Resepi homemade keropok cheezy popiah goreng - MrsPip Dot Com

Thursday, 28 November 2019

Resepi homemade keropok cheezy popiah goreng

hi there, resepi homemade keropok cheezy popiah goreng in the house. pertama kali buat, misi berjaya selepas peram keinginan nak buat keropok cheezy / cheesy popiah goreng ni berbulan bulan padahal nak buat bukan susah mana pun, just 2 bahan saja kan, kulit popiah dan serbuk cheese.

Resepi homemade keropok cheezy popiah goreng
Resepi homemade keropok cheezy popiah goreng

bahan bahan nak buat keropok popiah goreng ni ⤵

- kulit popiah (mrs pip guna pek paling kecik, trial kan , risau tak menjadi)

- serbuk cheese (beli pek paling kecik, kat sini 200 gram harga RM6.50 kalau tak silap)

Resepi homemade keropok cheezy popiah goreng
Resepi homemade keropok cheezy popiah goreng

cara nak buat keropok popiah goreng ni ⤵

- potong kulit popiah saiz ikut suka korang, tapi better potong kecik kecik macam saiz korang makan keropok goreng mr.potato tu ...
- jangan lupa pisah pisahkan setiap helaian kulit popiah tau ... 

- goreng hingga keemasan, toskan 

- letak popiah yang dah goreng tu dalam container , taburkan serbuk cheese sedikit demi sedikit dan tutup container tu, lepas tu korang shake shake biar semua serbuk cheese sekata kat popoah goreng tu

- nak pedas? taburlah sesudu dua serbuk cili , tapi mrs pip tak letak kerana anak anak tak makan pedas

- jangan letak banyak sangat serbuk cheese, nanti korang mual pula rasa masin berlemak cheese tu (pendapat mrs pip lah)

Resepi homemade keropok cheezy popiah goreng
Resepi homemade keropok cheezy popiah goreng

mrs pip dapat dalam 2 container guna kulit popiah saiz kecik tu, laju anak anak habiskan satu container. 

happy dorang dapat makan keropok homemade air tangan mommy kan , ekeke. insya allah kita buat lagi ya anak anak keropok cheezy popiah goreng ni, sedap pun sedap, jimat pun jimat. 

hari tu nampak kat kedai jual RM10 sebotol kecik, so dah tahu buat ni, kita buat sendiri. kalau beli bahan bahan, RM10 tu boleh buat 4 container ...

selamat mencuba ...

cheers.

5 comments:

  1. menda ni sekali hadap ja kadang boleh habis sebalang. haha. lari terus kalori harian. hahaha

    ReplyDelete
  2. mmg tgh plan nk buat mcm ni tp tak mula2 lg hehehehe

    ReplyDelete
  3. ini mmg sedap di kunyah masa duduk santai2 atau tgk tv. cepat lesap ni

    ReplyDelete
  4. musim cuti sekolah ni mmg kena standby laa apa2 nak dikunyah..lapor manjang bebudak ni kan..hehe

    ReplyDelete
  5. senang je buat dia. ni rajin ngan malas je. hehe. kalau saya, kena tunggu mood rajin dulu ni. haha

    ReplyDelete