Pengalaman ber-OGDS

00:00:00
15 Januari hari tu nervous semacam ja time mrs pip kena buat prosedur OGDS ...
tu lah, siapa suruh cuai sangat ndak jaga kesihatan ????
*tampar bulu roma berkali kali*
padan muka .... 
see, dah kena buat OGDS kan ...

eh eh, bukan cuai la ...
tapi penyakit ni dah mau datang,
mau buat macam mana kan ....

buat ja la OGDS tu ....
sakit tak OGDS ni ????
entry terdahulu, klik la sini T_T

siap pakai hand tag lagi kan 


pagi seawal jam 8, mrs pip ditemani mr.Husband 
dan lil' Amin sudah berada di ruangan menunggu 
OPD di hospital ... 

bukan mrs pip seorang ja tau, ada 7 pesakit lain
turut berada dalam senarai untuk melakukan
OGDS pada hari tu ....

semua dah berumur, menghampiri 50 tahun,
cuma mrs pip dan ada seorang pesakit tu yang still dalam 
the 30's ... T_T *perasan muda kejap*

lepas hantar appointment card,  nurse tu pakaikan hand tag,
siap dengan personal details ... nurse tu cakap, ni standard procedure yer,
in case kalau time procedure tu ada masalah lain, dan perlukan operation
or whatsoever, so hand tag dah pasang ....
tak la nnt nurse2 di bilik OT tu kelam kabut T_T


doktor pakar tu datang dari hospital Queen Elizabeth,
suruh kitorang datang jam 8am, tapi jam 9am baru doktor pakar
tu sampai ... hurmmmmm ....

and nak buat OGDS, pastikan perut kosong semalam ok,
kena puasa ... jangan gatal mulut mau mengunyah makanan ...
lepas doktor dah sampai, nurse tu bawa kitorang masuk OT ...

tapi before that, kena tukar baju dulu,
mana boleh masuk OT suka2 hati pakai baju 'tercemar',
mesti pakai baju yang disediakan hokey ...

lepas dah tukar baju,
bermulalah kisah menunggu di dalam OT,
yang patient lelaki dipisahkan dengan patient perempuan,
kitorang yang wanita ada 4 orang,
yang satu tu masuk dulu ...

selama menunggu giliran,
selama tu la juga perut ni kembang kecut,
nervous eh!

time menunggu ni, mrs pip tinggalkan semua barang2 dengan
mr.Husband di ruang menunggu di luar OT,
tiada mood mau snap snap pix dalam OT,
nervous satu hal, mood hilang satu hal,
tapi kena lah hormat pada patient yang lain kan ...

sampai giliran mrs pip (#7), kira 2nd last la kan,
memang rasa semacam ja ... mau cabut lari pon ada *kelakar la juga*
tapi gigihkan diri la masuk bilik prosedur kan ...

doktor explain semua in details,
then once mrs pip dah ready,
baru doktor buat prosedur ...

alahai, ingatkan sakit sangat ke apa kan ...
memang mrs pip ja yang imagine lebih lebih ...
sakit tak?
well, tipu la kalau tak sakit ...
tapi ok tak?
well, boleh lah ... sakit tu bukan lah sakit sangat,
cuma kurang selesa once endoscope tu masuk
dalam perut ... memang terasa la sangat hose tu
bergerak gerak dalam perut ...
then doktor tu buat biopsi, ambil few samples
less than 15 minutes, semua selesai ...

dah siap, mrs pip tukar baju,
then tunggu kad appointment dikembalikan,
then nurse tu bagitau,
next appointment untuk tahu results biopsi tu
will be somewhere in March ...

selain tu, doktor tu dah tukar ubat mrs pip
so, harap ubat yang baru ni berfungsi
lebih best daripada sebelumnya ...

so, bab menunggu result ni pun
very the mengganggu fikiran ...
ok ke tak result nnt?

March oh March,
cepatlah sampai T_T

No comments:

Powered by Blogger.