Masak Apa Tak Jadi Hari Ini: Bingka Ubi

hi there, amboi makin meriah Group Facebook Masak Apa Tak Jadi Hari Ni. Dia punya members sangatlah ramai. Dan yang paling havoc, semua member nak bagitau masakan mereka yang lain dari yang di expect. Dan memang ada yang mencuit hati, sis terhibur tengok masakan yang tak menjadi tu, tapi yang paling penting, kita belajar dari kegagalan hokey T_T

Masak Apa Tak Jadi Hari Ini: Bingka Ubi
Masak Apa Tak Jadi Hari Ini: Bingka Ubi

ok, mrs pip pun terjebak dengan masak apa tak jadi hari ini, tapi tak post pun kat group tu. Ni just MINOR mistake rasanya kot, hahaha ... nextime kalau masak  dengan MAJOR mistake, bolehlah post kat group meletops masak apa tak jadi hari ni tu ya ...

Masak Apa Tak Jadi Hari Ini: Bingka Ubi
Masak Apa Tak Jadi Hari Ini: Bingka Ubi

dijadikan cerita, mak mertua bagi ubi kayu kat mrs pip. Happy dapat ubi kayu, terus terasa mau buat bingka ubi kayu. Kebetulan beberapa hari sebelum tu tengah flip buku masakan, ternampaklah resipi bingka ubi kayu, jadi teruslah mau buat memandangkan semua bahan bahan untuk buat bingka ubi tu ada ...

Masak Apa Tak Jadi Hari Ini: Bingka Ubi
Masak Apa Tak Jadi Hari Ini: Bingka Ubi

ini gambar yang di screenshot dari buku. Amboi cantiknya rupa bingka tu kan. Teruslah bah terbayang-bayang rasa kuih bingka ubi kayu yang sedap tu. Selalu kalau mau makan, memang akan beli di tamu saja, so since kita still dalam Movement Control Order kerana wabak Covid-19, jadi mana boleh sesuka hati keluar rumah dan memang tiada penjual kuih ya di pekan buat masa ini. Jadi jomlah kita buat sendiri ni bingka ubi kayu.

Masak Apa Tak Jadi Hari Ini: Bingka Ubi
Masak Apa Tak Jadi Hari Ini: Bingka Ubi

nah, sekali buat, punya lain tu rupa dari yang di buku ... kamurang nampak macam aku grate cheese kan di atasnya ... tu bukan cheese ya , tu ubi kayu yang mrs pip grate guna mata grate yang besar! sepatutnya kena guna mata grate yang paling halus tu bah supaya nanti ubinya jadi hancur berderai kan ... adeh!

dan selain tu, yang membuatkan bingka ubi kayu mrs pip gagal ialah teksturnya yang lembik macam makan puding ubi kayu la pula! hiks! Sah sukatan santan ndak ngam ... Langsung teda efek hangus hangus di permukaan ... atukoi!

Masak Apa Tak Jadi Hari Ini: Bingka Ubi
Masak Apa Tak Jadi Hari Ini: Bingka Ubi

tapi, walaupun bingka ubi kayu tidak menjadi seperti expectation, ianya sangat laris dikalangan Iman, Amin dan Nami. Berebut dorang makan kesedapan. Ya lah tu sedap, dah macam puding, lembut-lembut kan, maka kesukaan pula anak anak mrs pip makan.

dan kuih di sebelah tu, mrs pip bagi nama Kuih Tanpa Nama. Kuih tu mrs pip ndak tahu namanya, tu ialah campuran 3 gelas tepung gandum bersama 1 gelas tepung pulut, ditambah garam dan gula serta air (seperti buat cekodok tapi cairkan sedikit), lepas tu goreng.

mr.Husband layan habis makan kuih tu. Sedap ditekak dia. Eh sampai dua jenis kuih mrs pip buat untuk makan petang (kejadian sebelum puasa last week ni).

Ok, korang jujur tau, siapa pernah buat bingka ubi kayu? Macam mana korang buat sampai bingka tu ada efek hangus-hangus kat atas permukaan dan teksturnya elok macam kuih bingka sebenar? Bagitau mrs pip ya.

Dan jujur juga, apa masakan pertama korang yang gagal korang masak? Memang out , tak menjadi?

mrs pip punya 1st masakan yang memang OUT , ialah Mi Kari Ayam, tee hee.

ni sajalah perkongsian masakan buat kali ini, selamat berpuasa.

korang sungkai nanti masak apa?

cheers.






18 Comments

  1. Tak apa, tetap menawan..sedap tu dek

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaupun ndak jadi bingka ubinya, tetap habis dimakan juga oleh anak-anak.

      Delete
  2. Takpa mrspip, kalau tak jadi asal boleh dimakan okay la tu hehe.
    Kadang2 tak berkenan juga tengok posting dekat group tu macam melebih2 pula.
    Salam sungkai :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam bulan Ramadhan.
      Hehe, nasib masih boleh dimakan walaupun bingka tak menjadi.

      Delete
  3. bersinar2 mata tgk makanan

    ReplyDelete
    Replies
    1. PKP + Puasa, bertambahlah mata bersinar2 tengok makanan kan.

      Delete
  4. Saya tak pernah cuba lagi masak bingka ubi. Saya ingatkan Kak Pip taburkan cheese lat atas bingka ubi tu😅.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nampak macam cheese kan.
      Kak Pip silap grated, salah saiz.

      Delete
  5. wak biasanya kalau masak air memang jadi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha WP, kalau air saya pun lulus, ekeke.

      Delete
  6. hahahahaha~ ye kak.. atie nampak macam cheese kak.. adei.. tapi kalau rasa okay, lantak je bahagian rupa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah jadi macam puding ubi la bila silap resipi.
      nasib baik masih boleh makan.

      Delete
  7. tak pa la as long anak2 suka & laris..hehe.saya x berapa pakar buat kuih. antara kuih dengan bubur, saya prefer buat bubur.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha, nak try buat lagi nextime bila ada ubi kayu.

      Delete
  8. Tak apa walaupun tak jadi cam yang dikehendaki tapi rasanya tu ada hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasa kuih tu not bad, cuma tak rasa bingka sangat.
      macam rasa puding lembut2 gitu.

      Delete

Post a comment

Previous Post Next Post