Kisah beyblade untuk Iman & Amin - MrsPip Dot Com

Wednesday, 17 July 2019

Kisah beyblade untuk Iman & Amin

hi there, season budak budak main beyblade, mak bapa budak pun ada yg main, ada yang jadikan beyblade ni koleksi .. harga satu beyblade berbeza beza, terpulang nak mahal atau murah, ikut la kemampuan masing masing ... tak salah pun main beyblade TAPI ...


baru baru ni Iman minta beyblade, seminggu jugalah dia asyik sebut mau beyblade, tapi mommy buat buat ndak layan ... mommy ada sebab kenapa ndak mau belikan Iman n Amin beyblade ni, tapi akhirnya rezeki budak berdua ni, dapat juga dorang beyblade bila daddy yang belikan ... tapi daddy kalau belikan budak2 ni toys, mmg siap2 bagi syarat ... mcm beyblade ni, syaratnya TIDAK BOLEH BAWA KE SEKOLAH, KALAU BAWA NANTI DADDY AMBIL BALIK BEYBLADE TU ...

mommy mampu senyum sajalah ... mommy kenal perangai anak anak mommy ni 😜

kenapa Iman sungguh2 mau beyblade padahal lama dah season orang main beyblade ni? pasal kawan baik dia bawa beyblade pergi sekolah ... budak lain bawa dia mcm tak kisah, tapi bila BFF Iman bawa, tu yang nak beyblade sangat tu, hari hari cakap "Iman mau beyblade macam Lucas , dia bawa beyblade pigi sekolah, laoshi ndak marah pun" ... statement siap bgtau mommy cikgu dia tak marah bawa beyblade pergi sekolah ... amboi, siap2 bagi idea nak sedapkan hati mommy.

see, PEER PRESSURE (social pressure) sangat kan ... ada kata kata yg mengatakan RAKAN IALAH PENGARUH YANG PALING KUAT DALAM HIDUP KITA, JADI HARUS BIJAK MEMILIH DENGAN SIAPA KITA BERKAWAN  ...

Peer pressure atau pengaruh rakan sebaya ni ada yang baik ada yang kurang baik, so sbg parents kita kena pandai menilai dan kena didik anak anak cara berhadapan dengan pengaruh rakan sebaya ni ... terlalu mengikut kehendak peer pressure ni bagi mrs pip bukan sesuatu yang elok, dan kalau pula asyik2 nak membebel / marah kat anak tak setuju dengan keinginan mereka akibat peer pressure pun tak sesuai juga, kena cari pendekatan yang bijak , dan memberikan win win situation kepada both party yg terlibat ...

hati I kental, malas mau layan permintaan Iman nak beyblade ... bukan tak nak beli, bukan kedekut, TAPI beyblade tu hanya bernilai / dihargai untuk sehari saja , the very next day dorang tak pandang beyblade tu, mesti back to building blocks dan coloring ... jadi why bazirkan duit , tapi kalau Iman mau building blocks atau request beli warna baru, yang ni akan dipertimbangkan ...


tapi, Iman berjaya cairkan hati incik suami dengan linangan air mata dia , so dapatlah beyblade sorang satu ... mrs pip tengok jak Iman Amin n mr.Husband pasang beyblade tu, malas nak sertakan diri, korang2 mainlah yer, mommy dah pencen main benda ni ... dah siap pasang beyblade tu, mr.Husband pun tarik diri, budak berdua ni main sesama dorang, happy sangat ...

tapi spt yg dijangka, the very next day, beyblade tinggal kenangan .. Iman main sekejap jak, lepas tu busy buat homework, lepas tu busy layan tv kejap, lepas tu busy melukis dan mewarna ... lepas tu busy makan, busy mengaji, busy main building blocks ... hahaha, anak ok anak!

beyblade duduk diam di meja, kena pandang sipi2 jak ... nasib baik beli yang murah RM13.90 seketul ... better beli building blocks kan!

peer pressure ni , kalau yang bawa manfaat, I am ok ... tapi kalau yang mcm kes Iman ni, aku tak cakap tak bermanfaat, tapi mmg membazir sikit la kan , lainlah kalau Iman betul2 layan beyblade ni, main sampai puas, sampai rabak ...

mmg taste Iman n Amin ni, ada certain things saja buat masa ni dorang betul2 suka iaitu building blocks dan melukis + mewarna, yang lain tu mcm so so sajalah ...

hari ni hari ketiga Iman n Amin berbeyblade, dan ada percubaan utk Iman bawa beyblade ke sekolah ... tapi end up Iman letak balik beyblade dia atas meja ... alhamdulillah, nasib baik tak bawa coz sudah janji awal2 dgn daddy ndak boleh bawa pigi sekolah ...

kitorang tahu, akan datang pasti ada lagi benda lain yg dorang request, well peer pressure kan, tapi mommy akan pertimbangkan kalau permintaan dorang tu bukan sesuatu yang di luar kemampuan dan tak membazir ...

korang pun main beyblade juga ?

cheers.

16 comments:

  1. Anak Marina gegirl.sekolah pon sekolah gegirl semua. blum lagi dedahkan dan taknak dedahkan ngan beyblade ni. So diorang pon tak tahu mende alah ni. hihihi.

    Jom baca pendapat Marina pasal movie ni. Movie Review : Spiderman - Far From Home.

    Jom follow Marina https://marinabashah.blogspot.com .Marina dah follow blog ni.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kitorang pun tak dedahkan beyblade ni, tapi tu lah, ada kawan2 bawa pigi sekolah, tu yang dorang kenal beyblade ni , hehe ...

      Delete
  2. toys budak2 90 an dulu. Dulu punya main juga la. Yang kali ni dah tak minat la. Dah besar kot. Nostalgia juga bayblade ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, mainan budak dulu2 kan ... Cumanya time kak pip dulu , kitorang just panggil gasing jak ... dan tak secantik beyblade mcm sekarang ni, colorful sangat.

      Delete
  3. ikut musim ni, mrs pip...tapi betul pun, budak2 ni dorang taksub ngan menan yg jadi trend tu sehari dua je..next day, buat tak kisah pun menan tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la yg rasa mcm syg nak bazirkan duit beli menan yg sekadar nak pakai sehari dua saja...

      Delete
  4. eyaa betul tu kak, suda dilarang pun tetap juga mau sebab pengaruh kawan2. Penat juga mau control, kalau strict sangat belajar mencuri menipu pula

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya, ni lagi masalah pandai menipu mencuri ... bikin risau bah.

      Delete
  5. Anak-anak I pun kaki beyblade. Minggu depan ada competition lagi dekat sekolah. Punya excitednye dia sampai tawar diri nak masuk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sampai beyblade ni ada competition, nak pakai beyblade utk competition mesti beyblade harga lagi umph .. Apapun all the best for the kids, hope they enjoy the competition...

      Delete
  6. so far takda lagi anak buah sy main ini barang hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. once terjebak, mmg ada yg ketagih main..

      Delete
  7. Saya tak main pun,Kak Pip. Tak minat benda-benda macam ni.

    ReplyDelete
  8. seronok diorang.. nasib baik syafi tak layan beyblade

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sehari saja mama dorg ni main, lepas tu pandang sipi2 saja, membazir beli.hurm.

      Delete