Sepuluh (10) surah dalam Al-Quran yang mencegah sepuluh (10) perkara - Cerita Cinta Surirumah

Friday, 6 October 2017

Sepuluh (10) surah dalam Al-Quran yang mencegah sepuluh (10) perkara

hi there,

salam hari jumaat semua ... semoga semua dirahmati Allah yang maha Esa ... minggu ni minggu yang kurang busy buat mrs pip, so bila tidak busy, dapatlah buat aktiviti extra bersama anak anak mrs pip ni ... hari korang macam mana pula? semoga semuanya dipermudahkan ...


tadi, mrs pip terbaca mengenai 10 surah dalam Al-Quran yang dapat mencegah 10 perkara:-

Surah Al-Fatihah : mencegah kemarahan Allah
Surah Yasin : mencegah kehausan di hari kiamat
Surah Ad Dikhan : mencegah kesusahan di hari kiamat
Surah Waqi'ah : mencegah kefakiran
Surah Al Mulk : mencegah siksa kubur
Surah Al Kautsar : mencegah permusuhan
Surah AlKafirun : mencegah kekufuran ketika di cabut roh
Surah Al Ikhlas : mencegah kemunafikan
Surah Al Falaq : mencegah iri hati seseorang
Surah An Nas : mencegah was-was

jadi mrs pip sekadar hendak berkongsi apa yang mrs pip baca tadi, semoga bermanfaat untuk semua. bacaan surah ni sebaik baiknya dijadikan amalan harian ... boleh mula dengan menghafal surah surah pendek, lepas tu diikuti dengan surah panjang ... surah Yasin hingga sekarang mrs pip tak hafal2 lagi ;(( sedih kan ... surah al mulk pula sedang mencuba nak hafal, rasanya ada 30 ayat, tapi tu lah still tak berjaya nak ingat ...

setiap waktu yang kita ada, kalau busy sangat pun, berusaha tinggalkan sedikit untuk membaca Al-Quran ... tak sempat nak baca lama lama kalau busy pun tak pa, asalkan ada usaha nak membaca ... Al-Quran inilah nanti yang akan duduk kat dada kita bila kita mati kelak, Al-Quran inilah nanti yang akan mengiringi kita ke alam kubur, menemani kita.

busy kita untuk hal kehidupan dunia, jangan lupa busy juga untuk hal akhirat. semoga kita saling ingat mengingati sesama kita ... berpesan pesanlah dengan kebaikan dan kesabaran.

salam jumaat semua.

cheers.

6 comments:

  1. Setuju tu MP wlupun sibuk mana kita, harus jg luangkan ms tuk bc al quran

    ReplyDelete
  2. saya pun tengah beberapa surah sekarang.. dulu terleka sangat.

    ReplyDelete
  3. sama sama kita amalkan setiap hari.

    ReplyDelete
  4. InsyaAllah nanti kita amalkan

    ReplyDelete