Ramadhan , bukan bulan untuk membazir ... - Cerita Blog Mrs Pip

Thursday, 9 May 2019

Ramadhan , bukan bulan untuk membazir ...

hi there, baru ada kesempatan menulis cerita berkaitan bulan Ramadhan ... first of all, mrs pip nak ucapkan selamat berpuasa bagi yang beragama Islam, selamat menyambut bulan Ramadhan, bulan yang paling ditunggu tunggu oleh kebanyakkan malah mungkin oleh semua yang beragama Islam ....

bulan Ramadhan, bulan ke9 dalam kalender Islam... Ramadhan itu sendiri membawa maksud lebih kurang bunyinya panas membara, dan diperhalusi maksyud sebenarnya ialah simbolik kepada menghapuskan dosa di bulan Ramadhan ... well, bulan Ramadhan ni simple ja mrs pip punya kefahaman iaitu DETOX dosa , tubuh badan dan menuju ke arah kebaikan dengan ganjaran pahala yg berlipat ganda ...

Kenapa DETOX dosa pula? kan dlm bulan puasa ni, bukan shj kena tahan lapar dahaga, tp kena juga jaga telinga mulut tingkah laku agar tidak membatalkan puasa ...  

lepas tu DETOX tubuh badan pula ... so yang nak minum makan segala jenis minuman makanan yg kononnya boleh detox segala kotoran, korang simpan saja duit korang elok2, tak yah bazir2 dulu beli detox2 ni, puasa itu sendiri ialah detox terbaik untuk badan korang ...

Fisiologi berpuasa itu sendiri berupaya untuk detoxkan segala kotoran keluar dari badan korang hokey .. dah namanya puasa kan, so makan pun kena berpada pada, bukan bulan puasa jadi pelahap tak hengat dunia ok ...


Kredit gambar : IG @shirven

dan dalam bulan puasa ni, BANYAK sangat ganjaran ALLAH nak bagi kat kita, berlipat kali ganda dari selalu .. so jom kita rebut peluang ni ...


Kredit gambar: IG @maria_firdz

selain tu, dalam bulan Ramadhan ni, kita juga jangan selalu membazir hal hal yang tidak kena pada tempatnya seperti bazirkan duit beli makanan berlebihan ... hurm, ni selalu terjadi time bulan Ramadhan .. Berbuka tu just seorang atau berdua atau bertiga, tapi juadah mak oiiii mcm dah jd pesta makan makan pula ... puasa ni mendidik kita makan ala kadar saja, bukan berlebih lebihan ... kalau korang ada kemampuan, betterlah sedekah makanan untuk bagi org lain berbuka puasa, besar ganjarannya ... 

pejam celik tak rasa kan dah few days kita berpuasa, lepas tu few weeks, lepas tu yeay dah nak raya ... korang raya nanti, ingat2 jangan nak melantak sangat, nnt dah elok2 sihat, badan dah ramping, nnt tup tup raya punya pasal, naik sekilo dua ... dan ingat2 jgn nak shopping sangat, jgn terlebih belanja unless korang mmg kaya byk duit kepok kepok , tu unlimited shopping pun tak pa ... 

apapun, happy fasting semua, semoga Ramadhan ni antara Ramadhan terbaik dlm hidup kita, amin. Self reminder, Ramadhan, bukan bulan untuk membazir, tapi bulan kemuliaan utk kita telusuri mengutip segala pahala sebanyak mungkin ...

cheers.

11 comments:

  1. gambar pertama tu fasa 5 mencuit hati. memula baca serius je la, kat akhir tu gelak besar jadi nya. heheehhehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan, mmg lucu gambar tu .. nampak kat IG kenalan , mula2 serius baca lepas tu saya pun gelak sama.

      Delete
  2. betul tu mrs pip..bulan puasa bukan bulan untuk membazir terutama part makanan tu...salam ramadhan juga mrs pip...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ramadhan.juga utk FS sekeluarga.

      Delete
  3. tergelak baca bila syawal tu. nice sharing... ingat bulan posa bukan utk jadi pelahap :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, bila smpai part Syawal, saya pun gelak sama..

      Delete
  4. seeloknya biarlah besederhana kan

    ReplyDelete
  5. Setakat nie masih maintain bersederhana.. semoga istiqamah smapai bila-bila.. :)
    Selamat berpuasa mrs pip..

    ReplyDelete
  6. Ramadan bulan yg begitu indah dan penuh keberkatan yg kita patut ambil peluang untuk memperbaiki diri dan menjadi lebih baik kan

    ReplyDelete