Baby Nami sembelit seminggu ! Hexbio dan Lactro penyelamat - Cerita Blog Mrs Pip

Thursday, 14 March 2019

Baby Nami sembelit seminggu ! Hexbio dan Lactro penyelamat

hi there, ni share cerita mengenai baby Nami sembelit selama seminggu ... just in case baby sembelit lagi, so bolehlah mrs pip rujuk kes sembelit baby di blog .. Haha, ni la bagusnya ada blog ala ala diari ni, kalau kau lupa alkisahnya, kau search saja di blog kan ...


once ada baby ni, banyak hal yg perlu diambil perhatian, mcm mrs pip ni, jadual baby berak adalah antara hal yg dititikberatkan ... so, hari terakhir baby Nami poop ialah pada 3.3.19 ... dan jadual berikutnya baby akan berak pada 5.3.19 .. 

haha, bila kau selalu observe jadual baby kau berak, kau dah boleh agak bila next cycle dia akan berak ... ini penting kerana berak atau tidak baby ni pasti ada kaitan dengan sistem pencernaan dia ... 

so tunggu la 5.3.19 utk baby Nami berak, tapi no sign dia mau berak, so tunggu lagi esok dan esok .. masuk 7.3.19 still no poop, mrs pip dah risau ... so bagi dia makan puri betik , tp no sign juga ... then 8.3.19, baby kentut bau busuk!

9.3.19, baby start meneran ... teran dan teran mau berak ... so mrs pip try letak minyak telon di perut, urut perlahan dan try buat senaman kaki baby, dan baby berjaya pooped , tapi najis baby liat yakmat ...


so, dah berak dgn najis yg liat, sedikit kelegaan buat mrs pip tapi still worry tak hilang lagi coz bentuk najis tu bukan yg seharusnya ...

ahad, 10.3.19, petang tu percubaan baby meneran utk berak lagi, tp kali ni najis sangkut di lubang dubur .. Adeh ... 

petang Ahad tu kitorang kluar pergi pekan Beaufort, asalnya nak bawa baby jumpa doktor di poliklinik tapi klinik tiada servis doktor, hanya jual ubat sahaja ... so beli enema 10mlx2 tiub, staff tak jual apa2 ubat utk baby makan coz tu kena dapatkan pengesahan doktor .. ok, tawakal  pakai enema ...

balik rumah, mr.Husband cucuk enema dalam bontot baby Nami, dan serius baby Nami meraung kuat .. I is nangis sama 😥

baby Nami langsung mau didukung saja , so daddy la dukung ... sampai baby tertidur .. then mommy pip ambil alih sambung dukung baby Nami ... lepas sejam lebih, baby Nami bangun n start teran lagi ...

alhamdulillah, keluar lagi seketul poop yang besar ... tapi memang kesian tengok baby nangis time teran ... mommy nangis sama ...


the next morning, 11.3.19, Monday ... lepas hantar Iman n Amin pergi sekolah, mrs pip bawa baby Nami pergi klinik Dr. Purnama , the one and only private clinic di Membakut ... 

mr.Husband dah pergi kerja seawal jam.3.30am .. weekdays mmg mr.Husband tiada, so semua hal mmg mrs pip kena handle, tapi I am ok ... life kenalah tough, ada masa kena independent ... 

mr.Husband kalau boleh tak nak pergi kerja pasal hal anak kan, tapi mrs pip bgtau I can handle them, dont worry ... nice husband nice daddy as always  , tapi ada sesetengah hal yg mrs pip boleh urus sendiri, I uruslah sendiri ... kena ada kompromi ...


selesai jumpa doktor ... baby Nami diberi ubat minum, label depan ditulis nama LACTRO, 1.5ml sekali sehari setiap pagi .. then dua paket prebiotik brand HEXBIO , ianya serbuk yg perlu dibancuh dgn sedikit air untuk diberi makan kpd baby...

mrs pip bancuh prebiotik tu guna 1.5ml air .. then mix jadi ala ala puri gitu rupanya ... suapkan hingga habis, tak banyak mana pun .. rasanya spt vitagen tu la... 

dah minum ubat , baby Nami tidur lepas tu ... sekitar jam 11am, baby Nami pooped , dan very alhamdulillah dia pooped banyak ... time pooped tu, dia nangis semacam ... dan pooped dia masih ada ketulan keras tapi mix dgn najis lembut 😊


ni la wajah baby Nami yg happy kelegaan lepas seminggu tidak poop normal ... 

esoknya, mrs pip bagi lagi paket kedua prebiotik tu dan bagi minum lactro tu ... dan sekali lagi sekitar tengahari, baby Nami pooped dgn jayanya ... kali ni lebih banyak, habis penuh diapers dia plus dgn mrs pip sekali kena lelehan najis baby ... oh ini hal biasa bab bab ibu2 terkena lelehan najis baby kan ... kita redha dan syukur dgn nikmat Allah ... no worry, nnt cuci saja, bersihlah tu ... yang penting, sistem pencernaan kembali normal ❤

banyak lagi nak story bab baby sembelit ni, insya allah nnt disambung cerita seterusnya ... 

till then, xoxo

Happy parenting.

cheers.

10 comments:

  1. comel.. semoga membesar dengan sihat..

    ReplyDelete
  2. ala comelnya...ibu terbaik. www blog urang sabah bah ini....sama lah kita bos ku...

    nak tanya ini,kalau tak keberatan sudi kah bertukar link (blog list) dgn blog saya. kalau awak sudi, beritahu saya ye ....dengan comments mana2 post di

    https://www.oohsenyum.com

    semoga maju jaya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bolehbah ... insya allah nnt saya lawat blog kamu.

      Delete
  3. baby tak poop mmg buat mak2 risau..takut ada masalah dalam perut...nmpk cam remeh je baby tak poop tapi sebenarnya masalah besar kat mak2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg bikin risau kalau baby ndak poop ikut masa..

      Delete
  4. semoga cepat sembuh adik comel.

    ReplyDelete
  5. Part baby sembelit ini memang ibu pun boleh nangis..

    ReplyDelete
  6. mau cuba untuk anak dara sorang ni, dia punya liat mau berak sejak dari baby lagi, yg peliknya dia tak rasa feeling mau berak, sakit atau apa2, konfius betullah....

    ReplyDelete