October 2019 - MrsPip Dot Com

Saturday, 12 October 2019

Nama Siti Kasim ditukar menjadi Boskurr Pembahagi

October 12, 2019 6
Nama Siti Kasim ditukar menjadi Boskurr Pembahagi
hi there, cerita santai hujung minggu. Lupakan seketika mengenai belanjawan negara. Lupakan seketika mengenai kes suami kerat 8 badan isteri dan anak tiri dia .. Sedih tentang kes kematian tu , tapi kita pun tak tahu hal yang sebenar , so kena tunggu kes ni untuk dibawa ke mahkamah.

Apapun, kita semua please be mentally healthy ya ... Risau sangat bila mental tak berapa nak sihat, tindakan di luar batasan  tanpa disangka-sangka. Doakan yang baik baik untuk semua.

siti kasim tukar nama
siti kasim tukar nama

ni pula cerita Siti Kasim yang membidas penggunaan perkataan TAKWIM ... hurm, ini pun nak dijadikan isu. Tulisnya kenapa guna TAKWIM, kena tak guna perkataan JADUAL? Isunya ialah kenapa agungkan bahasa asing (Arab) , kenapa tak guna bahasa lebih rasa MALAYSIA gitu ...

Siti Kasim oh Siti Kasim ... aku ni bukanlah ahli linguistik, bukanlah pakar bahasa pon, tapi at least otak biar ada common sense ya, tak kiralah kau study setinggi mana, or kau sehebat mana, common sense kena ada ...

Lepas ni, Siti Kasim dah boleh tukar nama dia jugak, no more nama dia yang so arab arab la kan ...

siti kasim tukar nama
siti kasim tukar nama

Tak pa lah orang nak guna Takwim, kalau kau nak guna jadual, kau gunalah ... Yang prefer guna perkataan takwim tu tak ada salah mana pun, guna perkataan jadual pun tak salah, tapi nak cakap orang double standard? hipokrit? padahal perkataan jadual juga berasal dari Arab.

Kau tak hipokrit eh? 

oh ya, hari ni baru aku tau, nama kau yang cantik disebut tu, kalau direct translate , jadilah BOSKURR PEMBAHAGI ... eh, cantik juga bunyinya ... kalau dah bosan dengan nama asal, bolehlah perkenalkan diri dengan nama BOSKURR PEMBAHAGI.

asimilasi di dalam perkembangan bahasa itu biasa, melainkan tamadun Malaysia sangat tertutup dengan dunia luar sehingga tidak bercampur dengan mana mana kaum dari luar melainkan kaumnya sendiri. Sehingga tiada bahasa asing yang mudah diterima oleh tamadun Malaysia ... kalau ini berlaku, pasti bahasa Malaysia tidak mengimport masuk bahasa asing untuk diMalaysiakan ... 

happy weekend semua.

cheers.

Friday, 11 October 2019

5 TIPS menaikkan pageviews (PV) blog

October 11, 2019 30
5 TIPS menaikkan pageviews (PV) blog
Ini adalah beberapa TIPS menaikkan pageviews (PV) blog. Selepas Google melakukan perubahan algorithm secara besar-besaran pada sekitar Jun 2019, ramai blogger berdepan dengan masalah penurunan PV secara ketara. 

blog mrs pip juga tidak kurang terkena tempiasnya, dan bagi seseorang blogger yang sentiasa berusaha meningkatkan PV setiap waktu, pasti akan berasa sedikit kecewa apabila melihat PV menjunam turun dan boleh menyebabkan hilang mood untuk menulis blog! 

buat masa ini, mrs pip masih belum berjaya memperbaiki trafik blog seperti sediakala, dan kalau asyik dilayan perasaan moody kerana kehilangan PV yang banyak, sampai bila nak atasi masalah hilang trafik ini kan … jadi, jom jangan putus asa menulis entry dan mencari jalan untuk memperbaiki trafik blog masing-masing.

tips naikkan pageview blog
tips naikkan pageview blog 

mrs pip sertakan di sini serba sedikit idea TIPS menaikkan pageviews PV blog, dan semoga perkongsian tips ini membantu menarik kemasukan trafik seperti dulu. Harap-harap hilanglah rasa moody menulis blog sejak kebelakangan ini.

๐Ÿ“Œ (1) Re-write dan Re-publish artikel lama


Blog kamu mungkin mempunyai banyak entry lama yang sangat menarik. Sayangnya, entry lama ini tenggelam tidak ditemui di muka depan enjin carian Google. Jadi, apa kata kamu mengolah sedikit ayat-ayat di dalam entry kamu, menyelitkan gambar yang lebih menarik, meletakkan keywords yang lebih sesuai, menyusun atur perenggan, dan selepas itu, kamu RE-PUBLISH entry tersebut.

3 entry lama yang digubah dan diterbitkan semula, masuk carta popular this week.

Ingat, jangan sesekali meletakkan entry tersebut dalam mode DRAFT, kerana itu akan membuatkan entry kamu tenggelam dengan lebih jauh dari enjin carian Google.


Kamu hanya perlu ke bahagian POST SETTING sebelah kanan entry post, dan klik AUTOMATIC pada PUBLISH ON. artikel lama kamu akan diterbitkan semula pada waktu terkini. Ini adalah cara setiap kali untuk kamu ingin menerbitkan semula artikel lama.

๐Ÿ“Œ (2) Kongsi url artikel baru / lama di akaun media sosial kamu seperti di Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest 


Ya, ini juga antara cara menarik untuk mendapatkan trafik blog. Kamu pernah menulis artikel menarik satu masa dulu, jadi apa kata kamu kongsikan url artikel lama di akaun media sosial kamu. Tidak semua followers / readers kamu pernah melihat dan membaca artikel lama kamu, jadi kongsikan saja artikel lama tersebut di akaun media sosial kamu seperti di Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest. Eh artikel baru pun jangan lupa kongsi tau!

petua mudah  haid lancar

Tips menarik (entry lama yg diberi nafas baru) >>> Petua mudah agar haid teratur dan lancar

Memandangkan FB dan IG masih menghalang mrs pip meletakkan url blog platform media sosial tersebut, maka mrs pip meletakkan url artikel lama di Twitter … kalau sebelum ni akaun Twitter mrs pip tidak dimanfaatkan sepenuhnya, tetapi kali ini, mrs pip berusaha untuk menggunakan Twitter sebaiknya untuk mendapatkan trafik ke blog. Sikit-sikit lama-lama akan jadi banyak!

tweet impression
tweet activity; total impressions & engagements

Satu lagi KELEBIHAN TWITTER bagi pendapat mrs pip ialah, kita boleh lihat Tweet Activity dgn mudah, jumlah Total Impression dan Total Engagement bagi setiap tweet yang kita buat.

Biasanya untuk Pinterest, mrs pip perasan blogger dari USA yang ramai guna untuk tarik trafik masuk blog mereka, dan mrs pip masih baru juga dengan Pinterest ni, dan ada juga mencuba untuk menggunakan Pinterest, so far belum mendatangkan trafik, tapi tidak salah mencuba.

letak besar-besar url blog di imej gambar,
cara lain utk promote link blog yang disekat di FB.

Dan selepas FB dan IG sekat link blog mrs pip, memang memberikan kesan kepada trafik blog juga. Apapun, itu bukan menghalang mrs pip daripada berkongsi link blog dengan cara menggunakan IMEJ GAMBAR dengan meletakkan kapsyen dan menyertakan gambar yang tertera url blog …

Ingat, hidup ni jangan fikirkan sangat masalah yang menimpa, TAPI fikirkan penyelesaian terhadap masalah tersebut - engineered your life! - mrs pip

๐Ÿ“Œ (3) Jangan berhenti menulis dan menerbitkan artikel baru


Tiada jalan yang singkat untuk berjaya, samalah juga dengan berblogging. Kamu mahu PV blog kembali naik? Jadi, jangan pernah berhenti menulis dan menerbitkan artikel-artikel menarik di blog kamu. 

Tiada siapa yang mampu meramalkan algorithm Google. Dan Google sendiri ada masanya melakukan sehingga 3,000 perubahan algorithm secara minor sebulan, jadi berhentilah sekejap daripada ingin memahami algorithm Google. Biarkan Google dengan aktiviti menukar algorithmnya, tapi kita sebagai blogger, jangan letih untuk terus berkongsi cerita di blog masing-masing.

Teknik SEO dan penggunaan keywords yang sesuai pada satu-satu artikel juga mampu menaikkan entry kamu ke laman utama Google Search, dan Google juga lebih gemar mengindeks artikel yang mempunyai jumlah bilangan perkataan yang banyak sekitat 700 ~ 1500 patah perkataan, atau lebih, jadi berusahalah menulis satu-satu artikel yang panjang dan mempunyai isi yang baik.

2 keywords yang dalam kotak merah itu, yang selalu di cari di blog mrs pip. keywords laku keras...


Selain itu, artikel yang panjang turut membantu memperbaiki bounce rate blog kamu kerana pengunjung yang membaca artikel kamu pasti akan mengambil masa yang lama untuk melepak di blog kamu sekiranya artikel panjang yang kamu tulis itu menarik, malah pengunjung mungkin sahaja akan membaca artikel-artikel lain yang ada di blog kamu. 

Kerana yang demikian, selain menulis artikel yang menarik, jangan lupa sertakan internal links menarik di dalam penulisan kamu agar ianya berpotensi untuk diklik oleh pengunjung.

๐Ÿ“Œ (4) Ikuti segmen bertukar-tukar komen di Facebook


Segmen bertukar-tukar komen memerlukan seseorang blogger untuk komited terhadap segmen tersebut. Pastikan kamu betul-betul mampu memenuhi syarat yang dikenakan oleh Admin/Moderator. Jangan pula hanya ingin blog kamu dikomen, tetapi kamu tidak membuat lawatan balas kepada peserta yang menyertai segmen bertukar-tukar komen.

Salah satu kelebihan segmen bertukar-tukar komen ialah kamu akan mengenali lebih ramai blogger lain yang sebelum ini kamu tidak mengetahui mengenai kewujudan mereka, sekaligus boleh membina ukhwah , bukan hanya bertukar-tukar komen semata-mata.

๐Ÿ“Œ (5) Exchange bloglist atau turut serta segmen bloglist atau meninggalkan jejak di ruang komen blog blogger lain.


Exchange bloglist merupakan salah satu cara untuk menjemput trafik ke blog. Apabila blog kamu tersenarai di bloglist pada blog blogger lain, ada kemungkinan pengunjung blog tersebut yang melihat blog kamu dengan tajuk entry menarik, akan menKLIK url blog kamu.

mrs pip setiap hari akan terima trafik daripada blog kak yan kerana blog mrs pip bloglisted di blog kak yan. Ada masanya, trafik cecah hampir ratus juga sehari dari blog kak yan ni. Terima kasih kak yan sudi bloglistedkan kita ๐Ÿ˜‰

Korang yang suka travel dan makan makan, boleh layan blog kak yan di 


Nah, cara ini memberikan blog kamu trafik. Tapi perlu di ingat, kamu perlu rajin mengupdate blog kamu agar blog kamu sentiada berada di kedudukan teratas senarai bloglist, jadi mudahlah pengunjung melihat blog kamu di bloglist tersebut.

kerana pernah komen blog Lizzie ni,
hingga ke hari ini ada saja trafik dari blog dia ke blog mrs pip


Kamu suka melawat blog lain? Jangan lupa tinggalkan komen yang menarik di blog tersebut kerana pengunjung yang melihat komen kamu mungkin sahaja rasa tertarik untuk mengetahui diri kamu, lantas membawa mereka ke blog kamu. Mudahkan.

Ini adalah senarai TIPS menaikkan pageviews blog yang kamu boleh praktikkan. Ingat, tiada jalan mudah untuk menjana trafik ke blog melainkan dengan berusaha dan janganlah mudah putus asa.

Semoga perkongsian TIPS menaikkan pageviews blog yang dikongsi ini bermanfaat untuk semua.

Kamu ada idea lain untuk menaikkan pageviews blog? Kongsikan bersama mrs pip ok.

Happy Blogging.

Cheers.

Wednesday, 9 October 2019

Penjimatan shopping online guna SHOPBACK

October 09, 2019 16
Penjimatan shopping online guna SHOPBACK
Penjimatan shopping online guna SHOPBACK. anda nak shopping online dan nak extra penjimatan? Shopback menawarkan Cashback setiap kali anda shopping melalui laman web Shopback sebagai 'orang tengah' untuk ke laman online shop kegemaran anda seperti Shopee, Lazada, Tmall, dan lebih 500 online shop berada di dalam SHOPBACK!

jimat shopping guna shopback
Jimat shopping guna SHOPBACK

surirumah seperti mrs pip yang kurang gemar keluar membeli barang  kerana malas nak menghadap jarak yang jauh untuk ke bandar utama, masalah tempat letak kereta, kesesakan jalan raya, masalah nak menghadap karenah anak anak yang kurang sabar tunggu mommy nak beli barang, so pilihan terbaik bagi mrs pip ialah SHOPPING SAJA ONLINE, beres!

since mega online shopping supersale 10.10 akan berlangsung, so waktu sebegini memang sangat sesuai untuk membeli belah online, jimatnya berganda-ganda ... mrs pip dah ada barang nak beli, cuma dapat ke tak sajalah , risau pula tak dapat akses kot kot server sesak ... hope not. ekeke.

cashback di shopback
Earning cashback sehingga hari ini 9.10.2019

eh eh, rajinnya guna SHOPBACK? haha, sejak-sejak faham konsep SHOPBACK ni, memang terus install tau SHOPBACK app ni di fon, dan setiap kali nak beli online, mrs pip akan TEKAN SHOPBACK APP dulu, senang kan ... Lepas tu baru klik laman web mana nak shopping online kat SHOPBACK ...

well, I is shopping di LAZADA dan SHOPEE , so tiap kali mau shopping di Lazada & Shopee, mesti klik SHOPBACK dulu ... gitewlah ya sorang mrs pip bershopping online.

so far sudah berjaya collect Cashback sebanyak RM100.00 , siapa yang nak bagi penjimatan kan, kumpul2 lama-lama jadi banyak ... Penjimatan shopping online guna SHOPBACK ni memang untung kan ... ada yg bgtau mrs pip, mereka dah few times withdraw cashback dorang. Wahhhh, best!

Jadi, apa kata jomlah anda register SHOPBACK >>> KLIK SINI UNTUK REGISTER , register pun free , bukan ada pembayaran pun ...

tapi kalau anda yang still tidak begitu faham SHOPBACK ni apa, boleh baca details entry yang mrs pip pernah published dulu 


nanti lepas ni, setiap kali buat online shopping, ingat tau shopping thru SHOPBACK dulu, then baru pilih website mana korang nak shopping ...

Happy Shopping !

cheers.

Cara mudah halang BOTS (tetamu tak diundang) masuk ke BLOG

October 09, 2019 7
Cara mudah halang BOTS (tetamu tak diundang) masuk ke BLOG
Mungkin kerja BOTS bila blog kita didatangi pelawat dari SUSPICIOUS COUNTRY. mrs pip ada kongsikan hari itu blog mrs pip diserang Russia. Tertanya-tanya, apa yang orang Russia nak baca di blog mrs pip? Ni bukan kali pertama, sebelum tu Israel datang berjemaah. Adakah ini kerja HACKERS yang nak ceroboh blog mrs pip yang tidaklah sehebat mana pun, ada yang menyatakan itu kerja ROBOT. ok, ROBOT atau BOTS?

cara mudah halang bots tetamu tak diundang masuk ke blog
cara mudah halang bots tetamu tak diundang masuk ke blog

Apa itu BOT(s)? pencarian maklumat menemukan mrs pip dengan blog milik blogger Sherry yang memfokuskan mengenai Google Analytics, menulis di painlessbloganalytics.com dan salah satu entry yang ditulis Sherry ialah mengenai BOTS. 


BOTS termasuk spiders dan crawlers, merupakan non-human visitor yang datang melawat blog melalui laluan aplikasi software secara automated task-run 

(maaf, bahasa programer ni I is tak faham nak translate, harap korang faham la ya).

BOTS ada 2 jenis, iaitu BOTS yang baik, datang melawat blog mungkin untuk mengindeks kedudukan blog anda di Google Search, atau juga BOTS aggregator yang datang untuk mengumpulkan maklumat untuk laman web aggregator.

Tetapi, untuk BOTS yang datang dengan niat JAHAT, BOTS inilah yang harus kita ketepikan atau halang daripada memasuki blog kita, namun tidak semua BOTS jahat mampu ditepis. Antara percubaan BOTS jahat ialah untuk mengKLIK iklan dengan sengaja dan menyebabkan FRAUD pada klik tersebut. 

Mana-mana BOTS yang tidak didaftarkan di bawah Interactive Advertising Bureau’s International Spiders & Bots List akan ditepis keluar oleh Google dari memasuki blog anda. 

Sangat mudah untuk menghalang BOTS memasuki blog kita , selama ni tak tahu pun! 

Anda hanya perlu ikut langkah-langkah di bawah

๐Ÿ“Pergi ke akaun Google Analytics anda.
๐Ÿ“Cari tanda GEAR
๐Ÿ“Klik pada VIEW SETTING
๐Ÿ“Klik CHECK pada ruang BOT FILTERING
๐Ÿ“dan tekan Save

cara filter bots di google analytics
cara filter bots di google analytics

Lepas tu, serahkan pada Google untuk melaksanakan tugasnya menyaring BOTS jahat masuk ke blog anda (dan blog mrs pip juga).

happy blogging.

cheers.

Tuesday, 8 October 2019

Petua mudah agar haid teratur dan lancar

October 08, 2019 12
Petua mudah agar haid teratur dan lancar
hi there, ada apa dengan parsley? mrs pip percaya ada di antara golongan wanita yang menghadapi kitaran haid tidak menentu, atau haid ok jer every month kan, but suddenly haid tak datang datang for few months ... nak cakap pregnant, tak pregnant kan ... but why this 'japan flag' tak datang datang .... worry you!

petua mudah agar haid teratur & lancar
petua mudah agar haid teratur & lancar

mrs pip have been there before, kerja giler sakan then stress padu maut, not enough rest at all .... when the 'japan flag' sepatutnya datang, tapi tak kunjung tiba, memang worry ... the 1st month tak dtg, still ok lagi, then masuk bulan ke-2 and ke-3 .... 

Am I sick? tanya diri sendiri ... coz mrs pip punya understanding ni, setiap wanita yang sihat tubuh badan dan segala organ dalaman, the 'japan flag' perlu datang tepat pada masanya ....

cara mudah agar haid lancar setiap bulan
Parsley
kredit: Google 

so, dengan kecanggihan perkongsian maklumat di internet, mrs pip pun google la segala benda yang berkaitan dengan masalah haid tidak teratur, haid lewat, haid seperti chipsmore, etc etc yang seangkatan dengannya ... mrs pip terjumpa satu thread yang berbincang tentang masalah haid tidak teratur .... *tapi mrs pip tak join the thread, just read dorang punya suggestion ja * ....

one of the suggestion, paling simple to do it, just guna parsley ... nak buat pun senang ... parsley ni tak perlu beli yang fresh from the garden, beli saja parsley kering dalam botol mcm jenama mcCormick ni pun ok jer ....

cara mudah haid lancar dengan parsley
parsley flakes
kredit: Google 


so, apa patut dibuat dengan parsley ni?
senang ja mau buat ... harap ianya juga akan berkesan untuk wanita wanita sekalian ...

cara membuatnya:

1) Jerang dua liter air bersama dua sudu besar parsley flakes ni ...

2) bila air dah mendidih, saring parsley flakes ni, ketepikan .... kita tak nak lah dalam air kita ada cebisan cebisan pasrley ni kan ... nanti mcm tak best ja mau minum ....

3) Menggunakan air parsley tadi yang still hot from the stove / kettle tu kan, bancuh teh kegemaran anda (sebaiknya tak perlu letak gula untuk kesihatan ;), tp kalau nak letak pun ok jer) .... 

4) yeah, dah siap .... so korang kena minum bancuhan teh bersama air parsley tu tadi ... 2 liter air tu perlu dihabiskan dalam sehari, dan ulang untuk setiap hari ...

p/s: untuk memudahkan kerja, kalau yang malas sgt nak buat everyday kan ... korang boleh jerang air bersama parsley ni lebih dari 2liter, then air tu korang masukkan teh secukupnya ... 

guna nisbah yer 2 liter air = 1 uncang teh, so kalau masak 6 liter = 3 uncang teh kan, lepas tu bila teh korang dah sejuk, simpan jer dlm peti sejuk, esok sukat 2 liter teh tu untuk diminum seharian ... cuaca panas sekarang ni, mmg sesuai sgt minum teh sejuk .... 

petua ni mrs pip terbaca di internet about 6 years ago mcm tu lah ... and mrs pip amalkan, voila less than 2 weeks, the japan flag dtg semula, dan yg lagi awesome, japan flag tu dtg lebih tepat pada masanya berbanding sebelum sebelum tu dan tak pernah lewat ...

air teh parsley ini juga bagus untuk detoxkan badan dan aliran air kencing  akan lebih lancar .... 

petua ni sekadar berkongsi dengan you ols, kalau tak berkesan, jgnlah putus asa or marah2 mrs pip bagi petua ni ... stay healthy women ....

cheers.

1st publish: 24.04.2015
Republished.

Resepi sup tofu bersama sayur bawang ala korean style yang DAEBAK ...

October 08, 2019 2
Resepi sup tofu bersama sayur bawang ala korean style yang DAEBAK ...
hi there,


ni tofu sup kegemaran mrs pip .... last week MIL bagi 4 biji tofu, so as usual mrs pip masaklah tofu ala ala korean style kan ... memang simple and awesome tofu sup ni ... 

plus, mrs pip ni bukanlah pandai memasak, so kalau masak yang simple simple not complicated itewww, bolehlah mrs pip buat ... ngee ... *sambil jeling jeling mr.Husband, kot kot dia mau tolong mrs pip masak, peace :)*

simple jer buat sup tofu ni ... siapa yang berminat, bolehlah cuba kan ...

bahan-bahannya:

4 biji tofu dibagi empat bahagian setiap satu tofu (kalau korang rasa banyak sangat, boleh simpan lebihan tofu tu dalam peti sejuk, nnt mau masak maggi mee kari ka, boleh lah add on kan, yummy!)

2-3 batang sayur bawang dipotong potong

2-3 ulas bawang putih dipotong halus

2 -3 besar sudu sos tiram maggi

2 cawan air atau yang secukupnya mengikut keperluan korang :)

1 sudu besar tepung jagung yang sudah dibancuh dengan sedikit air

cara membuatnya serius sangat mudah ....

panaskan dua sudu besar minyak masak diatas kuali  

masukkan bawang putih, goreng hingga keperangan atau sedikit hangus

masukkan air dan biarkan mendidih

setelah air mendidih, masukkan sos tiram dan kacau sebati, kemudian masukkan bancuhan tepung jagung tadi

biarkan air mendidih seketika sehingga rasa sos tiram tadi masuk bersama air dan bancuhan sedikit glazing setelah tepung jagung dimasukkan ... sekiranya sup kurang masin, boleh tambah sos tiram atau garam yer ...

kemudian masukkan tofu dan sdayur bawang, tutup periuk dan biarkan sup masak untuk seketika ....

siap! selamat menjamu selera!

yeah, simple recipe dari dapur mrs pip.

cheers.

1st publish : 15.04.2015
Republished.

Friday, 4 October 2019

Beriadah row row our boat dengan Inflatable boat murah dari Lazada....

October 04, 2019 10
Beriadah row row our boat dengan Inflatable boat murah dari Lazada....
Beli Inflatable boat murah di Lazada guna Shopback, yeay ... Inflatable boat murah yang mrs pip beli di Lazada ini adalah jenis ringan, senang untuk dipam angin dan senang juga untuk keluarkan angin jika tidak digunakan. Inflatable boat ini juga affordable (tidaklah mahal sangat), dan sesuai digunakan di tasik kecil, di kotej / rumah persendirian yang ada kolam ikan , dan kalau tidak silap, boleh menampung berat sehingga 95kg pada satu satu masa ...

dan ini adalah kisah throwback kami, seorang suami yang melayan kehendak isteri dia yang ada masanya sengal nakkan sesuatu, sepeti inflatable boat ini ...


sebenarnya, di depan rumah mrs pip ada satu kolam buatan , kolam ini asalnya sebagai kolam tadahan untuk menampung limpahan air hujan sekiranya berlaku banjir, cara sebegini untuk mengurangkan kadar air naik dengan cepat ke kawasan rumah ... sekitar rumah kitorang, ada 4 buah kolam macam ni ... tapi 3 kolam lain tu, semuanya "earth pond", hanya kolam depan rumah kami ni saja yang diturap dengan simen.

Inflatable boat murah Lazada
Inflatable boat (bot angin) Atlantic 200 di Lazada

mr.Husband dah quite sometimes mahu memelihara ikan air tawar , bukan untuk dijual, tapi hanya sekadar untuk kegunaan sendiri katanya ... so bila kolam ni dibiarkan kosong tanpa benih benih anak ikan, maka mrs pip terfikir mahu jadikan kolam ni kawasan riadah anak anak, jadi itu yang terjebak terfikir untuk beli inflatable boat ...

Inflatable boat murah Lazada
Inflatable boat murah Lazada

Inflatable boat Atlantic 200 namanya, yang mrs pip beli ni hanya boleh digunakan oleh seorang dewasa atau dua orang kanak kanak ... teringat lagi sewaktu mula mula gunakan inflatable boat ni, mr.Husband orang pertama yang rasmi ... Cetttt, wife dia yang beli, tapi dia yang rasmi , ekeke ...

Inflatable boat murah Lazada
Inflatable boat murah Lazada

bukan main happy kan wajah mr.Husband dapat main inflatable boat ni ... mrs pip ambil gambar dari kejauhan jak la shoot dari atas rumah time tu ... puas dia mendayung, baru mr.Husband panggil anak anak pula try test main inflatable boat ni ... Eh, mana pula gambar anak anak ni? atau aku lupa shoot????

Inflatable boat murah Lazada
Inflatable boat murah Lazada
Inflatable boat murah Lazada
Inflatable boat murah Lazada

seronok juga kalau ada kolam di kawasan rumah kan , boleh buat aktiviti mendayung ni sebagai sebahagian daripada aktiviti riadah di hujung minggu ... 

tu cerita throwback kami beberapa tahun lalu beli inflatable boat murah di lazada guna shopback ... sekarang ni kolam ni dah ada penghuni , ikan keli afrika ... tapi sayangnya sewaktu banjir besar dulu, banyak ikan yang terlepas keluar, so nowadays memang sendu sikit lah kolam ni, lagi lagi mr.Husband busy kerja, lagilah kurang diberi perhatian ... harap harap mr.Husband kosongkanlah balik kolam ni, boleh mrs pip row row the boat semula ... hehe.

Apapun, inflatable boat ni awesome, tak rugi mrs pip beli dulu, seronok pun seronok nak main ... Tiada kolam di rumah? Boleh try main dekat sungai / tepi laut juga ... 

Oh ya, MYCYBERSALE edisi 2019 akan kembali tak lama lagi kan, so yang suka online shopping, jangan lupa tau guna perkhidmatan SHOPBACK untuk extra CASHBACK, so lagi jimat korang nak shopping ...

Cashback dari Shopback
Cashback dari Shopback

so far, setiap kali mrs pip shopping online di LAZADA, ALTHEA, HERMO, SHOPEE  AGODA contohnya, mrs pip akan guna SHOPBACK , jadi selalu dapat sedikit cashback, sikit sikit lama lama adalah dapat juga kumpul beli jajan anak nanti ... ni update sehingga 03.10.2019.

yang belum REGISTER SHOPBACK ni, sila sila register sebelum online shopping . Ada lebih 500 laman web yang berada di bawah SHOPBACK untuk kamu dapatkan CASHBACK tau ... so nak kumpul cashback banyak banyak? Ingat SHOPBACK tau.

Register ⤵⤵⤵

Dan yang mahu tau lebih lanjut apa tu SHOPBACK, boleh baca entry mrs pip mengenai SHOPBACK untuk lebih kefahaman >>> Kelebihan online shopping guna SHOPBACK

well, thanks for reading. Happy weekend semua ....

cheers.

Beli inflatable boat (bot angin) murah di Lazada

October 04, 2019 2
Beli inflatable boat (bot angin) murah di Lazada
beli inflatable boat (boat angin) murah di lazada. mrs pip salah seorang pembeli setia di laman web lazada. salah satu sebab kenapa mrs pip suka membeli secara online ialah kerana mrs pip tinggal di pekan kecil dan agak jauh dari bandar, jadi pilihan agak terhad , dan kenapa mrs pip memilih shopping online di lazada pula, sudah semestinya harga barangan yang ditawarkan di lazada lebih reasonable dan jaminan pulangan wang tunai sekiranya barang rosak atau tidak sampai ke tangan pembeli.

banyak juga barang yang mrs pip pernah secara online, dan antaranya ialah inflatable boat (bot angin) murah di lazada , kerana bukan setakat harga reasonable, tapi juga inflatable boat (bot angin) yang dijual di lazada juga berkualiti baik.

di lazada, ada banyak pilihan untuk beli inflatable boat (boat angin) , nak saiz besar atau kecil, harga murah atau mahal, tapi mrs pip sebelum membeli di lazada, memang akan baca review pembeli untuk mengetahui sama ada produk yang kita nak beli ni valid atau tidak, seller respond cepat atau tidak  kerana risau kalau kalau ditipu seller atau barang yang dibeli indah khabar dari rupa.

inflatable boat (boat angin) murah  dan berkualiti di lazada
inflatable boat (bot angin) murah
dan berkualiti di lazada

sebelum mrs pip beli inflatable boat (bot angin) di lazada, mrs pip membuat tinjauan sebenarnya dan harga yang dijual di lazada lebih rendah berbanding di kedai (harga barang + kos pos) ... tapi kan, kamu kena rajin buat perbandingan harga juga di lazada kerana barang yang sama, dijual pada harga yang berbeza-beza bergantung kepada seller sendiri, jadi kita sebagai pembeli, kenalah bijak mencari THE BEST DEAL.

inflatable boat (boat angin) murah  dan berkualiti di lazada
inflatable boat (bot angin) murah
dan berkualiti di lazada

harga yang mrs pip beli untuk inflatable boat (bot angin) ialah RM92.00, dan disertakan pam dan dua pendayung. dan bot ni boleh dinaiki oleh dua orang kanak kanak atau seorang dewasa.

sebenarnya, inflatable boat (bot angin) ini mrs pip beli sudah lama, baru sekarang mengarang cerita kebetulan entry bersarang di dalam draft! jadi, bila nampak entry inflatable boat (bot angin) ni , teringat memori mendayung sampan di dalam kolam depan rumah bersama Iman dan Amin satu ketika dulu.

inflatable boat (bot angin) murah  dan berkualiti di lazada
inflatable boat (bot angin) murah
dan berkualiti di lazada

gambar di atas inflatable boat yang mrs pip ambil dari lazada ... macam tu lah rupa inflatable boat kami ... walaupun inflatable boat (bot angin) sudah lama dibeli, tapi masih boleh digunapakai, cumanya sekarang ni inflatable boat terpaksa disimpan di dalam storage box buat sementara waktu sehingga kolam dibaik pulih (kau gila nak mendayung, kolam ikan tu mr.Husband letak keli afrika!) 

inflatable boat (bot angin) murah  dan berkualiti di lazada
inflatable boat (bot angin) murah
dan berkualiti di lazada

seperti selalu, bungkusan dari pihak lazada pasti dibungkus dengan kemas dan diterima tanpa cacat cela, memang awesome sangat lazada bungkus barang! mrs pip beli hari khamis , dan hari isnin berikutnya mrs pip terima, laju betul lazada pos barang.

inflatable boat (bot angin) murah  dan berkualiti di lazada
inflatable boat (bot angin) murah
dan berkualiti di lazada

tada, ini ialah apa yang diterima di dalam kotak selain inflatable boat , iaitu pendayung, pam kaki, dan repair patch glue / sealant .

kamu kamu yang mencari inflatable boat (bot angin) , bolehlah cuba tinjau di lazada, manatau ada yang berkenan. dan satu lagi tidak lama lagi ada MYCYBERSALE 10.10 (sesi 2019) kan, maka kamu jadilah online shopper yang bijak. 

1/ pastikan kamu beli melalui apps SHOPBACK untuk mendapatkan CASHBACK atau extra penjimatan

Cashback dari Shopback
cashback mrs pip yang terkumpul dari shopback
setakat hari ini 3.10.2019

Muat turun aplikasi SHOPBACK sekarang untuk penjimatan kamu shopping secara online, tekan saja link SHOPBACK di bawah ni ⤵⤵⤵


Cara nak guna Shopback App dan shopping di Lazada ...

๐Ÿ“Œjangan terus buka Lazada App, TAPI
๐Ÿ“Œkorang download dulu Shopback App, then
๐Ÿ“Œdah download dan register ,
๐Ÿ“Œlogin Shopback App,
๐Ÿ“Œpilih Lazada dalam Shopback App ok, then biar Shopback ni yang bawa korang ke Lazada App,
๐Ÿ“Œdah masuk Lazada App, bolehlah shopping seperti biasa.

2/ buat pembayaran di lazada dengan memilih LAZADA WALLET untuk mendapat sedikit REBATE , lagilah penjimatan berganda!

boleh klik kalau nak tahu lebih lanjut ⤵⤵⤵


semoga anda semua yang suka online shopping adalah pembeli yang bijak!

thanks for reading, xoxo.

cheers.

Wednesday, 2 October 2019

Beyblade 3.0

October 02, 2019 10
Beyblade 3.0
hi there, cerita beyblade.
hari tu belikan Iman dan Amin beyblade pasal Iman beria ia mau beyblade mcm kawan kawan di sekolah ... sehari dua lepas tu beyblade tersadai sepi di bilik dorang ...

then, tetiba baru baru ni beyblade femes balik ... hari hari Iman main beyblade, siap bawa pigi sekolah main waktu rehat n time habis waktu persekolahan time tunggu kungkung ambil dorang dari sekolah ... 

beyblade 3.0
Beyblade 3.0

aku larang Iman bawa toys pigi sekolah, tapiiiii Iman bad mood pula ... So aku biarkan saja, consequences biarlah dia tanggung nnt kalau beyblade dia kena rampas laoshi ...

beyblade 1.0 , harga RM16.90 
beyblade pertama, besi , agak berat , not so colorful, tapi boleh tahan kuat, solid ... spinner rosak (eh, tak tau apa nama dia, benda yang kena tarik nak buat beyblade tu berputar)

beyblade 3.0
Beyblade 3.0 - main dulu b4 pigi sekolah

beyblade 2.0 , harga RM9.90
beyblade kedua, cantik ada lighting bila berpusing, colorful, tapi jangkahayat paling singkat sehari jak bertahan, pecah kena langgar oleh beyblade lain ... sakit kepala mommy , baru main dah pecah , baru beli pula tu!

beyblade 3.0, harga RM13.90
ni baru beli 28.09 hari tu, Iman bawa pigi sekolah, kah kah kah kena rampas laoshi .. so tanggunglah akibatnya ... 

Beyblade 3.0 >>> happy main kan, tapi kejap kejap gaduh la tu, tak faham mommy why mau gaduh

Iman oh Iman!

Aku tau beyblade tengah hot di sekolah anak coz sekarang ni hari2 Iman cerita pasal beyblade, aku just angguk2 senyum dengar cerita Iman ... 

lepas ni aku nak pergi claim beyblade yg laoshi dia ambil then taknak bagi Iman bawa beyblade lagi pergi sekolah ... hiks, pening kepala mommy tau , see  end up mommy juga yg kena menghadap laoshi dia ...

Update 4.10.2019

Beyblade Iman yg laoshi dia rampas tu, aku biarkan saja ... aku akhirnya batalkan hasrat untuk ambil beyblade tu dari laoshi dia , biarlah laoshi si Iman simpan beyblade tu. Aku just nak Iman dapat pengajaran hasil tindakan dia bawa toys pergi sekolah.

blue beyblade
Beyblade 3.0

Kalaulah aku pigi jumpa laoshi dia hari tu dan minta beyblade tu, nanti aku dah rosakkan usaha laoshi dia dalam mendisiplinkan Iman ... so, better aku tidak masuk campur urusan laoshi dan si Iman.

dan hari ni, laoshi kasi balik beyblade yang dirampas selepas 5 hari dlm simpanan laoshi ... harap2 Iman seriklah ...

nasib baik Amin patuh tak bawa beyblade pigi sekolah ... 

anak anak korang still main beyblade tak?

cheers.

Tuesday, 1 October 2019

Prego buddies, pasta yummy sedap untuk si kecik

October 01, 2019 6
Prego buddies, pasta yummy sedap untuk si kecik
hi there, nami dah besar sikit ni, seronoklah nak bereksperimentasi dengan baby food ... dulu makan puri dan bubur lembut, sekarang nami sudah makan macam macam , lagi lagi nami memang suka makan, jadi senang lah mrs pip masak apa saja, nami tidak cerewet, nami makan saja , seperti prego buddies pasta yang yummy ni, tidak rugi mencuba bagi anak anak makan, memang berselera nami makan.

Apabila ternampak prego buddies di supermarket hari itu, mrs pip terus beli tiga bungkus , harga sebungkus RM2.30 kalau dengan berat 200gram (kalau tidak silap) ... cantiknya prego buddies yummy ini, berwarna-warni tau, dan ada tema tertentu seperti tema haiwan, tema angkasa lepas, dan tema hidupan laut (ni yang mrs pip beli, rasanya ada satu lagi tema lain, tapi tidak ingat pula) ...

menariknya, prego buddies yang yummy ini dibuat menggunakan tomato dan serbuk bayam tau, sesuai dengan mereka yang mengamalkan pemakanan vegetarian ...

Ini bukan sponsored post, artikel prego buddies yummy ditulis untuk berkongsi dengam moms yang lain yang sedang mencari makanan alternatif atau makanan tambahan untuk anak-anak mereka yang sebaya nami, manatau ada moms yang risau untuk memberikan kepada anak-anak mereka yang berusia setahun untuk makan pasta , nami dah cuba , so far tiada alahan atau masalah pencernaan.

Jadi, aku cadangkan kepada moms boleh lah mencuba prego buddies pasta ini yang kids friendly kerana teksturnya yang yummy, sedap manakala mempunyai aneka corak dan warna, pasti menarik perhatian kanak-kanak untuk memakannya ...

rasanya yang sedap, tidak kenyal sangat, membuatkan  anak-anak senang untuk makan ... pendek kata, prego buddies pasta ini semestinya yummy for kids!

Prego buddies pasta ni yummy for kids
Prego buddies pasta ni yummy for kids 

nak masak prego buddies pun senang, just rebus sekitar 5 minit dalam air mendidih, lepas tu tos kan ... kemudian suka hati moms nak letak apa ... macam mrs pip, campur dalam sup ayam, semangkuk penuh (baby bowl) habis Nami makan ... kita pun layan juga makan prego buddies ni tau , ekeke...

Prego buddies pasta ni yummy for kids
Prego buddies pasta ni yummy for kids 

dah bosan bosan makan dengan sup ayam, mrs pip tumis pula prego buddies dengan sedikit campuran sosej dan sos prego cheese & herbs ... sos prego ni ada beberapa pilihan, so suka hati moms nak sos yang mana satu, mcm mrs pip mmg suka keju, so beli sos prego cheese & herbs tin warna kuning ...

nak guna sos tu bukanlah susah mana, ada cara memasak disertakan di label tin tersebut , just follow saja instructions tu, sure menjadi masakan korang ๐Ÿ‘

prego buddies yummy for kids
prego buddies yummy 

maybe akan datang nak try buat baked pasta untuk nami pula ...

selain tu, nami dah 13 months now, dah pandai makan ayam goreng (mrs pip potong kecik2 ikut baby bites size), nami suka makan buah , any fruits, tapi mrs pip selalu bagi dia makan dragon fruit, grapes, papaya ... banana dia tak sesuai, selalu sembelit ...

bread dan biscuits pun dia suka, tapi yamg plain saja, tak da butter spread atau jem di dalam ... 

semua bentuk jajan dilarang sama sekali untuk nami ... kalau drinks, just breastfeeding dan plain water saja , nothing else ...

korang bagi baby korang makan apa? jomlah share kat komen ...

cheers.