cikgu2 lil' armies ... tak tahu nak beli coklat apa, selalu suka makan Tobleron, tapi hari tu Tobleron kegemaran habis la pula, so pilih Cadbury sajalah ...

dah siap beli, balik rumah terus bungkus elok elok coklat ni ... nak bagi kat cikgu cikgu tu time ambil lil' armies habis waktu sekolah tengahari ... nak buat kad hari guru pun tak sempat ... haha, baru ingat, printer kat rumah habis ink! so, kita main tulis tangan sajalah ... walaupun handwriting tak cantik mana, tapi yang penting tu niat nak belanja cikgu cikgu ni makan coklat :)) ...

Hadiah hari guru untuk cikgu lil' Iman dan lil' Amin
Hadiah hari guru untuk cikgu lil' Iman dan lil' Amin

bila mrs pip ambil lil' armies tengahari tu, mrs pip suruhlah lil' Iman bagi kat cikgu kelas dia, manakala untuk cikgu lil' Amin, mrs pip bagi sendiri coz lil' Amin ni malu malu pula nak bagi ... dah siap bagi tu, kita pun baliklah ... naik saja kereta, terus lil' Iman tanya 

"mommy bagi hadiah untuk cikgu, hadiah Iman mana?" ....

laaaaaa, lil' Iman pun nak juga seketul hadiah mcm cikgu dia dapat ....

tapi bila mrs pip explain tu hadiah hanya untuk cikgu sahaja, nasib baik lil' Iman tak buat drama ... risau juga dalam kereta kalau lil' Iman throw tantrums kan, tak pasal2 kena pusing pergi minimarket pula cari coklat untuk dia ... 

korang hari guru tahun ni bagi apa kat guru anak anak korang? ... ada celebration kat sekolah tak? ...

cheers.

Buku santapan rohani yang menarik untuk dibaca

May 30, 2018 2
Buku santapan rohani yang menarik untuk dibaca
hi there, kalau korang nak mencari buku buku agama versi ringan untuk dibaca, mudah difahami dan menyegarkan jiwa, bolehlah cuba cuba risik risik di laman web karangkraf online ... kalau korang beli kebetulan masa jualan gudang atau diskaun habis habisan, boleh dapat harga awesome ... mrs pip sempat beli 3 buah buku santapan rohani di karangkraf mall tidak berapa lama dulu, memang harga berbaloi sangat ...

Buku santapan rohani yang menarik untuk dibaca 

Buku Tahfiz Junior

Buku Tahfiz Junior

Buku Tahfiz Junior ni mrs pip beli pada harga RM12.75 , harga asal RM18.00 (untuk Sabah Sarawak) ... buku ni ajar pembaca yang baru nak berjinak jinak menghafal al-quran, so ada method macam mana nak belajar menghafal al-quran ... di dalamnya ada disediakan beberapa surah pilihan untuk dihafal buat permulaan ... mrs pip nak sangat hafal surah al-mulk tu, so doa doakan mrs pip mampu menghafal surah al-mulk tu ya ... 

banyak lagi surah nak hafal, tapi salah satu surah yang nak sangat mrs pip cuba hafal ialah surah al-mulk tu ...ada 30 ayat kena hafal ... korang berjaya tak hafal surah al mulk ni? share lah tips korang mcm mana korang dpt hafal surah al-mulk tu, jeles tau mrs pip masih tak berjaya hafal surah ni.

Buku Taubat Pasport ke Syurga

Buku Taubat Pasport ke Syurga

buku Buku Taubat Pasport ke Syurga mrs pip beli tahun lepas, dan jangan terkejut, mrs pip berjaya beli pada harga RM1.00 sahaja sewaktu jualan gudang online kalau tak silap (harga asal RM11.00) ... buku ni seperti dah nama tajuknya, bercerita mengenai taubat, memahami apa itu taubat dan bagaimana cara untuk bertaubat ... semoga kita semua sentiasa mendekatkan diri dgn Allah melalui taubat dan semoga taubat kita diterima oleh sang pencipta ... amin.

Buku 55 Kisah dari Hadis

Buku 55 Kisah dari Hadis

buku Buku 55 Kisah dari Hadis pula harganya RM23.00, tapi waktu beli online tu ada diskaun, so dapatlah beli pada harga RM17.00 ... buku ni banyak cerita menarik di dalamnya ... dan yang paling mrs pip tak lupa ialah dalam buku ni lah mrs pip dapat tahu makanan pertama ahli syurga ... hah! masuk2 ja syurga, makanan pertama yang ahli syurga makan ialah >>>> nak tahu, boleh baca di sini dalam entry sebelumnya <<< ....

selain tu ada juga cerita mengenai isra' mikraj nabi Muhammad SAW sehingga beliau bertemu Allah SWT dan banyak lagi kisah kisah menarik yang lain dikongsi di dalam buku ni ... 

mrs pip berharap kita semua mendapat keredhaan Allah SWT sempena bulan puasa yang mulia ni, disamping memperbaiki dan memperbanyakkan amalan yang baik ... jaga diri jaga kesihatan ... 

salam Ramadhan semua.

cheers.

Tuesday, 29 May 2018

Personalized gift untuk cik Girlfriend

May 29, 2018 12
Personalized gift untuk cik Girlfriend
hi there, dah nak masuk penghujung bulan Mei kan, pejam celik pejam celik dah nak masuk bulan Jun, lepas tu nak sambut raya ... kebetulan raya tahun ni , bersamaan dengan harijadi girlfriend mrs pip ... nak bagi hadiah apa kat kawan sorang ni eh? ... seronok juga kalau dapat bagi hadiah yang mrs pip dapat design sendiri , sedikit berbeza dengan hadiah yang beli dekat kedai kan ... 

mrs pip dah cari personalised gift online, senang nak buat, lepas tu boleh terus shipped ke alamat kawan mrs pip tu ... mrs pip bercadang nak buat personalised gift menggunakan khidmat laman web PRINTCIOUS,  rambang mata nak pilih special gifts for her ... banyak sangat pilihan hadiah menarik tau kalau nak bagi kawan perempuan hadiah ... 

macam mrs pip, tak tahu sama ada nak bagi cushions, mugs, puzzles, T-shirts, ceramic tiles, mousepad, atau square canvas? sebelum ni, mrs pip pernah buat mousepad, mugs dan fridge magnet, memang puas hati servis yang Printcious sediakan ... pembungkusan barangan memang puas hati, penghantaran pula laju ... lepas tu nak tau barang dah hantar atau belum, boleh tengok status di akaun Printcious korang, tak pun tunggu ja update kat email tau ...

Personalized gift untuk cik Girlfriend
Personalized gift untuk cik Girlfriend

mrs pip plan nak bagi ceramic tiles ... kalau korang tiada idea macam mana nak design ceramic tiles ni, tak perlu risau sangat coz kat Printcious, dah ada design untuk korang pilih mana yang korang suka, cuma perlu personalized kan gambar dan wording yang sesuai untuk dijadikan hadiah buat kawan tersayang korang  .... 

Personalized gift untuk cik Girlfriend
Personalized gift untuk cik Girlfriend

memang banyak gift ideas for women di laman web Printcious ni tau ... selain nak buatkan ceramic tiles untuk girlfriend mrs pip tu, rasa-rasanya mrs pip nak buat couple-friendship t-shirt la juga untuk kawan mrs pip tu ... mesti seronok kitorang nanti nak pakai t-shirt design sama , muehehe  ... pilihan design yang girlish pun banyak, cantik cantik pula tu ... hope girlfriend mrs pip tu nanti happy terima birthday gift dia yang mrs pip buatkan ...

Personalized gift untuk cik Girlfriend
Personalized gift untuk cik Girlfriend

dalam banyak banyak design tu kan, mrs pip berkenan dengan design yang kat atas ni ... nak beli t-shirt ni, senang saja ... korang cuma perlu klik design yang korang suka, lepas tu, pilih saiz yang bersesuaian, pilih kuantiti yang dikehendaki ... 

Personalized gift untuk cik Girlfriend
Personalized gift untuk cik Girlfriend

kalau nak personalised tulisan tu ikut kesesuaian korang pun boleh ... hanya klik 'start designing' dan design wording ikut selera korang ... korang jangan risau tak reti nak design, tools yang Printcious sediakan untuk design ikut selera masing-masing ni, memang sangat senang nak guna, easy-peasy like ABC ... dah siap design, korang boleh klik 'done' dan lepas tu jangan lupa untuk pastikan saiz dan kuantiti yang dikehendaki , kemudian bolehlah 'add to cart' dan buat pembayaran ... siap!

dan tunggu order korang sampai ke alamat yang dikehendaki ....

selain tu, sesiapa yang mencari idea nak buat door gifts atau party photo booth, Printcious mungkin pilihan yang sesuai untuk korang ...

“If you are looking for best door gifts idea for guests, don’t forget to contact them.
Or if you have any upcoming birthday party and would like to impress your guest, 
party photo booth is your best entertainment.”

cheers.

Monday, 28 May 2018

Snorkeling di Pantai Kiaru, Kuala Penyu

May 28, 2018 11
Snorkeling di Pantai Kiaru, Kuala Penyu
hi there, antara tempat lepak kegemaran mrs pip dan famili memang tak lain tak bukan, mestilah melepak di tepi pantai ... we are beach lovers gitu ... jadi, setiap kali ada kelapangan, mesti bawa lil' armies bermain di tepi pantai, lagi lagi tempat tinggal mrs pip ni, bukannya jauh dari laut pun ... cumanya, janganlah expect dapat pantai cantik molek yang sudah dibangunkan , di sini memang a BIG NO ... tapi, walau sekadar cuma ada pantai dan laut, tanpa infrastruktur awam yang wajib seperti tandas awam , still rasa syukur coz masih boleh mandi manda di tepian laut :)) ...

Snorkeling di Pantai Kiaru, Kuala Penyu
kebetulan pula Mothers' Day hari tu 12/5/18

ceritanya hari tu ialah Mother's Day, so mr.Husband ajak mrs pip jalan jalan kluar ambil angin bawa anak anak ... takkan mommy preggy asyik nak lepak di rumah tak kluar ambil angin segar ... hiks, ingatkan nak kluar makan makan sambut Mother's Day, rupa2nya mr.Husband mau pigi snorkeling di laut ... memandangkan lil' armies ni pantang kau ajak pigi pantai, laju betul response dorang bila bab main dan mandi laut ...

Snorkeling di Pantai Kiaru, Kuala Penyu
Daddy siap snorkeling lepas tinggalkan kitorang selama 2 jam!

ni pertama kali mrs pip pergi pantai kiaru ... di kuala penyu ni ada beberapa pantai, tapi tu lah sayangnya pantai2 di sini tidak dibangunkan untuk dijadikan tarikan pelancong tempatan apatah lagi pelancong luar padahal pantai2 di sini memang ada potensi yang baik untuk menarik pelancong datang ke sini, hurmmmm .... tak tau la silap kat mana kenapa tak nak majukan tempat ni...

dan tak jauh dari pantai ni, ada private cabin resthouse, kalau nak menyewa, satu malam harga satu cabin kalau tak silap dalam RM168.00 ... may be next time kalau ada rezeki, nak juga menyewa dan merasai tinggal kat cabin tu  ...

Snorkeling di Pantai Kiaru, Kuala Penyu
mula mula acah acah takut nak mandi laut

mrs pip tak snorkeling, cuma mr.Husband ja yang snorkeling ... kalau kitorang berdua snorkeling, siapa nak jaga lil' armies pula? ... tell you what, 2 jam mr.Husband snorkeling berpoya poya tengok corals dan ikan yang cantik cantik kat dasar laut! huh, jeles I ... mrs pip pun nak snorkeling juga!!!!

time mr.Husband snorkeling, lil' armies cuma main pasir saja lah, budak2 ni tak berani nak mandi laut kalau tiada daddy ... mrs pip temankan mandi setakat kat gigi air tu pun dorang reject mrs pip ... nampak sangat bab mandi laut, they only trust their daddy ... haha, dorang siap cakap "mommy kan tidak pandai swimming macam daddy" ... eh eleh, ya lah korang tak tau lagi mommy pun kaki snorkeling juga tau ... tunggu korang besar sikit, nanti jangan jeles mommy pigi diving sorang sorang, biar daddy jaga korang pula! ...

Snorkeling di Pantai Kiaru, Kuala Penyu
apalah yang dua beranak ni buat siap angkat2 tong?

hari tu cuaca agak mendung, memang tak panas sangat .. lepas tu laut pun tenang, tak berombak mana pun ... nak mandi laut tak berombak ni memang best ... kebetulan air nak surut , so mmg sesuai lah untuk anak2 mandi, kalau air pasang memang risau juga nak bagi anak mandi air laut ...

ekceli, boleh ja mrs pip dan mr.Husband ganti2 snorkeling take turn jaga lil' armies, tapi mr.Husband mmg tak bagi mrs pip snorkeling coz risau nanti kena sengat dengan jellyfish ... time kitorang pergi tu mmg musim jellyfish , so mmg kena hati hati la kan ..sengatan jellyfish ni sakit dan bisa juga tau ...

kalau nak kurangkan bisa kena jellyfish tu, cepat cepat perah air limau kat tempat yang kena sengat ... ada juga yg bgtau, better letak cuka tempat yg kena sengat ni ... korang pernah kena sengat jellyfish tak? 

balik petang tu, mr.Husband belanja kitorang makan aiskrim ... kata mr.Husband, aiskrim tu sempena Mother's Day untuk mrs pip ... alaaa, tak celebrate pun tak pa la, mrs pip bukan jenis nak celebrate semua 'Day' pun ... tapi bila mr.Husband dah belanja aiskrim container besar tu, takkan nak tolak pula kan ... so kita empat beranak makan habiskan aiskrim secontainer tu ... 

insya allah kitorang datang lepak lagi kat Pantai Kiaru ni, tapi nextime nak bawa extra clothes untuk mrs pip , kot2 erjebak nak mandi laut juga kan ... 

cheers.

Sunday, 27 May 2018

Giveaway DouDou.my X #CeritaMak

May 27, 2018 10
Giveaway DouDou.my X #CeritaMak
hi there, korang nak tak menang voucher dari doudou.my? kalau nak, jom kita join giveaway voucher doudou.my ni , blogger Mak Lin nak bagi voucher bukan satu bukan dua, tapi LAPAN voucher kepada pemenang bertuah yang join GA Mak Lin tau ... kalau menang voucher, bolehlah beli baju baru untuk si kecil anda ... pilihan menarik sampai rambang mata nak beli mana satu ...


nak join GA Mak Lin ni, korang klik lah banner kat atas tu dan ikut segala arahan yang dikeluarkan oleh Mak Lin ... korang janganlah nak skip2 tak nak ikut arahan Mak Lin, kang korang kena parang oleh Mak Lin baru tau ... muehehe ...

kalau mrs pip menang voucher dari Mak Lin ni, mrs pip dah aim nak beli baju si comel , lagi2 kita tengah preggy kan, memang sesuai sangat la tu Mak Lin bagi voucher kat mrs pip tau, blanja mrs pip ni beli baju baby ....


mrs pip berkenan set baju dinasour ni tau ... cute cute cute ... Mak Lin sayang, nanti blanja tau mrs pip baju satu set kat dlm gambar di atas tu , cute sangat set baju tu , padahal mrs pip still tak check lagi jantina baby dlm perut ni, tapi boy or girl, boleh jer lah pakai baju cute kat atas tu kan ... cia cia cia ...

apapun, wish me luck tau, kot kot Mak Lin sayang mrs pip, dapatlah voucher kemenangan beli baju kat doudou.my nanti :)) .... 

cheers.

Shuhaidasaad.com 2nd Giveaway

May 27, 2018 8
Shuhaidasaad.com 2nd Giveaway
hi there, dah beberapa hari tak update blog, maklumlah mrs pip dan famili sakit demam sepanjang minggu ni :(( ... jadi mood nak update blog tu mmg tak da, tak larat nak bangun menghadap laptop ... anak2 pun sakit sama, demam + batuk ... mrs pip pula demam + batuk  selsema ... mr.Husband lagilah, siap kena makan antibiotik ... huhu ... apapun, very alhamdulillah, nampaknya semua dah beransur sihat ... adalah batuk sikit2 lagi ni, kepala dah tak pening2 dah ... 


jadinya, mrs pip update dulu dgn join giveaway ... ni giveaway dari shuhaidasaad.com, lama lagi tarikh tutup ga ni iaitu 12 Jun 2018, kalau yang berminat jomlah kita meriahkan ga ni ... kalau ada rezeki, boleh menang duit cash! ....

nak join pun senang, hanya perlu follow blog shuhaida jer ... lepas tu mcm biasalah buat entry dan backlink kan ... ga simple2 mcm ni mrs pip suka nak join ...

nak join, jangan lupa klik banner kat atas tu ... dan selamat berhujung minggu semua.

cheers.

Wednesday, 23 May 2018

Tips menghalau semut cara mudah

May 23, 2018 9
Tips menghalau semut cara mudah
hi there, beberapa hari ni kan, rajin betullah semut naik rumah mrs pip ... entah apa lah yang semut semut ni cari kan , bukan ada pun mrs pip simpan manisan kat merata tempat ... tajam betul deria bau semut ni, kita tutup elok elok guna container kedap udara pun still boleh dihidu bau manisan ni oleh sang semut ... hai la semut ... macam mana lah nak buat semut ni beralih arah eh? 

hish whatsapp ni, macam tau tau saja mrs pip ni ada masalah dengan semut , macam tau tau saja mrs pip tengah cari tips menghalau semut agar tidak sesuka hati menceroboh kawasan dapur mrs pip ni, terus dapat info berguna mengenai  tips menghalau semut .... selain tu ada info lain juga yang mungkin berguna untuk dikongsi bersama T_T

apapun, selamat mencuba hokey!

Tips menghalau semut cara mudah
Tips menghalau semut cara mudah

Must read very useful:

SOMETHING YOU MIGHT HAVE NOT KNOWN And NEED TO KNOW ....

Ants Problem:
       Ants hate Cucumbers.
       "KEEP the skin of
        Cucumbers near the
        Place where they are
        or at Ant Hole."

To make the Mirror
        Shine:
        "Clean with Sprite"

To remove Chewing
        Gum from Clothes:
        "Keep the Cloth in
        the Freezer for One
        Hour"

To Whiten White
        Clothes:
        "Soak White Clothes
        in hot water with a
        Slice of Lemon for 10
        Minutes"

To give a Shine to
        your Hair:
        "Add one Teaspoon
        of Vinegar to Hair,
        then wash Hair"

 To get maximum
        Juice out of Lemons:
        "Soak Lemons in Hot
        Water for One Hour,
        and then juice them"

To avoid smell of
       Cabbage while
       cooking:
       "Keep a piece of
        Bread on the
        Cabbage in the
        Vessel while cooking"

To remove Ink from
       Clothes:
       "Put Toothpaste 🍥
       on the Ink Spots
       generously and let it
       dry completely, then
       wash"

To get rid of Mice or
       Rats:
       "Sprinkle Black
       Pepper in places
       where you find Mice &
       Rats. They will run
       away"

Take Water Before
       Bedtime..
       "About 90% of Heart
       Attacks occur Early in
       the Morning & it can
       be reduced if one
       takes a Glass or two
       of Water before going
       to bed at Night"

We Know Water is
       important but never
       knew about the
       Special Times one
       has to drink it.. !!

       Did you  ???

Drinking Water at the
       Right Time ⏰
       Maximizes its
       effectiveness on the
       Human Body;

       1⃣  1 Glass of Water
              after waking up -
             🕕⛅ helps to
              activate internal
              organs..

       2⃣  1 Glass of Water
              30 Minutes  🕧
              before a Meal -
              helps digestion..

       3⃣ 1 Glass of Water
              before taking a
              Bath 🚿 - helps
              lower your blood
              pressure.

       4⃣ 1 Glass of Water
              before going to
              Bed - 🕙 avoids
              Stroke  or Heart
              Attack.

Chinese Proverb Says:
      'When someone
       shares something of
       value with you and
       you benefit from  it,
       You have a moral
       obligation to share it
       with others too.'

tips kat atas ni mrs pip dapat dari perkongsian whatsapp, tak tau la berkesan ke tak, mrs pip tak cuba lagi ... bab semut tu baru nak test power guna kulit timun ... kalau korang suka tips kat atas tu, jangan segan nak kongsi kat famili dan kawan kawan korang T_T

cheers.

Tuesday, 22 May 2018

Perjuangan Terakhir Tun M , kita tumpang teduh ...

May 22, 2018 14
Perjuangan Terakhir Tun M , kita tumpang teduh ...
hi there, kalau dulu teringat "perjuangan belum selesai" menjadi bicara, sekarang ni "perjuangan terakhir" begitu puitis rasanya dicoretkan oleh Perdana Menteri kita, Tun Mahathir, hingga kalau dihayati bait bait ayatnya seiring dengan apa yang Tun M sedang hadapi iaitu usaha dalam 'menyelamat dan membangunkan semula negara tercinta', mampu mengalirkan air mata membaca isi hati Tun M ini.

apakah yang ada di penghujung sisa waktu kita? apakah sisa detik terakhir usia kita digunakan sebaik mungkin untuk anak bangsa dan negara? apakah kita sesihat Tun M pada usia 92 tahun, yang masih boleh berjalan seperti biasa, masih boleh bercakap dengan minda yang waras? 

perjuangan terakhir Tun M, aku berharap dapat menumpang teduh ... dia bagaikan pokok yang tinggi namun lebat daunnya, berusaha memberikan perlindungan, memberikan sedikit rasa sejuk kepada tanah yang terkena terik mentari ... semoga teduhan ini berpanjangan.

Perjuangan Terakhir Tun Mahathir
Perjuangan Terakhir Tun Mahathir

PERJUANGAN TERAKHIR
Tun Mahathir bin Mohamad

Aku sudah di penghujung nyawaku
Aku hanya mahu menghabiskan sisa-sisa hidupku dengan bersimpuh dan bersujud pada Yang Esa
Namun bagaimana aku bisa khusyuk dalam khalwatku
Kerana tika ku pejamkan mata
Aku melihat anak bangsaku dikotak-katikkan
Aku nampak hak generasi mudaku dirobek-robek
Dek tangan-tangan rakus yang berqiblatkan syaitan

Aku tahu aku perlu berbuat sesuatu
Aku bukan orangnya untuk diam berpeluk tubuh
Memerhatikan segala macam kemungkaran, segala macam salah laku dan segala macam noda
Yang dibuat tanpa sebarang rasa berdosa

Ya Allah Ya Tuhanku
Kini aku tahu kenapa Kau memanjangkan nyawaku
Dengan sifat Rahman dan RahimMu, pada usia 93 tahun aku masih boleh berdiri gagah, masih dikurniakan kesihatan yang baik, masih berfikiran waras dan masih bersemangat waja
Dalam menghadapi perjuangan terakhirku

Syukur Alhamdulillah
Dengan izinMu aku telah berjaya
Mempertahankan yang Haq, menundukkan yang Bathil
Mudah-mudahan selepas ini aku dapat memejamkan mataku dengan tenang
Semoga rohku dapat bertemu Penciptanya dengan aman

Cuma satu pintaku
Setelah aku pejam mata
Janganlah diperbesar-besarkan namaku
Jangan nukilkan apa-apa tentangku
Anggaplah segala-galanya jariahku
Sebagai bekalanku di akhirat kelak

Andai sudi, tika itu cuma hadiahkanlah Al-Fatihah untukku
Moga jadi pendinding menghadapi Munkar dan Nakir
Moga jadi bekal bersoal-jawab di Mahsyar
Moga jadi modal bertemu Yang Khaliq

Amin Ya-Rabbal 'alamin - Tun Dr Mahathir

Kredit >>> Di Sini <<<

thanks for reading.

cheers.

Monday, 21 May 2018

Review Movie: Secret Fruit (2017)

May 21, 2018 4
Review Movie: Secret Fruit (2017)
hi there, hari tu layan movie Secret Fruit (Mandarin) (2017) ... cerita dia simple saja, senang nak follow jalan cerita ... cerita ni dilakonkan oleh Chen Arthur sebagai Duan Bo Wen dan Ou Yang Na Na sebagai Yu Chi Zi ... Bo Wen dan Chi Zi ni berkawan rapat sejak dari kecil, kiranya dorang ni BFF dari kecil sampai remajalah gitu ... bila dah besar remaja usia 17 tahun, perasaan Chi Zi terhadap Bo Wen kawan dia ni, bertukar kepada perasaan jatuh cinta , cumanya dia tak tunjuk kat Bo Wen yg dia cintakan Bo Wen ... 

dan Bo Wen pula, bila dah masuk usia 17 tahun ni, dia perasan banyak2 makhluk kat dunia ni, wanita ialah sejenis makhluk yang dia sukar untuk mengerti, namun dalam diam si Bo Wen ni suka kat homeroom teacher dia ... tapi dia kan student, manalah cikgu dia nak ambil pusing perasaan si Bo Wen ni, bg cikgu dia, Bo Wen ni sekadar seorang pelajar , tak lebih tak kurang ... lgpun, cikgu tu dah ada kekasih hati ...

Review Movie: Secret Fruit (2017)
Review Movie: Secret Fruit (2017) 

dalam movie ni ada krisis keluarga ... mrs pip pun heran kenapalah mama si Chi Zi ni layan sangat dengan so Bo Wen macam anak dia sendiri , sampaikan si Chi Zi ni kdg2 jeles dgn si Bo Wen kena layan baik sgt ...

mak si Bo Wen ni dah passed away, so bapa dia kawin lain ... tapi mereka tak bahagia ... bapa si Bo Wen ni pula asyik tiada di rumah, ntah manalah dia pergi , so si Bo Wen ni slalulah menumpang makan kat rumah si Chi Zi lgpun si Bo Wen ni tak suka mak tiri dia tu ...

dan Chi Zi pula tiada bapa, cuma ada mak dia ... so mmg dia sayang sangat dgn mak dia ... satu hari tu si Chi Zi ni terjumpa kotak surat mak dia, dan ada gambar mak si Bo Wen sekali dlm kotak surat tu , dan ada surat yg ditulis oleh mak dia ... si Chi Zi ni ingatkan mak dia dan mak Bo Wen berebut lelaki yg sama iaitu bapa si Bo Wen so tu sebab mak Chi Zi baik dgn si Bo Wen nak ambil hati bapa si Bo Wen ...

tapi sebenarnya, waktu mak si Bo Wen dan mak si Chi Zi ni muda , dorg ni BFF , dan kebetulan suka lelaki yg sama, dan mak si Chi Zi buat kerja jahat pikat hati lelaki tu sampai dia dpt kawin dgn lelaki yg dia suka tu la ... lelaki tu ialah bapa sebenar si Chi Zi .. padahal mak si Chi Zi waktu tu mmg tau lelaki tu lebih suka kpd mak si Bo Wen ... 

so, bila bapa si Chi Zi passed away, mak si Chi Zi ni rasa bersalah dgn mak si Bo Wen dan dlm masa yg sama dia susah nak teruskan hidup tanpa lelaki yg dia cintai ... so mak si Bo Wen ni yg tolong mak si Chi Zhi agar dpt teruskan hidup dgn baik.

so , bila mak si Bo Wen pula passed away, mak si Chi Zi terhutang budi dgn kawan baik dia sendiri, tu sebab dia jaga Bo Wen sebaik-baiknya ... 

berbalik pada Bo Wen dan Chi Zi pula, dorang bertengkar besar, lama tak bertegur sapa ... tetapi Bo Wen sedar tanpa Chi Zi dia tak happy, so akhirnya Bo Wen tau hatinya hanya untuk Chi Zi ...

happy ending la cerita ni ... sweet ja tengok persahabatan Bo Wen dan Chi Zi tu ... no romance2 mana pun, just a nice friendship ...

cheers.

Saturday, 19 May 2018

Althea Festive Look Contest 2018

May 19, 2018 3
Althea Festive Look Contest 2018
hi there, ok peminat ALTHEA ... ada good news untuk korang yang sukakan contest ... mrs pip suka join contest dari Althea, hadiah Althea memang best best, cuma nak menang tu memang ikut your good luck la kan pasal ramai sangat saingan! muehehe, tapi bak kata pepatah, tak cuba maka tak tahu tuah tu ada ke tak ...

Althea Festive Look Contest 2018
Althea Festive Look Contest 2018

jadi, mrs pip dapat tahu Althea sedang mengadakan Althea Festive Look Contest sehingga 30 Jun 2018, dan syarat2 penyertaan adalah seperti berikut mrs pip copy paste yer ...

How to join:

Step 1: Acquire a face chart. These will come together with your Althea order from today onwards (while stock lasts), however if you didn't get yourself anything from Althea, you can still download the face chart here and print it out for yourself.

Step 2: Get real creative. This is where you can really shine. Do up the face chart in your best and most creative look for the festive season using makeup items you love!

Step 3: Snap your creation. Take a picture of your masterpiece and upload it onto Instagram (make sure your profile is public so we can see), share what are products did you use, tag us @altheakorea and use the hashtags #AltheaKorea #AltheaFestiveLook.

jadi yang pandai bab bab make-up ni, bolehlah mencuba nasib, manatau menang hadiah menarik seperti berikut:-

Prizes:

Grand Prize x 1 - USD 100 Althea Shopping Credits
1st Runner Up x 1- USD80 Althea Shopping Credits
2nd Runner Up x 1 - USD50 Althea Shopping Credits
Consolation x 10 - USD25 Althea Shopping Credits

see, nampak tak hadiah kemenangan tu dalam USD? ... kalau convert duit RM, banyak juga boleh beli di Althea kan ... kalau korang nak tahu lebih lanjut pasal contest ni, boleh klik blog rasmi Althea >>> Di Sini <<<

selain tu, nak bagitau juga, sempena Raya ni kan, kalau korang shopping kat Althea, sebanyak 800++ free products disediakan ... sebelum ni mrs pip pernah dapat free product dari Althea, so memang berbaloi la kalau nak shopping kat Althea sekarang ni ... 

so, nak shopping kat Althea, boleh klik laman web rasmi Althea >> Di Sini <<< happy shopping tau ... dan kalau nak extra penjimatan, korang bolehlah shopping Althea melalui SHOPBACK pula, dapatlah sedikit CASHBACK, tak banyak tapi kalau korang kumpul CASHBACK tu , lama-lama akan jadi bukit la juga ... 

ada yang tanya, apa bendalah SHOPBACK ni pula, so yang tak tahu lagi cara nak berjimat shopping online, so korang boleh baca entry mrs pip mengenai SHOPBACK , mrs pip siap buat details entry pasal SHOPBACK ni ... kalau tak faham lepas baca, boleh tinggalkan komen di ruang komen atau email mrs pip ok ... 

entry mengenai SHOPBACK >>> Jimat shopping online melalui Shopback <<< ... hope entry ni membantu kefahaman korang mengenai tips jimat shopping online ya ...

thanks for reading , happy puasa to all muslims.

cheers.

Friday, 18 May 2018

Jimat Bercuti Raya Dengan Traveloka Raya Bersama

May 18, 2018 22
Jimat Bercuti Raya Dengan Traveloka Raya Bersama
hi there, dah masuk musim bulan puasa, dan sebulan berpuasa tu, mesti tak terasa betapa cepatnya masa akan berlalu. lepas puasa, bulan yang dinanti ramai tak lain tak bukan bulan SYAWAL, sakan raya Adilfitri ... waktu hari raya Aidilfitri ni lah ramai yang nak balik ke kampung halaman, tak kurang juga ramai yang nak lawat sanak saudara merata tempat ... ada yang nak balik naik flight, tapi last minute baru nak tempah atau beli tiket kapal terbang, tak kurang juga yang mencari bilik penginapan saat akhir untuk bermalam coz kat rumah famili dah full-house la pula time raya ...

Traveloka Raya Bersama
Traveloka Raya Bersama 

kalau tak balik kampung rasa bersalah la pula dengan mak ayah yang tertunggu-tunggu anak kesayangan dorang yang jarang bersua muka kan ... waktu raya ni lah paling seronok kalau dapat berkumpul sama, banyak cerita yang dapat dikongsi bersamakan ... selain tu, juadah raya dilupa jangan ... lagipun, bila lagi nak jumpa saudara mara yang lain kalau tak waktu raya kan ...

jadi apa kata tahun ni, korang merancang cuti balik kampung korang lebih awal... beli tiket penerbangan lebih awal, biasanya akan memberikan korang harga yang lebih berbaloi berbanding nak beli last minute kan ... bolehlah dapat penjimatan!

bila balik kampung, hal 'tidur lambak' mcm dalam gambarajah atas ni menjadi satu kebiasaan,
tapi masalahnya batasan aurat mestilah dijaga ... yang dah bekeluarga tu , mungkin ada yang tak selesa
tidur ramai-ramai macam ni kan ... penyelesaiannya? Traveloka kan ada :))
Sumber Imej : Google

selain tu, yang rumah famili di kampung asyik full-house, korang pula bawa balik satu famili yang ramai, jadi terfikir-fikir nak menginap di hotel untuk lebih keselesaan, apa kata korang tempah sekali bilik hotel hanya di Traveloka ... lagi awal korang tempah bilik hotel bolehlah dapatkan harga yang lebih rendah berbanding membuat tempahan akhir ... silap-silap haribulan, bukan harga mahal yang jadi masalah, tapi bilik hotel dah fully-booked ... hah, gigit jarilah korang nanti, tak pun nangis kat bucu katil dah tak berguna , muehehe.

jadi, nak bagitau korang semua yang nak merancang balik bercuti sempena raya tu, apa kata korang Traveloka Raya Bersama  ... nak tau tak, Traveloka memberikan 10% diskaun tambahan kepada pelanggan yang melanggan melalui Traveloka sah untuk semua tempahan hotel dan penerbangan untuk semua laluan dan destinasi dan semua tarikh perjalanan dalam kempen Traveloka Raya Bersama melalui kod kupon Traveloka. 

Kempen Traveloka Raya Bersama ni diadakan selaras dengan travel demand semasa musim raya ... dan kami di Traveloka berharap agar orang ramai membuat tempahan awal untuk mendapatkan kod kupon kerana ianya sangat terhad.

Traveloka Raya Bersama
Traveloka Raya Bersama 

semua Traveloka newsletter subscribers akan diberikan akses promosi 48 jam lebih awal bermula 21 - 22 Mei nanti ... jadi, kepada pelanggan Traveloka yang belum melanggan  Traveloka newsletter bolehlah mendaftar sebelum 21 Mei, paling lewat jam 3 petang untuk mendapatkan kod kupon Traveloka Raya Bersama ... jadi , jom rebut peluang menjadi Traveloka newsletter subscribers. 

untuk yang dah subscribe lebih awal tu, korang akan dapat kod kupon pada pagi 21 Mei nanti untuk menikmati akses awal promosi yang berlangsung ... tetapi, bagi yang terlepas peluang tu, korang masih boleh mengakses promosi Traveloka Raya Bersama , cuma sedikit lewat iaitu pada 23 Mei sehingga 29 Mei 2018 nanti.

pendek kata, yang nak jom balik kampung raya ni, bolehlah bergembira dengan mendapatkan 10% diskaun tambahan bersama kempen Traveloka Raya Bersama .... apa yang korang perlu buat ialah :-
  • jadilah  Traveloka newsletter subscribers sebelum atau pada 20 Mei dan korang boleh mendapatkan akses awal di laman web Traveloka untuk kempen tersebut yang bermula pada 21 Mei sehingga 22 Mei 2018 ... yang terlepas peluang menjadi  Traveloka newsletter subscribers, jangan risau ... korang masih boleh mengakses laman web Traveloka untuk melihat promosi Traveloka Raya Bersama bermula pada 23 Mei sehingga 29 Mei 2018.
  • nak daftar untuk mendapatkan Traveloka newsletter dan mendapatkan kod kupon, korang boleh klik pautan kempen di >>> www.traveloka.com/en-my/promotion/rayabersama <<< lambat korang nak subscribe Traveloka newsletter, lambatlah korang nak dapat kod kupon promosi Traveloka tu ... jadi, cepat cepat register Traveloka newsletter ... 
lagi satu, ni bukan untuk korang yang nak balik cuti raya saja tau, mereka yang kaki travel nak ambil kesempatan untuk bercuti sempena cuti raya, hah! korang kaki travel pun bolehlah dapatkan extra 10% diskaun tambahan hanya dengan menjadi Traveloka newsletter subscribers sebelum atau pada 20 Mei 2018 ni tau ... jimat belanja korang nak pergi melancong.

Traveloka App
Muat turun Traveloka App

Sumber Imej : Google

dan kalau korang yang sentiasa on-the-go, mrs pip sarankan korang untuk menggunakan Traveloka App , lebih memudahkan dan lebih penjimatan ... selain tu , harga tempahan menggunakan Traveloka App ni lebih rendah berbanding tempahan melalui laman web Traveloka ... dan yang pasti, dengan Traveloka App , korang boleh membuat tempahan di mana saja korang berada, dan pada bila bila masa dengan syarat, kenalah ada talian internet ye tak T_T ... jom ramai-ramai muat turun Traveloka App hari ini untuk nikmati lebih kemudahan dan kelebihan ...  

p/s: Traveloka App boleh dimuat turun secara percuma di Google Play dan Apps Store secara percuma ...

untuk maklumat lanjut, korang boleh layari laman web rasmi Traveloka di https://www.traveloka.com/en-my , rancang percutian raya korang yang akan datang ni dengan Traveloka dan Traveloka App, percutian akan jadi lebih mudah dan senang ... Raya diutamakan, Traveloka didahulukan ... jadi, jom merancang percutian dengan lebih bijak bersama Traveloka.

Selamat Hari Raya tau T_T

cheers.

Tuesday, 15 May 2018

Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa Negeri Sabah Tahun 1439H / 2018 M

May 15, 2018 2
Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa Negeri Sabah Tahun 1439H / 2018 M
hi there, alhamdulillah, Ramadhan hampir menyusul, bulan penuh rahmat yang dinanti-nantikan oleh seluruh umat Islam seluruh dunia .... memandangkan bulan puasa nak kunjung tiba, mrs pip share Jadual waktu Imsak dan berbuka puasa Negeri Sabah Tahun 1439H / 2018 M , semoga membantu semua yang ada di Sabah untuk alert waktu imsak dan waktu berbuka puasa ...

Happy Ramadhan Al - Mubarak
Kredit: Google

Zon I : Bahagian Sandakan (Timur) : Tomanggong, Sukau, Bandar Sandakan, Samawang, Kota Kinabatangan, Dan Bukit Garam

Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa Negeri Sabah Tahun 1439H / 2018 M
Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa Negeri Sabah Tahun 1439H / 2018 M

Zon II : Bahagian Sandakan (Barat) : Terusan, beluran, Kuamut, Jambonga, Paitam, Telupid, Tongod dan Pinangah

Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa Negeri Sabah Tahun 1439H / 2018 M
Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa Negeri Sabah Tahun 1439H / 2018 M

Zon III : Bahagian Tawau (Timur) : Tambisan, Sahabat, Tungku, Semporna, Silabukan, Kunak, dan Lahad Datu

Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa Negeri Sabah Tahun 1439H / 2018 M
Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa Negeri Sabah Tahun 1439H / 2018 M

Zon IV : Bahagian Tawau (Barat) : Balung, Bandar Tawau, Pulau Sebatik, Merotai, dan Kalabakan

Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa Negeri Sabah Tahun 1439H / 2018 M
Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa Negeri Sabah Tahun 1439H / 2018 M

Zon V : Bahagian Kudat : Pulau Banggi, Pitas, Kota Marudu, Matunggong, dan Kudat

Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa Negeri Sabah Tahun 1439H / 2018 M
Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa Negeri Sabah Tahun 1439H / 2018 M

Zon VI : Gunung Kinabalu (Ketinggian 4,101 M)

Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa Negeri Sabah Tahun 1439H / 2018 M
Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa Negeri Sabah Tahun 1439H / 2018 M

Zon VII : Bahagian Pantai Barat : Ranau, Kota Belud, Tuaran, Tamparuli, Penampang,
Kota Kinabalu, Putatan, dan Papar


Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa Negeri Sabah Tahun 1439H / 2018 M
Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa Negeri Sabah Tahun 1439H / 2018 M

Zon VIII : Bahagian Pedalaman (Atas) : Pensiangan, Nabawan, Sook, Sepulut, Tambunan, dan Keningau

Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa Negeri Sabah Tahun 1439H / 2018 M
Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa Negeri Sabah Tahun 1439H / 2018 M

Zon IX : Bahagian Pedalaman (Bawah) : Tenom, Long Pa Sia, Membakut, Beaufort, Kuala Penyu, Weston, Menumbok, dan Sipitang

Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa Negeri Sabah Tahun 1439H / 2018 M
Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa Negeri Sabah Tahun 1439H / 2018 M


sumber: dari Group Whatsapp

Selamat Menyambut Bulan Puasa Yang Penuh Rahmat
Kredit: Google

selamat menyambut bulan Ramadhan al-Mubarak, dan semoga kita sentiasa ingat mengingatkan mengenai perkara2 yang ditegah dan ibadah yang digalakkan sepanjang bulan puasa ini ...

cheers.

Sunday, 13 May 2018

Review Movie : American Sniper (2014)

May 13, 2018 1
Review Movie : American Sniper (2014)
hi there, layan movie American Sniper, cerita berdasarkan kehidupan sebenar penembak hendap bernama Chris Kyle. cerita ni ada unsur mendebarkan. well, dah cerita perang perang ni, mestilah ada unsur unsur suspens kan ... American Sniper dibintangi oleh Bradley Cooper dan Sienna Miller. 

Review Movie : American Sniper (2014)
Review Movie : American Sniper (2014)

ceritanya bermula dengan Chris Kyle yang membesar di Texas , dia diajar menembak dan memburu rusa. ketika Chris membesar, dia ingin menjadi seorang rodeo koboi. ketika kembali dari perlawanan rodeo, Chris pulang ke rumah dan mendapati kekasihnya curang dan membuatkan dia memutuskan hubungan dengan kekasihnya.

kebetulan ketika menonton TV, dia melihat pengeboman terhadap kedutaan Amerika (US Embassy Bombings 1998), lalu dia bercadang untuk menyertai tentera dan tersenarai dalam latihan menyertai pasukan SEALS dan lulus latihan sebagai penembak hendap.

Chris Kyle bertemu dan bercinta dengan wanita bernama Taya, dan akhirnya mereka berkahwin. Chris dihantar ke Iraq selepas kejadian pengeboman 9/11, dan musuh pertama yang dibunuhnya adalah seorang kanak kanak dan seorang gadis yang menyerang US Marines dengan niat untuk meletupkan RKG-3 anti tank grenade. Chris berasa sangat kecewa dengan kejadian tersebut namun sudah menjadi tugasnya untuk menyelamatkan ahli pasukannya.

Bradley Cooper as Chris Kyle in American Sniper
Bradley Cooper as Chris Kyle in American Sniper

kecekapan Chris sebagai penembak hendap tidak dpt disangkal oleh rakan rakan setugasnya, dan kemudia dia ditugaskan untuk memburu ketua al-Qaeda bernama al-Zarqawi. pemburuannya membawa Chris kepada orang kanan al-Zarqawi yg dikenali sebagai The Butcher. malangnya The Butcher berjaya membunuh orang yang memberi informasi kepada Chris, dan berlaku serangan, dan siri tembak menembak. Chris diserang oleh penembak hendap al-Qaeda bernama Mustafa, dan Chris gagal menyelamatkan informannya ...

Chris kembali ke rumahnya dan terasa terganggu dengan misinya sebelum ini. Taya mendapati Chris semakin 'menjauh' daripada keluarga dan berharap Chris boleh memberikan perhatian kepada keluarga dan anak mereka yg baru lahir.

dalam misi seterusnya, Chris berjaya membunuh The Butcher, namun sahabatnya mengalami kecederaan semasa misi tersebut dan ketika mereka meneruskan misi seterusnya, seorang lagi sahabatnya mati ditembak oleh Mustafa. Chris semakin terganggu dengan apa yang berlaku di Iraq dan kehilangan sahabat2nya membuatkan Chris nekad untuk mencari Mustafa.

Chris sekali lagi dihantar ke Iraq selepas habis bercuti, dan misi seterusnya ialah untuk membunuh Mustafa yang telah menyerang hendap jurutera tempur angkatan darat. Chris akhirnya berjaya menemui tempat persembunyian Mustafa, namun jarak untuk menembak hendap Mustafa terlalu jauh iaitu sejauh 1,920M, dan membunuh Mustafa ketika itu akan membuatkan kedudukan pasukan mereka dikesan musuh dan kebetulan pasukan Chris mengalami kekurangan bekalan peluru.

Sammy Sheikh as Mustafa in American Sniper
Sammy Sheikh as Mustafa in American Sniper

namun Chris tidak ingin melepaskan peluang untuk membunuh Mustafa memandangkan hanya itu peluang terbaik yang dia ada, dan dari jarak yg sangat jauh 1,920M, hanya dengan sekali tembakan, Chris berjaya membunuh Mustafa, dan berlaku insiden tembak menembak dengan tentera musuh. dalam keadaan mereka yang kekurangan peluru dan diserbu tentera musuh, ribut pasir berlaku dan menyelamatkan mereka.

Chris kembali ke keluarganya selepas tamat misi di Iraq dan Taya mendapati Chris terganggu dengan misi yang dijalankannya di Iraq lalu Taya mendapatkan bantuan psikiatri untuk Chris, dan sedikit demi sedikit, Chris pulih seperti sediakala dan mereka berpindah untuk memulakan kehidupan yang lebih baik.

cerita ni bagi mrs pip menarik jalan ceritanya. tapi mrs pip tak sangka ending yang sangat sedih. cerita ni based on true story, jadi bila kita tau ending sedih tu, mmg terasa di hati ... kalau setakat lakonan, kita boleh cakap "alaaaa lakonan saja pun" ...

The real late Chris Kyle, known as a 'Legend' among his colleagues and their true hero
The real late Chris Kyle, known as a 'Legend' among his colleagues and their true hero

pada tarikh 2hb Febuari 2013, ketika Chris dan rakannya meluangkan masa di shooting range dalam usaha membantu seorang veteran perang yang mengalami Post Trauma Syndrome Disease, Chris ditembak tanpa niat oleh veteran perang tersebut yang menyebabkan Chris maut ditempat kejadian ....

dan American Sniper merupakan adaptasi buku yang sempat ditulis sendiri oleh Chris Kyle menceritakan pengalamannya ketika misi di Iraq.

thanks for reading & happy watching.

cheers.