October 2019 - MrsPip Dot Com

Thursday, 31 October 2019

Resepi simple air detox untuk sihat

October 31, 2019 13
Resepi simple air detox untuk sihat
hi semua, hari ni nak kongsi dengan anda semua resepi simple air detox untuk sihat dan bantu kurangkan berat badan. Betul kah minum air detox ni boleh kurangkan berat badan? YES dan NO tau, terpulang juga dengan gaya hidup masing-masing, tapi sebelum mrs pip bebel lagi panjang pasal berat badan + air detox tu, kita tengok dulu resepi simple air detox ni.

Dari gambar yang mrs pip kongsikan pun , anda sudah tau bahan bahan air detox yang mrs pip gunakan ... sangat fruity fruity kan. dan NO SUGAR ya.

Resepi simple air detox untuk sihat
Resepi simple air detox untuk sihat

Bahan bahan yang digunakan ialah

Cucumber , eh timun la
Orange
Apple
Lime
Lemon

Cara membuat pula

1/3 biji timun
1/2 biji orange
1/2 biji apple
2 slice nipis lemon
1 slice nipis lime

Timun , orange , apple tu anda buang kulit ya, lemon dan lime pula tak perlulah buang kulit

Lemon dan lime tu rasa dia kuat, so guna sikit saja, yg ada gastrik, better jangan letak lemon / lime bersama , pilih nak pakai lemon atau lime sahaja, risau boleh naik gastrik pula.

Tambah dalam 1.5L - 2L air sejuk, goncang goncang dan biarkan seketika , baru minum.

Boleh buat 2 kali seminggu ... Nak buat haro hari pun ok kalau tiada masalah kesihatan.

Done detox!

Sedap tak? Ok tak?

Resepi simple air detox untuk sihat
Resepi simple air detox untuk sihat

Bagi pendapat Mrs Pip, air detox ni menarik. Bila minum tu rasa fruity fruity gitu, so siapa yang tak suka minum air boleh try minum air detox mcm ni untuk PUJUK DIRI suka minum air. Tricky kan nak pujuk2 diri sendiri minum air cukup 2L sehari ❤

Boleh kurus tak ni?

Haha, air detox ni bukan nak buat anda kurus pun, cukup untuk buat anda minum air 2L sehari, dan ajar diri anda kurangkan pengambilan minuman manis.

Once badan boleh terima 'NO SUGAR CRAVING' , di sinilah bermula diet anda tanpa gula ataupun rendah gula. No more teh tarik la, boba la, kek la, kukis la, dan macam macam makanan dan minuman manis.

Dan sambil sambil minum air derox ni 2L sehari, sambil sambil anda membuang air kencing dengan lancar ... silap silap haribulan, mudahkan anda membuang air besar juga pasal korang makan buah buahan dalam air detox tu kan ... Buah buahan kan tinggi serat, so tak mustahil boleh perbaiki sistem penghadaman korang πŸ˜‰

Kos untuk buat air detox ni? Sebotol  2L RM3.00, hah boleh bisnes terus kalau nak ... Buatkan untuk kawan-kawan sekali, tapi bukan bagi free, anda jual kat kawan-kawan yang malas nak buat air detox tapi nak detox juga ikut macam anda.

tu saja nak share resepi mudah air detox sihat tanpa gula ni. 

Kalau suka boleh cuba, kalau tak suka, boleh try guna buah lain.

#roadtooketodiet
#roadtohealthylife
#roadto55kg
cheers.


Tuesday, 29 October 2019

14 Punca Rambut Gugur dan 6 Cara Merawat Keguguran Rambut

October 29, 2019 18
14 Punca Rambut Gugur dan 6 Cara Merawat Keguguran Rambut
hi , kita wanita memang risau kalau rambut asyik gugur dalam jumlah yang banyak. Entry kali ini berkaitan dengan maslaah keguguran rambut, dan panduan cara mengatasi keguguran rambut, petua mengatasi keguguran rambut, punca-punca keguguran rambut, jenis-jenis keguguran rambut, dan fasa pertumbuhan rambut. Ketahui dengan lebih lanjut mengenai isu berkaitan keguguran rambut. 

Rambut terhasil dalam folikel rambut di lapisan luar kulit dan terdiri daripada protein yang dikenali sebagai keratin. Apabila folikel menghasilkan sel rambut baru, sel-sel lama ditarik keluar ke permukaan kulit, dan pada kadar setahun, kira-kira 6 inci panjang folikel akan ditarik keluar.

cara mengatasi keguguran rambut
Punca dan cara merawat keguguran rambut

Rambut kita sebenarnya merupakan rantaian sel keratin yang mati. Menurut apa yang Mrs Pip baca, kepala dewasa purata mempunyai kira-kira 100,000 hingga 150,000 rambut dan rambut boleh gugur sehingga 100 helai sehari dari permukaan kulit.

Fasa pertumbuhan rambut

Daya kitaran hidup folikel berbeza-beza dan dipengaruhi oleh umur, penyakit, genetik, dan faktor-faktor lain. Kitaran hidup folikel terbagi kepada tiga fasa yang dikenali sebagai:-

✔ Fasa Anagen - pertumbuhan rambut pada fasa anagen sangat aktif, ianya berlangsung di antara dua sehingga enam tahun.

✔ Fasa Catagen - ini merupakan fasa pertumbuhan rambut peralihan berlangsung dua sehingga tiga minggu.

✔ Fasa Telogen - Ini adalah fasa rehat bagi rambut, fasa Telogen berlangsung selama dua sehingga tiga bulan. Pada akhir fasa Telogen, rambut digugurkan dan rambut baru diganti dan kitaran yang lain bermula.

Sekarang, mari kita ketahui pula mengenai keguguran rambut. Keguguran rambut akan menyebabkan penipisan rambut pada kulit kepala. 


Dan untuk pengetahuan semua, dalam definisi perubatan, penipisan rambut disebut sebagai Alopecia, dan alopecia ini boleh menjadi sementara (rambut gugur lebat dan kembali tumbuh semula) atau kekal selamanya.(rambut tidak lagi tumbuh buat selamanya).

Masalah alopecia berlaku tanpa mengenal jantina, tetapi orang lelaki lebih cenderung berdepan dengan masalah alopecia.

cara merawat keguguran rambut
Jenis-jenis keguguram rambut

πŸ‘‰ 1. Alopecia Involutional - Keadaan rambut yang secara beransur-ansur menipis dengan usia, dan ianya merupakan keadaan semulajadi. Pada waktu ini, lebih banyak folikel rambut memasuki fasa rehat, dan rambut yang tinggal semakin pendek dan lebih sedikit.

πŸ‘‰ 2. Alopecia Androgenik - Merupakan kebotakan yang biasanya berlaku secara beransur-ansur. Untuk lelaki, alopecia androgenik bermula seawal remaja atau sekitar umur awal 20-an. Manakala untuk wanita, penipisan yang ketara terlihat saat usia menjangkau umur 40-an. Alopecia androgenik adalah disebabkan oleh genetik.

πŸ‘‰ 3. Alopecia Areata - Ini.adalah jenis keguguran rambut yang terjadi secara tiba-tiba, boleh berlaku dikalangan kanak-kanak dan orang dewasa muda. Keguguran rambut jenia alopecia areata in mengakibatkan kebotakan lengkap Namun peratusan besar, 90% orang yang mengalami keguguran rambut jenis ini dikatakan mempunyai peluang untuk rambut tumbuh semula selepas beberapa tahun.

πŸ‘‰ 4. Alopecia universalis - Ini adalah jenis keguguran rambut yang gugur pada semua tempat du tubuh termasuk kening, bulu mata, dan rambut pada kawasan sulit.

πŸ‘‰ 5. Trichotillomania - Ini adalah berkaitan dengan masalah gangguan psikologi di mana pesakit menarik rambut sendiri. Jadi sekiranya sesiapa yang mempunyai tabiat menarik rambut sendiri, silalah bawa berjumpa doktor untuk memastikan seseorang itu boleh dirawat dengan cara yang betul.

πŸ‘‰ 6. Telogen Effluvium - Ini ialah masalah penipisan rambut sementara pada kulit kepala yang berlaku disebabkan perubahan pada kitaran pertumbuhan rambut. Untuk kes ini, sebilangan rambut sedang memasuki fasa rehat pada masa yang sama, lalu menyebabkan rambut gugur dan menipis.

πŸ‘‰ 7. Alopecia Parut - Rambut akan hilang secara kekal kerana kulit mengalami keradangan seperti selulitis, folikulitis, jerawat , dan gangguan kulit yang lain menyebabkan keupayaan rambut untuk tumbuh semula terbantut.

Ada banyak faktor yang menyebabkan keguguran rambut terjadi , dan di sini Mrs Pip senaraikan sebahagian punca keguguran rambut yang biasa berlaku di kalangan kita

cara merawat keguguran rambut
Punca-punca Keguguran Rambut

πŸ“Œ 1. Tekanan fizikal - Antara penyumbang rambut gugur yang disebabkan oleh tekanan fizikal ialah bila anda STRESS. Stress menganggu kitaran rambut menyebabkan rambut gugur dengan lebat. Kerosakn pada rambut biasanya kelihatan agak ketara tiga hingga enam bulan selepas trauma.

Selain itu, trauma fizikal seperti pembedahan, kemalangan jalan raya, penyakit yang teruk, malah selesema juga boleh menyebabkan keguguran rambut sementara yang dipanggil telogen effluvium.

πŸ“Œ 2. Kehamilan - Kehamilan merupakan salah satu jenis tekanan fizikal, dan biasanya keguguran rambut terjadi selepas beberapa bulan bersalin, namun ada juga yang mengalami keguguran rambut ketika mengandung.

πŸ“Œ 3. Terlalu banyak vitamin A - Pengambilan vitamin yang berlebihan juga boleh memberikan kesan kesihatan kepada tubuh badan. Nilai harian vitamin A adalajlh 5,000 IU sehari bagi dewasa dan kanak-kanak berumur 4 tahun. Jadi adalah penting untuk memastikan pengambilan vitamin mengikut apa yang disyorkan oleh pengamal perubatan bertauliah.

πŸ“Œ 4. Kekurangan protein - Kekurangan protein pada diet yang di ambil akan menyebabkan tubuh mengambil protein dengan cara mematikan pertumbuhan rambut. Perkara ini boleh berlaku dua hingga tiga bulan selepas penurunan dalam pengambilan protein.

πŸ“Œ 5. Kemoterapi - Ubat yang digunakan dalam rawatan kanser iaitu secara kemoterapi bokeh menyebabkan keguguran rambut.

πŸ“Œ 6. Sindrom ovarium polikistik (PCOS) - PCOS merupakan ketidakseimbangan hormin wanita. Masalah lebihan androgen (hormon lelaki) menyebabkan siata ovarium, peningkatan berat badan, tinggi risiko kencing manis, perubahan dalam kitar haid, ketidasuburan, penipisan rambut. 

Dan kerana hormon lelaki berlebihan dalam tubuh wanita yang mengalam PCOS, kemungkinan wanita tersebut boleh mengalami lebih rambut di muka dan badan.

πŸ“Œ 7. Ubat-ubatan - Terdapat sesetengah kelas ubat-ubatan boleh memberi kesan kepada keguguran rambut. Di antara ubat-ubatan yang mungkin memberi kesan terhadap keguguran rambut ialah ubat cair darah tertentu, ubat tekanan darah yang dikenali sebagai beta-blockers, ubat merawat masalah reumatik dan kulit seperti methotrexate, litium untuk merawat masalah gangguan bipolar, NSAIDs, ibuprofen dan antidepresan.

πŸ“Œ 8. Penuaan - Keguguran rambut atau penipisan rambut pada wanita berumur yang memasuki usia 50-an atau 60-an. Walaupun punca utama mungkin tidak diketahui, namun ianya biasa terjadi pada wanita yang berada pada lingkungan umur tersebut.

πŸ“Œ 9. Tekanan emosi - Apabila seseorang yang sudahpun mengalami masalah keguguran rambut dan kebetulan terpaksa berdepan atau melalui masalah yang menyebabkan tekanan emosi seperti perceraian atau kematian, mungkin hal ini akan memburukkan lagi masalah keguguran rambut yanh sedia ada.

πŸ“Œ 10. Anemia - Anemia disebabkan kekurangan zat besi di dalam tubuh dan hampir 1 kepada 10 wanita berumur 20 hingga 49 tahun mengalami masalah anemia. Kekurangan zat besi di dalam badan menyumbang kepada keguguran rambut kerana tubuh tidak dapat menghasilkan sel darah merah yang mencukupi, yang memberikan oksigen dan nutrien untuk memperbaiki sel-sel yang lain, termasuk yang menjaga rambut dan membantunya tumbuh dengan sihat.

πŸ“Œ 11. Kehilangan berat badan dramatik - Kehilangan berat badan secara tiba-tiba adalah satu bentuk trauma fizikal yang boleh menyebabkan rambut menipis.

πŸ“Œ 12. Penggayaan rambut yang berlebihan (Overstyling) - Gaya rambut dan rawatan rambut yang keterlaluan dan dilakukan selama bertahun-tahun menyebabkan anda berisiko mengalami keguguran rambut akibat penggunaan bahan kimia yang berpanjangan. Antara contoh gaya rambut yang yang boleh menyebabkan keguguran rambut seperti braids yang terlalu ketat, hair rebonding, weaves rambut, etc

πŸ“Œ 13. Hormon - Kekurangam hormon testosteron bagi lelaki boleh menyebabkan masalah keguguran rambut. Jadi lelaki juga harus memastikan hormon testosteron berada pada tahap yang baik.

πŸ“Œ 14. Kulit kepala tidak sihat - Kulit kepala yang kotor, tidak dijaga elok, tidak sihat akan menyebabkan kulit kepala boleh dijangkiti kuman dan bakteria. Jadi, pastikan kulit kepala dibersihkan. Contohnya sekiranya anda memakai topi atau tudung terlalu lama, jangan lupa mencuci rambut dan dikeringkan sepenuhnya. 

Jangan malas mencuci rambut, kerana selain menyebabkan rambut berbau, ianya juga boleh menyebabkan rambut gugur akibat rambut menjadi lembap dan berminyak. 

Peluh pada kulit kepala akan diserap oleh folikel rambut yang menyebabkan rambut lembap dan akhirnya menyebabkan keguguran rambut.

Selain itu, sekiranya anda mempunyai masalah alergik kulit kepala, rawat dengan syampu dan ubat khas mengikut saranan doktor atau pharmacist anda.

Rambut adalah mahkota baik bagi perempuan mahupun lelaki. Kita idamkan rambut yang sihat, bersinar, dan bermaya, bukan rambut yang bermasalah rambut gugur, rambut semakin nipis, rambut berkelemumur, dan rambut berbau. 


Ramai yang berkongsi petua dan cara mengatasi rambut gugur, rambut nipis, rambut berkelemumur, rambut berbau dan juga petua mengatasi masalah-masalah rambut lain selain yang dinyatakan di atas seperti rambut bercabang, rambut kering, rambut kusam, dan lain-lain.

cara merawat keguguran rambut
Petua atasi keguguran rambut

Berikut antara petua dan cara mengatasi masalah rambut :-

πŸ‘―1. Pastikan anda mengambil pemakanan yang seimbang, dan kaya zat besi

πŸ‘― 2. Jangan terlalu kerap menggayakan rambut secara berlebihan (overstyling) seperti mengikat dengan ketat, seperti braids atau ekor kuda.

πŸ‘―3. Janganlah terlalu suka memusing-musingkan rambut, menggosok atau menarik rambut secara paksa.

πŸ‘― 4. Biasakan diri menggunakan topi / pelindung rambut seperti tudung atau pelindung matahari baik lelaki mahupun wanita untuk mengelakkan risiko selaran matahari (sun rays) , kanser kulit pada kulit kepala, dan kerosakan rambut.

πŸ‘―5. Ketika mencuci rambut, urut lembut kulit kepala dan rambut anda. Keringkan rambut dan sikat menggunakan sikat yang bergigi jarang.

πŸ‘― 6. Jangan kerap menggunakan hair hot roll, hair straightener, atau minyak panas yang mungkin boleh mengakibatkan rambut rosak dan rambut gugur.

Selain petua dan cara mengatasi rambut gugur, rambut juga perlu dirawat seiring dengan permasalahannya. 

cara merawat keguguran rambut
Cara merawat keguguran rambut

Antara pilihan cara merawat rambut gugur (bukan diakibatkan oleh masalah hormon, genetik, perubatan) ialah:-

✔ 1. Garam - letak sedikit garam bersama syampu yang biasa anda gunakan, gaul rata syampu berkenaan, dan cucilah rambut seperti biasa.

✔ 2. Aloe vera - tambah sedikit aloe vera ke dalam syampu, campurkan sebati dan bersyampulah seperti biasa. 

πŸ‘‰ Aloe vera mempunyai banyak manfaat lain, boleh baca entry terdahulu 


✔ 3. Menggunakan syampu anti-hairfall yang mampu merawat rambut gugur, rambut nipis, rambut berkelemumur dan rambut atau kulit kepala berbau

πŸ‘‰ Semakin hari rambut semakin nipis?
πŸ‘‰ Rambut banyak yang gugur?
πŸ‘‰Makin shampoo makin banyak kelemumur?
πŸ‘‰ Kulit kepala gatal2?
πŸ‘‰ Rambut berbau busuk/hapak?

Ada banyak pilihan syampu di pasaran yang boleh anda pilih, antaranya SYAMPU AURA HIJAB 4-dalam-1 merawat rambut gugur, rambut nipis rambut berkelemumur dan rambut atau kulit kepala berbau.

syampu aura hijab rawat rambut gugur
Fungsi Syampu Aura Hijab 

Syampu AURA HIJAB mengandungi bahan utama iaitu⤵⤵⤵
πŸ€ Habbatus Sauda, 
πŸ€ Buah Keras, 
πŸ€ Daun Bidara & 
πŸ€ Minyak Zaitun

di entry yang akan datang, Mrs Pip akan kongsikan kebaikan bahan - bahan yang terdapat di dalam syampu AURA HIJAB dan juga hair booster AURA HIJAB. stay tune!

syampu aura hijab rawat rambut gugur
Fungsi Syampu Aura Hijab

Untuk anda yang berminat untuk mendapatkan syampu AURA HIJAB , boleh menghubungi Mrs Pip melalui wasap seperti yang tertera di dalam gambar

✔ 4. Penggunaan kombinasi phototherapy laser dengan menggunakan tahap cahaya yang rendah untuk meningkatkan pertumbuhan rambut pada kulit kepala.

✔ 5. Merawat rambut menggunakan khidmat professsional apabila masalah rambut tidak mampu diatasi melalui penggunaan syampu anti-hairfall atau syampu berubat yang lain.

Semoga dengan perkongsian ini, sedikit sebanyak memberikan anda maklumat tentang permasalaham rambut, petua menjaga rambut, dan cara merawat rambut gugur.

Pastikan anda memberi perhatian bagi masalah seperti rambut gugur, rambut nipis rambut berkelemumur dan rambut atau kulit kepala berbau. 

Ingat, rambut adalah mahkota anda, baik lelaki dan wanita, jadi jaga rambut anda sebaik-baiknya.

cheers.

Sunday, 27 October 2019

Penggunaan kerusi keselamatan kanak-kanak di Malaysia mengikut garis panduan MIROS

October 27, 2019 13
Penggunaan kerusi keselamatan kanak-kanak di Malaysia mengikut garis panduan MIROS
Penggunaan kerusi keselamatan kanak-kanak (CRS) di Malaysia perlu mengikut standard / piawaian United Nation Regulation R44/04 dan R129. Malaysia mewajibkan penggunaan baby / kids car seat menjelang tahun depan, tahun 2020 di semua kenderaan persendirian yang membawa kanak-kanak di bawah umur 13 tahun, dan ramai ibubapa yang sudahpun mengetahui tentang hal ini.

kerusi keselamatan kanak-kanak di Malaysia mengikut garis panduan MIROS
kerusi keselamatan kanak-kanak di Malaysia mengikut garis panduan MIROS

Tujuan utama penggunaan kerusi keselamatan kanak-kanak di dalam kenderaan adalah untuk mengelak atau menyelamatkan anak-anak mengalami kecederaan yang serius atau membantu menghalang kematian sekiranya berlaku kemalangan.

Langkah mewajibkan pemasangan kerusi keselamatan kanak-kanak adalah susulan statistik yang membimbangkan yang mencatatkan angka kematian sebanyak 1,559 kematian bagi kanak-kanak di bawah umur 10 tahun dari tahun 2007 - 2017 menurut Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Penetapan penggunaan kerusi keselamatan kanak-kanak (CRS) di Malaysia perlulah mengikut standard / piawaian yang ditetapkan oleh United Nation Regulation R44/04 dan R129. Dan pastikan anda membeli kerusi keselamatan kanak-kanak (CRS) yang mendapat pengesahan lulus standard daripada Malaysian Institute of Road Safety Research (MIROS).

Wakil MIROS, Pegawai Penyelidik Nurulhana Borhan mengatakan United Nation Regulation (UNR) menetapkan standard penggunaan kerusi keselamatan kanak-kanak (CRS) untuk safety measure bagi kanak-kanak ialah mereka dengan ketinggian 135cm dan ke bawah 

Setiap CRS yang diluluskan oleh UNR akan ditampal dengan pelekat e-mark berwarna jingga, dan disertakan dengan informasi kategori produk tinggi / berat berserta nombor kelulusan (product category by weight or height and approval number)

kerusi keselamatan kanak-kanak di Malaysia mengikut garis panduan MIROS
kerusi keselamatan kanak-kanak di Malaysia mengikut garis panduan MIROS

dan ibubapa kena faham apa fungsi QR Code ni, jangan mudah terpedaya atau tertipu lagi lagi dengan seller yang hanya pentingkan keuntungan. Kalau ibubapa tiada idea nak cari info di mana, boleh check laman web MIROS, atau boleh follow facebook Louis Tan LittleWhiz untuk mendapatkan maklumat car seat ni.

fungsi QR dalam car seat
Fungsi QR dalam car seat

Produk CRS juga perlu memiliki label pelekat QR yang sah daripada MIROS. Dan ibubapa jangan tertipu atau terpedaya dengan produk CRS yang menggunkan pelekat palsu.

kerusi keselamatan kanak-kanak di Malaysia mengikut garis panduan MIROS
kerusi keselamatan kanak-kanak di Malaysia mengikut garis panduan MIROS

Gambar di atas merupakan garis panduan kerusi keselamatan kanak-kanak di Malaysia yang dikeluarkan oleh MIROS.

kerusi keselamatan kanak-kanak di Malaysia mengikut garis panduan MIROS
kerusi keselamatan kanak-kanak di Malaysia mengikut garis panduan MIROS

MUAT TURUN Panduan lengkap kerusi keselamatan kanak-kanak di Malaysia.


Untuk pengetahuan semua, kerusi keselamatan kanak-kanak (CRS) adalah kerusi yang direka khas berfungsi untuk melindungi kanak-kanak di dalam kenderaan semasa berlakunya pelanggaran.

Untuk bacaan lanjut, ibubapa boleh memuat turun panduan lengkap kerusi keselamatan kanak-kanak di Malaysia
πŸ‘‰πŸ‘‰πŸ‘‰ http://ow.ly/VrwQ30pLvFY

Menurut info yang Mrs Pip terima, untuk kanak-kanak berusia seperti Iman dan Amin, masing-masing akan berusia 7 dan 6 tahun pada tahun depan, mereka perlu menggunakan BOOSTER SEAT sehingga kaki mencecah lantai kereta.

Dan kalau yang tak tahu rupa booster seat tu macam mana, boleh tengok pada contoh gambar yang mrs pip kongsikan kat bawah ni ⤵⤵⤵

kerusi keselamatan kanak-kanak di Malaysia mengikut garis panduan MIROS
Booster seat

kerusi keselamatan kanak-kanak di Malaysia mengikut garis panduan MIROS

Booster seat

dan satu lagi info yang menarik Mrs Pip baru tahu selain keperluan booster seat untuk kegunaan anak-anak, melalui laman web consumerreports.org , semua kanak-kanak perlu duduk di kerusi belakang kereta (rear seat) sehingga usia mereka mencecah 13 tahun (saranan The American Academy of Pediatrics).

Ok lepas ni anak-anak Mrs Pip semua kena duduk belakang elok-elok ok, ekeke.

Dan bagi ibubapa yang memerlukan lebih informasi mengenai CRS, bolehlah mengikuti support group di Facebook (perkongsian daripada ahli TAP).


Mrs Pip masih lagi mencari lebih banyak maklumat berkaitan booster seat sebelum membuat keputusan untuk membeli booster seat yg sesuai untuk Iman dan Amin. 

Penggunaan kerusi keselamatan kanak-kanak (CRS) di Malaysia perlu mengikut piawaian United Nation Regulation R44/04 dan R129. Jadi, pastikan anda membeli kerusi keselamatan anak-anak yang sah mengikut standard di kedai yang menjual produk barangan bayi dan kanak-kanak yang diyakini, sama ada secara online dan offline agar tidak tertipu dengan produk tidak sah kelulusan MIROS. 

Semoga artikel ini sedikit sebanyak memberikan informasi kepada anda berkaitan CSR.

Happy Parenting.

cheers.

Sumber Informasi:





Friday, 25 October 2019

5 idea menarik aktiviti bersama anak sempena cuti sekolah

October 25, 2019 13
5 idea menarik aktiviti bersama anak sempena cuti sekolah
hi there, 5 idea menarik aktiviti bersama anak sempena cuti sekolah. Cuti sekolah dah nak dekat ni. Anda yang ada anak-anak bercuti, sudah ada rancangan mahu buat apa sempena cuti sekolah ini? Di sini Mrs Pip senaraikan 5 idea menarik aktiviti bersama anak sempena cuti sekolah. Yes, serious menarik bagi pendapat Mrs Pip lah, ekeke.

5 idea menarik aktiviti bersama anak sempena cuti sekolah
5 idea menarik aktiviti bersama anak sempena cuti sekolah

Sebelum Mrs Pip senaraikan 5 idea menarik aktiviti bersama anak sempena cuti sekolah, anda dah fikir cuti sekolah anak-anak nak buat apa? Surirumah seperti Mrs Pip ni kenalah ada rancangan untuk anak-anak supaya anak-anak tidaklah duduk bosan di rumah.

Kalau tahun lepas, Iman dan Amin Mrs Pip hantar ke kelas tuisyen sepanjang cuti sekolah, tetapi kali ini mungkin tidak atas sebab-sebab tertentu. 

Memandangkan Mrs Pip tidak mahu anak-anak berasa bosan sepanjang cuti sekolah, di bawah ini Mrs Pip senaraikan antara 


5 idea menarik aktiviti bersama anak sempena cuti sekolah. 


1. Melawat kawasan menarik di sekitar tempat tinggal anda


Ya, cuba anda lihat sekeliling anda, ada tak tempat yang menarik untuk anda boleh bawa anak-anak anda berjalan? Lagi bagus, sambil melawat sambil belajar sesuatu.

5 idea menarik aktiviti bersama anak sempena cuti sekolah
Iman dan bunga bunga kesayangannya

Memandangkan Iman agak obses dengan bunga, jadi Mrs Pip bercadang untuk bawa Iman ke nursery bunga.

5 idea menarik aktiviti bersama anak sempena cuti sekolah
Iman dan bunga bunga kesayangannya

Bolehlah Iman sambil cuci mata tengok bunga, dalam masa yang sama belajar nama-nama bunga, dan cara-cara penjagaan bunga secara asas.

Tempat-tempat menarik lain sekitar kawasan Mrs Pip tinggal ni ada
✔ rabbit land, boleh belajar tentang arnab
✔ pantai, boleh bawa anak-anak piknik dan berenang dekat laut
✔ bukit, ada laluan untuk hiking
✔ stesen keretapi, tapi kitorang tak pernah naik keretapi pun, mungkin boleh dipertimbangkan bawa anak-anak pengalaman naik keretapi

2. Melancong


Melancong, jika mampu apa salahnya. Tidak kisah sama ada luar atau dalam negeri, by road, by flight, by train, pilihan di tangan anda asalkan dapat bawa anak-anak melihat dunia luas.

Mesti seronok dapat bawa anak-anak berjalan-jalan ke negara / negeri lain. Jangan lupa untuk melawat tempat-tempat menarik di negara / negeri tersebut dan rakam momen-momen menarik anda di tempat tersebut untuk kenang-kenangan.

Kalau tak dapat melancong jauh jauh pun, dalam negeri sendiri mesti ada landmark pelancongan kan.

Macam kat Sabah ni ada banyak tempat pelancongon juga, salah satunya ialah daerah Ranau Kundasang. Di sini kalau cuti sekolah dan menghampiri hujung tahun, memang penuh kawasan ni dengan pelancong dan pelawat.

Desa Dairy Farm Mesilau Kundasang
Desa Dairy Farm Mesilau Kundasang

Entry >>> Jalan Jalan Ke Desa Dairy Farm Mesilau Kundasang

Yang datang ke daerah Ranau Kundasang ni bolehlah melawat kawasan menarik dan terkenal di antaranya ialah

✔ Desa Dairy Farm, rasai pengalaman melawat lembu seperti berada di New Zealand
✔ Sabah Tea, kawasannya cantik  yang instagrammable dan rasai sendiri meminum teh pelbagai rasa dan dipetik segar dari ladang
✔ Maragang Hill, sesuai untuk anda yang suka hiking dan cintakan nature
✔ JS Nursery Kundasang, pelbagai pilihan bunga yang mungkin menarik untuk anda beli sambil sambil mencuci mata mencari idea untuk mencantikkan kebun bunga anda sendiri
✔ Sugai Moroli Kg. Luanti, rasai pengalaman bermain bersama ikan yang banyak lagi jinak di dalam sungai

dan ada banyak lagi kawasan menarik untuk dilawati di seluruh Sabah , insya allah nanti Mrs Pip update ❤

3. Berkreativiti bersama anak-anak


Aktiviti bersama anak-anak membuat seni hias, pertukangan mudah, melukis, membuat DIY, susun atur, menyelesaikan jigsaw puzzle, bermain Sahibba, Scrabble dan apa apa aktiviti yang membina kreativiti anak-anak, pasti sesuatu yang menyeronokkan.

Malah bermain masak-masak sambil mencipta menu baru juga boleh meningkatkan kreativiti anak-anak bersama anda.

Sekiranya anda tiada idea  untuk membina kreativiti bersama anak-anak, anda boleh saja mencari banyak idea menarik di Pinterest.

Atau boleh saja melihat aksi @thedadlab di Instagram atau menggunakan hashtag yang bersesuaian di Instagram untuk mencari feed yang bersesuaian, antaranya #dadlab .

4. Mini quiz atau mini pertandingan bersama anak-anak


Mini quiz atau mini pertandingan juga satu idea menarik untuk dilakukan bersama-sama anak-anak anda.

Apa kata sepanjang minggu, anda memberikan anak anda subjek untuk dipelajari , kemudian pada hujung minggunya anda membuat mini quiz / pertandingan di antara anak-anak, dan buatlah aktiviti tersebut penuh dengan fun dan tidak stress.

Dan untuk membuatkannya lebih seronok, anda bolehlah menawarkan hadiah kepada pemenang, haha. Pasti lebih semangat anak-anak nak bermain mini quiz / pertandingan ni kan.

5 idea menarik aktiviti bersama anak sempena cuti sekolah
Reward untuk Iman dan Amin 
rajin buat homework time cuti

Hadiah pula , bolehlah pilih sesuatu yang menarik seperti belanja makan KFC, bagi set alat tulis, bawa anak main di taman, atau apa-apa yang sesuai mengikut kemampuan anda.

5. Terokai aktiviti baru


Wah, menerokai aktiviti baru pasti sesuatu yang seronok. Anda boleh fikirkan aktiviti yang menarik perhatian anak-anak anda.

Misalnya menghadiahkan haiwan peliharaan yang sesuai untuk anak anda jaga seperti arnab atau kucing.

rabbit land kimanis keningau
Jalan jalan ke Rabbit Land

Entry >>> Jalan-jalan ke Rabbit Land Jalan Kimanis-Keningau

Anak-anak boleh belajar bagaimana cara untuk memberi haiwan tersebut makan, menjaga kebersihan, dan mungkin mengajar haiwan seperti kucing untuk berak/kencing di atas tanah / pasir.

Atau mungkin juga boleh mengajar anak- anak mengayuh / bermain basikal dua roda. Tidak semua anak-anak tahu / boleh mengayuh basikal dua roda dengan baik, ianya memerlukan kemahiran mengendalikan basikal dengan baik.

Iman dan Amin pun belum lagi berpeluang untuk memiliki basikal dua roda sendiri atas faktor keselamatan kerana kawasan rumah Mrs Pip tidak berpagar dan sangat hampir dengan jalan raya.

5 idea menarik aktiviti bersama anak sempena cuti sekolah
Berkebun bersama anak anak

Entry >>> Aktiviti berkebun Iman dan Amin, what a beautiful experienced

Atau apa kata mengajar anak-anak bercucuk tanam, atau cukup sekadar menanam indoor plant dan menjaganya dengan baik. Mungkin anak-anak teruja melihat pokok yang ditanam tumbuh mekar 😊

Aktiviti tanam pokok kelapa Iman dan Amin pada satu ketika dulu, sekarang pokok kelapa tu pun dah besar sikit, nanti ada masa Mrs Pip update pula gambar terkini pokok kelapa tu, haha tak sempat nak ambil gambar terkini.

mendaki bukit tinubau membakut
Hiking di Bukit Tinubau Membakut

Entry >>> Iman dan Amin menjejaki Bukit Tinubau

Kalau anak-anak tak pernah hiking dan kebetulan di kawasan anda ada tempat hiking yang sesuai untuk anak-anak ikut bersama, apa kata bawa anak-anak anda melakukan riadah mendaki bukit.

Pasti aktiviti ini memberikan sedikit cabaran kepada anak-anak anda tetapi ianya juga akan memberikan rasa gembira kepada mereka apabila mereka berjaya mendaki hingga ke atas bukit.

Sebenarnya, ada banyak lagi aktiviti menarik yang anda boleh lakukan bersama-sama anak anda, terpulang kepada anda untuk merancang aktiviti berkenaan.

Apapun diharap cuti sekolah anak-anak tidak disia-siakan , dan diisi dengan pelbagai aktiviti menarik mengikut kreativiti dan gaya hidup anda.

Mrs Pip mengucapkan selamat bercuti sekolah kepada semua anak-anak, dan nantikan update percutian Mrs Pip dan keluarga, insya allah.

Mrs Pip merancang untuk mendapatkan arnab bagi Iman dan Amin , selain bercadang untuk membawa Iman dan Amin ke Sabah Tea dan ke Kg. Luanti untuk bermain ikan sungai, dan kalau sempat juga ke Hot Spring Ranau untuk mandi kolam air panas pada bulan Disember ini.

Till then, happy holidays.

Xoxo.

Cheers.

Wednesday, 23 October 2019

5 perkara ibu perlu tahu cara mendidik anak lelaki

October 23, 2019 10
5 perkara ibu perlu tahu cara mendidik anak lelaki
5 perkara ibu perlu tahu cara mendidik anak lelaki. Anak lelaki dan anak perempuan memerlukan pendekatan yang berbeza dalam mendidik mereka kerana dari segi fizikal, emosi, pemikiran, dan tingkahlaku, saling berbeza antara anak lelaki dan anak perempuan. 5 perkara ibu perlu tahu cara mendidik anak lelaki. 

Entry ini ditulis berdasarkan pengalaman mrs pip membesarkan anak lelaki dan juga berdasarkan pengalaman yang dikongsi oleh ibu-ibu lain di luar. 

cara mendidik anak lelaki
5perkara ibu perlu tahu cara mendidik anak lelaki

Semoga entry ini sedikit sebanyak membantu para ibu untuk lebih memahami karakter anak lelaki dan semoga kita mampu mendidik anak-anak lelaki kita dengan lebih baik.

Sebagai seorang ibu, kita sentiasa ingin memberikan yang terbaik untuk anak-anak kita. Kita juga sentiasa ingin melakukan yang terbaik untuk anak-anak kita, dan sentiasa ingin ada di sekeliling anak-anak kita kerana merasakan anak-anak kita sentiasa memerlukan kita, padahal anak-anak lelaki kita menginginkan kita cukup menjadi penyokong setia mereka, memberikan mereka ruang untuk bebas bergerak, dan menyediakan sokongan kepada mereka ketika mereka memerlukan kita.

Anak-anak lelaki ini biasanya, kebanyakkan daripada mereka memiliki pemikiran yang lebih 'mekanikal'. Berdasarkan pemerhatian Mrs Pip terhadap Iman dan Amin, mereka pada usia 4 hingga 6 tahun ini gemar dengan aktiviti 'pembinaan'. Mereka suka membina sesuatu dan kemudian merobohkannya, mencabut segala permainan dan memasangkannya semula, dan mereka tidak suka diberi pertolongan selagi mana mereka mampu melakukan apa yang mereka sedang kerjakan. 

Dan mereka juga bertengkar sama ada berebut mainan ataupun tidak sependapat dalam sesuatu perkara, asalkan pertengkaran dalam skala kecil, biasanya Mrs Pip biarkan sahaja. Ini biasa terjadi dalam fasa pembesaran anak-anak. 

Tetapi ada masanya kita sebagai Ibu, apabila melihat anak-anak terkial-kial berusaha melakukan sesuatu, mulalah kita ingin membantu, padahal anak-anak sama sekali tidak memerlukan bantuan kita kerana, dan seharusnya jangan sekali kali kita cepat memberikan mereka bantuan, biarkan dulu mereka berusaha.

5 perkara ibu perlu tahu cara mendidik anak lelaki. 

☀1. Ibu perlu tahu apabila Ibu membuat kesilapan, anak lelaki perlukan Ibu untuk meminta maaf.

Mrs Pip sangat menekankan konsep meminta maaf sesama ahli keluarga setiap kali melakukan kesalahan atau kesilapan, tak kira salah kecil atau salah besar.

Mrs Pip tahu, lelaki mempunyai ego yang lebih berbanding wanita, maka Mrs Pip berharap dengan mendidik anak-anak lelaki dengan membiasakan mereka meminta maaf apabila melakukan kesalahan atau kesilapan akan menjadikan mereka seorang yang tidak egois apabila mereka besar kelak.

Anak-anak perlu dididik mengenai hal tiada apa yang perlu dimalukan sekiranya mengaku kesalahan dan meminta maaf. Meminta maaf akan menjadikan anak-anak memiliki ciri-ciri seorang yang berani, tidak pendendam dan jujur pada diri sendiri.

Anak-anak lelaki perlu dididik untuk memahami konsep meminta maaf.

 cara komunikasi yang baik bersama anak
Cara komunikasi yang baik bersama anak

Sama juga kepada setiap ibu, sekiranya melakukan kesalahan kepada anak-anak, haruslah berani untuk meminta maaf. Jangan guna konsep 'mom always win' di dalam mendidik anak-anak lelaki kerana kelak mereka juga kemungkinan akan menggunakan konsep yang sama 'I'm always win'.

Teringat satu waktu Mrs Pip terlupa untuk membelikan Iman bread, padahal sudah berjanji untuk membelikannya apabila dia balik dari sekolah. Dan Mrs Pip merasakan ini hanyalah hal kecil.

Baca juga : Luahan Hati Aku Bukan Mommy Yang Perfect 

Iman agak kecewa apabila tiada bread seperti yang dijanjikan dan Iman tidak teragak-agak meminta Mrs Pip untuk meminta maaf kepadanya kerana terlupa membelikan bread untuknya.

Haha, I learnt my lesson! 

Jadi selepas ini, kalau ibu-ibu sudah membiasakan anak-anak lelaki untuk meminta maaf, maka ibu-ibu juga perlu membiasakan diri mengungkapkan perkataan maaf sekiranya melakukan kesalahan atau kesilapan ya.

☀2. Ibu perlu membiarkan anak lelaki berdepan dengan kegagalan dan menerima kegagalan untuk mereka berusaha lebih baik untuk berjaya.


Melihat anak-anak sedang bermain building block, tetapi tidak berjaya membina seperti apa yang dikehendakinya, maka ibu datang dan membantu membina struktur untuk si anak.

Kenapa ibu ada rasa untuk membantu si anak? Kerana ibu punya naluri cepat kesian apabila melihat si anak gagal melaksanakan sesuatu yang diinginkan.

Iman dan Amin sangat gembira setiap kali Mrs Pip bermain bersama mereka. Tetapi, mereka tidak suka kalau Mrs Pip membantu mereka melakukan sesuatu ketika mereka masih berusaha untuk mencuba melaksanakan apa yang mereka inginkan, contohnya membina kapal angkasa menggunakan building blocks.

Mereka akan berusaha berkali-kali sehingga berjaya membina dan setiap kali mereka gagal , mereka akan menzahirkan rasa kecewa kemudian mereka akan berusaha membinanya semula.

Ibu perlu belajar untuk membiarkan anak-anak berdepan dengan kegagalan. Emosi mereka mungkin terganggu namun mereka perlu faham bahawa kegagalan akan membuatkan mereka lebih bersemangat dan berusaha untuk lebih berjaya.

anak-anak lelaki mengetahui kebolehan
Biarkan saja Iman n Amin dengan percubaan untuk mengorek lubang

Biarkan anak-anak mengetahui kebolehan (capability) mereka, biarkan anak-anak lelaki tumbuh membesar dengan jiwa yang kental.

FAIL IS THE BEAUTY OF SUCCESS

☀3. Ibu perlu tahu yang anak lelaki mahukan ibu memberi persetujuan tentang apa yang mereka ingin lakukan, bukan apa yang Ibu mahu mereka lakukan.


Sebagai seorang ibu, Mrs Pip sentiasa inginkan yang terbaik untuk anak-anak. Dan selalunya, Mrs Pip akan memberitahu Iman dan Amin apa yang mereka perlu lakukan. 

Tak boleh buat itu, tak boleh buat ini. Kena ikut cakap ibu. Tak boleh membantah.

Ibu lupa yang anak-anak juga punya keinginan melakukan sesuatu, dan sebagai ibu kita perlu memberi sokongan selagi mana mereka tidak melakukan sesuatu yang membahayakan mereka.

Seperti Iman yang sangat sukakan bunga (hobi Iman buat masa sekarang), setiap petang, dia akan menyiram pokok-pokok bunganya, dan ada masanya dia akan sesuka hatinya menukar bunga-bunganya ke pasu lain.

Perlukan Mrs Pip melarang Iman menukar bunga-bunganya ke pasa yang lain?

cara anak lelaki tanam bunga
Iman dan hobi barunya menanam bunga

Bagi Mrs Pip , menukar bunga ke pasu yang lain boleh menyebabkan pokok bunga tersebut rosak atau mati, tetapi berbeza bagi Iman, pokok bunga pasti suka duduk di pasu baru yang lebih besar dan cantik.

Jadi, ada masanya ibu perlu belajar untuk memberi persetujuan terhadap apa yang anak-anak ingin lakukan walaupun ibu tidak sependapat dengan anak-anak. Ibu hanya perlu menasihati dan membimbing mereka , tetapi biarkan anak-anak melakukan sesuatu yang mereka suka, selagi tidak memberikan kesan negatif kepada mereka.

Ini mendidik anak-anak lebih kreatif dan matang. Anak-anak akan belajar tentang konsep berdepan dengan akibat tentang sesuatu keputusan yang mereka sendiri lakukan.

Dan ibu-ibu juga belajar cara mengurangkan rasa risau terhadap sesuatu perkara yang dilakukan oleh anak-anak. 

Pada satu peringkat umur anak-anak, ibu-ibu perlu bersedia memberikan sedikit kebebasan untuk anak-anak membuat keputusan sendiri tentang apa yang mereka ingin lakukan.

☀4. Ibu perlu tahu yang anak lelaki belajar mengenai kepercayaan beragama dengan melihat cara Ibu melaksanakan kepercayaan Ibu


Iman bertanya kepada Mrs Pip "mommy, kita Islam?" , dan Mrs Pip mengangguk.

"Mommy, kalau kita Islam, kita sembahyang bersujud kan, dan kalau Kristian, sembahyang cross kan?, dan Mrs Pip mengangguk sambil memberikan sedikit penjelasan ringkas agar Iman faham konsep beragama.

Ya, tentang kepercayaan, lagi-lagi keluarga kami yang berkahwin campur mungkin menimbulkan sedikit kekeliruan pada pandangan anak-anak. 

Penting untuk ibu-ibu menunjukkan agama yang dianuti agar anak-anak faham tentang agama mereka.

Apabila Mrs Pip solat, Mrs Pip ajak Iman dan Amin solat bersama, ada masanya mereka ikut, ada masanya mereka enggan. Tidak dipaksa, cukuplah pada usia kecil dididik dengan melihatkan mereka cara kita solat, baca al-quran, bertasbih, istighfar dan sebagainya. 

Dan ibu-ibu jelaskanlah kepada anak-anak lelaki apa itu solat, bagaimana untuk solat, bacaan solat, kenapa perlu solat agar mereka mudah faham. Insya allah, apabila mereka faham, mereka akan ikut solat dengan rela hati dan gembira.

didik anak lelaki solat
Sejuk rahim mak mengandung tengok anak solat

Jelaskanlah juga kepada mereka akibat tidak solat. Seperti Iman, Mrs Pip bagitau kalau kita tak solat nanti Allah tak sayang, kalau Allah tak sayang, nanti Allah tak bantu kita bila kita ada masalah.

Iman belum begitu faham konsep solat, tetapi dia suka ikut Mrs Pip solat dan ada masanya dia akan solat sendiri-sendiri. 

Ada masanya Mrs Pip tanya kenapa Iman sembahyang. Saja bertanya untuk mendengar jawapan anak-anak, dan melihat kefahaman mereka tentang konsep beribadat.

Iman bagitau daam Islam kan kena sembahyang supaya nanti Allah sayang. 

Selalunya, di malam hari Mrs Pip mengajak Iman dan Amin menghafal surah surah pendek, dan sebelum tidur pastikan mereka membaca doa tidur, ayat 3 Qul, dan ayat Kursi.

Dan Mrs Pip juga akan heart-to-heart dengan anak-anak tentang hal hal yang mereka risaukan, seperti kepercayaan anak-anak yang selalu takutkan hantu. Jadi pendekatan agama digunakan untuk menjadikan mereka tidak perlu takutkan hantu, dan sebaliknya yakin dengan kekuatan Allah SWT yanh sentiasa melihat kita.

Begitu juga dengan makanan yang boleh dan tidak boleh dimakan menurut Islam, juga perbuatan baik dan perbuatan jahat yang dilarang. 

Ibu-ibu jangan sesekali mudah rasa berputus asa dalam mendidik anak-anak lelaki tentang kepentingan beragama, lagi-lagi anak-anak lelaki inilah apabila besar nanti akan menjadi imam-imam kita dan ketua keluarga dan ketua agama.

☀5. Ibu perlu tahu yang anak lelaki sentiasa merasakan Ibu seorang wanita yang hebat, maka tunjukkan anak lelaki definisi wanita hebat

Penting untuk ibu menunjukkan ibu seorang yang hebat, supaya anak-anak kita selalu mengingati yang mereka memiliki ibu yang hebat.

Definisi hebat itu sangat luas. Sangat subjektif. Ibu menyediakan makanan kegemaran, memberikan pakaian kesukaan, menghadiahkan hadiah harijadi, memastikan bilik tidur bersih, menyusun mainan agar mudah dicari, semua ini adalah antara contoh ibu seorang yang hebat.

Anak-anak lelaki gembira apabila semua barangan mereka sentiasa ada ketika mereka memerlukannya, dan mereka tahu ibulah yang menyediakan semuanya buat mereka.

Ibu perlu kelihatan hebat di mata anak lelaki
Ibu perlu kelihatan hebat di mata anak lelaki

Ibu-ibu juga perlu menjaga penampilan dengan berpakaian sopan, menjaga lisan dengan berkata yang baik-baik dan tidak kasar, menjaga kesihatan agar sentiasa punya daya untuk menguruskan anak-anak, ibu bijak dalam menjawab semua soalan anak, dan semua ini juga termasuk di dalam kategori ibu hebat bagi pandangan anak-anak lelaki anda.

Dan tidak hairan apabila anak-anak lelaki ini dewasa kelak, mereka cenderung mencari pasangan yang mempunyai ciri-ciri kehebatan ibu mereka sendiri. 

Tidak dinafikan , kata kata seperti "Ibu adalah role model terbaik buat si anak lelaki" juga ada benarnya.

Kita biasa mendengar ungkapan "anak ibu" atau "manja ibu" yang ditujukan kepada anak lelaki kerana anak lelaki ni manja dia lain sikit dekat ibu berbanding manja dia dekat ayah kan. 

5 perkara ibu perlu tahu cara mendidik anak lelaki. Banyak lagi sebenarnya cara mendidik anak-anak lelaki agar mereka membesar menjadi anak yang baik. Perkongsian Mrs Pip ini hanya sebahagian sahaja, dan Mrs Pip percaya ibu-ibu lain juga punya cara, pendapat, pandangan tersendiri dalam mendidik anak-anak lelaki.

Sebagai ibu, Mrs Pip berusaha mendidik anak-anak memilih jalan yang baik dalam hidup mereka, tetapi di luar bidang kuasa Mrs Pip untuk menentukan jalan hidup anak-anak sepenuhnya.

peraturan 10 saat untuk  kecil anda
peraturan 10 saat untuk  kecil anda

Dan baca juga peraturan 10 saat untuk anak-anak. Sila klik entry Peraturan 10 Saat untuk anak kecil anda untuk cerita lanjut.

Till then, happy parenting semua.

Xoxo.

cheers.

Monday, 21 October 2019

Duit simpanan RM40 ribu ringgit lesap, dan ini cara anda membuat laporan bank!

October 21, 2019 26
Duit simpanan RM40 ribu ringgit lesap, dan ini cara anda membuat laporan bank!
Duit simpanan sebanyak RM40 ribu lesap di akaun Maybank! Wah terkejut sangat baca thread seorang abang kat twitter awal pagi ni bilamana duit simpanan adik dia sebanyak RM40 ribu ringgit lesap dalam akaun Maybank! Boleh gila kalau macam ni. Penat penat kerja kumpul duit, sekelip mata saja duit hilang kat akaun simpanan. 

apa yang anda harus buat bila duit simpanan hilang di bank


apa yang anda harus buat bila duit simpanan hilang di bank

Ini thread si abang mengenai duit adik dia yang hilang di akaun. Peliknya, tiada TAC yang diterima oleh adik dia atau sebarang push notifications daripada pihak bank.

Dan boleh mental stress bila kau kena disalahkan kononnya kau delete tac text tu! Duh, orang buat laporan polis, tapi kena psycho balik pula! Hello, RM40K tu bukan sikit tau, even RM40 pun bagi aku banyak tau kalau hilang kat dalam akaun sendiri.

Tapi satu hal yang aku respect kat our society, bila ada hal serius macam ni, ramai yang akan bagi bantuan dari segi nasihat dan prosedur apa yang harus kita buat bila duit lesap dalam bank.

Mrs Pip juga belajar sesuatu dari sini. Jadi, jom tengok apa yang harus kita lakukan bila duit lesap dalam bank.

Sebelum itu, Mrs Pip tweet kepada Maybank bertanyakan mengenai keselamatan sistem perbankan mereka.

apa yang anda harus buat bila duit simpanan hilang di bank

Part     1 dan Part 2  merpakan perkara biasa yang kita semua secara logiknya tahu ... Jangan kongsi username, password kat sesiapa dan pastikan transaksi online banking dibuat dalam keadaan yang secure...

Hello, tiada siapa yang nak sukahati kongsi maklumat perbankan , hatta suami isteri pun jarang nak kongsi maklumat perbankan sesama sendiri.

apa yang anda harus buat bila duit simpanan hilang di bank

Ok. Settle Part 1 dan Part 2 tweet dari pihak Maybank. Sekarang tweet Part 3 pula. 

Kata Maybank, kalau kita nak tahu sebarang rekod transaksi akaun kita, boleh hubungi pihak bank. 

So, you call or you can go to any bank branch / outlet. 

Dan sebelum pergi bank, BUATLAH DULU LAPORAN POLIS, Mrs Pip rasa buat laporan polis dulu untuk safeguard diri sendiri kerana hal macam ni bukan main-main, hal ini sangat serius!

apa yang anda harus buat bila duit simpanan hilang di bank

INI CARA ANDA MEMBUAT LAPORAN BANK. ATAU YANG HARUS ANDA BUAT BILA DUIT HILANG DALAM AKAUN SIMPANAN BANK. 


apa yang anda harus buat bila duit simpanan hilang di bank

✔ Pertama : buat laporan polis.

✔ Kedua: datang ke bank berkenaan dan buat aduan ke unit aduan Maybank.

Ok, it depends with your case, kalau dapat settle, baguslah. 

✔ Ketiga : Kalau tak settle, ada alternatif lain. Pengguna di twitter menyarankan untuk merujuk perkara tersebut ke OFS. Dengan SYARAT, pastikan anda bawa surat rujukan kes anda daripada Maybank.

Simply to say, bila buat aduan dengan Maybank dan kes tak settle, minta pihak bank keluarkan surat rujukan kes. Please fight to get this letter kalau bank sambil lewa tak nak keluarkan surat rujukan.

apa yang anda harus buat bila duit simpanan hilang di bank

Apa itu OFS?

πŸ‘‰πŸ‘‰πŸ‘‰ OFS ialah SALURAN PENYELESAIAN PERTIKAIAN ALTERNATIF UNTUK MEMBANTU PENGGUNA KEWANGAN KENYELESAIKAN PERTIKAIAN MEREKA DWNGAN PENYEDIA PERKHIDMATAN KEWANGAN (PPK) (dalam kes ini ialah pihak bank) YANG MENJADI ANGGOTA OFS.

apa yang anda harus buat bila duit simpanan hilang di bank

Rasanya, selain OFS, pengguna Twitter juga menyarankan untuk membuat laporan ke Bank Negara Malaysia (BNM).


apa yang anda harus buat bila duit simpanan hilang di bank


✔ Isi borang BNM yang berwarna kelabu. Borang BNM boleh didapati di semua unit cawangan bank.


apa yang anda harus buat bila duit simpanan hilang di bank

Dan satu lagi, duit simpanan kita di bank dilindungi oleh PIDM, dan ini bermaksud kita masih ada peluang untuk mendapatkan duit kita yang hilang melalui insuran. 

✔ Dapatkan info lanjut mengenai PIDM , kalau kita tak faham apa itu PIDM, bertanyalah pada pihak bank untuk penjelasan.


apa yang anda harus buat bila duit simpanan hilang di bank

Dan sila lihat laman web BNM untuk melihat link fraud alert yang dikongsi oleh pengguna twitter tersebut. Scary pula bila hal macam ini berlaku kan.

fraudalert.bnm.gov.my 

apa yang anda harus buat bila duit simpanan hilang di bank

Salah seorang pengguna di Twitter juga berkongsi mengenai kes kehilangan duit, dan melaporkan kepada BNM hanya melalui email. 

Ok, so kalau tak boleh nak datang ke BNM, boleh cuba email BNM . Kena usaha semua cara untuk dapatkan duit yang hilang.

apa yang anda harus buat bila duit simpanan hilang di bank


Apapun, untuk adik yang hilang RM40 ribu ringgit tu, Mrs Pip harap dia dapat semula duit dia. Mrs Pip harap dia fight for his money.

Sikit atau banyak, duit tu milik kamu. Dan pihak bank harus memperketatkan sebarang transaksi yang meragukan , atau transaksi yang melibatkan jumlah duit yang banyak.

Satu lagi, Mrs Pip berpendapat, semua pengguna perlu meletakkan HAD LIMIT TRANSACTION PER DAY sebagai langkah berjaga-jaga.

Dan sepatutnya apabila transaksi exceed limit, bank perlu menghantar notifikasi kepada pengguna agar pengguna alert dengan transaksi di dalam bank dan ini akan mengurangkan risiko akaun bank daripada menjadi sasaran untuk diceroboh.

Rasanya, ramai lagi pengguna perbankan yang pernah mengalami kehilangan wang tanpa disedari.

Apa yang kita, sebagai pengguna perkhidmatan kewangan boleh buat bila berdepan dengan situasi di atas ialah, buat laporan mengikut prosedur yang betul. Jangan mudah mengalah, jangan mental stress. 

Keep fighting!

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua, dan sebarang komen dan pendapat sangatlah dialu-alukan.

cheers.