Resepi simple FRAGRANT RICE sedap - MrsPip Dot Com

Saturday, 22 June 2019

Resepi simple FRAGRANT RICE sedap

hi there, sesekali tukar selera makan nasi wangi , mrs pip buat fragrant rice ni bila anak anak kurang sikit mood makan nasi ... Iman la yg selalu hilang mood makan nasi, asyik2 makan bread saja ...

fragrant rice ni lebih kurang la mcm the chicken rice tu, tapi ni versi mrs pip, a bit light rasanya ...

nak buat fragrant rice ni pun senang saja ... sesuai disajikan dengan apa saja jenis lauk ... even with the simplest ayam goreng pun ok ...

Fragrant rice bersama sosej dan tempe goreng masak kicap

jomlah tengok bahan bahan dan cara membuat fragrant rice versi mrs pip ni ...

4 gelas beras
2 ulas besar bawang putih
1 biji halia sebesar ibu jari
1 sudu besar planta
1/2 kiub pati ayam (kalau nak guna 1 kiub pun ok)
air secukupnya

basuh beras seperti biasa sehingga bersih, dan masukkan air secukupnya ... sukat air sesuai dengan kadar 4 gelas nasi

masukkan halia yang diketuk, planta dan kiub pati ayam ke dalam beras

goreng bawang putih dengan sedikit minyak sehingga keluar bau dan hangus sedikit kemudian masukkan bawang putih tersebut ke dalam beras bersama minyak yng digunakan untuk memggoreng bawang putih tersebut

tanak nasi dan ketika nasi separuh masak, gaul sebati semua bahan di dalam beras dan tanak sehingga beras masak menjadi nasi

tada, siap pun fragrant rice tu ..

Fragrant rice bersama ayam goreng rangup dengan thai sauce sedap

sedia dihidang bersama lauk kegemaran korang ... 

9 comments:

  1. Saya tak pernah lagi masak guna beras wangi. Tak tahu apa beza dari segi rasanya😅.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Guna beras biasa saja , tapi bila dimasak dgn bahan2 campuran, akan jadi beras wangi sedikit dan ada extra rasa.

      Delete
  2. tak pernah makan lg. nampak sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. beras masak mcm ni, akan jadi sedikit wangi dan ada extra rasa ...

      Delete
  3. oo..bau dia mesti best ni..makan ngan ayam goreng berempah, mesti layannn ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sesuai juga makan dgn ayam goreng berempah ...

      Delete
  4. tq for sharing.
    yes lah. instead of nasi kosong, kita buat gini, kan.
    fragrant rice.
    ala-ala nasi ayam gitu.

    ReplyDelete