January 2018 - Cerita Cinta Surirumah

Wednesday, 31 January 2018

Set Hadiah ENCHANTEUR dengan wangian penuh keindahan

January 31, 2018 5
Set Hadiah ENCHANTEUR dengan wangian penuh keindahan
hi there, yeah happynya bila dapat gift set Enchanteur ni. terus harum semerbak mrs pip ... bukan setakat mrs pip, satu rumah wangi dengan haruman Mon Amie dan Adore ... korang dah try tak haruman Enchanteur Paris yang terbaru ni? 

Set Hadiah ENCHANTEUR dengan wangian penuh keindahan
Set Hadiah ENCHANTEUR dengan wangian penuh keindahan

Bagi mereka yang tidak mahu dihadkan dengan hadiah biasa seperti jambangan bunga, coklat dan kad hadiah yang tidak akan bertahan lama, set wangian adalah pilihan hadiah lebih ideal. Set hadiah sebegini sangat serbaguna untuk dijadikan hadiah pada mana-mana majlis atau ulang tahun memandangkan rekaan pembungkusan serba indah dan lengkap dengan rangkaian rejim penjagaan diri yang mengandungi wangian EDT dan losyen. Pemberian wangian dilambangkan seperti memberi sejambak bunga yang besar, tetapi lebih praktikal dan mengandungi intipati kuntuman bunga semerbak. Lebih penting lagi, haruman ini membawakan gabungan simbolik keintiman dan kemewahan.

Enchanteur Paris Mon Amie
Enchanteur Paris Mon Amie

Penerima akan dapat menikmati pengalaman hadiah penuh wangian. Perasaan indah yang kembali mekar semula akan mengeratkan hubungan baik biarpun di antara si anak- si ibu, adik beradik, teman istemewa, malah hubungan antara pelajar dan guru. Sedikit sentuhan perincian akan mengekalkan detik-detik penuh keajaiban setiap hari.

Enchanteur Paris Adore
Enchanteur Paris Adore

Menyedari penghargaan yang diberikan terhadap wangian EDT, ENCHANTEUR memperkenalkan 5 set wangian tersendiri yang disediakan dalam bingkisan yang direka cantik, sesuai untuk semua perayaan - sama ada hari ulang tahun, perayaan, hari lahir, anugerah pencapaian dan hari penghargaan. Pek EDT mesra perjalanan bersaiz 15ml ini menjadikan hadiah ini sesuai sebagai kejutan dan mudah dibawa di dalam beg tangan.

ENCHANTEUR telah membina reputasi sebagai jenama haruman dan penjagaan diri yang terkemuka dan berkualiti, diilhamkan dari Kota Perancis. Setiap aromanya telah dipilih oleh pakar wangian Perancis. Kami berbangga kerana dapat memenuhi keperluan wanita untuk mencipta sebuah pengembaraan cinta menakjubkan yang penuh dengan tujuan dan keanggunan. 

Kiri: SET HADIAH EDT MINI ENCHANTEUR PARIS (BELLE AMOUR & MON AMIE) Kanan: SET HADIAH EDT MINI ENCHANTEUR PARIS (MON AMIE & ADORE)
Kiri: SET HADIAH EDT MINI ENCHANTEUR PARIS (BELLE AMOUR & MON AMIE)
Kanan: SET HADIAH EDT MINI ENCHANTEUR PARIS (MON AMIE & ADORE)

SET HADIAH EDT MINI ENCHANTEUR PARIS (BELLE AMOUR & MON AMIE)

Mon Amie jika diterjemahkan, bermaksud My Friend (Sahabatku), memberikan wanita aroma yang menyenangkan dengan penuh kesegaran apabila berada di luar; manakala Belle Amour yang membawa erti Beautiful Love (Keindahan Cinta), satu wangian yang didambakan terhadap seorang gadis impianmu. Kedua-dua wangian floral ini melambangkan persahabatan dan hubungan cinta yang mekar direka khas dengan bahan unik dapat menjamin mood keseronokan pada siang hari serta pengalaman suasana temu janji malam yang indah. Set ini sangat sesuai dijadikan hadiah sempena apa jua sambutan kerana wangian ini hadir dalam botol bersaiz comel dengan penutup berbentuk reben ENCHANTEUR Paris yang tersendiri - seolah-olah hadiah yang diikat dengan reben. Kedua-dua wangian ini telah digubah di dalam kotak yang sangat cantik bersama Menara Eiffel ENCHANTEUR Paris. Set hadiah yang mengandungi 15ml wangian EDT Belle Amour dan Mon Amie boleh didapati secara eksklusif di kedai farmasi Watsons seluruh negara.


SET HADIAH EDT MINI ENCHANTEUR PARIS (MON AMIE & ADORE)

Mengandungi 2 wangian EDT Mon Amie dan Adore bersaiz 15ml, set hadiah ini digubah khas untuk memikat dan menawan hati orang di sekeliling. Mon Amie adalah aroma personaliti menawan dalam semua hubungan, yang merangkumi persona terang, dan ceria si gadis. Wangian Adore pula menggambarkan haruman gadis idamanmu yang comel dan sentiasa meninggalkan kesan yang mendalam. Set hadiah yang sungguh menakjubkan ini meningkatkan mood si gadis agar dirinya sentiasa berasa istimewa dan berkeyakinan. Set eksklusif ini boleh didapati di kedai Watsons sahaja. 

SET HADIAH ENCHANTEUR PARIS MON AMIE
SET HADIAH ENCHANTEUR PARIS MON AMIE

SET HADIAH ENCHANTEUR PARIS MON AMIE

Set mempesonakan ini mengandungi sebotol wangian EDT bersaiz 15ml serta losyen badan dan tangan Light & Fresh yang segar dan melembapkan kulit dalam pek size 100ml, kedua-duanya dalam variasi wangian Mon Amie. Haruman ini meremajakan, manakala losyen yang diperkaya dengan lidah buaya, portulaca, ekstrak liquorice dan ejen pelindung matahari bertujuan untuk melindungi kulit agar lebih lembut, cerah, lembap dan sentiasa dilindungi dari sinaran UV. Diformulasikan agar bertekstur ringan dan tidak berminyak, membolehkan si gadis melakukan aktiviti harian dengan mudah dan selesa. Gabungan set ini akan memberikan kenalan gadismu bau haruman sepanjang hari serta penjagaan asas hariannya terjaga rapi. Luahkan penghargaan anda kepadanya kerana sentiasa tampil mempesona seperti permata! Dua barangan ini digubah dalam kotak berwarna yang ceria dan boleh didapati secara eksklusif di farmasi Guardian seluruh negara. 

kiri: SET HADIAH MINI ENCHANTEUR (BELLE AMOUR & ROMANTIC) kanan: SET HADIAH MINI ENCHANTEUR (MON AMIE AND CHARMING)
kiri: SET HADIAH MINI ENCHANTEUR (BELLE AMOUR & ROMANTIC)
kanan: SET HADIAH MINI ENCHANTEUR (MON AMIE AND CHARMING)

SET HADIAH MINI ENCHANTEUR (MON AMIE AND CHARMING)

Set hadiah ini terdiri daripada wangian Mon Amie dan Charming bersaiz 15ml setiap satu, yang berkonsepkan siang dan malam. Set ini melengkapi gaya hidup si gadis yang gemar menggunakan aroma berbeza untuk waktu yang berbeza. Pada siang hari, dia mempunyai persona Mon Amie – individu yang periang, dan mudah didekati manakala pada waktu malam, dia akan bersiap untuk keluar dengan haruman sofistikated yang menonjolkan keanggunan diri serta membuat si dia terpikat. Set hadiah ini boleh didapati di kedai runcit utama di seluruh negara, serta laman membeli belah atas talian- LAZADA.

SET HADIAH MINI ENCHANTEUR (BELLE AMOUR & ROMANTIC)

Diilhamkan dari personaliti romantis si gadis, ENCHANTEUR memperkenalkan set hadiah di dalam kotak merah jambu – di dalamnya mengandungi wangian Belle Amour dan Romantic bersaiz 15ml setiap satu. Kedua-dua wangian menyenangkan ini bertujuan untuk menyemarakkan cinta dan kasih sayang untuk menjadikan setiap detik bersama berharga. Anda pasti terpesona dengan keanggunan dan kecantikannya yang memukau. Bingkisan set ini dijual di kedai runcit utama di seluruh negara dan laman membeli belah atas talian- LAZADA. 

ENCHANTEUR PARIS MINIATURE EDT GIFT SETS dijual pada harga RM34.90 (Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak). ENCHANTEUR PARIS MON AMIE GIFT SET berharga RM23.50 (Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak). Selain itu, the ENCHANTEUR MINIATURE GIFT SETS dijual pada harga RM34.90 di Semenanjung Malaysia & RM36.70 di Sabah dan Sarawak.


dah nak dekat dekat Valentine's Day ni, memang sesuailah korang nak grab sekotak Enchanteur Paris ni, boleh buat hadiah bagi kat wanita kesayangan korang ... BFF korang, girlfriends korang, mak ratu hati, adik/kakak kesayangan korang, etc .... mrs pip suka sangat dengan haruman kedua dua Mon Amie dan Adore ni, susah nak cakap mana satu yang paling wangi coz dua dua pun wangi. lagi best, dengan botol kecil ni, senang nak masuk handbag ... senang nak bawa sana sini, senang nak guna ... just sembur sahaja ....

decide yours ... harum memang harum T_T

have a nice day.

cheers.

Tuesday, 30 January 2018

Unboxing my Althea parcel ....

January 30, 2018 6
Unboxing my Althea parcel ....
hi there, unboxing my Althe parcel hari ni ... fuh lega bila barang yang mrs pip beli di Althea selamat sampai di rumah dengan selamat. punyalah lama menunggu barang ni nak sampai, sehingga rasa macam down sangat bila barang yang kita beli dan dok tunggu tunggu tak muncul muncul ... beli pada 20/1/2/17 tapi parcel tak sampai2 ... rupa-rupanya ..... meh kita unboxing my althea parcel , apakah isinya? ....

Althea Box
Althea Box

ceritanya macam ni, mrs pip berkenan dengan satu barang ni kat Althea, tapi kalau nak free shipping, kena beli dua produk, so mrs pip tambah satu lagi, dan kebetulan time tu boleh redeem giveaway product, Althea bagi free saja selagi stok masih ada, so mrs pip pun dapatlah redeem produk percuma tu ... dah add to cart dan buat payment macam biasa pada 20/12/2017, tapi parcel tak sampai sampai, status pun pending since 5/1/18 kat sistem Althea. ingatkan tak sampai, tapi produk ni sampai dgn selamat pada 23/1/2018 ... see, lebih sebulan baru sampai ... rupa-rupanya, Althea dah update kat FB yang mmg late delivery untuk semua yang order dekat2 nak Xmas dan New Year ... haha, cehhhh bukan tak sampai, tapi Althea busy buat delivery rupa-rupanya ... 

barang dah sampai pun, so happylah dapat barang yang di order tu sampai dengan bungkusan yang cantik ... kotak tak kemik langsung, bubble wrap you ols! .... siap dapat Christmas card lagi, ada code untuk redeem gift valid till 28/2/2018 ... love you Althea! ... jadi, apalah produk yang mrs pip nak beli sangat tu.... jom lah kita unboxing ....

Althea Box
Althea Box

tada, ni lah barang yang mrs pip beli tu, dua tu beli, yang kat tengah tengah tu, mrs pip redeem FREE!  ... untuk dua produk yang mrs pip beli tu, harga ialah RM50.00, dan free postage.

INNISFREE green tea mint fresh scalp conditioner 200ml.
INNISFREE green tea mint fresh scalp conditioner 200ml.

ni lah produk yang mrs pip nak sangat try ... ni produk INNISFREE green tea mint fresh scalp conditioner 200ml. harga untuk satu tube ni ialah RM26.00. mrs pip tak guna lagi produk ni, so no review could be made sama ada produk ni ok ke tak, tapi berharap produk ni boleh memperbaiki masalah kulit kepala yang sedikit berminyak, dan menyebabkan kehadiran kelemumur kat kulit kepala disamping memperbaiki tekstur rambut mrs pip ... 

SAINTPEAU Baobab Water Storage Toner 200ml
SAINTPEAU Baobab Water Storage Toner 200ml

I need TONER! ok, yang ni SAINTPEAU Baobab Water Storage Toner 200ml, harga untuk sebotol besar ni ialah RM32.00 .... dalam banyak banyak toner kat Althea tu kan, toner ni yang mrs pip rasa nak cuba. kenapa? saja nak try ... toner ni boleh membantu menghidrasikan kulit. recently, kulit mrs pip kelihatan agak kering, so memang perlukan toner yang boleh membantu menghidratkan kulit agar kulit kelihatan bermaya ... tak guna lagi toner ni, so will do a review selepas mencuba toner ni hokey.

NATURAL REPUBLIK Aloe Vera 92% Soothing Gel Mist 150ml
NATURAL REPUBLIK Aloe Vera 92% Soothing Gel Mist 150ml

yang ni mrs pip dapat FREE. yang ni redeem GIVEAWAY sementara stok masih ada time tu. produk NATURAL REPUBLIK Aloe Vera 92% Soothing Gel Mist 150ml. kalau korang beli sebotol, harga kat Althea kalau tak silap RM16.00. yang ni best, boleh letak dalam handbag, bila rasa cuaca panas, and kulit kering, just sembur sahaja kat muka. boleh juga guna kat kaki dan tangan hokey. harum pun mmg harum ... yang ni mrs pip dah start guna, bila lepas sembur tu mmg terasa segar sangat kulit wajah ... I like!


satu lagi, korang dah join tak simple giveaway mrs pip kat Instagram? senang saja nak join tau ... nak tau lebih details, >>> KLIK LINK DI SINI <<< hadiah menarik menanti pemenang bertuah. come and support GA mrs pip ok T_T ... sayang korang ketat-ketat.

thanks for reading.

cheers.

Monday, 29 January 2018

Trollbeads Malaysia

January 29, 2018 4
Trollbeads Malaysia
hi there,  anyone know the brand of Trollbeads? have you heard about Trollbeads before? ok, maybe some of you know about this famous Trollbeads, but maybe some of you never even heard about this brand or not even know what's the product all about. so, let's learn some history of these Trollbeads.

Trollbeads Malaysia
Trollbeads Malaysia

The story of Trollbeads began in Copenhagen, Denmark in 1976, when Soren “Silversmith” Nielsen created the first Trollbead, Faces. The sterling silver bead, faces, is named for the no less than 6 faces that decorate it. Soren “Silversmith” Nielsen sold the Faces Bead from his father Svend Nielsen’s jewelry shop in Central Copenhagen. The trending fashion at the time of Trollbeads creation was to wear a single silver bead on a leather cord necklace. Instead of hanging the bead from an eyelet, Nielsen placed an opening through the center of the bead. Later his sister, Lise Aagaard, began to place the beads on silver bracelets.

Trollbeads Malaysia
Trollbeads Malaysia

Lise Aagaard, the founder of Trollbeads, went on to open her own jewelry store. One day a customer asked to place more than one bead on her bracelet. The storekeeper was surprised, but added another bead to the customer’s bracelet. This is how the bead-on-bracelet jewelry concept was born. 

From the suggestion of one customer the Trollbeads brand and adventure was created. In cooperation with customers and with their wishes in mind, the collection grew. Today Trollbeads can be found in over 400 cities worldwide.


Trollbeads Malaysia
Trollbeads Malaysia


so now you all know a bit of the history of Trollbeads yeah. For over 40 years the creative Nielsen/Aagaard family has participated in the sculpture, design and manufacturing of Trollbeads. Until the year 2000 all Trollbeads creations were designed by members of the Nielsen/Aagaard family. To add diversity to the collection Lise Aagaard invited 10 famous Danish jewelry designers to each make a signature Trollbead design to be added to the Trollbeads collection. Today we have over 100 jewelry designers from all over the world who contribute to our Trollbeads collections.

Trollbeads Malaysia
Trollbeads Malaysia

As the collection grew, the Trollbeads catalog transformed into the beautifully diverse collection it is today. Gold and pearl designs were also added to the growing Trollbeads catalog. Their signature Foxtail Chain Bracelet was redesigned to make it easier to add and remove beads with the creation of their easily removable clasp system. 

In 2001, the first Glass Beads were added to the Trollbeads collection. Since their introduction to the collection, the Glass Beads has become one of the most popular items on their collection. The Glass Beads in their catalog are handcrafted using the lamp work technique. what is the unique about these glass beads, there is NO two Glass Beads are the same. This gives the collectors the freedom to choose beads based on personal preference of color and size!

Trollbeads Malaysia
Trollbeads Malaysia

Trollbeads is an exquisite set of interchangeable jewellery pieces which let you create your own look. At the heart of the collection are the beads themselves. Each piece in the Trollbeads collection has its own little history, taking its inspiration from mythology, astrology, fairy tales, fauna, flora, cultural diversity, and last but certainly not least, in the familiar things of everyday living. It is very up to you to choose your very own preference.  

Trollbeads jewellery includes beads, bracelets, necklaces, earrings, and rings. The jewellery has a wide range of collections that let you tell your own story through the beads and accessories. and even the lock, you can choose your own preference lock!

Trollbeads Malaysia
Trollbeads Malaysia

And one thing for sure, do not mistaken Trollbeads with Pandora or Thomas Sado. Trollbeads, Pandora and Thomas Sado has one thing in common, they are all we could say selling customizable charm bracelets, designer rings, and necklaces. But, they have their differences.

Trollbeads is very different with these two; Pandora and Thomas Sabo. The most common thing that people use to differentiate between Trollbeads, Pandora and Thomas Sabo is the charm bracelet.

With Trollbeads, you can always mix your beads with any of Trollbeads collections. there is no limit. and not only that, one good thing about Trollbeads, not only you can mix your beads, but you can always put beads/charms from different brands mix with your very own beads from the Trollbeads collection. The charms from other companies / brands will not stuck using the Trollbeads bracelet system. 

For Pandora, the method of getting the charms onto the bracelet is using the little threads placed in the middle of charms and on the bracelet so you have to screw them on. This means that you shouldn’t mix any other charms you have with Pandora charms, as charms without the thread can get stuck on the bracelet.

For Thomas Sado, it uses box chain bracelet for their Thomas Sabo Karma Bracelet, which opposed to the wheat sheaf style of Trollbeads and the snake chain of Pandora. so, if you put your Pandora Essence beads in Thomas Sado box chain bracelet, it will not fit in. These bracelets are very slender, and as such, the Karma beads have tiny cores. They are not compatible with any other charm bracelets, including Pandora Essence and Trollbeads.

Trollbeads Malaysia
Trollbeads Malaysia

I guessed, Trollbeads is the best charm bracelet to be grabbed! Not only it has a wide selection of charms./beads, but you can mix it with your favorite charm from other brands.  and not only a lady can have Trollbeads, but a guy too!

If you babes interested to get the Trollbeads, you can always get it from offline and online. Trollbeads Malaysia is available at MidValley, Sunway Pyramid and Vivacity Megamall, Kuching. They have been on the market for more than 40 over years, with over 50 countries around the world. For more information visit www.trollbeads.com and Trollbeads Malaysia FB.

so, which one is your lucky Trollbeads beads? .... have fun in making your selection.

cheers.

Saturday, 27 January 2018

Beli beg pada harga berpatutan di Zalora

January 27, 2018 7
Beli beg pada harga berpatutan di Zalora
hi there, hari ni mrs pip nak buat review beg yang mrs pip beli di Zalora. mrs pip beli 4 jenis beg berbeza di Zalora, harga yang Zalora kenakan pun tak mahal mana. ekceli, banyak sangat pilihan yang ada kat Zalora ni, memang rambang mata nak beli yang mana satu ... kalau ikut hati, semua pun nak rembat! tamak kan ... so jom tengok apalah beg yang mrs pip beli kat Zalora tu ....

#1 Zalora Woven Pouch >>> KLIK SINI <<<

Zalora Woven Pouch
Zalora Woven Pouch

mrs pip beli Zalora Woven Pouch ni, harga time beli tu RM25.00. beg ni sesuai kalau korang nak letak make up kit tau .. mcm mrs pip mula mula beli beg ni coz nak letak handphone dan syiling, tapi end up segala make up masuk kat sini ... dah jadi make up organizer bag la pula ... 

ada tiga warna untuk korang pilih, dan mrs pip pilih kaler dark green ni ... beli warna di luar kebiasaan ... eh! tapi serius kaler dark green tu cantik , tak menyesal beli ... 

#2 Zalora Thick Strap Oversized Clutch Navy >>> KLIK SINI <<<

Zalora Thick Strap Oversized Clutch Navy
Zalora Thick Strap Oversized Clutch Navy

yang ni pula oversized clutch. time mrs pip beli tu, harga yang ditawarkan ialah RM25.00 ... sesuai kalau dibawa untuk ke majlis ringkas. kalau korang malas nak bawa handbag, bolehlah sesekali tukar selera pakai oversized clutch pula. boleh masuk handphone, wallet dan small make up ... tapi, mrs piip tak tahu bila lah nak guna clutch ni ... sejenis mrs pip mmg macam ni, main beli tak fikir panjang. kot kot end up jadi hadiah giveaway la kot  ....

#3 Zalora Tassel Detail Backpack >>>KLIK SINI <<<

Zalora Tassel Detail Backpack
Zalora Tassel Detail Backpack

yang ni pula , backpack ... kaler white gitu ... lama tak guna back pack. nak guna ni pun tak tau bila. harga time mrs pip beli tu, RM39.00 ... cantik memang cantik bagi mrs pip, tapi nak guna mmg tak tahu bila nak guna. adoi! tu lah perempuan, asal cantik asal mampu nak beli, semua main rembat, tapi tak fikir beli tu nak guna atau beli tu kerana just nampak cantik! .... kalau mrs pip tak guna, daripada simpan dalam storage box, maybe mrs pip akan buat hadiah giveaway kot. ada yang nak tak?

#4 Zalora Metal Handle Mod Tote >>> Link tidak available, stok habis di Zalora <<<

Zalora Metal Handle Mod Tote
Zalora Metal Handle Mod Tote

yang ni pula tote bag. serius yang ni mrs pip suka sangat. kenapa? kerana mrs pip mmg penggemar tote bag ... dah nama pun tote bag kan, luas memang luas, siap boleh masukkan tablet segala ... hiks! kalau boleh semua nak angkut masuk dalam handbag. time mrs pip beli ni, harga RM29.00 sahaja, dan ni mmg time beli tu last item. ada dua kaler tau, satu tu navy blue, tapi tu dah tiada stok. so grab yang silver black ni saja lah ... beg ni mrs pip tak rasmi lagi, still dalam almari ... adoi, bila nak guna ni? mr.Husband just geleng kepala sajalah tengok perangai isteri suka beli barang tapi tak guna guna juga. bertabahlah ya mr.Husband. 

so, ada sesiapa tak yang pernah beli beg di Zalora jenama Zalora sendiri? korang rasa ok ke tak jenama Zalora ni bersesuaian dgn harga yang ditawarkan? mrs pip happy dgn brand Zalora ni. harga sesuai dgn kualiti. 

total semua 4 beg yang mrs pip beli ni ialah RM118.00 , dan free postage. tapi since mrs pip hari tu dapat voucher Zalora bernilai RM100.00, so mrs pip cuma bayar RM18.00 sahaja ... thanks Zalora belanja mrs pip beli handbag  ... suka sangat ....

korang pun kalau nak cari handbag, try cari kat Zalora. ni bukan 1st time mrs pip beli kat Zalora. hari tu beli wallet UNISA kat Zalora, quality not bad, harga pun affordable.

tu saja nak share hari ni, thanks for reading. and have a nice day everyone.

cheers.

Friday, 26 January 2018

Scan baby : 9 minggu 4 hari

January 26, 2018 9
Scan baby : 9 minggu 4 hari
hi there, kemarin 25/1/2017 mrs pip pergi scan perut, tak sabar nak tahu usia baby kat dalam rahim. ikut hati nak scan hujung bulan ni, tapi since mr.Husband ada kat rumah, so lepas hantar lil' armies ke sekolah, mrs pip and mr.Husband terus ke pekan Beaufort untuk ke Pemai Polyclinics Beaufort. since klinik ni ada doktor perempuan, so lebih suka datang kat klinik ni lah. ekceli, klinik ni diuruskan oleh sepasang doktor suami isteri ... 

walaupun baru jam 8.15pagi, tapi klinik dah ramai orang. tapi kita sabar menanti giliran ... lama tak lama mana pun, sambil menunggu giliran sambil layan baca novel, muehehe .... 


9 weeks 4 days
9 weeks 4 days

time scan tu, dah nampak jelas jantung baby berdegup, wah happy sangat. syukur kat Allah. hari tu kita scan baby kat sini juga, tapi baby gugur kan. doktor tu tanya juga what happened dgn previous pregnancy, so mrs pip bgtau lah yang baby tu tak jadi. tapi now pregnant lagi. hope kali ni boleh deliver baby dgn selamat. doakan mrs pip tau ....

baby dah 9 weeks 4 days ikut scannig, so next week mrs pip boleh start register kat klinik ibu dan anak dah ... yeah! baby sit inside properly hokey, don't notty notty tau, nnt mommy makan multivitamins dan good healthy food so that baby boleh membesar sihat dan kuat! sayang baby.


untuk scan dan bekalan obimin 20 biji ni, mrs pip bayar rm43.00 sahaja, caj yg dikenakan just nice bg mrs pip ...

hope to have another beautiful motherhood journey.

salam jumaat semua.

cheers.

Thursday, 25 January 2018

Terima hadiah dari blogger Fieza Sani

January 25, 2018 6
Terima hadiah dari blogger Fieza Sani
hi there, yeah happy mrs pip bila terima parcel dari blogger fieza sani ... mrs pip dapat sebuah planner 2018 yg sangat cantik ... siap dpt seketul silkygirl lipstick, bertambah koleksi gincu mrs pip ... yeah ...

gift ni mrs pip terima sbg top commentator blog fieza sani last month, eh tak sangka pula dpt gift ... hari tu mrs pip no mood nak tulis blog, so rajin nak bw ... ada few blog mrs pip BOMB, hehe termasuk blog cik fieza ni ...


parcel sampai di pej pos pada 17/1, tapi 23/1 baru mrs pip pigi collect ... planner ni cantik sgt, nak guna pun sayang ... tp kalau tak guna, nnt rugi pula , so mmg akan digunakan sebaik baiknya, byk benda nak lock dlm planner , hehe ...

gincu tu mrs pip tak guna lagi, nanti nak pi dating dgn mr.Husband baru kita try test yer, hehe ...

korang yg free2 tu, sudi2 bw blog cik fieza tau, kat www.fiezasani.xyz ...

mrs pip doakan fieza slalu murah rezeki n teruskan berblogging ... thanks sgt2 bg hadiah awesome ni, mmg senyum happy mrs pip ...

cheers.

Wednesday, 24 January 2018

First Instagram Giveaway By Mrs Pip

January 24, 2018 7
First Instagram Giveaway By Mrs Pip
hi there, mrs pip nak announce GOOD NEWS kat korang semua ... yeah! mrs pip sedang melancarkan FIRST INSTAGRAM GIVEAWAY BY MRS PIP. so GA ni hanya boleh join kat IG saja ... giveaway berlangsung pada 24/1/2017 sehingga 14/2/2018 ya ... syarat syarat yang mrs pip kenakan pun sangat senang korang nak follow ... hadiah menarik menanti seorang pemenang bertuah ... ni giveaway pertama yang mrs pip buat untuk tahun 2018 ni, tapi kali ni buat kat IG la pula, selalu buat kat blog saja ... insya allah, tamat giveaway kat IG ni, mrs pip akan buat giveaway kat blog pula ... 


so, siapa siapa yang nak join First Instagram Giveaway by mrs pip ni, boleh KLIK LINK DI SINI ... hope korang ramai ramai akan support giveaway mrs pip ni ya ... hadiah yang disediakan pun menarik, tapi sedikit misteri .. haha, bab bab misteri nak bagi suspens ni lah best , buat korang tertanya tanya apalah hadiah tu ... kalau korang tak nak hadiah berbentuk GIFT, korang boleh pilih hadiah berbentuk CASH juga ... T_T

dah baca entry ni, jom klik link dan join ga mrs pip ... xoxo.

cheers.

Officially, I am pregnant ... the 4th pregnancy.

January 24, 2018 16
Officially, I am pregnant ... the 4th pregnancy.
hi there, just wanna share some good news to you all! very alhamdulillah, once again I am pregnant. this is the 4th pregnancy for me. lil' Iman was the 1st, then lil' Amin 2nd ... the third pregnancy ended with unhappy ending, miscarriage happened. it's Allah's will. never deny what Allah has planned for you. just be grateful. though the pregnancy lasts only for a few weeks, Allah knows the best for me. now, I have a little angel waiting for me up there in Heaven. 

somewhere middle of December, I was feeling not so well. I thought it was common. and later, my always-on-the-dot-menses did not arrived on time. it has been a week late! well, I am not ready to have another baby since I have an issue of my health, and has been advised to stay away from pregnancy for a year after the miscarriage, the best. but deep in my heart, oh how much I think I want a baby. lil' Amin is turning four November this year. and I am getting old so soon, so why not trying for another baby. maybe the last baby ... and the greedy me keep thinking, oh it is good to have twin baby, or maybe triplets ... muehehe ....


so on 30th Dec last year, I decided to make the urine pregnancy test, and as you can see in the photos, IT IS DOUBLE LINE!!!! .... so, forget about my health issue, I am pregnant, everyone. I guessed, Allah heard me, Allah knows when is the right time to give me another baby. will this 4th pregnancy will end with a sweet journey? I put everything to the Almighty. just let Him decided what is the best for me. 

just want to share some of my pregnancy progress at the moment. yes, I am having mood swings at the moment, and always have headache. more than that, I am having "midnight sickness". you always heard of morning sickness right? mine is different. all the loya and muntah muntah always come around midnight! this pregnancy is quite tough. 

doakan yang baik baik untuk mrs pip ya!

thanks for reading.

p/s: hoping to have a smooth pregnancy journey.

cheers.

Tuesday, 23 January 2018

Review beli strappy flat sandal Carlo Rino di Lazada

January 23, 2018 6
Review beli strappy flat sandal Carlo Rino di Lazada
hi there, terjebak beli sepasang sandal Carlo Rino! Christmas hari tu, bila buka Lazada ada jer sale yang sangat menggiurkan. jadi, sejenis mrs pip ni bila nampak barang baik dan harga cantik ngam ngam bajet, mesti nak grab. kebetulan ternampak sepasang sandal Carlo Rino ni, harga sepasang RM35.00, dah lah berkenan di hati, harga affordable, brand pun diyakini, so terus check postage, kalau less than RM10.00, mrs pip nak grab satu, dan bila check postage just RM5.30, so apalagi teruslah membeli sepasang ....

Carlo Rino 333070-119-13 Strappy Flat Sandals (Blue)

Carlo Rino 333070-119-13 Strappy Flat Sandals (Blue)

ni sejenis flat sandal yer. mrs pip dah pencen pakai high heel, so kita beli yang flat flat saja ... bolehlah guna untuk ambil hantar anak pergi sekolah, or nak pergi supermarket beli barang dapur, sesuailah untuk kegunaan yang jalan jarak dekat gitu, kalau untuk nak berjalan jauh, mrs pip lebih suka pakai kasut jenis loafers atau sneakers, lebih selesa ... 

p/s: mrs pip beli pada 25/12/17 dan parcel diterima pada 15/1/18 ... dah agak dah, mesti parcel sampai lewat sedikit coz beli time Xmas dan nak menghadap new year lagi ... so, biasalah, bila dah banyak public holiday, parcel pun lambatlah sampai ... 

ni Carlo Rino 333070-119-13 Strappy Flat Sandals (Blue) jenis faux leather, design pun macam lain dari kebiasaan, mrs pip rasa design sandal ni a bit fun gitew ... kalau korang nak cari sandal harga berpatutan, korang layan sajalah kat Lazada. brand Carlo Rino ni banyak juga pilihan menarik, cuma tu lah kalau nasib baik, ada lah saiz untuk kaki korang ... mmg ada few design mrs pip suka, tapi size tidak sesuai la pulak ... yang sandal ni mmg selesa dikaki ... 

ni kira kali ketiga mrs pip beli kasut/sandal online ... so far alhamdulillah, saiz tak pernah kecik or besar, just nice kat kaki ... nak tahu tips beli kasut online, boleh klik entry terdahulu mrs pip. mrs pip pernah kongsi >>> TIPS MENARIK BELI KASUT SECARA ONLINE <<< ....

satu lagi, korang kalau mcm mrs pip yang memang suka shopping online, betterlah shopping guna melalui SHOPBACK ... kenapa SHOPBACK? kerana setiap kali korang shopping kat laman web kesukaan korang melalui SHOPBACK, korang akan dapat sedikit CASHBACK, kiranya ada sedikit penjimatan kat situ ... 

macam mana nak shopping kat Lazada ni melalui SHOPBACK? senang jer, korang klik laman web SHOPBACK, lepas tu cari website LAZADA, nnt SHOPBACK akan bawa korang kat website sebenar LAZADA, so just shopping mcm biasa. dah selesai shopping, lepas 2 hari gitu, SHOPBACK akan bagi korang sedikit CASHBACK , so CASHBACK ni korang boleh redeem masuk akaun bank korang yer ...

belum register SHOPBACK? boleh klik >>> www.shopback.my <<< dan selamat bershopping disamping mendapat lebih penjimatan.

thanks for reading.

cheers.

Monday, 22 January 2018

Tips mengemas pakaian dengan mudah ketika travel

January 22, 2018 8
Tips mengemas pakaian dengan mudah ketika travel
hi there, korang kalau pergi travel, sama ada road trip, atau air trip la kan, lepas tu pergi dengan spouse dan anak anak, mesti korang kena packing pakaian dan barang2 keperluan, lepas tu kena fikir bila dah packing berharap luggage tak bersepah sepah bila nak buka once dah sampai ke destinasi ... 

mrs pip paling tak suka, bila dah elok elok kita packing barang, lepas tu bila buka luggage nak cari barang, habis berterabur segala pakaian dan barang lain .. lepas tu kena kemas semula, adoi! .... tapi, nowadays, nak organize luggage tak susah mana pon, easy peasy ABC kan ... cuma perlu guna travel bag organizer jer ... muehehe ....



hari tu mrs pip ada beli 6-pcs-travel-organizer-bag dari simplyohsem.com ... beli terus dua set. satu set ni, harga RM18.00. mrs pip tak compare harga kat mana mana website lain since harga yang simplyohsem bagi ni dah affordable sangat. moreover, it is PINK! yeah ... mrs pip beli ni somewhere Dec last year, tapi baru juga mrs pip guna recently. hari tu lil' Iman ada check up gigi kat pead specilist dental clinic di Hospital Likas, dan most probably kena warded, jadi kita pun siap sedia packing barang barang in case lah kena warded betul2 kan *lucky not* ....

yang best guna travel organizer beg ni, tak perlu nak pening pening kepala nak kemas barang macam mana ... yang kat atas tu mrs pip packing untuk 3 days 2 nights travel hokey ... so satu untuk mr.Husband, satu utk mrs pip, satu utk lil' Iman dan satu untuk lil' Amin. satu lagi extra tu ialah untuk toilettries kitorang. ni konsep light traveling ya. kalau nak bawa angkut segala pakaian ala-ala che ta, mmg tak guna korang nak beli travel organizer beg ni, better beli luggage berketul ketul ... muehehe ...


mcm ni lah 6 pcs travel bag organizer tu. tiga pcs ni utk letak pakaian or barang barang yang bersesuain, saiz pun lain lain .. dan 3 pcs lagi ni laundry pouch yang korang boleh guna ikut kesesuaian korang. bagus juga ada laundry pouch ni, so boleh letak make up, or barang barang yang korang tak nak kena see through kan such as underwear gitew ....

so kalau korang sejenis mcm mrs pip yang kalau nak kemas barang dalam luggage wajib tersusun rapi, so betterlah beli travel bag organizer macam ni , lepas tu no more headache dah nak kemas kemas beg .. kalau anak anak tanya mana pakaian dorang, terus zupp pantas korang dapatkan pakaian dorang dalam luggage tanpa perlu sepah sepahkan pakaian lain ...

tu saja nak membebel hari ni, thanks for reading, have a productive day everyone.

cheers.

Saturday, 20 January 2018

Cerita lil' armies seminggu bersekolah

January 20, 2018 12
Cerita lil' armies seminggu bersekolah
hi there, update sedikit mengenai perkembangan lil' Iman dan lil' Amin seminggu bersekolah di Pei You Chinese Kindergarten .... hari pertama masuk sekolah, our lil' armies behave saja, masuk kelas tak banyak songeh ... lil' Iman maybe dah biasa sebelum ni sekolah di Permata Plasychool kot, so bila masuk kelas, jumpa kawan2 baru, dia rasa ok saja.  alhamdulillah, lil' Iman tak nangis ... 

so lepas hantar lil' Iman masuk kelas dia, mrs pip hantar lil' Amin pula masuk kelas yang 4 years old kids ... awesome budak2 kelas lil' Amin, tiada satu pun yang menangis. riang ria dorang main dgn toys yang disediakan oleh cikgu dalam kelas. cuma boleh nampak lah lil' Amin tu mmg sejenis budak yang tak friendly. semua budak main toys dengan kawan2 baru, lil' Amin cuma duduk di kerusi dengan muka masam mencuka, tapi nasib dia tak menangis.

lil armies pra-sekolah di Pei You Chinese Kindergarten
lil armies pra-sekolah di Pei You Chinese Kindergarten 

2nd day, both lil' armies cuti coz lil' Iman ada temujanji dengan doktor gigi di Klinik Pakar Pergigian Kanak-Kanak, Hospital Likas. cerita bab gigi lil' Iman, nnt mrs pip update di enty yang lain. then 3rd day, both our boys pun masuk kelas mcm biasa. 

4th days, mrs pip acah acah tanya lil' Iman kelas dia kat mana, kita pura pura tak ingat konon kelas dia kat mana. then dia pegang tangan mrs pip, dan bawa mrs pip ke depan pintu kelas dia. then dia bgtau "mommy, inilah kelas Iman", then terus masuk kelas.

lil' Amin pula bad mood hari ke-4, sampai saja pintu kelas, terus badan dia kaku tak nak masuk kelas. tapi kita pujuk2 then dia masuk kelas juga. mrs pip hantar sampai kat meja dia, lepas tu time mrs pip keluar pintu, terus dia kejar mrs pip "mommyyyyy", then terus dia nangis ... alolo, sedih tau hati mrs pip tengok lil' Amin nangis , tapi sebagai mommy, kena tabahkan hati ... cikgu dia cepat2 datang kat lil' Amin dan pujuk dia ... then time balik tengahari tu, mrs pip tanya cikgu dia kalau lil' Amin ok kat kelas sepanjang hari, cikgu dia bgtau, dia nangis sekejap sahaja, lepas tu dia ok dan main dgn kawan kawan ...

lil armies pra-sekolah di Pei You Chinese Kindergarten
lil armies pra-sekolah di Pei You Chinese Kindergarten 

5th days, lil' Iman as usual, masuk kelas senang saja, tak nangis apapun , cuma lil' Amin lah ... mrs pip terpaksa temankan dia kat dalam kelas sekejap, pujuk2 lil' Amin ... lepas dah duduk few minutes temankan dia, then mrs pip keluar kelas, lil' Amin tak nangis, cuma boleh taulah dia tak nak mrs pip tinggalkan dia seorang dalam kelas .... terpaksalah cikgu dia yang pujuk ....

seminggu kat sekolah, lil' Iman dan lil' Amin dah start belajar cakap cina, benda basic utk seminggu ni .... "laoshi, zao an" , "laoshi, zai jian" , "Iman / Amin, hui jia" .... lepas tu dengar juga lil' Iman bercakap "yi, er, san, si ..." belajar sebut nombor ....  

utk sekolah lil' armies ni, buku mmg tak perlu bawa, semua tinggal kat sekolah ... dalam beg tu, cuma ada container kosong utk isi makanan waktu rehat, makanan pula disediakan oleh pihak sekolah dari hari Isnin hingga Khamis, manakala hari Jumaat, parents sendiri kena bekalkan makanan utk anak ke sekolah .... selain container kosong,  mrs pip siapkan satu salinan pakaian, kot2 baju mereka kotor lepas main / lepas makan , so cikgu nanti boleh tolong tukarkan, dan juga botol air dan sapu tangan .... alat tulis pun so far cikgu tak suruh bawa, so, buat masa ni still tak perlu ... tak sure kalau cikgu yang akan sediakan kat sekolah ...

bab bangun awal pagi pun tak ada drama tak nak bangun. so far budka berdua ni mmg jenis bangun seawal jam 6 pagi, so tak perlu kejut pun, mmg dorang akan bangun sendiri. lepas tu siapkan breakfast, mandikan mereka dan pakaikan mereka baju sekolah .. cuma bab mandi tu, mmg akan ambil masa yang lama, budka berdua ni pantang masuk tandas, mesti nak main air lama lama ...

mrs pip harap, tak ada drama air mata ataupun grumpiness tak nak pergi sekolah lepas ni ... hope dorang happy kat sekolah dorang ... 

thanks for reading.

cheers.

Thursday, 18 January 2018

Pertama kali beli dan guna data and charging cable

January 18, 2018 10
Pertama kali beli dan guna data and charging cable
hi there, hurm bila mood nak tulis entry berjela jela dan setinggi gunung kinabalu datang, tapi tetiba tablet kesayangan yang berusia 5 tahun yang selama ini menjadi hotspot untuk sambungkan internet ke laptop tetiba rosak, terus mood rasa down sangat, dan I is mengaku life without INTERNET CONNECTION is difficult to me! huh. nasib baik ada extra handphone milik mr.Husband, so bolehlah jadi penyelamat sementara. 

Pineng Data and charging cable
Pineng Data and charging cable

tapi nak guna handphone mr.Husband ni kena CLEAR ALL DATA dulu, kena buang segala jenis benda yang didownload terdahulu, rasa mcm pening kepala tengok banyak benda padahal bukan pakai pun, bazirkan space sahaja kan ... lepas tu kena transfer lebih LAPAN RIBU gambar whatsapp ke external hard disk dulu, dan clearkan mana mana benda yang tak patut, lagi lagi segala jenis games ... huh! I is cepat ketagih, so better jangan ada games dalam hp.

memandangkan HP mr.Husband ni sejenis ASUS yang wajib guna data cable utk transfer segala jenis data ke external hard disk, dan mrs pip mmg tak pernah ada data cable sebelum ni, so lepas hantar anak2 ke sekolah, terus singgah beli data cable, nasib baik kedai alat komunikasi kat pekan ni buka seawal jam 8pagi. 

Pineng Data and charging cable
Pineng Data and charging cable

data cable ni mrs pip beli pada harga RM19.00 jenama Pineng, tak tau lah murah atau mahal, sebab mmg sebelum ni mmg tak pernah ada data cable kan ... biasa guna tablet Samsung sebelum ni, just guna cable yang sedia ada, lepas tu guna hp Lenovo sebelum ni pun, ok ja guna charging cable biasa tu utk transfer data ke laptop, tapi ASUS ni sejenis cerewet ke apa wajib ada data cable. but it is ok la, yang penting, semua data berjaya ditransfer dan life is back with internet T_T

nak bagitau korang, Pineng data dan charging cable ni awesome, nak transfer data pun cepat, charging pun laju .... panjang cable 1 meter, tak pendek dan tak panjang sangat rasanya. dan harga RM19.00 tu, bagi mrs pip la, still affordable. so berbaloi beli satu ... warna pun banyak pilihan, mrs pip pilih biru. ingat nak beli yang merah, tapi cuma stok untuk iphone jer yang ada ... huhu ... ok lah, biru pun cantik juga ... hehe.

p/s: mood berblogging kembali semula, tapi mrs pip pula tak sihat ... so, nak blogwalking + comments kat blog lain maybe akan sedikit lambat ... apapun, doakan mrs pip sihat kembali ya ... 

have a nice day everyone & thanks for reading.

cheers.
  

Wednesday, 17 January 2018

Resepi salad epal hijau sedap dan rangup sesuai sebagai kudap kudap ibu mengandung

January 17, 2018 6
Resepi salad epal hijau sedap dan rangup sesuai sebagai kudap kudap ibu mengandung
hi there, so hari ni mrs pip nak kongsi resepi simple iaitu resepi salad epal hijau sedap dan rangup sesuai sebagai kudap kudap ibu mengandung .... yang ni memang sesuai untuk mak mak yang tengah mengandung dan asyik rasa laparrrrrrr yang memanjang ... huh! jenuh kalau asyik nak makan makanan yang high carbo kan, tiap kali lapar cari nasi, so kita tukar daripada nasi, ke kudap kudap yang simple tapi tetap sedap dan mengenyangkan ... dan, bukan sekadar mengenyangkan, tapi sangat mudah disediakan ... tada! ni lah kudap kudap simple tu, resepi salad epal hijau sedap dan rangup sesuai sebagai kudap kudap ibu mengandung ...


macam mana nak sediakan ? ikut suka korang la ya .. kalau nak makan banyak, boleh sediakan dalam jumlah yang banyak, tapi yang resepi mrs pip sediakan ni untuk hidangan dalam mangkuk kecil, cukup sekali makan ...

satu biji epal hijau dipotong dadu (tak perlu kupas kulit, tapi pastikan cuci epal bersih bersih ya)
2 sudu besar sultanas / kismis
2 sudu besar honey peanuts (yang ni banyak jual kat pasaraya, di packing siap sedia. mrs pip guna jenama TONGS) ....
Mayones secukupnya ....

apa yang korang perlu buat, just gaul epal dan sultanas tu, kemudian masukkan mayones dan tabur honey peanuts tu ... memang sedap dimakan begitu saja, ada rasa rangup rangup ... korang boleh ubah suai resepi ni ikut selera masing masing. boleh juga kalau nak tambah hirisan kecil buah anggur ... ataupun nak letak sedikit nata de coco ... mana mana yang korang rasa sesuai di tekak korang la yer ...

ni bukan sekadar kudap kudap untuk ibu mengandung, sesiapa pun sesuai untuk makan kudap kudap ni, anak anak mrs pip pun suka ... lagi best kalau disejukkan seketika ... 

selamat mencuba ...

cheers. 

Tuesday, 16 January 2018

Beli Carlo Rino Mystery Box di Lazada sempena 12.12 Online Revolution

January 16, 2018 23
Beli Carlo Rino Mystery Box di Lazada sempena 12.12 Online Revolution
hi there, hari tu Lazada ada buat 12.12 Online Revolution kan. memang banyak sangat tawaran hebat time tu, juling mata nak pilih barang. ada yang mrs pip suka, dah habis stok, tidak pun saiz pula tiada. jadi, kejadian hari tu, mrs pip nak try beli Mystery Box. hari tu terlepas beli Maybelline Mystery Box, sold out babes! grrrrrr. jadi nak sedapkan hati (dasar wanita sangat), mrs pip terjebak beli Carlo Rino Mystery Box di Lazada sempena 12.12 Online Revolution .... dalam tu dah siap siap kena tulis akan dapat seketul handbag dan seketul aksesori! dan harga Carlo Rino Mystery Box ni bernilai RM99.00 (tidak termasuk postage) .... so jom check it out apa benda yang mrs pip beli Carlo Rino Mystery Box di Lazada sempena 12.12 Online Revolution ni ....

Beli Carlo Rino Mystery Box di Lazada sempena 12.12 Online Revolution
Beli Carlo Rino Mystery Box di Lazada sempena 12.12 Online Revolution 

mrs pip hari tu mmg nak beli handbag baru since handbag yang ada sekarang ni dah agak lusuh. tu handbag carlo rino yang mrs pip beli tahun 2013, cukup la pakai. memang puas hati pakai sampai lusuh. so now need a new good handbag, dan mmg nak beli carlo rino la juga since quality satisfied ...

memang kalau beli mystery box ni, kena tabahkan hati la ya coz kita takkan tahu apa isi box tersebut. cuma of course kita tau handbag, tapi tak tahu handbag design apa, kaler apa ... kot kot yang kita suka kira bonuslah kan, kalau kita tak suka? habislah harapan! hehe.

tada! bila mrs pip buka saja bungkusan tu, terus happy dapat handbag ni. hehe. cute sangat. walaupun mrs pip berharap akan dapat kaler light blue, tapi light grey ni boleh diterima. dan design beg ni tak jauh dari apa yang mrs pip harapkan. 

Beli Carlo Rino Mystery Box di Lazada sempena 12.12 Online Revolution
Beli Carlo Rino Mystery Box di Lazada sempena 12.12 Online Revolution 

seronok juga bila kita purchased sesuatu diluar kebiasaan , rasa suspens berdebar debar nak buka tengok isi bungkusan tu ... hehe, tergelak sorang sorang pun ada. apahal lah buat kerja separuh gila mcm ni. hehe. kan lebih elok beli saja yang berkenan dihati berbanding beli mystery box item cenggini ... 

Beli Carlo Rino Mystery Box di Lazada sempena 12.12 Online Revolution
Beli Carlo Rino Mystery Box di Lazada sempena 12.12 Online Revolution 

selain tu, dapat sebiji keychain yang cute. boleh letak kunci rumah dan kunci kereta sekali. hope keychain ni tak jadi rebutan lil' Iman dan lil' Amin. dorang ni pantang tengok benda mcm ni, mesti nak berebut dgn mrs pip, dorang ingat ni toys ke apa .... hari tu keychain mrs pip dikerjakan lil' Iman, hurm, habis pecah berderai keychain tu ... 

handbag ni self-reward untuk mrs pip hasil kerja blogging. ada extra rezeki, so mrs pip belanja diri sendiri. lagipun belanja ikut kemampuan dan bajet gitew. barang ni sampai pada 28/12/17 hari tu tapi mrs pip collect pada 5/1/18.

Beli Carlo Rino Mystery Box di Lazada sempena 12.12 Online Revolution
Beli Carlo Rino Mystery Box di Lazada sempena 12.12 Online Revolution 

ni lah sebenarnya spec dari Lazada. Carlo Rino 0303964-001-51 Shoulder bag ... ada 3 pilihan warna, iaitu pink, grey dan light blue ... kan best kalau dapat yang light blue tu ... harga asal ialah RM419.00, dan sekarang ni selepas diskaun, harga ialah RM125.70 ... time 12.12 online revolution tu, harga ialah RM99.00 , tapi tu mystery box kan, bukan tau apa design beg kat dalam box tu. tapi postage agak mahal, RM37.10 ... tapi dah nak juga gatal hati beli beg Carlo Rino, hah! bayar sajalag postage tu sambil tutup mata sebelah T_T ...


dan sebenarnya, mrs pip suka yang ni 0303965-001-28 Shoulder bag ... hahaha, time beli mystery box tu kan, berdoa sangat dalam hati akan dapat yang ni! .... kuang kuang kuang .... yang ni harga beg dan harga postage sama saja dengan yang di atas tu .... so yang ni, just pendam dalam hati sajalah. tak beli lah kot, unless BFF nak bagi hadiah seketul utk mrs pip ... dan since dah ada handbag baru, mmg mr.Husband tak layan la kot request nak handbag yang ni ... kalau nak beli juga, wajiblah menabung nampak gayanya ...

review untuk beg yang mrs pip dapat tu, mrs pip bagi rating 3.5/5.0 ... material faux leather, ada short and long strap. size pun bagi mrs pip not too big not too small. boleh masuk wallet, smartphone, dan few make-up kits. ada compartents untuk handphone dan compartments berzip. 

satu lagi, mrs pip beli thru Shopback dan kemudian Shopback akan direct ke Lazada website. kenapa kena thru Shopback? kerana setiap kali guna laman web Shopback, mrs pip akan dapat sedikit penjimatan, Shopback akan reward Cashback nnt selepas selesai buat pembelian. so dapatlah sedikit penjimatan. hehe.

kalau korang nak try guna shopback, boleh klik link kat bawah ni


thanks for reading.

cheers.

Monday, 15 January 2018

Birthday lunch untuk mr.Husband

January 15, 2018 7
Birthday lunch untuk mr.Husband
hi there, hari tu janji dgn mr.Husband birthday dia mrs pip nak belanja makan. kita plan nak makan kat Upperstar, tapi it seems like lama lagi nak turun ke KK ni ... kita selalu lepak kat Upperstar coz restoran tu tempat duduk luas dan selesa. pilihan makanan pun tak mengecewakan, portion besar harga pula berpatutan. selalu makan kat Upperstar, tapi mrs pip ni sejenis yang bab bab makan malas nak ambil gambar. bila nampak makanan kat depan, mmg handphone , kamera, tablet semua kita tak nampak, cuma nampak makanan sedap saja kat depan mata! hehe. so memang selalu lupa utk ambil gambar Upperstar. nextime la kot kita share gambar Upperstar kalau mrs pip pergi tempat tu lagi.


lepas habis daftar lil' Iman dan lil' Amin kat pre-school dorang, so kita off ke Beaufort utk belikan budak budak ni kasut dan beg sekolah .... sebelum nak pergi beli beg budak budak ni, mrs pip ajak mr.Husband ke satu tempat di Beaufort ni, tapi end up mr.Husband bawa kitorang pergi tasik la pula. it is ok, ni 1st time datang sini. tasik ni pun bersih, tapi sunyi sikit. kalau tau nak pergi tasik, better tapau makanan dan makan kat sini. udara pun nyaman. I is suka tempat tempat menghijau dan bersih mcm ni. kita tawaf la satu pusingan. tapi yang tak best, ada nyamuk la pula. nasib nyamuk seketul dua , kalau banyak confirm tak habis tawaf, mrs pip akan ajak mr.Husband balik. 

lepas jalan jalan buang lemak di tasik tu, kita cari beg dan kasut sekolah. beli dekat kedai yang jual barangan sekolah belakang pasar besar tu, alamak tak ingat la nama kedai tu. tapi ok lah kedai ni, luas dan banyak pilihan. siap taukeh bagi diskaun lagi ... dah alang alang lunch time, mrs pip ajak mr.Husband pigi makan, mrs pip nak blanja sempena birthday mr.Husband. so suruh mr.Husband pilih tempat. kalau nak tunggu Upperstar tu, ntah bila nak jejak kaki kat sana ... di Beaufort ni, selain KFC, ada MarryBrown dan Pizza Hut, tapi dua dua tempat ni mr.Husband tak prefer, so end up kita makan KFC. dah lama tak makan KFC, almost 5 years la juga! 

KFC ni satu masa dulu kegilaan mr.Husband, time pregnant lil' Iman, mmg selalu layan KFC. muka pun rasa nampak mcm KFC time tu, hehe.  masuk saja KFC ni, mrs pip nampak chizza, mula mula nak try chizza ni, tapi lapar punya pasal, betterlah makan full meal (snack plate with rice). order tiga snack plate with rice ni, plus cheezy wedges. drinks tukar non-carbonated, mrs pip pilih orange juice. kalau lapar lagi, nnt boleh order chizza kemudian. 


lil' Iman dan lil' Amin share pinggan, tapi budak berdua ni makan, ayam dan nasi tak habis pun. mrs pip dan mr.Husband licin habiskan makanan di atas pinggan, tapi mmg kenyang sangat, even drinks tu pun kita cuma kongsi secawan, yang lagi dua cawan tu tapau bawa balik. dan budak berdua ni pun tak habis makan, end up tapau makanan mereka. mmg sikit saja budak ni bukan, maybe dorang ni not a fast food eater la kot. dulu kat mcD pun mcm ni juga, tak layan sangat ....

so chizza tu terpaksalah dilupakan, walaupun baca review chizza ni best, tapi apakan daya, perut dah kenyang, so jangan tamak nak makan semua .... nextime boleh datang makan lagi kan ....

birthday mr.Husband krismas lepas tu, tapi tak celebrate la time tu coz family MIL tengah berkabung, dan kebetulan mr.Husband pun busy kerja. dah berumur mcm ni, mr.Husband cakap, kita celebrate biasa biasa ja, yang penting diberi kesihatan, rezeki dan kebahagiaan, itu sudah cukup untuk disyukuri. 

mrs pip doakan mr.Husband sentiasa dalam rahmat Allah dan diberi kesihatan yang baik, rezeki yang murah, umur yang panjang dan selalu bahagia ... 

habis makan tu, kita pun balik rumah. anak anak tidur kekenyangan dalam kereta .... 

p/s: hope ada rezeki untuk makan kat Upperstar nnt

thanks for reading.

cheers.

Saturday, 13 January 2018

Berhujung minggu di Pantai Kenangan Bongawan

January 13, 2018 8
Berhujung minggu di Pantai Kenangan Bongawan
hi there, *entry super lewat* sempat luangkan masa sekejap di pantai kenangan bongawan hari tu. lil' armies pun sudah berkali-kali minta mrs pip bawa dorang pigi pantai. aiseh, anak anak mrs pip ni memang 'kaki pantai', kalau tanya "mau pigi mana?", selalu dorang akan jawab "mommy, kita pigi pantai tinguk laut" ... mana tumpahnya kuah, kalau tak ke nasi katanya ...

Berhujung minggu di Pantai Kenangan Bongawan
Berhujung minggu di Pantai Kenangan Bongawan

jadi, bila mr.Husband balik hari tu, mrs pip ajak pigi tamu bongawan dulu sekejap mencari shawl untuk dipadankan dengan pakaian yang mrs pip pakai malam farewell party di playschool lil' Iman. hurm, tak ramai orang berniaga hari tu, tidak seperti selalu. pantai kenangan bongawan ni tidak jauh dari pekan bongawan, ni kali kedua kitorang datang ke pantai kenangan. pertama kali dulu sewaktu mengandungkan lil' Iman, it was like 5 years ago! hehe.

nak tengok tamu pekan bongawan? boleh klik entry mrs pip yang terdahulu 

niat ke pantai kenangan bongawan ni cuma nak layan permintaan lil' armies, kesian anak anak nak sangat tengok pantai. kitorang pun tak lepak lama, adalah dalam setengah jam. bawa minuman dan sedikit juadah yang dibeli di tamu. mrs pip selalunya akan siapkan bento kalau nak berjalan-jalan, tapi hari tu memang tak sempat nak buat bento, so beli sajalah juadah di tamu. cuma, pilihan makanan sangat terhad, memang tidak ramai peniaga hari tu. ke manakah semua peniaga menghilang, mrs pip pun tak pasti.

Berhujung minggu di Pantai Kenangan Bongawan
anak anak main pasir sambil mommy layan makan n minum atas trak :))

sampai saja di pantai, lil' Iman tak tunggu lama terus main pasir. seronok dia berlari ke sana sini sorang sorang. lil' Amin biasalah, mula mula tak nak join si abang. lil' Amin just duduk di belakang truck sambil layan minum air bandung. tapi bila tengok lil' Iman seronok sangat bermain, dan maybe lil' Amin rasa jemu pula duduk lama lama di belakang truck, lil' Amin pun join sekaki bermain dengan lil' Iman. 

mrs pip perhatikan saja budak budak berdua ni bermain. cuma risau kalau dorang ni main pasir, nanti ada yang gatal hati main baling baling pasir kang masuk mata pula .... dah budak berdua bermain, mrs pip dan mr.Husband pula duduk belakang truck sambil layan minum air bandung dan makan juadah *fefeling dating you ols!* ... sempatlah juga kitorang berswafoto sekeping dua. I is rindu pula mood mcm ni, quite sometimes tidak dating berdua. 

Berhujung minggu di Pantai Kenangan Bongawan
dating time.

ekceli, kalau nak dating berdua boleh jer pun, anak anak boleh tinggal kat mak mertua atau sister in law, tapi mrs pip ni jenis tak boleh nak tinggal tinggalkan anak anak melainkan terdesak. I is more than happy kalau pergi mana mana, anak anak ikut bersama. tak pa la, nak dating berdua, maybe bila anak anak dah besar sikit la kot, dah boleh faham mommy daddy perlukan 'dating time' kot. buat masa sekarang, kita dating party of four sajalah .. tak pun, kalau nak dating berdua, tunggu anak masuk tidur, dating depan TV layan movie kegemaran sambil makan pasta atau pizza ...

selesai luangkan masa di pantai kenangan bongawan tu, kitorang pun balik rumah. petang tu mr.Husband kena siapkan potluck untuk dibawa ke farewell party playcshool lil' Iman ... sampai rumah, bersihkan lil' armies, tukar pakaian mereka dan semua tidur dengan aman sepanjang petang tu. letih sangatlah tu berlari lari di pantai tadi. 

biasanya, hujung minggu kitorang memang macam ni, tak ke mana-mana pun melainkan layan anak anak tengok pantai sambil berbento box sambil feeling ber-picnic gitew .... 

cheers.