Kenapa GARAM punca utama darah tinggi/ hipertensi? - MrsPip Dot Com

Thursday, 26 September 2019

Kenapa GARAM punca utama darah tinggi/ hipertensi?

Garam punca utama Darah Tinggi ... hi there, ternampak sharing yang menarik di FB , so mrs pip share di blog untuk bacaan dan tatapan serta peringatan untuk kita. siapa yang suka makan makanan dengan kandungan garam / sodium yg tinggi, so kena faham dan hadam perkongsian di bawah bukan untuk menakutkan, tapi sharing is caring agar kita memilih gaya hidup yang lebih sihat.

sebelum tu, bolehlah sediakan secawan kopi kurang manis sambil layan gambar gambar menarik di bawah ...


GARAM punca utama darah tinggi
GARAM punca utama darah tinggi 

GARAM punca utama darah tinggi
GARAM punca utama darah tinggi 

Bacaan tekanan darah yang korang perlu ambil tahu :-

👉Normal : Kurang daripada 120 lebih 80 (120/80)
👉Meningkat : 120-129 / kurang daripada 80
👉Tekanan darah tinggi tahap 1 : 130-139 / 80-89
👉Tekanan darah tinggi tahap 2 : 140 dan ke atas / 90 ke atas
👉Krisis tekanan darah tinggi : lebih tinggi daripada 180 / lebih tinggi daripada 120 – jumpa doktor dengan segera

sumber: zine.my

GARAM punca utama darah tinggi
GARAM punca utama darah tinggi 

GARAM punca utama darah tinggi
GARAM punca utama darah tinggi 

Tanda tanda Darah Tinggi bagi orang dewasa :-

📌sakit kepala
📌loya
📌muntah
📌pening
📌penglihatan kabur atau berganda
📌hidung berdarah
📌berdebar-debar
📌sesak nafas

GARAM punca utama darah tinggi
GARAM punca utama darah tinggi 

GARAM punca utama darah tinggi
GARAM punca utama darah tinggi 

Sebab sebab lain yang menyebabkan darah tinggi selain PUNCA UTAMA GARAM:-

✔ Merokok
✔ Berlebihan berat badan atau obes
✔ Kurangnya aktiviti fizikal
✔ Penggunaan alkohol terlalu banyak
✔ Tekanan dan stres
✔ Umur lebih tua
✔ Genetik
✔ Sejarah keluarga tekanan darah tinggi
✔ Penyakit buah pinggang yang kronik
✔ Adrenal dan gangguan tiroid
✔ Masalah tidur

GARAM punca utama darah tinggi
GARAM punca utama darah tinggi 

GARAM punca utama darah tinggi
GARAM punca utama darah tinggi 

GARAM punca utama darah tinggi
GARAM punca utama darah tinggi 

GARAM punca utama darah tinggi
GARAM punca utama darah tinggi 

GARAM punca utama darah tinggi
GARAM punca utama darah tinggi 

GARAM punca utama darah tinggi
GARAM punca utama darah tinggi 

GARAM punca utama darah tinggi
GARAM punca utama darah tinggi 

GARAM punca utama darah tinggi
GARAM punca utama darah tinggi 

GARAM punca utama darah tinggi
GARAM punca utama darah tinggi 

GARAM punca utama darah tinggi
GARAM punca utama darah tinggi 

GARAM punca utama darah tinggi
GARAM punca utama darah tinggi 

GARAM punca utama darah tinggi
GARAM punca utama darah tinggi 

so, dah tahu kan GARAM adalah punca utama darah tinggi, dan korang dah faham kan bagaimana garam menyebabkan salur darah sempit akibat pengembangan sel darah dan menyebabkan salur darah menjadi sempit ...

tak nak masuk KELAB HIPERTENSI, cut your sodium intake starting from NOW, not tomorrow or next year! Bersama amalkan gaya hidup sihat.

stay healthy.

Sumber Grafik: Facebook NUTRISI365

cheers.

2 comments:

  1. Hah! Dh schedule juga entry cerita ni, penerangan sangat jelas kan tuk difahami 😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menarik kan guna gambar2 seperti ini, senang utk faham.

      Delete