Iman & Amin : Belajar solat, hafal al-Fatihah dan kenal Alif, Ba, Ta - Cerita Cinta Surirumah

Wednesday, 5 December 2018

Iman & Amin : Belajar solat, hafal al-Fatihah dan kenal Alif, Ba, Ta

hi there, so cuti sekolah seminggu dah berlalu dengan tenang dan aman damai di jiwa mrs pip ... belum lagi bertugar menjadi singa lapar , so far still ok menjadi seorang mommy yang garang garang sayang, tapi garang yang tak menakutkan anak anak  ... ingat senang eh nak jadi garang? ...

Iman & Amin : Belajar solat, hafal al-Fatihah dan kenal Alif, Ba, Ta
Iman & Amin : Belajar solat, hafal al-Fatihah dan kenal Alif, Ba, Ta 

aktiviti 1/12/2018 - hari ni belajar baca al-Fatihah dan cara solat ... Iman boleh ingat tu al-Fatihah sampai habis, tapi belum begitu lancar, baca tersekat sekat ingat ingat lupa 😳 ... Amin masih perlu buat banyak latihan hafalan al-Fatihah ... ndak pa, slow slow boleh buat ...

lepas ajar solat n baca al-Fatihah, kasi take a break tea time, lepas tu ajar dorang menulis beberapa perkataan yang dorang pilih sendiri ... words for today: laut, shark, ketam, crab, megalodon, dolphin 

bab ajar anak anak solat , mrs pip just tunjuk pergerakan dulu, kemudian tunjuk pergerakan sambil baca bacaan dalam solat ... budak berdua ni gelak gelak, lagi lagi part sujud tu ... it is ok, need a fun way to teach them, kalau tak mesti dorang bosan lepas tu mulalah meragam 

sesekali Iman ikut kitorang solat, Amin just tengok jadi pemerhati bebas, tapi kali ni mrs pip nak dorang belajar solat betul betul dan plan nak bawa dorang pergi solat masjid, insya allah ...

nak didik anak bukan mudah, memang sabar itu perlu ... dan kena cari cara yang fun so that dorang tak bosan ... lil' Amin kalau boleh setiap 5 minit cakap "mommy, Amin penat" ...  tapi ada mommy kesah? ... mommy bagitau Amin "sikit lagi nak siap" ... so Amin pun keep on buat task yang mommy sediakan , hehe ...


Iman & Amin : Belajar solat, hafal al-Fatihah dan kenal Alif, Ba, Ta
Iman & Amin : Belajar solat, hafal al-Fatihah dan kenal Alif, Ba, Ta 

yesterday punya cerita, 30/11/2018 - ajar dorang tulis alif ba ta sampai ya ... Iman n amin berjaya buat sampai habis, lepas tu ajar dorang baca alif ba ta sampai huruf zoh ...


kelas belajar di rumah habis jam 11.30am , lepas tu rehat n standby utk lunch ... nanti jam 5pm sambung belajar lagi ... nampaknya, mcm ni lah aktiviti cuti sekolah mereka berdua ...



hope mommy istiqomah ajar Iman n Amin sepanjang cuti sekolah ni ... subjek sepanjang cuti : language (read, write, translate), arts, Islam, outdoor, housekeeping ❤❤❤, dan juga maths & science ... 

houskeeping tu ajar Iman n Amin kemas bilik, kemas mainan, n mungkin patut ajar dorg cuci piring n cawan lepas pakai, dan tolong mommy jaga baby Nami , LOL

cuti minggu pertama hampir selesai, ada 4 minggu lagi perlu dilalui, bertabahlah semua mak mak yang tetiba tanpa sedar bertukar jadi singa lapar sepanjang cuti ...

dan syukur juga lil' Nami tak meragam sepanjang mrs pip ajar Iman dan Amin ... dia pun happy ja tengok abang abang dia belajar ... one day, giliran lil' Amin pula yan mommy ajar mcm abang abang ni ... hehe.

oh ya, dan seminggu cuti ni, mrs pip kurangkan aktiviti Iman dan Amin menonton TV, so that dengan harapan dorang boleh fokus belajar dan bereksperimentasi dengan ilmu ilmu baru yang mrs pip ajar ....

cheers.

10 comments:

  1. Alhamdulillah aktiviti yg bagus sgt tahniah Iman & Amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. hope Iman n Amin rajin solat once dah pandai solat nnt.

      Delete
  2. Alhamdulillah kami sekeluarga masih belum sempat nak buat..penuh dengan kejutan cuti kali ni..kenduri..kematian dan lain-lain

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah..good aktiviti mrs pip..ndak apa..slow2 ajar budak2 ni..insya'allah budak2 ni cepat belajar..but kita kena keep training dorang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya , slow slow ajar budak berdua ni... hehe.

      Delete
  4. Alhamdulillah.. terisi masa anak-anak sepanjang cuti sekolah nie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hope cuti kali ni, setiap hari ada pengisian pendidikan.

      Delete
  5. main cigu cigu hihi alhamdulilah pemulaan yg baik dpt hafal al fatihah

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok juga sha main cikgu cikgu dgn budak budak ni...

      Delete