Ragam anak anak || pensel selalu hilang + Amin the pink lover - MrsPip Dot Com

Wednesday, 3 July 2019

Ragam anak anak || pensel selalu hilang + Amin the pink lover

hi there, up dulu cerita hal anak anak mrs pip since not in the mood nak tulis product review .. 

Cerita gigi susu Iman : cabut 11 batang gigi susu


Iman dah selesai cabut 11 batang gigi susu dia yang buruk last week Friday, alhamdulillah dah pergi sekolah pun Monday tu , no extra cuti for him nanti asyik ingat cuti jak memanjang ...

so Monday tu, mrs pip bekalkan Iman n Amin dua batang pensel baru , tup tup balik sekolah, dua2 pensel Iman tiada dalam beg! I am hangin dekat Iman ... 

Iman, mommy ni bukan supplier pensel tau, hari2 kena bagi Iman pensel baru ... Iman lepas habis sekolah, kemas dulu penbox Iman, baru keluar kelas .. faham?

Iman angguk ... sepi seketika. 

Mommy, kawan2 pinjam pensel Iman, lepas tu kawan2 bilang tu pensel dorang punya, dorang ndak mau bagi Iman balik. 

Kawan2 bagi pensel ni (sambil tunjuk sebatang pensel baru warna hitam) , kawan2 cakap tukar pensel sama Iman.

Aku still diam, biar dia habis bicara.

Ini pun boleh pakai bah mommy, pensel ni pun masih baru. 

Aku sambung bersuara ...

Bagitau kawan2 Iman, lepas pinjam mesti kasi pulang pensel Iman, dan Iman pun sama, jangan ambil pensel kawan2... Lepas guna pensel kawan2 ni, mesti kasi balik ok. 

Adeh, hal2 kecik saja kan, tapi kalau dibiarkan, nanti jadi kebiasaan pula tidak bertanggungjawab jaga harta benda sendiri, lepas tu suka2 Iman pakai barang kawan2 dia , dah pakai tak kembalikan pada tuan dia pula ...

tahun lepas, ntah berapa kali kitorang jumpa classroom teacher dia semata2 utk kembalikan pensel dan warna yang dia bawa balik ... 

Iman, Amin dan Rizqi, classmate si Amin
Gambar ni diambil pada 2Julai2019
Rizqi ni satu van dengan Amin dan Iman,
so tengah tunggu Iman bersiap, Rizqi naik rumah main kejap dgn Amin.
Mrs Pip ambil gambar dorg sbg kenangan.


kali ni, Iman kena belajar kembalikan pensel kawan dia lepas dia guna, dan kena belajar utk jaga alat tulis dia sendiri ... so pensel Iman yang kawan2 dia pinjam tu, dia kena belajar minta balik dengan cara yang baik ...

walaupun hanya sebatang dua pensel, dan ekceli aku bukan kisah sangat pensel tu hilang, atau kawan2 dia pakai pinjam, tapi aku just mau didik Iman untuk jaga harta benda dia elok elok ... 

minggu ni masalah pensel, nanti esok2 masalah pemadam hilang pula ... aduhai anak.

nasib baik mommy memahami perangai Iman , dah stok berkotak2 pensel pun ...

nampak tak Amin paling hujung sebelah kanan? sebelah Amin tu si Rizqi, BFF dorg berdua sekarang ni
ni sebahagian drpd classmates si Amin,
laoshi dia kirim gambar wasap tadi 3Julai2019


Amin, pensel dia palinggg jaranggg hilang , tapi make sure kau bagi dia pensel bunga2 kaler pink, kompom dia suka dan jaga elok2 ... Amin suka whatever in pink, aduh! 

toys Amin pun nowadays dia pilih kaler pink , sudu dia pun pink , towel mandi dia pun pink, nasib baik baju kasut not pink ... 


cerita Nami pula, ndak lama lg mau masuk 11 bulan ... gigi ke-4 coming soon .. dan Nami favorite dia suka gigit limau nipis .. ada depan rumah mr.Husband tanam ... pagi2 mrs pip bawa Nami jalan2 sekitar rumah, so petiklah limau nipis ni bagi dia main ... suka dia gigit2 limau ni ...

dan Nami dlm proses untuk belajar berdiri ... ndak lama lagi , ada sudah kawan mommy main kejar2 ... and we love play peekaboo nowadays ... hehe.

thanks for reading and happy parenting...

cheers.

12 comments:

  1. betul tue kak.. adik sy pun dah tahun 5 masih lagi kehilangan pensel. Dia tak pandai minta balik, kwn2 selalu buli.. huhu~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg masalah kan , kita sediakan alat tulis, kawan2 pinjam lepas tu terus ambil, lagi teruk bab dibuli tu, harap2 cikgu2 peka la hal2 mcm ni ...

      Delete
  2. didikan utk jaga barang tu lagi penting kan.. pink is cute

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak larat nak beli slalu alat tulis , hehe ... Bukan berkira, tp nnt anak2 ingat, asal brg hilang, boleh dpt yg baru..

      Delete
  3. bab pensel hilang?
    hmmmmmm kes Izzat tiap hari, mrspip.
    tak larat dah dgr citer dia.
    kawan amik la.
    tertinggal la.
    hilang la.
    bagi 3 btg pensel. balik dgn 1 btg pensel, dah le pensel org lain plak tu :) ha ha ha ha
    ibu Izzat confused everyday.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama kes mcm Iman la juga ni .pensel lain kita bg, pensel lain dia bawa balik, adeh.

      Delete
  4. mmg macam2 kalau peel anak2 ni kat sekolah..tu hilang..ni hilang..amik pensil kawan..amik pemadam, pembaris kawan..aduhhh..macam2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Risau nnt parents lain bising , nnt apa kata dorang kan ... Lagipun mmg tak nak la anak2 ambil brg orang .. Rasa bersalah pun ada.

      Delete
  5. Samalah dengan Sha.. memang buat apa yang mrs pip buat ini.. Memang hari-hari pesan jaga barang dan jangan ambil barang kawan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hope anak2 faham pentingnya jaga brg2 sendiri kan ..

      Delete
  6. bab pensel hilang ni memang biasa. Ragam anak anak sekolah. mesti pening hari-hari ada je yang hilang. sabar je lah kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, mmg sabar jak ni, kak pip ni mcm hmpir2 jadi sumo, tak pun jadi singa .. Hiks.

      Delete