Nami Heavenlee || Jurnal 8 bulan - sembelit lagi & baby belajar duduk - MrsPip Dot Com

Monday, 22 April 2019

Nami Heavenlee || Jurnal 8 bulan - sembelit lagi & baby belajar duduk

hi there, update sikit perkembangan baby Nami ... 20.04.19 genaplah baby Nami berusia 8 bulan ... makin lincah si Nami explore segala ceruk rumah ... segala benda nak masuk mulut, so mmg kena sangat extra cermat bab keselamatan dan kebersihan sekeliling ... silap haribulan, boleh tertelan bendasing masuk mulut! baru2 ni baby Nami masukkan crayon dlm mulut, syukur dia x telan, dan syukur allah gerakkan hati mrs pip utk tengok baby Nami yg tengah main dgn abang2 dia .. adeh, abang2 dia tak perasan baby Nami masukkan sesuatu dlm mulut ...


cepat betul bah masa berlalu, kejap ja baby Nami sudah 8 bulan, hehe ... now, baby Nami dalam fasa belajar duduk tegak .. still learning ... belum mampu duduk tegak dgn elok, dan baby Nami juga dalam fasa belajar berpaut utk berdiri ... byk kali percubaan gagal utk berpaut lebih lama , mesti jatuh terduduk .. tak pa, slow2 la ya Nami .. Mommy cheering from behind 💗


dan minggu lepas, baby Nami demam panas n selesema ... 1st time demam agak lama dan till today still demam n selesema , hope few more days, demam tu hilang , insya allah .. tapi baby Nami ni, demam2 pun still happy baby ... adalah juga dia cranky a bit , sajalah nak manja2 extra dekat mommy ... 


sambung lagi cerita sembelit baby Nami ... lepas mengalami beberapa siri sembelit, dan melalui baby food trial and error , mrs pip suspect baby Nami tidak serasi dengan bubur nasi , so woha! baby Nami hanya makan puri labu dan bubur oat ditambah seketul dua kurma ... alhamdulillah, lepas consume oat, so far baby Nami berak dengan lawas ... hope, no more constipation lah lepas ni, dan mommy pun tumpang sekaki diet bersama oat ya, dan salah satu kebaikan oat , ianya membantu menambah air susu untuk breastfed kan baby Nami ❤


so 22/4/19, baby Nami dah masuk 35 weeks old kalau perkiraan mingguan, dan 8 bulan 2 hari kalau kira ikut bulan pula ... dan bawa baby Nami check up utk 8 bulan , well berat badan maintain 7.2kg seperti 2 bulan sudah, tapi memanjang la sedikit .. now baby dah 69cm panjang, berbanding dua bulan lepas 66cm ... ok lah add abiut 1 inch long ... bmi normal ...

dan kitorang pergi klinik, kali ni MIL temankan pasal Nami kan mcm demam, risau MIL kalau2 Nami meragam di klinik nanti mrs pip kena handle sorang2 ... eh, nampak sgt MIL punya concern tu kan ... tenkiu mak mertua slalu ambil berat hal kitorang ...

so tu sajalah update jurnal 8 bulan baby Nami, thanks for reading, xoxo.

cheers.

8 comments:

  1. kejap je masa berlalu kan.. tup2 dah besar dah. kejap lagi dapat kaki. like my nephew. macam2 keletah. cuma bayi ni kalau demam tu mmg kena hati2 nowadays. cepat2 lah ke doc.

    ReplyDelete
    Replies
    1. How time flies too fast kan ...cepat ja anak2 membesar..

      Delete
  2. kita sama la baby nami..aunty pun makan oat..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, sedap kan oat, kena pandai mix mix bahan bg sedap..

      Delete
    2. yeszaa..kena pandai mix bahan2 untuk bgi rasa dia boleh masuk ngan selera kita..

      Delete
  3. comel.. semoga sihat selalu :)

    ReplyDelete