May 2019 - MrsPip Dot Com

Wednesday, 29 May 2019

Review Novel : Marry Me, Senorita (by Suri Ryana)

May 29, 2019 13
Review Novel : Marry Me, Senorita (by Suri Ryana)
hi there, yeah hari ni ada kerajinan utk menulis review novel yang mrs pip dah siap baca beberapa minggu lepas ...nak review novel2 ni mmg ikut mood ... banyak baca novel, tapi slalu mood hilang utk tulis review , hiks ....

Novel Marry Me, Senorita hasil tulisan Suri Ryana merupakan koleksi novel ke-3 yang berjaya mrs pip beli sbg koleksi ... sebelum ni dah beli KLIK dan Ti Amo ...


Marry me, Senorita merupakan kisah seorang gadia bernama Sofiy anak yatim piatu yang dihalau keluar rumah oleh mak saudara dia selepas kematian pak long dia ... selama pak long dia hidup, Sofiy menumpang teduh dan kasih dgn satu satunya saudara yang dia ada, tapi sampai hati mak long halau Sofiy selepas kematian pak long ...

malam tu, dengan beg pakaian dan hujan turun dgn lebat, Sofiy keluar dari rumah mak long ... niat di hati ingin ke KL bertemu kawan baiknya yg sedang melanjutkan pelajaran dan bekerja part time , bolehlah dia menumpang di rumah kawannya sambil bekerja ...

pertemuan Sofiy dengan Isa Alejandro , lelaki campuran Sepanyol, di rumah usang pak ngah Leman tanpa dirancang, akhirnya mengheret Sofiy untuk berkahwin kontrak ... Isa terpaksa berkahwin dgn Sofiy utk memastikan kedudukannya di perusahaan atuknya tidak terjejas, manakala Sofiy mengahwini Isa untuk memastikan keselamatannya daripada menjadi buruan Bard, tauke kelab malam, dan Isa setuju untuk membiayai Sofiy yang ingin melanjutkan pelajaran ... win win situation ...

Isa Alejandro ni pemain tennis kebangsaan, berketurunan bapa dia Sepanyol tulen  mak dia orang Malaysia, beragama Islam, tapi membudayakan hidup bukan seperti orang yg beragama Islam, so datuk si Isa ni nak tendang si Isa ni kluar dari keluarga dia, dan nak lucutkan jawatan si Isa ni dalam perusahaan perabot datuk dia ... untuk menutup kesalahan dan kononnya Isa dah berubah, dia ajaklah si Sofiy kawin kontrak ... dan kebetulan si Sofiy ni dah termakan budi atas bantuan si Isa ni, jadi dlm terpaksa Sofiy pun setuju kawin dgn Isa ...


banyak yang harus dilalui Isa dan Sofiy ... pada asalnya hanya kawin kontrak, akhirnya membenihkan rasa cinta sejati , namun putus ditengah jalan ... akad nikah yg termeterai berakhir dengan perceraian ... dan masing masing membawa haluan sendiri ...

Isa kahwin paksarela dengan bekas kekasih lamanya si Rosa Arabella semata mata untuk menyelamatkan adiknya yang sudah lama menghilang, manakala Sofiy melanjutkan pelajaran di Kota London ...

ekceli, si Isa ni ada sorang adik perempuan, tp tetiba menghilang dari rumah, puas dicari tak tahu kat mana ... dan kebetulan, time si Rosa Arabella melakukan penggambaran , oh Rosa ni artis hokey , dia ternampak lah adik si Isa tu ... so, utk famili si Isa nak dapatkan adik perempuan si Isa tu, Isa perlu kawin dgn Rosa, then only dia akan bgtau lokasi adik si Isa ... eiiii, part ni aku emo sikit pasal Isa dan Sofiy dah kawin, dah ada rasa sayang pun, so why la nak kacau rumah tangga orang kan ... gediks la kau Rosa!

tapi, kalau dah jodoh tak ke mana kan ... 3 tahun berlalu, Sofiy dah tamat study ... Sofiy bertemu semula dgn Isa, tapi kali ni sebagai boss dan pekerja ... Sofiy tak tahu pun big boss syarikat tmpat dia bekerja tu milik syarikat Isa ... dia pun tak sangka yang si Isa ni ada syarikat sendiri, dia ingat si Isa ni masih busy dgn main tennis kan ...

dan mak long si Sofiy tu minta maaf kat Sofiy akhirnya atas segala perbuatan dia menghalau Sofiy dulu dan best friend si Sofiy tu, ekceli bukan study pun kat KL, tapi kerja macam GRO la gitew, dan dia meninggal dunia kerana menghidap AIDS ... sedihkan, bila tak hargai hidup ni, nak shortcut hidup senang, tapi tak fikir kesan dan akibatnya ... dan BFF ni lah yang hampir2 menjual Sofiy dekat Bard, tauke kelab malam ... dan nasib baik Isa dtg selamatkan Sofiy ...

aku suka satu ayat dari novel ni, bila Isa berkata dekat Sofiy apabila boifren si Sofiy yang belajar kat luar negara tu secara kebetulan bertemu dgn Sofiy dan Isa tanpa sengaja ...

"You shouldn't have trusted him too much. You shouldn't have loved him too much and you shouldn't have hoped too much because that too much can hurt you so much!" Page 314.

ekceli si Sofiy ni ada boifren, nama Han time zaman sekolah menengah, dan kengkonon lepas Han balik dari oversea dorg nak kawin .. tapi lepas 6 bulan belajar kat oversea, boifren dia senyap tak kirim khabar, tapi Sofiy ni still menanti dan berharap ...

happy ending, tapi korang kena baca sendiri la yer sampai habis untuk tahu macam mana Isa dan Sofiy bersatu di penghujung cerita ...

thanks for reading, xoxo.

cheers!

Tuesday, 28 May 2019

Resepi senang minuman sago gula melaka

May 28, 2019 12
Resepi senang minuman sago gula melaka
hi there, bulan puasa kali ni, mrs pip tak da menu2 special, semua menu on diet jer, iaitu menu 'makan portion separuh' ... makan apa saja, tapi portion kena half ... ni la menu on diet mrs pip ... dan no lemak2 santan gitew ... kalau boleh nak eat clean, tapi I is tak mampu tahan perasaan ...

hari tu nampak Kak Azian (yan-yanjournal) buat sago gula melaka, so tergoda juga nak buat ... so, bila bahan2 semua dah siap ada, apalagi membuat lah sago gula melaka versi mrs pip ... kalau x suka sago, korang tukar pakai cendol pun ok ...

sago gula melaka
sago gula melaka

kamurang abaikan jak gambar ndak cantik tu, yang penting rasa sedap! ... nak buat pun semang jer ...

bahan bahan:-

Segelas sago (mrs pip beli yg siap2 sago dah kaler merah jambu) 
1 liter air
Seketul gula melaka
200ml santan
Setin jagung creamy
Secuit garam
Air sejuk secukupnya

cara membuat:-

1. Didihkan 1L air, kemudian masukkan sago, dan kacau sehingga sago bertukar menjadi transparent ... maksudnya biji2 sago yg asalnya kaler putih2 tu dah jadi mcm jelly2 transparent gitew

2. cairkan gula melaka di atas api sederhana dan tambah sesikit air, kalau tak tambah air , nnt once dah cair dan sejuk, gula melaka tu akan mengeras semula ..so tambah air sikit ya ... dan no extra sugar kasar or brown sugar added, I  am happy dgn just cairkan gula melaka semata mata ... 

3. Didihkan santan bersama secubit / secuit garam

4. dah sejuk dah semua, so bolehlah buat sago gula melaka...

5. dalam bekas pilihan masing2, mcm mrs pip guna gelas kecik coz I  on diet, so tak nak makan byk2, just nal lepaskan rasa craving ... masukkan sago dan jagung creamy tu ikut kuantiti suka hati korang, kemudian agak2 tau masukkan sedikit gula melaka dan santan, lepas tu tuang air sejuk secukupnya ... dan kacau ...

6. kalau rasa tak cukup manis, atau tak cukup lemak, korang boleh lah tambah sikit2 gula melaka dan santan, adjust ikut sedap anak tekak korang ...

7. Tak nak guna air sejuk, boleh guna air batu / ais batu hokey ... sedap minum sejuk2 ...

8. Leceh nak masak sago? boleh ganti dgn cendol, byk jual kat pasaraya kan ... boleh juga add cincau kalau suka ...

Amacam, senang kan resepi ni ... Korang buat sendiri , puas hati minum ... Kat kedai atau param, minuman mcm ni dalam RM3.00 ke RM3.50 kan, tapi korang sorang jak boleh minum, so why not buat sendiri, pakat2 minum sekeluarga , lagi jimat.

my diet story >>> hilang 15kg 

hari ni korang dah ada menu berbuka tak? 

cheers.

Monday, 27 May 2019

Review Korean Drama : Fluttering Warning (Love Alert)

May 27, 2019 5
Review Korean Drama : Fluttering Warning (Love Alert)
hi there , lama tak layan drama korea ... hari tu terlayan  drama FLUTTERING WARNING ( LOVE ALERT) lakonan Yoon Eun Hye dan Chun Jung Myung ... 

lama tak tengok Yoon Eun Hye berlakon, paling last tengok drama LIE TO ME , gandingan dia bersama Kang Ji Hwan ... Chun Jung Myung ni pun last tengok dia kat Glory Jane, gandingan bersama Park Min Young padahal banyak drama terbaru dia lepas Glory Jane tu ... 

so ternampak la drama FLUTTERING WARNING ni kat youtube, layan la tengok since dua dua pelakon I suka ... 

cerita ni pasal pelakon terkenal Yoo Jung (lakonan Eun Hye) , yang ditinggalkan kekasih dia dan dia tak boleh nak move on .. dan kebetulan la pula, bekas rumah kekasih dia tu dijual kepada Wo Hyeon ( lakonan Jung Myung), so bila Yoo Jung dtg ke rumah lama kekasih dia dlm lradaan mabuk, dan dia boleh akses rumah tu pasal passcode pintu still sama, dia luahkan perasaan dia kat bekas kekasih dia, tp esok harinya dia baru sedar yg rumah tu no longer rumah kekasih dia ... lagi teruk, siap dia muntah kat rumah orang tu ...

dan Wo Hyeon ni ekceli doktor pakar kulit, dan Yoo Jung ni pernah buat rawatan kat tempat Wo Hyeon bekerja, cuma dorang tak terserempak time tu ... dorang terserempak 1st time bila Yoo Jung tersalah naik kereta si Wo Hyeon , dia ingat kereta tu kereta boifren dia (time tu before breakup) ...

ekceli boifren si Yoo Jung ni tinggalkan Yoo Jung pasal dia dapat ngurat gadis kaya, anak chaebol gitu ...

si Wo Hyeon ni anak chaebol juga, cumanya dia ni anak hasil daripada hubungan sulit , so waktu dia kecik2 mak tiri dia tak nak recognize dia sbg ahli keluarga kecuali abang dia ( berbeza mak ), then over the years, tetiba bapa dia nak dia teraju syarikat dan recognize dia sbg family member ... eh, dah korang buang dia dan mak dia, tetiba dah berjaya suka2 korang cakap tu ahli keluarga? konflik bermula ...

dipendekkan cerita, bapa si Wo Hyeon tu jodohkan dia dgn gadis drpd kalangan chaebol juga, keluarga bisnes partner tapi Wo Hyeon tak nak, dan terdesak punya pasal, Wo Hyeon tu mengaku yang Yoo Jung tu GF dia ... 

si Yoo Jung ni, bila ditinggalkan kekasih, rumors mula tersebar yg dia bercinta, so dia nak bgtau press yg dia ada BF, tapi dia dah breakup , jadi agensi dia nak jaga nama Yoo Jung , so kengkonon dia mmg bercinta tapi terpaksa cari mangsa yang sanggup berlakon jadi BF dia .. Lain yg dirancang, lain yg jadi ...end up Yoo Jung dan Wo Hyeon, dua dua terdesak nak ada couple, so dorg declare kengkonon dorg tu bercinta ...

berjayakah dorg jatuh cinta? Dan banyak sangat halangan daripada keluarga Wo Hyeon ... 


drama ni ada elemen romantik komedi, persahabatan, kekeluargaan ... suka dgn gandingan dorg berdua, walaupun tak da la banyak momen sweet bersemut lovey dovey, tapi still gandingan dorang serasi... 

ada 16 episod, drama ni turut dibintangi oleh :-

Main

Yoon Eun-hye as Yoon Yoo-jung
Chun Jung-myung as Cha Woo-hyun
Han Go-eun as Han Chae-kyung
Jo Woo-jae as Sung Hoon

Supporting

P.O as Yoon Yoo-joon
Lee Hye-ran as Joo Min-ah
Kang Seo-yeon as Kang Hye-joo
Kim Byung-ki as Cha Tae-soo
Oh Mi-hee as Ko Kyung-eun
Choi Cheol-ho as An Jung-seok
Kim Ye-ryeong as Na Hwa-jung
Choi Jung-won as Hwang Jae-min
Jeong Gyu-su as Yoon Cheol-seo

Happy watching.

Cheers.

Friday, 24 May 2019

Nami Heavenlee || 9 bulan - demam lagi!

May 24, 2019 5
Nami Heavenlee || 9 bulan - demam lagi!
hi there, genap 9 bulan usia Nami pada 20 Mei 2019 ... semakin membesar anak mommy ni ... cheeky boy , suka senyum, dan manja sgt dgn mommy ..


9 bulan , Nami semakin suka kacau brg2 mommy, lepas tu asal nampak kerusi, dia mesti try mau berdiri ... dan apa jak dia pegang, mesti mau kasi masuk mulut, dan sesekali suka cubit mommy ... dan now dah start babbling bunyi macam mi mi mi .. eh, panggil mommy ka tu? Yeah.

tapi kan, dah few weeks Nami on and off demam dan selesema ... since April, now May, Nami dah few times jumpa doktor ... 


ni cerita 24.04.19 ... nami demam, suhu badan 38.8 degree, so doktor tahan di wad kecemasan kejap utk masukkan ubat di bontot n naked kan baby utk balut badan dgn tuala basah .. meraung si nami kesejukan ... 15 minutes mcm tu, suhu turun 37.7, so doktor benarkan balik, tapi kena makan ubat demam setiap 6 jam ..

dah habis demam hari tu, last week 15/5 , Nami demam plus selesema lagi, tp suhu ok tak mcm hari tu, so jumpa doktor lagi risau selesema Nami mcm teruk, but lucky still ok kata doktor ...

so 22/5 , appointment utk 9 months plus ada jarum tapi Nami still demam n selesema, so x dpt nak jarum, n berat badan Nami hanya naik sikit tau, 7.4kg saja berbanding bulan lalu 7kg ...



dan Nami juga jadi rebutan Iman dan Amin, masing2 nak layan Nami, jaga Nami ... haha, sayang betul Iman n Amin dgn Nami ... Iman paling care si Nami, bangun pagi mesti cari Nami, balik sekolah mesti main dgn Nami, siap request mau jaga Nami, bahahaha ... 

semoga korang bertiga sentiasa sayang menyayangi tau, jgn gaduh gaduh ... Iman n Amin ni kompetitif sangat bab bab jaga Nami, mommy yg pening ... 


sekarang ni terpaksa masukkan Nami dlm baby walker, mmg tak nak kalau boleh, tapi bila mommy nak masak di dapur, n Nami tak nak tidur, so siapa yg nak jaga Nami? end up dalam baby walker la Nami duduk tengok mommy masak dapur ...

bab makan pula, since Nami sembelit dulu, mommy try itu ini, end up mmg oat with kurma jak yang sesuai, tapi kan baru2 ni pergi klinik, nurse advice mrs pip kasi mix2 la makanan si Nami ...


so mrs pip try again .. buat puri ubi manis, Nami reject, dia makan dua tiga suap lepas tu dia tutup mulut tak nak makan ... buat bubur nasi mix kurma, pun dia mcm tak happy makan .. alahai anak, takkan lah oat kurma tu juga yang sedap ... and hope no sembelit lagi ya ... lepas ni mau try kasi makan puri apple pula, dan juga puri kentang, hope sedap di tekak si Nami ni ...

tu sajalah sedikit update mengenai baby Nami, hope baby Nami get well soon ... kesian Nami susah mau tidur coz selesema kan ... love you little darling.

Happy Ramadhan.

cheers.

Thursday, 23 May 2019

Homemade milkbooster untuk breastfeeding ketika puasa

May 23, 2019 6
Homemade milkbooster untuk breastfeeding ketika puasa
hi there, ni just nak share lah untuk mommies yang berpuasa dan dalam masa yang sama menyusukan anak, dan risau susu drop, so bolehlah buat milkbooster sendiri ... jimat duit. tapi kalau ada extra rezeki dan kemampuan, boleh saja beli milkbooster di pasaran sekarang ni banyak jual kan ...

minuman untuk ibu breastfeeding
minuman untuk ibu breastfeeding

ni homemade milkbooster buat sendiri, bahan bahan pun senang ... 

bancuh segelas susu tepung ( kalau tak suka susu tepung, boleh ja beli fresh milk atau UHT milk dalam kotak tu, suka hati nak beli flavor asli, coklat or strawberry) , 

then letak dua sudu besar rolled oat / muesli ... (instant oat pun ok kalau rolled oat atau muesli tiada)

then tambah tiga biji kurma yang di buang biji, lepas tu blender semua bersama ... kalau suka , boleh blendet bersama sebiji pisang , 

nak lagi sedap, sejukkan dulu di peti sejuk, then bolehlah minum time sahur n sungkai ...

mcm mrs pip, time nak minum tu, tabur sikit dgn biskut oreo yang dah dihancurkan ... Yummy.

selain puasa, boleh ja buat resepi milkbooster ni pada hari2 biasa ...

semoga breastfeeding activity bukanlah sebab kenapa korang tak nak puasa melainkan ada masalah kesihatan atau mmg ianya menjejaskan kuantiti susu, so yang tu mmg terpaksa cuti puasa ... 

apapun, take care n stay healthy mommies.

cheers.

Wednesday, 22 May 2019

Sambutan Mother's Day di kelas Amin

May 22, 2019 1
Sambutan Mother's Day di kelas Amin
hi there, simpan cerita di sini buat kenangan di masa hadapan ... so, 17.05.19 hari tu, Laoshi si Amin suruh dtg kelas untuk ambil gambar dgn anak sempena hari ibu ... 

so, mrs pip datanglah juga nak happykan Amin, bergambar sesama ... kebetulan, Iman pula request suruh mrs pip sediakan hadiah sempena hari guru, dan siap request hadiah hari guru wajib bagi on that Friday ... kelam kabut mrs pip nak wrapped hadiah pasal pembalut hadiah no stock at home! nasib baik ada BUBBLE WRAP jadi penyelamat ...


so dtg sekolah dorg, terus distribute hadiah untuk semua laoshi di sekolah, ada 6 org jak ... suruh Iman and Amin bagi hadiah kat cikgu masing2 ... then pergi ambil gambar kat kelas Amin pula ... 

dapat seketul bunga sabun, harum n cantik ... I like sangat sangat...

and, baju lama dah boleh sarung balik kat badan ... I lost 15kg! yeah ... nak tahu cara mrs pip diet, boleh >>> KLIK DI SINI <<<


pasal bunga tu wangi kan, so susah nak move on .. sampai rumah, jom ambil xtra gambar lagi ... 

walaupun sambutan sgt simple, tapi cukup melakar memori indah bersama Amin.

Thanks laoshi Chiam ...

cheers.

Tuesday, 21 May 2019

Hebatnya LISAN seorang WANITA bergelar IBU

May 21, 2019 4
Hebatnya LISAN seorang WANITA bergelar IBU
Perempuan

Saat Kecil
dia membuka pintu Syurga untuk ayahnya..

Saat dewasa
dia menyempurnakan agama untuk suaminya

Saat menjadi ibu,
Dia menjadi penggerak semua doa

oleh kerana itu
dia dimuliakan Allah dengan menempatkan syurga di telapak kakinya

ketika seorang perempuan sudah menjadi _IBU,_
maka _ALLAH_ akan menganugerahkan kepadanya satu senjata yang sangat ampuh di muka bumi ..

_"Tahukah anda apa itu?"_

Itu adalah _Lisannya.._

Lisannya akan menjadi Berat timbangannya..

Lisannya_ akan menjadi pembuka pintu-pintu langit..

Ucapannya akan diijabah..
doanya akan diangkat tanpa penghalang..

doa ibu akan mampu menjadi penghancur kesulitan bagi anak keturunannya..

Dan mengeluhnya seorang ibu akan menjadi pemberat langkah setiap anggota keluarganya, termasuk bagi suaminya..

Maka pantang bagi seorang ibu untuk mengeluh,
kerana keluhannya pun akan menjadi kenyataan,
sebagaimana harapan dan doanya_ pun akan menjadi kenyataan..

ucapan buruknya akan menjadi musibah bagi _dirinya dan keluarganya_

Lisan seorang ibu layaknya seperti Karomah para wali...

Maka berhati-hatilah
wahai para ibu
ketika anda menggunakan
_senjata terampuh ini_..

gunakan untuk bermunajat meminta kepada _ALLAH_ agar suamimu dimudahkan dalam _mencari nafkah_..

Jangan mengeluhkan tentang dirinya.

Itu  akan semakin memberatkan dan menyukarkan kehidupan anakmu _..

Gunakan untuk bermunajat meminta kemudahan dan Kesolehan  atas   anak-anakmu_
jangan mengeluhkannya.

Kerana itu akan menjadi benar adanya..

*Subhanallah*
untuk para *IBU*


Mohon share di group2 lain.                           Semoga bermanfaat.....

dari group whatsapp

Friday, 17 May 2019

Idea bungkus hadiah guna bubble wrap

May 17, 2019 9
Idea bungkus hadiah guna bubble wrap
hi there, so 16th May hari guru kan, Iman balik rumah bgtau "mommy, bisuk Iman mau bagi laoshi hadiah untuk hari guru" ...  alamak, kena bagi esok ka, next week ndak bokeh kah? tapi Iman ni sejenis budak kalau dia nak esok, mmg dia insists la tu nak esok ... ekceli, hadiah utk laoshi dah ada, tapi tak wrap lagi, so ok lah malam 16 May tu mrs pip wrap ...


so bil semua anak anak dah masuk tidur, prodes membungkus hadiah pun bermula ... tapi kan, pembalut hadiah tiada padahal hari tu beli banyak stok ... ndak perasan la bah pula pembalut hadiah habis , so mcm mana ni ... lewat2 mlm mcm ni bukan boleh kluar pergi beli pun ...

lepas tu nampak longgokan bubble wrap dlm storage box , hurm ... terus terfikir, eh why not guna jak ni bubble wrap, who cares kalau ianya transparent dan nampak hadiah tu kan ... tak nak bagi nampak hadiah ketara sgt, so letak lah THANK YOY NOTE di depan hadiah , lepas tu ikat dgn ribbon ... thanks Allah, nasib baik ada stok ribbon lama ni ... 

ok tak idea bungkus hadiah mcm ni? jimat duit nak beli pembungkus hadiah kan, nampak cantik juga, old skool pun ya juga ...

lepas ni, kalau korg ada bubble wrap, jgn buang tau, boleh simpan utk bungkus hadiah , kena kreatif saja sikit ...


tadi, 17th May , mrs pip hantar hadiah utk laoshi Iman n juga Amin ... ni Amin dgn Laoshi Chiam .. 

alaaaa lupa mau ambil gambar Iman time bagi hadiah kat laoshi dia ... next time la baru bagi, maybe bagi time majlis perpisahan akhir tahun kot coz tahun ni last Iman di sekolah tadika, next year dah Darjah 1 dah ...

6 orang laoshi, so 6 hadiah , hope laoshi happy dgn small gift ni dari kamirang ... jasa dan pengorbanan seorang cikgu takkan terbalas hingga ke akhir hayat ... 


dan, 16th May tu, cerita kemarin la , laoshi bagi suap semua anak murid dia kek hari guru ... bukan main besar Amin buka mulut makan kek ... 

tenkiu laoshi , jaga dan didik Amin dgn penuh sabar dan kasih sayang ...

semoga semua guru mendapat balasan yang baik , murah rezeki dan selalu sihat walafiat.

cheers.

Thursday, 16 May 2019

Berjaya turun berat badan , diet SLOW & STEADY

May 16, 2019 19
Berjaya turun berat badan , diet SLOW & STEADY
hi there, so hari tu mrs pip ada share weightloss journey kat IG, very alhamdulillah sekarang dah capai target #roadto60kg selepas berbulan bulan cubaan utk turunkan berat badan dilakukan ... 

ekceli, mrs pip dari tahun 2017 lagi nak slim down a bit, tapi banyak sangat dugaan nak kurus ni, adeh ... lepas tu disahkan hamil baby Nami, so niat nak membuang lemak tu, tolak ke tepi la dulu.

so, baby Nami dah lahir Ogos 2018, niat nak buang lemak tu diteruskan dengan penuh tekad... berat badan terakhir sebelum lahirkan baby ialah 79kg , well ni berat badan yang paling berat buat mrs pip, so lepas beberapa hari baby lahir, berat ialah 75kg ... maka bermulalah perjalanan DIET mrs pip ...


mrs pip dah set awal awal, DIET kali ni biarlah SLOW AND STEADY, tapi mampu memberikan hasil yang baik ... tak nak paksa diri nak DIET yang cepat drop berat tapi lepas tu berat naik lagi dan lagi ...

bila nak DIET ni, kenalah ada objektif dan fokus ... objektif kenapa nak mrs pip nak DIET, ialah faktor kesihatan ... mengandung baby Nami, mrs pip ada kencing manis, time preggy Iman pun sama, plus kencing manis ialah penyakit genetik dlm keluarga mrs pip, selain tu penyakit darah tinggi juga faktor kenapa mrs pip perlu DIET, pasal darah tinggi juga merupakan penyakit genetik dlm keluarga mrs pip ... so, you get my reasons kan kenapa mrs pip perlu diet ...

DIET mrs pip adalah berperingkat, berfasa-fasa ... mrs pip nak turun berat sehingga 60kg, dan time tu berat lepas bersalin ialah 75kg, so ada sekitar 15kg kena buang ...

fasa 1 : #roadto70kg
fasa 2 : #roadto64kg
fasa 3: #roadto60kg
fasa 4: #roadto57kg

terus terang, fasa 1 tu senang nak achieve, time tu mrs pip still dalam confinement selama 2 bulan, dan kerap breastfed kan baby, so MISSION ACCOMPLISHED utk fasa 1 dengan mudah ... 

masuk fasa 2 iaitu #roadto64kg ... nak buang 6kg lepas capai 70kg memang sgt mencabar, pasal mrs pip byk langgar pantang ... I BAKE MY OWN CAKE , so tu yang melambatkan turun berat badan pasal mrs pip tengah happy membaking utk anak anak, tp dgn mrs pip sekali balun makan kek dan puding ... 

8 minggu lepas berpantang, berat mrs pip dalam 67.2kg gitu, so gigihlah diet dan diet tapi mrs pip tak suka nak DIET tapi STRESS tak boleh makan itu ini ... 

lepas fikir punya fikir, dan PLAN mcm mana nak handle DIET dgn cara sendiri, so why not diet SLOW AND STEADY, tak perlu berat turun mendadak, TAPI wajib turun berat setiap minggu, tak kisahlah berapa byk sekilo, dua kilo, seratus gram dua ratus gram, pokok pangkalnya mesti ada weightloss setiap minggu ...

ni tips mudah mrs pip :-

➡ mula mula kurangkan jumlah makanan yang diambil, kalau sepinggan, make it 3/4 pinggan for few weeks then 1/2 pinggan once dah boleh tahan rasa lapar ( yang ni utk lunch dan dinner ok, utk bfast mrs pip tak pernah nak cut down intake pasal breakfast mrs pip tak mkn banyak mana pun)

➡ then in between kalau lapar, mrs pip makan buah buahan, tak pun minum overnite oat/muesli , tak pun makan sayur (timun + carrot yang dihiris halus dan ditambah sedikit garam), tapi kdg2 makan juga sekeping dua bread / buns / biskut weetameal ... ada masa kita craving kan, so layan juga craving tu, tp ambil dlm kuantiti yang sedikit 

➡ minum 8 gelas air sehari ... ni sgt penting utk mrs pip , once badan cukup air, selain tiada dehidrasi.( biasa mrs pip akan sakit kepala dan bibir kering) , mrs pip akan rasa perut cepat kempis ... so selalu mmg akan minum air 3L sehari

➡ kalau lunch dan dinner, mrs pip mmg akan kurangkan nasi, banyakkan makan sayur dan sederhana makan ikan/ayam/daging , dan mmg tak makan yang berlemak/bersantan 

➡ tak makan manis? Eh tipulah kalau tak makan manis kan ... makan aiskrim, minum cendol, makan kek, makan cookies ... semua mrs pip makan, tapi berpada pada ok ... let say la kan, kalau mrs pip minum segelas cendol yg manis lagi sedap di petang hari, so malam tu mrs pip kurangkan lagi kuantiti makanan ... selalu makan half pinggan, so dah makan cendol petang tu, malam still makan , tapi memang sedikit dari biasa , then kalau still lapar, mrs pip just bancuh segelas susu dan ditambah dgn 2 atau 3 sudu besar oat ... 

➡ bersenam tak? haha, tak tahu bila nak bersenam ... mula2 lepas subuh , mrs pip bersenam turun naik tangga dlm 20 minit setiap hari, tapi bila waktu tidur baby Nami berubah , nowadays baby bangun jam 5 utk BF, so stop la bersenam ... siang2 hari mmg x dpt nak bersenam konon ... ceh, saja bagi ALASAN utk sedapkan hati padahal boleh saja bersenam dlm rumah ... 

➡ let say korang layan Tv kan, apa kata sambil tengok Tv tu, sambil buat senaman sit up 20x, atau buat lunges 30x ... kan senaman juga tu, simple2 but still bersenam kan ... mcm mrs pip, nowadays buat SIMPLE PILATES setiap hari, dalam 15 minit mcm tu lah, pagi dan petang ... tak tahu nak bersenam apa , boleh saja gooogle kan jenis2 senaman ringan sesuai dilakukan di rumah ...

➡ DETOX tak? hurm, tak tahulah definisi DETOX buat korang ... mcm mrs pip, detox hanya minum air banyak2 , sesekali minum air lemon suam tanpa gula ... kalau minum teh pun, mmg tanpa gula ... so ni lah detox I.


puasa dah seminggu berlalu, mrs pip turun badan 1.6kg .. yang tanya apa tips tu, just diet secara konsisten tau .. ya lah, puasa kan, bila sungkai tu, kau memborong makanan as if kau kebulur tahap dewa ...

Puasa lagilah best utk turunkan berat badan pasal time puasa kita makan tak banyak, perut cepat kenyang so why paksa perut makan banyak?! dan nak buat INTERMITTEN FASTING, time puasalah sangat sesuai pasal puasa itu sendiri mmg dah mcm INTERMITTENT FASTING kan ...

ni apa yg mrs pip praktiskan time sahur n sungkai kali ni dalam misi diet #roadto60kg

Time sahur, mrs pip makan ;-

πŸ’— minum segelas susu+ kurma+oat/muesli yang.dibiarkan semalaman di peti sejuk dan diblender ... membuatkan perut kenyang dan milkbooster utk breastfeeding mommy


πŸ’— minum 2 atau 3 cawan air

πŸ’—makan ala kadar (biasanya mrs pip makan nasi + lauk, tapi separuh dari kuantiti pada hari biasa pasal perut cepat kenyang)

πŸ’— sungkai pun sama , mmg tak makan banyak, lepas tu mmg stick minum susu+kurma+oat/muesli ... then, mmg sungkai no kuih kuih atau air manis2 kecuali homemade jus buah buahan ... mmg buat jus buah sendiri, buat jus betik, jus mangga, jus lobak , etc, so penggunaan gula dlm jus tu kita kawal sendiri, no jus manis2 tahap nak potong kaki ...

πŸ’— lepas sungkai, malam mmg tak makan apa2, kecuali minum air banyak2 at least 1.5L ...

Perlu tak beli produk utk kurus? ... Hurm.

ok, ikut suka korang nak beli ke apa produk kurus ni, as long as ianya bukan produk sampah buat korang sakit segala organ dalaman , faham kan ...

mrs pip mengaku pernah minum diet milk satu ketika dulu, then my mom tanya kenapa minum diet milk? harga dah lah mahal, belum tentu produk tu ok walaupun dorang claim produk tu ada kelulusan bla bla bla ... my mom bgtau, why not pergi bersenam, zero cost nak weightloss, kenapa tak kawal.pengambilan makanan, kenapa tak makan makanan yg berkhasiat dan ambil multivitamins ... haha, my mom kan, once dia lecture, memang deep.

jadinya, mrs pip stop ambil diet milk yang mmg efektif utk kurus, haha ... harga mampu milik time still single n still bekerja .. Sebab mrs pip stop gara2 my mom punya lecture ... so I say no to any diet products.

then mrs pip buat sedikit research ... kalau nak diet, kena fokus

jumlah kalori yang diambil, dan jenis makanan yg diambil ... bukan main bedal saja ... google for more info ... pendek kata, makan sederhana, cut your sugar cravings, jgn makan makanan yg byk lemak ...

perkongsian dari seseorang yg menulis mengenai diet ... ⤵⤵⤵

1- Choline - sila makan Choline, sejenis vitamin untuk memetabolizekan fat . . . kandungan Choline yang rendah pada badan boleh menyebabkan lemak blocking pada organ hati (liver). . . salah satu makanan yang korang biasa makan yang mengandungi Choline ialah kuning telur. . .ahaks! aku dah cakap dah telur ni baik untuk kesihatan, tapi kawan aku seorang tu dulu-dulu siap bagitau aku telur tak baik untuk kesihatan. . .cess, aku tak ambil overdose hokey, kalau ambil mana-mana makanan secara overdose memang lah tak baik untuk kesihatan kan. . .oh ya, satu lagi nak bagitau, choline adalah bahan utama di dalam Lecithin! hooray. . . makan Lecithin, dapatlah Choline !

2- Iodine - sila lah tambahkan kandungan iodine di dalam diet anda. . .haish! apa lagi guna iodine ni? Iodine ni membantu mempercepatkan metabolisma badan, ala ala booster la gitew, iodine ni juga akan membantu menstimulate thyroid hokey. . .nak kurus ada kena mengena dengan thyroid ke? ahaks, kalau korang ada masalah thyroid, kelenjar thyroid tidak akan sesekali mampu untuk mengeluarkan hormon yang akan membantu badan untuk mengawal-selia (regulate) metabolisma badan. . .so anda faham sekarang? jangan main-main, kesihatan thyroid juga sangat2 penting untuk badan anda. . .tanpa thyroid yang sihat, makan la segala jenis vitamin, tak ada faedahnya coz tiada organ yang nak kawal selia vitamin yang korang makan selain throid . . .

3- Inositol - waish! apa ke benda inositol ni? hohoho, aku pun tak pernah dengar. . .so aku google cari apa barang inositol ni. . .mengikut maklumat yang aku dapat, inositol adalah sejenis vitamin yang baik diambil bersama Lecithin untuk memetabolizekan fat. . .bahan yang mengandungi inositol adalah seperti telur, soya dan kacang (nuts). . .kalau mcm tu bukan susah pun kan, dah korang makan telur ke, kacang ke. . .dapatlah inositol kan . . sebab tu kalau nak kurangkan berat badan, sila peka dengan menu makanan korang hokey. . . dan pastikan sebelum nak berdiet segala macam tu, fikir dulu menu apa yang baik untuk kesihatan korang, jgn semberono nak ikut cakap si polan ka, si polin ka.. .

4- Chromium - kadmium aku tau la. . .ni Chromium, erm apa ke benda lagi ni???? meh google sekali lagi. . .chromium sangat penting untuk badan, tapi badan tidak mampu menghasilkan chromium secara sendiri, so kenalah ambil makanan yang mengandungi chromium diantaranya adalah seperti cendawan, keju dan bijirin. .  . .bukan susah nak dapat pun chromium ni kan. . .fungsi chromium? erm. . .chromium membantu memproses karbohidrat dan mengurangkan rasa 'kelaparan' (hunger pangs) . . .antaranya, chromium membantu mengurangkan kandungan gula berlebihan di dalam darah dan mengurangkan tekanan darah, mengurangkan jumlah pengedaran LDL di dalam darah. . .

5- Vitamin B ( B2, B3, B5, B6) - biasakan dengar vitamin B la, B complex la. . .ni memang harus!!! kalau nak kurangkan berat badan, sila pastikan korang ambil vitamin B, terutamanya B6. . .kenapa? kerana vit.B sangat membantu untuk memastikan metabolisma korang sentiasa 'running' dan di dalam masa yang sama menjaga kesihatan thyroid korang. . .

korang pening dan bengong sebentar? hokey hokey. . .memula makan Choline = Lecithin kan. . .katakan badan korang ni lembap nak tingkatkan metabolisma, so tu sebab kena makan choline, so metabolisma meningkat la kan, tetapi nak pastikan metabolisma tu sentiasa bergerak pantas, so kenalah vit.B sebagai pelincir. . .macam lah juga kereta korang, kena pump petrol baru kereta boleh bergerak kan, tapi kalau minyak pelincir tu likat sure enjin kereta tu bermasalah kan, pump la petrol byk mana pun, takkan kereta korang tu boleh bekerja semaksima yang mungkin. . .

so sama lah kes dengan Choline / Lecithin dan Vit.B, saling memerlukan hokey. . .mcm mana nak dapat sumber vit.B? erm, senang jer. . .telur dan oat mengandungi sumber vit.B yang baik. . .so kalau malas nak beli pil vit.B, an egg a day will make a slimmer you *wink wink*

6 - Vitamin C - semua tau kan vit. C. . .rule of thumb nak dapatkan vit.C senang jer, hampir semua buah-buahan yang berwarna kuning / oren mengandungi vit. C hokey. . .tu aku belajar time menengah rendah, cikgu aku yang bagitau. . .harap cikgu aku tak tipu aku la yer. . .kenapa nak vit. C kalau nak kurangkan berat badan? vit.C ni bukan sahaja mencantikkan kulit, tetapi vit.C membantu menukar glucose di dalam badan kepada bentuk tenaga. . . jadi, tak de nya glucose ni di simpan menjadi lemak kan!


 7- fatty acid (Omega 3 and 6) and Co-Q10 (coenzyme Q10) - omega 3 and 6 membantu mengawal fungsi imun, pembekuan darah, pertumbuhan sel dan komponen membran sel. . .manakala co-Q10 pula membantu makanan yang tersimpan menjadi lemak ditukar kepada bentuk tenaga dengan lebih cekap. . .kiranya Co-Q10 ni mcm booster la juga, dah byk sangat lemak 'spare tyre' keliling perut dan pinggang kan, so Co-Q10 ni membantu lelemak degil ni bertukar kepada bentuk tenaga dengan kadar yang lebih pantas dan cekap. . .telur pun ada fatty acid, ikan sardin dan salmon pun ada fatty acid. . .kalau korang malas nak makan pil omega, korang bolehlah makan sardin ke, telur ke. . .

8 - senaman - korang jangan rajin ja lebih beli semua pil / makanan yang disenaraikan tadi, tapi malas giler nak bersenam. . .jgn mimpi lah korang boleh kurus kalau mcm tu. . .korang ingat orang yang pi buat slimming kat Mari Body France ke, Slim World ka bayar $$$$$$ tak bersenam? korang silap!!! kalau dorang tak bersenam pun, tapi diet dorang strict tahap GABAN!!!! 1st 2 weeks kena makan dengan nilai kalori tidak melebihi 1200 kcal sehari . . . cuba try ambil kurang 1200 kcal sehari, memang ada yang pengsan ni!!!!  dah lah korang bayar ribu raban nak kurus, baik korang beli good supplements, take good diet plus bersenam, jimat duit badan pun sihat!!!!

bersenam ni ikut suka korang la, ada yang just 10 minutes a day, 5 kali seminggu. . .ada yang sejam sehari, tiga kali seminggu. . .ada yang seminggu sekali. . .tips paling senang lah kan, kalau yang kerja tu, jgn asyik duduk ja dalam ofis memanjang, time lunch at least buatlah pergerakan2 mudah selama 5 minit. . .tea time pun sama juga, jgn asyik minta tea lady buatkan minuman, pi la bergerak ke pantry, buat minuman sendiri. . .weekend ke, pi la jogging ka, berjalan2 kat keliling rumah ka. . .tak pun dua kali seminggu elakkan guna lif, turun naik tangga la (mengikut kemampuan hokey - kalau rumah kat tingkat 20, korang turun naik tangga at least dua tiga tingkat ka then continue guna lif). . .


Lecithin mmg mrs pip makan sehari sebiji, ia membantu mrs pip kekal bertenaga, dan mrs pip just consume LECITHIN jenama BLACKMORES , boleh beli di watsons atau  mana mana farmasi , dan harga kalau tak silap RM60 utk 100biji ...

mrs pip tak ambil jalan short cut utk diet, no YOYO DIET, no CRASH DIET ... biarlah berat badan turun slow n steady, biarlah lambat as long as setiap minggu setiap bulan ada penurunan , dah cukup buat mrs pip happy ... now dah masuk 9 bulan diet since baby Nami lahir, alhamdulillah dah 15kg hilang ...

#roadto60kg done 

sekarang ni masuk fasa #roadto57kg pula ... tak lama lagi raya, so bila raya mesti diet ke laut, jadi perlu turun berat badan pasal bila raya nnt, kalau makan extra pun tak pa pasal mmg asalnya nak maintain 60kg ... once dah 57kg nnt sblm raya , nnt bila raya kalau  naik ke 60kg, mrs pip still happy pasal I just want to maintain at least the heaviest weight of mine is 60kg ... tak nak lebih dari 60kg, kalau kurang dari 60kg, I am extra happy ...

kalau ada yang nak diet, sila tanamkan tekad yg tinggi dan kuat ... org tak faham knapa kau mau diet, hanya diri kau saja yg faham knapa kau mau kurungkan berat badan, so ignore saja org yg tak support keinginan kau, asalkan kau tekad nak hidup lebih sihat ...

slow slow diet, tak pa asalkan ada penurunan berat badan ... be happy, jgn stress2 , just makan whatever kau nak mkn, tapi kawal kuantiti, kalau tak dpt kawal kuantiti, try bersenam utk bakar extra calories ... 

entry panjang berjela, but I hope it helps utk mereka yang nak diet ... anything, jom discuss di kotak komen.

stay beautiful everyone

cheers.

Wednesday, 15 May 2019

Althea A'bloom || Fruity facial mask, yummy Meringue puff & easy-peasy BHA Blackhead Blaster

May 15, 2019 11
Althea A'bloom || Fruity facial mask, yummy Meringue puff & easy-peasy BHA Blackhead Blaster
hi there, yeah Althea ada keluaran produk terbaru yang dikenali sebagai A'bloom ... keluaran produk kali ini memang sangat tenpting rasa macam eh why so yummy? ... ada 7 produk terkini yang hangat macam pisang panas di laman web Althea, dan ada yang dah sold out , hope Althea re-stock cepat2 item yang sold out tu ...


7 item terkini keluaran Althea dengan di bawah label / brand A'bloom ialah :-

1. A'bloom Moisturizing watermelon mask sheet (for hydration)
2. A'bloom Nourishing avocado mask sheet (for nourishing)
3. A'bloom Brightening lemon lime mask sheet (for brightening)
4. A'bloom Anti Blemish peach mask sheet (for anti blemish)
5. A'bloom BHA Blackhead blaster
6. A'bloom Baby meringue puff
7. A'bloom Giant meringue puff


A'bloom facial mask sheet ini diperbuat  daripada 100% natural eucalyptus sheet, ianya eco-friendly tencel sheet selamat / sesuai untuk kulit sensitif dan sangat melekap dengan baik di kulit wajah, dan tidak memberikan rasa melekit selepas digunakan ...

satu pek A'bloom sheet mask ni dengan seberat 25g berharga RM15.00 / 10 packs 

mrs pip dah try semua keempat-empat sheet mask ni, dan semua pun memang sangat awesome dan ditambah dengan haruman fruity, ianya memberikan rasa segar selepas digunakan ... mrs pip paling suka dengan watermelon sheet mask tu, lepas guna, kulit wajah terasa lembut dan moist πŸ’—.

A'bloom.packaging mask ni sangat cuteness overload betul! tergoda I, siap mrs pip beli extra sheet mask gitu.


tada! what a so yummy-licious meringue puff ... yang ni puff untuk solek kulit wajah yer, jangan pula korang makan puff cantik gebu gebas ni ...

untuk meringue puff ni, ada dua size iaitu Baby meringue puff dan Giant meringue puff.

1 pek Baby meringue puff mengandungi 3 puffs, dan berharga RM11.00 / pack ... manakala untuk Giant meringue puff berharga RM8.00 / satu ...

A'bloom meringue puff senang digunakan, dan korang boleh pilih sama ada nak guna kering untuk mendapatkan matte effect, ataupun secara basah untuk mendapatkan glossy effect.

A'bloom puff ini merupakan high density latex free foam dan non toxic material , worry no more coz Althea info puff ni pun sesuai utk kulit sensitif ...


mrs pip dah try pun puff ni, memang memudahkan kerja menyolek mrs pip digunakan untuk meratakan foundation / concealer yang mrs pip guna , memang senang nak dapatkan even coverage ...

mrs pip prefer guna puff yang telah dibasahkan terlebih dahulu, lebih mudah nak guna dan lebih prefer glossy effect bila guna foundation / concealer kat kulit wajah.


wah, penyelamat untuk blackhead yang banyak di sekitar hidung mrs pip , iaiu BHA Blackhead Blaster ! serius, mrs pip dapat saja produk A'bloom ni, BHA Blackhead blaster ni la yang mrs pip teruja gila gila nak guna ...

BHA blackhead blaster (8g) ni berharga RM16.00 satu, casing dia mcm ala ala lipstick gitu, senang nak bawa pi mana mana, tapi mcm mrs pip, memang letak dlm bilik mandi pasal hari2 nak guna after shower time bersihkan wajah ...

Kandungan bahan yang terdapat dalam BHA Blackhead blaster ni ialah white willow (natural BHA), charcoal, apricot seed, dan tea tree leaf oil , merupakan bahan bahan semulajadi tanpa iritasi.

mrs pip memang ada masalah blackhead di sekitar kawasan hidung tau, sampaikan kalau mr.Husband sentuh hidung mrs pip, dia siap boleh cakap hidung mrs pip ni macam KERTAS PASIR ! 



so, mrs pip pun cubalah guna BHA Blackhead blaster ni, dua kali application, rasa hidung kurang kasar, so nowadays, memang hari2 guna BHA Blackhead blaster ni, and now hidung pun dah NO MORE KERTAS PASIR , ekekeke ... I am so happy with this blackhead blaster ...


nak guna pun senang, just bersihkan kawasan muka, kemudian letak BHA blackhead blaster ni di kawasan muka yang ada blackhead dan whitehead, kemudian urut kawasan muka tersebut dalam gerakan membulat (gently massage in circular motion), dan disyorkan cuci muka dengan air suam selepas penggunaan untuk kesan yang lebih efektif.

layari laman web Althea dan akaun media sosial mereka untuk mengetahui lebih lanjut mengenai semua produk yang dinyatakan di atas T_T

stay beautiful everyone.l, xoxo.

cheers.

Monday, 13 May 2019

Happy Mother's Day : I need only your doa and prayers

May 13, 2019 11
Happy Mother's Day : I need only your doa and prayers
hi there, so yesterday was a Mother's Day, and still not too late to wish Happy Mother's Day to all the moms in the world!


and I put my thoughts as a mother to my children, and I am blessed to be a mother , it is a reason I stay strong each n everyday.

**********
It is truly a blessing being a mom to our children. It is a real happiness for every mother to love and dedicate their life for their kids.

When Mother's Day come, it is just a day to celebrate it, but forget not, every day is a mother's day for all moms.

cherish the kids and sincerely being a mom, the BIG reward awaits in jannah. never feel sad for not celebrating it now, the happiness insya allah awaits in heaven. 

to my Iman, Amin and Nami, just to let you know, being a mom is one of the toughest job in the world. mommy so sorry for not being perfect to you, for unable to provide all your needs, for scolding and mad at you, but one thing for sure, mommy has the biggest love for all of you. 

mommy need not a cake from you, not a gift, not a flower, not a lovey dovey notes, but a doa and the prayer from you all to send mommy to jannah, that's what mommy want. 

thank you Iman, Amin n Nami for occupy mommy's heart with all your love, I feel contented. 

and to my mr.Husband, thank you for always support and cheering me in my motherhood journey. 

Happy Mother's Day to all moms. 
It is kinda late to wish, but better than never.

πŸ’—πŸ’—πŸ’—

**********

thank you Iman , Amin and Nami for giving mommy a chance to have a beautiful motherhood journey, it is not a smooth sailing, bumpy roads here and there, but each and everyday, you all are the reasons why mommy could stay strong and each day is a great day being around all of you.

lots of love,
MOMMY.

cheers.