Resepi kek cawan simple dan sedap - MrsPip Dot Com

Wednesday, 13 November 2019

Resepi kek cawan simple dan sedap

hi there, ok hari ni nak share resepi kek cawan simple dan sedap . tak tipu, ni memang resepi paling simple kek cawan warna warni paling senang mrs pip pernah buat. yang tak reti nak buat kek cawan, atau malas nak buat kek cawan leceh leceh , boleh guna resepi kek cawan simple dan sedap ni , eh sedap eh? ekeke.

kek cawan simple dan sedap
kek cawan simple dan sedap

Nak buat kek cawan ni, kenapa ianya kek cawan simple dan sedap sebab mrs pip just guna INSTANT FLAVORED CAKE FLOUR , hah gitu lah rahsianya ... kita guna tepung kek segera yang dah ada perisa siap siap, hanya perlu tambah 5 biji telur sahaja.

kek cawan simple dan sedap
kek cawan simple dan sedap

Dalam kotak tepung ni, dah ada siap siap gula, marjerin dan tepung. Hanya ikut arahan yang dtertera di kotak luar. Sebenarnya, ini ialah kalau korang nak buat kek segera, gunalah tepung jenis macam ni. Boleh dapat lebih kuramg 1kg kek lepas bakar dan hias kan.

Tapi, mrs pip letak dalam kertas cawan, saja nak mudahkan anak anak makan. Bila dorang mau makan, hanya perlu ambil secawan dua untuk diri masing masing, lepas tu tak perlu mrs pip nak potong2, nak letak dalam mangkuk untuk serve dorang. Ekeke, self service la bah gitu konon.

kek cawan simple dan sedap
kek cawan simple dan sedap

mrs pip panaskan oven atas bawah suhu 180 degree Celsius dalam 5 minit, lepas tu bakar kek cawan dalam 30 minit. Tapi 5 minit terakhir tu mrs pip guna api bawah sahaja, dan suhu dikurangkan sedikit.

Ni ikut oven masing masing la ya, dan kena perhatikan takut bahagian atas kek terbakar hangus nanti tak cantik la pula, tapi kalau korang yg nak hias kek cawan dgn icing atau krim, terbakar sikit pun tak pa, lepas hias tak nampak pun kesan hangus sikit tu.

Bila masukkan adunan dalam kertas kek cawan, masukkan agak agak dalam 1/3 adunan sahaja kerana adunan akan kembang gebu naik ke atas , penuh kertas kek cawan tu nanti macam gambar mrs pip tu.

kek cawan simple dan sedap
kek cawan simple dan sedap

Dan ini Amin, my little assistant ni. Setiap kali mommy atau daddy masuk dapur, dia paling rajin join, paling banyak bertanya macam mana nak masak itu ini. Dan paling kerap jadi tukang kritik masakan kitorang.l, haha ekceli dia bukan kritik apapun, dia just nak rasa, tak sabar nak makan ...

tepung  bunga raya buat kek cawan simple dan sedap
tepung  bunga raya buat kek cawan simple dan sedap

Tada! ni lah tepung kek yang mrs pip guna , iaitu tepung kek bunga raya. Ada 4 perisa yang mrs pip pernah cuba iaitu vanilla, pandan, oren dan coklat.

Tapi untuk perisa coklat, mrs pip tak suka sangat rasa coklat tu, so nak buat kek coklat, mrs pip adun sendiri guna resepi purba dari mak mrs pip, ciaciaci.

maybe korang boleh guna jenama tepung lain perisa coklat kot untuk instant cake, apapun taste masing masing kan ... Untuk perisa lain jenama tepung bunga raya ni, mrs pip so far rasa sedap di tekak mrs pip.

So, nak buat kek cawan sendiri? Boleh guna instant cake flour ya ... Senang sangat senang. Nak hiaskan tu, ikut la kreativiti masing masing ...

Next time nak buat kek cawan berkeju pula , bilalah ada masa nak baking lagi ni?

cheers.

12 comments:

  1. waahh.. patutlah nampak lawa.. hari tu sy buat cupcake tak menjadi hahaha..
    mudah saja kalau guna instant nie.. penah buat juga.. nice sharing kak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. guna jak tepung instant ni Nurul. kompom jadi, insya allah.
      senang pun senang.

      Delete
  2. haha, ni macam sesuai dengan saya yang rajin sangat nak ke dapur

    ReplyDelete
    Replies
    1. jomlah buat kapkek ... hehe. sedap makan dengan kopi panas.

      Delete
  3. Wahhhh it looks good! hehe masih ingat saya tak? lama tak berblogging ni.

    ReplyDelete
  4. Nasib kita tak baper rajin part baking-baking ni macam mrs pip. kalau tak, laju pi cari instant tepung ni. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.
      tak pa.
      nak makan sesekali , beli saja kat kedai kek.

      Delete
  5. Terima kasih Mrs. Pip memberi ilham kepada LZ untuk menu minum petang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama LZ.
      semoga resepi ni membantu mak mak semua mencari idea nak minum petang kan.

      Delete
  6. wah rajin membakar ni. senang rupanya buat cupcake ni ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni kapkek bagi orang yang malas macam kak pip ler.
      guna jak instant punya tepung, insya allah menjadi.

      Delete