Jalan-jalan Kundasang di Desa Dairy Farm Mesilau || 22.12.2018 - Cerita Blog Mrs Pip

Wednesday, 9 January 2019

Jalan-jalan Kundasang di Desa Dairy Farm Mesilau || 22.12.2018

hi there, ketika cuti sekolah bulan disember 2018 baru-baru ini, mrs pip berkesempatan roadtrip bersama mr.Husband dan lil' armies melawat Desa Dairy Farm Mesilau yang terletak di dalam kawasan sejuk Kundasang ... ianya must-place-to-visit-in-kundasang ... so next-time korang sampai Kundasag, jangan lupa lawat Desa dairy Farm ni ...

so, sedikit mengenai Desa Dairy Farm yang korag pasti suka:-

Located at the foothill of Mount Kinabalu, Desa Cattle Dairy Farm offers one of the most amazing scenery one could envision. Often chosen as a wedding photography destination, with the majestic Mount Kinabalu overlooking beautiful green pastures, the scenery is breathtaking, not forgetting the cool breeze that Kundasang has to offer.

dan sedikit coret coret mengenai Desa Dairy Farm:-
  • The real attraction here is the cattle farm, producing about 900,00 litres of milk per year. The farm is 199 hectars and most of the milking cows are Friesians, the highest milk producers of all cattle breeds.
  • It is an ideal destination for the whole family, where there are activities such as feeding the calves with bottled milk, feeding goats with grass, how milk is processed as well as the milking process are available for all. If you have ever wondered how milk is made, Desa Cattle Farm is the place for you.
  • Before leaving, don’t forget to get some souvenirs especially the popular dairy products like Desa Cattle’s milk in a box as well as their ice cream. A visit here is both educational and fun!

Jalan-jalan Kundasang di Desa Dairy Farm Mesilau || 22.12.2018

nampak tak gambar kaki gunung Kinabalu kat gambar di atas? kalau kamu datang pada waktu yang kebetulan gunung tidak dilitupi awan, pasti korang akan teruja melihat betapa cantik dan indahnya pemandangan gunung Kinabalu. 

so I wish to have my tiny house here ... anyone nak bagi saya a piece of land here?

Jalan-jalan Kundasang di Desa Dairy Farm Mesilau || 22.12.2018

dan ini adalah sebahagian gambar lembu yang mrs pip sempat snap ketika melalui jalan masuk ke Desa Dairy Farm hari tu ... 

Jalan-jalan Kundasang di Desa Dairy Farm Mesilau || 22.12.2018

dan kena bayar entrance fee, RM5.00 sorang utk dewasa dan utk kanak kanak atas 7 tahun (kalau tak silap) kena bayar RM3.00 seorang.

Jalan-jalan Kundasang di Desa Dairy Farm Mesilau || 22.12.2018

dan, nun jauh di sana, gunung Kinabalu belum bersedia menunjukkan wajahnya yang menjadi tarikan pelancong utk datang ke sini.

memandangkan kitorang datang pada waktu cuti sekolah dan kebetulan cuti hujung tahun, maka bersabarlah untuk parking kereta ... terpaksa parking jauh , so menapaklah kitorang beratus meter untuk ke dalam Desa Dairy Farm.

Jalan-jalan Kundasang di Desa Dairy Farm Mesilau || 22.12.2018

tapi sepanjang berjalan kaki tu, tak rasa pun jauh coz kitorang pit stop banyak kali utk ambil gambar, layan Iman dan Amin yg kejap kejap mau stop sibuk mau tinguk itu ini ... dan mrs pip pun suka layan the view sekitar Desa Dairy Farm ni.

Jalan-jalan Kundasang di Desa Dairy Farm Mesilau || 22.12.2018

eh, can I bring home that Christmas Tree? ok, where is my axe ? need to chop this.

Jalan-jalan Kundasang di Desa Dairy Farm Mesilau || 22.12.2018

dua budak yang suka memanjat.

memandangkan kena menapak jauh, elok elok pakai wedges cantik lagi bergaya, hah! hambik kau tukar pakai slipper #sisredha ... who cares? janji selesa ... kalau tau, better bawa sport shoes, terus kita  jogging berjemaah dari parking lot tu sampai ke dalam Desa Dairy Farm kan.

Jalan-jalan Kundasang di Desa Dairy Farm Mesilau || 22.12.2018

dan lagi satu, padan muka mommy lupa bawa baby carrier si Nami ni, so bertabahlah pakai 'babo' >>> baby carrier cara tradisional ... ikat kain lepas di badan untuk gendong baby , so lebih selesa mcm ni berbanding dukung baby secara lepas tanpa baby carrier atau babo ...

lagipun selamat dukug mcm ni bila kena jalan jauh, at least tangan ada support untuk dukug baby, so kurang risiko baby terlepas dari dukungan ... 

Jalan-jalan Kundasang di Desa Dairy Farm Mesilau || 22.12.2018

dan layan lagi gambar kitorag sekitar kawasan ni ... 

Jalan-jalan Kundasang di Desa Dairy Farm Mesilau || 22.12.2018

nampak pagar putih macam ni, terus terasa mau cat pagar rumah kaler putih .. eh, nampak cantik dan bersih.

Jalan-jalan Kundasang di Desa Dairy Farm Mesilau || 22.12.2018

yalah, korang juga #gengdaddy #gengkepalabotak ...

Jalan-jalan Kundasang di Desa Dairy Farm Mesilau || 22.12.2018

layan lah gambar budak dua orang ni ...

Jalan-jalan Kundasang di Desa Dairy Farm Mesilau || 22.12.2018

hah, sudah pilih pokok krimas mana satu kita mau tebang ni? cepat pilih, mommy mau bawa balik tanam depan rumah.

Jalan-jalan Kundasang di Desa Dairy Farm Mesilau || 22.12.2018

cuti punya pasal, memang ramaiiii sungguh manusia di sini ... ni sebahagian yg korang nampak, dalam bangunan tu lagi ramai beratus mau beli susu dan gelato ... 

untuk pengetahuan korang, baby Nami once sampai di kawasan yg ramai org ni, dia start meragam ... nampak sangat tidak selesa .. so perjalanan kitorang agak terbatas ... dan tempat duduk memang tak cukup, so ramai yang terpaksa berdiri sambil minum dan makan gelato ... 

dan pengajarannya:-

jangan datang time waktu sesak / waktu puncak e.g cuti sekolah, cuti hujung tahun melainkan korang memang jenis cool dan tahu manage stress korang

pastikan guna baby carrier kalau dtg dengan baby

pastikan bawa stroller kalau anak kecil korang jenis cepat penat tetapi kawasan ni not a stroller friendly zone

dan bertabahlah guna public toilet yang limited tapi ramai sgt org beratur nak guna tandas :((

apapun, korang perlu enjoy layan tempat ni walaupun ada sedikit kekurangan ... mana mana tempat pun mesti ada advantages dan disadvantages kan ... dan gunalah pakaian yang selesa dan kasut yang sesuai ... high heels bagi pendapat mrs pip tidak disarankan.

Jalan-jalan Kundasang di Desa Dairy Farm Mesilau || 22.12.2018

ingin merasai pengalaman bermesra dengan kambing dan lembu? bolehlah bagi makan rumput untuk anak kambing dan lembu ... dan bolehlah ajar anak anak kita mengenai haiwan ni dengan lebih dekat ... so yeah, it is a good educational visit :))

Jalan-jalan Kundasang di Desa Dairy Farm Mesilau || 22.12.2018

mrs pip mmg ndak stay lama di tempat ni coz baby Nami semakin menjadi-jadi ragamnya ... insya allah kalau ada rezeki, will come back here next time, tapi plan datang bukan waktu cuti sekolah hujung tahun dan bukan weekend.

apapun, kitorang tetap rasa happy dpt jejak kaki ke sini.

thanks for reading.

more info to read: 


cheers.

14 comments:

  1. best nya setiap kali tengok gambar di kundasang. tapi kak pun belum pernah sampai sana lagi. hahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. View di kundasang mmg cantik, ada rezeki nanti, sampai juga ke kundasang.

      Delete
  2. memang nak kena repeat Kundasang ni. dulu pergi zaman sek rendah. x reti menghargai trip hahaha.. ni nak plan laa dala lawa view =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dtg nanti, Desa Dairy Farm ni wajib lawat tau ...

      Delete
  3. ms g sabah xsempat sggh sini... arghhh tgk pic kt sini rs nk repeat blk

    ReplyDelete
  4. thanx for the tips, no high heels kalau ke sini..hehe..nasib iolls suka pakai flat shoe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dpt parking dekat2, ok la pakai high heels...
      kalau parking jauh, tak kuasa nak berhigh heel, sakit kaki ...

      Delete
  5. best tengok gambar..bila ntah dapat pegi kat sini lagi..uwarghh rindu sabah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. next time insya allah, kot kot dapat cuti kan...

      Delete
  6. bestnya akak... busyra teringin nk ke sini.. tp belum kesampaian.. hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pa Busyra, insya allah ada rezeki, sure sampai ...amin.

      Delete
  7. hadoi.. hadoi.. cantiknya kawasan ini.. bilalah nak sampai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya allah ada rezeki, mesti sampai...amiinn.

      Delete