Resepi kek kukus dwi-warna yang gorjes - Cerita Cinta Surirumah

Sunday, 10 May 2015

Resepi kek kukus dwi-warna yang gorjes

hi there,

salam semua ... hari yang indah ... alhamdulillah .... quite busy mrs pip lately helping mr.Husband buat kerja kerja tender .... oppppsieee .... dah kawin dgn mr.QS kan, so once in a while, kena lah jd secretary ... tp best juga dapat buat kerja kerja mcm ni, at least ndak la semua ilmu kerjaya mrs pip terus lenyap kan ... :) ....

sambil sambil busy tu, sempat lah juga masuk dapur, curi curi buat kek kukus .... nowadays ni, mrs pip lebih suka buat kek sendiri, jimat kos ... boleh makan puas puas kan ... everything since GST diperkenalkan, harga barang seriously quite expensive ....


kek kukus dwi-warna yang telah siap dimasak

harga barang mahal satu hal, then kecoh pula 1mdb guna duit tabung haji untuk wujudkan duit 42billion yang hilang tu secara 'magika' .... letih dah dgn pentadbiran pak ajit timah ni ... mrs pip ada juga baca berita berita hot pasal ni di internet, hurm ..... mmg sangat teruk manusia manusia yang terlibat dlm acara pecah amanah ni .... semoga insaf lah ...

sambil sambil baca news hangat pasal 1mdb ni, sambil kita buat kek kukus yang sangat senang untuk dibuat, dan sangat gorjes untuk dimakan .... 

bahan-bahan:-

400ml air santan
4 biji telur
250 gram gula castor
400 gram tepung gandum (diayak) dicampur bersama 3 sudu teh baking powder (diayak)
pes pandan, perasa pandan, pewarna ros, perasa vanilla

cara membuatnya:-

1- pukul telur bersama gula castor sehingga kembang, 
2- masukkan campuran tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan air santan
3- setelah adunan sebati, bahagi adunan kepada dua bahagian
4- adunan pertama : tambahkan 1 sudu kecil pes pandan dan 1 sudu kecil perasa pandan, gaul sebati
5- adunan kedua : tambahkan 1 sudu kecil perasa vanilla dan 1/2 sudu kecil pewarna ros, gaul sebati
6- lapiskan loyang pembakar dengan kertas minyak
7- masukkan adunan pertama diselang selikan dengan adunan kedua 


mcm ni lah lebih kurang rupa adunan yg dimasukkan secara selang seli :)

8- kukus kek selama 40 minit atau sehingga cukup masak ....


ni lah rupa kek dwi-warna yang dah masak selepas 40 minit dikukus


right after the kek sudah masak, mrs pip n mr.Husband pun terus ngap ... 
sedappppppppppp ..... ni tinggal few slices ja, baru teringat untuk snap snap gambar ....
ngeeeee

kek ni, kalau korang tak nak kukus, boleh dibakar dalam oven juga .... suhu 180 celcius dibakar selama 30 - 40 minit ok .... dan kalau tak suka dengan warna warna kan kek ni, just biarkan kek tanpa diwarnakan pun ok juga, in the end, the taste that matters kan .... ngee :)

selamat menjamu selera

simple recipe dari dapur mrs pip,

cheers.

No comments:

Post a Comment